Файл қосу

Жылу процестердің ұқсастығы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                  |
|ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                  |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты   |ПОӘК               |ПОӘК 042-18-5.1.55/01-2013    |
|ПOӘК                    |«      »           |                              |
|«Тамақ өндірісінің      |201     ж.         |                              |
|технологиялық процестері|№     басылым      |                              |
|мен аппараттары-2»      |                   |                              |
|пәнінің оқытушыға       |                   |                              |
|арналған бағдарламасы   |                   |                              |



                       ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КЕШЕНІ


              5B072400 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар»
                               мамандығы үшін

                              ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ
                ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРІ МЕН АППАРАТТАРЫ - 2


                   ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2013




                                  Алғы сөз


      1.  ӘЗІРЛЕНДІ
      Н.Тусипов ___________ Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік
университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары»  кафедрасының
аға оқытушысы
                                  «      »                        201     ж.


      2.  ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті  «Тамақ
өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды


         «         »                            201         ж.             №
хаттама


      Кафедра меңгерушісі ____________ М. Акимов


      2.2. Инженерлі-технологиялық факультетінің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде қаралды
          «       »                           201      ж.     №
хаттама


      Төрайым   _________   С.Толеубекова



      3.  БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің  отырысында  талқыланды  және
басылымға рұқсат етілді


      «       »                         201      ж.     №            хаттама



      ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова


      4.  АЛҒАШ  РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН









                                   Мазмұны


      |1|Қолдану саласы                                                       |4 |
| |.....................................................................|  |
| |............................                                         |  |
|2|Нормативтік                                                          |4 |
| |сілтемелер...........................................................|  |
| |.........................                                            |  |
|3|Жалпы                                                                |4 |
| |ережелер…............................................................|  |
| |.................................                                    |  |
|4|Оқу пәннің (модульдің)                                               |5 |
| |мазмұны..............................................................|  |
| |.......                                                              |  |
|5|Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың                  |7 |
| |тізімі.................                                              |  |
|6|Пән бойынша оқу-әдістемелік                                          |8 |
| |карта…............................................................   |  |
|7|Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің                         |9 |
| |картасы..............................                                |  |
|8|Әдебиеттер...........................................................|10|
| |...............................................                      |  |
































      1  ҚОЛДАНУ САЛАСЫ



      5B072400  «Технологиялық   машиналар   мен   жабдықтар»   мамандығының
студенттері үшін  арналған  оқу-әдістемелік  кешенінің  құрамына  енгізілген
«Тамақ  өндірісінің  технологиялық  процестері  мен  аппараттары-2»  пәнінің
оқытушыға арналған бағдарламасы.



      2  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР



      «Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-2» пәнінің
оқытушыға арналған  бағдарламасы  аталған  пән  бойынша  келесі  құжаттардың
талаптары  және  ұсыныстарына  сәйкес  берілген  пән  бойынша  оқу   үрдісін
ұйымдастырудың тәртібін белгілейді:
      -  Мемлекеттік  жалпыға  міндетті  білім  стандарты,  ҚР  МЖМБС  №1080
23.08.2012;
      - СТУ 042-ГУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге  және
рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты;
      - ДП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы  және
мазмұны» құжаттандырылған процедурасы.



       3  ЖАЛПЫ  ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Жылуалмасу процестері. Жылуөту  негіздері.
Жылу баланс тендеуі. Жылу процестердің  ұқсастығы.  Массаалмасу  процестері.
Массаөту негіздері. Абсорбция. Адсорбция. Сұйықтарды айдау.
      3.2  Пәнді оқыту мақсаты:  Жылулық  және  массаалмасу  процестерi  мен
аппараттардың инженерлiк есептеулері туралы білім негіздерін алу.
      3.3  Пәнді  оқытудың  негізгі  міндеттері:   Студенттерге   жуйеленген
анализын қолдану  негіздерін;  жылуалмасу  және  массаалмасу  процестер  мен
апараттарды жалпы оқып білу; есептеу схемасын шығару және өндеу;  жылуалмасу
және массаалмасу процестердiн тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын қарастыру.
      3.4 Оқытудың күтілетін нәтижелері:
-   курстың   негiзгi   (базалық)   заңдарын,   жылулық   және   массаалмасу
процестерiнiң кинетикасы мен динамикасы негіздерін бiледi;
- жылулық және массаалмасу процестер мен аппараттардың есептеулерiн  есептей
алады, алған білімін басқа пәндердi оқу барысында қолдануға  икемдi  болады,
аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін меңгереді;
- практикалық мақсаттарда алған бiлiмдерiн қолдануға дағды алады;
- жылулық  және  массаалмасу  аппараттар  мен  машиналардың  қолдануда  және
құрастыру нәтижесінде туындайтын инженерлік есептерді шеше алады;
- жылулық және массаалмасу  процестердің  теориялық  негіздерін,  аппараттар
мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін түсінеді;
-  жылулық,  массаалмасу  процесстерi  және  аппараттардың  қазiргi  заманғы
мәселелерiнiң базалық бiлiмдерiн алады;
-  жылулық  және  массаалмасу  аппараттар  мен   машиналардың   геометриялық
өлшемдерің анықтай алады; процестердің шығын сипаттамалырың  есептей  алады;
процестерді басқарып және оларды оптимизациялайды; есептеулерді  іс  жүзінде
жүргізе алады.

     3.5 Курстың пререквизиттері:
     • Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары 1

    3.6  Курстың постреквизиттері:
     • Ет және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1
     • Ет және сүт өнеркәсiбi кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары 2
     • Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1
     • Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 2

    3.7  Жұмыс оқу жоспарынаң көшірме:
                                                                     Кесте 1

|Курс                                                           |Семестр     |
|1                                                              |2           |
|Дәріс сабақтар                                                              |
|Модуль 1. Жылу процестері                                                   |
|1. Жылу өтудің негіздері. Тамақ өндірістерінде шикізатты,      |2           |
|өнімдерді жылумен өндеу. Жылумен өндеу тәсілдері: пісіру,      |            |
|қуыру, пастеризация, стерилизация. Жылутасымалдағыш түрлері.   |            |
|Жылу процестердің қозғаушы күші. Жылуалмасу тәсілдері:         |            |
|конвекция, жылуөткізгіштік,   жылулы сәуле шығару.             |            |
|2. Жылу баланс тендеуі. Жылу ағыны. Меншікті жылу ағыны. Жылу  |2           |
|өтудің негізгі тендеуі. Жылу өту коэффициентің есептеу. Жылу   |            |
|беру коэффициентің есептеу. Жылу алмасу бетің анықтау.         |            |
|3. Жылу процесінің ұқсастығы. Жылу ұқсастығының негізгі        |2           |
|критерийлері. Жылу берудің тәжірибелік мәліметтері. Нуссельттің|            |
|критерийлі тендеуі. Агрегаттық күйі өзгермегендегі жылу беру.  |            |
|Агрегаттық күйі өзгергендегі жылу беру.                        |            |
|4. Ысыту тәсілдері. Су буымен  ысыту. Ыстық сумен ысыту.       |2           |
|Жылуалмастырғыштардың конструкциялары: құбырлы, пластиналы,    |            |
|жейделі. Есептеу тәртібі.                                      |            |
|Модуль 2. Буландыру                                            |            |
|5. Буландыру. Процестің технологиялық мақсаттары және физикалық|2           |
|негіздері. Бір корпусты буландыру қондырғылары. Материалдық    |            |
|және жылу балансы. Тищенко тендеуі.                            |            |
|6. Көп корпусты буландыру қондырғылары. Көп корпусты буландыру |2           |
|қондырғылар. Көп корпусты буландыру қондырғысының материалдық  |            |
|және жылу баланстары. Көп корпусты буландыру қондырғыларды     |            |
|есептеу.                                                       |            |
|7. Буландыру аппараттардың түрлері. Буландыру аппараттардың    |2           |
|классификациясы. Негізгі конструктивтік схемалары. Еркін       |            |
|циркуляциялы аппараттар. Табиғи циркуляциялы буландыру         |            |
|аппараттары. Еріксіз циркуляциялық буландыру аппараттары.      |            |
|Қабықшалы буландыру аппараттары. Жылулы насосты буландыру      |            |
|аппараттары. Буландыру аппараттарың тандау. Конденсация.       |            |
|Модуль 3. Кептіру                                              |            |
|8. Массаалмасу процестері. Массаалмасу негіздері. Массаалмасу  |2           |
|процестердің құрылысы мен жалпы сипаттамасы. Қозғаушы күштер   |            |
|және оны өрнектеу тәсілдері. Массаалмасу процестердің          |            |
|агрегаттік күйі және фазалар жанасу тәсілі бойынша жіктелуі.   |            |
|Молекулярлық диффузия. Конвективті диффузия. Диффузия          |            |
|коэффициенттері. Масса өту -   күрделі процесс. Масса беру.    |            |
|Масса беру тендеуі. Масса беру және масса өту коэффициентері.  |            |
|Масса өту тендеуі. Нуссельт, Прандтль диффузиялық критерийлері.|            |
|9. Кептіру. Процестің жалпы сипаттамасы. Тамақ өндірісінде     |2           |
|шикізатты, өнімдерді кептірудің түрлері. Кептіру теориясының   |            |
|негіздері. Ылғалдын материалдармен байланыс түрлері.           |            |
|Конвективті кептіру.                                           |            |
|10. Кептіру. Кептірудің кинетика және динамика негіздері.      |2           |
|Кептірудің қисық сызығы және кептіру жылдамдығының қисық       |            |
|сызығы. Теориялық кептіру процесі. Кептіру процесін і–d        |            |
|диаграммасында көрінісі. Кептіргіш қондырғылардың материалдық  |            |
|және жылу балансы. Кептіргіш агенттін меншікті мөлшері. Кептіру|            |
|процесінің варианттары. Кептіргіштердің жіктелуі және          |            |
|конструкциялары: контакты,  барабанды,таспалы және т.б.        |            |
|Модуль 4. Массаалмасу процестері                               |            |
|11. Абсорбция. Жалпы түсінік. Абсорбциядағы тепетеңдік.        |2           |
|Процестің материалдық балансы. Процестің жылдамдығы.           |            |
|Абсорберлердің түрлері.                                        |            |
|12. Адсорбция. Жалпы түсінік. Адсорбенттердің түрлері.         |2           |
|Адсорбциядағы тепетеңдік. Адсорберлердің түрлері.              |            |
|13. Сұйықтарды айдау. Жалпы түсінік. Суйық-бу жүйедегі         |2           |
|тепе-теңдік. Айдау. Ректификация. Ректификациялық аппараттардың|            |
|түрлері.                                                       |            |
|14. Экстракция. Жалпы түсінік. Суйық-суйық жүйелерінің         |2           |
|тепе-теңдігі. Экстракция тәсілдері. Экстакторлардың  түрлері.  |            |
|15. Кристалдану. Жалпы түсінік. Кристалдану тәсілдері және     |2           |
|кристаллизаторлар түрлері. Кристаллизаторларды есептеу.        |            |
|Кристалданудың материалдық балансы.                            |            |
|Практикалық сабақтар                                                        |
|1. Қаптама құбырлы жылуалмастырғышты есептеу.                  |5           |
|2. Буландырғыш аппаратты есептеу.                              |5           |
|3. Қалыпты кептіру процес бойынша істейтің үздіксіз әрекетті   |3           |
|кептіргішті есептеу.                                           |            |
|4. Массаалмасу аппаратты есептеу.                              |2           |







