Файл қосу
Астық өңдеу мен сақтау технологияларын жетілдіру
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК | | | |042-16-11.1.106/02-2013 | | | | | | «Өңдеу өндірісіндегі |№1- басылым | | |инновациялық тіршілігі мен |10.01.13 | | |ғылыми зерттеу әдістері» | | | |магистранттарға арналған | | | |пәннің бағдарламасы | | | «ӨҢДЕУ ӨНДІРІСІНДЕГІ ИННОВАЦИЯЛЫҚ ТІРШІЛІГІ МЕН ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУ ӘДІСТЕРІ» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» магистранттарға арналған білім бағдарламасы Семей 2013 Алғысөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші «04» желтоқсан 2012 ж. Б.Қ. Әсенова, т.ғ.к. ,Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының профессор м.а. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама «12» желтоқсан 2012 ж., № 4. Кафедра менгерушісі ______________ Б.Қ. Әсенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде Хаттама «08» қаңтар 2013 ж., № 3/1. Төрайымы ______________ С.С. Толеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды Хаттама 10.01. 2013 ж., №3. ОӘК төрағасы, ОІ проректоры _____________ Б.А. Рскелдиев Мазмұны |1 |Жалпы ережелер | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды | | |бөлу | |3 |Пәнді оқуға арналған әдістемелік ұсыныстар | |4 |Курс форматы | |5 |Курс саясаты | |6 |Баға қою саясаты | |7 | Әдебиеттер | 1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушының аты-жөні Әсенова Бақытгүл Қажыкенқызы, техника ғылымдарының кандидаты, профессор м.а.; • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы»-кафедрасы; • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 204; • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 215; • Пән атауы -«Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» ; • Кредит саны- 2; 1-кесте |Курс |Семестр |Несие |Дәріс |Зертханалық |МӨЖ |Барлығы |Жиынтық | | | |саны |тер |сабақтар |(сағ.)|(сағ.) |тексеру | | | | | | | | |формасы | |1 |2 |2 |15 |15 |90 |120 |Емтихан | | | | | | | | |(ауызша) | 1.1. Пәннің қысқаша мазмұны Тамақ технологиясының химиялық, физика – химиялық , биологиялық, микробиологиялық және коллоидты үрдістерді, және олардың рөлі мен тамақ өнімдерінің сапасына әсері, ет және балық өнімдерінің технологиясы, қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясының ғылыми негіздері. Астық түйір өнімдерінің қайта өңдеудің сапалы көрсеткіштері. Астық түйір өнімдерінің қазіргі кездегі тәсілдері бойынша сақтау және сақтау кезіндегі зиянкестермен бүлінуі. Астық түйір өнімдерін сақтау кезінде болатын өзгерістер. 1.2. Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 1.3. Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық,молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 1.4. Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Дәнді дақылдарды қабылдау және алғашқы өңдеу және сақтау; - Астықты сақтау және сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер; - Астық түйір өнімдеріндегі микрофлораның тегі және оның қалыптасуы; - Астық сақтау кезеңдеріндегі өнім сапасына негізгі әсер етуші факторларды білуі; 1.5 Курстың пререквизиттері: Жоқ 1.5. Курстың постреквизиттері: • Өңдеу өндірістерінің тиімді және шикізат үнемдегіш техникалары мен технологиялары. • Астық өңдеу мен сақтау технологияларын жетілдіру. • Өңдеу өндірістеріндегі ғылыми зерттеу әдістері мен иновациялық әрекеттер. 1. Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер магистрант белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс. 2. Сабақтан себеппен қалу сізді курсты міндетті және толық игеруден босатпайды.Сізді сабаққа факультет деканы рұқсат еткен анықтамамен кіргізеді.Қатыса алмаған сабақтардағы тақырыптар үшін өткізетін мерзімі көрсетілген тапсырмалар аласыздар. 3. Оқу процесіндегі аудиториялық емтихандарға белсенді қатынасып, берілген тапсырмаларды уақытында өткізуіңіз қажет. 4. Аудиториялық сабақтар кезінде сіздің ұялы телефондарыңыз өшірулі болуы қажет. «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу |№ |Тақырып аты |Сағат саны |Әдебие| |тақыры| | |т | |п | | | | | | |Дәріс |Зертх |МӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |1 |Кіріспе. Ғылыми технологиялық |1 | | | | | |процесс және дайын өнім туралы | | | | | | |жалпы мағлұмат | | | | | |2 |Техника туралы жалпы мағлұмат |1 | | | | |3 |Техникалық объект түсінігі |1 | | | | |4 |Тарихи ректоспективтегі техника |1 | | | | |5 |Техника типологиясы |1 | | | | |6 |Техника шекаралары |1 | | | | |7 |Техниканың әлеуметтік функциялары|1 | | | | |8 |Табиғат және техника |1 | | | | |9 |Қазіргі техниканың даму |1 | | | | | |тенденциялары | | | | | |10 |Технология анықтамасы |1 | | | | |11 |Технология түрлері |1 | | | | |12 |Технологиялық динамикалылық |1 | | | | |13 |Технология нақтылығы |1 | | | | |14 |Технологияның материалдық |1 | | | | | |негізделуі | | | | | |15 |Технологияның логикалылығы |1 | | | | |16 |Силостардың сыйымдылығын анықтау | |1 | | | |17 |Бункерлердің сыйымдылықты анықтау| |1 | | | |18 |Астық қоймаларының сыйымдылығын | |1 | | | | |анықтау | | | | | |19 |Астық кептіргіштердің оптимальды | |1 | | | | |жұмыс режимі және кептіру | | | | | | |процессін бақылау | | | | | |20 |Дәннің шығуын есептеу және осы | |1 | | | | |көрсеткішті механизацияланған | | | | | | |желінің сапасын бағалауға | | | | | | |пайдалану | | | | | |21 |Астықты кептіру мен тазалауды | |1 | | | | |есептеудің әдістемесі | | | | | |22 |Сақтаудағы астық қорының есебін | |1 | | | | |жүргізу | | | | | |23 |Астық массасының физикалық | |1 | | | | |қасиеттерін анықтау | | | | | |24 |Ұндағы дәрумендердің мөлшері | |1 | | | | |бойынша ұн сапасын анқытау | | | | | |25 |Ұнның құрамындағы | |1 | | | | |металломагниттік қоспаларды | | | | | | |анықтау | | | | | |26 |Ұн тарту зауытының дайындау | |1 | | | | |бөлімдерінің қалдықтары | | | | | |27 |Ұн тарту зауытының тарту | |1 | | | | |бөлімшесінің жұмысын бақылау | | | | | |28 |Наубайхана ұнындағы бидайды | |1 | | | | |ұсақтау кезіндегі ұнтақтау | | | | | | |режимін бақылау | | | | | |29 |Ірілігіне қарай ұн сапасына баға | |1 | | | | |беру | | | | | |30 |Құрамы және клейковина сапасы | |1 | | | | |бойынша бидай ұнының сапасына | | | | | | |баға беру | | | | | | |Барлығы |15 |15 | | | 3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31 4 Курс форматы Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс. Өңдеу өндірісі саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс. Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті. 5 Курс саясаты «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 6 Баға қою саясаты «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады: • Бір лекцияға қатысу – 1 балл • Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл • Бір есепті шығару – 3 балл • Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа • Ауызша жауап беру «5» – 3 балл «4» – 2 балл «3» – 1 балл «2»– минус 2 балл • Бір МӨЖ орындау – 3 балл • Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады. Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік. | |лек-ция |тәжір. |есеп шыға-ру | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті | 7 әдебиеттер 7.1. Негізгі әдебиеттер: 1. Основы научных исследований/ В.И. Крутова. - М., 1989 2. Пищевая инженерия / К.Д. Валентаса. - Спб, 2004 3. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000 4. Вобликова, Е.М. Технология элеваторной промышленности .-Ростов н/Д,2001 5. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с. 6. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с 7. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с. 8. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с. 9. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с. 7.2. Қосымша әдебиеттер: 1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006. 2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1- бөлім.- Қарағанды, 2004 3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003- 438 с. 4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной промышленности, М., Д.Март, 2001 -191 с Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной установке с движущейся перфорированной лентой // Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz