Файл қосу

Дәмдеуіш тауарларды сақтау кезіндегі сапасының өзгеруің зерттеу



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                         |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                             |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК                 |                           |
|                           |                     |                           |
|                           |                     |                           |
|                           |                     |ПОӘК  042-X.1.ХХ/01-20__   |
|ПОӘК                       |                     |                           |
|«Қәзіргі заманда тағам     |                     |                           |
|өнімдерінің сақтау         |                     |                           |
|технологиясы» Оқытушыға    |                     |                           |
|арналған пәннің            |                     |                           |
|бағдарламасы               |                     |                           |









                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


             050732 «Стандарттау, метрология және сертификаттау»

                     мамандығының студенттеріне арналған

       «Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы» пәнінен


                          ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ


                                 БАҒДАРЛАМАСЫ







































                                Семей - 2013








    Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы «Стандарттау  және  құрылыс  материалдарының  технологиясы»
кафедрасының аға оқытушы,  Мирашева Г.О. ______________


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1 Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Стандарттау
және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасының отырысында
    «__» _____20  ж., № ___ хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   кеңесінің
мәжілісінде
    «__» _____20 ж., № ___ хаттама



    Төрайымы_____________Ж.К.Молдабаева



    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «__» ______20 ж., № ___ хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
        бірінші  проректор                                      ___________
Ә.А. Молдажанова


      4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ




        4 ВВЕДЕНО ВПЕРВЫЕ (или ВЗАМЕН редакции №___
от «___» ______200_г.)





























                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Пәннің оқу мазмұны                                                |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |7   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |8   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |11  |
|8   |Әдебиеттер                                                        |12  |




    1 Қолданылу саласы


    «Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы»   пәні  бойынша
оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  жұмыс
оқу  бағдарламасы  050732  «Стандартау,  метрология   және   сертификаттау»
мамандығының студенттеріне арналған.


    2 Нормативтік сілтемелер


    «Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы»  пәнінен  жұмыс
оқу  бағдарламасы  осы  пән  бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру   тәртібін
төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    - Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 2006 жылдың
23 желтоқсанында № 779 бұйрығымен бекітілген және  іске  енгізілген  050732
«Стандартау, метрология және сертификаттау» мамандығының ҚР МЖМС  3.08.358-
2006 мемлекеттік жалпы-білім оқу стандартына сай;
- УСТ 042 РМҚК-СМУ-8-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына
және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай;
- ҚП 042-08.10.12-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен
мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.



    3 Жалпы ережелер


3.1 Пәннің қысқаша  мазмұны.  «Қәзіргі  заманда  тағам  өнімдерінің  сақтау
технологиясы”  пәні  сақтау  әдістері  туралы,  тағам  өнімдерінің   сақтау
режимдері және принциптері туралы ғылым.

3.2. Пәнді оқытудың  мақсаты  –  тағам  өнімдерді  өндеу  және  орналастыру
тәсілдері   арқылы,   берілген   климатикалық   және   санитарлы-гигиеналық
режимдерің құрастыру және үстау арқылы тауардың сақтаулығын қамтамасыз  ету
әр турлі сақтау әдістерімен студенттерді таныстыру.
3.3.Пәнді оқудың негізгі мақсаты – осы пәнді мамандық  боййынша  практикада
колдану.
3.4. Оқу нәтижесі:
             Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
             - знать …;
            - владеть …;

        - усвоить …;

        - уметь …;

        - понимать …;

        - иметь …;

        - приобрести ….

    • Білү: өнімдердің сақтаулығына әсер ететің факторларың;
    • Тағам өнімдерің сақтау кезінде өтетің процесстерді;
    • Тағам өнімдерінің массаылқ  шығындарың,  сақтау  кезіндегі  шығындарды
      азайту жолдарың;
    • Негізделетің сақтау принциптері;
    • Тағам өнімдерді сақтау әдістерің;
   Меңгеру: пәннің дәрістіқ материалың;
   Үйрену: негізгі және анықтамалық әдебиетті колдану;
    • тағам өнімдерінің сапасын органолептикалық  және  зертханалық  әдістер
      арқылы анықтау;
    • тағам өнімдерді рационалды сақтауын ұйымдастыру;
    • тағам өнімдердің сақтау кезіндегі нақтылы шығының есептеу.
         3.5. Курстың  пререквизиттері:  «Химия»,  «Экология  және  түрақты
даму» пәндері.
      3.6.  Курстың  постреквизиттері:  «   Таурлау   негіздері»,   «Өндіріс
      технологиясы», «Тамақтану гигиеналық негіздері», «Жалпы микробиология»
      пәндері.
         3.7 Оқу жоспарынан үзінді көшірме:




                                          1 кесте
|Курс                                                  |Семестр             |
|1                                                     |2                   |
|Дәрістік сабақтар                                                          |
|1. Кіріспе                                            |1                   |
|2. Тағам өнімдерді сақтау жағдайлары.                 |2                   |
|3. Тауарлы шығындар. Классификациясы.                 |2                   |
|4.Тауарларды буып-түюге арналған құралдар.            |2                   |
|Классификациясы.                                      |                    |
|5. Тағам өнімдердің бүзылуың келтіретің дрожжылар.    |2                   |
|6. Майер реакциясы. Механизымы және негізгі           |2                   |
|факторлары.                                           |                    |
|7.Тағам өнімдердің су белсенділігің және ылғалды      |1                   |
|құрамың реттеу.                                       |                    |
|8. Тағам өнімдерді сақтау физикалық әдістері.         |2                   |
|9.  Тағам өнімдерді сақтау химиялық әдістері          |1                   |
|10. Тағам өнімдерді сақтау физикалы-химиялық әдістері.|2                   |
|                                                      |                    |
|11. Тағам өнімдерді сақтау биохимиялық және           |1                   |
|комбинирленген әдістері                               |                    |
|12.  Тауарларды сақтау әдістері. Климатикалық         |2                   |
|режимдерінің әр турлі көрсеткіштерің реттеу арқылы    |                    |
|негізделетің сақтау әдістері.                         |                    |
|13. Әр турлі орналастыру тәсілдері негізделетің       |1                   |
|әдістері.                                             |                    |
|14. Әр турлі өндеудің турлері және тәсілдері          |2                   |
|негізделетің тауарларды сақтау әдістері.              |                    |
|15. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Картопты және орамжапырақты сақтау.                   |                    |
|16. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Корнеплодтарды сақтау.                                |                    |
|17. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Пиязды және чеснокты сақтау.                          |                    |
|18. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Жемістік, бахчалық культураларды және жасыл           |                    |
|көкөністерді сақтау.                                  |                    |
|19. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері Алма |1                   |
|және алмуртты сақтау.                                 |                    |
|20. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.     |1                   |
|Цитрусты жемістерді, жүзімді және сүйектері бар       |                    |
|жемістерді сақтау.                                    |                    |
|21. Қазіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау әдістері.|1                   |
|Барлығы                                               |30                  |
|Лаб или ?                                             |                    |
|1.Құрғақ тағам өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының   |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|2. Дәмдеуіш тауарларды сақтау кезіндегі сапасының     |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|3. Ет және ет өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының    |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|4. Тағам өнімдердің ферментативті емес қараюың        |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|5. Сақтау кезіндегі ылғалдылық алмасу процесстерің    |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|6. Сүт және сүт өнімдерін сақтау кезіндегі сапасының  |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|7. Тағам өнімдерің сақтау кезіндегі тотығу            |1                   |
|процесстерің зерттеу.                                 |                    |
|8. Шарап өндірісінің өнімдерін сақтау кезіндегі       |2                   |
|сапасының өзгеруің зерттеу.                           |                    |
|9. Крахмал және қант сақтау кезіндегі сапасының       |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|10. Сақтау кезіндегі массалық алмасу процесстерің     |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|11. Көкөністер сақтау кезіндегі сапасының өзгеруің    |1                   |
|зерттеу.                                              |                    |
|12. Балық консервілерің сақтау кезіндегі сапасының    |1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|13. Кондитерліқ бүйымдардың сақтау кезіндегі сапасының|1                   |
|өзгеруің зерттеу.                                     |                    |
|14. Нан және тоқаш бүйымдардың сақтау кезіндегі       |1                   |
|сапасының өзгеруің зерттеу.                           |                    |
|Барлығы                                               |15                  |
|Практикалық (семинарлық) сабақтар                     |                    |

    5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ


   1. Ет жартылай фабрикаттарың сақтау технологиясы.
   2. Сырлар сақтау технологиясы.
   3. Дәмдеуіш тауарлардың сақтау технологиясы.
   4. Сүт консервілерің сақтау технологиясы.
   5. Бидай өнімдерінің сақтау технологиясы.
   6. Үн бүйымдарының сақтау технологиясы.
   7. Бахча культураларының сақтау технологиясы.
   8. Майлардың және сиыр майының сақтау технологиясы.
   9.  Мұздатылған өнімдердің сақтау технологиясы.
  10.  Макаронды бүйымдардың және тарылардың сақтау технологиясы.








   6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ

                                                                     3 кесте
|Тақырыбы                          |Көрсету     |Өзбетімен оқуға      |Бақылау    |
|                                  |құралдары,  |арналған сұрақтар    |түрі       |
|                                  |плакаттар   |                     |           |
|Дәрістік   |Зертх.     |Практ.    |            |                     |           |
|сабақ      |сабақ      |сабақ     |            |                     |           |
|1          |2          |3         |4           |5                    |6          |
|1. Кіріспе |           |          |            |Өнімдерді сақтау     |Жұмысты    |
|           |           |          |            |қоймаларына қойылатың|қорғау     |
|           |           |          |            |талаптар.            |           |
|2. Тағам   |1          |          |Плакат және |Шығындарды есептеу.  |Жұмысты    |
|өнімдерді  |           |          |слайдтар    |                     |қорғау     |
|сақтау     |           |          |            |                     |           |
|жағдайлары.|           |          |            |                     |           |
|3. Тауарлы |1          |          |Плакат және |Өнімдерді сақтауға   |Жұмысты    |
|шығындар.  |           |          |слайдтар    |арналған бүып-түйю   |қорғау     |
|Классификац|           |          |            |құралдарының түрлері.|           |
|иясы.      |           |          |            |                     |           |
|4.         |2          |          |Плакат және |Дрожжылар            |Жұмысты    |
|Тауарларды |           |          |слайдтар    |классификациясы.     |қорғау     |
|буып-түюге |           |          |            |                     |           |
|арналған   |           |          |            |                     |           |
|құралдар.  |           |          |            |                     |           |
|Классификац|           |          |            |                     |           |
|иясы.      |           |          |            |                     |           |
|5. Тағам   |3          |          |Плакат және |Майер реакциясын     |Жұмысты    |
|өнімдердің |           |          |слайдтар    |жеделдетуші          |қорғау     |
|бүзылуың   |           |          |            |факторлар.           |           |
|келтіретің |           |          |            |                     |           |
|дрожжылар. |           |          |            |                     |           |
|6. Майер   |4          |          |Плакат және |Сақтау қоймаларының  |Жұмысты    |
|реакциясы. |           |          |слайдтар    |ылғалдылығың реттеу. |қорғау     |
|Механизымы |           |          |            |                     |           |
|және       |           |          |            |                     |           |
|негізгі    |           |          |            |                     |           |
|факторлары.|           |          |            |                     |           |
|7.Тағам    |5          |          |Плакат және |Тағам өнімдерің      |Жұмысты    |
|өнімдердің |           |          |слайдтар    |кептіру және         |қорғау     |
|су         |           |          |            |стерилдеу.           |           |
|белсенділіг|           |          |            |                     |           |
|ің және    |           |          |            |                     |           |
|ылғалды    |           |          |            |                     |           |
|құрамың    |           |          |            |                     |           |
|реттеу.    |           |          |            |                     |           |
|8. Тағам   |6          |          |Плакат және |Тағам өнімдердің     |Жұмысты    |
|өнімдерді  |           |          |слайдтар    |сақтау мерзімін      |қорғау     |
|сақтау     |           |          |            |үзарту үшін          |           |
|физикалық  |           |          |            |консерванттарда және |           |
|әдістері.  |           |          |            |антитотықтырғыштарды |           |
|           |           |          |            |колдану.             |           |
|9.  Тағам  |7          |          |Плакат және |Шырындардың  және    |Жұмысты    |
|өнімдерді  |           |          |слайдтар    |джемдердің сақтау    |қорғау     |
|сақтау     |           |          |            |технологиясы.        |           |
|химиялық   |           |          |            |                     |           |
|әдістері   |           |          |            |                     |           |
|10. Тағам  |8          |          |Плакат және |Құрғақ өнімдердің    |Жұмысты    |
|өнімдерді  |           |          |слайдтар    |сақтау технологиясы. |қорғау     |
|сақтау     |           |          |            |                     |           |
|физикалы-хи|           |          |            |                     |           |
|миялық     |           |          |            |                     |           |
|әдістері.  |           |          |            |                     |           |
|11. Тағам  |8          |          |            |Климатикалық сақтау  |Жұмысты    |
|өнімдерді  |           |          |Плакат және |режимдері.           |қорғау     |
|сақтау     |           |          |слайдтар    |                     |           |
|биохимиялық|           |          |            |                     |           |
|және       |           |          |            |                     |           |
|комбинирлен|           |          |            |                     |           |
|ген        |           |          |            |                     |           |
|әдістері   |           |          |            |                     |           |
|12.        |9          |          |Плакат және |Сақтау қоймада       |Жұмысты    |
|Тауарларды |           |          |слайдтар    |тауарлардың          |қорғау     |
|сақтау     |           |          |            |орналастыру түрлері. |           |
|әдістері.  |           |          |            |                     |           |
|Климатикалы|           |          |            |                     |           |
|қ          |           |          |            |                     |           |
|режимдеріні|           |          |            |                     |           |
|ң әр турлі |           |          |            |                     |           |
|көрсеткіште|           |          |            |                     |           |
|рің реттеу |           |          |            |                     |           |
|арқылы     |           |          |            |                     |           |
|негізделеті|           |          |            |                     |           |
|ң сақтау   |           |          |            |                     |           |
|әдістері.  |           |          |            |                     |           |
|13. Әр     |10          |         |Плакат және |Тауарларды қүтү жана |Жұмысты    |
|турлі      |            |         |слайдтар    |әдістері.            |қорғау     |
|орналастыру|            |         |            |                     |           |
|тәсілдері  |            |         |            |                     |           |
|негізделеті|            |         |            |                     |           |
|ң әдістері.|            |         |            |                     |           |
|14. Әр     |10          |         |Плакат және |Ет және ет өнімдерің |Жұмысты    |
|турлі      |            |         |слайдтар    |сақтау.              |қорғау     |
|өндеудің   |            |         |            |                     |           |
|турлері    |            |         |            |                     |           |
|және       |            |         |            |                     |           |
|тәсілдері  |            |         |            |                     |           |
|негізделеті|            |         |            |                     |           |
|ң          |            |         |            |                     |           |
|тауарларды |            |         |            |                     |           |
|сақтау     |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|15.        |11          |         |Плакат және |Сүт және сүт         |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |өнімдерің сақтау.    |қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|Картопты   |            |         |            |                     |           |
|және       |            |         |            |                     |           |
|орамжапырақ|            |         |            |                     |           |
|ты сақтау. |            |         |            |                     |           |
|16.        |11          |         |Плакат және |Нан және тоқаш       |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |бүйымдарың сақтау.   |қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|Корнеплодта|            |         |            |                     |           |
|рды сақтау.|            |         |            |                     |           |
|17.        |11          |         |Плакат және |Кондитерліқ          |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |бүйымдарың сақтау.   |қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|Пиязды және|            |         |            |                     |           |
|чеснокты   |            |         |            |                     |           |
|сақтау.    |            |         |            |                     |           |
|18.        |11          |         |Плакат және |Балық және балық     |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |консервілерің сақтау.|қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|Жемістік,  |            |         |            |                     |           |
|бахчалық   |            |         |            |                     |           |
|культуралар|            |         |            |                     |           |
|ды және    |            |         |            |                     |           |
|жасыл      |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау.  |            |         |            |                     |           |
|19.        |12          |         |Плакат және |Бакалей тауарларың   |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |сақтау.              |қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері   |            |         |            |                     |           |
|Алма және  |            |         |            |                     |           |
|алмуртты   |            |         |            |                     |           |
|сақтау.    |            |         |            |                     |           |
|20.        |13          |         |Плакат және |Спирттіқ ашу         |Жұмысты    |
|Жемістерді |            |         |слайдтар    |өнімдерің сақтау.    |қорғау     |
|және       |            |         |            |                     |           |
|көкөністерд|            |         |            |                     |           |
|і сақтау   |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |
|Цитрусты   |            |         |            |                     |           |
|жемістерді,|            |         |            |                     |           |
|жүзімді    |            |         |            |                     |           |
|және       |            |         |            |                     |           |
|сүйектері  |            |         |            |                     |           |
|бар        |            |         |            |                     |           |
|жемістерді |            |         |            |                     |           |
|сақтау.    |            |         |            |                     |           |
|21. Қазіргі|14          |         |Плакат және |Өнімдерді сақтауға   |Жұмысты    |
|заманда    |            |         |слайдтар    |арналған қоймаларға  |қорғау     |
|тағам      |            |         |            |қойылатың талаптар.  |           |
|өнімдерінің|            |         |            |                     |           |
|сақтау     |            |         |            |                     |           |
|әдістері.  |            |         |            |                     |           |














7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

                             4 кесте
|Оқулықтар мен       |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы |
|оқу-әдістемелік     |               |               |                      |
|құралдардың атаулары|               |               |                      |
|1                   |2              |3              |4                     |
|Срок годности       |1              |9              |11                    |
|пищевых продуктов:  |               |               |                      |
|Расчет и испытание  |               |               |                      |
|Современные         |1              |9              |11                    |
|технологии хранения |               |               |                      |
|пищевых продуктов   |               |               |                      |
|Хранение плодов и   |1              |9              |11                    |
|овощей на базах     |               |               |                      |




























8 ӘДЕБИЕТТЕР

8.1 Негізгі

8.1.1 Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Под ред. Р.
Стеле; пер. с англ. В. Широкова под общ. ред. Ю. Г. Базарновой. — СПб.:
Профессия, 2006. — 480


8.1.2 Современные технологии хранения пищевых продуктов / Р.З. Григорьева.
Кемеровский технологический институт пищевой   промышленности. –
Кемерово, 2003. - 104с





 8.2 Қосымша


 8.2.1 Николаева М.А. Хранение плодов и овощей на базах. – М.: Экономика,
1986. – 176с.


 8.2.2.       Волкинд И.Л. Промышленная технология хранения картофеля,
овощей и плодов. –                М.: Агропромиздат, 1989.-239с.


8.2.3 Широков Е.П., Полегаев В.И. Хранение и переработка продукции
растениеводства с основами стандартизации и сертификации. – М.: Колос,
1999. – 254с.


8.2.4 Рогов И.А., Куцакова В.Е., Филиппов В.И., Фролов С.В. Консервирование
пищевых продуктов холодом. – М.: Колос, 1998.-158с.


8.2.5 Скрипников Ю.Г. Прогрессивная технология хранения и переработки
плодов и овощей. – М.: Агропромиздат, 1989. – 132с.

Пәндер