Файл қосу

Санитариялық микробиологияның мақсаты



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                     |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты       |ОӘК               |                        |
|                            |                  |                        |
|                            |                  |ПОӘК                    |
|                            |                  |042-18-23.1.48 / 01-2013|
|ПОӘК                        |                  |                        |
|«Санитариялық микробиология»|№__ басылым       |                        |
|пәнінің оқытушыға арналған  |"____" _________  |                        |
|жұмыс бағдарламасы          |20___             |                        |




                        «Санитариялық микробиология»
                                   пәнінің
          5В120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған


                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                         ПӘННІҢ  ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ



















                                    Семей
                                    2013

                                  Алғы сөз


1 ӘЗІРЛЕГЕН


Құрастырушы  ____________  Омарбеков   Е.   О.,   ветеринария   ғылымдарының
кандидаты, доцент.
 «___» __________ 2013 жыл.





2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

2.1 «Ветеринариялық санитария» кафедрасының  мәжілісінде
№____хаттама  «_____» __________2013 жыл
Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков




2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің мәжілісінде
№____хаттама  «_____» __________2013 жыл
Төрайымы ___________________     А. Тлеубаева





3 БЕКІТІЛДІ


Университеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің  мәжілісінде    мақұлданды   және
баспаға ұсынылды

№____хаттама  «_____» __________2013 жыл


ОӘК төрағасы, оқу ісі жөніндегі проректор __________ Г. Искакова





4 АЛҒАШ РЕТ  ЕНГІЗІЛДІ.

















                                   Мазмұны


1  Пайдалану аймағы
2  Нормативтік сілтемелер
3  Жалпы ережелер
4  Оқытушыға арналған пәннің  оқу жұмыс жоспарының мазмұны
5  Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
6  Пәннің оқу-әдістемелік картасы
7  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі
8  Әдебиеттер






































      1 ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ


      «Санитариялық  микробиология  »  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
5В120200 - «Ветеринарлық санитария» мамандығының студенттеріне арналған.  Ол
студенттерді курстың мазмұнымен, қажеттілігімен, актуальдығымен,  саясатымен
таныстырып,    қажетті  біліммен  қамтамасыз  етеді.  Оқу-әдістемелік  кешен
пәнді оқудағы басшылыққа алатын  негізгі құжат болып саналады.




      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      «Санитариялық микробиология » пәні бойынша оқу-әдістемелік  кешен  осы
пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады  және  ол  мына
құжаттардың талабына сай құрастырылған:
    – Мемлекеттік жалпыға міндетті жоғары білім беру стандартына;
    –  5В120200  «Ветеринариялық  санитария»  мамандығының   эликтивті   пән
      катологі;
    –   5В120200   –   «Ветеринариялық   санитария»   мамандығын    дайындау
      «Санитариялық микробиология» пәнінің оқу бағдарламасы;
    – 5В120200 «Ветеринариялық санитария»  мамандығына  арналған  оқу  жұмыс
      жоспары.
    – СТУ 042-ГУ-4-2013 Университет стандарты   «оқу  –  әдістемелік  пәннің
      кешені дайындалуы мен рәсімделуіне жалпы талаптар»;
    – ДП 042-1.01-2013 Құжатты рәсімдеу «Пәннің оқу – әдістемелік  кешенінің
      құрлымы мен мазмұны».


      3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1 Пән мазмұнына қысқаша сипаттама
      Ветеринариялық   санитария   мамандығының    студенттеріне    арналған
санитариялық   микробиология    пәні   ветеринариялық   микробиология   және
вирусология негіздерін  ескере отырып, зерттеулер жүргізеді   Ветеринариялық
санитария мамандығының  студенттеріне  арналған  санитариялық  микробиология
пәні заманымыздың талабына сай әртүрлі мәселелерді, әдістемелік  мақсаттарды
қарастырады.   Микробтар   мен   вирустар   экологиясына,   сыртқы    ортаны
микробиологиялық және вирусологиялық  бағалау  әдістеріне,  жалпы  экология,
биотоп,  микробиоценоз  түсініктеріне  көп  көңіл  бөледі.  Экожүйе  жөнінде
түсініктеме    беріп    шектейді.    Геосфера,    гидросфера,     атмосфера,
қойнауларының  зардапты  және   санитарлық   көрсеткіш   микроорганизмдермен
ластануын айқындайтын әдістер зерттелінеді.
    3.2 Пәнді оқытудың  мақсаты
    Студенттерді  тамақ   өнімдерінде   әр   түрлі   өзгерістер   туғызатын
микроорганизмдерді  терең  қарастыру,  оларды  анықтау   жолдарын   меңгеру,
олардың  морфофизиологиялық ерекшеліктерін, олардың сыртқы ортада  таралуын,
жануарлардың  инфекциялық  ауруларындағы,  жалпы   биологиялық   мақсаттарды
шешудегі, ауыл  шаруашылығы  мен  өндіріс  саласындағы  және  сыртқы  ортаны
қорғаудағы рөлін жете түсіндіру.
    3.3 Пәнді оқытудың міндеттері
    Студенттерді  микробиологиялық   зерттеу  әдістеріне  үйрету;   алынған
нәтижелерге    ветеринариялық-санитариялық   бағалауға    бейімдеу;жануарлар
өнімдері  микрофлорасын,  олардың  зардапты  микробтармен  және  вирустармен
зақымдануын анықтауға және сонымен  қатар  жануарлар  өнімдерін  консервілеу
және   бағалау    әдістеріне,    залалсыздандыруға    (стерилизация)    және
дезинфекциялауға көп көңіл бөлу;зертханалық  сабақтарда  зардапты  микробтар
мен  вирустардың  және  санитарлық  көрсеткіш  микробтар  морфологиясы   мен
биологиясына,   оларды   анықтау    әдістеріне    көңіл    бөлу.Студенттерді
микробиологиялық және вирусологиялық зерттеу қызметтеріне дайындау.
   3.4 Санитариялық микробиология пәнінің оқыған  студент  мына  талаптарға
сай болуы керек:
    - тамақ  өнімдерінің ақаулықтарынан тудыратын  микробтардың  биологиялық
      ерекшеліктерін;  сүт  және  ет  өнімдерінің  микробтармен  ластануының
      дәрежелік көрсеткіштерін білу керек;
    - Сүт, сүттен алынатын өнімдердің, ет,  еттен  дайындалатын  өнімдердің,
      жұмыртқа, арадан алынатын өнімдердің  (бал,  тозаң,  прополис,  шырыш,
      аналық  сүт,  ара  уы),  ет  пен  балықтан  дайындалған  консервілерді
      тексерудің  санитариялық-  микробиологиялық  негізгі  әдістерін  игеру
      игеру керек;
    -  тері-ішек  шикізаттарының,  жүннің,  азықтың  (шөп,  сүрлем,   сенаж)
      микробиологиясын, сыртқы ортадағы зардапты микробтарды анықтауды  және
      дезинфекцияның  вирустар-  таныстырып  тиімділігін  анықтау   жолдарын
      істеу білу;
    -  Санитарлық  микробиология  пәнінен  тағамдық   өнімдерін   бақылауға,
      зертханалық әдістерін қою жолдарын, алынған білімдерді  нақты  ғылыми,
      практикалық, информациялық  ізденістер  және  әдістемелік  мақсаттарды
      меңгеру керек;
    - Санитариялық-гигиеналық сұрақтарды шешуде, нақтылап  айтқанда  –судың,
      ауаның, топырақтың, тамақ өнімдерінің  санитариялық  деңгейін  анықтай
      түсіну керек;
    - Әртүрлі объектілерді залалсыздандырудың әдістеріннен  мағұлматты  болу
      және тамақ өндірісінде  істейтін  жұмыскерлердің  жеке  бас  гигиенасы
      бақылауды білу керек істей алу керек;
    - Санитарлық – микробиология зерттеулерінің  нысандарын  дағдыларына  ие
      болу;


    3.5 Пәннің пререквизиттері :микробиология және вирусология І, ІІ


    3.6 Пәннің постреквизиттері: эпизоотология ветеринариялық  санитариямен
І,ІІ, ветеринариялық гигиена, ветеринариялық санитариялық сараптау

    3.7 Оқу жұмысына көшірме


                                                                     Кесте 1
|курс                                                       |семестр        |
|1                                                          |2              |
|Дәрістер                                                                   |
|Модуль1                                                    |               |
|Зооантропонозды инфекциялардың қоздырғыштары, тағамдық     |               |
|токсикоинфекциялар  және токсикоздары                      |               |
|1. Санитариялық микробиологияның мақсаты.Сыртқы орта       |1              |
|объектілерін санитарлы-гигиеналық бағалаудың               |               |
|микробиологиялық көрсеткіштері                             |               |
|А) Объектінің жалпы миикробтық ластануы.                   |               |
|Б) Санитарлы-көрсеткіш микроорганизмдер                    |               |
|2. Зооантропонозды инфекциялардың қоздырғыштары.           |1              |
|Топалаң,лептоспироз, туляремия, эризипелоид,листериоз,     |               |
|бруцеллез, маңқа, туберкулез, аусыл, орнитоз. Қысқаша      |               |
|сипаттамасы, морфологиялық, культуральдік, биохимиялық     |               |
|қасиеттері. Диагностикасы, профилактикасы.                 |               |
|3. Тағамдық токсикоинфекциялар                             | 1             |
|А)Тамақ токсикоинфекциясының қоздырғыштары. Сальмонеллалар,|               |
|эшерихиялар, протейлар-Токсин түзуі, антигендік құрылысы,  |               |
|патогендігі. Диагностикасы. Профилактикасы.                |               |
|4. Тамақ тосикоздарының қоздырғыштары  (патогенді          |1              |
|стафилококкалар, стрептококкалар, ботулизм қоздырғышы-     |               |
|Токсин түзуі, антигендік құрылысы, патогендігі.            |               |
|Диагностикасы. Профилактикасы.                             |               |
|Модуль 2                                                   |               |
|Тамақ өнімдерінің және мал азықтарының микробиологиясы.    |               |
|5. Ет микробиологиясы                                      | 1             |
|Еттің микроорганизмдермен ластану көзі және жолдары.       |               |
|Тоңазытқышта сақтаған еттің микрофлорасы. Еттің ақаулықтары|               |
|(кілегейленуі, шіруі, қышқылдық ашуы, пигменттенуі,        |               |
|көгеруі,  жарқырауы). Мұздатылған ет микробиологиясы. Етті |               |
|тұздағанда микрофлорасының өзгеруі                         |               |
|6. Шұжық микробиологиясы                                   | 1             |
|Тартылған еттің микроорганизмдермен ластану  көзі және     |               |
|жолдары. Пісірілген, жартылай ысталған және ысталған       |               |
|шұжықтың микрофлорасы. Шұжықтардың ақаулықтары (шіру,      |               |
|қышқылдану көгеру)                                         |               |
|7. Ет консервілерінің микробиологиясы                      |1              |
|Консервленетін өнімдердің микрофлоралар көзі. Өнімнің      |               |
|сапасына консервлегенде қалған микробтардың әсері.         |               |
|Консервілердің ақаулықтары (ісінуі, қышқылдануы, сульфиттік|               |
|бүліну)                                                    |               |
|8. Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерінің микробиологиясы      |1              |
|Жұмыртқаның микроорганизмдермен ластану көзі және          |               |
|жолдары.Жұмыртқаны сақтағанда ондағы микроорганизмдердің   |               |
|өсуі.Тоңазытылған жұмыртқа ұнтағындағы микроорганизмдер.   |               |
|9. Сүт микробиологиясы                                     |1              |
|Сүттің алғашқы микрофлорасының көзі. Сүтті сақтағандағы    |               |
|микроорганизмдердің өсу фазалары. Сүттегі микробтар санын  |               |
|азайту әдістері. Сүт ақаулықтары.                          |               |
|10. Сүт өнімдерінің микробиологиясы                        |1              |
|Сүтқышқылды өнімдердің алғашқы микрофлоралар көзі.         |               |
|Сүтқышқылды өнімдердің ақаулары. Майдың, сырдың, сүт       |               |
|консервілерінің, балмұздақтың микролоралары. Ақаулары.     |               |
|11. Балық және балық өнімдерінің микробиологиясы.          |1              |
|Балық микрофлорасы. Балықты сатағанда және өңдегенде ондағы|               |
|микроорганизмдердің өзгеруі. Балықты зерттеу әдістері.     |               |
|Балық ақаулықтары.                                         |               |
|12. Ет-сүт өнімдерін өдіруді санитарлық микробиологиялық   |1              |
|бақылау.                                                   |               |
|Өндірісті санитарлық-гигиеналық бақылау. Дайын өнім мен    |               |
|техникалық процесті бақылау.                               |               |
|13. Тері-былғары шикізатының және жүннің микробиологиясы.  |1              |
|Жас терінің микроорганизмдермен ластану көзі.Теріні        |               |
|консервілеу тәсілдері. Ақаулықтары. Жүн микрофлорасы.      |               |
|Тері-былғары шикізаты- адам, жануарлар ауруларының көзі.   |               |
|14. Қи микробиологиясы                                     |1              |
|15.Тамақ өнімдерін бактериологиялық талдау әдістері(ет,    |1              |
|сүт, балық, су, ауа, топырақ-МЕСТ). Шолу дәрісі.           |               |
|Жиыны                                                      |15сағ          |
|Практикалық сабақтар                                                       |
|1. Санитарлық-көрсеткіш микроорганизмдердің негізгі        |2              |
|көрсеткіштері.                                             |               |
|Санитарлы-көрсеткіш микроорганизмдердің морфологиялық,     |               |
|культуральдік және биохимиялық қасиеттерімен танысу.       |               |
|2. Зооантопоноздар қоздырғыштары                           |2              |
|Зооантропоноз аурулар қозырғыштарының морфологиялық,       |               |
|культуральдік және биохимиялық қасиеттерімен танысу.       |               |
|3. Тамақ өнімдерінің ақаулықтарын тудыратын қоздырғыштардың|2              |
|қасиеттерін қарастыру                                      |               |
|Тамақ өнімдерінің ақаулықтарын тудыратын қоздырғыштардың   |               |
|морфологиялық, культуральдік және биохимиялық қасиеттерімен|               |
|танысу.                                                    |               |
|4. Тағамдық токсикоздар мен токсикоинфекция                |2              |
|қоздырғыштарының қасиеттерін қарастыру                     |               |
|Энтеротоксигенді стафилококктардың, стрептококктардың,     |               |
|ботулизмнің, токсикоинфекция қоздырғыштарының (сальмонелла,|               |
|ІТТБ,  протеус,  перфрингенс, сереус) морфологиялық,       |               |
|культуральдік және биохимиялық қасиеттерімен танысу.       |               |
|5. Еттің балғындығын анықтау.  Етті бактериологиялық       |2              |
|зерттеу.                                                   |               |
|Ет, шұжық және консервлерді микробиологиялық бақылау       |               |
|әдістерімен танысу.                                        |               |
|6. Шұжық өнімдерін микробиологиялық зерттеу                |2              |
|Шұжықты микроскопиялық және бактериологиялық бақылау       |               |
|әдістерімен танысу                                         |               |
|7. Ет консервілерін микробиологиялық зерттеу               |2              |
|Консервілерді микроскопиялық және бактериологиялық бақылау |               |
|әдістерімен танысу                                         |               |
|8. Аралық бақылау                                          |2              |
|9. Сүтті микробиологиялық зерттеу.                         |2              |
|Сүтті микроскопиялық және бактериологиялық зерттеу         |               |
|әдістерімен танысу                                         |               |
|10. Сүт  өнімдерін  микробиологиялық  зерттеу              |2              |
|Сүтқышқылды өнімдерді және ашытқыны микробиологиялық       |               |
|зерттеу  әдістерімен  танысу.                              |               |
|11. Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін микробиологиялық      |2              |
|зерттеу.                                                   |               |
|Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерінен зерттеуге сынама алу    |               |
|және оларды микробиологиялық бақылау әдістерімен танысу    |               |
|12. Балық және балық өнімдерін микробиологиялық зерттеу.   |2              |
|Балық және балық өнімдерінен зерттеуге сынама алу және     |               |
|оларды микробиологиялық бақылау әдістерімен танысу         |               |
|13.Өндірісте қолданылатын құрал-жабдықтарды, ыдыстарды және|2              |
|жұмысшылардың қолын санитарлы-микробиологиялық бақылау.    |               |
|Тамақ кәсіпорнында жұмыс істейтін жұмысшылардың            |               |
|қолын,техникалық ыдыстарды, жабдықтарды                    |               |
|санитарлы-микробиологиялық бақылау әдістерімен танысу      |               |
|14. Дезинфекцияның сапасын бақылау.                        |2              |
|Дезинфекцияда қолданылатын әртүрлі ерітінділердің әсерін   |               |
|анықтау.                                                   |               |
|15. Қорытынды бақылау                                      |2              |
|Жиыны                                                      |30 сағ         |






      5 Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптар

   1. Тамақ өнімдерінің және мал азықтарының микробиологиясы
   2. Косервілер микробиологиясы
   3. Май мкробиологиясы
   4. Ірімшіктер микробиологиясы


6  Пәннің оқу-әдістемелік картасы

                                                                     Кесте 3
| Тақырып                                   |Көрнекі      |Өздік     |Бақылау  |
|                                           |құралдар,ТҚЖ,|жұмыс     |түрі     |
|                                           |плакаттар    |сұрақтары |         |
|Дәрістер               |Зертханалық        |             |          |         |
|                       |сабақтар           |             |          |         |
|1                      |2                  |3            |4         |5        |
|1.Санитарлық           |1.Санитарлық-көрсет|Плакаттар,   |Санитарлық|Ауызшажаз|
|микробиологияның       |кіш                |Слайдылар,   |микроорган|баша     |
|мақсаты                |микроорганизмдердің|препараттар, |измдер    |тест     |
|                       |негізгі            |микроскоп    |түрлері   |         |
|                       |көрсеткіштері      |             |          |         |
|2.Зооантропонозды      |2.Зооантопоноздар  |Плакаттар,   |Зооантопон|Ауызшажаз|
|инфекциялардың         |қоздырғыштары      |Слайдылар,   |оздар     |баша     |
|қоздырғыштары          |                   |препараттар, |қоздырғышт|тест     |
|                       |                   |микроскоп    |арының    |         |
|                       |                   |             |түрлері   |         |
|3.Тағамдық             |3.Тамақ өнімдерінің|Плакаттар,   |Тағамдық  |Ауызшажаз|
|токсикоинфекциялар     |ақаулықтарын       |Слайдылар,   |токсикоинф|баша     |
|                       |тудыратын          |препараттар, |екциялар  |тест     |
|                       |қоздырғыштардың    |микроскоп    |түрлері   |         |
|                       |қасиеттерін        |             |          |         |
|                       |қарастыру          |             |          |         |
|4.Тағамдық токсикоздар |4.Тағамдық         |Плакаттар,   |Тағамдық  |Ауызшажаз|
|                       |токсикоздар мен    |Слайдылар,   |токсикозда|баша     |
|                       |токсикоинфекция    |препараттар, |р түрлері |тест     |
|                       |қоздырғыштарының   |микроскоп    |          |         |
|                       |қасиеттерін        |             |          |         |
|                       |қарастыру          |             |          |         |
|5.Ет микробиологиясы   |5.Еттің балғындығын|Плакаттар,   |Ет        |Ауызшажаз|
|                       |анықтау. Етті      |Слайдылар,   |микробиоло|баша     |
|                       |бактериологиялық   |препараттар, |гиясының  |тест     |
|                       |зерттеу.           |микроскоп    |анықтау   |         |
|6.Шұжық микробиологиясы|6.Шұжық өнімдерін  |Плакаттар,   |Шұжық     |Ауызшажаз|
|                       |микробиологиялық   |Слайдылар,   |микробиоло|баша     |
|                       |зерттеу            |препараттар, |гиясы     |тест     |
|                       |                   |микроскоп    |анықтау   |         |
|                       |                   |             |түрлері   |         |
|7.Ет консервілерінің   |7.Ет консервілерін |Плакаттар,   |Ет        |Ауызшажаз|
|микробиологиясы        |микробиологиялық   |Слайдылар,   |консервіле|баша     |
|                       |зерттеу            |препараттар, |рінің     |тест     |
|                       |                   |микроскоп    |микробиоло|         |
|                       |                   |             |гиясы     |         |
|                       |                   |             |анықтау   |         |
|8.Жұмыртқа және        |8 Аралық бақылау   |Плакаттар,   |Жұмыртқа  |Ауызшажаз|
|жұмыртқа өнімдерінің   |                   |Слайдылар,   |өнімдерін |баша     |
|микробиологиясы        |                   |препараттар, |анықтау   |тест     |
|                       |                   |микроскоп    |әдісі     |         |
|9.Сүт микробиологиясы  |9.Жұмыртқа және    |Плакаттар,   |Сүт       |Ауызшажаз|
|                       |жұмыртқа өнімдерін |Слайдылар,   |микробиоло|баша     |
|                       |микробиологиялық   |препараттар, |гиясы     |тест     |
|                       |зерттеу            |микроскоп    |анықтау   |         |
|                       |                   |             |әдісі     |         |
|10.Сүт өнімдерінің     |10.Сүтті           |Плакаттар,   |Сүт       |Ауызшажаз|
|микробиологиясы        |микробиологиялық   |Слайдылар,   |өнімдеріні|баша     |
|                       |зерттеу            |препараттар, |ң         |тест     |
|                       |                   |микроскоп    |микробиоло|         |
|                       |                   |             |гиясы     |         |
|                       |                   |             |анықтау   |         |
|                       |                   |             |түрлері   |         |
|11.Балық және балық    |11.Сүт өнімдерін   |Плакаттар,   |Балық және|Ауызшажаз|
|өнімдерінің            |микробиологиялық   |Слайдылар,   |балық     |баша     |
|микробиологиясы        |зерттеу            |препараттар, |өнімдеріні|тест     |
|                       |                   |микроскоп    |ң         |         |
|                       |                   |             |микробиоло|         |
|                       |                   |             |гиясы     |         |
|                       |                   |             |анықтау   |         |
|12.Ет-сүт өнімдерін    |12.Балық және балық|Плакаттар,   |Балық және|Ауызшажаз|
|өдіруді санитарлық     |өнімдерін          |Слайдылар,   |балық     |баша     |
|микробиологиялық       |микробиологиялық   |препараттар, |өнімдерін |тест     |
|бақылау                |зерттеу            |микроскоп    |микробиоло|         |
|                       |                   |             |гиялық    |         |
|                       |                   |             |зерттеу   |         |
|13.Тері-былғары        |13.Өндірісте       |Плакаттар,   |Тері-былға|Ауызшажаз|
|шикізатының және жүннің|қолданылатын       |Слайдылар,   |ры        |баша     |
|микробиологиясы        |құрал-жабдықтарды, |препараттар, |шикізатыны|тест     |
|                       |ыдыстарды және     |микроскоп    |ң және    |         |
|                       |жұмысшылардың қолын|             |жүннің    |         |
|                       |санитарлы-микробиол|             |микробиоло|         |
|                       |огиялық бақылау    |             |гиясы     |         |
|                       |                   |             |анықтау   |         |
|                       |                   |             |әдістері  |         |
|14.Қи микробиологиясы  |14.Дезинфекцияның  |Плакаттар,   |Қи        |Ауызшажаз|
|                       |сапасын анықтау    |Слайдылар,   |микробиоло|баша     |
|                       |                   |препараттар, |гиясы     |тест     |
|                       |                   |микроскоп    |анықтау   |         |
|                       |                   |             |әдістеріні|         |
|                       |                   |             |ң түрлері |         |
|15.Тамақ өнімдерін     |15.Қорытынды       |Плакаттар,   |ет, сүт,  |Ауызшажаз|
|бактериологиялық талдау|бақылау            |Слайдылар,   |балық, су,|баша     |
|әдістері(ет, сүт,      |                   |препараттар, |ауа,      |тест     |
|балық, су, ауа,        |                   |микроскоп    |топырақ-МЕ|         |
|топырақ-МЕСТ). Шолу    |                   |             |СТтері    |         |
|дәрісі.                |                   |             |          |         |




7  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

                                                                     Кесте 4
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік        |Саны         |Студенттер   |Қамтылу     |
|құралдар                             |             |саны         |пайызы      |
|1                                    |2            |3            |4           |
|1.Толысбаев Б.Т.,Бияшев Қ.Б.,        |25           |11           |100         |
|Мықтыбаева Р.Ж.Ветеринариялық        |             |             |            |
|санитарлық микробиология             |             |             |            |
|Оқулық.-Алматы-2008                  |             |             |            |
|Мясо. Методы бактериологического     |7            |11           |63          |
|анализа. Межгосударственный стандарт.|             |             |            |
|Гост 21237-75. – М.:2005.            |             |             |            |
|Вода питьевая. Методы                |10           |11           |90          |
|санитарно-бактериологического        |             |             |            |
|анализа. Межгосударственный стандарт.|             |             |            |
|Стандартинформ,2006.                 |             |             |            |
|Лузина Н.И. Микробиология мяса и     |25           |11           |100         |
|мясных продуктов. Учебное пособие.   |             |             |            |
|Кемерово,2004.                       |             |             |            |













      8 Әдебиеттер

      Негізгі әдебиеттер
      8.1  Толысбаев  Б.Т.,Бияшев  Қ.Б.,   Мықтыбаева   Р.Ж...Ветеринариялық
санитарлық микробиология  Оқулық.-Алматы-2008
      8.2  Мясо.  Методы  бактериологического  анализа.   Межгосударственный
стандарт. Гост 21237-75. – М.:2005.
      8.3  Вода  питьевая.  Методы  санитарно-бактериологического   анализа.
Межгосударственный стандарт. Стандартинформ,2006.
      8.4  Лузина  Н.И.  Микробиология  мяса  и  мясных  продуктов.  Учебное
пособие. Кемерово,2004. – 75с.
      8.5  Жарикова Г.Г. Микробиология продовольственных товаров.  Санитария
и гигиена. М.: 2005.-304с.
      8.6 Сидоров М.А., Корнелаева Р.П. Микробиология мяса и  мясопродуктов.
–Москва, 2000.
      Қосымша әдебиеттер
      8.7 Поляков А.А. Ветеринарная санитария. –М.: Колос, 1979.
      8.8 Васильев Д.А. Практикум по микробиологическому исследованию мяса и
мясных продуктов. Ульяновск,1999.
      8.9 Костенко Ю.Г., Нецепляев С.В., Гончарова Л.А.Основы микробиологии,
гигиены  и  санитарии  на  предприятиях   мясной   и   птицеперерабатывающей
промышленности. –М.:-легкая ипищевая промышленность.-1984
      8.10  Нецепляев  С.В.,Панкратов   А.Я.   Лабораторный   практикум   по
микробиологии пищевых продуктов животного происхождения. Москва,1999
      8.11 Любашенко С.Я.Санитарная микробиология.-Москва,1980.







Пәндер