Файл қосу

Техническая микробиология техникасы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ
                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|  3 деңгейлі СМЖ         |ОӘК             | ПОӘК                         |
|құжаты                   |                |042-14-4-03.01.20.30/01-2009  |
|ПОӘК                     |Басылым № 2     |                              |
|«Жалпым микробиология»   |                |                              |
|пәнінің оқытушыға        |                |                              |
|арналған оқу әдістемелік |                |                              |
|кешені                   |                |                              |




                        «Жалпы микробиология» пәнінің
    5В05073200 - «Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығына
                                  арналған
                           оқу-әдістемелік кешені








               ПӘННІҢ  ОҚЫТУШЫҒА  АРНАЛҒАН  ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ













                                 Семей 2012


                                  Алғы сөз


       1.  ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ:
   Құрастырушы:__________Байғазанов А.Н., ветеринария ғылымдарының
   кандидаты, доцент, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің
   «Ветеринариялық санитария» кафедрасы «___» __________ 2012 ж.


       2.Талқыланды:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   №___хаттама «___» __________ 2012 ж.
   Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков


   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында
   №___хаттама «___» __________ 2012 ж.
   Төрайымы _____________  Қ.Р.Сатиева


       3. БЕКІТІЛДІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды
   №___хаттама «___» __________ 2012 ж.
   ОӘК төрағасы,  оқу ісі жөніндегі проректор ____________ Б. А.Рыскелдиев


       4. ЕКІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ



































                                   Мазмұны

   1. Пайдалану аймағы
   2. Нормативтік сілтемелер
   3. Жалпы ережелер
     4.   Оқытушыға арналған пәннің  оқу жұмыс жоспарының мазмұны
     5.   Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
     6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
     7.   Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі
   8.   Әдебиеттер































































      1. ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ
       «Жалпы микробиология» пәнінің  оқытушыға  арналған  жұмысбағдарламасы
050732-«Стандарттау,   сертификаттау    және    метрология»     мамандығының
студенттеріне арналған.
        Ол студенттерді курстың мазмұнымен, қажеттілігімен,  актуальдығымен,
саясатымен таныстырып,   қажетті біліммен қамтамасыз етеді.  Оқу-әдістемелік
кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын  негізгі құжат болып саналады.
       «Жалпы микробиология» пәні  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен  осы  пән
бойынша оқу үрдісін  ұйымдастырудағы  негіз  болып  саналады  және  ол  мына
құжаттардың талабына сай құрастырылған:
Білім берудің  мемлекеттік  жалпыға  міндетті  стандарты,  мамандық  050732-
«Стандарттау, сертификаттау және метрология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР  білім
және ғылым министрлігінің  бұйрығымен  бекітіліп,  қолдануға  жіберілген,  7
тамыз 2004 жжыл, № 671.

             2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
       Оқытушыға  арналған   «Жалпы   микробиология»   пәні   бойынша   оқу-
әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін  ұйымдастырудағы  негіз  болып
саналады және ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған:
Білім берудің  мемлекеттік  жалпыға  міндетті  стандарты,  мамандық  050732-
«Стандарттау, сертификаттау және метрология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР  білім
және ғылым министрлігінің  бұйрығымен  бекітіліп,  қолдануға  жіберілген,  7
тамыз 2004 жжыл, № 671.  және  университеттің СТУ 042-РГКП-СГУ-8 -2007  және
ДП 042-08.10.10.12-2007  стандарттарына сүйене отырып жасалынған

            3 Жалпы ережелер
       3.1    Пән мазмұнына қысқаша сипаттама.
         Микробиология   пәні  жәй  көзге  көрінбейтін    тірі   организмдер
-микробтар мен вирустармен танысу,   олардың  өсіп-көбею,   адам,  жануарлар
және өсімдіктеде тудыратын өзгерістерді, табиғатта  таралуын  зерттеү,  ауыл
шаруашылығы мен өндіріс саласындағы ролі, сырқы  ортаны  қорғау  және  жалпы
биологиялық мақсаттарды шешу жолдарын қарастырады.
        3.2  Пәнді оқытудың мақсаты –  микроб  және  вирустарды  өсірү  және
олардын түрін анықтау тәсілдерін менгерү.
          3.3   Пәнді   оқытудың   негізгі   міндеттері    –    студенттерді
микробиологиялық және вирусологиялық зерттеү әдістеріне  үйрету.
        3.4 Жалпы микробиология пәнін оқыған студент келесі  талаптарға  сай
болу керек:
-   әр  түрлі  топтағы  микроб  және  вирустардың  құрлысын,  морфологиясын,
классификациясын; физиологиясын, экологиясын, генетикасын, бактериалды  және
вирустық инфекцияларға  қарсы заттарын білу;
- микроорганизмдердің тұрақты емес  элементтерін;  тинкториалды  қасиеттерін
анықтауды; микробтың таза  өсіндісін  бөліп  алу  және  олардың  биохимиялық
қасиеттерін білу;
-  микроб және вирустардың жіктелу негіздерін  білу;
-  микроб  және  вирус  жасушаларында  өтетін   физиологиялық   процестердің
болмысын түсіну;
-   биотехнологиялық   процестердегі    микроорганизмдердің    маңыздылығын,
иммунитет және инфекция туралы уғымдарды түсіне білулері;

-   микроб  өсіндісі  мен  жұмыс  істеуді  және  бактериалды   препараттарды
дайындау және бояу тәсілдерін білу;

            3.5 Пәннің пререквизиттері:
  - органикалық, биоорганикалық және  биологиялық  химия
  - биофизика
  - физиология
  - ботаника
  - зоология
  - гистология
  - молекулярлық биология
  - генетика
            3.6 Пәннің постреквизиттері
  - жасуша биотехнологиясы
  - микроорганизмдер биотехнологиясы
  - тағамдық биотехнология

            1 кесте – Оқу жоспардың көшірмесі


   |Курс                      |Семе стр |Кредит                               |
|                          |         |саны                                 |
|1                         |2        |3                                    |
|Дәрістер                                                                  |
|1.Микробиология пәні және |1        |1.Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|оның мақсаты.             |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2.«Техническая микробиология    |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с3-12                           |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с3-6         |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону             |
|                          |         |«Феникс»,2000-с3-6                   |
|2.Микроорганимздердің     |1        |1.Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|морфологиясы және жүйесі. |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с13-31                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с33-43       |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с7-8                   |
|3.Микрорганизмдердің      |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|физиологиясы.             |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с32-53                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с44-57       |
|                          |         |4.ТрушинаТ.П основы микробиологии,   |
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с13-25                 |
|4.Микрорганизмдерге сыртқы|1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|фактордың әсері.          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с59-97                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с61-89       |
|                          |         |4. Трушина Т.П основы микробиологии, |
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с32-47                 |
|5.Микроорганизмдер        |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|экологиясы.               |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с83-92 |
|6.Микроорганизмдер        |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|генетикасы.               |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:                      |
|                          |         |«Феникс»,2000-с83-92                 |
|7.Инфекция.               |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|                          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с335-349                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с90-113      |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с64-82                 |
|8.Иммунитет.              |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|                          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с135-138                        |
|                          |         |3.«Ветеринарная микробиология и      |
|                          |         |иммунология»/под ред проф. Н.А.      |
|                          |         |Радчука ,-М., 1991-с94-104           |
|9.Вирустар және фагтар.   |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|Бактериофагия.            |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с139-163                        |
|                          |         |3.«Ветеринарная микробиология и      |
|                          |         |иммунология»/под ред проф. Н.А.      |
|                          |         |Радчука,-М., 1991-с104-159           |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000.  5.Мырзабекова Ш.Б.   |
|                          |         |Ветеринариялық вирусология Алматы,   |
|                          |         |2004                                 |
|10.Сүт және сүт           |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|өнімдерінің микрофлорасы. |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
| 11.Ет және шұжық         |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|өнімдерінің микрофлорасы. |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|                          |         |                                     |
|12. Балық микрофлорасы.   |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|                          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|13.Жұмыртқа және жұмыртқа |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|өнімдерінің микрофлорасы. |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|14.Биотехнология          |         | 1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|процесстердегі            |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|микроорганизмдердің ролі. |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|15.Қортынды дәріс.        |15       |                                     |
|Зертханалық сабақтар                                                      |
|1.Микробиологиялық        |1        |1.Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|зертхана, оның мақсаты.   |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|Иммерсиялық жүйе.         |         |1999 2.«Техническая микробиология    |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с3-12                           |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с3-6         |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону             |
|                          |         |«Феникс»,2000-с3-6                   |
|2.Бактериялардың          |1        |1.Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|морфологиясы.             |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с13-31                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с33-43       |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с7-8                   |
|3.Бояулар, бояу           |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|ерітінділері. Бактериалды |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|препаратты дайындау       |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|техникасы.  Жай бояу      |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|әдісі.                    |         |1968-с32-53                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с44-57       |
|                          |         |4.ТрушинаТ.П основы микробиологии,   |
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с13-25                 |
|4.Зең - ашытқы            |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|саңырауқұлақтардың, және  |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|актиномицеттердің         |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|морфологиясы.             |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с59-97                          |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с61-89       |
|                          |         |4. Трушина Т.П основы микробиологии, |
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с32-47                 |
|5. Күрделі бояу әдістер.  |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|Грам  бояу әдісі          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999 2. «Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с83-92 |
| 6.Спора және капсулаларды|1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|анықтау әдістері.         |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:                      |
|                          |         |«Феникс»,2000-с83-92                 |
|7.Бактериялардың          |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|қозғалғыштығын анықтау.   |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|Коллоквиум.               |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с335-349                        |
|                          |         |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская    |
|                          |         |О.А. «Микробиология в пищевой        |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с90-113      |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с64-82                 |
|8.Зертханалық аспаптар.   |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|Стерилизация әдістері.    |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|Пастеризация ,            |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с135-138                        |
|                          |         |3.«Ветеринарная микробиология и      |
|                          |         |иммунология»/под ред проф. Н.А.      |
|                          |         |Радчука ,-М., 1991-с94-104           |
|9.Қоректік                |1        |1. Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|орталар.Компоненттері,    |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|жіктелуі. Микробтардың    |         |1999. 2. «Техническая микробиология  |
|таза өсіндісі. Бөліп алу  |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|әдістері. Аэроб және      |         |1968-с139-163                        |
|анаэробты микробтарды     |         |3.«Ветеринарная микробиология и      |
|өсірү.                    |         |иммунология»/под ред проф. Н.А.      |
|                          |         |Радчука,-М., 1991-с104-159           |
|                          |         |4. Трушина Т.П. основы микробиологии,|
|                          |         |физиологии питания и сакнитарии для  |
|                          |         |опщепита- Ростов-на-Дону:            |
|                          |         |«Феникс»,2000-с98-102                |
|10.Микробтың культуральдық|1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|қасиеттері.               |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|11.Микроорганизмдердің    |1        |                                     |
|ферментативті қасиеттері. |         |                                     |
|Микроорганизм түрін       |         |                                     |
|анықтау.                  |         |                                     |
|12.Топырақ, ауа, су       |1        |1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал         |
|микрофлорасы.             |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|13.Сүт және сүт өнімдерін |1        | 1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал        |
|санитарлы микробиолгиялық |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|зерттеү.                  |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|14.Ет  және ет өнімдерін  |1        |  1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал       |
|санитарлы микробиолгиялық |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|зерттеү.                  |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|
|15.Қортынды сабақ         |1        |   1 Толыспаев Б.Т., т.б.  «Мал      |
|                          |         |дәрігерлік микробиология» Алматы,    |
|                          |         |1999. 2.«Техническая микробиология   |
|                          |         |пищевых продуктов»,А.Я Панкратова-М.,|
|                          |         |1968-с164-174                        |
|                          |         |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская О.А.|
|                          |         |«Микробиология в пищевой             |
|                          |         |промышленности»-М.,1975-с7-15        |
|                          |         |4.. Трушина Т.П. основы              |
|                          |         |микробиологии, физиологии питания и  |
|                          |         |сакнитарии для опщепита-             |
|                          |         |Ростов-на-Дону:  «Феникс»,2000-с83-92|


      5.Студенттердің өздік жұмыстарының
тақырыптарының тізімі


    5.1  Микробиологияның даму тарихы.
    5.2  Риккетсия, хламидия, микоплазмалар
      5.3  Дезинфекция, дезинфектанттардың сипаттамасы
    5.4  Суды залалсыздандыру тәсілдері
    5.5  Мал денесінің микрофлорасы
    5.6  Микробаралығынғы карымқатынас түрлері
    5.7  Пропион.., май.., сіркеқышқылды ашу процесстердің қоздырушылары





          6.  Пәннің оқу-әдістемелік картасы
      3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы

|Тақырып                               |Көрнекі     |Өздік жұмыс    |Бақылау|
|                                      |құралдар,ТҚЖ|сұрақтары      |түрі   |
|                                      |,           |               |       |
|                                      |плакаттар   |               |       |
|Дәрістер          |Зертханалық        |            |               |       |
|                  |сабақтар           |            |               |       |
|1                 |3                  |4           |5              |6      |
|1.Микробиология   |1.Микробиологиялық |Плакаттар,  |Микробиологиялы|Ауызша |
|пәні және оның    |зертхана, оның     |Микроб      |қ лабораторияда|сұрау, |
|мақсаты.          |мақсаты.           |өсіндісі,   |жұмыс істеу    |реферат|
|                  |Иммерсиялық жүйе.  |микроскоп   |ережелері      |       |
|2.Микроорганимздер|2.Бактериялардың   |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|дің морфологиясы  |морфологиясы.      |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|және жүйесі.      |                   |өсіндісі ,  |морфологиялық, |реферат|
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|3.Микрорганизмдерд|3.Бояулар, бояу    |Плакаттар,  | Анилин        |Ауызша |
|ің физиологиясы.  |ерітінділері.      |Микроб      |бояулар,       |сұрау, |
|                  |Бактериалды        |өсіндісі ,  |препаратты     |реферат|
|                  |препаратты дайындау|микроскоп   |бекітү         |       |
|                  |техникасы.  Жай    |            |тәсілдері,мақса|       |
|                  |бояу әдісі.        |            |ты             |       |
|4.Микрорганизмдерг|4.Зең - ашытқы     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|е сыртқы фактордың|саңырауқұлақтардың,|Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|әсері.            |және               |өсіндісі ,  |морфологиялық, |реферат|
|                  |актиномицеттердің  |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |морфологиясы.      |            |қасиеттері     |       |
|5.Микроорганизмдер|5. Күрделі бояу    |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|экологиясы.       |әдістер. Грам  бояу|Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |әдісі              |өсіндісі ,  |морфологиялық, |реферат|
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|6.Микроорганизмдер| 6.Спора және      |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|генетикасы.       |капсулаларды       |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |анықтау әдістері.  |өсіндісі,   |морфологиялық, |реферат|
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|7.Инфекция.       |7.Бактериялардың   |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|                  |қозғалғыштығын     |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |анықтау.           |өсіндісі ,  |морфологиялық, |реферат|
|                  |Коллоквиум.        |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|8.Иммунитет.      |8.Зертханалық      |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|                  |аспаптар.          |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |Стерилизация       |өсіндісі    |морфологиялық, |реферат|
|                  |әдістері.          |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |Пастеризация ,     |            |қасиеттері     |       |
|9.Вирустар және   |9.Қоректік         |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|фагтар.           |орталар.Компонентте|Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|Бактериофагия.    |рі, жіктелуі.      |өсіндісі  , |морфологиялық, |реферат|
|                  |Микробтардың таза  |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |өсіндісі. Бөліп алу|            |қасиеттері     |       |
|                  |әдістері. Аэроб    |            |               |       |
|                  |және анаэробты     |            |               |       |
|                  |микробтарды өсірү. |            |               |       |
|10.Сүт және сүт   |10.Микробтың       |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|өнімдерінің       |культуральдық      |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|микрофлорасы.     |қасиеттері.        |өсіндісі,   |морфологиялық, |реферат|
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
| 11.Ет және шұжық |11.Микроорганизмдер|Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|өнімдерінің       |дің ферментативті  |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|микрофлорасы.     |қасиеттері.        |өсіндіс,    |морфологиялық, |реферат|
|                  |Микроорганизм түрін|микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |анықтау.           |            |қасиеттері     |       |
|12. Балық         |12.Топырақ, ауа, су|Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|микрофлорасы.     |микрофлорасы.      |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |                   |өсіндіс ,   |морфологиялық, |реферат|
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|13.Жұмыртқа және  |13.Сүт және сүт    |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|жұмыртқа          |өнімдерін санитарлы|Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|өнімдерінің       |микробиолгиялық    |өсіндіс ,   |морфологиялық, |реферат|
|микрофлорасы.     |зерттеү.           |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|14.Биотехнология  |14.Ет  және ет     |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|процесстердігі    |өнімдерін санитарлы|Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|микроорганизмдерді|микробиолгиялық    |өсіндіс,    |морфологиялық, |реферат|
|ң ролі.           |зерттеү.           |микроскоп   |биолгиялық     |       |
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |
|15.Қортынды дәріс.|15.Қортынды сабақ  |Плакаттар,  |Бактериялардың |Ауызша |
|                  |                   |Микроб      |пішіні,        |сұрау, |
|                  |                   |өсіндіс,    |морфологиялық, |       |
|                  |                   |микроскоп   |биолгиялық     |реферат|
|                  |                   |            |қасиеттері     |       |






             7.  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі
             4 кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік     |Саны         |Студенттер   |Қамтылу  |
|құралдар                          |             |саны         |пайызы   |
|1                                 |2            |3            |4        |
|1 Техническая микробиология       |25           |5            |100      |
|пищевых продуктов. Под ред. А.Я.  |             |             |         |
|Панкратов и др.М. 1968.           |             |             |         |
|2.Жвирблянская А.Ю., Бакушинская  |30           |5            |100      |
|О.А. «Микробиология в пищевой     |             |             |         |
|промышленности»-М.,1975           |             |             |         |
|3.ТрушинаТ.П Основы микробиологии,|10           |5            |100      |
|физиологии питания и сакнитарии   |             |             |         |
|для опщепита- Ростов-на-Дону:     |             |             |         |
|«Феникс»,2000                     |             |             |         |
|4Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев|5            |5            |100      |
|А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік       |             |             |         |
|микробиология. Алматы,1999        |             |             |         |
|5 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И,  |50           |5            |100      |
|Гительсон С.С Практикум по        |             |             |         |
|ветеринарной микробиологии и      |             |             |         |
|иммунологии, Москва, 1989         |             |             |         |
|6 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық |50           |5            |100      |
|вирусология. Алматы ,2004         |             |             |         |
|7 Омарбеков Е.О.Вирусология       |25           |5            |100      |
|пәнінің зертханалық сабақтары.    |             |             |         |
|Семей,2001                        |             |             |         |



             8. Әдебиеттер


            8.1   Негізгі әдебиеттер
     8.1.1 Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік
     микробиология. Алматы,1999
     8.1.2  1 Техническая микробиология пищевых продуктов. Под ред. А.Я.
     Панкратов и др.М. 1968.
     8.1.3  Жвирблянская А.Ю., Бакушинская О.А. «Микробиология в пищевой
     промышленности»-М.,1975
                                                       8.1.4  Мырзабекова
     Ш.Б. Ветеринариялық вирусология. Алматы ,


         8.1.5 Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары.

         Семей, 2201


           8.2  Қосымша әдебиеттер
     8.2.1 Асонов Н.Р. Микробиология, М. 1989
     8.2.2 Нецепляев С.В. , Панкратов А.Я. Лабораторный практикум по
     микробиологии пищевых продуктов животног происхождения-М., 1990
     8.2.3 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, Гительсон С.С Практикум по
     ветеринарной микробиологии и иммунологии, Москва, 1989
     8.2.4 Бетина В. Путешествие в страну микробов-М


























Пәндер