Файл қосу

Пәннің аталуы Азық - түлік өнімдерінің сала технологиясы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты           |ПОӘК          |                           |
|                                  |              |ПОӘК 042-14.-1.-03.        |
|                                  |              |1.20.63/01-2010            |
| «Азық-түлік өнімдерінің сала     |№ 1 басылым   |                           |
|технологиясы» оқытушыға арналған  |30.09.2010 ж. |                           |
|пәннің жұмыс оқу бағдарламасы     |              |                           |











                 «АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САЛА ТЕХНОЛОГИЯСЫ»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

               050727 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»


                 білім бағдарламасы бойынша сырттай оқу бөліміне арналған



                       ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС


                              ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ























                                    Семей


                                    2010







                                  Алғы сөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ
    Әзірлеуші: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт
және тамақ  өнімдері  өндірісінің  технологиясы»  кафедрасының  меңгерушісі,
т.ғ.д. Әмірханов Қ.Ж.
                                                          1 қыркүйек 2010 ж.
    2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
      №1 хаттама 03.09. 2010 ж.
    Кафедра менгерушісі         [pic]       Қ.Ж. Әмірханов
    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    №1 хаттама 20.09. 2010 ж.


    Төрағасы                         [pic]  С.С. Төлеубекова


    2.3  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    № 1 хаттама  22.09. 2010 ж.


Инженерлі-технологиялық факультеттің деканы  [pic] Ә.Л. Қасенов




    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    № 1 хаттама 30.09. 2010 ж.
|                                     |[pic]               |                   |
|ОӘК төрайымы, бірінші проректор      |                    |Ә.А. Молдажанова   |

    БІРІНШІ ЕНГІЗІЛГЕНІ






                                   Мазмұны





    |1   |Қолдану аумағы                                                   |4  |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                           |4  |
|3   |Жалпы ережелер                                                   |4  |
|3.1 |Пәннің қысқаша мазмұны                                           |4  |
|3.2 |Пәнді оқыту мақсаты                                              |5  |
|3.3 |Пәннің негізгі бағыттары                                         |5  |
|3.4 |Пәнді оқу барысында студент білу керек                           |5  |
|3.5 |Курстық пререквизиттері                                          |5  |
|3.6 |Курстық посреквизиттері                                          |5  |
|4   |Оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны      |6  |
|5   |Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі        |7  |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы              |7  |
|7   |Әдебиеттер                                                       |8  |















































      1 Қолдану аумағы


      «Азық-түлік өнімдерінің  сала  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 050727  – «Азық-түлік өнімдерінің  технологиясы»   мамандығы  бойынша
оқытылатын  2   курс   сырттай   оқу   бөлімінің   студенттеріне   арналған.
Студенттерді  курс  мазмұнымен,  оның  өзектілігі  мен   қажеттілігін,   оқу
процесінде игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені
пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.


      2 Нормативтік сілтемелер

      «Азық-түлік өнімдерінің  сала  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 050727  – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына  арналған
Білім және ғылым министрлігінің жарлығымен 23.12.2005 жылы, № 779   ГОСО  РК
3.08.353-2006  бекітілген  және  әрекетке  енгізілген.   Мемлекеттік   жалпы
білімдік стандарт бойынша кәсіптік пәніне жасалынған.


    3 Жалпы ережелер
Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы»
Оқытушының аты-жөні: т.ғ.д., Әмірханов Қ.Ж.
Пәннің аталуы «Азық-түлік өнімдерінің сала технологиясы»
Сабақ өтетін аудитория: № 215, 207.
Кредиттер саны – 2
Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат

      3.1 Пәннің қысқаша мазмұны:
      Пән жалпы инженерлік-технологиялық циклға жатады және  физика,  химия,
т.б. пәндерге сүйенеді. Бұл пән тамақ өнеркәсібінің  құрал-жабдықтары  пәнін
оқып-үйренуге  негіз  болады  және  азық-түлік  өнімдерінің   технологиясына
қосымша  болып  табылады.  Етті  және  ет   өнімдерін   өңдеу.   Субөнімдері
шикізаттарының түрлері. Шұжық, консерві және балаларға арналған  өнімдерінің
қысқаша өндіру технологиясы. Сүт және сүт  өнімдерінің  ассортименті.  Сүтті
қабылдау және алғаш  өңдеу.  Ашытылған  сүт  өнімдерінің  ассортименті  және
қысқаша  өндіру  технологиясы.  Кілегей,  балмұздақ  және  консервідегі  сүт
өнімдерінің ассортименті және  өндіру  технологиясы  азық-түлік  өнімдерінің
сала  технологиясы   туралы   мәліметтер   олардың   әртүрлі   энергетикалық
өрістердегі қасиеттерінің өзгеруін  сипаттайды,  қолданылатын  аппараттардың
құрылыстары мен жұмыс істеу принциптерін  қарастырады.  Технологиялық  өңдеу
тәртіптеріне байланысты тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштерінің  мәндерін
анықтау тәсілдерін үйретеді.

      3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
      «Азық-түлік өнімдерінің  сала  технологиясы»  пәнін  оқытудың  негізгі
мақсаты:
      Студенттерге  білім   беру,   оларға   болашақ   арнаулы   инженерлік,
технологиялық пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер  –
технолог ретінде жұмыс істеуде қажет  бейімділік  пен  шеберлікті  меңгеруге
көмектесу.


      3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
      Студенттерді   тамақтану    өндірісінің    технологиялық    үрдістерін
ұйымдастырудың және тағамдарын ұсатудың практикалық  негіздерімен  таныстыру
және оқып-үйрету. Сонымен қатар  студенттердің  теориялық  алған  білімдерін
практикада жүзеге асыруымен үйрету.


      3.4 Пәнді оқу барысында студент білу керек:
3.4.1 Практикалық мақсатта алған білімдерін қолдана білу қажет;
3.4.2 Негізгі түсініктер мен анықтамаларды игеру қажет;
3.4.3 Алған білімдерін  технологиялық  сызбанұсқаны,  технологиялық  картаны
құрастыруда,  шығын  нормасын  есептеуде,  бұйымның  калькуляциясын  жасауда
қолдана білу қажет;
3.4.4  Тамақтануда  қолданылатын  негізгі  өңдеу  әдістерінің  мәнін  түсіну
қажет;
3.4.5 Тамақтанудың қазіргі мәселелері жөнінде көзқарасы болу қажет;
3.4.6 Практикада жүргізілетін есептеулерді шығара білу қажет.


      3.5 Курстың пререквизиттері
3.5.1 Физика
3.5.2  Химия
3.5.3 Стандартизациялау, сертификаттау және техникалық өлшеулер


      3.6 Курстың постреквизиттері
3.6.1 Тамақ өнімдерінің технологиялық үрдістері мен аппараттары
3.6.2 Тамақ өнімдері өндірістерінің технологиялық жабдықтары.

Кесте 1 – Жұмыс оқу жоспарынан үзінді

|Курс |Семестр            |Несие                   |Дәріс          |Практика|
|     |                   |                        |               |лық     |
|     |                   |                        |               |сабақ   |
|     |                   |                        |Д  |ПС |СӨЖО  |        |
|1    |2                  |3                       |4  |5  |6     |7       |
|1    |Тамақ өнімдерінің  |1. Неорганикалық заттар:|1  |2  |12    |8.1.1   |
|     |химиялық құрамы.   |1.1. Су                 |   |   |      |        |
|     |                   |1.2. Минералды заттар   |   |   |      |        |
|     |                   |2. Органикалық заттар   |   |   |      |        |
|     |                   |2.1. Көмірсу            |   |   |      |        |
|     |                   |2.2. Май                |   |   |      |        |
|     |                   |2.3. Белок              |   |   |      |        |
|2    |Тамақ өнімдерінің  |1. Витаминдер           |1  |   |12    |8.1.2   |
|     |органикалық        |1.1. Суда еритін        |   |   |      |        |
|     |заттары, басқа     |витаминдер              |   |   |      |        |
|     |заттары және       |1.2. Майда              |   |   |      |        |
|     |энергетикалық      |еритінвитаминдер        |   |   |      |        |
|     |құндылығы.         |2. Ферменттер           |   |   |      |        |
|     |                   |3. Тамақ өнімдерінің    |   |   |      |        |
|     |                   |қосымша заттары         |   |   |      |        |
|     |                   |4. Тамақ өнімдерінің    |   |   |      |        |
|     |                   |энергетикалық құндылығы |   |   |      |        |
|3    |Тамақ өнімдерін    |Тамақ өнімдерінде       |1  |2  |12    |8.1.1   |
|     |сақтау             |жүретін процестер       |   |   |      |        |
|     |                   |Сақтау тәртібі          |   |   |      |        |
|4    |Тамақ өнімдерін    |Консервілеудің физикалық|1  |   |12    |8.1.1   |
|     |консервілеу        |әдістері                |   |   |      |        |
|     |                   |Консервілеудің          |   |   |      |        |
|     |                   |физико-химиялық әдістері|   |   |      |        |
|     |                   |Консервілеудің          |   |   |      |        |
|     |                   |биохимиялық әдістері    |   |   |      |        |
|     |                   |Консервілеудің химиялық |   |   |      |        |
|     |                   |әдістері                |   |   |      |        |
|     |                   |Тамақ өнімдерінің табиғи|   |   |      |        |
|     |                   |шығымы                  |   |   |      |        |
|     |                   |Тамақ өнімдерінің       |   |   |      |        |
|     |                   |классификациясы         |   |   |      |        |
|5    |Балық консервілері |1. Балық консервілері.  |1  |2  |12    |8.1.1   |
|     |мен пресервтері.   |2. Балық пресервтері.   |   |   |      |        |
|     |                   |3. Балық консервілері   |   |   |      |        |
|     |                   |мен пресервтерінің      |   |   |      |        |
|     |                   |ақаулары.               |   |   |      |        |
|     |                   |4. Балық консервілері   |   |   |      |        |
|     |                   |мен пресервілерін       |   |   |      |        |
|     |                   |буып-түю, маркілеу және |   |   |      |        |
|     |                   |сақтау.                 |   |   |      |        |
|6    |Ет және ет         |Құсты союдың            |1  |   |18    |8.1.1,  |
|     |өнімдері. Сойылған |технологиялық           |   |   |      |8.1.3   |
|     |мал еттері. Құсты  |операциялары мен        |   |   |      |        |
|     |сою.               |орындалуы               |   |   |      |        |
|     |                   |Қауырсынын жұлып алып   |   |   |      |        |
|     |                   |тастау.                 |   |   |      |        |
|Б А Р Л Ы Ғ Ы            |                        |6  |6  |78    |        |

   5. Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі
1. Жемістер және көкеністер
2. Физико-химиялық технологияның негіздері
3. Жылуфизикалық технологияның негіздері
4. Нанды пісіру, сақтау және шығыны
5. Уыттың және сыраның технолгиясы
6. Газдалған алкогольсіз сусындар
7. Арақ технологиясы
8. Қызылшақант өндірінде қалдықтарды қолдану
9. Жүгері крахмалының технологиясы
10. Карахмал қантының және кристаллданған глюкозаның ағын технологиясы
11. Маргарин технологиясы
12. Шоколад өнімдері
13. Макаронды өнімдерді қалыпқа келтіру, кептіру, қаптау, сақтау.
14. Көкөністі тамақ консервілері
15. Компоттарды, шырындарды консервирлеу

   6. Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы


Кесте 4 -  Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы
|Оқулықтардың, оқу-әдістемелік  |Оқулықтардың    |Студенттердің |Қамтамасыз   |
|оқулықтардың аталуы            |саны            |саны          |ету пайызы   |
|Назаров Н. И. «Общая технология|5               |1             |100          |
|пищевых производств» - М.:     |                |              |             |
|«Легкая и пищевая              |                |              |             |
|промышленность», 1981. – 360 с.|                |              |             |
|Кругляков Г.Н., Круглякова Г.В.|5               |1             |100          |
|Товароведение продовольственных|                |              |             |
|товаров: Учебник – Ростов н/Д: |                |              |             |
|изд. Центр «МарТ», 1999. – 448 |                |              |             |
|с.                             |                |              |             |
|Төлеуов Е. Т., Әмірханов Қ. Ж. |5               |1             |100          |
|«Ет және ет өнімдерінің        |                |              |             |
|технологиясы».           -Семей|                |              |             |
|қаласы, 2004. – 184 б.         |                |              |             |
|Рогов И. А. «Технология мяса и |10              |1             |100          |
|мясопродуктов» Учебник. – М.:  |                |              |             |
|«Агропромиздат»,  1988. –565 с.|                |              |             |




                                7. әдебиеттер

7.1. Негізгі әдебиеттер

7.1.1. Назаров Н. И. «Общая технология пищевых производств» -  М.:   «Легкая
и пищевая промышленность», 1981. – 360 с.
7.1.2.  Кругляков  Г.Н.,  Круглякова  Г.В.  Товароведение  продовольственных
товаров: Учебник – Ростов н/Д: изд. Центр «МарТ», 1999. – 448 с.
7.1.3. Горбатов А.В. Реология мясных и молочных  продуктов.   –  М.  Пищевая
промышленность,1989, 384 с.
7.1.4.  Төлеуов  Е.  Т.,  Әмірханов  Қ.   Ж.   «Ет   және   ет   өнімдерінің
технологиясы».           -Семей қаласы, 2004. – 184 б.
7.1.5. Рогов  И.  А.  «Технология  мяса  и  мясопродуктов»  Учебник.  –  М.:
«Агропромиздат»,  1988. –565 с.
7.1.6. Барақбаев «Сүт және сүт тағамдары»

7.2. Қосымша әдебиеттер

7.2.1. Твердохлеб Г. В. «Технология  молока  и  молочных  продуктов»  -  М.:
«Агропромиздат»,1991.–463с.
7.2.2. Матюхина  З.П.,  Королькова  Э.П.  Товароведение  пищевых  продуктов:
Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.
Пәндер