Файл қосу

Балықты санитариялық бағалау



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНДАҒЫ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты       |ПОӘК           |ПОӘК                          |
|                            |               |042-14.4.01.01.20.9/01.2013ж. |
|ПОӘК «Өсімдік, балық, ара   |Басылым №      |                              |
|өнімдерін ветеринариялық    |               |                              |
|санитарлық сараптау» пәнінің|               |                              |
|оқытушыға арналған жұмыс    |               |                              |
|бағдарламасы                |               |                              |









                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


 «ӨСІМДІК, БАЛЫҚ, АРА ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРЛЫҚ САРАПТАУ» пәнінің
           051202 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған


                ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                 Семей 2013




                                  Алғы сөз



1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы: _____________________ Серикова А.Т. в.ғ.к, профессор қ.а.
                          ______________________ Қойгелдинова  А.С.  в.ғ.к.,
доцент қ.а.
Семей  қ.  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік  университетінің   «Ветеринариялық
санитария»  кафедрасы  «___» _______ 2013 ж.





2. ТАЛҚЫЛАНДЫ


2.1.«Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында


Хаттама №                                                      «___»
_______ 2013 ж.
Кафедра меңгерушісі                                     Е.О.Омарбеков

2.2 Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік  бюросының отырысында

Хаттама  №                                                    «___» _______
2013 ж.
Төрайымы                                                      А.В.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ

Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында  бекітіліп,  баспаға
ұсынылды

Хаттама №
  «___» _______ 2013 ж.
Төрайымы, оқу ісі бойынша проректоры                   Г.К.Искакова




4. №2   01.09.2009ж. басылым орнына ЕНГІЗІЛДІ


Кешеннің өзектілігі типтік оқу  бағдарламасы  Қазақстан  Республикасы  Білім
және  ғылым  министрлігінің   3.07.2006   жылғы   №448   бұйрығы   негізінде
бекітілген.











                                   Мазмұны

 1. Қолдану аймағы
 2. Нормативтік нұсқаулар
 3. Жалпы жағдайлар
 4. Оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
 5. Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар
 6. Пән бойынша оқу әдістемелік картасы
 7. Оқу әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы
 8. Әдебиеттер



































1. ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ


«Өсімдік, балық,  ара  өнімдерін  ветеринариялық  санитарлық  сараптау»  пән
бойынша оқу-әдістемелік кешен 051202- «Ветеринарлык санитария»  мамандығының
студенттеріне    арналған.    Ол    студенттерді    курстың,     мазмұнымен,
қажеттілігімен,  өзектілігімен,  саясатымен  таныстырып,  қажетті   біліммен
қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді  оқудағы  басшылыққа  алатын
нeriзri құжат болып саналады


2. НОРМАТИВТІК НҰСҚАУЛАР
«Өсімдік, балық, ара  өнімдерін  ветеринариялық  санитарлық  сараптау»  пәні
бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша  оқу  үрдісін  ұйымдастырудағы
негіз болып саналады және ол Типтік оқу бағдарламасы Қазақстан  Республикасы
Білім және ғылым министрлігінің 3.07.2006 жылғы №448 бұйрығымен  бекітілген,
051202  –  «Ветеринариялық  санитария»  мамандығының   мемлекеттік   жалпыға
міндетті білім беру стандартына сәйкес дайындалған.

