Файл қосу

ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ. Өндіріс технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/01-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Қәзіргі заманда тағам  |№ 2 басылым             |                        |
|өнімдерінің сақтау      |18.09.2013 ж.           |                        |
|технологиясы» пәнінен   |№ 1 басылым орнына      |                        |
|оқытушыға арналған      |                        |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |












           «ҚӘЗІРГІ ЗАМАНДА ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ САҚТАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ»


                                   пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



            5В073200 «Стандарттау, метрология және сертификаттау»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ












                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08. 2014 ж., Мирашева Г. О.  ,   «Стандарттау
және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |7   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |





























    1 Қолданылу саласы





    «Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы»   пәні  бойынша
оқу-әдістемелік  кешенінің  құрамына  кіретін  оқытушыға   арналған   пәннің
бағдарламасы   5В073200   «Стандартау,   метрология   және   сертификаттау»»
мамандығының білім алушыларына арналған. Білім алушыларды  курс  мазмұнымен,
өзектілігі   және   қажеттілігімен,   курс   саясатымен,   машықтану    және
білгірлігімен таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында
негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «Қәзіргі  заманда  тағам  өнімдерінің  сақтау  технологиясы»    пәнінен
бағдарламасы осы пән бойынша оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В073200 «Стандартау,  метрология  және  сертификаттау»  мамандығының
типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
   3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. Қәзіргі  заманда  тағам  өнімдерінің  сақтау
технологиясы”  пәні  сақтау  әдістері  туралы,  тағам   өнімдерінің   сақтау
режимдері және принциптері туралы ғылым.


   3.2 Берілетін курстың мақсаты тағам  өнімдерді  өндеу  және  орналастыру
тәсілдері   арқылы,   берілген   климатикалық   және    санитарлы-гигиеналық
режимдерің құрастыру және үстау арқылы тауардың сақтаулығын  қамтамасыз  ету
әр турлі сақтау әдістерімен студенттерді таныстыру.


   3.  Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
      тәжірибеде пайдалана білу.


   4. Пәнді оқу нәтижесінде:
   -Білу керек:  өнімдердің  сақтаулығына  әсер  ететің  факторларың,  Тағам
өнімдерің сақтау кезінде өтетің  процесстерді,  Тағам  өнімдерінің  массаылқ
шығындарың,  сақтау  кезіндегі  шығындарды  азайту  жолдарың,   Негізделетің
сақтау принциптері, Тағам өнімдерді сақтау әдістерің;
   -Меңгеру: пәннің дәрістіқ материалың;
   -Үйрену: негізгі және анықтамалық әдебиетті колдану, ағам өнімдерінің
сапасын органолептикалық және зертханалық әдістер арқылы анықтау, тағам
өнімдерді рационалды сақтауын ұйымдастыру, тағам өнімдердің сақтау
кезіндегі нақтылы шығының есептеу.


   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 «Химия»
   3.5.2 «Экология және түрақты даму»


   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 «Таурлау негіздері»
   3.6.2 «Өндіріс технологиясы»
   3.6.3 «Тамақтану гигиеналық негіздері»
   3.6.4 «Жалпы микробиология»


   3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                  |Семестр             |
|1                                                     |2                   |
|Дәрістік сабақтар                                                          |
|Модуль 1 . Тағам өнімдерді сақтау жағдайлары. Тауарлы шығындар.            |
|1. Кіріспе                                            |1                   |
|2. Тағам өнімдерді сақтау жағдайлары.                 |2                   |
|3. Тауарлы шығындар. Классификациясы.                 |2                   |
|4.Тауарларды буып-түюге арналған құралдар.            |2                   |
|Классификациясы.                                      |                    |
|5. Тағам өнімдердің бүзылуың келтіретің дрожжылар.    |2                   |
|6. Майер реакциясы. Механизымы және негізгі           |2                   |
|факторлары.                                           |                    |
|7.Тағам өнімдердің су белсенділігің және ылғалды      |1                   |
|құрамың реттеу.                                       |                    |
|Модуль 2 Тағам өнімдерді сақтау әдістері.                                  |
|8. Тағам өнімдерді сақтау физикалық әдістері.         |2                   |
|9.  Тағам өнімдерді сақтау химиялық әдістері          |1                   |
|10. Тағам өнімдерді сақтау физикалы-химиялық әдістері.|2                   |
|11. Тағам өнімдерді сақтау биохимиялық және           |1                   |
|комбинирленген әдістері                               |                    |
|12.  Тауарларды сақтау әдістері. Климатикалық         |2                   |
|режимдерінің әр турлі көрсеткіштерің реттеу арқылы    |                    |
|негізделетің сақтау әдістері.                         |                    |
|13. Әр турлі орналастыру тәсілдері негізделетің       |1                   |
|әдістері.                                             |                    |
|14. Әр турлі өндеудің турлері және тәсілдері          |2                   |
|негізделетің тауарларды сақтау әдістері.              |                    |
|15. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Картопты және орамжапырақты сақтау.                   |                    |
|16. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Корнеплодтарды сақтау.                                |                    |
|17. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Пиязды және чеснокты сақтау.                          |                    |
|18. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Жемістік, бахчалық культураларды және жасыл           |                    |
|көкөністерді сақтау.                                  |                    |
|19. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері Алма |1                   |
|және алмуртты сақтау.                                 |                    |
|20. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Цитрусты жемістерді, жүзімді және сүйектері бар       |                    |
|жемістерді сақтау.                                    |                    |
|21. Қазіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау әдістері.|1                   |
|Жалпы                                                 |30                  |
|Зертханалық сабақ                                     |                    |
|Модуль 1 . Тағам өнімдерді сақтау жағдайлары. Тауарлы шығындар.            |
|1.Құрғақ тағам өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының   |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|2. Дәмдеуіш тауарларды сақтау кезіндегі сапасының     |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|3. Ет және ет өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының    |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|4. Тағам өнімдердің ферментативті емес қараюың        |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|5. Сақтау кезіндегі ылғалдылық алмасу процесстерің    |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|6. Сүт және сүт өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының  |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|7. Тағам өнімдерің сақтау кезіндегі тотығу            |1                   |
|процесстерің зерттеу.                                 |                    |
|8. Шарап өндірісінің өнімдерін сақтау кезіндегі       |2                   |
|сапасының өзгеруің зерттеу.                           |                    |
|9. Крахмал және қант сақтау кезіндегі сапасының       |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|10. Сақтау кезіндегі массалық алмасу процесстерің     |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|11. Көкөністер сақтау кезіндегі сапасының өзгеруің    |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|12. Балық консервілерің сақтау кезіндегі сапасының    |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|13. Кондитерліқ бүйымдардың сақтау кезіндегі сапасының|1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|14. Нан және тоқаш бүйымдардың сақтау кезіндегі       |1                   |
|сапасының өзгеруің зерттеу.                           |                    |
|Жалпы                                                 |15                  |

5   Білім алушылардың өздіндік  жұмысы тақырыптарының тізімі
5.1Ет жартылай фабрикаттарың сақтау технологиясы.
5.2Сырлар сақтау технологиясы.
5.3Дәмдеуіш тауарлардың сақтау технологиясы.
5.4Сүт консервілерің сақтау технологиясы.
5.5Бидай өнімдерінің сақтау технологиясы.
5.6Үн бүйымдарының сақтау технологиясы.
5.7Бахча культураларының сақтау технологиясы.
5.8Майлардың және сиыр майының сақтау технологиясы.
5.9Мұздатылған өнімдердің сақтау технологиясы.
5.10Макаронды бүйымдардың және тарылардың сақтау технологиясы.

    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік         |Даналардың |Білім       |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары                  |саны       |алушылар    |ету пайызы|
|                                      |           |саны        |          |
|1                                     |2          |3           |4         |
|Срок годности пищевых продуктов:      |1          |5           |20        |
|Расчет и испытание                    |           |            |          |
|Современные технологии хранения       |1          |5           |20        |
|пищевых продуктов                     |           |            |          |
|Хранение плодов и овощей на базах     |1          |5           |20        |

    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі

7.1.1 Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Под ред. Р.
Стеле; пер. с англ. В. Широкова под общ. ред. Ю. Г. Базарновой. — СПб.:
Профессия, 2006. — 480


7.1.2 Современные технологии хранения пищевых продуктов / Р.З. Григорьева.
Кемеровский технологический институт пищевой   промышленности. –
Кемерово, 2003. - 104с





 7.2 Қосымша


 7.2.1 Николаева М.А. Хранение плодов и овощей на базах. – М.: Экономика,
1986. – 176с.


 7.2.2.       Волкинд И.Л. Промышленная технология хранения картофеля,
овощей и плодов. –                М.: Агропромиздат, 1989.-239с.


7.2.3 Широков Е.П., Полегаев В.И. Хранение и переработка продукции
растениеводства с основами стандартизации и сертификации. – М.: Колос,
1999. – 254с.


7.2.4 Рогов И.А., Куцакова В.Е., Филиппов В.И., Фролов С.В. Консервирование
пищевых продуктов холодом. – М.: Колос, 1998.-158с.


7.2.5 Скрипников Ю.Г. Прогрессивная технология хранения и переработки
плодов и овощей. – М.: Агропромиздат, 1989. – 132с.




Пәндер