Файл қосу

Пәннің аты Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты                     |ПОӘК             |                     |
|                                          |                 |ПОӘК                 |
|                                          |                 |042-18.23-1.39/02-201|
|                                          |                 |4                    |
|«Мал және құс өнімдерін ветеринариялық    |Басылым № 1      |                     |
|санитариялық сараптау» пәнінің            |                 |                     |
|студенттерге арналған жұмыс бағдарламасы  |                 |                     |






        «МАЛ ЖӘНЕ ҚҰС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ»
      пәнінің 5В120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған




                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                        ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей
                                    2014













                                  Алғы сөз


1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы –Дюсембаев С.Т. в.ғ.д., профессор
Серикова А.Т. в.ғ.к., профессор м.а.
Қойгелдинова А.С. в.ғ.к., доцент м.а.
«Ветеринариялық санитария»  кафедрасы,


___________ « ___ » ___________ 2014 ж.




   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2014 ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2014 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2014 ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. Алғаш рет енгізілді










                                   МАЗМҰНЫ

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   3. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   4. Курстың форматы
   5. Курстың саясаты
   6. Бағаны қоюдың саясаты
   7. Әдебиеттер














































1.1. ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

Құрастырушы –Дюсембаев С.Т. в.ғ.д., профессор
 Серикова А.Т. в.ғ.к., профессор м.а.
Қойгелдинова А.С. в.ғ.к., доцент м.а.
Ақпарттық байланыс – т.53- 19 -70, № 7 оқу ғимараты
Сабақ өткізу орны - № 309, 311, 312  аудитория
Пәннің аты «Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау»
Кредит саны – 3
«Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық  сараптау»  пән  бойынша
оқу-әдістемелік  кешен  5В120200-  «Ветеринарлык   санитария»   мамандығының
студенттеріне    арналган.    Ол    студенттерді    курстың,     мазмұнымен,
қажеттілігімен,  өзектілігімен,  саясатымен  таныстырып,  қажетті   біліммен
қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді  оқудағы  басшылыққа  алатын
нeriзri құжат болып саналады.
«Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау»  пәні  бойынша
оқу-әдістемелік кешен осы пән  бойынша  оқу  үрдісін  ұйымдастырудағы  негіз
болып саналады және ол Типтік оқу бағдарламасы Қазақстан Республикасы  Білім
және  ғылым  министрлігінің  2004  жылғы  07  тамызындағы   №671  бұйрығымен
бекітілген, 5В120200 – «Ветеринариялық санитария»  мамандығының  мемлекеттік
жалпыға міндетті білім беру стандартына сәйкес дайындалған.




1.2 Пәннге қысқаша түсініктеме – мал және құс шаруашылығы өнімдері  вет  сан
сараптаудың халық шаруашылық маңызы зор себебі  сойыс  өнімдерін  интенсивті
технологиялық өңдеу негізінде қазіргі  заманғы,  алдыңғы  зерттеу  әдістерін
қолдану, бүгінгі күнде жоғары  сапалы  тағамдық  өнімдерді  алуға  мүмкіндік
береді.
1.3 Мақсаты –халықты зоонтропонозды аурулардан қорғау,  жануарлардың  жануар
тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау  ветеринариялық
санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан  жануар  және
құс сойыс өнімдерін, ет  өнімдерін,  сүт  және  сүт  өнімдерін  өндіру  және
шығару салаларында зерттеушілік ұйымдастырушылық,басқарушылық және  сараптау
қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады.
1.4  Міндеті  -  мал  және  құс   шаруашылығы  өнімдерін  вет  сан   бағалау
ережелерін және гигиеналық зерттеу  әдістерін,сонымен  қатар  жануар  тектес
шикізаттарын   және   өнімдерін   стандартизациялық    және    сертификаттық
технологиясының негіздерін меңгеру.
1.5 Білу керек:
-инфекциялық, инвазиялық  аурулардың  қоздырғыштарына  термиялық  әсерлердің
режимдерін (төменгі және  жоғарығы  температуpa)  санитарлық  өңдеу  сапасын
микробиологиялық қадағалау  үшін  вет  бақылау  нысандарынан  сынамалар  алу
ережелері;
- Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және  басқа  да
жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында  дайындау
кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
-Мал және құс шаруашылығы  өнімдерін  жабайы  аңдар  және  құстар  өнімдерін
жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВССды ұйымдастыруды  және  оның
әдістерін санитарлық бағалауды;
- Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
- Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Меңгеру
-Органикалық,биохимиялық, гистологиялық,  бактериологиялық,  ғылыми  зерттеу
әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды  анықтау  үшін  малдардың
сойыс   өнімдерін   қарап   тексеру    әдістерін    сонымен    қатар    етті
трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек;
-Өнімдер мен шикізаттардың  сапалығын  анықтау  үшін  оргенолептикалық  және
арнайы зерттеу әдістерін;
-Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және  әдістемелік  мәселелерді
шешу үшін алынған белгілер;
Істей білу
- Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін,  сүт  және  сүт
өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес  шикізаттарды  вет
сан сараптауды жүргізу;
- Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу;
-Инфекциялық,инвазиялық,жұқпалы емес  аурулар  уланулар  кезіндегі  мал  құс
өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық  сараптауды  жүргізу
және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу;
-Жануар  тектес  шикізаттар  мен  өнімдерді   зерттеудің   қазіргі   заманғы
әдістерін қолдану;
Түсіну
- сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін,  сүт  және
сүт  өнімдерін  ветеринариялық  санитариялық   сараптауды,   ет   және   құс
комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың  құрылысына,
жер таңдауды квалификациялық  жүргізуге  мүмкіндік  беретін  теорияны  жақсы
түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде  қолданылатын  технология  және
стандартизация негіздерін білу.
Ескере білу
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін  факторлар  туралы  жалпы
түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу;
Игеру
- Сойыс малдарын  құстарды  қабылдау  және  тапсыру  тасымалдау  және  союға
дайындау технологиялық, биохимиялық бақылау үшін өнімдерден сынама алу;
- Ет өнімдерін кәсіпорындарда базарлардың ВСС сүт  зауыттарында  ұшалар  мен
мүшелерге ВСС жүргізу;
-Ет және сүт,  жұмыртқа  мал  шикізаттарына  оргенолептикалық,физиохимиялық,
гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру.

1.6 Пәннің пререквизиттері:
1.6.1.Жануарлар морфологиясы
1.6.2.Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
1.6.3. Боифизика
1.6.4. Мал шаруашылығы және азықтардың сапасын бағалау
1.6.5. Микробиология
1.6.6.Вирусология
1.7 Пәннің постреквизиты:
1.7.1. Індеттану
1.7.2. Жануарлардың инвазиялық аурулары
1.7.3. Жануарлардың инфекциялық аурулары
1.7.4. Паталогиялық анатомия


2 САБАҚ  ТҮРІНЕ  БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ
                                                                     кесте 1
|Тақыры|Дәріс тақырыптары               |Сағат саны                              |
|п №   |                                |                                        |
|      |                                |Дәріс |СТС    |Лаб   |СОӨЖ   |СӨЖ      |
|1     |2                               |3     |4      |5     |6      |7        |
|1 модуль. Етті консервациялаудың технологиялық негіздері, гигиенасы және       |
|ветеринариялық санитариялық сараптауы.                                         |
|1     |Етті консервациялаудың          |1     |       |1     |1      |1        |
|      |технологиялық негіздері,        |      |       |      |       |         |
|      |гигиенасы және ветеринариялық   |      |       |      |       |         |
|      |санитариялық сараптауы.         |      |       |      |       |         |
|2     |Ет және ет өнімдерін төменгі    |1     |       |1     |1      |1        |
|      |температурада консервациялау.   |      |       |      |       |         |
|3     |Тоңазытқышта ет және ет         |1     |       |1     |1      |1        |
|      |өнімдерін бақылау және          |      |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|4     |Ас тұзымен етті консервациялау. |1     |       |1     |1      |1        |
|5     |Тез бұзылатын өнімдерді         |2     |       |2     |2      |2        |
|      |тасымалдау және тоңазытқышты    |      |       |      |       |         |
|      |көлікті ветеринариялық          |      |       |      |       |         |
|      |санитариялық бақылау.           |      |       |      |       |         |
|6     |Субөнімдерді (қосымша өнімдер)  |1     |       |1     |1      |1        |
|      |өндеу технологиясының негіздері |      |       |      |       |         |
|      |және ветеринариялық санитариялық|      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|7     |Тағамдық майды өндеу            |1     |       |1     |1      |1        |
|      |технологиясының негіздері және  |      |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|8     |Эндокринді шикізаты өндеу       |1     |       |1     |1      |1        |
|      |технологиясының негіздері және  |      |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|9     |Қанды өндеу технологиясының     |1     |       |1     |1      |1        |
|      |негіздері және ветеринариялық   |      |       |      |       |         |
|      |санитариялық сараптау.          |      |       |      |       |         |
|10    |Ішек шикізатың өндеу            |1     |       |1     |1      |1        |
|      |технологиясының негіздері және  |      |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|11    | Техникалық шикізаттарды өндеу  |1     |       |1     |1      |1        |
|      |технологиясының негіздері және  |      |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |сараптау.                       |      |       |      |       |         |
|2 модуль. Сүттің құрамы, қасиеті және ауылшаруашылық маңызы.                   |
|12    |Сүттің құрамы, қасиеті және     |1     |       |1     |1      |1        |
|      |ауылшаруашылық маңызы.          |      |       |      |       |         |
|13    |Сапалы сүт алу жағдайын         |1     |       |1     |1      |1        |
|      |сипаттайтын санитариялық        |      |       |      |       |         |
|      |гигиеналық көрсеткіштер.        |      |       |      |       |         |
|14    |Сау және ауру малдан сүт алудың |1     |       |      |       |         |
|      |ветеринариялық санитариялық     |      |       |      |       |         |
|      |ережесі.                        |      |       |      |       |         |
|15    |Жұқпалы аурумен ауырған малдан  |15    |       |15    |15     |15       |
|      |алынған сүтті ветеринариялық    |      |       |      |       |         |
|      |санитариялық сараптау.          |      |       |      |       |         |

3 ПӘНДІ ОҚУ ЖӨНІНДЕ ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР

     Сабаққа дайындалуда  алдын  ала  ұсынылған  әдебиеттермен,  әдістемелік
нұсқаулармен  таныс  болу  керек.  Сабақтың  мазмұнына,  мақсатына,  негізгі
сұрақтарына  назар  аударыңыз.  Оқу  кезінде  бағдарламада  берілген  барлық
сұрақтар  бойынша  жұмыс  дәптеріне  конспект  жасалуы  керек.   Зертханалық
сабақтарда берілген тапсырманы  талдау  диалог  түрінде  өтеді.  Зертханалық
сабақ  екі  критерий  бойынша  бағаланады:  сабаққа  қатысу  және  тақырыпты
талдаудағы белсенділік  көрсету.  Сабаққа  қатысу  әр  сабақ  үшін  1  балл,
талдауға қатысу 3 балл  болып  есептеледі  (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-
жақсы, 3 балл- өте жақсы) АБЖ  бойынша  жасалған  жұмысқа  байланысты  жұмыс
дәптерінде жазылады. АБЖ барлығы – 30.  Әрбір  АБЖ  үшбалдық  жүйе   бойынша
есептеледі  (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3  балл-  өте   жақсы).
Күнделікті  үйге  берілген  тапсырманы  тиянақты  орындау,   сабақ   кезінде
тақырыпты   талдауға   белсене   араласу    -    сіздің   емтиханды    жақсы
тапсыруыңыздың кепілі екендігін ұмытпаңыз!

        СӨЖ  жеке дәптер арнау  керек.  Жоспарда  көрсетілген  тақырыптардың
сұрақтарына, ұсынылған  әдебиеттерді  пайдалана  отырып,  нақты  жауап  жазу
керек. Ағымдағы семестрде 15  СӨЖ.



4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ

   Курстың саясаты – бұл оқытушының пәнді оқыту барысында студентке қоятын
талаптар жүйесі. Төменде ұсынылатын талаптар тізімі көрсетілген:
    ✓      сабақтан       кешігуге       оны       жіберуге       болмайды;


    ✓ сабақ  үстінде  ұялы  телефондарды  өшіру;
    ✓ барлық  тапсырмаларды  өз  уақытында  орындау;
    ✓  сабақ  үстінде  сағыз  шайнамау,оқытушы   ұсынған   сабақ   жоспарын
      мұқият тыңдап,  оған  белсенді  түрде  қатысу;
    ✓ себепті  жағдаймен  қатыспаған   сабағын  (  деканаттың   рұқсатымен)
      қайта  тапсыру;
    ✓ өз  бетінше  кітапханада және үйде  дайындық  жасау;


   5. КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
   Академиялық  этика  ережесі:
    ✓ тәртіп  сақтау;
    ✓ тәрбиелік;
    ✓ адамшергілік;
    ✓ шыншылдық;
    ✓ жауапкершілігінің бар  болуы;
Оқу   топтарындағы  келіспеушілік  жағдайларды  оқытушылар  немесе
тьюторлардың  қатысуымен  ашық  түрде  талқыға  салу керек, шешілмеген
жағдайда  деканат  қызметкерлері  көмегімен  қарастырылады.


6 БАҒАНЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
                                                                     2 кесте
|Апта |Бақылау түрі                            |Барлық балл  |Ескертулер  |
|1    |2                                       |3            |4           |
|1    |1-7 апталар бойынша барлық сабақтарға   |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|2    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|3    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|4    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|5    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|6    |Зертханалық сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|7    |Аралық  бақылау 1                       |90           |            |
|1-7 апталар бойынша қортынды баллдар          |300          |            |
|     |8-15 апталар бойынша барлық сабақтарға  |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|8    |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|9    |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|10   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|11   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|12   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|13   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|14   |Зертханалық сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 6  |18           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|15   |Аралық бақылау 2                        |90           |            |
|8-15 апталар бойынша қортынды                 |300          |            |
|Емтихан бойынша баллдар                       |400          |            |
|Академиялық аралық бойынша баллдар            |1000         |            |






7. ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізігі әдебиеттер
7.2.1 Большаков А. С. и др. «Технология мяса и мясопродуктов». Москва, 1976
г. с. 399.
7.1.2.Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575.
7.1.3. Загаевский И.С., Жмурко Т. В. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с
основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1983 г.
с. 224.
7.1.4.Житенко П. В. «Технология продуктов убоя животных» Москва,  1984 г.
с. 230.
7.1.5.Макаров В. А.   «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с. 463.
7.1.6.Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного
и растительного происхождения». Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
7.2 Қосымша әдебиеттер
7.2.1 . Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. «Технология переработки мяса и других
продуктов убоя животных». Москва, 1971 г. с. 159.
7.2.2 Поздняковский В. М. «Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
7.2.3. Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов
убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
7.2.4. Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза
продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
7.2.5.Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва,
Агропромиздат, 1998 г. с. 576.












































Пәндер