СТУ 042-РГП-СГУ-8-2007 Университет стандарты

РГП 042-08.10.12-2007

3. ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

3.1 Пәнді оқытудың негізгі мақсаты- Адамдарды өсімдік  шаруашылығы  өнімдері
арқылы берілетін ауру тудырғыш және  техногенді  факторлардан  сақтау  үшін,
сараптау және зерттеу жұмыстары бойынша маман дайындап  шығару  және  қалдық
заттың белгілі мөлшері бойынша санитарлық баға беру.
3.2 Пәнді оқытудың міндеттері – өсімдік шаруашылығы өнімдерін дұрыс  саратау
үшін, оның теориялық негізін, пестицидтер мен азотты тыңайтқыштардың  қалдық
мөлшерінің шамасын,  өсімдік  шаруашылығы  өнімдерінің  әрбір  тобына  қарсы
зиянкестермен күресу құралдарын, алынған нәтиже бойынша өсімдік  тағамдарына
дұрыс санитарлық баға беру білуі, оларды  қалай  қолдануын,  залалсыздандыру
жолдарын немесе техникалық пайдаға асыруын,  өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін
шығаруды технологиянегіздерін  білулері  керек.  Сонымен  қатар  студенттер:
өсімдік  шаруашылығы  өнімдерінің  карантиндік  ауруларының  есебін  жүргізе
білуі, сонымен  қатар  шартты  түрде  жарамды  және  улы  саңырауқұлақтардың
түрлерін  ажырата  білуі  тиіс.  Өсімдік  тектес  тағамдар  сатылатын  сауда
орындарының жағдайына ветеринариялық  санитариялық  қадағалауды  ұйымдастыру
базарларды МСС лабораториясы  және  сауда  объектілерін  қолдануға,  сонымен
қатар олардың жобасы мен құрылысына  малдәрігерлік  баға  бере  білуі  тиіс.
Әртүрі өсімдік тағамдарын сату негізінде оларға малдәрігерлік  шаралар  және
малдәрігерлік сараптау жүргізе білуге тиіс. Өсімдік  тағамдарының  ауруларын
анықтау органолептикалық, химиотоксикологиялық  әдістерін  қолдана  білулері
және өсімдік зиянкестеріне қарсы қолданулардың  нитраттардың,  нитриттердің,
епстицидтердің және т.б. химиялық қосылыстардың мөлшерін білулері  тиіс.
3.3 Болашақ  маман  ретінде,  іске  асыра  алатын  болу  керек:  зертханалық
сараптау  үшін  өнімдерді  таңдауы;   балауса   тамыр-түйнек   жемістілермен
жапырақты-жемісті көкөністерге сараптау жүргізуді; кептірілген  тамыр-түйнек
жемістер мен көкөністі сараптау үшін  зертханалық  тексерулерді;  ашытылған,
тұздалған, маринадталған және мұздатылған көкөніс, жеміс-  саңырауқұлақтарға
сараптау жүргізуді; ұн,  астық  және  бұршақты  жемістерді  сараптауды  және
тексеру    нәтижесі    бойынша    тиісті    қорытынды     жасауды;     толық
патологоанатомиялық және паразитологиялық жарып союды,  зерттеулерге  сынама
алуды; балық, балық және ара өнімдерін ветсараптаудан өткізу  үшін  сезімдік
және зертханалық тексерулер жүргізуді;  балық,  балық  және  ара  өнімдеріне
санитариялық баға беруді, соған байланысты қалай пайдалану керек  екендігіне
шешім қабылдауды;  жалпы  ветеринариялық-санитариялық  қадағалау  қызметінің
күрделі   мәселелерін   Халқымызға   талмай   мәлімдеп-насихаттауды,   т.с.с
жұмыстарды.
3.4 Дағдылынып-әдеттену керек: өсімдік, балық және  ара  өнімдерінен  сынама
алуды  еркін  жүргізілуге;  өсімдік,  балық  және  ара  өнімдерінің  сапасын
тексеріп анықтай алатын болып; балық, ара және өсімдік өнімдеріне  сезімдік,
биохимиялық және басқа да зертханалық зерттеу  жұмыстарына;  өсімдік,  балық
және  аралардың   негізгі,   елімізде   көп   тараған   ауруларын   балауға;
ветеринариялық  санитариялық   шаралардың   жүргізілу   сапасын   бақылауға;
ветеринариялық техника, құрамынад миробтары бао материалдар  және  басқа  да
зиянды заттар мен жұмыс кезіндегі қауіпісздік техникасын сақтауға;
3.5  Пәннің  пререквизиттері:  биология,  химия,  биофизиялық,   физиология,
генетика, радиобиолоия, микробиология, вирусология, экология,
3.6 Пәннің постреквизиты:  гидрология,  гидрохимия,  ихтиология,  апиология,
ветеринариялық генетика, санитария, мал және  құс  шаруашылықтары  өнімдерін
ветеринариялық санитариялық сараптау, инвазиялық аурулар,  жұқпалы  аурулар,
ет-сүт өнімдерінің технологиясы.

Кесте  1 - Жұмыс жоспарынан көшірме


|Курс                                |Семестр|Кредит                        |
|                                    |       |саны                          |
|1                                   |2      |3                             |
|Балық шаруашылығы. Қазақстанда      |1      |В.А.Макаров., В.П.Фролов.,    |
|ауланатын балық түрлері.            |       |Н.Ф. Шуклин. С. 394-396.      |
|                                    |       |Б.Н.Федотов. С. 442-454.      |
|                                    |       |Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. |
|Балықты консервілеу және егізгі     |1      |М.А.Макаров С. 411-414.       |
|өндеу технологиясы.                 |       |                              |
|                                    |       |Б.Н.Федотов С.455-466.        |
|Балық және балық өнімдерін          |1      |М.А.Макаров С. 397-398.       |
|ветеринариялық санитариялық         |       |Б.С.Сенченко С.461-463.       |
|сараптау.                           |       |Б.Н. Федотов С. 466-468.      |
|Инфекциялық ауруларға байланысты    |1      |В.А.Макаров С. 399-404.       |
|балықтарды ветеринариялық           |       |Б.Н.Федотов С.468-472.        |
|санитариялық сараптау және          |       |Б.С. Сенченко С.464-472.      |
|санитариялық бағасы.                |       |                              |
|Инвазиялық ауруларға байланысты     |1      |В.А.Макаров С. 405-410.       |
|балық және балық өнімдерін          |       |Б.Н.Федотов С. 472-482.       |
|ветеринариялық санитариялық сараптау|       |Б.С. Сенченко С.471-471.      |
|және санитариялық бағасы.           |       |                              |
|6. Антропозоонозды емес аурулар     |1      |В.А.МакаровС. 405-410.        |
|(хилоденеллез, ихтиофтириоз,        |       |Б.Н.Федотов С. 472-482.       |
|костиоз, октомитоз, сангвиниколез,  |       |Б.С. Сенченко С.471-479.      |
|лигулез, диаграммоз және т.б.) осы  |       |                              |
|ауруларға байланысты балықтарды     |       |                              |
|ветеринариялық санитариялық сараптау|       |                              |
|және санитариялық бағалау.          |       |                              |
|Жұқпалы емес аурулар мен улануларға |1      |В.А.Макаров С.411-414.        |
|байланысты балықтарды ветеринариялық|       |Б.Н.Федотов С.472-482         |
|санитариялық сараптау және          |       |,490-494.                     |
|санитариялық бағалау.               |       |Б.С. Сенченко С, 479-484      |
|Ара балының жіктелуі және           |1      |В.А.Макаров С. 429-434.       |
|биологиялық маңызы.                 |       |Б.Н.Федотов С.513-518.        |
|                                    |       |Б.С. Сенченко С.558-562.      |
|                                    |       |В.И.Заикина С. 5-34.          |
|                                    |       |Т.Тлеугали., С.Кырыкбай.      |
|                                    |       |А-1998 г.                     |
|Ара шаруашылығы өнімдерін           |1      |В.А.Макаров С. 429-434.       |
|ветеринариялық-санитариялық сараптау|       |Б.Н.Федотов С.513-518.        |
|және санитариялық бағалау.          |       |Б.С. Сенченко С.563-564.      |
|                                    |       |В.И.Заикина С.60-66.          |
|Балдың жалған-жасандылық түрлері    |1      |В.А.Макаров С.429-434.        |
|және оларды анықтау әдістері.       |       |Б.Н.Федотов С.513-518.        |
|                                    |       |Б.С. Сенченко С.565-574.      |
|                                    |       |В.И.Заикина С.98-107.         |
|Физикалық-химиялық көрсеткіштері    |1      |В.И.Заикина С. 66-82.         |
|бойынша балдың табиғилығын анықтау. |       |                              |
|Бал араларының вирустік,            |1      |В.А.МакаровС. 429-434.        |
|бактериалдық және өте ұсақ          |       |Б.Н.Федотов С.513-518.        |
|саңырауқұлақтар-зендік жұқпалы      |       |Б.С. Сенченко С.575-578.      |
|аурулары.                           |       |                              |
|(Американдық және еуропалық         |       |                              |
|шіріктер, қапшықты тұқым,           |       |                              |
|перицистоз, аспергиллез, меланоз,   |       |                              |
|паратиф және т.б.)                  |       |                              |
|Инвазиялық ауруларға байланысты  ара|1      |В.А.МакаровС. 429-434         |
|өнімдерін ветеринариялық            |       |Б.Н.Федотов С. 513-518        |
|санитариялық сараптау.              |       |Б.С. Сенченко С. 579-580.     |
|Жұқпал емес ауруларға ауруларға     |1      |В.А.Макаров С.429-434 .       |
|байланысты  ара өнімдерін           |       |Б.Н.Федотов С.513-518.        |
|ветеринариялық санитариялық         |       |Б.С. Сенченко С.580-583.      |
|сараптау.                           |       |                              |
|Омарталарды                         |1      |Г.Н. Котова Справочник по     |
|ветеринариялық-санитариялық бақылау.|       |пчеловодству. М.1977г.        |

Кесте - 2 а
|Зертханалық сабақтар               |      |                               |
|Тақырыптың аты және мазмұны        |Сағат |Әдебиеттер                     |
|                                   |саны  |                               |
|1                                  |2     |3                              |
|Балықтың жас екендігін             |1     |В.А.Макаров «Практикум по      |
|(балаусалығын) анықтау үшін сынама |      |ветсанэкспертизе»              |
|алу және органолептикалық зерттеу  |      |М.-1987г.с.200-202 Ш.          |
|                                   |      |Турсынкулов «Ветсанэкспертиза  |
|                                   |      |животноводства» Астана         |
|                                   |      |-2001г.с.127-134               |
|Балықтың жас екендігін зертханалық |1     |Г.В. Колоболотский             |
|зерттеу әдісі.                     |      |«Лабораторные и практические   |
|                                   |      |занятия по ветсанэкспертизе»   |
|                                   |      |Сельхозгиз-1960г.с.185-187     |
|                                   |      |Б.С.Сенченко 2001г.с.490-492   |
|Балықтың балаусалығын (жастығын)   |1     |В.А.Макаров с.198-199, 202-205 |
|зертханалық зерттеу                |      |Сенченко Б.С. с.494-496,497.   |
|                                   |      |502                            |
|Балықты гельменттермен (құрттар)   |1     |Г.В.Колоболотский с.204-206    |
|және олардың балаң құрттарымен     |      |В.А.Макаров с. 209-213         |
|зақымдалуын тексеру.               |      |                               |
|Бал өнімдерімен танысу. Бал        |1     |Б.С.Сенченко с.563. 5-7, 10-11 |
|сынамасын алу әдісі және оны       |      |В.А.Макаров с.233-235          |
|зерттеуге дайындау.                |      |                               |
|Балдың органолептикалық            |1     |В.А.Макаров с.236-239          |
|көрсеткіштерін анықтау.            |      |Б.С.Сенченко с.563,564,567,573 |
|                                   |      |В.И.Заикина с.60-66            |
|                                   |      |А.С.Нуждин Г.Ф.Таранов и др. С.|
|                                   |      |331-333                        |
|Балықты санитариялық бағалау       |1     |В.И.Заикина с.17               |
|бойынша қорытынды сабақ.           |      |                               |
|Балдың физико-химиялық             |1     |В.И.Заикина с. 66-76, 107      |
|көрсеткіштері.                     |      |Б.С.Сенченко с. 565-566,568    |
|                                   |      |В.А.Макаров с.239-242, 250, 254|
|Балдың оптикалық белсенділігін     |1     |В.И.Заикина с.77-79, 82-83     |
|анықтау.                           |      |В.А.Макаров с.243, 246, 247    |
|Балды фальсификациялау тәсілдері   |1     |В.И.Заикина с. 98-101-107      |
|және жолдары.                      |      |В.А.Макаров с. 245             |
|Балдың фальсификациясын зертханалық|1     |В.А.Макаров с. 248-252-254     |
|зерттеу.                           |      |                               |
|Балдың табиғилығын анықтау әдісі.  |1     |В.А.Макаров с.251-254          |
|                                   |      |Б.С.Сенченко с. 572-573        |
|Шіре балын гүл балынан ажырату     |1     |В.А.Макаров с. 243-245         |
|әдістері.                          |      |Ш.Турсункулов с. 154-161       |
|Ара шаруашылығындағы негізгі       |1     |В.И.Заикина с.87-92            |
|жұмыстар, гигиенасы, және          |      |А.С.Нуждин и др с. 383-386     |
|қауіпсіздік техникасы              |      |                               |
|Балды санитариялық бағалау бойынша |1     |                               |
|қорытынды сабақ.                   |      |                               |

5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
1  Қазақстандағы  балықтардың  түрлері,  балықтың  және  балық   өнімдерінің
сипаттамасы.  Балық  шаруашылығы   және   балықтардың   улану   механизмінің
этиологиясын, (себебін), алдын алу және күресу шараларын оқып білу.
2 Балық өнімдерін өндіру технологиясы және гигиенасы
3.Консервіленген балықты  және  зиянкестермен  зақымданған  балық  өнімдерін
ветеринариялық санитариялық сараптау
4.Балықтардың    бактериялық    аурулары     (қызылша,аэромоноз,псевдомоноз)
Санитарлық бағалау.
5. Вирустық аурулар негізіндегі балықтардың санитариялық бағасы. Алдына  алу
шаралары
6.  Балықтардың адамға қауіпті инвазиялық  аурулары.  Санитариялық  бағалау.
Адамға жұқпайтын балықтың инвазиялық аурулары.
8 Протозоолар, трематодоздар,исстодоздар, немотодоздар кезіндегі  санитарияқ
бағалау
8. Балықтың саңырауқұлақтың аурулары. Санитарияқ бағалау
9. Балдың қасиеттері. Құрамы. Балдың түзілу процесі.
10. Бал өнімдерін өндіру технологиясы және гигиенасы
11 Агрошаруашылығындағы стандартизация
12. Ара балының токсикоздарының этнологиясын және  механизмін,  күресу  және
алдын алу шаралары.
13 Аралардың жұқпалы аурулары  Алдын алу және күресу шаралары.
14 Жұқпалы емес аурулар
15 Ара зиянкестері. Адын алу және күресу  шаралары.  Ара  зиянкестері.  Адын
алу және күресу шаралары.


6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ

Кесте 3 - Пән бойынша оқу әдістемелік каратсы

|Тақырытар                                     |Қолданылатын    |Бақылау   |
|                                              |қосымшалар      |түрі      |
|Дәріс сабақ             |Зертханалық сабақ    |                |          |
|1                       |2                    |3               |5         |
|Балық шаруашылығы.      |Балықтың жас         |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|Қазақстанда  ауланатын  |екендігін            |плакаттар.      |Тест.     |
|балық түрлері.          |(балаусалығын)       |                |          |
|                        |анықтау үшін сынама  |                |          |
|                        |алу және             |                |          |
|                        |органолептикалық     |                |          |
|                        |зерттеу              |                |          |
|Балықты консервілеу және|Балықтың жас         |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|егізгі өндеу            |екендігін зертханалық|плакаттар.      |Тест.     |
|технологиясы.           |зерттеу әдісі.       |                |          |
|Балық және балық        |Балықтың балаусалығын|Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|өнімдерін ветеринариялық|(жастығын)           |плакаттар.      |Тест.     |
|санитариялық сараптау.  |зертханалық зерттеу  |                |          |
|Инфекциялық ауруларға   |Балықты              |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|байланысты балықтарды   |гельменттермен       |плакаттар.      |Тест.     |
|ветеринариялық          |(құрттар) және       |                |          |
|санитариялық сараптау   |олардың балаң        |                |          |
|және санитариялық       |құрттарымен          |                |          |
|бағасы.                 |зақымдалуын тексеру. |                |          |
|Инвазиялық ауруларға    |Бал өнімдерімен      |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|байланысты балық және   |танысу. Бал сынамасын|плакаттар.      |Тест.     |
|балық өнімдерін         |алу әдісі және оны   |                |          |
|ветеринариялық          |зерттеуге дайындау.  |                |          |
|санитариялық сараптау   |                     |                |          |
|және санитариялық       |                     |                |          |
|бағасы.                 |                     |                |          |
|6. Антропозоонозды емес |Балдың               |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|аурулар (хилоденеллез,  |органолептикалық     |плакаттар.      |Тест.     |
|ихтиофтириоз, костиоз,  |көрсеткіштерін       |                |          |
|октомитоз,              |анықтау.             |                |          |
|сангвиниколез, лигулез, |                     |                |          |
|диаграммоз және т.б.)   |                     |                |          |
|осы ауруларға байланысты|                     |                |          |
|балықтарды              |                     |                |          |
|ветеринариялық          |                     |                |          |
|санитариялық сараптау   |                     |                |          |
|және санитариялық       |                     |                |          |
|бағалау.                |                     |                |          |
|Жұқпалы емес аурулар мен|Балықты санитариялық |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|улануларға байланысты   |бағалау бойынша      |плакаттар.      |Тест.     |
|балықтарды              |қорытынды сабақ.     |                |          |
|ветеринариялық          |                     |                |          |
|санитариялық сараптау   |                     |                |          |
|және санитариялық       |                     |                |          |
|бағалау.                |                     |                |          |
|Ара балының жіктелуі    |Балдың               |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|және биологиялық маңызы.|физико-химиялық      |плакаттар.      |Тест.     |
|                        |көрсеткіштері.       |                |          |
|Ара шаруашылығы         |Балдың оптикалық     |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|өнімдерін               |белсенділігін        |плакаттар.      |Тест.     |
|ветеринариялық-санитария|анықтау.             |                |          |
|лық сараптау және       |                     |                |          |
|санитариялық бағалау.   |                     |                |          |
|Балдың жалған-жасандылық|Балды                |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|түрлері және оларды     |фальсификациялау     |плакаттар.      |Тест.     |
|анықтау әдістері.       |тәсілдері және       |                |          |
|                        |жолдары.             |                |          |
|Физикалық-химиялық      |Балдың               |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|көрсеткіштері бойынша   |фальсификациясын     |плакаттар.      |Тест.     |
|балдың табиғилығын      |зертханалық зерттеу. |                |          |
|анықтау.                |                     |                |          |
|Бал араларының вирустік,|Балдың табиғилығын   |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|бактериалдық және өте   |анықтау әдісі.       |плакаттар.      |Тест.     |
|ұсақ                    |                     |                |          |
|саңырауқұлақтар-зендік  |                     |                |          |
|жұқпалы аурулары.       |                     |                |          |
|(Американдық және       |                     |                |          |
|еуропалық шіріктер,     |                     |                |          |
|қапшықты тұқым,         |                     |                |          |
|перицистоз, аспергиллез,|                     |                |          |
|меланоз, паратиф және   |                     |                |          |
|т.б.)                   |                     |                |          |
|Инвазиялық ауруларға    |Шіре балын гүл       |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|байланысты  ара         |балынан ажырату      |плакаттар.      |Тест.     |
|өнімдерін ветеринариялық|әдістері.            |                |          |
|санитариялық сараптау.  |                     |                |          |
|Жұқпал емес ауруларға   |Ара шаруашылығындағы |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|ауруларға байланысты    |негізгі жұмыстар,    |плакаттар.      |Тест.     |
|ара өнімдерін           |гигиенасы, және      |                |          |
|ветеринариялық          |қауіпсіздік техникасы|                |          |
|санитариялық сараптау.  |                     |                |          |
|Омарталарды             |Балды санитариялық   |Тақта, мел,     |Ауызша,   |
|ветеринариялық-санитария|бағалау бойынша      |плакаттар.      |Тест.     |
|лық бақылау.            |қорытынды сабақ.     |                |          |

7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

Кесте  4 - Оқу әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы

|Оқу әдістемелік оқулықтар            |Саны     |Студенттер  |% Қамтамасыз |
|                                     |         |саны        |етілуі       |
|1                                    |2        |3           |4            |
|1.В.А.Макаров, В.П.Фролов, Н.Ф.      |100      |25          |25           |
|Шуклин. Ветеринарно-анитарная        |         |            |             |
|экспертиза с основами технологии и   |         |            |             |
|стандартизации продуктов             |10       |            |5            |
|животноводства.1991 г.               |         |            |             |
|2.Б.С.Сенченко «Ветсанэкспертиза     |100      |            |25           |
|продуктов животного и растительного  |         |            |             |
|происхождения» Ростов-на-Дону 2001г. |2        |            |0.5          |
|3.В.А.Макаров и др. «Практикум по ВСЭ|         |            |             |
|с основами технологии продуктов      |200      |            |50           |
|животноводства» М.: 1987г.           |1        |            |0.25         |
|4.Т.А.Тихонов «Правила               |         |            |             |
|ветеринарно-санитарной экспертизы    |         |            |             |
|пресноводной рыбы и раков» М.:       |1        |            |0.25         |
|Агропромиздат 1989г                  |         |            |             |
|5.П.В.Микитюка «Справочник.          |         |            |             |
|Ветеринарно-санитарная экспертиза    |1        |            |0.25         |
|пресноводной рыбы» М.: Агропромиздат,|         |            |             |
|1989г.                               |1        |            |0.25         |
|6. В.С.Осетрова «Справочник по       |         |            |             |
|болезням рыб» М.: Колос, 1978г.,     |1        |            |0.25         |
|с.105-154, 230-242.                  |         |            |             |
|7. Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. «Ара|2        |            |0.5          |
|және балық өнімдерін ветеринариялық  |         |            |             |
|санитариялық сараптау» Әдістемелік   |1        |            |0.25         |
|нұсқау. Семей, 2005                  |         |            |             |
|8. В.И.Заикина Экспертиза меда и     |         |            |             |
|способы обнаружения его фальсификации|1        |            |0.25         |
|1999г.                               |         |            |             |
|9. Т.Тлеугали., С.Кырыкбай. Мал      |10       |            |5            |
|дәрігерлік- санитарлық сараптау және |         |            |             |
|мал шаруашылығы өнімдерінің          |1        |            |0.25         |
|технологиясы мен стандарттау         |         |            |             |
|негіздері. А-1998                    |1        |            |0.25         |
|10. Котова Справочник по             |         |            |             |
|пчеловодству. М.1977г.               |1        |            |0.25         |
|11.Г.И.Касьянов и др. «Технология    |         |            |             |
|переработки рыбы и морепродуктов»    |         |            |             |
|Ростов-на-Дону 2001г                 |         |            |             |
|12. А.С.Нуждин, Г.Ф.Таранов,         |1        |            |0.25         |
|В.И.Полтев «Учебник пчеловода»       |         |            |             |
|М.:1984г.                            |         |            |             |
|13. В.М.Поздняковский, О.А.Рязанова, |         |            |             |
|Т.К.Каленик, В.М.Дацун «Экспертиза   |         |            |             |
|рыбы, рыбопродуктов и нерыбных       |         |            |             |
|объектов водного промысла» Сибирское |         |            |             |
|университетское изд-во               |         |            |             |
|Новосибирск-2005г                    |         |            |             |

8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізігі әдебиеттер
1. В.И.Заикина Экспертиза  меда  и  способы  обнаружения  его  фальсификации
1999г.
2.В.А.Макаров, В.П.Фролов, Н.Ф. Шуклин. Ветеринарно-анитарная  экспертиза  с
основами технологии и стандартизации продуктов животноводства.1991 г.
3. Макаров В.А. «Практикум по ветсанэкспертизе» М.-1987г.
4.Сенченко  Б.С.  Ветеринарно-санитарная  экспертиза   сырья   животного   и
растительного происхождения. Ростов – на - Дону. 2001г.
5.В.М.Поздняковский, О.А.Рязанова, Т.К.Каленик, В.М.Дацун «Экспертиза  рыбы,
рыбопродуктов   и   нерыбных   объектов    водного    промысла»    Сибирское
университетское изд-во Новосибирск-2005г
8.2 Қосымша әдебиеттер
1.Т.А.Тихонов «Правила ветеринарно-санитарной экспертизы  пресноводной  рыбы
и раков» М.: Агропромиздат 1989г.
2.П.В.Микитюка «Справочник. Ветеринарно-санитарная  экспертиза  пресноводной
рыбы» М.: Агропромиздат, 1989г.
3.В.С.Осетрова «Справочник по болезням рыб» М.:  Колос,  1978г.,  с.105-154,
230-242.
4.Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. «Ара  және  балық  өнімдерін  ветеринариялық
санитариялық сараптау». Әдістемелік нұсқау. Семей, 2005
5.Т.Тлеугали., С.Кырыкбай. Мал  дәрігерлік-  санитарлық  сараптау  және  мал
шаруашылығы өнімдерінің технологиясы мен стандарттау негіздері. А-1998
6.Г.Н. Котова Справочник по пчеловодству. М.1977г.
7.Г.И.Касьянов и др. «Технология переработки рыбы и  морепродуктов»  Ростов-
на-Дону 2001г
8.А.С.Нуждин,  Г.Ф.Таранов,   В.И.Полтев   «Учебник   пчеловода»   М.:1984г.

Пәндер