Файл қосу
Стандарттау аймағындағы ұғымдар
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының | |ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3-деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-9.1.33/01-2014 | |«Метрология, стандарттау |11.09.2014ж. | | |және сертификаттау |№ 2 басылым | | |негіздері» пәнінің |18.09.2013 ж. | | |студенттерге арналған |№ 1 басылымның | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Метрологтя, стандарттау және сертификаттау негіздері» 5В072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығына арналған ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының аға оқытушысы Қундызбаев Д.К. __________ «28» ____08_____ 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «28» ____08______2013 ж., № __1_ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Какимова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде «12» _____09_______2013 ж., № _1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «18» _____09______2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы _____________ Г. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды | | | |үлестіру | | |3 |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар |5 | |4 |Курстың форматы |6 | |5 |Курстың саясаты | | |6 |Баға қою саясаты |6 | |7 |Әдебиеттер |7 | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР Оқытушы мен пән туралы жалпы мәліметтер Кундызбаев Джумакан Какимович, аға оқытушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасы Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315 кабинет Сабақ өткізілетін орындары - № 301, 302, 305 аудиториялар Пән бойынша кредитердің саны 3 1.2. Курстың қысқаша сипаттамасы Пәнді оқыту кезінде студенттерге тағам өнімеріне анализ жүргізу әдістері бойынша негізгі мәліметтер беріледі. 1.3 Пәннің мақсаттары болып студенттерге қазіргі заманғы шикізат пен тағам өнімдеріне анализ жүргізу әдістері туралы ақпарат беру, анализ жүргізу тәсілдерімен таныстыру және оларды қолдану дағдыларын қалыптастыру болып табылады. 1.4 Пәнді зерделеудің негізгі міндеті болып студенттерді сынама алу және оны анализге дайындау, анализ жүргізу бойынша теориялық және тәжірибелік дағдылар беру. 1.5 Осы пәнді оқу нәтижесінде студенттер міндетті: - негізгі зерттеу әдістерін өндрістік және зерттеулік мәселелерді шешуге жеткілікті деңгейде зерттеу әдістерінің негіздерін білуге; - қазіргі заманғы тағам өнімдерін зерттеу әдістері туралы хабарлы болуға; - зерттеу әдістерін игеруге және өз бетімен тағамдық шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімдердің сапасына баға бере алуға. 1.6. Курстың пререквизиттері: жоғарғы математика, физика, химия, биология. 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАР БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ | |Тақырыптың атауы | Сағаттар саны |Әдебиет | | | |ДС |СТС|ЗС |СРСП |СРС | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | | |Модуль 1. Стандарттау | | | | | | | |1 |Стандарттаудың мақсаттары мен |2 | | |2 |2,5 |7.1.1 | | |объекттері | | | | | |7.1.2 | |2 |Стандарттау әдістері |4 | | | |2,5 | | |3 |Стандарттаудың құқықтық негіздері |2 | | | |2,5 | | |4 |Стандарттау жөніндегі нормативтік |2 | | | 2 |2,5 |7.1.1 | | |құжаттар | | | | | |7.1.2 | | |Модуль 2. Сертификаттау | | | | | | | |5 |Сертификаттаудың жалпы сипаттамасы |2 | | | |2,5 | | |6 |Сертификаттауға қатысушылар |2 | | | |2,5 | | |7 |Сертификаттаудың заңнамалық және |2 | | | 2 |2,5 |7.1.1 | | |нормативтік базасы | | | | | |7.1.2 | |8 |Өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің |2 | | | |2,5 | | | |сәйкестігін куәландыру | | | | | | | |9 |Өнімді сертификаттау |2 | | | |2,5 | | | |Модуль 3. Метрология | | | | | | | |10 |Метрологияның мазмұны және негізгі |2 | | |2 |2,5 |7.1.1 | | |түсінітері | | | | | |7.1.2 | |11 |Метрологиялық қызметтер |2 | | | |2,5 | | |12 |Өлшеу принциптері мен әдістері |2 | | | |2,5 | | |13 |Өлшеу құралдары |2 | | |2 |2,5 |7.1.1 | |14 |Өлшеу құралдарының бірегейлігіне қол |2 | | | |2,5 | | | |жеткізу амалдары | | | | | | | |15 |Стандарттау жөніндегі нормативтік | |1 | |2 |2,5 |7.1.1 | | |құжаттар | | | | | |7.1.2 | |16 |Стандарттардың жылдық және айлық | |1 | | |2,5 | | | |көрсеткіштері | | | | | | | |17 |«Техниккалық реттеу туралы» ҚР Заңы. | |1 | | |2,5 | | | |Сәйкестікті растау аймағындағы ұғымдар | | | | | | | |18 |Өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібі | |1 | |2 |2,5 |7.1.1 | | | | | | | | |7.1.2 | |19 |Қызметтерді сертификаттауды жүргізу | |1 | | |2,5 | | | |тәртібі | | | | | | | |20 |Өнімді және қызметтерді сертификаттау | |1 | | |2,5 | | | |схемалары | | | | | | | |21 |Шетелдік өнімдерді сертификаттау | |1 | |2 |2,5 | | | |тәртібі | | | | | | | |22 |«Техниккалық реттеу туралы» ҚР Заңы. | |1 | |2 |2,5 |7.1.1 | | |Стандарттау аймағындағы ұғымдар | | | | | |7.1.2 | |23 |ҚР техниккалық реттеу жүйесінің | |1 | | |2,5 | | | |заңнамалық негізінің құрылымдық | | | | | | | | |эдементтері | | | | | | | |24 |Мемлекеттік техниккалық реттеу | |1 | | |2,5 | | | |жүйесінің құрылымы | | | | | | | |25 |«Өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы» | |1 | | |2,5 |7.1.1 | | |ҚР Заңы. Негізгі ұғымдар | | | | | |7.1.2 | |26 |«Өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы» | |1 | | |2,5 | | | |ҚР Заңы. Жалпы ережелер | | | | | | | |27 |Өлшеу қателіктері | |1 | |2 |2,5 |7.1.1 | | | | | | | | |7.1.2 | |28 |Метрологиялық қызмет | |1 | | |2,5 | | |29 |Мемлекеттік метрологиялық бақылау | |1 | |2,5 |2,5 | | | |Барлығы |30 |15 | |22,5 |67,5 | | 3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР «Метрология, стандарттау және сертификаттау негіздері» негізгі пән болып табылады. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар студенттерге олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін студентке келесі құралдар керек: пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды. 4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс және оқу жоспарына сай 15 практикалық және 15 зертханалық сабақ жүргізіледі. Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді. Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе әзірленіп жасалған құжат түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе әзірленіп жасалған құжат түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Студенттердің білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы СМУ-да жүретін «Студенттердің білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге» сәйкес қойылады. Қорытынды баға студенттің әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі. «Метрология, стандарттау және сертификаттау негіздері» пәні бойынша баллдарды үлестіру Таблица 2 |Апта |Бақылау түрі |Барлығы |Ескерту | | | |балл | | |1 |2 |3 |4 | | |1-7 апта аралығында барлық аудиториялық |30 | | | |сабақтарға қатысу | | | |2 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРС |20 | | |3 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРСП |20 | | |4 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРС |20 | | |5 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРСП |20 | | |6 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРС |20 | | |7 |Рубеждік бақылау 1 |70 | | |1-7 аптадд оқу нәтижесі бойынша баллдар саны, |300 | | |барлығы | | | | |8-15 апта аралығында барлық аудиториялық |30 | | | |сабақтарға қатысу | | | |9 |Тәжірибелік сабақ |10 | | | |СРС |20 | | |10 |Тәжірибелік сабақ |10 | | | |СРСП |20 | | |11 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРС |20 | | |12 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРСП |20 | | |13 |Тәжірибелік сабақ |20 | | | |СРС |20 | | |14 |Тәжірибелік сабақ |20 | | |15 |Рубеждік бақылау 2 |70 | | |8-15 аптадд оқу нәтижесі бойынша баллдар саны, |300 | | |барлығы | | | |Емтиханда алған баллдар саны, барлығы |400 | | |Семестрде алған баллдар саны, барлығы |1000 | | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 7.1. Негізгі 7.1.1. Основы стандартизации, метрологии, сертификации и менеджмента качества: Учебное пособие /Под общей редакцией К.А. Тазабекова – Алматы.: Казахстанская ассоциация маркетинга. 2003. – 564 с. 7.1.2. Лифиц И.М. Основы стандартизации, метрологии и сертификации: Учебник. – М.: Юрайт, 2000. – 285 с. 7.1.3. Крылова Г.Д. Основы стандартизации, сертификации, метрологии: Учебник для вузов. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 1999.– 711 с. 7.2. Қосымша 7.2.1 Стандарттау туралы: ҚР Заңы. – Астана, 2004 7.2.2 СТ РК 1.0-2000. ГСС РК. Основные положения 7.2.3 СТ РК 1.1-2000. ГСС РК. Термины и определения 7.2.4 СТ РК 1.2-98. ГСС РК. Порядок разработки государственных стандартов 7.2.5 СТ РК 1.4-99. ГСС РК. Стандарт фирмы 7.2.6 СТ РК 1.5-2000. ГСС РК. Общие требования к построению, изложению, оформлению и содержанию стандартов 7.2.7 СТ РК 1.6-96. ГСС РК. Порядок учета, хранения и восстановления подлинников и дубликатов государственных стандартов Республики Казахстан 7.2.8 СТ РК 1.7-98. ГСС РК. Порядок планирования работ по стандартизации. 7.2.9 СТ РК 1.8-98. ГСС РК. Порядок издания и обеспечения нормативными документами и информацией Государственного фонда стандартов Республики Казахстан
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz