Файл қосу
Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18.7.1.33/01-2014 | | | | | | | | | |ПОӘК | | | |«Өңдеу өндірісінің ресурсты |№ 1 басылым | | |үнемдеу технологиясы» |11.09.2014 ж | | |пәнінің оқытушыға арналған | | | |жұмыс бағдарламасы | | | «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800– «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., Нұрымхан Г.Н. _____________«28» тамыз 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 3 қыркүйек 2013 ж. Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік –технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама 5 қыркүйек 2013 ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1|Қолдану аясы |4 | |2|Нормативтік сілтемелер |4 | |3|Жалпы ережелер |4 | |4|Оқу пәнінің мазмұны |5 | |5|Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |7 | |7|Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы |8 | |8|Әдебиеттер |9 | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Оқу-әдістемелік кешен магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігімен және қажеттілігімен, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйренудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31 желтоқсандағы № 677 бұйрығымен бекітілген. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» - техникалық ғылым. Пәннің негізгі қызметтері қоғамдық тамақтануда және тамақ өндірісінде тамақ өнімдерін сақтаудағы өңдеу өнімдерін өңдеу тәсілдері және олардың өнім сапасына әсері. Өндiрiстегi қорлардың тиiмдi қолдануының әдiстерi және астық дақыл өнiмдерiнiң өңдеуi әдістері. Әр түрлі тәжірибелік тапсырмаларды орындау үшін технологқа пәннің негізін білу қажет. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарда басқару ойының қалыптасуы және өңдеу өндірісіндегі технологиялық процесстерде туындайтын әр түрлі мәселелерді тиімді шеше білу және жаңа талаптарға сай шығарылатын өнімнің сапасын жақсарту жолдары. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндірісінде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады.Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Тамақтану аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі; - Тағамдық өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі; - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі; - Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі; 3.5 Курстың пререквизиттері: Жоқ 3.6 Курстың постреквизиттері: Зерттеу тәжірибелері 3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді кесте - 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәрістік сағаттар | | |Модуль 1. Тамақ өнімдерінің жалпы құрылымы, сапалық | | |көрсеткіштері. | | |Дәріс 1. Ұлпалар. Өсімдік ұлпаларының құрылымының |1 | |ерекшеліктері. | | |Дәріс 2. Тамақ өнімдерінің бұзылу себептері. |1 | |Дәріс 3. Ферменттердің классификациясы. |1 | |Дәріс 4. Тамақ өнімдеріндегі ферментативтік реакцияларды |1 | |реттеу механизмдері. | | |Дәріс 5. Өңдеудің дәстүрлі тәсілдері. |1 | |Зертханалық жұмыс №3. Астықтың зиянкестермен | | |ластанғандығын анықтау. | | |Дәріс 6. Ферменттерге термиялық әсер ету. |1 | |Дәріс 7. Тамақ өнімдерінің сапасына судың әсері. |1 | |Модуль 2. Тамақ өнімдерін өңдеуде қолданылатын | | |технологиялар. | | |Дәріс 8. Химиялық өңдеу. |1 | |Дәріс 9. Тамақ өнімдерін радиациялық өңдеу және |1 | |қолданылатын жабдықтар. | | |Дәріс 10. Әр түрлі өнімдерді радиациялық өңдеудің |1 | |ерекшеліктері мен тиімділігі. | | |Дәріс 11. Тамақ өнімдерін радиациялық дезинфекциялау. |1 | |Дәріс 12. Интенсификациялауда ультродыбысты пайдалану. |1 | |Дәріс 13. Ультродыбысты қолдану арқылы интенсификациялауда|1 | |пайдаланылатын жабдықтар. | | |Дәріс 14. Шикізатты кавитациялық өңдеу. |1 | |Модуль 3. Өңдеу өндірісі өнімдерін қаптауда қолданылатын | | |технологиялар. | | |Дәріс 15. Асептикалық қаптау. Тара (ыдыс) және қаптау. |1 | |Вакуумде қаптау. | | |Дәріс 16. Газды ортада қаптау. |1 | |Дәріс 17. Стерилденетін және қыздырылатын материалдармен |1 | |қаптау. | | |Дәріс 18. Тамақ өнімдеріндегі қорғаныш полимерлік |1 | |жабындар. Термовакуумдік формофканың мүмкіндіктері. | | |Дәріс 19. Қапталатын өнімдерді мөлшерлеу. |1 | |Дәріс 20. Вакуумформовка. |1 | |Дәріс 21. "Активті (белсенді)" қаптау. Бактерицидтік |1 | |қаптау материалдары. | | |Модуль 4. Тағам қауіпсіздігі және оны бақылау. | | |Дәріс 22. Тағам қауіпсіздігі |1 | |Дәріс 23. Қосымша функциялармен қаптау материалдары. |1 | |Қыздырылатын қаптау материалдары. | | |Дәріс 24. МГС және РГС үшін қолданылатын қаптау |1 | |материалдары. Жемістер қалай «дем алады». | | |Дәріс 25. Жеуге жарамды, бактерицидтік, өздігінен қызатын |1 | |және өздігінен бұзылатын қаптау материалдары. | | |Дәріс 26. Өнімдерді аз мөлшерде қаптаудың ерекшеліктері. |1 | |Дәріс 27. Металл тараларға (ыдыстарға) қаптау. |1 | |Дәріс 28. Ақ қаңылтырлармен (металлдармен) каптау. |1 | |Дәріс 29. Консервілеу әдістерінің классификациясы. |1 | |Дәріс 30. Өнімдерді консервілеудің физикалық әдістері. |1 | |Барлығы |30 | |Зертханалық жұмыстар | | |Зертханалық жұмыс №1. Астықтың органолептикалық |1 | |көрсеткіштерін анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №2. Астықтың ылғалдылығын анықтау. |1 | |Зертханалық жұмыс №3. Астықтың зиянкестермен |1 | |ластанғандығын анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №4. Астық құрамындағы қоспалардың |1 | |құрамын анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №5. Бидай дәніндегі шикі клейковинаның |1 | |санын және сапасын анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №6. ИДК-1 құралының көмегімен |1 | |клейковинаның сапасын анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №7. Шынылықты анықтау |1 | |Зертханалық жұмыс №8. Типтік құрамды анықтау. |1 | |Зертханалық жұмыс № 9. Астықтың қышқылдығын анықтау. |1 | |Зертханалық жұмыс №10. Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және|1 | |анализдеу. Альбуминді анықтау. | | |Зертханалық жұмыс №11. Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және|1 | |анализдеу. Проламинді анықтау. | | |Зертханалық жұмыс № 12 Глиадинге сапалық реакция |1 | |Зертханалық жұмыс №14. Клетчаткалардың құрамын анықтау. |1 | |Зертханалық жұмыс №15. Астықтың сақтау мерзімінің оның |1 | |сапасына әсері. | | |Барлығы |15 | 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ 5.1. Жылдам пісетін жарма технологиясы 5.2. Пісіруді қажет етпейтін жарма технологиясы 5.3. Нәрлі құндылығы жоғары жарма технологиясы 5.4. Пресстеп-кептіру бөліміндегі қамыр технологисы 5.5. Инфрақызыл сәулемен макарон бұйымдарын кептіру 5.6. Инфрақызыл сәулемен макарон бұйымдарын кептіру 5.7. Дәнді – дақылдар қосылған балаға арналған сүт ботқасының өндірісінің технологисы 5.8. Газды инфроқызыл жылу таратушыны қолданып нан пісіру 5.9. «Геркулес» қауызының технологиясы 5.10. Жапырақ қауыздарының технологиясы 5.11. Қара бидай наны технологисы 5.12. Үгілмелі қамырдан жасалған печенья технологиясы 5.13. Кукуруз дәнінің құрлымы 5.14. Бидай жармасы өндірісінің технологиясы 5.15. Кекс өндірісінің технологиясы 5.16. Нан өндірістерінде, нанда, макаронды және кондитерлі бұйымдарда қолданылатын шикізаттар туралы жалпы мәлімет. 5.17. Нан пісіретін және макарондыұндардың сорттары мен түрлері. 5.18. Нан пісіретін және макаронда ұндардың химиялық құрамы 5.19. Нан пісіру өндірісінің биологиялық босатқышы (разрыхлитель) – ашытқылар 5.20. Ұнда сақтау кезінде болатын негізгі химиялық айналымдар 5.21. Өндіріске шикізаттарды жіберуге дайындау процестері кезіндегі технологиялық мәні 5.22. Ұнды араластырудың теориялық негізі. Ұн құрамын құру мәселесі 5.23. Қамырды илеу әдісінің теориялық негізі 5.24. Дисперсялық ортадағы сияқты қамыр 5.25. Қамырдың структуралы- -механикалық қасиеті 5.26. Бидай қамырының дайындау әдісін таңдаудың теориялық негізі 5.27. Қара бидай және қара бидай-бидай қамырларын дайындау әдісін таңдаудың теориялық негізі 5.28. Қамырды ашыту кезінде және жетілуіне әкелуде болатын процесстер 5.29. Қамырды бөлу 5.30. Қамырды пісіру 5.31. Макарон қамырына сипаттама 6 ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ Кесте - 5 |Оқулықтар,оқу-методикалық |Көшірме саны|Магистранттар |Қамтамасыз ету| |оқу-құрадарының атаулары | |саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Астық түйірді сақтау және өңдеу |3 |2 |10 | |технологиясы. Б.Қ.Әсенова, | | | | |С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей | | | | |2013 - 106 бет. | | | | |Учебное пособие по дисциплине |3 | | | |специальные технологии | | | | |перерабатывающих производств. | | | | |Б.К.Асенова, Г.Т.Туменова, | | | | |Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Кажибаева / | | | | |Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – | | | | |135 с. | | | | |Технология муки, крупы и |3 | |100 | |комбикормов. О.Н. Чеботарев, | | | | |А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко. | | | | |Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н\Д: | | | | |изд.Центр «МарТ», 2004 - 688 с. | | | | |Өндірістік технология және өнім |3 | |100 | |сапасы. С.Т.Дүйсенбаев, | | | | |Қ.Ж.Әмірханов / Астана: Арман – | | | | |ПВ, - 2008 - 356 б. | | | | |Комплектные зерноперерабатывающие |3 | |100 | |установки малой мощности. Демский | | | | |А.Б., 2004 – 263 с. | | | | |Технология хранения зерна. |3 | |100 | |Вобликова Е.М. - М. - 2003 г | | | | |-448с. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы. Б.Қ.Әсенова, С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей 2013 - 106 бет. 7.1.2 Учебное пособие по дисциплине специальные технологии перерабатывающих производств. Б.К.Асенова, Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Кажибаева / Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с. 7.1.3 Технология муки, крупы и комбикормов. О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко. Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н\Д: изд.Центр «МарТ», 2004 - 688 с. 7.1.4 Өндірістік технология және өнім сапасы. С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов / Астана: Арман – ПВ, - 2008 - 356 б. 7.1.5 Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности. Демский А.Б., 2004 – 263 с. 7.1.6 Технология хранения зерна. Вобликова Е.М. - М. - 2003 г -448с. 7.1.7 Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства./ СПб: Профессия, 2005, 416 с. 7.1.8 Пищевая химия / под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529 с. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 Качество и безопасность сельскохозяйственной пищевой продукии./под редакцией д.б.н. А.К.Смагулова — Алматы, 2002 544с. 7.2.2 Зерно и зернопродукты. Хосни К. – М. – 2003. 7.2.3 Технология хранения зерна, Вобликова Е.М. - М. - 2003 г -448с. 7.2.4 Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности Демский А.Б., 2004 – 263 с. 7.2.5 Технология элеваторной промышленности, Вобликова Е.М. –М. – 2003г. 7.2.6 Энергосберегающая сушка зерна, Малин Н.И. 2004 г-239 с. 7.2.7 Справочник работника общественного питания. /Под ред. В.Н. Голубева.- М.: ДеЛиПринт, 2002.-590 с. 7.2.8 Фуре И.Н. Технология производства продукции общественного питания.- Мн.: Новое знание, 2002.-799 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz