Файл қосу
Ақуыздың микробты синтезі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты|ПОӘК |ПОӘК 042–18-9.1.62/01 -2013 |
|ПОӘК | | |
|«Ақуыз өнімдерінің |18.09.2013 ж. | |
|биотехнологиясы» |№ 1 басылым | |
|Оқытушыға арналған | | |
|пәннің бағдарламасы | | |
ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
5В070100 «Биотехнология»
мамандығының студенттеріне арналған
«Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінен
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2013
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕГЕН
Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының т.ғ.к. доцент
м.а. Мирашева Г.О.__________29.08.2013 ж.
2 ТАЛҚЫЛАҒАН
2.1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
«__29__» ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама
Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова
2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің
мәжілісінде
«__12__» _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама
Төрайымы_____________С.С. Толеубекова
3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
«___18_» ___09____2013 ж., № _1_ хаттама
Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
бірінші проректор ___________
Г.К. Искакова
4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
|1 |Қолданылу саласы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Пәннің оқу мазмұны |5 |
|5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 |
|6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |7 |
|7 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |11 |
|8 |Әдебиеттер |11 |
1 Қолданылу саласы
«Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәні бойынша оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасы
5В070100 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған.
2 Нормативтік сілтемелер
«Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы
пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың
талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
- 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының
мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай;
-5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
- УСТ 042 РМҚК-МУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына
және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай;
- ҚП 042-1.01.-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен
мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.
3 Жалпы ережелер
3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды-
көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі,
сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану.
3.2 Пәнді оқыту мақсаты – ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық
негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады.
3.3 Пәнді оқудың негізгі мақсаты - оқылатын пәнді мамандық бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4 Оқу нәтижесі:
Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
• өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу,
органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және
мелассаны дайындау технологиясын меңгеру;
• лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді,
биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда
білімін жетілдіру керек;
• ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және
техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың
шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды,
машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу.
• ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін
ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру;
• Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін
өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды
қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу
дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу
керек;
3.5.Курстың пререквизиттері: «Химия», «Биохимия», «Микроағзалар
биотехнологиясы», «Өсімдіктер биотехнологиясы», «Ашыту өндірісінің
биотехнологиясы», «Биотехнология өндірісінің негізі», «Тағамдық
биотехнология».
3.6. Курстың постреквизиттері: «Өндірістегі биотехнологиялық
кәсіпорындардың сызбасы», «Ғылыми-зкрттеу негіздері», «Тағам өнеркәсібінде
ферменттерді қолдану».
3.7 Оқу жоспарынан үзінді көшірме: 1 Кесте
|Курс |Семестр |
|1 |2 |
|МОДУЛЬ 1 БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕРДІҢ ӨНДІРІСТЕГІ ДАМЫТУ ПРИНЦИПТЕРІ |
|Дәрістік сабақтар |
|Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың |1 |
|негізгі принциптері | |
|Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. Таза культураны |1 |
|қолдау. | |
|Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы|1 |
|формасын алу. | |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік |1 |
|биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу. | |
|Зертханалық жұмыстар |
| Көмірсулы шикізаттың құрылысы мен құрылымын зерттеу. |2 |
|Сүт қышқылының микробты синтезі. |3 |
|Практикалық жұмыстар |
|Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың негізгі |2 |
|принциптері | |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. |2 |
|МОДУЛЬ 2 АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕРДІ АЛУ |
|Дәрістік сабақтар |
|Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар |1 |
|Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын |1 |
|алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану. | |
| Азықтық биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы. |1 |
|Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |1 |
|ерекшеліктері. | |
|Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |1 |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |1 |
|Микробты май алу технологиясы. |1 |
|Зертханалық жұмыстар | |
|Сүт қышқылын микроағзалармен синтездеуді зерттеу. |3 |
|Сірке қышқылын алу |2 |
|Практикалық сабақтар |
|Азықтық биомассаны алудың технологиялық сұлбасы. |2 |
|Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |2 |
|ерекшеліктері. | |
|Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |2 |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |2 |
|МОДУЛЬ 3 ФЕРМЕНТ ПРЕПАРАТТАРЫН, АҚУЫЗ ИЗОЛЯТЫН ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАТЫН АЛУ |
|Дәрістік сабақтар |
|Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент |1 |
|препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар. | |
|Фермент продуцентін культивирлеудің төменгі әдісі. Фермент |1 |
|продуцентін культивирлеудің жоғарғы әдісі. | |
|Фермент препаратының тауарлық формасын алу. |1 |
|Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы. |1 |
|Лабораториялық жұмыстар |
|Шәй грибоктары микроорганизмін өсіру арқылы алкогольсіз |2 |
|сусындарды алу технологиясы. | |
|Ақуыздың микробты синтезі |3 |
|Практикалық жұмыстар |
|Фермент продуцентін культивирлеудің төменгі әдісі. |2 |
|Фермент продуцентін культивирлеудің жоғарғы әдісі. |1 |
| | |
5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
5.1 Этиленнің эталонға тура (прямая)гидратациясы
5.2 Газ синтезінен метанолды алу
5.3 Карбонилирленген метанолдан сірке қышқылын алу.
5.4 Микроағзаны культивирлеу үшін целлюлозды-қағазды өндіргенде
қалдықтарды дайындау.
5.5 Табиғи газда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
5.6 Этанолда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
5.7. Өсімдік шикізатының гидролизатында микроағзаны культивирлеу
ерекшеліктері.
6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
3 Кесте
| Тақырыбы |Көрсету |Өзбетімен |Бақылау |
| |құралдары|оқуға |түрі |
| |, |арналған | |
| |плакаттар|сұрақтар | |
|Дәрістік |Практикалық |Зертханалық | | | |
|сабақтар |сабақтар |сабақтар | | | |
|1 |2 |3 |4 |5 |6 |
|Кіріспе. | | |кестелер,|Биотехнология|Ауызша |
|Биотехнология| | |слайдтар |лық |тексеру |
|лық | | | |процесстердің| |
|процесстердің| | | |өндірістегі | |
|өндірістегі | | | |дамытудың | |
|дамытудың | | | |негізгі | |
|негізгі | | | |принциптері | |
|принциптері | | | | | |
|Биосинтез | | |кестелер,|Биосинтез |Ауызша |
|үшін қоректік| | |слайдтар |үшін қоректік|тексеру |
|ортаның | | | |ортаның | |
|технологиясы.| | | |технологиясы.| |
|Таза | | | |Таза | |
|культураны | | | |культураны | |
|қолдау. | | | |қолдау. | |
|Ферментация. |Биотехнологиялы|Көмірсулы |кестелер,|Ферментация. |Ауызша |
|Өнімдерді |қ процесстердің|шикізаттың |слайдтар |Өнімдерді |тексеру,|
|таңдау және |өндірістегі |құрылысы мен | |таңдау және |жұмысты |
|тазалау. |дамытудың |құрылымын | |тазалау. |қорғау |
|Препараттың |негізгі |зерттеу. | |Препараттың | |
|тауарлы |принциптері | | |тауарлы | |
|формасын алу.| | | |формасын алу.| |
|Өндірістік |Өндірістік |Сүт |кестелер,|Өндірістік |Ауызша |
|биотехнология|биотехнологияны|қышқылының |слайдтар |биотехнология|тексеру,|
|ның |ң шикізаттық |микробты | |ның |жұмыс |
|шикізаттық |базасы. |синтезі | |шикізаттық |қорғау |
|базасы. | | | |базасы. | |
|Өндірістік | | | |Өндірістік | |
|биотехнология| | | |биотехнология| |
|үшін | | | |үшін | |
|көмірсулы | | | |көмірсулы | |
|шикізатты | | | |шикізатты | |
|алу. | | | |алу. | |
|Этил спиртін | | | |Этил спиртін |Ауызша |
|алу. | | | |алу. |тексеру |
|Метилотрофтар| | | |Метилотрофтар| |
|ды | | | |ды | |
|культивирлеу | | | |культивирлеу | |
|үшін | | | |үшін | |
|шикізаттар | | | |шикізаттар | |
|Көмірсуды | | |кестелер,|Көмірсуды |Ауызша |
|өсімдік | | |слайдтар |өсімдік |тексеру |
|шикізаты | | | |шикізаты | |
|гидролизынан | | | |гидролизынан | |
|алу. Сірке | | | |алу. Сірке | |
|қышқылын алу.| | | |қышқылын алу.| |
|Биотехнология| | | |Биотехнология| |
|да мелассаны | | | |да мелассаны | |
|субстрат | | | |субстрат | |
|ретінде | | | |ретінде | |
|қолдану. | | | |қолдану. | |
| Азықтық | | |кестелер,|Азықтық |Ауызша |
|биомассаны | | |слайдтар |биомассаны |тексеру |
|алудың | | | |алудың | |
|принципті | | | |принципті | |
|технологиялық| | | |технологиялық| |
|сұлбасы. | | | |сұлбасы. | |
|Көмірсу |Азықтық | |кестелер,|Көмірсу |Ауызша |
|шикізатында |биомасса алудың| |слайдтар |шикізатында |тексеру,|
|азықтық |технологиялық | | |азықтық |жұмыс |
|биомассаның |сұлбасы | | |биомассаның |қорғау |
|технологиялық| | | |технологиялық| |
|ерекшеліктері| | | |ерекшеліктері| |
|. | | | |. | |
|Төменгі |Көмірсу | |кестелер,|Төменгі |Ауызша |
|сортты |шикізатында | |слайдтар |сортты |тексеру,|
|спирттан |азықтық | | |спирттан |жұмыс |
|микробты |биомассаның | | |микробты |қорғау |
|ақуыз алу |технологиялық | | |ақуыз алу | |
|технологиясы.|ерекшеліктері | | |технологиясы.| |
|Көмірсу |Төменгі сортты |Сүт қышқылын |кестелер,|Көмірсу |Ауызша |
|шикізатында |спирттан |микроағзаларм|слайдтар |шикізатында |тексеру,|
|ақуызды |микробты ақуыз |ен | |ақуызды |жұмыс |
|заттар алу |алу |синтездеуді | |өнімді алу |қорғау |
|технологиясы |технологиясы. |зерттеу. | |технологиясы | |
|Микробты май |Көмірсу |Сірке |кестелер,|Микробты май |Ауызша |
|алу |шикізатында |қышқылын алу |слайдтар |алу |тексеру,|
|технологиясы.|ақуызды өнімді | | |технологиясы.|жұмыс |
| |алу | | | |қорғау |
| |технологиясы | | | | |
|Ферменттік | | |кестелер,| Ферменттік |Ауызша |
|препараттар | | |слайдтар |препараттар |тексеру |
|технологиясы.| | | |технологиясы.| |
|Өндірістік | | | |Өндірістік | |
|фермент | | | |фермент | |
|препараттары.| | | |препараттары.| |
|Фермент | | | |Фермент | |
|биосинтезіне | | | |биосинтезіне | |
|әсер ететін | | | |әсер ететін | |
|факторлар. | | | |факторлар. | |
|Фермент | | |кестелер,|Фермент |Ауызша |
|продуцентін | | |слайдтар |продуцентін |тексеру |
|культивирлеуд| | | |культивирлеуд| |
|ің төменгі | | | |ің төменгі | |
|әдісі. | | | |әдісі. | |
|Фермент | | | |Фермент | |
|продуцентін | | | |продуцентін | |
|культивирлеуд| | | |культивирлеуд| |
|ің жоғарғы | | | |ің жоғарғы | |
|әдісі. | | | |әдісі. | |
|Фермент |Фермент |Шәй |кестелер,|Фермент |Ауызша |
|препаратының |продуцентін |грибоктары |слайдтар |препаратының |тексеру,|
|тауарлы |культивирлеудің|микроорганизм| |тауарлы |жұмыс |
|формасын алу |төменгі әдісі. |ін өсіру | |формасын алу |қорғау |
| | |арқылы | | | |
| | |алкогольсіз | | | |
| | |сусындарды | | | |
| | |алу | | | |
| | |технологиясы.| | | |
|Ақуыз |Фермент |Ақуыздың |кестелер,|Ақуыз |Ауызша |
|изолятын және|продуцентін |микробты |слайдтар |изолятын және|тексеру,|
|ақуыз |культивирлеудің|синтезі | |ақуыз |жұмыс |
|концентратын |жоғарғы әдісі. | | |концентратын |қорғау |
|алу | | | |алу | |
|технологиясы.| | | |технологиясы.| |
7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ
4 Кесте
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттер |Қамтамасыз ету |
|құралдардың атаулары |саны |саны |пайызы |
|Биотехнология: теория и практика |25 |2 |100 |
|Биотехнология изготовоения |5 |2 |100 |
|биологически активных вешеств | | | |
|(пробиотиков)/2010 | | | |
|Биотехнология Аубакиров Х.А, |50 |2 |100 |
|биотехнология-2011 | | | |
|Биотехнология Аубакиров Х.А, 2011|50 |2 |100 |
|Микроағзалық биотехнология: |15 |2 |100 |
|қолданбалы микробиологияның | | | |
|негізгі қағидалары/Глейзер, А.Н. | | | |
|- 2012 | | | |
|Биотехнология / Жатқанбаев, Ж.Ж. |24 |2 |100 |
|- 2011 | | | |
|Белковая инженерия / Карпенюк, |5 |2 |100 |
|Т.А. - 2010 | | | |
8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі:
1. Биотехнология: теория и практика
2. Биотехнология изготовоения биологически активных вешеств
(пробиотиков)/2010
3. Биотехнология Аубакиров Х.А, биотехнология-2011
4. Биотехнология Аубакиров Х.А, 2011
5. Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі
қағидалары/Глейзер, А.Н. – 2012
6. Биотехнология / Жатқанбаев, Ж.Ж. – 2011
7. Белковая инженерия / Карпенюк, Т.А. - 2010
8. Быков В.А., Манаков М.Н., Панфилов В.И. и др. Производство белковых
веществ: серия «Биотехнология» , кн.5. – М., «Высшая школа», 1987.
9. Грачева И.М., Иванова Л.А., Кантере В.М. Технология микробных
белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия. - М: Колос, 1992. –
382 с.
10. Воробьева Л.И. Промышленная микробиология. - М.: Высшая школа,1989.
11. Елинов Н.П. Основы биотехнологии. – М.: Высшая школа, 1987.
12. Бекер М.Е., Лиепиньш Г.К., Райпулис Е.П. Биотехнология. – М: ВО
Агропромиздат, 1990.
13. Сельскохозяйственная биотехнология / Под ред. В.С. Шевелухи. – М:
Высшая школа, 1998.
14. Залашко М.В. Биотехнология переработки молочной сыворотки. – М.: ВО
Агропромиздат, 1990.
8.2 Қосымша:
8.2.1 Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды: Пер. с англ. /Под ред.
В.Г. Дебабова. –М.: Мир, 1987. 412с.
8.2.2 Яковлев Технология микробиологического синтеза. Л.: Химия, 1987.272с.
8.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология
микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность,
1982. 264с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz