Файл қосу

Сараптама ұғымы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/01-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Тағам өнімдерінің      |№ 2 басылым             |                        |
|сараптамасы» пәнінен    |18.09.2013 ж.           |                        |
|оқытушыға арналған      |№ 1 басылым орнына      |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |













                   «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ САРАПТАМАСЫ» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



            5В073200 «Стандарттау, метрология және сертификаттау»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08. 2014 ж., Мирашева Г. О.  ,   «Стандарттау
және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |7   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |





























    1 Қолданылу саласы





    «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәні бойынша оқу-әдістемелік  кешенінің
құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған   пәннің   бағдарламасы   5В070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен,  машықтану
және  білгірлігімен  таныстырады.   Оқу-әдістемелік   кешені   пәнді   оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «Тағам өнімдерінің сараптамасы»  пәнінен бағдарламасы осы  пән  бойынша
оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары  мен
ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
3.1  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Тағам  өнімдерінің   сараптамасы»   пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы  жалпы
мағлұмат. Сараптаманың  мақсаттары  мен  міндеттері.  Сараптаманың  түрлері.
Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері.


3.2 Берілетін курстың мақсаты  –  тағам  өнімдерінің  сараптамасы  аумағында
білім алу.



   3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.


   3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    - Білу керек: cараптама мәнін,  тағам  өнімдерін  идентификациялау  және
      фальсификациялау түрлерін;
    - Игеруі керек: тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін;
 - Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
 - Істей алу керек: биотехнологияның негізгі объектілерін қарастыру;
 - Алу керек: өзі  идентификациялау  тәсілін  таңдап,  фальсификация  әдісін
   белгілеп алуы керек.


   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 Квалиметрия
   3.5.2 Метрология
   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2
   3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                   |Семестр   |Кредиттер  |
|1                                                      |2         |3          |
|Дәріс сабақтары                                                                |
|Модуль 1 Тауарлық сараптама және әдістемелері                                  |
|Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық сараптама. Жіктелуі.|1         |7.1.1      |
|Объектілері мен субъектілері.                          |          |7.1.2      |
|                                                       |          |7.1.3      |
|Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар туралы ақпарат  |1         |7.1.1      |
|беру құралдары. Материалды –техникалық құралдар.       |          |7.1.2      |
|                                                       |          |7.2.6      |
|Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі. Өлшеу        |1         |7.1.1      |
|әдістері. Тіркеу әдістері. Органолептикалық және       |          |7.1.2      |
|сараптамалық әдістер.                                  |          |           |
|Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық сараптама. |1         |7.1.1      |
|Ассортименттік және құжаттамалық сараптама.            |          |7.1.2      |
|                                                       |          |7.1.3      |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. Дайындық   |1         |7.1.1      |
|кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы кезең.                    |          |7.1.2      |
|Модуль 2 Санитарлы-гигиеналық және ветеринарлық сараптама                      |
|Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық және фито  |1         |7.1.1      |
|–санитарлық сараптама.                                 |          |7.1.2      |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптама. Объектілері.       |1         |7.1.1      |
|                                                       |          |7.1.2      |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау                                        |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме.      |2         |7.1.1      |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, |          |7.2.1      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |7.2.7      |
|Ет және етт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме.       |2         |7.1.1      |
|Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, |          |7.2.2      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |7.2.7      |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау                                             |
|Дәнді дақылдарды  және оларды өндеу өнімдерін сараптау.|1         |7.1.1      |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, |          |7.1.2      |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын     |          |7.1.3      |
|талаптар. Ақаулар.                                     |          |           |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау                                        |
|Алкогольді  және әлсіз алкогольді  сусындарды сараптау.|1         |7.1.1      |
|Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, |          |7.1.2      |
|буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын     |          |7.1.3      |
|талаптар. Ақаулар.                                     |          |           |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау                                             |
|Дәмдік өнімдерді  сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі  |1         |7.1.1      |
|және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне,          |          |7.2.5      |
|таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар.   |          |           |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды сараптау              |
|Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды        |1         |7.1.1      |
|сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. |          |7.2.4      |
|Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына     |          |           |
|қойылатын талаптар. Ақаулар.                           |          |           |
|Барлығы                                                |15        |           |
|Зертханалық жұмыс                                                              |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау                                        |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Сенсорлық анализ      |1       |7.1.1        |
|тәсілдерін оқыту.                                      |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Пастерленген сүт және кілегей  сапасын сараптау.       |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.2.6        |
|Сүтқышқылды сусындардын сапасын сараптау.              |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Қаймақ  және сүзбе сапасын сараптау.                   |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Етті сараптау.                                         |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Шұжық өнімдерін сараптау.                              |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Балық және балық өнімдерін сараптау.                   |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау                                             |
|Дәнді дақылдарды сараптау.                             |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.1        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау                                        |
|Сыра сапасын сараптау                                  |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.2        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Шараптар сапасын сараптау.                             |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.1        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау                                             |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Шай.                       |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Дәмдік тауарларды сараптау. Кофе.                      |2       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды сараптау              |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды         |1       |7.1.1        |
|сараптау.                                              |        |7.2.5        |
|Тағамдық майларды сараптау.                            |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.4        |
|Барлығы:                                               |15      |             |
|Тәжірибелік сабақ                                                              |
|Модуль 1 Тауарлық сараптама және әдістемелері                                  |
|Тауарлық сараптама. Жіктелуі.                          |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Тауарлар туралы ақпарат беру құралдары.                |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.2.6        |
|Өлшеу және органолептикалық әдістер.                   |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Тауартанулық сараптама. Жіктелуі.                      |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру.            |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.1.2        |
|Модуль 2 Санитарлы-гигиеналық және ветеринарлық сараптама                      |
|Санитарлы –гигиеналық сараптаманы жүргізуді            |1       |7.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |7.1.2        |
|Ветеринарлық –санитарлық сараптаманы жүргізуді         |1       |7.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |7.1.2        |
|Модуль 3 Сүт және ет өнімдерін сараптау                                        |
|Сүт және сүт өнімдерін сараптауды жүргізуді            |1       |7.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |7.2.1        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Ет және ет өнімдерін сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.2        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Балық және балық өнімдерін сараптауды жүргізуді        |1       |7.1.1        |
|ұйымдастыру.                                           |        |7.2.1        |
|                                                       |        |7.2.7        |
|Модуль 4 Дәнді дақылдарды сараптау                                             |
|Дәнді дақылдар және оларды өндеу өнімдерін сараптауды  |1       |7.1.1        |
|жүргізуді ұйымдастыру.                                 |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Модуль 5 Алкогольді сусындарды сараптау                                        |
|Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптауды |1       |7.1.1        |
|жүргізуді ұйымдастыру.                                 |        |7.1.2        |
|                                                       |        |7.1.3        |
|Модуль 6 Дәмдік өнімдерді сараптау                                             |
|Дәмдік өнімдерді сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.     |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.5        |
|Модуль 7 Балғын және өнделген көкөністер мен  тұқымдарды сараптау              |
|Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды         |1       |7.1.1        |
|сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.                      |        |7.2.4        |
|Тағамдық майларды сараптауды жүргізуді ұйымдастыру.    |1       |7.1.1        |
|                                                       |        |7.2.4        |
|Барлығы                                                |15      |             |

5   Білім алушылардың өздіндік  жұмысы тақырыптарының тізімі
 1 . Тауарлық сараптаманың әдістемелік негіздері.
 2 . Өнделген жемістер мен тұқымдардардың тауарлық сараптамасы.
 3 . Сүт консервілерінің сараптамасы.
 4 . Құрғақ сүт сараптамасы.
 5 . Мәйекті ірімшіктерді сараптау.
 6 . Балмұздақты сараптау.
 7 . Балыққа жатпайтын теңіз өнімдерін сараптау.
 8 . Уылдырық тауарларын сараптау.
 9 . Қақталған балық тауарларын сараптау.
 10 . Өсімдік майларын және маргаринді сараптау.
 11 . Шұжық өнімдерін сараптау.
 12 . Ет және ет өнімдерін ветеринарлық –санитарлық сараптау.

    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік         |Даналардың |Білім       |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары                  |саны       |алушылар    |ету пайызы|
|                                      |           |саны        |          |
|1                                     |2          |3           |4         |
|Шепелев А.Ф. Товароведение и          |10         |4           |100       |
|экспертиза мяса и мясных товаров . –  |           |            |          |
|Р/Д., 2001                            |           |            |          |
|Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и  |10         |4           |100       |
|молочных продуктов. – Р/Д., 2001      |           |            |          |
|Технология переработки продукции      |2          |4           |50        |
|растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008  |           |            |          |
|Мармузова, Л.В.  Технология           |15         |4           |100       |
|хлебопекарного производства. Сырье и  |           |            |          |
|материалы.- М., 2008                  |           |            |          |

    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
7.1.1  Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и мясных товаров . –
Р/Д., 2001
7.1.2 Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и молочных продуктов. – Р/Д., 2001
7.1.3 Технология переработки продукции растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008
7.1.4 Мармузова, Л.В.  Технология хлебопекарного производства. Сырье и
материалы.- М., 2008
7.1.5.Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.:
7.1.6 Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б.
7.1.7Николаева М. А. Товароведение  потребительских  товаров.  Теоретические
основы. М.: Норма, 1997. 283 б.Бровко О.Г. и др. 7.1.8Товароведение  пищевых
продуктов. М.: Экономика, 1988.
7.1.9Позняковский   В.М.   Гигиенические   основы   питания   и   экспертизы
продовольственных  товаров:  Учебник  для  ВУЗов.  -   Новосибирск:   Изд-во
Новосиб. ун-та, 1996.-432б.
7.2    Косымша
7.2.1  Бухтарева   Э.   Ф.,   Ильенко-Петровская   Т.П.,   Твердохлеб   Г.В.
Товароведение пищевых жиров, молока и  молочных  продуктов.  М.:  Экономика,
1985.
 7.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных  товаров.
М.: Экономика, 1986.
7.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей:  Учебник  для  вузов.  -
М.: Экономика, 1990. 288б.
7.2.4  Плотникова  Т.В.,  Позняковский  В.М.,  Ларина  Т.В.,  Елисеева  Л.Г.
Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд-
во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б.
7.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых  товаров:  Учебник.
— 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. —  404
б.
7.2.6 Николаева М.  А.,  Карташова  Л.  В.,  Положишникова  М.  А.  Средства
информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б.
7.2.7 Николаева М.  А.,  Лычников  Д.  С,  Неверов  А.  Н.  Идентификация  и
фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.








Пәндер