Файл қосу

Тағам өндірістері келешегімен студенттерді таныстыру




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                 |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК               |                           |
|                             |                   |                           |
|                             |                   |ПОӘК 042 –                 |
|                             |                   |18-9.1.50/02-2013          |
|ПОӘК                         |№ 1 - басылым      |                           |
|«Тағамдық биотехнология»     |18.09.2013ж.       |                           |
|пәні бойынша студенттерге    |                   |                           |
|арналған бағдарламасы        |                   |                           |









                          «ТАҒАМДЫҚ БИОТЕХНОЛОГИЯ»

                        пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                  5В070100 – «Биотехнология»  мамандығы үшін



                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ




































                                    Семей


                                    2013



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08.2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН




















                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар                         |6   |
|4   |Курстың форматы                                                   |6   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |6   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 302, 303 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны – 3
1.2 Пәннің мазмұнының  қысқаша  түсінгі.  «Тағамдық  биотехнология»  пәнінде
мынадай   сұрақтар    қарастырылады:    Бұл    курстың    негізгі    мақсаты
микроорганизмдерді пайдалануға негізделген тағам өндірістік  процестері  мен
бұл  саланың  өркендеуінің  болашағы  туралы  студенттерді  таныстыру  болып
табылады.
Типтік бағдарламада наубайхана,  сүт  өңдеу  өндірісі,  спирт,  сыра,  шарап
жасау  және  т.б.   ашыту   үрдістеріне   негізделеген   микроорганизмдердің
метаболиттік белсенділік мәселелері қарастырылады.  Тағам  биотехнологиясына
пайдаланылатын   белоктар   мен   биологиялық   белсенді   заттар    түзетін
микроррганизмдердің биохимиялық және физиологиялық қасиеттері сипатталған.
1.3  Осы  курстың  мақсаты  Тағам  өндірістерін  жүргізудің  негізі  болатын
микроорганизмдердің  физиологиялық,  биохимиялық  қасиеттерін  тыңдаушыларга
таныстыру.   Тағам   өндірістерінің   құрылу   принциптерін    тыңдаушыларға
таныстыру.
Тағам өндірістері өнімдерінің әр алуан  түрлілігін  студенттерге  таныстыру.
Тағам өндірістері келешегімен студенттерді таныстыру.
1.4 Пәнді оқудың негізгі міндеті – пән бойынша алынған  білімді  тәжірибелік
жұмыста қолдану.
1.5  Пәнді оқу нәтижесінде студент түсінік  алу  керек:  Тағам  өндірістерін
жүргізудің негізі  болатын  микроорганизмдердің  физиологиялық,  биохимиялық
қасиеттерін тыңдаушыларга жеткізу. Тағам өндірістерінің құрылу  принциптерін
тыңдаушыларға жеткізу.
Тағам өндірістері өнімдерінің әр алуан түрлілігін  білу.  Тағам  өндірістері
келешегімен танысу.
1.6   Курс пререквизиттары:
1.6.1 «Биохимия»
1.6.2 «Жалпы және молекулалық генетика»
1.6.3 «Микробиология и вирусология»
1.6.4 «Физиология» (өсімдіктер және жануарлар)
1.6.5 «Микроағзалар биотехнологиясы»
1.7 Курстың постреквизиттары:
1.7.1 Дипломдық жұмыста қолдану





2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ
                                                                     Кесте 1
|Тақырып атауы                          |Сағат саны                         |
|                                       |ДС   |ЗС     |СОӨЖ     |СӨЖ         |
|1                                      |2    |3      |4        |5           |
|Тағам өнімдерін өндірудегі             |2    |       |1        |3           |
|биотехнология                          |     |       |         |            |
|Ашытқы өндірісі                        |2    |       |1        |3           |
|Спирт өндірісі                         |3    |       |1        |3           |
|Сыра өндірісінің биотехнологиясы       |3    |       |1        |3           |
|Шарап өндірісінің биотехнологиясы      |2    |       |1        |3           |
|Наубайхана өндірісі                    |2    |       |1        |3           |
|Жеміс жидекті консервілеу              |2    |       |1        |3           |
|Органикалық қышқылдардың бағытталған   |2    |       |1        |3           |
|синтезі.                               |     |       |         |            |
|Ақуыз алу.                             |2    |       |1        |3           |
|Биологиялық белсенді қоспалар          |2    |       |1        |3           |
|Гендік модифицирленген өнімдер         |2    |       |1        |3           |
|Химиялық және биологиялық              |2    |       |1        |3           |
|ксенобиотиктермен тағамдық шикізаттың  |     |       |         |            |
|және тағам өнімдерінің ластануы.       |     |       |         |            |
|Тағам өнімдерінің мироағзалармен және  |2    |       |1        |3,5         |
|оның метаболиттерімен ластануы         |     |       |         |            |
|Тағам өнімдеріндегі микотоксиндер      |2    |       |1        |2           |
|Тағам өнімдерінің химиялық құрамын оқу |     |1      |         |2           |
|Шикізатқа және көмекші материалдарға   |     |2      |1        |2           |
|қойылатын талаптар                     |     |       |         |            |
|Жемістерді (жидектерді) өндеу          |     |1      |1        |2           |
|технологиясы                           |     |       |         |            |
|Көкөністі өндеу технологиясын оқу      |     |2      |1        |2           |
|Нан технологиясын оқу                  |     |1      |1        |2           |
|Нан өнімдері технологиясын оқу         |     |1      |1        |2           |
|Крахмал технологиясын оқу              |     |1      |         |2           |
|Шарап биотехнологиясын оқу             |     |1      |1        |2           |
|Сыра биотехнологиясын оқу              |     |1      |1        |2           |
|Спирт биотехнологиясын оқу             |     |1      |1,5      |2           |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|                                       |     |       |         |            |
|Ет және еттің жетілу процесінің        |     |1      |         |2           |
|технологиясын оқу                      |     |       |         |            |
|Шұжық өнімдері технологиясын оқу       |     |1      |         |2           |
|Тағамдық майлар технологиясын оқу      |     |1      |         |2           |
|БАРЛЫҒЫ:                               |30   |15     |22,5     |67,5        |


    3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР
    Пәнді жақсы менгеру үшін студент алдымен 7-бапта берілген  әдебиеттерді
іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар  бойынша  өз
кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал іздеп, оны өз  бетімен  оқуы  керек.
Сонымен, сабаққа келген  студент,  онда  қай  тақырып  талданылатыны  туралы
хабарлы болуы керек және тақырыптың негізгі жағдайларын алдын ала оқып  алуы
керек.
    Курстың бір  бөлігі  семестр  бойы  студенттердің  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік жұмысты  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.
    Содан кейін материалды  мұқиятты  түрде  игеру  қажет,  яғни  теориялық
ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй  тапсырмасы
түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.

      4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес  бөлімдері  бойынша  30
дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде студент өткен материялдарды жақсы меңгеру үшін
 реферат түріндегі СОӨЖ  және СӨЖ  алынады.

      5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
      Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде  өзі дайындалу керек,  қажет
болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға  жиі  кіру  керек.
Оқытушының  жұмыс  бағдарламасындағы  методикалық  ұсыныстарын   тәжірибелік
сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс  материалдарымен  шектеліп  калмай,
басқа  да  әдебиеттерді,  электронды  ресурстарды   қолданыңыздар.   Алдымен
бірінші модульды меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,  кейін  келесі  модульге
көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру  керек,
аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері –  1-7  апталардағы
тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.




      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

      Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде
ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.

       «Тағамдық биотехнология»  пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     Кесте 2
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескетрулер       |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|3      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |20               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|4      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |25               |                 |
|5      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |25               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|6      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|7      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |70               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|9      |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|10     |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|11     |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |25               |                 |
|12     |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|13     |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|14     |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|15     |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |70               |                 |

7. ӘДЕБИЕТТЕР
7.1   Негізгі әдебиеттер
7.1.1   И.П.Рогов и др. Пищевая биотехнология - М, «КолосС», 2004год, 439с.
7.1.2   Т.А. Егорова,  СМ.  Клунова  и  др.  Основы  биотехнологии,  учебное
пособие для высш.пед.учеб.заведений, М.: «Академия», 2003год, 208с.
7.1.3   Общая технология пищевых производств, Под редакцией  Н.И.  Назарова,
М.: «Легкая и пищевая промышленность», 1987 год, 359с.
7.1.4   Биотехнология. М.: Наука, 1984.311с.
7.1.5   W W W mambo.RU.
7.1.6   Жвирблянская А.Ю., Исаева B.C. Микробиология пищевых продуктов
7.1.7 Гигиенические основы питания безопасность и экспертиза
продовольственных товаров, В.М. Поздняковский. - Новосибирск, 1999год, -
448с.
7.1.8   Слюсаренко Т.П.  Лабораторный  практикум  по  микробиологии  пищевых
производств. - М: Легкая и пищевая промышленность. 1984 -208с.
7.1.9    Антипова  Л.В.,   Глотова   И.Л..   /Каримов   А.   И.   Прикладная
биотехнология, -СПб.: ГИОГД, 2003. - 288с.
7.2   Қосымша әдебиеттер
7.2.1   Машенцева Г.Н.. Хорольский В.В. Функциональные стартовые культуры  в
мясной промышленности.  М.: ДеЛи принг. 2008.-336с.
7.2.2   Биотехнология: Учебное пособие для вуюв. В 8 книгах.  Под  ред.  Н.С
Егорова. В.Д. Самутлова. -М.: Высшая школа, 1988.-208с.


Пәндер