Файл қосу
Сараптама ұғымы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | |
| | |ПОӘК |
| | |042-18-9.1.30/01-2014 |
|ПОӘК |«__» ____ 2014ж. | |
|«Тағам өнімдерінің |№ 2 басылым | |
|сараптамасы» пәнінен |18.09.2013 ж. | |
|оқытушыға арналған |№ 1 басылым орнына | |
|бағдарламасы | | |
«ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ САРАПТАМАСЫ» пәнінен
ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
5В073200 «Стандарттау, метрология және сертификаттау»
мамандығы үшін
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2014
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕГЕН
Құрастырушы __________ 25.08. 2014 ж., Мирашева Г. О. , «Стандарттау
және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.
2 ТАЛҚЫЛАҒАН
2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
«25» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама
Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының
мәжілісінде
«12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама
Төрайымы_____________ С. Төлеубекова
3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
«____» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама
Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г. Искакова
4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА
Мазмұны
|1 |Қолданылу саласы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны |5 |
|5 |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 |
|6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |7 |
|7 |Әдебиеттер |8 |
1 Қолданылу саласы
«Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің
құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы 5В070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына арналған. Білім алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану
және білгірлігімен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.
2 Нормативтік сілтемелер
«Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінен бағдарламасы осы пән бойынша
оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен
ұсыныстарына сәйкес орнатады:
- Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім
стандартына сай;
- 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
- УСТ 042-МУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің
жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет
стандартына сай;
- ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.
3 Жалпы ережелер
3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы жалпы
мағлұмат. Сараптаманың мақсаттары мен міндеттері. Сараптаманың түрлері.
Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері.
3.2 Берілетін курстың мақсаты – тағам өнімдерінің сараптамасы аумағында
білім алу.
3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері – мамандық бойынша оқыған пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.
3.4 Пәнді оқу нәтижесінде:
- Білу керек: cараптама мәнін, тағам өнімдерін идентификациялау және
фальсификациялау түрлерін;
- Игеруі керек: тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін;
- Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын;
- Істей алу керек: биотехнологияның негізгі объектілерін қарастыру;
- Алу керек: өзі идентификациялау тәсілін таңдап, фальсификация әдісін
белгілеп алуы керек.
3.5 Курстың пререквизиттері:
3.5.1 Квалиметрия
3.5.2 Метрология
3.6 Курстың постреквизиттері:
3.6.1 Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2
3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
Кесте 1
|Курс |Семестр |Кредиттер |
|1 |2 |3 |
|Дәріс сабақтары |
|Модуль 1 Тауарлық сараптама және әдістемелері |
|Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық сараптама. Жіктелуі.|1 |7.1.1 |
|Объектілері мен субъектілері. | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар туралы ақпарат |1 |7.1.1 |
|беру құралдары. Материалды –техникалық құралдар. | |7.1.2 |
| | |7.2.6 |
|Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі. Өлшеу |1 |7.1.1 |
|әдістері. Тіркеу әдістері. Органолептикалық және | |7.1.2 |
|сараптамалық әдістер. | | |
|Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық сараптама. |1 |7.1.1 |
|Ассортименттік және құжаттамалық сараптама. | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. Дайындық |1 |7.1.1 |
|кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы кезең. | |7.1.2 |
|Модуль 2 Санитарлы-гигиеналық және ветеринарлық сараптама |
|Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық және фито |1 |7.1.1 |
|–санитарлық сараптама. | |7.1.2 |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптама. Объектілері. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |7.1.1 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |7.2.1 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |7.2.7 |
|Ет және етт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |7.1.1 |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |7.2.2 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |7.2.7 |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау |
|Дәнді дақылдарды және оларды өндеу өнімдерін сараптау.|1 |7.1.1 |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |7.1.2 |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |7.1.3 |
|талаптар. Ақаулар. | | |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптау.|1 |7.1.1 |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |7.1.2 |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |7.1.3 |
|талаптар. Ақаулар. | | |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау |
|Дәмдік өнімдерді сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі |1 |7.1.1 |
|және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |7.2.5 |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | | |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды сараптау |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |7.1.1 |
|сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. | |7.2.4 |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына | | |
|қойылатын талаптар. Ақаулар. | | |
|Барлығы |15 | |
|Зертханалық жұмыс |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Сенсорлық анализ |1 |7.1.1 |
|тәсілдерін оқыту. | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Пастерленген сүт және кілегей сапасын сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.2.6 |
|Сүтқышқылды сусындардын сапасын сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Қаймақ және сүзбе сапасын сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Етті сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Шұжық өнімдерін сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Балық және балық өнімдерін сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау |
|Дәнді дақылдарды сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.1 |
| | |7.2.7 |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау |
|Сыра сапасын сараптау |1 |7.1.1 |
| | |7.2.2 |
| | |7.2.7 |
|Шараптар сапасын сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.1 |
| | |7.2.7 |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Шай. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Кофе. |2 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды сараптау |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |7.1.1 |
|сараптау. | |7.2.5 |
|Тағамдық майларды сараптау. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.4 |
|Барлығы: |15 | |
|Тәжірибелік сабақ |
|Модуль 1 Тауарлық сараптама және әдістемелері |
|Тауарлық сараптама. Жіктелуі. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Тауарлар туралы ақпарат беру құралдары. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.2.6 |
|Өлшеу және органолептикалық әдістер. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Тауартанулық сараптама. Жіктелуі. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. |1 |7.1.1 |
| | |7.1.2 |
|Модуль 2 Санитарлы-гигиеналық және ветеринарлық сараптама |
|Санитарлы –гигиеналық сараптаманы жүргізуді |1 |7.1.1 |
|ұйымдастыру. | |7.1.2 |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптаманы жүргізуді |1 |7.1.1 |
|ұйымдастыру. | |7.1.2 |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптауды жүргізуді |1 |7.1.1 |
|ұйымдастыру. | |7.2.1 |
| | |7.2.7 |
|Ет және ет өнімдерін сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.2 |
| | |7.2.7 |
|Балық және балық өнімдерін сараптауды жүргізуді |1 |7.1.1 |
|ұйымдастыру. | |7.2.1 |
| | |7.2.7 |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау |
|Дәнді дақылдар және оларды өндеу өнімдерін сараптауды |1 |7.1.1 |
|жүргізуді ұйымдастыру. | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптауды |1 |7.1.1 |
|жүргізуді ұйымдастыру. | |7.1.2 |
| | |7.1.3 |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау |
|Дәмдік өнімдерді сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.5 |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды сараптау |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |7.1.1 |
|сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. | |7.2.4 |
|Тағамдық майларды сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |7.1.1 |
| | |7.2.4 |
|Барлығы |15 | |
5 Білім алушылардың өздіндік жұмысы тақырыптарының тізімі
1 . Тауарлық сараптаманың әдістемелік негіздері.
2 . Өнделген жемістер мен тұқымдардардың тауарлық сараптамасы.
3 . Сүт консервілерінің сараптамасы.
4 . Құрғақ сүт сараптамасы.
5 . Мәйекті ірімшіктерді сараптау.
6 . Балмұздақты сараптау.
7 . Балыққа жатпайтын теңіз өнімдерін сараптау.
8 . Уылдырық тауарларын сараптау.
9 . Қақталған балық тауарларын сараптау.
10 . Өсімдік майларын және маргаринді сараптау.
11 . Шұжық өнімдерін сараптау.
12 . Ет және ет өнімдерін ветеринарлық –санитарлық сараптау.
6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Даналардың |Білім |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары |саны |алушылар |ету пайызы|
| | |саны | |
|1 |2 |3 |4 |
|Шепелев А.Ф. Товароведение и |10 |4 |100 |
|экспертиза мяса и мясных товаров . – | | | |
|Р/Д., 2001 | | | |
|Шепелев А.Ф. Товароведение молока и |10 |4 |100 |
|молочных продуктов. – Р/Д., 2001 | | | |
|Технология переработки продукции |2 |4 |50 |
|растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008 | | | |
|Мармузова, Л.В. Технология |15 |4 |100 |
|хлебопекарного производства. Сырье и | | | |
|материалы.- М., 2008 | | | |
7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
7.1.1 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и мясных товаров . –
Р/Д., 2001
7.1.2 Шепелев А.Ф. Товароведение молока и молочных продуктов. – Р/Д., 2001
7.1.3 Технология переработки продукции растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008
7.1.4 Мармузова, Л.В. Технология хлебопекарного производства. Сырье и
материалы.- М., 2008
7.1.5.Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.:
7.1.6 Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б.
7.1.7Николаева М. А. Товароведение потребительских товаров. Теоретические
основы. М.: Норма, 1997. 283 б.Бровко О.Г. и др. 7.1.8Товароведение пищевых
продуктов. М.: Экономика, 1988.
7.1.9Позняковский В.М. Гигиенические основы питания и экспертизы
продовольственных товаров: Учебник для ВУЗов. - Новосибирск: Изд-во
Новосиб. ун-та, 1996.-432б.
7.2 Косымша
7.2.1 Бухтарева Э. Ф., Ильенко-Петровская Т.П., Твердохлеб Г.В.
Товароведение пищевых жиров, молока и молочных продуктов. М.: Экономика,
1985.
7.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных товаров.
М.: Экономика, 1986.
7.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей: Учебник для вузов. -
М.: Экономика, 1990. 288б.
7.2.4 Плотникова Т.В., Позняковский В.М., Ларина Т.В., Елисеева Л.Г.
Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд-
во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б.
7.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров: Учебник.
— 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. — 404
б.
7.2.6 Николаева М. А., Карташова Л. В., Положишникова М. А. Средства
информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б.
7.2.7 Николаева М. А., Лычников Д. С, Неверов А. Н. Идентификация и
фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz