Файл қосу
Ақуыздың микробты синтезі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты|ПОӘК |ПОӘК 042–18-9.1.62/01 -2013 | |ПОӘК | | | |«Ақуыз өнімдерінің |18.09.2013 ж. | | |биотехнологиясы» |№ 1 басылым | | |Оқытушыға арналған | | | |пәннің бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В070100 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінен ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________29.08.2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «__29__» ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде «__12__» _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___18_» ___09____2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Пәннің оқу мазмұны |5 | |5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |7 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |11 | |8 |Әдебиеттер |11 | 1 Қолданылу саласы «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасы 5В070100 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған. 2 Нормативтік сілтемелер «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; -5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес; - УСТ 042 РМҚК-МУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01.-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды- көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі, сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты – ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады. 3.3 Пәнді оқудың негізгі мақсаты - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 3.4 Оқу нәтижесі: Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек: • өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу, органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және мелассаны дайындау технологиясын меңгеру; • лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді, биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда білімін жетілдіру керек; • ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу. • ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру; • Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; 3.5.Курстың пререквизиттері: «Химия», «Биохимия», «Микроағзалар биотехнологиясы», «Өсімдіктер биотехнологиясы», «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы», «Биотехнология өндірісінің негізі», «Тағамдық биотехнология». 3.6. Курстың постреквизиттері: «Өндірістегі биотехнологиялық кәсіпорындардың сызбасы», «Ғылыми-зкрттеу негіздері», «Тағам өнеркәсібінде ферменттерді қолдану». 3.7 Оқу жоспарынан үзінді көшірме: 1 Кесте |Курс |Семестр | |1 |2 | |МОДУЛЬ 1 БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕРДІҢ ӨНДІРІСТЕГІ ДАМЫТУ ПРИНЦИПТЕРІ | |Дәрістік сабақтар | |Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың |1 | |негізгі принциптері | | |Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. Таза культураны |1 | |қолдау. | | |Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы|1 | |формасын алу. | | |Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік |1 | |биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу. | | |Зертханалық жұмыстар | | Көмірсулы шикізаттың құрылысы мен құрылымын зерттеу. |2 | |Сүт қышқылының микробты синтезі. |3 | |Практикалық жұмыстар | |Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың негізгі |2 | |принциптері | | |Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. |2 | |МОДУЛЬ 2 АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕРДІ АЛУ | |Дәрістік сабақтар | |Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар |1 | |Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын |1 | |алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану. | | | Азықтық биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы. |1 | |Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |1 | |ерекшеліктері. | | |Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |1 | |Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |1 | |Микробты май алу технологиясы. |1 | |Зертханалық жұмыстар | | |Сүт қышқылын микроағзалармен синтездеуді зерттеу. |3 | |Сірке қышқылын алу |2 | |Практикалық сабақтар | |Азықтық биомассаны алудың технологиялық сұлбасы. |2 | |Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |2 | |ерекшеліктері. | | |Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |2 | |Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |2 | |МОДУЛЬ 3 ФЕРМЕНТ ПРЕПАРАТТАРЫН, АҚУЫЗ ИЗОЛЯТЫН ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАТЫН АЛУ | |Дәрістік сабақтар | |Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент |1 | |препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар. | | |Фермент продуцентін культивирлеудің төменгі әдісі. Фермент |1 | |продуцентін культивирлеудің жоғарғы әдісі. | | |Фермент препаратының тауарлық формасын алу. |1 | |Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы. |1 | |Лабораториялық жұмыстар | |Шәй грибоктары микроорганизмін өсіру арқылы алкогольсіз |2 | |сусындарды алу технологиясы. | | |Ақуыздың микробты синтезі |3 | |Практикалық жұмыстар | |Фермент продуцентін культивирлеудің төменгі әдісі. |2 | |Фермент продуцентін культивирлеудің жоғарғы әдісі. |1 | | | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Этиленнің эталонға тура (прямая)гидратациясы 5.2 Газ синтезінен метанолды алу 5.3 Карбонилирленген метанолдан сірке қышқылын алу. 5.4 Микроағзаны культивирлеу үшін целлюлозды-қағазды өндіргенде қалдықтарды дайындау. 5.5 Табиғи газда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 5.6 Этанолда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 5.7. Өсімдік шикізатының гидролизатында микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ 3 Кесте | Тақырыбы |Көрсету |Өзбетімен |Бақылау | | |құралдары|оқуға |түрі | | |, |арналған | | | |плакаттар|сұрақтар | | |Дәрістік |Практикалық |Зертханалық | | | | |сабақтар |сабақтар |сабақтар | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Кіріспе. | | |кестелер,|Биотехнология|Ауызша | |Биотехнология| | |слайдтар |лық |тексеру | |лық | | | |процесстердің| | |процесстердің| | | |өндірістегі | | |өндірістегі | | | |дамытудың | | |дамытудың | | | |негізгі | | |негізгі | | | |принциптері | | |принциптері | | | | | | |Биосинтез | | |кестелер,|Биосинтез |Ауызша | |үшін қоректік| | |слайдтар |үшін қоректік|тексеру | |ортаның | | | |ортаның | | |технологиясы.| | | |технологиясы.| | |Таза | | | |Таза | | |культураны | | | |культураны | | |қолдау. | | | |қолдау. | | |Ферментация. |Биотехнологиялы|Көмірсулы |кестелер,|Ферментация. |Ауызша | |Өнімдерді |қ процесстердің|шикізаттың |слайдтар |Өнімдерді |тексеру,| |таңдау және |өндірістегі |құрылысы мен | |таңдау және |жұмысты | |тазалау. |дамытудың |құрылымын | |тазалау. |қорғау | |Препараттың |негізгі |зерттеу. | |Препараттың | | |тауарлы |принциптері | | |тауарлы | | |формасын алу.| | | |формасын алу.| | |Өндірістік |Өндірістік |Сүт |кестелер,|Өндірістік |Ауызша | |биотехнология|биотехнологияны|қышқылының |слайдтар |биотехнология|тексеру,| |ның |ң шикізаттық |микробты | |ның |жұмыс | |шикізаттық |базасы. |синтезі | |шикізаттық |қорғау | |базасы. | | | |базасы. | | |Өндірістік | | | |Өндірістік | | |биотехнология| | | |биотехнология| | |үшін | | | |үшін | | |көмірсулы | | | |көмірсулы | | |шикізатты | | | |шикізатты | | |алу. | | | |алу. | | |Этил спиртін | | | |Этил спиртін |Ауызша | |алу. | | | |алу. |тексеру | |Метилотрофтар| | | |Метилотрофтар| | |ды | | | |ды | | |культивирлеу | | | |культивирлеу | | |үшін | | | |үшін | | |шикізаттар | | | |шикізаттар | | |Көмірсуды | | |кестелер,|Көмірсуды |Ауызша | |өсімдік | | |слайдтар |өсімдік |тексеру | |шикізаты | | | |шикізаты | | |гидролизынан | | | |гидролизынан | | |алу. Сірке | | | |алу. Сірке | | |қышқылын алу.| | | |қышқылын алу.| | |Биотехнология| | | |Биотехнология| | |да мелассаны | | | |да мелассаны | | |субстрат | | | |субстрат | | |ретінде | | | |ретінде | | |қолдану. | | | |қолдану. | | | Азықтық | | |кестелер,|Азықтық |Ауызша | |биомассаны | | |слайдтар |биомассаны |тексеру | |алудың | | | |алудың | | |принципті | | | |принципті | | |технологиялық| | | |технологиялық| | |сұлбасы. | | | |сұлбасы. | | |Көмірсу |Азықтық | |кестелер,|Көмірсу |Ауызша | |шикізатында |биомасса алудың| |слайдтар |шикізатында |тексеру,| |азықтық |технологиялық | | |азықтық |жұмыс | |биомассаның |сұлбасы | | |биомассаның |қорғау | |технологиялық| | | |технологиялық| | |ерекшеліктері| | | |ерекшеліктері| | |. | | | |. | | |Төменгі |Көмірсу | |кестелер,|Төменгі |Ауызша | |сортты |шикізатында | |слайдтар |сортты |тексеру,| |спирттан |азықтық | | |спирттан |жұмыс | |микробты |биомассаның | | |микробты |қорғау | |ақуыз алу |технологиялық | | |ақуыз алу | | |технологиясы.