Файл қосу

Зерттеулерді анықтау




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ  БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                         |
|СЕМЕЙ қ.  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты           |ПОӘК               |                            |
|                                |                   |ПОӘК 042-18-7.1.20/01-2014  |
|ПОӘК                            |                   |                            |
|Оқытушыға арналған  «Тамақ      |№ 1 басылым        |                            |
|өнімдерін зерттеу әдістері»     |11.09.2014         |                            |
|пәнінің бағдарламасы            |                   |                            |








                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                      «Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері»

                       6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі»



                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ









































                                                               Семей


                                    2014






    Алғысөз



    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ   өнімдері   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының доцент м.а. Касымов Самат Кайратович ___________
    27 тамыз 2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдері және жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде


    №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 5 қыркүйек 2014ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















    Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                                     |4  |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                           |4  |
|3   |Жалпы ережелер                                                   |4  |
|4   |Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны                                  |5  |
|5   |МӨЖ тақырыптарының тізімі                                        |6  |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы              |7  |
|7   |Әдебиеттер                                                       |8  |
|    |                                                                 |   |






























































1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ

      «Тамақ өнімдерін  зерттеу  әдістері»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
6М073500   –   «Тағам    қауіпсіздігі»    мамандығы    бойынша    оқытылатын
магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен,  оның  өзектілігі
мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.

2.   НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

    «Тамақ  өнімдерін  зерттеу  әдістері»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
6М073500  –   «Тағам   қауіпсіздігі»    мамандығына   арналған   Мемлекеттік
стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері»  пәнінің оқу-әдістемелік кешені  осы
пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және  төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша  мемлекеттік  жалпыға
бірдей білім стандарты ҚР МЖБС №1080 23.08.2012 ж. бұйрығымен бекітілген.


    3. жалпы ережелер


      3.1.Пәннің  қысқаша мазмұны


      Зерттеулер және бақылау міндеттері және түрлері; зерттеулерді дайындау
және  өткізу;  зерттеулерді  сертификаттау;   зерттеу   сапасының   жүйесі.
Механикалық ықпалға зерттеулер өткізу; сенімділіккке зерттеу:  зерттеулерді
жоспарлау,  өткізу,  өндеу,  нәтижелерді  талдау;  зерттеулерді  техникалық
қамтамасыз  ету;  зерттеу  зертханаларға   қойылатын   талаптар.    Бақылау
түрлерінің классификациясы.  Зерттеулер  классификациясы.  Бұйымдарға  және
материалдарға тигізетін сыртқы ықпалдар түрлері. Зерттеу  түрлері.  Зерттеу
технологиялық  процес  ретінде.  Зерттеулерді  анықтау.  Зерттеу  нысанасы.
Зерттеу деңгейі, зерттеу құралдары. Зерттеуді  орындаушылар.  Зерттеулердің
нормативтік-әдістемелік негізі.


3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Тамақ өнімдері саласында теоретикалық білімді және  тәжірибелік  дағды
алуды қамтамасыз ету.  Тамақ  өнімдерінің  қауіпсіздігін  бақылау  саласында
іскерлікті қалыптастыру.






Курстың негізгі мақсаты:

       Зерттеулерді  дайындау  және  өткізу.   Негізгі   зерттеу   сатылары:
зерттеулерді  жоспарлау,   зерттеу   бағдарламалары,   зерттеу   жабдықтарын
аттестаттау, зерттеу әдістемелерін жасау және оларды аттестаттау,  зерттеуге
үлгілерді алу,  зерттеу,  зерттеу  мәліметтерін  өндеу,  зерттеу  нәтижелері
бойынша шешімдер қабылдау.



3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
-     тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға қойылатын негізгі талаптар;
                    -    тамақ     өнімдері     қауіпсіздігін     бақылауды
                      органолептикалық   және    зертханалық    әдістерімен
                      өткізу;
                    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
                    - тәуекелді бағалау және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
                      туралы қажет біліктілік;


3.5. Курс пререквизиттері: жоқ


3.6. Курс постреквизиттері: Тамақ өнімдерінің  сапасын  эксперттік  бағалау,
Қауіп-қатер коммуникациясы



3.7. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді.
                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр  |Кредит |ДС (сағ.) |ТС    |МӨЖ     |Барлығы   |Бақылау формасы|
|     |         |       |          |(сағ.)|(сағ)   |(сағ)     |               |
|1    |2        |3      |4         |5     |6       |7         |               |
|2    |3        |2      |30        |15    |45      |90        |Емтихан        |


      4 Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны


                                                                     2-кесте
|Тақырыптың атауы мен мазмұны                                          |Сағат    |
|                                                                      |саны     |
|Дәріс сағаттары                                                                 |
|Модуль 1 – шикізаттарды зерттеу әдістері                                        |
|1. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық негіздері   |2        |
|2. Зертханалық бақылауды ұйымдастыру                                  |2        |
|3. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері                               |2        |
|4. Зерттеудің өлшеу әдістері                                          |2        |
|5. Молекулярлы-абсорбциялы спектрометрия                              |1        |
|6. Молекулярлы-люминесцентті спектрометрия                            |1        |
|7. Магнитті резонанстың спектрометриясы.                              |1        |
|8. Рефрактометрия және поляриметрия                                   |1        |
|9. Хроматография                                                      |1        |
|10. Зерттеудің реологиялық әдісі                                      |1        |
|11. Дайын өнім мен шикізаттың сапасын бағалау кезінде физика-химиялық |1        |
|әдістерді  қолдану.                                                   |         |
|Модуль 2 –шикізаттардың сапа көрсеткіштері                                      |
|12. Шикізат сапасының көрсеткіші                                      |1        |
|13. Құрғақ заттар мен ылғалдылық                                      |1        |
|14. Судың белсенділігі                                                |1        |
|15. Ақуыздар                                                          |2        |
|16. Липидтер ( майлар)                                                |2        |
|17. Көмірсулар                                                        |2        |
|18. Дәрумендер                                                        |1        |
|19. Минералды заттар                                                  |1        |
|20. Функционалды-технологиялық қасиеттер                              |2        |
|21. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі                                    |2        |
|ЖИЫНЫ                                                                 |30       |


|5.1.Жем зауыттарына келіп түсетін  жем шикізатының сапасын бақылау.         |
|5.2.Жем шикізаттарын бақылау схемасы.                                       |
|5.3.Жемнің біркелкілігін бағалау.                                           |
|5.4.Бидай, ұн, жарма, жем өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын        |
|зертханалық құрал- жабдықтар.                                               |
|5.5.Диірменнің ұнтақтау бөліміндегі машиналардың жұмысының  ұауіпсіздігін   |
|бақылау.                                                                    |
|5.6.Ұнды транспорттар мен саудаға жіберу алдындағы маркировка.              |
|5.7.Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.                                 |
|5.8.Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.           |
|5.9.Ұн зауыттарындағы ұнтақтау партияларын құрау.                           |
|5.10.Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау кезіндегі  |
|нан массасындағы табиғи убыльді анықтау.                                    |
|5.11.Ұн, жарма, жемге қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар.              |
|5.12.Жем өндірісіндеі ГТО қауіпсіздігін бақылау.                            |
|5.13.Витаминдендірілген ұнның қауіпсіздігін бақылау.                        |
|5.14.Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.                              |
|5.15.Ұнтақ жемдер өндірісіндегі  қауіпсіздікті бақылау  схемасы.            |


5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары


      6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы:
           3- кесте. Пәнге арналған оқу-әдістемелік картасы


    |Дәріс тақырыптары                          |Көрнекілік құралдары,|Бақылау      |
|                                           |плакаттар,           |формасы      |
|                                           |зертханалық стенд    |             |
|1. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын       |Оқу- әдістемелік     |Ауызша сұрау |
|бағалаудың теориялық негіздері             |материалдар,         |             |
|                                           |оқулықтар, плакаттар |             |
|2. Зертханалық бақылауды ұйымдастыру       |                     |             |
|3. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері    |                     |             |
|4. Зерттеудің өлшеу әдістері               |                     |             |
|5. Молекулярлы-абсорбциялы спектрометрия   |                     |             |
|6. Молекулярлы-люминесцентті спектрометрия |                     |             |
|7. Магнитті резонанстың спектрометриясы.   |                     |             |
|8. Рефрактометрия және поляриметрия        |                     |             |
|9. Хроматография                           |                     |             |
|10. Зерттеудің реологиялық әдісі           |                     |             |
|11. Дайын өнім мен шикізаттың сапасын      |                     |             |
|бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді  |                     |             |
|қолдану.                                   |                     |             |
|12. Шикізат сапасының көрсеткіші           |                     |             |
|13. Құрғақ заттар мен ылғалдылық           |                     |             |
|14. Судың белсенділігі                     |                     |             |
|15. Ақуыздар                               |                     |             |
|16. Липидтер ( майлар)                     |                     |             |
|17. Көмірсулар                             |                     |             |
|18. Дәрумендер                             |                     |             |
|19. Минералды заттар                       |                     |             |
|20. Функционалды-технологиялық қасиеттер   |                     |             |
|21. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі         |                     |             |







7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы:
                                                                     3-кесте
|Оқулықтар, оқу-әдістемелік |                 |Магистранттар саны|              |
|құралдар атауы             |                 |                  |Қамтамасыз ету|
|                           |Саны             |                  |пайызы        |
|                           |                 |                  |              |
|1. Крусь Г.Н., Шалыгина    |4                |4                 |100           |
|А.М., Волокитина З.В.      |                 |                  |              |
|Методы исследования молока |                 |                  |              |
|и молочных продуктов/ Под  |                 |                  |              |
|общ.редакцией              |                 |                  |              |
|А.М.Шалыгиной. – М.: Колос,|                 |                  |              |
|2002. – 368 с.             |                 |                  |              |
|2. Методические указания по|4                |4                 |100           |
|использованию              |                 |                  |              |
|экспресс-метода            |                 |                  |              |
|биологической оценки       |                 |                  |              |
|пищевых продуктов/         |                 |                  |              |
|В.С.Баранов, Г.Г.Жарикова, |                 |                  |              |
|С.В.Огнева, С.А.Федотова. –|                 |                  |              |
|М.: МИНХ им.Г.В.Плеханова, |                 |                  |              |
|2004. – 29 с.              |                 |                  |              |
|3. Современные методы      |4                |4                 |100           |
|исследования качества      |                 |                  |              |
|пищевых продуктов/         |                 |                  |              |
|И.А.Снегирева, Ю.Н.Жванко, |                 |                  |              |
|Т.Г.Родина, А.Н.Рукосуев и |                 |                  |              |
|др. – М.: Экономика, 2006. |                 |                  |              |
|– 222 с.                   |                 |                  |              |


 7. ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан,  Г.Т.  Кажибаева.  Учебное
пособие для студентов специальности 050728  –  «Технология  перерабатывающих
производств» / – Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135
7.1.2  Б.Қ.Әсенова,  Қасымов  С.Қ.   Астық   түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы:  Оқу  құралы.-  Семей:  Семей   қаласының   Шәкәрім   атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013. с.106
7.1.3  Б.К.  Асенова,  Ребезов  М.Б.,  Амирханова  К.Ж.,  Нургазезова  А.Н.,
Бакирова  Л.С.  Ет  өнімдерін  өндірудің  физика-химиялық  және  биохимиялық
негіздері: Е 88 Оқу құралы /– Алматы, 2013. с.130
7.1.4  Н.Л.Наумова,  М.Б,Ребезов,  Е.Я.Варганова   Функциональные   продукты
питания.  Спрос  и  предложение:  монография/-Челябинск:  издателский  центр
ЮУрГУ, 2012. с.78
7.1.5  М.Б.Ребезов,  Е.П.Мирошникова,  Н.Н.Максимюк  и  др.  Технохимический
контроль и управление качеством производства мяса и  мясопродуктов:  учебное
пособие/ - Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. с.107



    7.2 Қосымша әдебиеттер:

7.2.1 Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология  зерносушения  –
Учебник. - Алматы, 2010. с.400
7.2.2 Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и  хранение  зерна  -  М.-
2009. с.240
7.2.3  Демский  А.Б.  Комплектные  зерноперерабатывающие   установки   малой
мощности.  2009. с. 263
7.2.4  Филин  В.М.  Оценка  качества  зерна  крупяных   культур   на   малых
предприятиях. 2008. с.250

Пәндер