Файл қосу

Сүтті алғашқы өңдеу



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18-22.1.83/01 -2013      |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Мал    |«___»_____20_____ |                             |
|шаруашылығы өнімдері мен    |                  |                             |
|шикізатын өңдеу             |                  |                             |
|технологиясы» пән           |                  |                             |
|бағдарламасы                |                  |                             |













         «Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу технологиясы»

                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

    5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған

                        ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ
























                                СЕМЕЙ – 2013




Алғы сөз





I. Әзірленді

   Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал шаруашылығы  және
аңшылықтану  морфология   негіздерімен»   кафедрасының    доценті   қызметін
атқарушы Ахметова Балнур Сериковна

      «____ »___________2013 жыл

2. Талқыланды
2.1. Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шаруашылығы
және аңшылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «    »      2013 жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

      Төраға _________________ А.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «      »        2013 жыл, №



      ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4. БАСЫЛЫМ АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН










































                                   МАЗМҰНЫ







          1 Колдану саласы
        2 Нормативтік сілтемелер
          3  Жалпы ережелер
          4  Пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
          5  Студенттердің өздік жұмыстары тақырыптарының тізімі
          6  Пәннің оқу – әдістемелік картасы
          7  Әдебиеттер




































      1.  ҚОЛДАНУ САЛАСЫ


           «Мал  шаруашылығы  өнімдері  мен  шикізатын  өңдеу  технологиясы»
пәнінің  оқытушыларға   арналған   оқу   жұмыс   бағдарламасы   5В080200«Мал
шаруашылығы өнімдерін өндіру  технологиясы»   мамандықтарының  студенттеріне
арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына  кіреді.  Осы  құжат  қой  малын
өсіру мен оның тұқымдарын, қой малынан өндірілетін ет,  жүн,  елтірі  өндіру
жолдарын және тағы басқа технологияларын оқу  процесін  ұйымдастыру  негізгі
орындау  тәртібін  жүйеге  келтіреді  және  регламентациялайды   және   «Мал
шаруашылығы   және   аңшылықтану   морфология   негіздерімен»   кафедрасында
пайдалануға арналған.


   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын  өңдеу  технологиясы»  пәнінің
оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың  талаптарына
сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
    - Жоғары білім алуға арналған жалпыға міндетті мемлекеттік стандарт;
     -   5В080200«Мал   шаруашылығы    өнімдерін    өндіру    технологиясы»
       мамандығының элективті пәндер каталогы «      »__________2013ж
     -  5В080200«Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы»   мамандығы
       бойынша бакалавр дайындауға арналған «Мал шаруашылығы  өнімдері  мен
       шикізатын өңдеу технологиясы» пәнінің оқу бағдарламасы
     -   5В080200«Мал   шаруашылығы    өнімдерін    өндіру    технологиясы»
       мамандығының оқу жұмыс жоспары
   - УСТ 042- СМУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
   - ҚП 042-1.01-2013  Құжаттандыру  процедурасы  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


      3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын  өңдеу  технологиясы»  пәнінің
мазмұны:  ауыл   шаруашылығында   малдың   еті,   жүні,   елтірісін   өндіру
технологиясы пәнін оқу  барысында  қой  малдарының  өнімдерін,  оның  ішінде
тұқымдарына байланысты ет,  сүт,  жүн,  елтірі  өнімін  неғұрлым  интенсивті
жолмен дамуын дұрыс деп санау керек.
      Мал  түріне  байланысты  сүттің  физико-химикалық  қасиеті,   химиялық
құрамы.  Мал  түріне  байланысты   алынатын   сүт   және   сүт   өнімдерінің
ерекшеліктері және оларды шаруашылық жағдайында алғашқы  өңдеу.  Малды  сою.
Сою әдістері. Әртүрлі мал ұшаларының сорттарға  бөлінуі,  еттің  балғындығын
анықтау. Субөнімдер. Мал етін алғашқы өңдеу ерекшеліктерін үйретеді.
      3.2. Курстың мақсаты:
      Мал шаруашылығынан алынатын өнімдер мен шикізат өнімдерінің көздерімен
танысып, оларды өндіру жолдарын меңгеру.


    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
       -  мал  шаруашылығы  өнімдерінің  және  шикізатын  өндірудің  маңызын
үйрету;
       - аз шығын шығарып экологиялық таза өнім алу  үшін   мал  шаруашылығы
өнімдерін өндіру мен оны алғашқы  өңдеу  негіздерін  ұйымдастыру  жұмыстарын
қазіргі кездегі ғылым жетістіктерімен үйрету.

      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      Студент білуі керек:
    - сүт туралы ұғым;
    -сүтті шаруашылықта алғашқы өңдеу;
    - сүт ассортименттері;
    - сүттен алынатын өнімдер;
    - мал түріне байланысты сою әдістері;
    - мал етін алғашқы өңдеу;
    - мал ұшасын бөлшектеу;
      Меңгеруі керек:
- сүтті алғашқы өңдеу;
- етті алғашқы өңдеу;
- мал сою әдістерін;
- ұшаны бөлшектеуді;
- мал түрлеріне байланысты еті мен сүтін өндіру жолдарын.
      Иеленуі керек: Ауыл  шаруашылығы  саласына  білімін  тәжірибе  жүзінде
қолдана білу керек.
      Істей алуы керек: мал өнімдерін алғашқы өңдеу технологиясын.
      Түсінуі керек: Ет және сүт  өнімдерін  сапалы  өндіру  үшін  жасалатын
басты міндеттерді.
      Біліп шығуы керек: Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өңдеу әдістері
бойынша жан жақты біліктілік қажет.

       5. Курс пререквизиттері:
    3.5.1  Қой шаруашылығы, жүні, еті және елтірісін өндіру технологиясы
    3.5.2 Ірі қара шаруашылығы, ірі қара еті мен сүтін өндіру технологиясы.
    3.5.3 Жылқы шаруашылығы, жылқы еті мен сүтін өндіру технологиясы.
    3.5.4 Мал шикізатын тауартану және сараптамасы.
       6. Курс постреквизиттері:


      Жоқ


   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     Кесте 1
|Курс    |Семестр                                         |Кредиттер          |
|        |                                                |Д        |ЗТС      |
|1       |2                                               |3        |4        |
|1 – модуль Халық шаруашылығындағы мал шаруашылығы өнімдерінің маңызы        |
|1 – блок Әр түрлі мал сүтін өндіру және өңдеу                               |
|1       |Халық шаруашылығындағы мал шаруашылығы          |1        |         |
|        |өнімдерінің маңызы                              |         |         |
|2       |Сүт және сүттің маңызы                          |1        |         |
|        |Сүттің қасиеттері                               |         |1        |
|3,4     |Шаруашылықтағы  сүт орындарының маңызы.         |2        |         |
|        |Сүтті алғашқы өңдеу.                            |         |1        |
|5,6     |Cүт ассортименті.                               |2        |         |
|        |Сүтті тазалау әдістері                          |         |1        |
|7,8     |Сүт сапасына қойылатын талаптар                 |2        |         |
|        |Сүтті суыту  тәртібі                            |         |1        |
|9,10    |Сүт консервілері.                               |2        |         |
|        |Сүтті жылулықпен өңдеу                          |         |1        |
|11,12   |Cүт қышқылды өнімдер.                           |2        |         |
|        |Сүтті пастерлеу жолдары                         |         |1        |
|        |РБ1                                             |         |1        |
| 2-блок Сүт өнімдері                                                        |
|13,14   |Сары май.                                       |2        |         |
|        |Қаймақ  өндіру технологиясы                     |         |1        |
|15,16   |Сыр өндіру                                      |2        |         |
|        |Сүзбе алу жолдары                               |         |1        |
|2 – модуль Ет  өндірудің маңызы                                             |
|3 – блок Әр түрлі мал етін өндіру және өңдеу                                |
|17,18   |Ет тканьдері                                    |2        |         |
|        |    Айран және қымыз өндіру                     |         |1        |
|19,20   |Ет классификациясы                              |2        |         |
|        |Сары май түрлері                                |         |1        |
|21,22   |Сойылған малды алғашқы өңдеу                    |2        |         |
|        |Сыр ассортименттері                             |         |1        |
|23,24   |Ет сапасы.                                      |2        |         |
|        |Еттің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы    |         |1        |
|25,26   |Ет ақаулары                                     |2        |         |
|        |Етті таңбалау                                   |         |1        |
|27,28   |Етті суықпен өңдеу және сақтау                  |2        |         |
|        |Етті мүшелеу                                    |         |1        |
|29      |Субөнімдер.                                     |1        |         |
|30      |РБ2                                             |1        |         |


                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Мал шаруашылығының шикізат өнімдерінің негізгі көздері.
5.2. Сүт өнімін алғашқы өңдеудің қазіргі заманғы технологиясы.
5.3  Қой сүтін өңдеу мен одан алынатын өнімдер.
5.4  Тері шикізатын өндіру.
5.5 Жылқы сүтін алғашқы өңдеу.
5.6  Сиыр сүтін алғашқы өңдеу.
5.7 Түйе сүтін алғашқы өңдеу.
5.8  Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу орындары.
5.9  Ет өнімінің жартылай фабрикаттары.
5.10 Мал сою әдістері.

                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының     |Тәжірибелік  |Көрнекті   |Өз бетімен оқып|Бақылау |
|   |тақырыбтары         |(семинарлық) |құралдар,  |білу сұрақтары |формасы |
|   |                    |сабағының    |ТЖО,       |               |        |
|   |                    |тақырыптары  |плакаттар, |               |        |
|   |                    |             |зертханалық|               |        |
|   |                    |             |стенд      |               |        |
|1  |2                   |3            |5          |6              |7       |
|1 – модуль Халық шаруашылығындағы қой шаруашылығының маңызы                |
|1 – блок Қой жүнінің типтері мен топтары                                   |
|1  |Халық              |Сүттің         |кестелер, |Мал            |Ауызша   |
|   |шаруашылығындағы   |қасиеттері     |слайдтар  |шаруашылығының |сұрау    |
|   |мал шаруашылығы    |               |          |шикізат        |         |
|   |өнімдерінің маңызы |               |          |өнімдерінің    |         |
|   |                   |               |          |негізгі көздері|         |
|2  |Сүт және сүттің    |Сүтті алғашқы  |кестелер, |Сүт өнімін     |Ауызша   |
|   |маңызы             |өңдеу          |слайдтар  |алғашқы        |сұрау,   |
|   |                   |               |          |өңдеудің       |тапсырма |
|   |                   |               |          |қазіргі заманғы|нәтижесі |
|   |                   |               |          |технологиясы   |         |
|3  |Шаруашылықтағы  сүт|Сүтті алғашқы  |кестелер, |Қой сүтін өңдеу|Ауызша   |
|   |орындарының маңызы |өңдеу          |слайдтар  |мен одан       |сұрау,   |
|   |                   |               |          |алынатын       |тапсырма |
|   |                   |               |          |өнімдер        |нәтижесі |
|4  |Cүт ассортименті   |Сүтті тазалау  |сүт       |Тері шикізатын |Ауызша   |
|   |                   |әдістері       |үлгілері  |өндіру         |сұрау,   |
|   |                   |               |кестелер, |               |тапсырма |
|   |                   |               |слайдтар  |               |нәтижесі |
|5  |Сүт сапасына       |Сүтті суыту    |кестелер, |Жылқы сүтін    |Ауызша   |
|   |қойылатын талаптар |тәртібі        |слайдтар  |алғашқы өңдеу  |сұрау,   |
|   |                   |               |          |               |тапсырма |
|   |                   |               |          |               |нәтижесі |
|6  |Сүт консервілері.  |Сүтті          |кестелер, |Сиыр сүтін     |Ауызша   |
|   |                   |жылулықпен     |слайдтар  |алғашқы өңдеу  |сұрау,   |
|   |                   |өңдеу          |          |               |тапсырма |
|   |                   |               |          |               |нәтижесі |
|7  |Cүт қышқылды       |Сүтті пастерлеу|кестелер, |Түйе сүтін     |Ауызша   |
|   |өнімдер.           |жолдары        |слайдтар  |алғашқы өңдеу  |сұрау,   |
|   |                   |               |          |               |тапсырма |
|   |                   |               |          |               |нәтижесі |
|   |РБ1                |               |          |               |         |
