Файл қосу

Потенциометриялық талдау әдістері




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                              |
|БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                        |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                |
|3   деңгейлі СМЖ құжаты  |ПОӘК             |                            |
|                         |                 |ПОӘК  042–18-9.1-46/02-2014 |
|ПОӘК                     |                 |                            |
|«Тағамдық өнімдердің     |11.09.2014ж.     |                            |
|құрамының және           |№ 2 басылым      |                            |
|технологиялық процестерін|18.09.2013 ж.    |                            |
|модельдеу және           |№ 1 басылымның   |                            |
|оптимизациялау»  пәнінен |орнына           |                            |
|магистранттарға арналған |                 |                            |
|бағдарламасы             |                 |                            |








                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

      6М070100 – «Биотехнология» мамандығының магистранттарына арналған
   «Тағамдық өнімдердің құрамының және технологиялық процестерін модельдеу
                            және оптимизациялау»
                                   пәнінен
                          МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ













                                   Семей,
                                    2014

                                  Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы  т.ғ.к.,  «Стандарттау  және  биотехнология»   кафедрасының
доцент м.а.  Аманжолов С.А. ___________    28.08.2014 ж.


    2  ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау  және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29»  08 2014 ж., № _1_ хаттама
    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х. Кәкімова


    2.2   Инженерлі-технологиялық   факультеттің    оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
    «05»  09  2014 ж., № _1_ хаттама
    Төрайымы_____________ С.С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
      Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің   мәжілісінде   шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


     «11»   09      2014 ж., №  1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы_____________Г.Қ. Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН


















                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |7   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |7   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |7   |
|7   |Әдебиет                                                           |8   |
































1  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары  -  № 301, 302 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны – 2.

1.2  Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген
1 кесте  - Оқу жоспарынан үзінді көшірме
|Курс    |Семестр   |Кредит-те|ДС      |СТС    |МӨЖ     |Барлығы  |Жиынтық     |
|        |          |р        |(сағ.)  |(сағ.) |(сағ.)  |(сағ.)   |бақылау     |
|        |          |         |        |       |        |         |формасы     |
|2       |3         |2        |15      |15     |120     |150      |емтихан     |


   1.3 Пәннің қысқаша мазмұны
   Пәннің қысқаша мазмұны. «Сала бойынша технологиялық процестерді  бақылау
және талдау әдістері» пәні өнімнің  бақылауын  тексереді.  Өнімнің  химиялық
құрамын идентификаттау және қолданылуын зерттейді.   Өнімнің  химиялық  және
физикалық  негіздері,  химиялық  құрамымен  байланысты.  Әр   түрлі   ғылыми
зерттеулерді қолдану.


   1.4  Пәнді оқытудың негізгі тапсырмасы: магистранттарға  теориялық  және
тәжірибелік  білімдерін  өнімнің  химиялық  құрылымы  нидентификаттау  болып
табылады. Өнімнің химиялық және  физикалық  негіздері  химиялық  құрылымымен
тығыз байланысты. Әр түрлі ғылыми зерттеулерде қолдану.


   1.5  Пәнді оқу нәтижесінде магистрант:
білуге: пәннің негізгі теориялық ережелерін;
    • Тәжірибенің негізін  білу,  тағам  технологиясының  кәсіпорындық  және
      зерттеулік шешімін, тағам өнімдерінің техникасын  және  технологиясын,
      шикізатқа техникалық сұранысын, дайын өнімді және материалдарды  білуі
      қажет;
    • Өнімнің  өнеркәсіпте  әр  түрлі  технологиялық  және  экспериментальді
      белгілерін  білу,  зерттеу  жұмыстарында   зерттеулер   мен    зерттеу
      құрылғыларын қолдану, сонымен қатар зертханалық зерттеулерді;
    • Мемлекеттік  стандарттың  мамандыққа  байланысты  ережелерін  меңгеру,
      мамандыққа байланысты бағдарламаның мазмұны,  негізгі  талдау  тексеру
      әдістері, кәсіпорындардың сапасын қамтамасыз ету көрсеткіштерін;
    • Тағам өнімдерінің техникалық және технологиялық аймақтарындағы білімін
      бірегейлендіру,  биотехнологиялық  өнімдердің  технологиялық   процесс
      кезінде бұзылуы;
    • Тағам өнімдері туралы заманауи  әдістерді  білу,  нормативті  құжаттар
      туралы, әр түрлі өнімді өндірудегі технологиялық процестерге әдістерін
      жүргізу, зерттеу әдістерін және құралдарын зерттеу кезінде қолдану;
   Тәжірибелік  білімін  жоғарлату,  нормативті  құжаттамаларын,  шикізатты
физико-химиялық  әдіспен  және  өлшеп  бақылау  кезінде   стандарттау   және
сертификаттау талаптарын қамтамасыз ету.


1.6 Курстың пререквизиттері:
1.6.1 Ғылым және ғылыми зерттеулердің әдістемелері
1.6.2 Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі

1.7 Курстың постреквизиттері:
1.7.1 Технологиялық процестердің стандарттары
1.7.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар

   2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАР БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ
                                                                     Кесте 1
|Тақырып атауы                |Сағат саны                        |Әдебиет     |
|                             |Дәрістер  |Тәжірибелік  |МӨЖ      |            |
|                             |          |сабақтар     |         |            |
|Дәріс № 1  Кіріспе. Тамақ    |1         |             |5        |7.1.1       |
|өнеркәсібі кәсіпорнында      |          |             |         |7.1.2       |
|сапаны бақылауды ұйымдастыру.|          |             |         |            |
|Сынама алу тәртібі.          |          |             |         |            |
|Дәріс № 2 Талдау әдістері.   |1         |             |5        |7.1.2       |
|Өлшемдік, тіркеулік, есептік,|          |             |         |7.1.3       |
|әлеуметтік, сараптамалық және|          |             |         |            |
|органолептикалық.            |          |             |         |            |
|Дәріс № 3 Өлешдік әдістің    |1         |             |5        |7.1.1       |
|классификациясы. Химиялық,   |          |             |         |7.1.3       |
|физикалық, физико-химиялық,  |          |             |         |            |
|оптикалық, хроматографиялық, |          |             |         |            |
|реологиялық және т.б.        |          |             |         |            |
|Дәріс № 4 Химиялық талдау    |1         |             |5        |7.1.1       |
|әдістері. Сапалық талдау.    |          |             |         |7.2.2       |
|Сандық талдау.               |          |             |         |7.2.3       |
|Дәріс № 5 Физикалық талдау   |1         |             |5        |7.1.1       |
|әдістері. Гравиметриялық     |          |             |         |7.1.2       |
|талдау әдістері.             |          |             |         |            |
|Потенциометриялық талдау     |          |             |         |            |
|әдістері.                    |          |             |         |            |
|Дәріс № 6 Физикалық талдау   |1         |             |5        |7.1.1       |
|әдістері. Кондуктометриялық  |          |             |         |7.1.2       |
|талдау әдістері.             |          |             |         |7.2.3       |
|Рефрактометриялық талдау     |          |             |         |            |
|әдістері.                    |          |             |         |            |
|Дәріс № 7 Физико-химиялық    |1         |             |5        |7.1.1       |
|талдау әдістері.             |          |             |         |7.2.2       |
|Физико-химиялық талдау       |          |             |         |7.2.3       |
|әдістерінің классификациясы. |          |             |         |            |
|Физико-химиялық талдау       |          |             |         |            |
|әдістерінде қолданылатын     |          |             |         |            |
|негізгі тәсілдер.            |          |             |         |            |
|Дәріс № 8  Спектрлік талдау  |1         |             |5        |7.1.2       |
|әдістері және                |          |             |         |7.1.3       |
|классификациясы.             |          |             |         |            |
|Дәріс № 9 Спектрлік талдау   |1         |             |5        |7.1.1       |
|әдістері. Спектрлік әдіске   |          |             |         |7.1.2       |
|қысқаша сипаттама.           |          |             |         |            |
|Дәріс № 10  Электрохимиялық  |1         |             |5        |7.1.1       |
|талдау әдістері.             |          |             |         |7.1.3       |
|Поляриметриялық әдіс.        |          |             |         |            |
|Полярографиялық әдіс.        |          |             |         |            |
|Дәріс № 11 Ультра дыбыс.     |1         |             |6        |7.1.1       |
|Талдау сипаттамасы.          |          |             |         |7.1.2       |
|Ультрадыбысты қолдану.       |          |             |         |7.1.3       |
|Дәріс № 12 Радиометриялық    |1         |             |6        |7.1.1       |
|талдау әдістері.             |          |             |         |7.1.2       |
|Радиоактивтілік және заттың  |          |             |         |7.1.3       |
|белсенділігі.                |          |             |         |            |
|Дәріс № 13 Хромотографиялық  |1         |             |6        |7.1.1       |
|талдау әдістері және         |          |             |         |7.1.2       |
|классификациясы. Газдық,     |          |             |         |7.1.3       |
|газ-сұйықтық, сұйықтық,      |          |             |         |            |
|ионалмасулық және жұқа       |          |             |         |            |
|қабатты хромотография.       |          |             |         |            |
|Дәріс № 14 Хромотографиялық  |1         |             |6        |7.1.1       |
|талдау әдістері. Азықтық өнім|          |             |         |7.1.2       |
|мен шикізаттың сапасын       |          |             |         |7.2.3       |
|бағалау және бақылауда       |          |             |         |            |
|хромотографиялық әдісті      |          |             |         |            |
|қолдану.                     |          |             |         |            |
|Дәріс № 15 Реологиялық талдау|1         |             |6        |7.1.1       |
|әдістері. Азықтық өнімдердің |          |             |         |7.2.2       |
|құрылымды-механикалық        |          |             |         |7.2.3       |
|қасиеттері. Азықтық          |          |             |         |            |
|өнімдердің сапасын бақылауда |          |             |         |            |
|реологиялық талдауды қолдану.|          |             |         |            |
|Сабақ № 1 Бөліну және        |          |2            |5        |7.1.1       |
|концентрлеу әдістерін оқып   |          |             |         |7.1.2       |
|уйрену                       |          |             |         |            |
|Сабақ № 2 Азықтық өнімдердің |          |2            |5        |7.1.1       |
|фотоколориметриялық талдау   |          |             |         |7.2.2       |
|әдістерін уйрену, құрылымы   |          |             |         |7.2.3       |
|және принциптері.            |          |             |         |            |
|Сабақ № 3 Азықтық өнімдердің |          |2            |5        |7.1.1       |
|поляриметриялық талдау       |          |             |         |7.2.2       |
|әдістерін оқып-уйрену,       |          |             |         |7.2.3       |
|құрылымы және принциптері.   |          |             |         |            |
|Сабақ № 4 Электронды         |          |2            |5        |7.1.1       |
|микроскопияны оқып-уйрену,   |          |             |         |7.1.2       |
|құрылымы және принциптері.   |          |             |         |7.1.3       |
|Сабақ № 5 Азықтық өнімдердің |          |2            |5        |7.1.1       |
|потенциометриялық талдау     |          |             |         |7.1.2       |
|әдістері. Құрылымы және      |          |             |         |            |
|принциптері.                 |          |             |         |            |
|Сабақ № 6 Бөлінуде           |          |2            |5        |7.1.1       |
|хромотографиялық әдісті      |          |             |         |7.1.3       |
|оқып-уйрену, құрылымы және   |          |             |         |            |
|принциптері.                 |          |             |         |            |
|Сабақ № 7 Азықтық өнімдерде  |          |2            |5        |7.1.1       |
|реологиялық талдау әдісін    |          |             |         |7.1.2       |
|оқып-уйрену.                 |          |             |         |7.1.3       |
|Сабақ № 8 Берілгендерді      |          |1            |5        |7.1.1       |
|математикалық өңдеу.         |          |             |         |7.1.2       |
|                             |          |             |         |7.1.3       |
|БАРЛЫҒЫ:                     |15        |15           |120      |            |

    3  ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
    Осы  пәнді  оқу  барысында  магистранттар  дәріс   материалдарын   және
берілген   оқу  әдістемелік   кешенде  көрсетілген  әдебиеттерді  пайдалануы
тиіс.

        4  КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
    Семестр бойы магистранттарға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша  15
дәріс және оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ жүргізіледі.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы  магистранттардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік жұмысты  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.

          5 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Материалды мұқиятты түрде игеру  қажет,  яғни  теориялық  ережелерді,
керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты  оқу  барысында  магистрант  МӨЖО  мен  МӨЖ  реферат  немесе  үй
тапсырмасы түрінде орындайды,  оның  басты  мақсаты  өткен  тақырыпты  толық
меңгеру үшін.

          6 БАҒАЛАРДЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
      Апталар  мен  бақылау  түрлері  бойынша  балдарды   үлестіру   кестеде
көрсетілген.
       «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері»
пәнінен балдарды үлестіру


                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                                 |Жалпы  |Ескертулер   |
|       |                                             |балл   |             |
|1      |2                                            |3      |4            |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа|30     |             |
|       |қатысу                                       |       |             |
|2      |Тәжірибелік сабақтарда білімін тексеру –     |75-105 |             |
|       |ауызша, жазбаша, комбинирленген сұрау және   |       |             |
|       |т.б.                                         |       |             |
|3      |Оқытушының бақылауымен жасалатын жұмыс есебі |30-45  |             |
|4      |Оқытушының өздік жұмысы –  үй тапсырмаларын  |60-75  |             |
|       |орындау (курстық жұмыс, есеп графикалық      |       |             |
|       |жұмысының проектісі, реферат және т.б.)      |       |             |
|7      |1 Рубеждік бақылау                           |60-90  |             |
|1 – 7 аптаға дейінгі жалпы қортынды балл             |300    |             |
|8      |8 – 15 аптаға дейн барлық аудиториялық       |30     |             |
|       |сабаққа қатысу                               |       |             |
|9      |Тәжірибелік сабақтарда білімін тексеру –     |75-105 |             |
|       |ауызша, жазбаша, комбинирленген сұрау және   |       |             |
|       |т.б.                                         |       |             |
|10     |Оқытушының бақылауымен жасалатын жұмыс есебі |30-45  |             |
|11     |Оқытушының өздік жұмысы –  үй тапсырмаларын  |60-75  |             |
|       |орындау (курстық жұмыс, есеп графикалық      |       |             |
|       |жұмысының проектісі, реферат және т.б.)      |       |             |
|15     |2 Рубеждік бақылау                           |60-90  |             |
|8 – 15 аптаға дейінгі жалпы қортынды балл            |300    |             |
|Жалпы емтихан балдары                                |400    |             |
|Академиялық қортынды бойынша балдар саны             |1000   |             |


7  ӘДЕБИЕТ
7.1. Негізгі
7.1.1  Коренман  Я.И.  Практикум  по  аналитической  химии.  Анализ  пищевых
продуктов. Кн.4. Хромотографические методы анализа.- М., 2005.
7.1.2 Лабораторный практикум  по  общей  и  специальной  технологии  пищевых
производств.- М., 2007.






7.2. Қосымша
7.2.1 Ляликов Ю.С., Клячко Ю.А. Теоретические основы современного
качественного анализа. М.: Изд-во «Химия»,  1978, 312 с.
7.2.2 Инихов Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов. М.:
Изд-во «Пищевая промышленность»,  1971, 423 с.
7.2.3 Лабораторный практикум по  общей  технологии  пищевых  продуктов.  Под
ред. Фалуниной З.Ф., М.: Пищевая промышленность, 1978, 270 с.



Пәндер