Файл қосу
ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРІ МЕН АППАРАТТАРЫ
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |ПОӘК 042-18-5.1.55/02-2013 | |ПOӘК |« » | | |«Тамақ өндірісінің |201 ж. | | |технологиялық процестері|№ басылым | | |мен аппараттары-2» | | | |пәннінің студенттерге | | | |арналған бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072400 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығы үшін ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРІ МЕН АППАРАТТАРЫ - 2 ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Н.Тусипов ___________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасының аға оқытушысы « » 201 ж. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды « » 201 ж. № хаттама Кафедра меңгерушісі ____________ М. Акимов 2.2. Инженерлі-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде қаралды « » 201 ж. № хаттама Төрайым _________ С.Толеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді « » 201 ж. № хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова 4. АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1|Жалпы |4 | | |ережелер.............................................................| | | |................................... | | |2|Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды |5 | | |бөлу................. | | |3|Пәнді оқып-білу жөніндегі әдістемелік |5 | | |ұсынымдар...................................... | | |4|Курс |6 | | |форматы..............................................................| | | |...................................... | | |5|Курс |8 | | |саясаты..............................................................| | | |........................................ | | |6|Баға қоюдың саясаты |9 | | |.....................................................................| | | |.................. | | |7|Әдебиеттер...........................................................|10 | | |................................................ | | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер Оқытушының аты-жөні - Тусипов Нурлан Оразханович, аға оқытушы «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасы Байланыс ақпараты - № 9 оқу ғимараты, № 109 кабинет, тел: 36-02-15(3) Сабақ өткізетін аудиториялар № 105, 106 Пәнің аталуы – «Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен aппараттары- 2» Кредит саны – 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны: Жылуалмасу процестері. Жылуөту негіздері. Жылу баланс тендеуі. Жылу процестердің ұқсастығы. Массаалмасу процестері. Массаөту негіздері. Абсорбция. Адсорбция. Сұйықтарды айдау. 1.3 Пәнді оқыту мақсаты: Жылулық және массаалмасу процестерi мен аппараттардың инженерлiк есептеулері туралы білім негіздерін алу. 1.4 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері: Студенттерге жуйеленген анализын қолдану негіздерін; жылуалмасу және массаалмасу процестер мен апараттарды жалпы оқып білу; есептеу схемасын шығару және өндеу; жылуалмасу және массаалмасу процестердiн тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын қарастыру. 1.5 Оқытудың күтілетін нәтижелері: - курстың негiзгi (базалық) заңдарын, жылулық және массаалмасу процестерiнiң кинетикасы мен динамикасы негіздерін бiледi; - жылулық және массаалмасу процестер мен аппараттардың есептеулерiн есептей алады, алған білімін басқа пәндердi оқу барысында қолдануға икемдi болады, аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін меңгереді; - практикалық мақсаттарда алған бiлiмдерiн қолдануға дағды алады; - жылулық және массаалмасу аппараттар мен машиналардың қолдануда және құрастыру нәтижесінде туындайтын инженерлік есептерді шеше алады; - жылулық және массаалмасу процестердің теориялық негіздерін, аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін түсінеді; - жылулық, массаалмасу процесстерi және аппараттардың қазiргi заманғы мәселелерiнiң базалық бiлiмдерiн алады; - жылулық және массаалмасу аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтай алады; процестердің шығын сипаттамалырың есептей алады; процестерді басқарып және оларды оптимизациялайды; есептеулерді іс жүзінде жүргізе алады. 6. Курстың пререквизиттері: 1.6.1 Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары 1 1.7 Курстың постреквизиттері: 1.7.1 Ет және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1 1.7.2 Ет және сүт өнеркәсiбi кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары 2 1.7.3 Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1 1.7.4 Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 2 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ Кесте 1 |р/|Тақырыптың атауы |Сағат саны |Әдебиет| |с№| | | | | | |ДС |ПС |ЗС |ОСӨЖ |СӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | |1 |Жылу өтудің негіздері. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |201 - | | | | | | | | |203, | | | | | | | | |233 - | | | | | | | | |234 б. | |2 |Жылу баланс тендеуі. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |203 - | | | | | | | | |205 б. | |3 |Жылу процесінің ұқсастығы. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |218 - | | | | | | | | |233 б. | |4 |Ысыту тәсілдері. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |239 - | | | | | | | | |269 б. | |5 |Буландыру |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |269 - | | | | | | | | |277 б. | |6 |Көп корпусты буландыру қондырғылары. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |277 - | | | | | | | | |286 б. | |7 |Буландыру аппараттардың түрлері. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.1. | | | | | | | | |287 - | | | | | | | | |298 б. | |8 |Массаалмасу процестері. Массаалмасу |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | |негіздері. | | | | | |3 - 41 | | | | | | | | |б. | |9 |Кептіру. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |127 - | | | | | | | | |152 б. | |10|Кептіру. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |152 - | | | | | | | | |165 б. | |11|Абсорбция. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |41 - 66| | | | | | | | |б. | |12|Адсорбция. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |116 - | | | | | | | | |127 б. | |13|Сұйықтарды айдау. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |67 - | | | | | | | | |105 б. | |14|Экстракция. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |105 - | | | | | | | | |116 б. | |15|Кристалдану. |2 |1 |- |1,5 |4,5 |7.1.2. | | | | | | | | |165 - | | | | | | | | |171 б. | | | |30 |15 |- |22,5 |67,5 | | 3 ПӘНДІ ОҚЫП-БІЛУ ЖӨНІНДЕГІ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫМДАР Курсты оқыған кезде берілген тақырыптың (бөлім) негізгі жағдайларын қарастыруға баса назар аудару керек, осы мақсатта оқу-әдістемелік кешенін ұсынып отырмыз, ол студенттердің оқулықпен жұмыс істеуін жеңілдетеді. Әрбір тақырып (бөлім) бойынша қысқаша конспекті өзін-өзі тексеру сұрақтарымен аяқталады. Ең маңыздысы дұрыс оқулық таңдау. Бір уақытта бірнеше оқулықты пайдаланудың қажеті жоқ. Ұсынылып отырған әдебиеттердің ішінен тек біреуін ғана негізгі етіп алу керек. Басқа оқулықтар немесе әдістемелік нұсқауларды тек оқып жатқан материал жоқ болған кезде немесе негізгі оқулықта қысқаша көрсетілген кезде қана пайдаланылады. Курсты тақырып бойынша, пән бағдарламасына сәйкес оқыған жөн. Оқулықпен жұмыс істегенде міндетті түрде оқулықта немесе кешенде көрсетілген мысалдарды талдау және өздігінен есептер шешу қажет. Осыдан кейін ғана өзін тексеруге арналған сұрақтарға жауап беру керек. Теорияны практикалық есептерді шешу кезінде дұрыс қолдана білсеңіз, онда оқу материалы меңгерілген деп санауға болады. 4 КУРС ФОРМАТЫ Сабақ уақыты аптасына 50 минуттан 3 рет жүргізіледі. Курс форматы - аралас. Дәріс сабақтарында күрделі, мәселелі сұрақтарды қарастырады. Мысалы дәрістер құрылымы мынадай – сабақ мәнін талқылау немесе блиц-сұрақ (10(15минут), дәріс (35(40 минут), материалдарды бекіту. Сабақты мұндай құрылымда жүргізу студенттен жүйелілікті, ұсынылған әдебиеттермен өздігінен жұмыс жасай білуді және дәрістегі жаңа тақырып бойынша материалдарды білуді талап етеді. Практикалық сабақтар теориялық материалдарды тереңірек қарастыруды қажет ететін мәселелерді шешуге арналған. ОСӨЖ уақытында сіздердің дәріске немесе практикалық сабаққа дайындалу процесінде, сондай-ақ үйге берген өздік жұмысын орындау кезінде туындаған сұрақтарыңызды қарастырамыз. Сонымен қатар аптасына бір рет, кафедрада бекітілген график бойынша, мен жекелей немесе топпен консультация түрінде ОСӨЖ сабағын өткіземін. Пәнді оқуға арналған сабақ уақытының үштен бір бөлігінде, сіздер менің көмегімсіз өздеріңіз жұмыс жасайсыздар. 5 КУРС САЯСАТЫ Пәнді оқуға берілген барлық кезеңде, менің сіздерге қойатын талаптарымның барлығын орныдайсыз және бір-бірімізді түсінеміз деп ойлаймын. 1. Дәріс, практикалық сабақтарға қатысу әрбір студент үшін міндетті жағдай. Сабақтарға кешікпей келу және сабақ үстінде бір–бірлеріңізбен сөйлеспей отыруларыңызды сұраймын. Әр дәріске немесе практикалық сабаққа қатысқаны үшін +1 баллмен бағаланады, ал дәрісті немесе лабораториялық сабақты босатып келмей қалған жағдайда -1 баллмен бағаланады. Өткен материалдарды өтеу үшін студентке оқытушы тапсырма береді және ол жұмыс тексеріледі, бірақ ол жұмысқа сіз максимал баға алалмайсыз. 2. Сабақты белгілі бір себептермен босатсаңыз ол сізді курсты толық меңгеруден босатпайды. Егер студент сабақтарды себепті жағдайлармен босатса, онда ол факультет деканатынан анықтама-рұқсат алуға міндетті. Рұқсат алғанан кейін студент сабаққа қатыса алады. Босатқан сабақтардың тақырыптарын өтеу үшін сіз арнайы тапсырма аласыз және көрсетілген уақытта оны орындап тапсыру қажет. Тапсырма тиісті бағамен бағаланады, ал босатылған сабақтар үшін баллдар қосылмайды. 3. Сіз сабақ процесіндегі аудиториялық жұмыстарға және емтихандарға белсенді түрде қатысып отыруларыңыз, сондай-ақ өз уақытында және шамаңыз келгенше толық үй жұмысын орындауыңыз және белгіленген уақытында өткізуіңіз керек. Тапсырмаларынызды пунктуальды және уақытында тапсыруларыңыз керек. Осылардың бәрі сіздерге жоғары рейтингілік көрсеткіштерге жетуге мүмкіндік береді. Сабақ кезінде студент бұзақылық жасап немесе оқытушының ескертуіне құлақ аспаса, ол студентті сабақтан шығарып жібере алады және ол студентті тәртіпке салу үшін оған қосымша тапсырмалар беріледі. 4. Аудиториялық сабақ уақытында Сіздердің ұялы телефондарыңыз өшіп тұруы керек. Егер бұл талап орындалмаса оқытушы студентті жауапқа тартуға құқығы бар. 5. Сіздер студенттермен және оқытушыларыңызбен ашық, шыдамды және мейірімді болулары керек. 6. Біреуден көшіріп алу және плагиат (дайын тапсырмаларды қолдану немесе көшіріп алу және басқа студенттердің көмегін пайдалану) үшін Оқытушының студентті аудиториядан шығарып жіберуіне немесе қанағаттанарлықсыз баға қоюына құқығы бар. 7. Межелік аттестация қорытындысы, студенттің сабаққа қатысуымен, өзіндік жұмысты орындауымен, сабақта ауызша және жазбаша жауаптарға байланысты, межелік бақылау нәтижелеріне байланысты қойылады. 6. Қорытынды аттестация (емтихан) компьютерлік тестілеу арқылы өткізіледі. Әрбір тесттік тапсырманың бес жауабы болады, оның біреуі дұрыс. Тесттік тапсырмалар пәннің жұмысшы бағдарламасына қатал сәйкес келеді және барлық тақырыптарды қамтиды. Емтиханға дайындалу үшін ПОӘК-де тесттік тапсырмалардың мысалдары келтірілген. 6 БАҒА ҚОЮДЫҢ САЯСАТЫ Пән бойынша үлгерімді бақылау келесі түрде жүзуге асырылады: - ағымдағы бақылау («Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-2» пәнінің оқу процесінің күнтізбелік кестесіне сәйкес жүргізіледі) - межелік бақылау (компьютерлік тестілеу түрінде 7 және 15 апталар) - қорытынды бақылау (бір рет академиялық мерзімнің соңында өткізіледі – компьютерлік тестілеу түрінде емтихан) Ағымдағы бақылау кезінде студенттің дәріс және практикалық сабақтардағы жұмысы бағаланады, сонымен қатар үй тапсырмаларын орындау, рефераттарды жазу және т.с.с. Межелік бақылау – оқытушының қатысуымен тесттерге жауап беру және аудиториялық бақылау жұмыс орындау. Пән бойынша баға 100 %-тік шкала бойынша пайыздық мөлшерімен қойылады. Қорытынды рейтінгті есептеуде баллдарды жинақтау принципі қолданады, яғни бірінші межелік бақылау алдында жиналған баллдар екінші межелік бақылаудың баллдарына қосылады. Сонымен, екінші межелік бақылау (МБ2) қорытынды болып есептеледі. Студенттердің рейтингтерін есептеу кезінде жұмыстардың барлық түрлері есепке алынады: • сабаққа қатысу (СҚ); • аудиториялық бақылау жұмысын (АБЖ) орындау; • ауызша жауап беру (АЖ) • СӨЖ орындау жоспары бойынша үй тапсырмасын (ҮТ) орындау • әр студентке өзіндік жұмысы (ӨЖ) графигі бойынша реферат орындау; • курстық жоба графигін орындау; • басқа жұмыстары бойынша, мысалы жұмыспен өтеу (ЖӨ - отработка) Берілген тапсырмалардың бәрін тиянақты орындаған студент жоғары рейтингке ие болады. Емтиханға екінші межелік бақылаудың рейтингісі 50% жоғары студенттер жіберіледі. Пән бойынша қорытынды баға (ҚБ) келесі ереже бойнша анықталады: екінші межелік бақылау нәтижесі МБ2, % 0,6-ға (60%) көбеітіндісіне емтиханның нәтижесінің (Е, %) 0,4-ке (40%) көбейтіндісі қосылыу арқылы табылады, яғни[pic][pic]. «ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРІ МЕН АППАРАТТАРЫ-2» ПӘНІ БОЙЫНША БАЛЛДАРДЫҢ ҮЛЕСТIРIЛУI Кесте 2 |Апта |Бақылау түрі |Баллдар |Ескерту | |1 |2 |3 |4 | | |1÷7 апталарда дәрістерге және практикалық |30 | | | |сабақтарға қатысу | | | |1 |Тапсырмалар түрлерімен танысу |- |Практ. саб. | |2 |Есеп шығару: Қаптама құбырлы жылу |20 |Практ. саб. | | |алмастырғышты есептеу | | | |3 |1,2,3 дәріс тақырыптары бойынша ауызша |20 |Практ. саб. | | |жауап беру | | | | | Курстық жобаның 1 бөлімін орындау. |15 |ОСӨЖ | |4 |Аудиториялық бақылау жұмыс |20 |Практ. саб. | | |Курстық жобаның 2 бөлімін орындау. |30 |СӨЖ | |5 |Есеп шығару : Буландырғыш аппаратты есептеу|20 |Практ. саб. | | |Курстық жобаның 3 бөлімін орындау. |15 |ОСӨЖ | |6 |4,5,6 дәріс тақырыптары бойынша ауызша |20 |Практ. саб. | | |жауап беру | | | | |Курстық жобаның 4 бөлімін орындау. |30 |СӨЖ | |7 |Межелік бақылау |80 |Практ. саб. | | |1÷7 апталарда оқу нәтижесінде барлық |300 | | | |баллдар | | | | |8÷15 апталарда дәрістерге және практикалық |30 | | | |сабақтарға қатысу | | | |8 |Есеп шығару: Кептіргішті есептеу. |5 |Практ. саб. | |9 |Есеп шығару: Кептіргішті есептеу. | |Практ. саб. | |10 |8,9,10 дәріс тақырыптары бойынша ауызша |20 |Практ. саб. | | |жауап беру | | | | |Курстық жобаның 5 бөлімін орындау. |15 |ОСӨЖ | |11 |Аудиториялық бақылау жұмыс |20 |Практ. саб. | | |Курстық жобаның 6 бөлімін орындау. |30 |СӨЖ | |12 |Есеп шығару |20 |Практ. саб. | |13 |11,12,13 дәріс тақырыптары бойынша ауызша |20 |Практ. саб. | | |жауап беру | | | | |Курстық жобаның сызбаларын орындау. |15 |ОСӨЖ | |14 |Есеп шығару |20 |Практ. саб. | | |Курстық жобаны қорғау. |30 |СӨЖ | |15 |Межелік бақылау 2 |75 |Практ. саб. | | |8÷15 апталарда оқу нәтижесінде барлық |300 | | | |баллдар | | | |Емтихан баллдардың жиынтығы |400 | | |Академиялық мерзімнің баллдардың жиынтығы |1000 | | 7 ӘДЕБИЕТ 7.1 Негізгі әдебиет 7.1.1 Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет 7.1.2 Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет 7.1.3 Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет 7.1.4 Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарын жобалау. Оқулық құрал. – Шәкәрім атындағы СМУ, 2008. – 204 бет (ҚР БҒМ жанындағы ОӘК ұсынылған) 7.2 Қосымша әдебиет 7.2.1 Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств М.: Пищевая промышленность, 1985 7.2.2 Кавецкий Г.Д. Процессы и аппараты пищевых производств: учебник / Г.Д Кавецкий, А.В. Королев.- М: Агропромиздат, 1991 7.2.3 Лунин О.Г. Теплообменные аппараты пищевых производств: учеб. пособие / О.Г. Лунин, Вельтищев, В.Н.- М.: Агропромиздат, 1987 7.2.4 Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971 7.2.5 Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Киев: Высшая школа, 1982 7.2.6 Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К., Тусипов Н.О. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Учебное пособие. СГУ имени Шакарима, 2008 – 208 с. (рекомендовано УМС МОН РК)
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz