Файл қосу

Қоректік орталар





|           ҚАЗАҚСТАН     РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ      |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|Оқу әдістемелік кешенінің     |ПОӘК              |ПОӘК                       |
|құжаты  3 деңгейлі            |                  |042-18-22-1.113/02-2013    |
|ПОӘК                          |1  басылым        |                           |
|«Өсімдіктер биотехнологиясы»  |                  |                           |
|пәнінің  оқу-әдістемелік      |                  |                           |
|құжаттар жиынтығы             |                  |                           |




                 050701-«Биотехнология» мамандығына арналған

                        «ӨСІМДІКТЕР БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ






















                                           Семей-2013


|ПОӘК 042-18-22-1.113/01-2013   |              Басылым   |12 беттің  2-шісі     |

Алғы сөз
1. құрастырылды
Құрастырушы: _______________  «____»___________20____   А.Б.Исмагулова  «Мал
шаруашылығы және  аңшылықтану,  морфология  негіздерімен»  кафедрасының  аға
оқытушы, биология магистрі

2. талқыланды
«Мал шаруашылығы  және аңшылықтану, морфология негіздерімен» кафедрасының
отырысында
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

Кафедра меңгерушісі ___________  С.Тугамбаева

2.2. Аграрлық  факультеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

Төрағасы  __________ А.Тлеубаева

3. бекітілді
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің
отырысында қаралып, баспаға ұсынылды
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

ОӘК төрағасы _____________Г.Искакова






   «__»_____20___ж №__ басылым орнына енгізілген

















                                   МАЗМҰНЫ

      1 Колдану саласы.
        2 Пәндердің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
          3  Пәндерді оқып-білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар
          4  Курс форматы
          5  Курс саясаты
          6  Баға қоюдың саясаты
          7  Әдебиеттер




































      1. ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
      1.1 Оқытушы және пән туралы мәліметтер
 – Исмагулова А.Б.
      -«Мал шаруашылығы және аңшылықтану, морфология негіздерімен»
      -Байланыс ақпараты – телефоны 442898, № 5 оқу ғимараты
      -Сабақ өтетін бөлмелер - № 212
      -Пәннің аты – «Өсімдіктер биотехнологиясы»
      -Несие саны –3 , ал жалпы сағат саны – 135



      1.2  Пәннің қысқаша сипаттамасы:
5В050701-«Биотехнология»   мамандығының   студенті    түлегі     «Өсімдіктер
биотехнологиясы» (өсімдік жасушаларын жасанда ортада өсіру)  пәнін  зерделеу
нәтижесінде кәсіптік білімділікке қойылатын  мына  талаптарға  дайын  болуға
міндетті.
      1.3  Пәнді оқытудың мақсаты:
     өсімдіктен бөлініп алынған жасушаларды,  ұлпаларды,  мүшелерді  жасанды
қоректік  ортада  асептикалық  жағдайда  өсірудің  теориялық  негіздері  мен
әдістерін жүйелі түрде студенттерге баяндау, оны оларға меңгерту.
      1.4  Пәнді зерделеудің негізгі міндеттері:
Оқу үрдісінде студент биологиялық обьектілер  мен  биологиялық  процестердің
негізінде түбегейлі жаңа  технологиялар  құру,  сол  арқылы  адамға  қажетті
өнімдерді  алудың  негізін  білуі  тиіс.  Ол  үшін  тиісті  биотехнологиялық
ғылыми зерттеулердің әдістерін жеткілікті деңгейде меңгеруі қажет.
      1.5 Зерделеу нәтижесі
      Пәнді зерделеу нәтижесінде студент міндетті:

-студенттер пәнге тән терминдер мен ұғымдарды білу қажет.
-студент  өсімдіктен  бөлініп  алынған  жасушаларды,  ұлпаларды,   мүшелерді
жасанды қоректік ортада асептикалық жағдайда  өсірудің  теориялық  негіздері
мен әдістерін жүйелі түрде білу
-биотехнологияның зерттеу әдістерін игеру
1.7. Курстың пререквизиті: “Өсімдік биотехнологиясы  ”  пәнін  оқыған  кезде
студент мектеп бағдарламасындағы «Өсімдік физиологиясы», «ботаника»,  «жалпы
биология», курстарынан негізгі білімдері болу қажет.
1.8. Курстың постреквизиті: «Өсімдік биотехнологиясы» пәнінен алынған  білім
кейінгі  курстарда  эмбриоинженерия,  биология,  ген  инженериясы,  пәндерін
оқыған кезде қолданылады.

     2. ПӘНДЕРДІҢ  МАЗМҰНЫ  ЖӘНЕ САБАҚ  ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ

|№ рет|Дәрістердің тақырыптары және қысқаша      |Дәріс  |Зертха|СОӨЖ |СӨЖ   |
|саны |мазмұны                                   |       |налық |     |      |
|1    |2                                         |3      |4     |5    |6     |
|                                Модуль 1 Өсімдіктер биотехнологиясының     |
|жүйесі                                                                     |
|                                          Блок 1 Өсімдіктер биотехнологиясы|
|1    |Кіріспе. Өсімдіктер биотехнологиясы       |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |ғылымы. Мақсаты мен міндеттері.           |       |      |     |      |
|     |Өсімдіктер биотехнологиясы ғылымының басқа|       |      |     |      |
|     |ғылымдармен байланысы. Өсімдік жасушаларын|       |      |     |      |
|     |өсірудің қысқаша тарихы. Терминдер.       |       |      |     |      |
|2    |Өсімдік жасушаларын жасанды қоректік      |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |ортада өсіру әдістері. Қоректік орталар.  |       |      |     |      |
|     |Каллус алу. Каллусты өсіру. Жасушаларды   |       |      |     |      |
|     |сұйық қоректік орталарда өсіру            |       |      |     |      |
|3.4  |Жасанды қоректік ортада өсетін            |   4   |1     |1.5  |4.5   |
|     |жасушалардың биологиясы. Дифференциялану, |       |      |     |      |
|     |морфогенез, регенерация. Өсірген          |       |      |     |      |
|     |жасушалардың әртектілігі.                 |       |      |     |      |
|                       Блок 2  Өсімдік жасушаларына әсер ететін факторлар  |
|5    |Өсімдік жасушаларын биосинтездік          |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |өнеркәсіпте пайдалану. Өсірілетін         |       |      |     |      |
|     |жасушаларда қосымша заттардың қоры        |       |      |     |      |
|     |жиналуына әсер ететін фактролар.          |       |      |     |      |
|     |Өсімдіктің генотипі. Жасушаларды өсіруге  |       |      |     |      |
|     |әсер ететін химиялық және физикалық       |       |      |     |      |
|     |факторлар.                                |       |      |     |      |
|6    |Жасушаларды өсіру жүйелері. Иммобильденген|   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |жасушалар.                                |       |      |     |      |
|7    |Өсімдіктерді клондық микрокөбейту.        |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |Микрокөбейтудің әдістері. Микрокөбейту    |       |      |     |      |
|     |процессінің кезеңдері.                    |       |      |     |      |
|8    |Өсімдіктерді сауықтыру. Апикальдық        |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |меристеманы өсіру. Прогамдық және         |       |      |     |      |
|     |постгамдық сәйкессіздікті in vitro        |       |      |     |      |
|     |жағдайында жеңу. Ұрықтарды in vitro өсіру.|       |      |     |      |
|                    Блок 3  Гаплойдық технология                           |
|9    |Гапдоидтық технология. Тозаңқаптар мен    |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |тозаңдарды өсіру. Микроспо-ралардың in    |       |      |     |      |
|     |vitro жағдайында дамуы. Аналық            |       |      |     |      |
|     |гаметофиттің in vitro жағдайында дамуы.   |       |      |     |      |
|10   |Жасушалық инженерия.Протопластарды бөліп  |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |алу. Протопластардан регенерант өсімдіктер|       |      |     |      |
|     |шығару.                                   |       |      |     |      |
|11   |Сомалық будандастыру. Сомалық             |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |будандастырудың генетикалық негіздері.    |       |      |     |      |
|     |Сомалық будандарды сұрыптап алу.          |       |      |     |      |
|12   |Жасушалық селекция. Жасушалық селекция    |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|     |әдістері. Индукцияланған мутагенез..      |       |      |     |      |
|                 Блок 4 Гендік инженерия                                   |
|13.  |Гендік инженерия. Басқа организмге        |   4   |1     |1.5  |4.5   |
|14   |тасымалданатын қажетті генді бөліп алу.   |       |      |     |      |
|     |Генді тасымалдайтын векторлар. Гендерді   |       |      |     |      |
|     |өсімдіктерге тасымалдау әдістері.         |       |      |     |      |
|     |Генофондты in vitro сақтау. Жасушаларды   |   2   |1     |1.5  |4.5   |
|15   |мұздатып сақтау. Жасушаларды қайтадан     |       |      |     |      |
|     |өсіру және талдау.                        |       |      |     |      |
|Барлы|                                          |30     |15    |22.5 |67.5  |
|ғы   |                                          |       |      |     |      |


                      3. ПӘННІҢ  ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫМДАР

      Оқу үрдісіне белсенді қатысу, үй тапсырмасын ынтамен орындау,  сабакта
карама-карсы байланысты колдау,  ұжымдық  жұмыска  жәрдемдесу,  ұқыпты  және
міндеті  болу  қажет.  Курстарыен  және  оқытушылармен  ашық,  шыдамды   да,
мейірімді болған жөн.
    Пән барысы. Оқылатын дәрісте кейінгі  ғылымның  көкейтесті  мәселелері,
қазіргі  жетістіктері  мен  жаңалықтары  айтылады.  Өткізілетін  зертханалық
сабақтарда организмнен алынып,  жасалған  жасушалар,  препараттарын  тікелей
зерттеп,   электронды   микроскопта   көрінетін   микробейнелерді    талдап,
зерделейсіздер. Пәннiң әр дәрiсiнен кейiн ұсынылған  сұрақтар  мен  тестерге
жауап берiп, оған қайтаратын жауапты жинақтап қорытып, күмәндiк туса,  алдын
ала дәрiстен оқып, оны толық түсiнiп, дәрiске, сабаққа  дайын  болып  келген
жөн.
   Зертханалық сабақтар мен СОӨЖ  тақырыптары .
1. Өсімдік жасушаларын өсірудің қысқаша тарихы. Өсімдік жасушаларын in
vitro жағдайында өсіру әдістері.
Мақсаты: Өсімдік жасушаларын өсірудің қысқаша тарихымен және өсімдік
жасушаларын in vitro жағдайында өсіру әдістерімен танысу.
Қарастырылатын сұрақтар:
Жасуша тотипотенттігі. Каллус. Жасушалық суспензия.
Бекіту сұрақтары:
1. Өсімдіктер биотехнологиясы ғылым ретінде. Даму тарихы.
2. Жасушаларды өсіру дегенді түсіндір.
2. Өсімдік жасушаларын in vitro жағдайында өсірудің қандай әдістерін
білесіндер.
3. Каллус алу әдісі.
2.  Қоректік орталар дайындау . Жасушаларды сұйық қоректік ортада өсіру.
   Мақсаты: Жасушаларды өсіруге қажетті жағдайлармен және  қоректік  орталар
   түрлерімен танысу .
   Қарастырылатын сұрақтар: Мурасиге-Скуг ортасы.  Уайт  ортасы.  Шенк-Хильд
   ортасы. В5 ортасы. Хеллер ортасы. Линсмайер –Скуг ортасы.
   Қайталау сұрақтары:
1. Жасушаларды өсіру үшін қандай жағдайлар қажет.
2. Қоректік ортаның құрамына қандай заттар кіреді.
3. Өсімдікті заласыздандыратын заттар.
3. Жасушаларды өсіруге қажетті жағдайлар.
   Мақсаты: Жасушаларды өсіруге қажетті жағдайлармен танысу. Ыдыстырды
   залалсыздандыру. Факторостатты бөлмемен танысу.
   Қарастырылатын сұрақтар: Бокс. Автоклав.Фитогормондар түрлері.
   Температура. Жарық . Аэрация.
Сұрақтар . 1. Жасушаларды өсіру үшін қандай жағдайлар қажет. 2.
4.   Жасанды   қоректік    ортада    өсірілетін    жасушаларды    өсімдіктер
биотехнологиясының теориялық мәселелерін зерттеу үшін пайдалану.
   Мақсаты:  Жасанды  қоректік  ортада  өсірілетін  жасушаларды   өсімдіктер
   биотехнологиясының  теориялық  мәселелерін   зерттеу   үшін   пайдалануды
   зерттеу.
   Қарастырылатын сұрақтар:
Қайталау сұрақтары:
    1. Жасанды ортада өсірілетін  жасушаларды  пайдалану  арқылы  өсімдіктер
   физиологиясының қандай мәселелерін шешуге болады.
   2.  Жасанды  ортада  өсетін  жасушаларды  пайдаланып  биохимияның  қандай
   мәселелері зерттелді.
   3. Жасанды қоректік ортада  өсіретін  жасушаларды  эксперименттік  модель
   ретінде қолданғанда олардың қандай кемшіліктерін ескеру қажет.
  5. Жасушаларды өсіру жүйелері.
Мақсаты: Жасушаларды өсіру жүйелерімен танысу.
   Қарастырылатын   сұрақтар:    Жасушалар    суспензиясы.    Иммобильденген
   жасушалар.Қосымша заттарды алу үшін  жасушалық  технологияларды  дайындау
   жұмысының кезендері.
   Бекіту сұрақтары:
   1. Өсірілетін жасушалардан экономикалық маңызды қандай заттар алынады.
   2.Иммобилденген жасушалар деген не және  бұл  әдістің  қандай  ұтымдылығы
   бар.
   3. Қосымша заттарды алу үшін жасушалық технологияларды дайындау жұмысының
   негізгі кезендері қандай.
  6.  Өсімдіктерді клондық микрокөбейту.
   Мақсаты: Өсімдіктерді клондық  микрокөбейту  әдісімен  және  кезендерімен
   танысу.
Қарастырылатынт сұрақтар: Қолтық бүршіктерінің дамуын қоздыру. Қосалқы
өркендердің экспланттан тікелей пайда болуы.Регенерант өсімдіктерден
каллустың пайда болуы. Микрокөбейту процессінің кезендері. Өсімдіктердің
клондық микрокөбейуіне әсер ететін факторлар. Клондық микрокөбейту әдісін
қолдану және келешегі
Сұрақтар: 1. Клондық микрокөбетудің артықшылығы.2. Жасанды тұқым деген не.
3. Клондық микрокөбейту әдісін қолдану қандай кезендерде ұтымды.
7.  Өсімдіктерді  сауықтыру.
Мақсаты: Өсімдіктерді сауықтырумен таныстыру.
Қарастырылатын сұрақтар: Апикальдық меристеманы өсіру. Вирус жұққан
өсімдіктерді айқындау. Картоптың вируссыз көшетін алу.
Сұрақтар: 1. Өсімдіктердің вирустық ауруларын анықтау әдістері. 2. Вирустық
ауруы бар өсімдікті неліктен жылумен өңдейді.3. Вирустан аластатылған
көшеттерді қалай көбейтеді.
8. Будан ұрықтағы хромосомалардың селективті жойылу әдісімен гаплоидтарды
алу .
Мақсаты: Гаплоидтық технология мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар: Тозаңқаптар мен тозаңдарды өсіріп гаплоидтарды
алу. Іn vitro өтетін андрогенезге әсер ететін факторлар. Гаплоидтардың
селекциядағы маңызы.
Сұрақтар: 1. Микроспоралардың табиғи жолмен дамуы. 2. Аналық гаметофиттің
табиғи жолмен дамуы. 3. Гаплоидтық жасушалар мен өсімдіктердің құндылығы.
Гаплоидтық өсімдіктер практика мен ғылымда қалай қолданылады.
9. Гаплоидтық өсімдіктерді аналық гаметофитті өсіру арқылы алу әдісі.
Мақсаты: Мақсаты: Гаплоидтық технология мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар: Гүл тозаңын in vitro өсіру.Аналық гаметофиттің in
vitroжағдайында дамуына әсер ететін факторлар. Гаплоидтардың селекциядағы
маңызы.
Сұрақтар: 1. 2. Аналық гаметофиттің табиғи жолмен дамуы. 3. Гаплоидтық
жасушалар мен өсімдіктердің құндылығы. Гаплоидтық өсімдіктер практика мен
ғылымда қалай қолданылады.
10. Тіршілікке қабілетті протопластарды алу.
Мақсаты: Жасушалық инженерия мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар: Протопластарды бөліп алу.  Тіршілікке қабілетті
протопластарды бөліп алу.  Протопластарды in vitro өсіру. Протопластардан
регенерант өсімдік шығару. Протопластардың бір –біріне құйылысып қосылуы.

Сұрақтар: 1. Жасушалық инженерия деген не.2. Протопластарды қалай бөліп
алуға болады. 3. Протопластарды қалай өсіреді.
11.  Сомалық будандастыру әдістері.
Мақсаты: Сомалық будандастыру әдістерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар:   Сомалық  будандастыруды  сүрыптап  алу  әдістері.
Будан  өсімдліктерді  талдау   әдістері.   Сомалық   будандарды   практикада
пайдалану.
Сұрақтар: 1. Сомалық будандарды биохимиялық талдау әдістері
2.   Жыныстық   будандастырумен   салыстырғанда   сомалық    будандастырудың
артықшылығы. 3. Будан жасушалар мен будан өсімдіктер қалай сұрыпталады.
12.   Жасушалық селекция әдістері.
Мақсаты: Жасушалық селекция мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар: Жасушалық селекция  әдістері.  Төзімді  жасушаларды
сұрыптау.  Төзімділік  белгісінің  тұрақтылығы.  Индукцияланған   мутагенез.
Сомаклондық  варианттар.Сомаклондық  өзгергіштіктін  себептері.  Сомаклондық
өзгергіштікке әсерететін факторлар.
Сұрақтар: 1. Жасушалық селекция деген  не  және  артықшылығы.  2.  Жасушалық
селекция әдістері. 3. Қажетті белгісі бар жасушаларды қалай сұрыптап  алады.
4. Жасушалардың мутагенезін қалай индукциялайды.
13. Сомаклондық варианттар.
Мақсаты: Сомаклондық варианттарды зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар: Сомаклондық  варианттар.Сомаклондық  өзгергіштіктін
себептері. Сомаклондық өзгергіштікке әсерететін факторлар.
Сұрақтар:  1.  Сомаклондық  варианттар  деген  не.  2.  Жасушалық   селекция
әдістері. 3. Сомаклондық варианттарды пайдалану жолдары.
14. Гендік инженерия.
Мақсаты: Гендік инженерия мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын  сұрақтар:  Басқа  организмге  тасымалданатын  қажетті  генді
бөліп  алу.  Гендерді   тасымалдайтын  векторлар.Бактерия  плазмидалары  мен
рекомбинанттық ДНК құрастыру.
Сұрақтар.1.  Гендік  инженерия  деген  не.  2.Гендік  инженерия  қалай  іске
асырылады. 3. Рекомбинантты ДНК деген не, қалай жасалады.


15. Гендік инженерия.
Мақсаты: Гендік инженерия мәселелерін зерттеу.
Қарастырылатын сұрақтар:  Гендерді өсімдіктерге тасымалдау әдістері.  Гендік
инженерияның мүмкіндіктері мен даму болашағы.
Сұрақтар:  1.  Бөтен  гендерді  өсімдік  жасушасына   қалай   енгізеді.   2.
Өсімдіктер   ген   инженериясының   жетістіктері.    3.    Өсімдіктер    ген
инженериясының келешегі.



 3. Пәндерді оқып-білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар

      Оку үрдісіне белсенді қатысу, уй тапсырмасын ынтамен орындау,  сабакта
карама-карсы байланысты колдау,  ұжымдық  жұмыска  жәрдемдесу,  ұқыпты  және
міндеті  болу  қажет.  Курстарыен  және  оқытушылармен  ашық,  шыдамды   да,
мейірімді болған жөн.
    Пән барысы. Оқылатын дәрісте кейінгі  ғылымның  көкейтесті  мәселелері,
қазіргі  жетістіктері  мен  жаңалықтары  айтылады.  Өткізілетін  зертханалық
сабақтарда организмнен алынып,  жасалған  жасушалар,  препараттарын  тікелей
зерттеп,   электронды   микроскопта   көрінетін   микробейнелерді    талдап,
зерделейсіздер. Пәннiң әр дәрiсiнен кейiн ұсынылған  сұрақтар  мен  тестерге
жауап берiп, оған қайтаратын жауапты жинақтап қорытып, күмәндiк туса,  алдын
ала дәрiстен оқып, оны толық түсiнiп, дәрiске, сабаққа  дайын  болып  келген
жөн.
3. Пәннің талаптары (саясаты).

   4. Курс форматы


     Қатынасу: дәрiс, зертханалық сабақтарға мiндеттi түрде қатынасу  керек.
Егерде қандайда болмасын себептермен сiз  оларға  қатынаса  алмасаңыз,  онда
барлық меңгере алмаған материалға жауапкер боласыз. Мiнез –  құлық:  Студент
ар  кодексiн:   мiнез-құлық   этикасын   сақтауы   керек.   Сабаққа   кешiгу
кешiрiлмейтiн қылық. Сабақ үстiнде оқу тәртiбiн жиi  бұзушылар  дәрiсханадан
шығарылып  жiберiледi,  немесе  бүкiл  курс   бойынша   «қанағаттанарлықсыз»
бағамен   жазаланады.   Бақылау   тапсырмалары.   Олар   сөзсiз   орындалып,
белгiленген  мерзiмде  тапсырылуы  қажет.  Кешiгiп  орындалған   жұмыстардың
бағасы өзiнен -  өзi  төмен  болады.  Межелiк  бағалау:  Межелiк  бағалаудың
қортындысы сабақ қатысуы мен үлгерiмiне, студенттердiң белгiленген  мерзiмге
өз бетiмен жұмыс орындауына, сабақта  ауызша  немесе  жазбаша  түрде  берген
жауабына, межелiк бақылау  қортындысына  байланысты  қойылады.  Көшiрiп  алу
және  бiреудiң  шығармасын  толық  немесе  жарым-жартылай  өз  атымен  ұрлап
пайдалану: Қандай да болмасын көшiрiп алу немесе бiреудiң шығармасын  толық,
не жарым-жартылай өз  атымен  ұрлап  пайдалану  (басқа  студенттерден  дайын
тапсырма  және  шешiмдер  көшiрмесiн   пайдалану)   дәрiсханадан   шығарумен
тоқтатылады немесе «қанағаттанарлықсыз» бағамен жазаланады.


   5. курс саясаты

Бірігіп жұмыс істеу барысында біз келесідей тәртіпті  ұстанамыз:
    • Оқытушымен студент бір-біріне сыйластықпен қарау керек.
    • Кез келген тәртіп бұзушылықтар жазаланады, ал белсенді жұмыс керісінше
      мадақталады.
    • Сабаққа кешікпеу және сабақты босатпау.
    • Білімді бағалау баллды-рейтингті жүйе бойынша жүргізіледі.

   6.Баға қоюдың саясаты


       «Өсімдіктер биотехнологиясы» пәнінен балдық көрсеткіш
                                                                     2 кесте
|Апта    |Бақылау түрі                                 |Балл    |Ескерту      |
|        |                                             |жиыны   |             |
|1       |2                                            |3       |4            |
|        |1 ден 7 апта аралығында барлық сабақ         |30      |             |
|        |түрлеріне қатысуы                            |        |             |
|1       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|2       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|3       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|4       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|5       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|6       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|7       |Межелік бақылау 1                            |60      |             |
| 1 ден 7 апта аралығында оқу қорытындысының балдық    |300     |             |
|жиыны                                                 |        |             |
|        |8 ден 15 апта аралығында барлық сабақ        |30      |             |
|        |түрлеріне қатысуы                            |        |             |
|8       |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|9       |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|10      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|11      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|12      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|13      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|14      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|15      | Межелік бақылау  2                          |60      |             |
| 8 ден 15 апта аралығында оқу қорытындысының балдық   |300     |             |
|жиыны                                                 |        |             |
|Емтихан балдық жиыны                                  |400     |             |
|Академиялық кезеңдегі балдың жиыны                    |1000    |             |




7. Әдебиеттер.
1.  Г. Ж. Уәлиханова Өсімдік биотехнологиясы. Алматы «Қазақ университеті»
2001
2. И.Р. Рахимбаев  Биотехнология растении. Алматы. Қазақ университеті.
1998.







Пәндер