Файл қосу

Макарон өнімдерінің өндірісі



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ
                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты    |УМКД               |                               |
|                           |                   |                               |
|                           |                   |УМКД                           |
|                           |                   |042-14-1-03.01.20.08/01-2009   |
|«Астық түйірдің және оның  |                   |                               |
|өнімдерінің тауартануы»    |№2 - басылым,      |                               |
|мамандығына кіріспе»       |«___» ______  2009 |                               |
|пәннің оқу-әдістемелік     |ж                  |                               |
|кешені                     |                   |                               |
|оқытушыға арналған пәннің  |                   |                               |
|жұмыс оқу бағдарламасы     |                   |                               |





              «Астық түйірдің және оның өнімдерінің тауартануы»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                  050728 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы»


                               мамандығы үшін



                       Оқытушыға арналған пәннің жұмыс
                               оқу бағдарламасы






























                                   Семей,


                                    2009





                                  Алғы сөз


1. ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырушы Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Ет,  сүт
және  тамақ   өнімдерінің   технологиясы»   кафедрасының   доцент   м.   а.,
т.ғ.к.,Байтөкенова Шолпан Байділдақызы ___________________




                                                   «____» __________ 2009 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт  және  тамақ
өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
    Хаттама   «____» _________2009 ж.,  № ___


    Кафедра меңгерушісі,
    т.ғ.д., профессор             _______________________   Е.Т. Төлеуов


2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде
    Хаттама   «____» _________2009 ж.,  № ___


    Инженерлік-технологиялық
    факультеттің ОӘБ
    төрағасы, б.ғ.к.                ___________________   Ж.К. Молдабаева


3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес  мәжілісінде  қолдау  алды  және  басып
шығаруға ұсынылды
    Хаттама   «____» _________2009 ж.,  № ___


    ОӘК төрағасы,
    бірінші проректор    _____________________  А.А. Молдажанова





















                                   Мазмұны



|   |                                                                 |    |
|1  |Қолданылу аумағы                                                 |4   |
|2  |Нормативтік сілтемелер                                           |4   |
|3  |Жалпы ережелер                                                   |4   |
|4  |Оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны      |5   |
|5  |Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі        |8   |
|6  |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                   |8   |
|7  |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы              |10  |
|8  |Әдебиеттер                                                       |11  |


























































1. Қолданылу аумағы

«Астық түйірдің және оның  өнімдерінің  тауартануы»  пәні  050728  –  «Өңдеу
өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын 2 курс  студенттеріне
арналған. Оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу  бағдарламасы  оқу-әдістемелік
кешеннің құрамына кіреді.




2. Нормативтік сілтемелер

«Астық түйірдің және оның өнімдерінің  тауартануы»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 050728 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығына арналған  Білім
және ғылым министрлігінің жарлығымен 1 қаңтарда 2004 жылы,  №  671  ГОСО  РК
3.08.354-2006  бекітілген  және  әрекетке  енгізілген.   Мемлекеттік   жалпы
білімдік стандарт бойынша базалық  пәннің  таңдау  компонентіне  жасалынған.
Пәннің   элективті   каталогы    Шәкәрім    атындағы    Семей    мемлекеттік
университетінің  инженерлік-технологиялық   факультетінде   22.09.2006   ж.,
хаттама №1 бекітілді.


3. Жалпы ережелер

3.1 Пәннің қысқаша мазмұны:
Пән жалпы инженерлік-технологиялық циклына жатады  және  нан,  макарон  және
кулинар   өнімдерінің   технологиялары,   астық   және   астық   өнімдерінің
тауарларын   тану,   өңдеу   өндірісінің    жалпы    технологиясы,    арнайы
технологиялары  пәндеріне  сүйенеді.  Бұл  пән  нан,  макарон  және  кулинар
өнімдерін өңдеу үрдістерін толық және  дұрыс  қолдану  мүмкіндіктерін  оқып-
үйренуге негіз болады  және  өңдеу  өндірісінің  жалпы  технологиясына  және
арнайы технологияларына қосымша пән болып табылады.
«Астық  түйірдің  және  оның   өнімдерінің   тауартануы»   пәні   өндірістің
технологиялық  үрдістерін,  кәсіпорынның   технологиялық   құрылымын,   нан,
макарон  және  кулинар   өнімдерінің   рецептурасы   мен   ассортименттерін,
өнімдердің тағамдық және энергетикалық құндылығын қарастырады.

3.2 Курстың мақсаты:
«Астық түйірдің және оның өнімдерінің  тауартануы»  пәнін  оқытудың  негізгі
мақсаты:  Студенттердің  астық  түйір  және  оның   өнімдерінің   тауартануы
төңірегінде негізгі білім алу, яғни мамандық бойынша кәсіптік пәндерді оқып-
үйренуде қажет пән.

3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
Студенттерді нан, макарон және кулинар өнімдерінің технологиялық  үрдістерін
ұйымдастырудың және тағамдарын ұсатудың практикалық  негіздерімен  таныстыру
және оқып-үйрету. Сонымен  қатар  студенттердің  теорилық  алған  білімдерін
практикада жүзеге асыруымен үйрету.

3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент білу қажет:
3.4.1 Практикалық мақсатта алған білімдерін қолдана білу қажет;
3.4.2 Негізгі түсініктер мен анықтамаларды игеру қажет;
3.4.3 Астық түйір және оның өнімдері, нан, макарон  және  кулинар  өнімдерін
өңдеу әдістерінің мәнін түсіну қажет;
3.4.4 Практикада жүргізілетін есептеулерді шығара білу қажет.

3.5 Курстың пререквизиттері
3.5.1 Математика
3.5.2  Информатика
3.5.3 Органикалық химия

3.6 Курстың постреквизиттері
3.6.1 Өңдеу өндірісінің жалпы технологиясы

Кесте 1 – Жұмыс оқу жоспарынан үзінді

|Курс                                              |Семестр  |Несие        |
|1                                                 |2        |3            |
|Дәріс сабақтары                                                           |
|1. Азық – түлік өнімдерінің сапасы                |1        |8.1.1        |
|Тағамдық құндылық                                 |         |             |
|Энергетикалық  құндылығы                          |         |             |
|Биологиялық құндылық                              |         |             |
|Физиологиялық құндылық                            |         |             |


кестенің жалғасы
|1                                                 |2        |3             |
|Оргонолептикалық (түйсіктік) құндылығы            |         |              |
|Тамақ өнімдерінің сіңімділігі                     |         |              |
|Тамақ өнімдерінің сапалылығы                      |         |              |
|2. Азық – түлік өнімдерінің химиялық құрамы       |1        |8.1.1         |
|Азық – түлік өнімдерінің химиялық құрамы          |         |              |
|Бейорганикалық заттар                             |         |              |
|а) Су                                             |         |              |
|б) Минеральды қосылыстар                          |         |              |
|Органикалық заттар                                |         |              |
|а) көмірсу                                        |         |              |
|б) май                                            |         |              |
|в) белок                                          |         |              |
|г) Ферменттер                                     |         |              |
|д) Витаминдер                                     |         |              |
|е) Органикалық қышқылдар                          |         |              |
|ж) Илік заттар                                    |         |              |
|з) Экстрактивті заттар                            |         |              |
|и) Пектин заттары                                 |         |              |
|3. Ұн                                             |1        |8.1.1         |
|Ұнның жалпы сипаттамасы                           |         |              |
|Ұн өндірісі                                       |         |              |
|4. Ұн ассортименті және оның сапасына қойылатын   |1        |8.1.1         |
|талаптар                                          |         |              |
|Ұн ассортименті                                   |         |              |
|Ұн сапасына қойылатын талаптар                    |         |              |
|5. Макарон өнімдері және ассортименттері          |1        |8.1.2         |
|Макарон өнімдері                                  |         |              |
|Макарон өнімдерінің ассортиметі                   |         |              |
|6. Макарон өнімдерінің өндірісі                   |1        |8.1.2         |
|Макарон өнімдерінің өндірісі                      |         |              |
|Макарон өнімдерінің сапасьша қойылатын талаптар   |         |              |
|7. Нан және нан-тоқаш өнімдері және өндірісі      |1        |              |
|Нан және нан-тоқаш өнімдері                       |         |8.1.1         |
|Нан және нан-тоқаш өнімдерінің өндірісі           |         |              |
|8. Нан және нан өнімдерінің ассортименті және     |1        |8.1.1         |
|оларды пісіру, сақтау режимдері                   |         |              |
|Нан және нан өнімдерінің ассортименті             |         |              |
|Нан өнімдерін пісіру, сақтау режимдері            |         |              |

кестенің жалғасы
|1                                                |2        |3             |
|9. Нан және нан өнімдерінщ сапасына койылатын    |1        |8.1.1         |
|талаптар                                         |         |              |
|Нан және нан өнімдерінщ сапасына койылатын       |         |              |
|талаптар                                         |         |              |
|Білезік нандар                                   |         |              |
|10. Кондитер өнімдері                            |1        |8.1.3         |
|Кондитер өнімдеріне сипаттама                    |         |              |
|Кондитер өнімдерінің шикіз                       |         |              |
|11.  Жеміс-жидекті кондитер өнімдері             |1        |8.1.3         |
|Жеміс-жидекті кондитер өнімдеріне сипаттама      |         |              |
|Жеміс-жидекті кондитер өнімдерінің шикізаттары   |         |              |
|12. Шоколад және какао ұнтағы                    |1        |8.1.3         |
|Шоколад және какао ұнтағы                        |         |              |
|Шоколад және шоколад өнімдері                    |         |              |
|Шоколад сапасына қойылатын талаптар              |         |              |
|Шоколад және какао ұнтағын буып-түю және сақтау  |         |              |
|13. Карамель өнімдері                            |1        |8.1.3         |
|Карамель өнімдерінің сипаттамасы                 |         |              |
|Карамель өнімдерінің шикізаттары                 |         |              |
|14. Кәмпит өнімдері                              |1        |8.1.3         |
|Кәмпит өнімдеріне сипаттама                      |         |              |
|Кәмпит өнімдерінің түрлері                       |         |              |
|Алуа                                             |         |              |
|15. Ұннан жасалған кондитер өнімдері             |1        |8.1.3         |
|Ұннан жасалған кондитер өнімдеріне сипаттама     |         |              |
|Ұннан жасалған кондитер өнімдерінің түрлері      |         |              |
|Практикалық (семинарлық) сабақтар                                         |
|1. Өнімдердің сапасын анықтау әдістері           |3        |Оқу-әдістемелі|
|                                                 |         |к нұсқау      |
|2. Өнімдердің сапасын анықтау әдістері. Өнімнің  |3        |              |
|органолептикалық әдіс түрлері арқылы анықтау     |         |              |
|3. Тамақ өнімдерінің химиялық құрамын анықтау    |3        |              |
|4. Тамақ өнімдерінің сапасын анықтауда           |3        |              |
|қолданылатын әдістер                             |         |              |
|5. Тамақ өнімдерінің құрамы мен қасиетін         |3        |              |
|анықтауда қолданылатын әдістер                   |         |              |


5 Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі

5.1 Ұнның тағамдық құндылығы
5.2 Ұн ассортименттерінің химиялық құрамы
5.3 Макарон өнімдерінің химиялық құрамы
5.4 Нан өнімдерінің тағамдық құндылығы
5.5 Нан-тоқаш өнімдерінің тағамдық құндылығы
5.6 Ұлттық нан өнімдері
5.7 Ұннан жасалған шығыс тәттілері
5.8 Арнайы тағайындалған кондитер өнімдері
5.9 Нан өнімдерінің түрлері және олардың тағамдық құндылығы
5.10 Нан өнімдерінің энергетикалық құндылығы
5.11 Нан-тоқаш өнімдерінің түрлері
5.12 Нан-тоқаш өнімдерінің энергетикалық құндылығы
5.13 Ұлттық нан өнімдерінің сапасы
5.14 Ұлттық нан өнімдерінің тағамдық құндылығы
5.15 Кондитер өнімдерінің химиялық құрамы
5.16 Кондитер өнімдерінің энергетикалық құндылығы
5.17 Кондитер өнімдердің жаңа түрлері
5.18 Арнайы тағайындалатын нан өнімдері
5.19 Ұннан жасалған шығыс тәттілерінің сапасы мен химиялық құрамы
5.20 Макарон өнімдерінің (кеспе және вермешель) тағамдық құндылығы

6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы

Кесте 3 - Пәннің оқу-әдістемелік картасы
|Тақырыптар                          |Әдістемелік |Өзіндік      |Бақылау түрі|
|                                    |нұсқаулар,  |оқып-үйренуге|            |
|                                    |плакаттар   |арналған     |            |
|                                    |            |сұрақтар     |            |
|Дәріс сабақтар   |Практикалық       |            |             |            |
|                 |(семинарлық)      |            |             |            |
|                 |сабақтар          |            |             |            |
|1                |3                 |4           |5            |6           |
|1. Азық – түлік  |1. Өнімдердің     |Оқу құралы, |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|өнімдерінің      |сапасын анықтау   |Әдістемелік |ік           |ауызша      |
|сапасы           |әдістері          |нұсқаулар,  |материалдарда|қорғау      |
|                 |                  |плакаттар   |берілген     |            |
|2. Азық – түлік  |2. Өнімдердің     |Оқу құралы  |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|өнімдерінің      |сапасын анықтау   |Әдістемелік |ік           |ауызша      |
|химиялық құрамы  |әдістері. Өнімнің |нұсқаулар   |материалдарда|қорғау      |
|                 |органолептикалық  |            |берілген     |            |
|                 |әдіс түрлері      |            |             |            |
|                 |арқылы анықтау    |            |             |            |


кестенің жалғасы
|1                |2                 |3           |4             |5           |
|3. Ұн            |3. Тамақ          |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|                 |өнімдерінің       |Әдістемелік |к             |ауызша      |
|                 |химиялық құрамын  |нұсқаулар   |материалдарда |қорғау      |
|                 |анықтау           |            |берілген      |            |
|4. Ұн            |4. Тамақ          |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|ассортименті және|өнімдерінің       |Әдістемелік |к             |ауызша      |
|оның сапасына    |сапасын анықтауда |нұсқаулар   |материалдарда |қорғау      |
|қойылатын        |қолданылатын      |            |берілген      |            |
|талаптар         |әдістер           |            |              |            |
|5. Макарон       |5. Тамақ          |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|өнімдері және    |өнімдерінің құрамы|Әдістемелік |к             |ауызша      |
|ассортименттері  |мен қасиетін      |нұсқаулар   |материалдарда |қорғау      |
|                 |анықтауда         |            |берілген      |            |
|                 |қолданылатын      |            |              |            |
|                 |әдістер           |            |              |            |
|6. Макарон       |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|өнімдерінің      |                  |Әдістемелік |к             |ауызша      |
|өндірісі         |                  |нұсқаулар   |материалдарда |қорғау      |
|                 |                  |            |берілген      |            |
|7. Нан және      |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|нан-тоқаш        |                  |            |к             |ауызша      |
|өнімдері және    |                  |            |материалдарда |қорғау      |
|өндірісі         |                  |            |берілген      |            |
|8. Нан және нан  |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|өнімдерінің      |                  |            |к             |ауызша      |
|ассортименті және|                  |            |материалдарда |қорғау      |
|оларды пісіру,   |                  |            |берілген      |            |
|сақтау режимдері |                  |            |              |            |
|9. Нан және нан  |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|өнімдерінщ       |                  |            |к             |ауызша      |
|сапасына         |                  |            |материалдарда |қорғау      |
|койылатын        |                  |            |берілген      |            |
|талаптар         |                  |            |              |            |
|10. Кондитер     |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|өнімдері         |                  |            |к             |ауызша      |
|                 |                  |            |материалдарда |қорғау      |
|                 |                  |            |берілген      |            |
|11.              |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемелі|Жазбаша және|
|Жеміс-жидекті    |                  |            |к             |ауызша      |
|кондитер өнімдері|                  |            |материалдарда |қорғау      |
|                 |                  |            |берілген      |            |


кестенің жалғасы
|1                |2                 |3           |4            |5           |
|12. Шоколад және |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|какао ұнтағы     |                  |            |ік           |ауызша      |
|                 |                  |            |материалдарда|қорғау      |
|                 |                  |            |берілген     |            |
|13. Карамель     |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|өнімдері         |                  |            |ік           |ауызша      |
|                 |                  |            |материалдарда|қорғау      |
|                 |                  |            |берілген     |            |
|14. Кәмпит       |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|өнімдері         |                  |            |ік           |ауызша      |
|                 |                  |            |материалдарда|қорғау      |
|                 |                  |            |берілген     |            |
|15. Ұннан        |-                 |Оқу құралы  |Оқу-әдістемел|Жазбаша және|
|жасалған кондитер|                  |            |ік           |ауызша      |
|өнімдері         |                  |            |материалдарда|қорғау      |
|                 |                  |            |берілген     |            |

7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы

Кесте 4 - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы

|Оқулықтардың, оқу-әдістемелік   |Оқулықтардың   |Студенттердің |Қамтамасыз  |
|оқулықтардың аталуы             |саны           |саны          |ету пайызы  |
|1                               |2              |3             |4           |
|Нан және нан өнімдерінің        |5              |11            |45          |
|технологиясы. О. Нәлеев. Алматы.|               |              |            |
|Республикалық баспа кабинеті.   |               |              |            |
|1997 ж. 120 бет.                |               |              |            |
|Макарон өнімдерінің             |5              |11            |45          |
|технологиясы. О. Нәлеев. Алматы.|               |              |            |
|Республикалық баспа кабинеті.   |               |              |            |
|1998 ж. 140 бет.                |               |              |            |
|Технология и технохимичесикй    |1              |11            |9           |
|контроль хлебопекарного         |               |              |            |
|производства. Л. Ф. Зверева, Б. |               |              |            |
|И. Черняков. Изд. «Пищевая      |               |              |            |
|промышленность», 1974. – 431 с. |               |              |            |
|Сборник рецептуры блюд и        |5              |11            |45          |
|кулинарных изделий ближнего     |               |              |            |
|зарубежья. СНБ.: Профессия,     |               |              |            |
|2001.- 424 с.                   |               |              |            |


кестенің жалғасы
|1                               |2              |3             |4           |
|Химический состав пищевых       |1              |11            |9           |
|продуктов. Книга 1. Справочник  |               |              |            |
|таблицы содержания основных     |               |              |            |
|пищевых веществ и энергетической|               |              |            |
|ценности пищевых продуктов . М.:|               |              |            |
|Агропромиздат, 1987 – 224 с.    |               |              |            |
|Химический состав пищевых       |1              |11            |9           |
|продуктов. Книга 2. Справочные  |               |              |            |
|таблицы содержания аминокислот, |               |              |            |
|жирных кислот, витаминов, макро-|               |              |            |
|и микроэлементов, органических  |               |              |            |
|кислот и углеводов. – М.:       |               |              |            |
|Агропромиздат, 1987 – 359с.     |               |              |            |


8 әдебиеттер

8.1 Негізгі әдебиеттер
8.1.1 Нан және нан өнімдерінің технологиясы. О. Нәлеев. Алматы.
Республикалық баспа кабинеті. 1997 ж. 120 бет.
8.1.2 Макарон өнімдерінің технологиясы.  О.  Нәлеев.  Алматы.  Республикалық
баспа кабинеті. 1998 ж. 140 бет.
8.1.3 Технология и технохимичесикй контроль хлебопекарного производства.  Л.
Ф. Зверева, Б. И. Черняков. Изд. «Пищевая промышленность», 1974. – 431 с.
8.2 Қосымша әдебиеттер
8.2.1 Астық өнімдерін технохимиялық бақылау. А. І. Ізтаев, М.  Ж.  Казатова.
Алматы. – 1994 ж. 178 бет.
8.2.2 Химический состав  пищевых  продуктов.  Книга  1.  Справочник  таблицы
содержания  основных  пищевых  веществ  и  энергетической  ценности  пищевых
продуктов . М.: Агропромиздат, 1987 – 224 с.
8.2.3 Химический состав  пищевых  продуктов.  Книга  2.  Справочные  таблицы
содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро-  и  микроэлементов,
органических кислот и углеводов. – М.: Агропромиздат, 1987 – 359с.
8.2.4 Сборник рецептуры блюд и кулинарных изделий ближнего зарубежья.  СНБ.:
Профессия, 2001.- 424 с.
8.2.5 Сборник рецептур и блюд кулинарных изделий для предприятий
общественного питания .- М.: Экономика, 1982 – 720 с.
Пәндер