Файл қосу
Астық түйірді қайта өңдеу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-16-11.1.106/01-2013| |«Өңдеу өндірісіндегі |№ 1 - басылым | | |инновациялық тіршілігі мен |10.01.13. | | |ғылыми зерттеу әдістері» | | | |ПОӘК оқытушыға арналған | | | |пәннің бағдарламасы | | | «ӨҢДЕУ ӨНДІРІСІНДЕГІ ИННОВАЦИЯЛЫҚ ТІРШІЛІГІ МЕН ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУ ӘДІСТЕРІ» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» магистранттарына арналған білім бағдарламасы ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші «04» желтоқсан 2012 ж. Б.Қ. Әсенова, т.ғ.к., Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының профессор м.а. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама «12» желтоқсан 2012 ж., № 4. Кафедра менгерушісі ______________ Б.Қ. Әсенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде Хаттама «08» қаңтар 2013 ж., № 3/1. Төрайымы ________________________ С.С. Төлеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды Хаттама «10» қаңтар 2013 ж., № 3. ОӘК төрайымы, ОІ проректоры _____________ Б.А. Рскелдиев Мазмұны |1 |Қолдану аясы | | |2 |Нормативтік сілтемелер | | |3 |Жалпы ережелер | | |4 |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы | | |5 |Магистранттардың өздік жұмыстарының тақырыптары | | |6 |Пәннің оқу әдістемелік картасы | | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы | | |8 |Әдебиеттер | | 1. Қолдану аясы «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. Нормативтік сілтемелер «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31 3. Жалпы ережелер • Оқытушының аты-жөні Әсенова Бақытгүл Қажыкенқызы, техника ғылымдарының кандидаты, профессор м.а.; • «Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы»-кафедрасы; • Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, № 9 оқу ғимараты, кабинет № 214; • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 215; • Пән атауы - «Өңдеу өндірісіндегі инновациялық тіршілігі мен ғылыми зерттеу әдістері»; • Кредит саны- 2. 1-кесте |Курс |Семестр |Несие |Дәріс |Зертханалық |МӨЖ |Барлығы |Жиынтық | | | |саны |тер |сабақтар |(сағ.)|(сағ.) |тексеру | | | | | | | | |формасы | |1 |2 |2 |15 |15 |90 |120 |Емтихан | | | | | | | | |(ауызша) | 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны Тамақ технологиясының химиялық, физика – химиялық , биологиялық, микробиологиялық және коллоидты үрдістерді, және олардың рөлі мен тамақ өнімдерінің сапасына әсері, ет және балық өнімдерінің технологиясы, қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясының ғылыми негіздері. Астық түйір өнімдерінің қайта өңдеудің сапалы көрсеткіштері. Астық түйір өнімдерінің қазіргі кездегі тәсілдері бойынша сақтау және сақтау кезіндегі зиянкестермен бүлінуі. Астық түйір өнімдерін сақтау кезінде болатын өзгерістер. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады.Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Дәнді дақылдарды қабылдау және алғашқы өңдеу және сақтау; - Астықты сақтау және сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер; - Астық түйір өнімдеріндегі микрофлораның тегі және оның қалыптасуы; - Астық сақтау кезеңдеріндегі өнім сапасына негізгі әсер етуші факторларды білуі; 3.5 Курстың пререквизиттері: Жоқ 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 Өңдеу өндірістерінің тиімді және шикізат үнемдегіш техникалары мен технологиялары. 3.6.2 Астық өңдеу мен сақтау технологияларын жетілдіру. 3.6.3 Өңдеу өндірістеріндегі ғылыми зерттеу әдістері мен иновациялық әрекеттер. 4. ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫСШЫ ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ |Тақырыптың аты |Сағаттар саны | |1 |2 | |Дәрістік сабақтар | |1. Кіріспе. Ғылыми технологиялық процесс және дайын өнім туралы|1 | |жалпы мағлұмат | | |2. Техника туралы жалпы мағлұмат |1 | |3. Техникалық объект түсінігі |1 | |4. Тарихи ректоспективтегі техника |1 | |5. Техника типологиясы |1 | |6. Техника шекаралары |1 | |7. Техниканың әлеуметтік функциялары |1 | |8. Табиғат және техника |1 | |9. Қазіргі техниканың даму тенденциялары |1 | |10. Технология анықтамасы |1 | |11. Технология түрлері |1 | |12. Технологиялық динамикалылық |1 | |13. Технология нақтылығы |1 | |14. Технологияның материалдық негізделуі |1 | |15. Технологияның логикалылығы |1 | |Зертханалық жұмыстар | |1. Силостардың сыйымдылығын анықтау |1 | |2. Бункерлердің сыйымдылықты анықтау |1 | |3. Астық қоймаларының сыйымдылығын анықтау |1 | |4. Астық кептіргіштердің оптимальды жұмыс режимі және кептіру |1 | |процессін бақылау | | |5. Дәннің шығуын есептеу және осы көрсеткішті механизацияланған|1 | |желінің сапасын бағалауға пайдалану | | |6. Астықты кептіру мен тазалауды есептеудің әдістемесі |1 | |7. Сақтаудағы астық қорының есебін жүргізу |1 | |8. Астық массасының физикалық қасиеттерін анықтау |1 | |9. Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн сапасын анқытау |1 | |10. Ұнның құрамындағы металломагниттік қоспаларды анықтау |1 | |11. Ұн тарту зауытының дайындау бөлімдерінің қалдықтары |1 | |12. Ұн тарту зауытының тарту бөлімшесінің жұмысын бақылау |1 | |13. Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау кезіндегі ұнтақтау |1 | |режимін бақылау | | |14. Ірілігіне қарай ұн сапасына баға беру |1 | |15. Құрамы және клейковина сапасы бойынша бидай ұнының сапасына|1 | |баға беру | | |Магистранттың өздік жұмысы (МӨЖ) | |Астықты сақтаудың технологиялық тәсілдері |3 | |Астықтың сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер |3 | |Дәнді дақылдарды сақтаудың ерекшеліктері |3 | |Астық түйірдің қаттылығына әсер ететін факторлар |3 | |Зиянкестермен ластанған ұнның жағдайы |3 | |Астықты екінші тазарту не үшін қажет? |3 | |Сапрофитті микроорганизмдер |3 | |Дәннің температурасы |3 | |Термофильдер |3 | |Астықтың зең саңырауқұлақтары |3 | |Бактериялар |3 | |Астыңғы (төменгі) қызуы |3 | |Активті салқындату |3 | |Ұнның сапа көрсеткіштеріне қандай факторлар әсер етеді? |3 | |Тік қабатты қызу |3 | |Астық түйірдің сапа көрсеткіштеріне қандай факторлар әсер |3 | |етеді? | | |Дәннің фитопатогенді микроорганизмдері |3 | |Дәннің ылғалдылығы |3 | |Ылғалдылығы төмен дәннің қызуы |3 | |Жеңіл өнеркәсіптердің қалдықтарына не жатады? |3 | |Астық түйірді сақтау кезінде болатын өзгерістер |3 | |Астық түйірді қайта өңдеу |3 | |Жем дегеніміз не? |3 | |Астықтағы сапофитті микроорганизмдер |3 | |Сапрофиттер тобындағы ылғалды тәуір көретін микробтар |3 | |бактериялар | | |Астықтың зең саңырауқұлақтармен зақымдануы |3 | |Астықтың өздігінен қызуы |3 | |Жәндіктер мен кенелердің жылу бөлуі |3 | |Астықтың қабатты қызуы |3 | |Жылу бөлінетін физиологиялық және микробиологиялық процесстер |3 | |нәтижесі | | 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 5.1. Астықты сақтаудың технологиялық тәсілдері 5.2. Астықтың сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер 5.3. Дәнді дақылдарды сақтаудың ерекшеліктері 5.4. Астық түйірдің қаттылығына әсер ететін факторлар 5.5. Зиянкестермен ластанған ұнның жағдайы 5.6. Астықты екінші тазарту не үшін қажет? 5.7. Сапрофитті микроорганизмдер 5.8. Дәннің температурасы 5.9. Термофильдер 5.10. Астықтың зең саңырауқұлақтары 5.11. Бактериялар 5.12. Астыңғы (төменгі) қызуы 5.13. Активті салқындату 5.14. Ұнның сапа көрсеткіштеріне қандай факторлар әсер етеді? 5.15. Тік қабатты қызу 5.16. Астық түйірдің сапа көрсеткіштеріне қандай факторлар әсер етеді? 5.17. Дәннің фитопатогенді микроорганизмдері 5.18. Дәннің ылғалдылығы 5.19. Ылғалдылығы төмен дәннің қызуы 5.20. Жеңіл өнеркәсіптердің қалдықтарына не жатады? 5.21. Астық түйірді сақтау кезінде болатын өзгерістер 5.22. Астық түйірді қайта өңдеу 5.23. Жем дегеніміз не? 5.24. Астықтағы сапофитті микроорганизмдер 5.25. Сапрофиттер тобындағы ылғалды тәуір көретін микробтар бактериялар 5.26. Астықтың зең саңырауқұлақтармен зақымдануы 5.27. Астықтың өздігінен қызуы 5.28. Жәндіктер мен кенелердің жылу бөлуі 5.29. Астықтың қабатты қызуы 5.30. Жылу бөлінетін физиологиялық және микробиологиялық процесстер нәтижесі 6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы Кесте 3 |Тема |Көрнекі |Өздігінен |Бақылау | | |лік |дайындалуғ|түрі | | |құралдар |а арналған| | | | |сұрақтар | | |Дәрістік сабақтар|Тәжірибелік |Зертханалық | | | | | |сабақтар |сабақтар | | | | |1. Кіріспе. | |1. Силостардың|Плакат |Астықты |ауызша | |Ғылыми | |сыйымдылығын |тар, |сақтаудың |сұрақтар | |технологиялық | |анықтау |кестелер, |технология| | |процесс және | | |слайдтар |лық | | |дайын өнім туралы| | | |тәсілдері | | |жалпы мағлұмат | | | | | | |2. Техника туралы| |2. |Плакат |Астықтың |ауызша | |жалпы мағлұмат | |Бункерлердің |тар, |сапасын |сұрақтар | | | |сыйымдылықты |кестелер, |арттырудағ| | | | |анықтау |слайдтар |ы | | | | | | |технология| | | | | | |лық | | | | | | |тәсілдер | | |3. Техникалық | |3. Астық |Плакат |Дәнді |ауызша | |объект түсінігі | |қоймаларының |тар, |дақылдарды|сұрақтар | | | |сыйымдылығын |кестелер, |сақтаудың | | | | |анықтау |слайдтар |ерекшелікт| | | | | | |ері | | |4. Тарихи | |4. Астық |Плакат |Астық |ауызша | |ректоспективтегі | |кептіргіштерді|тар, |түйірдің |сұрақтар | |техника | |ң оптимальды |кестелер, |қаттылығын| | | | |жұмыс режимі |слайдтар |а әсер | | | | |және кептіру | |ететін | | | | |процессін | |факторлар | | | | |бақылау | | | | |5. Техника | |5. Дәннің |Плакат |Зиянкестер|ауызша | |типологиясы | |шығуын есептеу|тар, |мен |сұрақтар | | | |және осы |кестелер, |ластанған | | | | |көрсеткішті |слайдтар |ұнның | | | | |механизациялан| |жағдайы | | | | |ған желінің | | | | | | |сапасын | | | | | | |бағалауға | | | | | | |пайдалану | | | | |6. Техника | |6. Астықты |Плакат |Астықты |ауызша | |шекаралары | |кептіру мен |тар, |екінші |сұрақтар | | | |тазалауды |кестелер, |тазарту не| | | | |есептеудің |слайдтар |үшін | | | | |әдістемесі | |қажет? | | |7. Техниканың | |7. Сақтаудағы |Плакат |Сапрофитті|Тест | |әлеуметтік | |астық қорының |тар, |микроорган| | |функциялары | |есебін жүргізу|кестелер, |измдер | | | | | |слайдтар | | | |8. Табиғат және | |8. Астық |Плакат |Дәннің |ауызша | |техника | |массасының |тар, |температур|сұрақтар | | | |физикалық |кестелер, |асы | | | | |қасиеттерін |слайдтар | | | | | |анықтау | | | | |9. Қазіргі | |9. Ұндағы |Плакат |Термофильд|ауызша | |техниканың даму | |дәрумендердің |тар, |ер |сұрақтар | |тенденциялары | |мөлшері |кестелер, | | | | | |бойынша ұн |слайдтар | | | | | |сапасын | | | | | | |анқытау | | | | |10. Технология | |10. Ұнның |Плакат |Астықтың |ауызша | |анықтамасы | |құрамындағы |тар, |зең |сұрақтар | | | |металломагнитт|кестелер, |саңырауқұл| | | | |ік қоспаларды |слайдтар |ақтары | | | | |анықтау | | | | |11. Технология | |11. Ұн тарту |Плакат |Бактерияла|ауызша | |түрлері | |зауытының |тар, |р |сұрақтар | | | |дайындау |кестелер, | | | | | |бөлімдерінің |слайдтар | | | | | |қалдықтары | | | | |12. Технологиялық| |12. Ұн тарту |Плакат |Астыңғы |ауызша | |динамикалылық | |зауытының |тар, |(төменгі) |сұрақтар | | | |тарту |кестелер, |қызуы | | | | |бөлімшесінің |слайдтар | | | | | |жұмысын | | | | | | |бақылау | | | | |13. Технология | |13. Наубайхана|Плакат |Активті |ауызша | |нақтылығы | |ұнындағы |тар, |салқындату|сұрақтар | | | |бидайды |кестелер, | | | | | |ұсақтау |слайдтар | | | | | |кезіндегі | | | | | | |ұнтақтау | | | | | | |режимін | | | | | | |бақылау | | | | |14. Технологияның| |14. Ірілігіне |Плакат |Ұнның сапа|ауызша | |материалдық | |қарай ұн |тар, |көрсеткішт|сұрақтар | |негізделуі | |сапасына баға |кестелер, |еріне | | | | |беру |слайдтар |қандай | | | | | | |факторлар | | | | | | |әсер | | | | | | |етеді? | | |15. Технологияның| |15. Құрамы |Плакат |Тік |Тест | |логикалылығы | |және |тар, |қабатты | | | | |клейковина |кестелер, |қызу | | | | |сапасы бойынша|слайдтар | | | | | |бидай ұнының | | | | | | |сапасына баға | | | | | | |беру | | | | 7 ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗДАНДЫРЫЛУ КАРТАСЫ Кесте 4 – Оқу әдістемелік әдебиетпен қамтамасыздандырылу картасы |Оқу әдістемелік оқулықтардың |Экземпляр саны|Магистрант |Қамтамасыз| |атаулары | |тарсаны |дандырылу | | | | |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Вобликова Е.М. Технология хранения |1 |1 |100 | |зерна - М. - 2003 г -448с. | | | | |Вобликова Е.М. Послеуборочная |10 |1 |100 | |обработка и хранение зерна - | | | | |М.-2001 г . - 240 с. | | | | |8.2.4. Вобликова Е.М. Технология |10 |1 |100 | |элеваторной промышленности –М. – | | | | |2003г | | | | 8 әдебиеттер 8.1. Негізгі әдебиеттер: 1. Основы научных исследований/ В.И. Крутова. - М., 1989 2. Пищевая инженерия / К.Д. Валентаса. - Спб, 2004 3. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000 4. Вобликова, Е.М. Технология элеваторной промышленности .-Ростов н/Д,2001 5. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с. 6. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с 7. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с. 8. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с. 9. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с. 8.2. Қосымша әдебиеттер: 1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006. 2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1- бөлім.- Қарағанды, 2004 3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003- 438 с. 4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной промышленности, М., Д.Март, 2001 -191 с Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной установке с движущейся перфорированной лентой // Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz