Файл қосу

Кондуктометриялық талдау әдістері




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                               |
|БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                       |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты     |ПОӘК                |                        |
|                          |                    |ПОӘК                    |
|                          |                    |042–18-9.1-46/02-2014   |
|ПОӘК                      |                    |                        |
|«Тағамдық өнімдердің      |11.09.2014ж.        |                        |
|құрамының және            |№ 2 басылым         |                        |
|технологиялық процестерін |18.09.2013 ж.       |                        |
|модельдеу және            |№ 1 басылымның      |                        |
|оптимизациялау» пәнінен   |орнына              |                        |
|оқытушыға арналған        |                    |                        |
|бағдарлама                |                    |                        |







                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
       «6М073200» – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)»
                   мамандығының магистранттарына арналған
   «Тағамдық өнімдердің құрамының және технологиялық процестерін модельдеу
                        және оптимизациялау» пәнінен
                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                   Семей,
                                    2014
                                   Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы т.ғ.к.,  «Стандарттау   және   биотехнология»  кафедрасының
доцент м.а., Аманжолов С.А. ____________    29.08.2014 ж.


    2  ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау  және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29»  08 2014 ж., № _1_ хаттама
    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х. Кәкімова
    2.2   Инженерлі-технологиялық   факультеттің    оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
    «05»  09  2014 ж., № _1_ хаттама
    Төрайымы_____________ С.С. Төлеубекова
    3 БЕКІТІЛГЕН
      Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің   мәжілісінде   шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


     «11»   09      2014 ж., №  1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы_____________Г.Қ. Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН




















                                              МАЗМҰНЫ


      |1  Қолданылу саласы                                              |4         |
|2  Нормативтік сілтемелер                                        |4         |
|3  Жалпы ережелер                                                |4         |
|4  Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                |5         |
|5  Магистранттардың өздік жұмыс  тақырыптарының  тізімі          |7         |
|6  Пән бойынша оқу-әдістемелік карта                             |8         |
|7  Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы             |10        |
|8  Әдебиеттер                                                    |10        |


































    1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ
    «6М073200»  –  «Стандарттау  және  сертификаттау   (салалар   бойынша)»
мамандығына  «Сала бойынша технологиялық  процестерді  бақылау  және  талдау
әдістері»  пәнінен  оқу  әдістемелік  кешеннің  құрамына  кіретін  оқытушыға
арналған пәннің  бағдарламасы.

    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
    Осы  «Сала  бойынша  технологиялық  процестерді  бақылау  және   талдау
әдістері»  пәнінен  оқытушыға  арналған  пәннің  бағдарламасы  берілген  пән
бойынша  оқу  үрдісін  жүргізу  тәртібін  төменде   көрсетілген   құжаттарда
бекітілген  талаптар мен ұсыныстарға  сәйкес ұйымдастырады:
      - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпығабілімді білім стандарты
5.04.033-2011.   Жоғарыоқытудан   кейінгі   білім.   Магистратура.   Негізгі
ережелер.
      - «6М073200» –  «Стандарттау  және  сертификаттау  (салалар  бойынша)»
мамандығына типтік оқу жоспары»;
      - УСТ 042-МУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерін дайындау мен
ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты;
      -  ҚР  042-1.01-2013  Құжаттамалық  рәсім  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерінің  құрылымы мен мазмұны».


    3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
 3.1   Пәннің  қысқаша  мазмұны:  «Сала  бойынша  технологиялық  процестерді
бақылау және талдау әдістері»  пәні  өнімнің  бақылауын  тексереді.  Өнімнің
химиялық  құрамын  идентификаттау  және  қолданылуын   зерттейді.    Өнімнің
химиялық және физикалық негіздері, химиялық құрамымен байланысты.  Әр  түрлі
ғылыми зерттеулерді қолдану.
3.2  Пәнді оқытудың мақсаты технологиялық процестердің бақылауы және  талдау
әдістері жатады.
3.3  Пәнді  оқытудың  негізгі  тапсырмасы:  магистранттарға  теориялық  және
тәжірибелік  білімдерін  өнімнің  химиялық  құрылымы  нидентификаттау  болып
табылады. Өнімнің химиялық және  физикалық  негіздері  химиялық  құрылымымен
тығыз байланысты. Әр түрлі ғылыми зерттеулерде қолдану.
3.4 Пәнді оқыту нәтижелері:
Пәнді оқыту нәтижесінде магистрант:
білуге: пәннің негізгі теориялық ережелерін;
 •  Тәжірибенің  негізін  білу,  тағам  технологиясының  кәсіпорындық   және
   зерттеулік шешімін,  тағам  өнімдерінің  техникасын  және  технологиясын,
   шикізатқа техникалық сұранысын, дайын  өнімді  және  материалдарды  білуі
   қажет;
 •  Өнімнің  өнеркәсіпте  әр  түрлі  технологиялық   және   экспериментальді
   белгілерін   білу,   зерттеу   жұмыстарында   зерттеулер   мен    зерттеу
   құрылғыларын қолдану, сонымен қатар зертханалық зерттеулерді;
 •  Мемлекеттік  стандарттың  мамандыққа  байланысты   ережелерін   меңгеру,
   мамандыққа  байланысты  бағдарламаның  мазмұны,  негізгі  талдау  тексеру
   әдістері, кәсіпорындардың сапасын қамтамасыз ету көрсеткіштерін;
 • Тағам өнімдерінің техникалық және  технологиялық  аймақтарындағы  білімін
   бірегейлендіру, биотехнологиялық өнімдердің технологиялық процесс кезінде
   бұзылуы;
 • Тағам  өнімдері  туралы  заманауи  әдістерді  білу,  нормативті  құжаттар
   туралы, әр түрлі өнімді өндірудегі  технологиялық  процестерге  әдістерін
   жүргізу, зерттеу әдістерін және құралдарын зерттеу кезінде қолдану;
 •  Тәжірибелік  білімін  жоғарлату,  нормативті  құжаттамаларын,  шикізатты
   физико-химиялық әдіспен  және  өлшеп  бақылау  кезінде  стандарттау  және
   сертификаттау талаптарын қамтамасыз ету.

3.5 Курстың пререквизиттері:
3.5.1 Ғылым және ғылыми зерттеулердің әдістемелері
3.5.2 Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі

3.6 Курстың постреквизиттері:
3.6.1 Технологиялық процестердің стандарттары
3.6.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар

3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген
                                                                   1 – кесте
|Курс  |Семестр  |Кредиттер  |ДС      |СТС   |МӨЖ сағ.|Барлығы  |Жиынтық      |
|      |         |           |сағ.    |сағ.  |        |сағ.     |бақылау      |
|      |         |           |        |      |        |         |формасы      |
|2     |3        |2          |15      |15    |120     |150      |Емтихан      |

   4 ОҚУ ПӘННІҢ (МОДУЛЬДІҢ) МАЗМҰНЫ
                                                                   2 – кесте
|Тақырып атауы                                                  |Сағат саны  |
|1                                                              |2           |
|МОДУЛЬ 1  ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ КӘСІПОРНЫНДА САПАНЫ БАҚЫЛАУДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ        |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 1  Кіріспе. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнында сапаны       |1           |
|бақылауды ұйымдастыру. Сынама алу тәртібі.                     |            |
|Дәріс № 2 Талдау әдістері. Өлшемдік, тіркеулік, есептік,       |1           |
|әлеуметтік, сараптамалық және органолептикалық.                |            |
|Дәріс № 3 Өлешдік әдістің классификациясы. Химиялық, физикалық,|1           |
|физико-химиялық, оптикалық, хроматографиялық, реологиялық және |            |
|т.б.                                                           |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 1 Бөліну және концентрлеу әдістерін оқып уйрену        |2           |
|Сабақ № 2 Азықтық өнімдердің фотоколориметриялық талдау        |2           |
|әдістерін уйрену, құрылымы және принциптері.                   |            |
|МОДУЛЬ 2  ФИЗИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ                           |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 4 Химиялық талдау әдістері. Сапалық талдау. Сандық     |1           |
|талдау.                                                        |            |
|Дәріс № 5 Физикалық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау     |1           |
|әдістері. Потенциометриялық талдау әдістері.                   |            |
|Дәріс № 6 Физикалық талдау әдістері. Кондуктометриялық талдау  |1           |
|әдістері. Рефрактометриялық талдау әдістері.                   |            |
|Дәріс № 7 Физико-химиялық талдау әдістері.  Физико-химиялық    |1           |
|талдау әдістерінің классификациясы. Физико-химиялық талдау     |            |
|әдістерінде қолданылатын негізгі тәсілдер.                     |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 3 Азықтық өнімдердің поляриметриялық талдау әдістерін  |2           |
|оқып-уйрену, құрылымы және принциптері.                        |            |
|МОДУЛЬ 3  СПЕКТРЛІК ЖӘНЕ ЭЛЕКТРОХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ                    |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 8  Спектрлік талдау әдістері және классификациясы.     |1           |
|Дәріс № 9 Спектрлік талдау әдістері. Спектрлік әдіске қысқаша  |1           |
|сипаттама.                                                     |            |
|Дәріс № 10  Электрохимиялық талдау әдістері. Поляриметриялық   |1           |
|әдіс. Полярографиялық әдіс.                                    |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 4 Электронды микроскопияны оқып-уйрену, құрылымы және  |2           |
|принциптері.                                                   |            |
|МОДУЛЬ 4  УЛЬТРА ДЫБЫС ЖӘНЕ РАДИОМЕТРИКАЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ                 |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 11 Ультра дыбыс. Талдау сипаттамасы. Ультрадыбысты     |1           |
|қолдану.                                                       |            |
|Дәріс № 12 Радиометриялық талдау әдістері. Радиоактивтілік және|1           |
|заттың белсенділігі.                                           |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 5 Азықтық өнімдердің потенциометриялық талдау әдістері.|2           |
|Құрылымы және принциптері.                                     |            |
|МОДУЛЬ 5  ХРОМОТОГРАФИЯЛЫҚ ЖӘНЕ РЕОЛОГИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ                 |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 13 Хромотографиялық талдау әдістері және               |1           |
|классификациясы. Газдық, газ-сұйықтық, сұйықтық, ионалмасулық  |            |
|және жұқа қабатты хромотография.                               |            |
|Дәріс № 14 Хромотографиялық талдау әдістері. Азықтық өнім мен  |1           |
|шикізаттың сапасын бағалау және бақылауда хромотографиялық     |            |
|әдісті қолдану.                                                |            |
|Дәріс № 15 Реологиялық талдау әдістері. Азықтық өнімдердің     |1           |
|құрылымды-механикалық қасиеттері. Азықтық өнімдердің сапасын   |            |
|бақылауда реологиялық талдауды қолдану.                        |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 6 Бөлінуде хромотографиялық әдісті оқып-уйрену,        |2           |
|құрылымы және принциптері.                                     |            |
|Сабақ № 7 Азықтық өнімдерде реологиялық талдау әдісін          |2           |
|оқып-уйрену.                                                   |            |
|Сабақ № 8 Берілгендерді математикалық өңдеу.                   |1           |

5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫС ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
5.1 Азықтық өндірістегі жаңа техникалық  прогресс  және  жаңа  технологиялық
тәсілдердің дамуы.
5.2 Дайын өнімдердің, жартылай  фабрикаттардың  және  шикізаттардың  сапасын
бағалауда талдау әдістерін қолданудың мәні және ролі.
5.3  Өндірістік  және  зертханалық  бақылау  –азықтық  тағам   өндірісіндегі
негізгі фактор.
5.4 Зерттеу әдістерінің жалпы сипаттамасы.
5.5 Шикізаттарды,  жартылайфабрикаттарды  және  дайын  өнімдердің  сынамасын
іріктеу.  МЕСТ-тің  негізгі  талаптары  «Сынаманы  іріктеу  және   тексеруге
дайындау».
5.6 Талдауға жарамды сынама  дайындау  әдістері:  бөлу  және  компоненттерді
концентрлеу; минерализация; бумен айдау; сұйықтық экстракция.
5.7 Оптикалық зерттеу әдістері.
5.8 Оптикалық фотометрияның принципі және сипаттамасы.
5.9 Абсорбциялы фотометрияның негізгі заңдары.
5.10 Фотометриялық  талдаудың құрылғылары.
5.11  Тағам  өнімі  өндірісінде  талдау   және   өндірістік   бақылау   үшін
фотометрияны қолдану.
5.12 Нефилометрияның негізгі заңдары және талдау сипаттамасы.
5.13 Тағам өндірісінде эмульсияны және суспензияны талдау үшін  нефилометрия
мен турбидиметрияны қолдану.
5.16 Рефрактометрлер.
5.17   Азықтық   өнімде   еритін   заттардың   массалық   үлесін   анықтауда
рефрактометрияны қолдану.
5.18   Поляриметриялық   әдістердің   құрылғылары.    Зертханалық-өндірістік
бақылауда поляриметрияны қолдану.
5.19 Флуоресценциялық талдауда қолданылатын реагенттер мен құрылғылар.  Әдіс
шегі.
5.20  Маститпен  ауыратын  жануарлардың   сүтін   бақылауда   флуореметрияны
қолдану.
5.21 Зертханалық – өндірістік  бақылауда  кондуктометриялық  зерттеу  әдісін
қолдану.
5.22 Азықтық өнімдерде рН, Na+ ,K+, ауыр металдарды, нитрат пен  нитриттерді
анықтау үшін потенциометрияны қолдану.
5.23 Полярографияда қолданылатын құрылғылар. Тағамдық  өнімдерде  токсикалық
металдарды және қосындыларды  анықтау  үшін  полярографиялық  талдау  әдісін
қолдану.
5.24 Бұзылмайтын тағам өнімдеріне ЯМР және ЭПР әдісін қолдану.
5.26  Хроматографиялық  талдау  әдістерінің  классификациясы.  Хроматография
теориясы.
5.27   Газдық  және  газ-сұйықтық  хроматография.  Қолдану  аймағы.  Құрылғы
сипаттамасы.
5.28  Сұйықтық  және   ионалмасулық   хроматография.   Тәсілдің   аппараттық
сипаттамасының конструктивті ерекшеліктері.
5.29 Тағам өнімдерінде және шикізаттардың  құрамының  сапасын  бақылау  үшін
ульрадыбысты қолдану.
5.30 Реологиялық талдау әдістері.
5.31 Тағамдық өнімдердің құрылымдық-механикалық қасиеттері.
5.32    Құрылымдық-механикалық   сипаттаманы   анықтау   үшін   қолданылатын
аппаратуралар мен құрылғылар.
5.33 Тағам өнімдерін зерттеудегі негізгі аналитикалық талдаулар.
5.34  Тағам  өнімдеріндегі  құрғақ  және  ылғалды  заттарды  анықтау  әдісі.
Режимдердің негізделуі.
5.35 Ақуызды Къелдаль, Кофрани, колориметрия, Лоури, формальді титрлеу,  УФ-
спектромфотометрия әдістері бойынша анықтау; әдіс сипаттамасы,  қолданылатын
құралдар.
5.36  Көмірсуларды  йодометриялық,   Бертран   перманганаты   бойыншаанықтау
әдістері. Әдіс сипаттамасы.
5.37 Майды  Розеготлиб  гравиметриялығы,  Гербер  қышқылдылығы,  турбометрия
бойыншаанықтау әдістері. Әдіс сипаттамасы.

6  ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КАРТА
3 Кесте  - Пәннің оқу-әдістемелік картасы
|Тақырып                                |Көрнекті     |Өздік оқуға     |Бақылау  |
|                                       |құралдар     |арналған        |формасы  |
|                                       |             |сұрақтар        |         |
|Дәріс сабақтары    |Тәжірибелік        |             |                |         |
|                   |сабақтар           |             |                |         |
|1                  |2                  |4            |5               |6        |
|Кіріспе            |Бөліну және        |Кестелер,    |Азықтық         |Жұмысты  |
|                   |концентрлеу        |слайдтар     |өндірістегі жаңа|қорғау   |
|                   |әдістерін оқып     |             |техникалық      |         |
|                   |уйрену             |             |прогресс және   |         |
|                   |                   |             |жаңа            |         |
|                   |                   |             |технологиялық   |         |
|                   |                   |             |тәсілдердің     |         |
|                   |                   |             |дамуы           |         |
|Талдау әдістері    |Азықтық өнімдердің |Кестелер,    |Өндірістік      |Жұмысты  |
|                   |фотоколориметриялық|слайдтар     |зертханалық     |қорғау   |
|                   |талдау әдістерін   |             |бақылау         |         |
|                   |уйрену, құрылымы   |             |                |         |
|                   |және принциптері   |             |                |         |
|Өлешдік әдістің    |                   |Кестелер,    |Өлшем талдау    |Сұрау    |
|классификациясы    |                   |слайдтар     |әдістері        |         |
|Химиялық талдау    |Азықтық өнімдердің |Кестелер,    |Тағам өнімі     |Жұмысты  |
|әдістері           |поляриметриялық    |слайдтар     |өндірісінде     |қорғау   |
|                   |талдау әдістерін   |             |талдау және     |         |
|                   |оқып-уйрену,       |             |өндірістік      |         |
|                   |құрылымы және      |             |бақылау үшін    |         |
|                   |принциптері        |             |фотометрияны    |         |
|                   |                   |             |қолдану.        |         |
|Физикалық талдау   |                   |Кестелер,    |                |Жұмысты  |
|әдістері           |                   |слайдтар     |                |қорғау   |
|Физикалық талдау   |                   |Кестелер,    |Физикалық талдау|Жұмысты  |
|әдістері           |                   |слайдтар     |әдістерінің     |қорғау   |
|                   |                   |             |классификациясы |         |
|Физикалық талдау   |                   |Кестелер,    |Талдау          |Сұрау    |
|әдістері           |                   |слайдтар     |сипаттамасы.    |         |
|                   |                   |             |Электрод        |         |
|                   |                   |             |типтері.        |         |
|Спектрлік талдау   |Электронды         |Кестелер,    |Спектрлік талдау|Жұмысты  |
|әдістері           |микроскопияны      |слайдтар     |әдістерінің     |қорғау   |
|                   |оқып-уйрену,       |             |классификациясы.|         |
|                   |құрылымы және      |             |                |         |
|                   |принциптері        |             |                |         |
|Спектрлік талдау   |                   |Кестелер,    |Тағамдық        |Жұмысты  |
|әдістері           |                   |слайдтар     |өнімдердің      |қорғау   |
|                   |                   |             |құрылымдық-механ|         |
|                   |                   |             |икалық          |         |
|                   |                   |             |қасиеттері      |         |
|Электро-химиялық   |                   |Кестелер,    |Көмірсуларды    |Сұрау    |
|талдау әдістері    |                   |слайдтар     |йодометриялық,  |         |
|                   |                   |             |Бертран         |         |
|                   |                   |             |перманганаты    |         |
|                   |                   |             |бойыншаанықтау  |         |
|                   |                   |             |әдістері. Әдіс  |         |
|                   |                   |             |сипаттамасы.    |         |
|Ультра дыбыс       |                   |Кестелер,    |Ультра дыбыс    |Сұрау    |
|                   |                   |слайдтар     |                |         |
|Радиометриялық     |Азықтық өнімдердің |Кестелер,    |Азықтық         |Жұмысты  |
|талдау әдістері    |потенциометриялық  |слайдтар     |өнімдердің      |қорғау   |
|                   |талдау әдістері.   |             |қауіпсіздігі.   |         |
|                   |Құрылымы және      |             |                |         |
|                   |принциптері        |             |                |         |
|Хромотографиялық   |Бөлінуде           |Кестелер,    |Сұйықтық және   |Жұмысты  |
|талдау әдістері    |хромотографиялық   |слайдтар     |ионалмасулық    |қорғау   |
|                   |әдісті оқып-уйрену,|             |хроматография.  |         |
|                   |құрылымы және      |             |Тәсілдің        |         |
|                   |принциптері        |             |аппараттық      |         |
|                   |                   |             |сипаттамасының  |         |
|                   |                   |             |конструктивті   |         |
|                   |                   |             |ерекшеліктері.  |         |
|Хромотографиялық   |Азықтық өнімдерде  |Кестелер,    |                |Жұмысты  |
|талдау әдістері    |реологиялық талдау |слайдтар     |                |қорғау   |
|                   |әдісін оқып-уйрену |             |                |         |
|Реологиялық талдау |Берілгендерді      |Кестелер,    |Реологиялық     |Жұмысты  |
|әдістері           |математикалық өңдеу|слайдтар     |көрсеткіштерді  |қорғау   |
|                   |                   |             |анықтау         |         |
|                   |                   |             |құрылғылары.    |         |

7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ


                                                                     4 Кесте
|Оқу -әдістемелік  құралдағы    |Саны        |Магистранттар  |Қамтамасыз ету  |
|кітаптар атауы                 |            |саны           |пайызы          |
|Коренман Я.И. Практикум по     |2           |3              |67              |
|аналитической химии. Анализ    |            |               |                |
|пищевых продуктов. Кн.4.       |            |               |                |
|Хромотографические методы      |            |               |                |
|анализа.- М., 2005.            |            |               |                |
|Лабораторный практикум по общей|1           |3              |33              |
|и специальной технологии       |            |               |                |
|пищевых производств.- М., 2007.|            |               |                |

8 ӘДЕБИЕТ
8.1. Негізгі
8.1.1  Коренман  Я.И.  Практикум  по  аналитической  химии.  Анализ  пищевых
продуктов. Кн.4. Хромотографические методы анализа.- М., 2005.
8.1.2 Лабораторный практикум по общей и специальной технологии пищевых
производств.- М., 2007.




8.2. Қосымша

8.2.1 Ляликов Ю.С., Клячко Ю.А. Теоретические основы современного
качественного анализа. М.: Изд-во «Химия»,  1978, 312 с.
8.2.2 Инихов Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов. М.:
Изд-во «Пищевая промышленность»,  1971, 423 с.
8.2.3 Лабораторный практикум по  общей  технологии  пищевых  продуктов.  Под
ред. Фалуниной З.Ф., М.: Пищевая промышленность, 1978, 270 с.

Пәндер