|2-блок Сүт өнімдері                                                        |
|5  |Сары май            |Қаймақ      |қаймақ      |Мал          |Ауызша   |
|   |                    |өндіру      |үлгілері    |шаруашылығы  |сұрау,   |
|   |                    |технологиясы|кестелер,   |өнімдерін    |тапсырма |
|   |                    |            |слайдтар    |өңдеу        |нәтижесі |
|   |                    |            |            |орындары     |         |
|6  |Сыр өндіру          |Сүзбе алу   | сүзбе      |Ет өнімінің  |Ауызша   |
|   |                    |жолдары     |үлгілері    |жартылай     |сұрау,   |
|   |                    |            |кестелер,   |фабрикаттары |тапсырма |
|   |                    |            |слайдтар    |             |нәтижесі |
|2 – модуль Ет  өндірудің маңызы                                            |
|3 – блок Әр түрлі мал етін өндіру және өңдеу                               |
|7  |Ет тканьдері       |Айран және     |айран және |Мал сою      |Ауызша   |
|   |                   |қымыз өндіру   |қымыз      |әдістері     |сұрау,   |
|   |                   |               |үлгілері   |             |тапсырма |
|   |                   |               |кестелер,  |             |нәтижесі |
|   |                   |               |слайдтар   |             |         |
|8  |Ет классификациясы |Сары май       |кестелер,  |Мал түріне   |Ауызша   |
|   |                   |түрлері        |слайдтар   |байланысты ет|сұрау,   |
|   |                   |               |           |өндіру       |тапсырма |
|   |                   |               |           |             |нәтижесі |
|9  |Сойылған малды     |Сыр            |кестелер,  |Мал сою      |Ауызша   |
|   |алғашқы өңдеу      |ассортименттері|слайдтар   |орындары     |сұрау,   |
|   |                   |               |           |             |тапсырма |
|   |                   |               |           |             |нәтижесі |
|   |Ет сапасы          |Еттің химиялық |кестелер,  |Сиыр етін    |Ауызша   |
|   |                   |құрамы мен     |слайдтар   |алғашқы өңдеу|сұрау,   |
|   |                   |тағамдық       |           |             |тапсырма |
|   |                   |құндылығы      |           |             |нәтижесі |
|   |Ет ақаулары        |Етті таңбалау  |кестелер,  |Жылқы етін   |Ауызша   |
|   |                   |               |слайдтар   |алғашқы өңдеу|сұрау,   |
|   |                   |               |           |             |тапсырма |
|   |                   |               |           |             |нәтижесі |
|   |Етті суықпен өңдеу |Етті мүшелеу   |кестелер,  |Қой етін     |Ауызша   |
|   |және сақтау        |               |слайдтар   |алғашқы өңдеу|сұрау,   |
|   |                   |               |           |             |тапсырма |
|   |                   |               |           |             |нәтижесі |
|10 |Субөнімдер.        |РБ2            |кестелер,  |Құс етін     |Ауызша   |
|   |                   |               |слайдтар   |алғашқы өңдеу|сұрау,   |
|   |                   |               |           |             |тапсырма |
|   |                   |               |           |             |нәтижесі |






                                7. ӘДЕБИЕТТЕР

7.1. Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006
7.1.2  Коснырева, Л.М. Товароведение и экспертиза мяса  и  мясных  товаров.-
М., 2008

7.2. Қосымша әдебиеттер
   1. Нұрғазы, Қ.Ш. Мал шаруашылығы негіздері. Практикум.- Алматы, 2008
   2. Зоотехния негіздері / Е.Шакенов.- Астана, 2007
   3. Сабденов К.С. Технология производства продуктов животноводства.-
      М.,1989
   4. Қой шаруашылығы және қаракөл мен ет өндіру тәсілдері.-А.,1992


Пәндер