|ерекшеліктері | | |технологиясы.| | |Көмірсу |Төменгі сортты |Сүт қышқылын |кестелер,|Көмірсу |Ауызша | |шикізатында |спирттан |микроағзаларм|слайдтар |шикізатында |тексеру,| |ақуызды |микробты ақуыз |ен | |ақуызды |жұмыс | |заттар алу |алу |синтездеуді | |өнімді алу |қорғау | |технологиясы |технологиясы. |зерттеу. | |технологиясы | | |Микробты май |Көмірсу |Сірке |кестелер,|Микробты май |Ауызша | |алу |шикізатында |қышқылын алу |слайдтар |алу |тексеру,| |технологиясы.|ақуызды өнімді | | |технологиясы.|жұмыс | | |алу | | | |қорғау | | |технологиясы | | | | | |Ферменттік | | |кестелер,| Ферменттік |Ауызша | |препараттар | | |слайдтар |препараттар |тексеру | |технологиясы.| | | |технологиясы.| | |Өндірістік | | | |Өндірістік | | |фермент | | | |фермент | | |препараттары.| | | |препараттары.| | |Фермент | | | |Фермент | | |биосинтезіне | | | |биосинтезіне | | |әсер ететін | | | |әсер ететін | | |факторлар. | | | |факторлар. | | |Фермент | | |кестелер,|Фермент |Ауызша | |продуцентін | | |слайдтар |продуцентін |тексеру | |культивирлеуд| | | |культивирлеуд| | |ің төменгі | | | |ің төменгі | | |әдісі. | | | |әдісі. | | |Фермент | | | |Фермент | | |продуцентін | | | |продуцентін | | |культивирлеуд| | | |культивирлеуд| | |ің жоғарғы | | | |ің жоғарғы | | |әдісі. | | | |әдісі. | | |Фермент |Фермент |Шәй |кестелер,|Фермент |Ауызша | |препаратының |продуцентін |грибоктары |слайдтар |препаратының |тексеру,| |тауарлы |культивирлеудің|микроорганизм| |тауарлы |жұмыс | |формасын алу |төменгі әдісі. |ін өсіру | |формасын алу |қорғау | | | |арқылы | | | | | | |алкогольсіз | | | | | | |сусындарды | | | | | | |алу | | | | | | |технологиясы.| | | | |Ақуыз |Фермент |Ақуыздың |кестелер,|Ақуыз |Ауызша | |изолятын және|продуцентін |микробты |слайдтар |изолятын және|тексеру,| |ақуыз |культивирлеудің|синтезі | |ақуыз |жұмыс | |концентратын |жоғарғы әдісі. | | |концентратын |қорғау | |алу | | | |алу | | |технологиясы.| | | |технологиясы.| | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ 4 Кесте |Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттер |Қамтамасыз ету | |құралдардың атаулары |саны |саны |пайызы | |Биотехнология: теория и практика |25 |2 |100 | |Биотехнология изготовоения |5 |2 |100 | |биологически активных вешеств | | | | |(пробиотиков)/2010 | | | | |Биотехнология Аубакиров Х.А, |50 |2 |100 | |биотехнология-2011 | | | | |Биотехнология Аубакиров Х.А, 2011|50 |2 |100 | |Микроағзалық биотехнология: |15 |2 |100 | |қолданбалы микробиологияның | | | | |негізгі қағидалары/Глейзер, А.Н. | | | | |- 2012 | | | | |Биотехнология / Жатқанбаев, Ж.Ж. |24 |2 |100 | |- 2011 | | | | |Белковая инженерия / Карпенюк, |5 |2 |100 | |Т.А. - 2010 | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі: 1. Биотехнология: теория и практика 2. Биотехнология изготовоения биологически активных вешеств (пробиотиков)/2010 3. Биотехнология Аубакиров Х.А, биотехнология-2011 4. Биотехнология Аубакиров Х.А, 2011 5. Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі қағидалары/Глейзер, А.Н. – 2012 6. Биотехнология / Жатқанбаев, Ж.Ж. – 2011 7. Белковая инженерия / Карпенюк, Т.А. - 2010 8. Быков В.А., Манаков М.Н., Панфилов В.И. и др. Производство белковых веществ: серия «Биотехнология» , кн.5. – М., «Высшая школа», 1987. 9. Грачева И.М., Иванова Л.А., Кантере В.М. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия. - М: Колос, 1992. – 382 с. 10. Воробьева Л.И. Промышленная микробиология. - М.: Высшая школа,1989. 11. Елинов Н.П. Основы биотехнологии. – М.: Высшая школа, 1987. 12. Бекер М.Е., Лиепиньш Г.К., Райпулис Е.П. Биотехнология. – М: ВО Агропромиздат, 1990. 13. Сельскохозяйственная биотехнология / Под ред. В.С. Шевелухи. – М: Высшая школа, 1998. 14. Залашко М.В. Биотехнология переработки молочной сыворотки. – М.: ВО Агропромиздат, 1990. 8.2 Қосымша: 8.2.1 Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды: Пер. с англ. /Под ред. В.Г. Дебабова. –М.: Мир, 1987. 412с. 8.2.2 Яковлев Технология микробиологического синтеза. Л.: Химия, 1987.272с. 8.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. 264с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz