Файл қосу

тағам - слайдтар - жұмысты - кестелер - тағамдық - өндірісі - талаптар




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                 |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК               |                           |
|                             |                   |                           |
|                             |                   |ПОӘК 042 –                 |
|                             |                   |18-9.1.50/01-2013          |
|ПОӘК                         |№ 1 - басылым      |                           |
|«Тағамдық биотехнология»     |18.09.2013ж.       |                           |
|пәні бойынша оқытушыға       |                   |                           |
|арналған бағдарламасы        |                   |                           |








                          «ТАҒАМДЫҚ БИОТЕХНОЛОГИЯ»

                        пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                  5В070100 – «Биотехнология»  мамандығы үшін



                             оқытушыға АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ





































                                    Семей


                                    2013



                                  Алғы сөз



    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08.2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН






















                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |6   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |7   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы              |8   |
|8   |Әдебиеттер                                                        |9   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |




























     1. Қолданылу саласы
      «Тағамдық  биотехнология»   пәнінің   оқу   әдістемелік   материалдары
5В070100  –  «Биотехнология»  мамандығына   арналған.    Студенттерді   курс
мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану  және
білгірлігімен таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында
негізгі жетекші болып саналады.

     2. Нормативтік сілтемелер
       «Тағамдық биотехнология»  пәні бойынша нағыз  оқу-әдістемелік  кешені
пәннің  оқу  процесінің  ұйымдастырылу   ережесін   бекітеді   және   келесі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының
мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042  СМУ-4-2013  «Пәндердің  оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

     3. Жалпы ережелер
3.1 Пәннің мазмұнының  қысқаша  түсінгі.  «Тағамдық  биотехнология»  пәнінде
мынадай   сұрақтар    қарастырылады:    Бұл    курстың    негізгі    мақсаты
микроорганизмдерді пайдалануға негізделген тағам өндірістік  процестері  мен
бұл  саланың  өркендеуінің  болашағы  туралы  студенттерді  таныстыру  болып
табылады.
Типтік бағдарламада наубайхана,  сүт  өңдеу  өндірісі,  спирт,  сыра,  шарап
жасау  және  т.б.   ашыту   үрдістеріне   негізделеген   микроорганизмдердің
метаболиттік белсенділік мәселелері қарастырылады.  Тағам  биотехнологиясына
пайдаланылатын   белоктар   мен   биологиялық   белсенді   заттар    түзетін
микроррганизмдердің биохимиялық және физиологиялық қасиеттері сипатталған.
3.2   Курс   мақсаты:   Тағам   өндірістерін   жүргізудің   негізі   болатын
микроорганизмдердің  физиологиялық,  биохимиялық  қасиеттерін  тыңдаушыларга
таныстыру.   Тағам   өндірістерінің   құрылу   принциптерін    тыңдаушыларға
таныстыру.
Тағам өндірістері өнімдерінің әр алуан  түрлілігін  студенттерге  таныстыру.
Тағам өндірістері келешегімен студенттерді таныстыру.
3.3  Пәнді  оқытудың  басты  міндеті  –  оқытылған  пәнді  мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент:
Тағам   өндірістерін   жүргізудің   негізі    болатын    микроорганизмдердің
физиологиялық,  биохимиялық   қасиеттерін   тыңдаушыларга   жеткізу.   Тағам
өндірістерінің құрылу принциптерін тыңдаушыларға жеткізу.
Тағам өндірістері өнімдерінің әр алуан түрлілігін  білу.  Тағам  өндірістері
келешегімен танысу.
3.5   Курс пререквизиттары:
3.5.1 «Биохимия»
3.5.2 «Жалпы және молекулалық генетика»
3.5.3 «Микробиология и вирусология»
3.5.4 «Физиология» (өсімдіктер және жануарлар)
3.5.5 «Микроағзалар биотехнологиясы»
3.6 Курстың постреквизиттары:
3.6.1 Дипломдық жұмыста қолдану

                                                                     Кесте 1
|Курс                                   |Семестр             |Кредит        |
|1                                      |2                   |3             |
|ДӘРІС САБАҚТАРЫ                                                            |
|МОДУЛЬ 1 ӨНІМДЕРДІ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ                                  |
|Тағам өнімдерін өндірудегі             |2                   |8.1.1         |
|биотехнология                          |                    |              |
|Ашытқы өндірісі                        |2                   |8.1.1         |
|Спирт өндірісі                         |3                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Сыра өндірісінің биотехнологиясы       |3                   |8.1.1         |
|Шарап өндірісінің биотехнологиясы      |2                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.2.2         |
|                                       |                    |8.2.3         |
|Наубайхана өндірісі                    |2                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.4         |
|                                       |                    |8.2.3         |
|                                       |                    |8.2.4         |
|МОДУЛЬ 2 КОНСЕРВІЛЕУ ЖӘНЕ ҚОСПАЛАР БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ                         |
|Жеміс жидекті консервілеу              |2                   |8.1.1         |
|Органикалық қышқылдардың бағытталған   |2                   |8.1.1         |
|синтезі.                               |                    |8.2.4         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|Ақуыз алу.                             |2                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Биологиялық белсенді қоспалар          |2                   |8.1.1         |
|Гендік модифицирленген өнімдер         |2                   |              |
|МОДУЛЬ 3 ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯСЫ          |
|Химиялық және биологиялық              |2                   |8.1.1         |
|ксенобиотиктермен тағамдық шикізаттың  |                    |8.1.2         |
|және тағам өнімдерінің ластануы.       |                    |              |
|Тағам өнімдерінің мироағзалармен және  |2                   |8.1.1         |
|оның метаболиттерімен ластануы         |                    |8.1.3         |
|Тағам өнімдеріндегі микотоксиндер      |2                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.4         |
|Барлығы                                |30                  |              |
|ЗЕРТХАНАЛЫҚ ЖҰМЫСТАР                                                       |
|МОДУЛЬ 1 ӨНІМДЕРДІ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ                                  |
|Тағам өнімдерінің химиялық құрамын оқу |1                   |8.1.1         |
|Шикізатқа және көмекші материалдарға   |2                   |8.1.1         |
|қойылатын талаптар                     |                    |              |
|Жемістерді (жидектерді) өндеу          |1                   |8.1.1         |
|технологиясы                           |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Көкөністі өндеу технологиясын оқу      |2                   |8.1.1         |
|Нан технологиясын оқу                  |1                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.2.2         |
|                                       |                    |8.2.3         |
|Нан өнімдері технологиясын оқу         |1                   |8.1.1         |
|Крахмал технологиясын оқу              |1                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.2.4         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Шарап биотехнологиясын оқу             |1                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Сыра биотехнологиясын оқу              |1                   |8.1.1         |
|Спирт биотехнологиясын оқу             |1                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|                                       |                    |              |
|Ет және еттің жетілу процесінің        |1                   |8.1.1         |
|технологиясын оқу                      |                    |8.1.3         |
|Шұжық өнімдері технологиясын оқу       |1                   |8.1.1         |
|Тағамдық майлар технологиясын оқу      |1                   |8.1.1         |
|                                       |                    |8.1.2         |
|                                       |                    |8.1.3         |
|Барлығы:                               |15                  |              |

5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
1. Ашытқы жасушалардың биохимиялық мүмкіндіктері.
2. Ашытқыларды өндегендегі технологиялық стадиялары мен
манызы.
3. Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер.
4. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер.
5. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең
санырауқұлақтар мен бактериялар.
6. Лактоұйытатын бактериялардың жалпы сипаттамасы.
7. Микроорганиздер - сүт қышқылының продуценттері.
8. Аминқышқылдардын өндіру биотехнологиясы.
9. БАҚ алу.
10.   БАҚ тағам өнеркәсібінде қолдану.
11. Тағам өнімдердің жалпы бақылау схемасы.

6  ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|Тақырып                                    |Көрнекілік|Өздігінен   |Бақылау  |
|                                           |тер, ТСО  |дайындалуға |формасы  |
|                                           |          |арналған    |         |
|                                           |          |сұрақтар    |         |
|Дәріс сабақтары       |Зертханалық сабақтар|          |            |         |
|1                     |2                   |3         |4           |5        |
|Тағам өнімдерін       |                    |Кестелер  |Тағамдық    |Жұмысты  |
|өндірудегі            |                    |слайдтар  |қоспаларды  |қорғау   |
|биотехнология         |                    |          |қолдану     |         |
|Ашытқы өндірісі       |Тағам өнімдерінің   |Кестелер  |Адамның     |Жұмысты  |
|                      |химиялық құрамын оқу|слайдтар  |тамақтанудағ|қорғау   |
|                      |                    |          |ы           |         |
|                      |                    |          |липидтердің |         |
|                      |                    |          |рөлі        |         |
|Спирт өндірісі        |Шикізатқа және      |Кестелер  |Аминқышқылда|Жұмысты  |
|                      |көмекші             |слайдтар  |р           |қорғау   |
|                      |материалдарға       |          |            |         |
|                      |қойылатын талаптар  |          |            |         |
|Сыра өндірісінің      |Жемістерді          |Кестелер  |Ферменттік  |Жұмысты  |
|биотехнологиясы       |(жидектерді) өндеу  |слайдтар  |препаратгар |қорғау   |
|                      |технологиясы        |          |            |         |
|Шарап өндірісінің     |Көкөністі өндеу     |слайдтар  |Шикізаттарға|         |
|биотехнологиясы       |технологиясын оқу   |          |қойылатын   |         |
|                      |                    |          |талаптар    |         |
|Наубайхана өндірісі   |Нан технологиясын   |слайдтар  |Шикізаттарға|Жұмысты  |
|                      |оқу                 |          |қойылатын   |қорғау   |
|                      |                    |          |талаптар    |         |
|Жеміс жидекті         |Нан өнімдері        |слайдтар  |Нанның      |Жұмысты  |
|консервілеу           |технологиясын оқу   |          |ақаулары    |қорғау   |
|Органикалық           |Крахмал             |          |Сірке       |         |
|қышқылдардың          |технологиясын оқу   |          |қышқылын алу|         |
|бағытталған синтезі.  |                    |          |технологиясы|         |
|Ақуыз алу.            |Шарап               |Кестелер  |Акуыздың    |Жұмысты  |
|                      |биотехнологиясын оқу|слайдтар  |продуценттер|қорғау   |
|                      |                    |          |іне         |         |
|                      |                    |          |сипаттама.  |         |
|Биологиялық белсенді  |Сыра                |Кестелер  |Биологиялық |Жұмысты  |
|қоспалар              |биотехнологиясын оқу|слайдтар  |белсенді    |қорғау   |
|                      |                    |          |қоспаларға  |         |
|                      |                    |          |сипаттама   |         |
|Гендік модифицирленген|Спирт               |Кестелер  |Гендік      |Жұмысты  |
|өнімдер               |биотехнологиясын оқу|слайдтар  |модифицирлен|қорғау   |
|                      |                    |          |ген         |         |
|                      |                    |          |өнімдер     |         |
|                      |                    |          |Қазакстанда |         |
|Химиялық және         |Ет және еттің жетілу|Кестелер  |Биологиялық |Жұмысты  |
|биологиялық           |процесінің          |слайдтар  |ксенобиотикт|қорғау   |
|ксенобиотиктермен     |технологиясын оқу   |          |ер дің пайда|         |
|тағамдық шикізаттың   |                    |          |болуы       |         |
|және тағам өнімдерінің|                    |          |            |         |
|ластануы.             |                    |          |            |         |
|Тағам өнімдерінің     |Шұжық өнімдері      |Кестелер  |Патогенді   |Жұмысты  |
|мироағзалармен және   |технологиясын оқу   |слайдтар  |микроорганиз|қорғау   |
|оның метаболиттерімен |                    |          |м           |         |
|ластануы              |                    |          |дер         |         |
|Тағам өнімдеріндегі   |Тағамдық майлар     |Кестелер  |Токсикоинфек|Жұмысты  |
|микотоксиндер         |технологиясын оқу   |слайдтар  |ция мен     |қорғау   |
|                      |                    |          |интоксикация|         |

7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 4
| Оқулықтар мен                 |Экз. саны    |Студенттер  |Қамтамасыз ету  |
|оқулық-әдiстемелiк құралдардың |             |саны        |пайызы          |
|атаулары                       |             |            |                |
|И.П. Рогов и др. Пищевая       |2            |25          |8               |
|биотехнология - М, «КолосС»,   |             |            |                |
|2004г. 439с.                   |             |            |                |
|А.Ю.Жвирблянская,              |3            |25          |12              |
|О.А.Бакушинская. Микробиология |             |            |                |
|в пищевой                      |             |            |                |
|промышленности. 1975.-С.501.   |             |            |                |
|Биотехнология (8 книг), //Под  |1            |25          |4               |
|общей редакцией Н.С. Егорова,  |             |            |                |
|В.Д.                           |             |            |                |
|Самуилова, Москва," Высшая     |             |            |                |
|школа"-1987.                   |             |            |                |
|Биотехнология. М.: Наука,      |2            |25          |8               |
|1984.311с.                     |             |            |                |
|ТА. Егорова, СМ. Клунова и др. |             |            |                |
|Основы биотехнологии, учебное  |             |            |                |
|пособие для высш.              |             |            |                |
|пед.учеб.заведений, М.:        |             |            |                |
|«Академия», 2003 г. - 208 с.   |             |            |                |
|Слюсаренко Т.П.                |10           |25          |40              |
|Лабораторный практикум         |             |            |                |
|по микробиологии               |             |            |                |
|пищевых производств. -М.:      |             |            |                |
|Легкая и пищевая               |             |            |                |
|промышленность, 1984 -208с.    |             |            |                |


8  ӘДЕБИЕТТЕР
8.1   Негізгі әдебиеттер
8.1.1   И.П.Рогов и др. Пищевая биотехнология - М, «КолосС», 2004год, 439с.
8.1.2   Т.А. Егорова,  СМ.  Клунова  и  др.  Основы  биотехнологии,  учебное
пособие для высш.пед.учеб.заведений, М.: «Академия», 2003год, 208с.
8.1.3   Общая технология пищевых производств, Под редакцией  Н.И.  Назарова,
М.: «Легкая и пищевая промышленность», 1987 год, 359с.
8.1.4   Биотехнология. М.: Наука, 1984.311с.
8.1.5   W W W mambo.RU.
8.1.6   Жвирблянская А.Ю., Исаева B.C. Микробиология пищевых продуктов
8.1.7 Гигиенические основы питания безопасность и экспертиза
продовольственных товаров, В.М. Поздняковский. - Новосибирск, 1999год, -
448с.
8.1.8   Слюсаренко Т.П.  Лабораторный  практикум  по  микробиологии  пищевых
производств. - М: Легкая и пищевая промышленность. 1984 -208с.
8.1.9    Антипова  Л.В.,   Глотова   И.Л..   /Каримов   А.   И.   Прикладная
биотехнология, -СПб.: ГИОГД, 2003. - 288с.
8.2   Қосымша әдебиеттер
8.2.1   Машенцева Г.Н.. Хорольский В.В. Функциональные стартовые культуры  в
мясной промышленности.  М.: ДеЛи принг. 2008.-336с.
8.2.2   Биотехнология: Учебное пособие для вуюв. В 8 книгах.  Под  ред.  Н.С
Егорова. В.Д. Самутлова. -М.: Высшая школа, 1988.-208с.






Пәндер