Файл қосу

Тауартанулық сараптама



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/02-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Тағам өнімдерінің      |№ 2 басылым             |                        |
|сараптамасы» пәнінен    |18.09.2013 ж.           |                        |
|студенттерге арналған   |№ 1 басылым орнына      |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |











                   «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ САРАПТАМАСЫ» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








            5В073200 «Стандарттау, метрология және сертификаттау»

                               мамандығы үшін



                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ


























                                    Семей


                                     2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08.2014ж., Г.  Мирашева,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |8   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |



1 Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Мирашева Гульмира Оразбековна, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 318 аудитория
Бұл пән бойынша кредит саны 4.

1.2  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Тағам  өнімдерінің   сараптамасы»   пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы  жалпы
мағлұмат. Сараптаманың  мақсаттары  мен  міндеттері.  Сараптаманың  түрлері.
Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері.



1.3 Берілетін курстың мақсаты тағам өнімдерінің сараптамасы аумағында  білім
алу.


   1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.


   1.5  Пәнді оқу нәтижесінде:
    - Білу керек: Сараптама мәнін,  тағам  өнімдерін  идентификациялау  және
      фальсификациялау түрлерін;
    - Игеруі керек: Тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін;
 - Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    - Болу керек: Өзі идентификациялау тәсілін таңдап, фальсификация  әдісін
      белгілеп;
    - Алу керек:  пәннің негізгі теориялық ережесін; отандық  және  шетелдік
      тәжірибеде  технологияның  және   өнім   сапасын   қамтамасыз   етудің
      әдістерін.

    1.6 Курстың  пререквизиттері:
    1.6.1 Квалиметрия
    1.6.2 Метрология


    1.7 Курстың  постреквизиттері:
    1.7.1 Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2


    2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үйлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың атаулары мен олардың мазмұны |Сағаттар саны           |Әдебие|
|                                           |                        |ттер  |
|                                           |ДС   |ТС   |БАОӨЖ  |БАӨЖ  |      |
|                                           |(сағ)|(сағ)|(сағ)  |(сағ) |      |
|1                                          |2    |3    |4      |5     |6     |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1 Тауарлық сараптама және әдістемелері                              |
|Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық         |1    |1    |       |2     |7.1.1 |
|сараптама. Жіктелуі. Объектілері мен       |     |     |       |      |      |
|субъектілері.                              |     |     |       |      |      |
|Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар     |1    |1    |2      |2     |7.1.2 |
|туралы ақпарат беру құралдары. Материалды  |     |     |       |      |7.1.3 |
|–техникалық құралдар.                      |     |     |       |      |      |
|Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі.  |1    |1    |1      |2     |7.1.4 |
|Өлшеу әдістері. Тіркеу әдістері.           |     |     |       |      |7.1.6 |
|Органолептикалық және сараптамалық әдістер.|     |     |       |      |      |
|Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық|1    |1    |1      |      |7.1.1 |
|сараптама. Ассортименттік және құжаттамалық|     |     |       |      |      |
|сараптама.                                 |     |     |       |      |      |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру.|1    |1    |1      |      |7.1.4 |
|Дайындық кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы      |     |     |       |      |7.1.6 |
|кезең.                                     |     |     |       |      |      |
|Модуль 2 Санитарлы-гигиеналық және ветеринарлық сараптама                  |
|Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық|1    |1    |1      |      |7.1.2 |
|және фито –санитарлық сараптама.           |     |     |       |      |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптама.        |1    |1    |1      |      |7.1.3 |
|Объектілері.                               |     |     |       |      |7.1.4 |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау                                    |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы     |2    |2    |2      |      |7.1.2 |
|мінездеме. Жіктелуі және ассортименті.     |     |     |       |      |7.1.4 |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына,    |     |     |       |      |      |
|сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.    |     |     |       |      |      |
|Ет және ет өнімдерін сараптау. Жалпы       |2    |2    |2      |      |7.1.2 |
|мінездеме. Жіктелуі және ассортименті.     |     |     |       |      |7.2.4 |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына,    |     |     |       |      |7.1.5 |
|сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.    |     |     |       |      |      |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау                                         |
|Дәнді дақылдарды  және оларды өндеу        |1    |1    |1      |      |7.1.2 |
|өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме.       |     |     |       |      |      |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып |     |     |       |      |      |
|–түйілуіне, таңбалауына, сақталуына        |     |     |       |      |      |
|қойылатын талаптар. Ақаулар.               |     |     |       |      |      |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау                                    |
|Алкогольді  және әлсіз алкогольді          |1    |1    |1      |      |7.1.2 |
|сусындарды сараптау. Жалпы мінездеме.      |     |     |       |      |7.1.5 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып |     |     |       |      |      |
|–түйілуіне, таңбалауына, сақталуына        |     |     |       |      |      |
|қойылатын талаптар. Ақаулар.               |     |     |       |      |      |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау                                         |
|Дәмдік өнімдерді  сараптау. Жалпы          |1   |1    |1     |      |7.1.1 |
|мінездеме. Жіктелуі және ассортименті.     |    |     |      |      |7.2.5 |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына,    |    |     |      |      |      |
|сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.    |    |     |      |      |      |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды сараптау          |
|Балғын және өнделген көкөністер мен        |1   |1    |1     |      |7.1.1 |
|тұқымдарды сараптау. Жалпы мінездеме.      |    |     |      |      |7.2.5 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып |    |     |      |      |      |
|–түйілуіне, таңбалауына, сақталуына        |    |     |      |      |      |
|қойылатын талаптар. Ақаулар.               |    |     |      |      |      |
|Тәжірибелік сабақтар                                                       |
|Модуль 1  Кіріспе                                                          |
|Пәнге кіріспе. Биотехнология дамуының      |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|негізгі кезеңдері.                         |     |     |       |      |7.1.3 |
|Биотехнологияның негізгі объектілері.      |     |2    |1      |3     |7.1.4 |
|Модуль 2 Бактериялар және вирустар                                         |
|Жасуша құрылымы.                           |     |2    |1      |2     |7.1.3 |
|Бактериялар. Құрылымы, көбеюі, жіктелуі.   |     |2    |1      |2     |7.1.2 |
|Вирустар және фагтар. Құрылымы, көбеюі,    |     |2    |1      |2     |7.1.3 |
|жіктелуі.                                  |     |     |       |      |      |
|Модуль 3 Саңырауқұлақтар және дрожжалар                                    |
|Зең саңырауқұлақтары. Құрылымы, көбеюі,    |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|жіктелуі.                                  |     |     |       |      |7.1.5 |
|Дрожжи. Құрылымы, көбеюі, жіктелуі.        |     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|«Мироағзалар морфологиясы» тақырыбы бойынша|     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|бағдарламаланған бақылау.                  |     |     |       |      |7.1.5 |
|Микроағзалар физиологиясы                  |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|Микроағзалардың қоректенуі және демалуы    |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|«Микроағзалар физиологиясы» тақырыбы       |     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|бойынша бағдарламаланған бақылау.          |     |     |       |      |7.2.2 |
|Модуль 4 Балдырлар және қарапайымдылар                                     |
|Балдырлар                                  |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|Модуль 5 Өсімдіктер және жануарлар жасушаларының культурасы                |
|Жоғары сатылы өсімдіктер жасушаларының     |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|культурасы                                 |     |     |       |      |7.1.4 |
|Жануарлар жасушалары және ұлпаларының      |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|культурасы                                 |     |     |       |      |7.1.4 |
|2- межелік бақылау                         |     |2    |       |      |      |
|Жалпы:                                     |15   |15   |30     |90    |      |


    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
      Өздік жұмыс  «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінде маңызды   бөлігі
болып табылады және де басқа аудиториялық   дайындықпен  толтырылады.  Өздік
жұмыста бөлек  әр  түрлі  теориялық  бөлімдерді  оқуда,  тақырыптар  бойынша
есептерді шығарғанда, сонымен қатар  есептік-графикалық  тапсырмаларды  және
жеке сұрақ қатарларын ғылыми  оқыту  кірістіріледі.  Өздік  жұмысқа  бақылау
ауызша  түрде  және  жазбаша  сұрау,  коллоквиум,  тест,   есептік-графиктік
жұмыстарды қорғау, сұхбаттасу,  сонымен  қатар  талқылау  және  рефераттарды
қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15
дәріс және оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ және 15 практикалық  сабақ
жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.


      6 Бағаларды қою саясаты



      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

      «Биотехнология объектілері» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
7.1.1  Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и мясных товаров . –
Р/Д., 2001
7.1.2 Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и молочных продуктов. – Р/Д., 2001
7.1.3 Технология переработки продукции растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008
7.1.4 Мармузова, Л.В.  Технология хлебопекарного производства. Сырье и
материалы.- М., 2008
7.1.5.Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.:
7.1.6 Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б.
7.1.7Николаева М. А. Товароведение  потребительских  товаров.  Теоретические
основы. М.: Норма, 1997. 283 б.Бровко О.Г. и др. 7.1.8Товароведение  пищевых
продуктов. М.: Экономика, 1988.
7.1.9Позняковский   В.М.   Гигиенические   основы   питания   и   экспертизы
продовольственных  товаров:  Учебник  для  ВУЗов.  -   Новосибирск:   Изд-во
Новосиб. ун-та, 1996.-432б.
7.2    Косымша
7.2.1  Бухтарева   Э.   Ф.,   Ильенко-Петровская   Т.П.,   Твердохлеб   Г.В.
Товароведение пищевых жиров, молока и  молочных  продуктов.  М.:  Экономика,
1985.
 7.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных  товаров.
М.: Экономика, 1986.
7.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей:  Учебник  для  вузов.  -
М.: Экономика, 1990. 288б.
7.2.4  Плотникова  Т.В.,  Позняковский  В.М.,  Ларина  Т.В.,  Елисеева  Л.Г.
Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд-
во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б.
7.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых  товаров:  Учебник.
— 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. —  404
б.
7.2.6 Николаева М.  А.,  Карташова  Л.  В.,  Положишникова  М.  А.  Средства
информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б.
7.2.7 Николаева М.  А.,  Лычников  Д.  С,  Неверов  А.  Н.  Идентификация  и
фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.



Пәндер