      5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ



      5.1 Жылуалмастырғыштардың құрылысы.

      5.2 Конденсаторлардың құрылысы.
      5.3 Буландырғыш аппараттардың құрылысы.
      5.4 Конвективті кептіргіштердің құрылысы.
      5.5 Контактты кептіргіштердің құрылысы.
      5.6 Сублимациялы кептіргіштердің құрылысы.
      5.7 Жалған сұйылу қабаттағы кептіргіштердің құрылысы.
      5.8 Абсоберлердің құрылысы.
      5.9 Адсорберлердің құрылысы.
      5.10 Кристаллизаторлардың құрылысы.






      6  ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА


                                                                     Кесте 3
|Тақырыбы                               |Көрнекі         |Өз бетімен|Бақылау|
|                                       |құралдар, ОТҚ,  |оқып      |нысаны |
|                                       |плакаттар,      |үйренуге  |       |
|                                       |зертханалық     |арналған  |       |
|                                       |тақталар        |сұрақтар  |       |
|дәріс             |Зертхан|Лаборариялық|                |          |       |
|сабақтар          |алық   |сабақтар    |                |          |       |
|                  |сабақта|            |                |          |       |
|                  |р      |            |                |          |       |
|1                 |2      |3           |4               |5         |6      |
|1. Жылу өтудің    |       |Қаптама     |плакаттар       |          |ауызша |
|негіздері.        |       |құбырлы     |                |          |сұрау  |
|                  |       |жылуалмастыр|                |          |       |
|                  |       |ғышты       |                |          |       |
|                  |       |есептеу.    |                |          |       |
|2. Жылу баланс    |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|тендеуі.          |       |            |                |          |сұрау  |
|3. Жылу процесінің|       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|ұқсастығы.        |       |            |                |          |сұрау  |
|4. Ысыту          |       |            |плакаттар       |          |Тесттік|
|тәсілдері.        |       |            |                |          |бақылау|
|5. Буландыру      |       |Буландыр-ғыш|плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |аппаратты   |                |          |сұрау  |
|                  |       |есептеу.    |                |          |       |
|6. Көп корпусты   |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|буландыру         |       |            |                |          |сұрау  |
|қондырғылары.     |       |            |                |          |       |
|7. Буландыру      |       |            |зертханалық     |          |Тесттік|
|аппараттардың     |       |            |тақта           |          |бақылау|
|түрлері.          |       |            |                |          |       |
|8. Массаалмасу    |       |Қалыпты     |плакаттар       |          |ауызша |
|процестері.       |       |кептіру     |                |          |сұрау  |
|Массаалмасу       |       |процес      |                |          |       |
|негіздері.        |       |бойынша     |                |          |       |
|                  |       |істейтің    |                |          |       |
|                  |       |үздіксіз    |                |          |       |
|                  |       |әрекетті    |                |          |       |
|                  |       |кептіргішті |                |          |       |
|                  |       |есептеу.    |                |          |       |
|9. Кептіру.       |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |            |                |          |сұрау  |
|10. Кептіру.      |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |            |                |          |сұрау  |
|11. Абсорбция.    |       |Масса-алмасу|плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |аппаратты   |                |          |сұрау  |
|                  |       |есептеу.    |                |          |       |
|12. Адсорбция.    |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |            |                |          |сұрау  |
|13. Сұйықтарды    |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|айдау.            |       |            |                |          |сұрау  |
|14. Экстракция.   |       |            |плакаттар       |          |ауызша |
|                  |       |            |                |          |сұрау  |
|15. Кристалдану.  |       |            |плакаттар       |          |Тесттік|
|                  |       |            |                |          |бақылау|




      7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ


                                                                     Кесте 4

|Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы |Даналард|Студен|Қамтамасызе|
|                                                |ың саны |ттерді|тулі       |
|                                                |        |ң саны|пайызы     |
|1                                               |2       |3     |4          |
|Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық          |55      |54    |100        |
|технологияның негізгі процестері және           |        |      |           |
|аппараттары. 1 бөлім                            |        |      |           |
|Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық          |55      |54    |100        |
|технологияның негізгі процестері және           |        |      |           |
|аппараттары. 2 бөлім                            |        |      |           |
|Ә. Ақбердиев  Тамақ өндірісінің процестері және |55      |54    |100        |
|аппараттары                                     |        |      |           |
|Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е.,    |86      |54    |100        |
|Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері   |        |      |           |
|мен аппараттарын жобалау                        |        |      |           |
|Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д.      |152     |54    |100        |
|Процессы и  аппараты пищевых производств        |        |      |           |
|Кавецкий Г.Д. Процессы и аппараты пищевых       |60      |54    |100        |
|производств                                     |        |      |           |
|Лунин О.Г. Теплообменные аппараты пищевых       |191     |54    |100        |
|производств                                     |        |      |           |
|Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты    |60      |54    |100        |
|химической технологии                           |        |      |           |
|Стабников В.Н. Проектирование процессов и       |60      |54    |100        |
|аппаратов пищевых производств                   |        |      |           |
|Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К.,|55      |54    |100        |
|Тусипов Н.О. Проектирование процессов и         |        |      |           |
|аппаратов пищевых производств                   |        |      |           |



















      8  ӘДЕБИЕТ



      8.1 Негізгі әдебиет


      8.1.1 Ә. Ақбердиев, М.М.  Молдабеков  Химиялық  технологияның  негізгі
процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж.,  302 бет
      8.1.2 Ә. Ақбердиев, М.М.  Молдабеков  Химиялық  технологияның  негізгі
процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж.,  183 бет
      8.1.3 Ә. Ақбердиев   Тамақ  өндірісінің  процестері  және  аппараттары
/оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет
      8.1.4 Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев  А.Е.,  Масленников  С.Л.
Тамақ өндірісінің процестері  мен  аппараттарын  жобалау.  Оқулық  құрал.  –
Шәкәрім атындағы СМУ, 2008. – 204 бет (ҚР БҒМ жанындағы ОӘК ұсынылған)


      8.2 Қосымша әдебиет


      8.2.1 Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и   аппараты
пищевых производств  М.: Пищевая промышленность, 1985
      8.2.2 Кавецкий Г.Д. Процессы и аппараты пищевых производств: учебник /
Г.Д Кавецкий, А.В. Королев.- М: Агропромиздат, 1991
      8.2.3 Лунин О.Г. Теплообменные  аппараты  пищевых  производств:  учеб.
пособие / О.Г. Лунин, Вельтищев, В.Н.- М.: Агропромиздат, 1987
      8.2.4  Дытнерский  Ю.И.  Основные  процессы  и   аппараты   химической
технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971

      8.2.5 Стабников В.Н.  Проектирование  процессов  и  аппаратов  пищевых
производств. Киев: Высшая школа, 1982

      8.2.6 Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов  А.К.,  Тусипов  Н.О.
Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств.  Учебное  пособие.
СГУ имени Шакарима, 2008 – 208 с. (рекомендовано УМС МОН РК)

























Пәндер