Файл қосу

Тері шикізатының стандарты



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.22.1.82/01 -2013      |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Мал    |«___»_____20_____ |                             |
|шикізатының тауартануы және |                  |                             |
|сараптамасы» пәнінің оқу    |                  |                             |
|жұмыс бағдарламасы          |                  |                             |













               «Мал  шикізатының тауартануы және сараптамасы»

                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

    5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған

                        ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ
























                                СЕМЕЙ – 2013




Алғы сөз





I. Құрастырған

   Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал шаруашылығы  және
аңшылықтану  морфология   негіздерімен»   кафедрасының    доценті   қызметін
атқарушы Ахметова Балнур Сериковна

      «____ »___________2013 жыл

2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шаруашылығы
және аңшылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «    »      2013 жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

      Төраға _________________ А.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «      »        2013 жыл, №



      ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4. БАСЫЛЫМ АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН










































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер



































      1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


            «Мал    шикізатының   тауартануы   және   сараптамасы»   пәнінің
оқытушыларға  арналған  оқу  жұмыс  бағдарламасы  5В080200«Мал   шаруашылығы
өнімдерін өндіру технологиясы»  мамандықтарының студенттеріне арналған  оқу-
әдістемелік кешеннің құрамына кіреді. Осы құжат қой  малын  өсіру  мен  оның
тұқымдарын, қой малынан өндірілетін ет, жүн,  елтірі  өндіру  жолдарын  және
тағы  басқа  технологияларын  оқу  процесін  ұйымдастыру   негізгі   орындау
тәртібін жүйеге келтіреді және регламентациялайды және «Мал шарушылығы  және
аң өсіру технологиясы» кафедрасында пайдалануға арналған.


   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Мал  шикізатының тауартануы және  сараптамасы»  пәнінің  оқытушыларға
арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың  талаптарына  сәйкес  оқу
процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
    - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің элективті
      пәндер каталогы
    -   «Мал   шикізатының  тауартануы   және   сараптамасы»   пәнінің   оқу
      бағдарламасы
   - УСТ 042- СМУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
   - ҚП 042-1.01-2013  Құжаттандыру  процедурасы  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


      3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      Жеңіл өнеркәсіп қазіргі жағдайда әр түрлі  жасанды  және  синтетикалық
талшықтарды көптеп шығарады, алайда табиғи жүн жоғары сапалы мата,  трикотаж
және  басқа  да  товарлар  жасап  шығаруда  аса  құнды  және  көп   жағдайда
таптырмайтын шикізат болып қала береді.
      «Мал    шикізатының   тауартануы   және   сараптамасы»    курсы    мал
шаруашылығынан алынатын шикізат  өнімдерін  сараптау  мен  өңдеу,  өндірудің
қазіргі заманғы әдістерін үйретеді.

      3.2. Курстың мақсаты:
    Мал шаруашылығынан алынатын  шикізат  өнімдерінің  көздерімен  танысып,
оларды өндіру жолдарын меңгеру.
    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Болашақ мамандарды теориялық және тәжірибелік білімен қамтамасыз ету.
      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
    -Тері мен талшықтың құрылысын;
    -Терінің тауарлық қасиетіне әсер ететін факторларды;
    -Терінің  түрлерін ;
    -Теріні өңдеу жолдарымен, әдістерімен танысады.
       5. Курс пререквизиттері:
    Мал шаруашылығы  негіздері
    Ауыл шаруашалығы малдарын өсіру және селекциясы.
       3.6. Курс постреквизиттері:
      Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
      Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу техологиясы
   Агробизнесті ұйымдастыру


   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                         |Семестр    |
|Дәріс тақырыптары                                            |           |
|1                                                            |2          |
|Кіріспе. Мал шаруашылығы шикізатына жалпы түсінік.           |1          |
|Терінің химиялық құрамы мен құрылысы.                        |1          |
|Бағалы тері шикізатының тауарлық қасиеті.                    |1          |
|Терінің тауарлық қасиетіне әсер ететін факторлар.            |1          |
|Тондық тері өндіру.                                          |1          |
|Былғары терісін өндіру.                                      |1          |
|Теріні сыпыру, консервілеу.                                  |1          |
|Теріні консервілеудің физикалық – химиялық негізі            |2          |
|Қаракөл елтірісін өндіру технологиясы                        |1          |
|Тері шикізатының стандарты                                   |1          |
|Теріні сорттау.                                              |1          |
|Мехтық теріні өңдеу.                                         |1          |
|Теріні бояу.                                                 |1          |
|Теріні сақтау, упаковкілеу және тасымалдау                   |1          |
|Зертханалық сабақтар                                         |           |
|Тері ткані мен шаш жабынының құрылымы                        | 1         |
|Терінің топографиялық аймақтары                              |1          |
|Тері көлемін анықтау                                         |1          |
|Тері салмағын анықтау                                        |1          |
|Мал шикізатының ақауларына сипаттама                         |1          |
|Қаракөл – елтірі терілерінің сипаттамасы                     |1          |
|РБ1                                                          |1          |
|Теріні консервілеу әдістері                                  |1          |
|Теріні алғашқы өңдеу                                         |1          |
|Теріні өңдеудің технологиялық процестері                     |1          |
|Теріні сулы және құрғақ тұздау                               |1          |
| Қышқылды тұзды консервілеу                                  |1          |
|Теріні бояу әдістері                                         |1          |
| Бағалы мехтық тері шикізатын упаковкілеу                    |1          |
|РБ2                                                          |1          |




                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Мал шикізаты туралы түсінік
5.2. Терінің топографиялық аймақтары
   4. Тері сыпыру әдістері
   5. Тері шикізатының ақаулары
   6. Шет елдік аң терісінің түрлері
   7. Теріні сорттарға бөлу
   8. Терінің тауарлық қасиеті
   9. Мал шикізатының тауарлық қасиетін анықтауда қолданылатын құралдар
  10. Қыстық аң терісінің түрлері
  11. Көктемгі аң терісінің түрлері


                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының  |Тәжірибелік     |Көрнекті     |Өз бетімен   |Бақылау  |
|   |тақырыбтары      |(семинарлық)    |құралдар,    |оқып білу    |формасы  |
|   |                 |сабағының       |ТЖО,         |сұрақтары    |         |
|   |                 |тақырыптары     |плакаттар,   |             |         |
|   |                 |                |зертханалық  |             |         |
|   |                 |                |стенд        |             |         |
|1  |2                |3               |5            |6            |7        |
|1  |Кіріспе. Мал     |Тері ткані мен  |Плакаттар,   |Мал шикізаты |Ауызша   |
|   |шаруашылығы      |шаш жабынының   |видеофильмдер|туралы       |сұрау    |
|   |шикізатына жалпы |құрылымы        |             |түсінік      |         |
|   |түсінік.         |                |             |             |         |
|2  |Терінің химиялық |Терінің         |Плакаттар,   |Терінің      |Ауызша   |
|   |құрамы мен       |топографиялық   |видеофильмдер|топографиялық|сұрау,   |
|   |құрылысы.        |аймақтары       |             |аймақтары    |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|3  |Бағалы тері      |Тері көлемін    |Плакаттар,   |Тері сыпыру  |Ауызша   |
|   |шикізатының      |анықтау         |видеофильмдер|әдістері     |сұрау,   |
|   |тауарлық қасиеті.|                |             |             |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|4  |Терінің тауарлық |Тері салмағын   |Плакаттар,   |Тері         |Ауызша   |
|   |қасиетіне әсер   |анықтау         |видеофильмдер|шикізатының  |сұрау,   |
|   |ететін факторлар.|                |             |ақаулары     |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|5  |Тондық теріні    |Мал шикізатының |Плакаттар,   |Шет елдік аң |Ауызша   |
|   |өндіру.          |ақауларына      |видеофильмдер|терісінің    |сұрау,   |
|   |                 |сипаттама       |             |түрлері      |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|6  |Былғары терісін  |Қаракөл – елтірі|Плакаттар,   |Теріні       |Ауызша   |
|   |өндіру.          |терілерінің     |видеофильмдер|сорттарға    |сұрау,   |
|   |                 |сипаттамасы     |             |бөлу         |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|7  |Теріні сыпыру,   |РБ1             |Плакаттар,   |Терінің      |Ауызша   |
|   |консервілеу.     |                |видеофильмдер|тауарлық     |сұрау,   |
|   |                 |                |             |қасиеті      |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|8  |Теріні           |Теріні          |Плакаттар,   |Мал          |Ауызша   |
|   |консервілеудің   |консервілеу     |видеофильмдер|шикізатының  |сұрау,   |
|   |физикалық –      |әдістері        |             |тауарлық     |тапсырма |
|   |химиялық негізі  |                |             |қасиетін     |нәтижесі |
|   |                 |                |             |анықтауда    |         |
|   |                 |                |             |қолданылатын |         |
|   |                 |                |             |құралдар     |         |
|9  |Қаракөл елтірісін|Теріні алғашқы  |Плакаттар,   |Қыстық аң    |Ауызша   |
|   |өндіру           |өңдеу           |видеофильмдер|терісінің    |сұрау,   |
|   |технологиясы     |                |             |түрлері      |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|10 | Тері шикізатының|Теріні өңдеудің |Плакаттар,   |Көктемгі аң  |Ауызша   |
|   |стандарты        |технологиялық   |видеофильмдер|терісінің    |сұрау,   |
|   |                 |процестері      |             |түрлері      |тапсырма |
|   |                 |                |             |             |нәтижесі |
|11 |Теріні сорттау.  |Теріні сулы және|Плакаттар,   |Тері         |         |
|   |                 |құрғақ тұздау   |видеофильмдер|мықтылығын   |         |
|   |                 |                |             |анықтау      |         |
|12 |Мехтық теріні    | Қышқылды тұзды |Плакаттар,   |Терінің      |         |
|   |өңдеу.           |консервілеу     |видеофильмдер|сапасына әсер|         |
|   |                 |                |             |ететін       |         |
|   |                 |                |             |факторлар    |         |
|13 |Теріні бояу.     |Теріні бояу     |Плакаттар,   |Теңіз        |         |
|   |                 |әдістері        |видеофильмдер|аңдарының    |         |
|   |                 |                |             |тері түрлері |         |
|14 |Теріні сақтау,   | Бағалы мехтық  |Плакаттар,   |Қаракөл      |         |
|   |упаковкілеу және |тері шикізатын  |видеофильмдер|бұйраларының |         |
|   |тасымалдау       |упаковкілеу     |             |тері сапасына|         |
|   |                 |                |             |әсері        |         |
|   |                 |РБ2             |             |             |         |




           7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Мәдиев Ө., Айтөленова Қ Былғары|1     |7             |14            |
|   |және тері технологиясы.-А.,2010|      |              |              |
|2  |Сәбденов Қ.С., Бексейітов Т.К. |10    |7             |100           |
|   |т.б. Қой шаруашылығ.-А.,2011   |      |              |              |
|3  |Орлов И.М., Конюхович А.А.,    |1     |7             |14            |
|   |Эткин Я.С. Первичная обработка |      |              |              |
|   |и прием животного сырья.-      |      |              |              |
|   |М.,1969                        |      |              |              |

                                8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1.1. Мәдиев Ө., Айтөленова Қ Былғары және тері технологиясы.-А.,2010
8.1.2 Сәбденов Қ.С., Бексейітов Т.К. т.б. Қой шаруашылығ.-А.,2011
8.1.3 Орлов И.М., Конюхович А.А., Эткин Я.С. Первичная обработка и прием
животного сырья.- М.,1969

8.2. Қосымша әдебиеттер
   1. Лейтес В.Г. Товароведение кожевенного сырья, шубной и меховой  овчины.
      Москва, 1956.
   2. Горегляд Х.С. и др. Ветеринарно –  санитарная  экспертиза  с  основами
      технологии переработки продуктов животноводства. Москва, 1981.
Пәндер