Файл қосу
Технология анықтамасы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-14.-1.-03.1.20.4| | | |8/01-2011 | | | | | |Оқытушылар үшін «Тамақ өнімдері |№2- басылым | | |өндірісінің ғылыми зерттеу |30.09.2011 | | |негіздері» | | | |пәнінен жұмыс бағдарламасы ПОӘК | | | «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми зерттеу негіздері» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 050728– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫЛАР ҮШІН ПӘНІНІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2011 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., доценті м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы 1 қыркүйек 2011 ж. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 1.09. 2011 ж. Кафедра меңгерушісі _____________ Қ.Ж. Әмірханов 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 19.09. 2011 ж. Төрайымы ____________ С.С. Төлеубекова 2.3 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде № 1 хаттама 21.09. 2011 ж. Инженерлік-технологиялық факультеттің деканы __________ Ә.Л. Қасенов 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды № 1 хаттама 30.09. 2011 ж. | | | | |ОӘК төрағасы, ОЖ бойынша проректор | |Рскелдиев Б.А. | №1 баспа орнына енгізілген |Мазмұны | | | |1 | |Қолдану аясы | |5 | | | |2 | |Нормативтік сілтемелер | |5 | | | |3 | |Жалпы ережелер | |5 | | | |4 | |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы | |7 | | | |5 | |Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары | |9 | | | |6 | |Пәннің оқу-әдістемелік картасы | |10 | | | |7 | |Оқу-әдістемелік әдебиеттердің қамтылу картасы | |11 | | | |8 | |Әдебиеттер | | | | | 1. Қолдану аясы «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми зерттеу негіздері» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 050728 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын студенттерге арналған. Тамақ технологиясының химиялық, физика – химиялық , биологиялық, микробиологиялық және коллоидты үрдістерді, және олардың рөлі мен тамақ өнімдерінің сапасына әсері, ет және балық өнімдерінің технологиясы, қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясының ғылыми негіздері. 2. Нормативтік сілтемелер «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми зерттеу негіздері» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 050728 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми зерттеу негіздері» пәнінің оқу- әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 050728 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08-354-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2005 жылғы 23 желтоқсанындағы №779 бұйрығымен бекітілген. 3. Жалпы мәліметтер - Оқытушының аты-жөні – Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы; - Кафедра – Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы; - Хабарласу ақпараты – тел: 35-05-90, № 9-оқу ғимараты, № 214 кабинет; - Сабақ өткізу орыны–№ 206 аудитория; - Пән аты – «Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми зерттеу негіздері» - Кредит саны –3; - Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте): 1-кесте |Курс |Семестр |Несие |Дәріс |Зертхан| | | |саны |тер |алық | | | | | |сабақта| | | | | |р | | | | |Дәріс|Зертх|ОСӨЖ |СӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |9 | |1 |Кіріспе. Ғылыми |1.Ғылыми |1 | |6 |5 |4.1.2.-| | |технологиялық процесс|технологиялық | | | | |45-48 | | |және дайын өнім |процесс және дайын | | | | |с. | | |туралы жалпы мағлұмат|өнім туралы жалпы | | | | | | | | |мағлұматтар. | | | | | | | | |2.Комбикормға жалпы | | | | | | | | |түсініктеме | | | | | | |2 |Техника туралы жалпы |1. Техника түсінігі |1 | |14 |14 |4.1.1. | | |мағлұмат |2. Техника | | | | |-35-39 | | | |анықтамалары. | | | | |б., | | | | | | | | |4.1.2- | | | | | | | | |154-156| | | | | | | | |с. | |3 |Техникалық объект |Техникалық |1 | |5 |6 |4.1.1.-| | |түсінігі |объектілер жалпы | | | | |45-49 | | | |сипаттамасы | | | | |б. | | | |Техникалық | | | | | | | | |объектілер түрлері | | | | | | |4 |Тарихи |Техниканың даму |1 | |4 |5 |4.1..2-| | |ректоспективтегі |тарихының басқа | | | | |163-171| | |техника |ғылымдармен | | | | |б. | | | |байланысы | | | | | | |5 |Техника типологиясы |Техника типологиясы |1 | |4 |4 |4.1.1.-| | | |туралы жалпы | | | | |40-43 | | | |мағлұматтар | | | | |б. | |6 |Техника шекаралары |Техника |1 | |4 |4 |4.1.1.-| | | |мүмкіндіктері | | | | |40-42 | | | |Шекаралардың | | | | |б. | | | |болуының себептері | | | | | | |7 |Техниканың әлеуметтік|1.Техниканың негізгі|1 | |3 |4 |4.1.2.-| | |функциялары |функциялары | | | | |44-46 | | | |2.Техника | | | | | | | | |функцияларының | | | | | | | | |маңызы | | | | | | |8 |Табиғат және техника |1.Техниканың даму |1 | |5 |3 |4.1.2.-| | | |жетістігі | | | | |38-40 | | | |2.Техникалық | | | | | | | | |жетістіктің | | | | | | | | |табиғаттағы алатын | | | | | | | | |орыны | | | | | | |9 |Қазіргі техниканың |1. Қазіргі техника |1 | |3 |4 |4.1.2.-| | |даму тенденциялары |әлемінің даму | | | | |44-46 | | | |қарқыны | | | | | | | | |2. Техника дамуының | | | | | | | | |адамзат пен | | | | | | | | |табиғатқа әсері | | | | | | |10 |Технология анықтамасы|Технология мағынасы |1 | |5 |3 |4.1.2.-| | | |Анықтамалардың | | | | |38-40 | | | |ғылыми негізделуі | | | | | | |11 |Технология түрлері |1.Технология |1 | |3 |4 |4.1.2.-| | | |2.Практикалық | | | | |44-46 | | | |технология түсінігі | | | | | | |12 |Технологиялық |Технологиялық |1 | |5 |3 |4.1.2.-| | |динамикалылық |динамикалылық | | | | |38-40 | | | |түсінігі | | | | | | | | |Динамикалылықтың | | | | | | | | |өндіріс сферасындағы| | | | | | | | |алатын орыны | | | | | | |13 |Технология нақтылығы |Нақтылықтың еңбек |1 | |3 |4 |4.1.2.-| | | |процесінідегі ролі | | | | |44-46 | |14 |Технологияның |1.Материалдылықтың |1 | |5 |3 |4.1.2.-| | |материалдық |негізделудің | | | | |38-40 | | |негізделуі |қоршаған орта мен | | | | | | | | |еңбек өндірісімен | | | | | | | | |байланысы | | | | | | |15 |Технологияның |Технологиялық |1 | |3 |4 |4.1.2.-| | |логикалылығы |логикалылық түсінігі| | | | |44-46 | | | |Логикалылықтың | | | | | | | | |негізі мақсаты | | | | | | | | | | | | | | | | | |Ғылыми технологияның| | | | | | | | |қарастыратын | | | | | | | | |мәселелері | | | | | | | | |Теориялық | | | | | | | | |технологияның | | | | | | | | |практикалық | | | | | | | | |заңдылықтарда | | | | | | | | |пайдаланылуы | | | | | | | |Барлығы | |15 |30 |45 |45 | | Сараптамалық сабақ жоспары |№ |Сараптамалық сабақ тақырыбы |Сағат | | | |саны | |1. |Семей қаласындағы тамақ өндірісіндегі |2 | | |кәсіпорындарымен таныстыру | | |2. |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн сапасын |4 | | |анқытау | | |3. |Ұнның құрамындағы металломагниттік қоспаларды |4 | | |анықтау | | |4. |Ұн тарту зауытының дайындау бөлімдерінің |4 | | |қалдықтары | | |5. |Ұн тарту зауытының тарту бөлімшесінің жұмысын |4 | | |бақылау | | |6. |Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау кезіндегі |4 | | |ұнтақтау режимін бақылау. | | |7. |Ірілігіне қарай ұн сапасына баға беру |4 | |8. |Құрамы және клейковина сапасы бойынша бидай ұнының|4 | | |сапасына баға беру | | | |Барлығы: |30 | 5. ОСӨЖ және СӨЖ тақырыптарының тізімі. Пәнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді. Оқу-әдістемелік кешенін құрастырған кезде реферат, курстық жоба, бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі. СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын ала беріліп, оның көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған). ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып екіге бөлінеді. Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі. Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді бірге шығарады, орындауда көмектеседі. ОСӨЖ тақырыптары 11-ші кесетде көрсетілген. ОСӨЖ және СӨЖ жоспары |№ |ОСӨЖ |СӨЖ | | |Аудиторияда |Аудиториядан тыс | | |1 |Жеңіл және тамақ |Астықты сақтау және |Астықты сақтаудың | | |өндірістерінің қалдықтары |сапасын арттырудағы |технологиялық тәсілдері| | | |технологиялық тәсілдер | | |2 |Сорбциялық құбылыстар |Астық қабылдау мен |Астықтың сапасын | | |сипаттамасы |орналастырудың |арттырудағы | | | |технологиялық негіздері |технологиялық тәсілдер | |3 |Дәнаралық кеңістігіндегі |Базистік және шектелген |Дәнді дақылдарды | | |ауа астық құрамына әсерін |кондициялар |сақтаудың ерекшеліктері| | |тигізуі | | | |4 |Астық қабылдау |Астықты қоймаларға дұрыс|Астық түйірдің | | |кәсіпорындары |орналастыру |қаттылығына әсер ететін| | | | |факторлар | |5 |Астықтың әрбір партиясының|Астықтың әрбір |Зиянкестермен ластанған| | |әртүрлі жағдайдағы |партиясының сапа |ұнның жағдайы | | |сақталуға төзімділігі |көрсеткіштері | | |6 |Тұқымдыққа арналған дән |Сақтау барысында орын |Астықты екінші тазарту | | | |алатын физиологиялық |не үшін қажет? | | | |құбылыстар | | |7 |Жүгері сабақтарын |Астықтың сапасын |Сапрофитті | | |өңдегенде басқа астық |арттырудағы |микроорганизмдер | | |түйіндерге қарағанда |технологиялық тәсілдер | | | |қандай ерекшеоперация | | | | |пайдаланылады. | | | |8 |Сортты тұқым партияларын |Тұқым өнгіштігі мен өну |Дәннің температурасы | | |қабылдау |энергиясына әсер ететін | | | | |себептер | | |9 |Дәннің өніп кетуі |Тұқымдық дәнді сақтау |Термофильдер | |10 |Бұршақтұқымдастар дәндері |Дәннің ылғалдылығы |Астықтың зең | | |микроорганизмдермен | |саңырауқұлақтары | | |зақымдануы | | | |11 |Фитоготогенді |Ылғалдылығы төмен дәннің|Бактериялар | | |микроорганизмдермен |қызуы | | | |зақымданған астық түйірлер| | | |12 |Термофилдьдің асттыққа |Астық сақтау шарттары |Астыңғы (төменгі) қызуы| | |тигізетін зияны |және оған күтім жасау | | | | |тәсілдері | | |13 |Афлатоксиндердің дәнде |Пассивті салқындату |Активті салқындату | | |пайда болуы | | | |14 |Күріште кездесетін | Дәннің температурасы |Ұнның сапа | | |токсиндер | |көрсеткіштеріне қандай | | | | |факторлар әсер етеді? | |15 |Жылу бөлінетін |Жаппай қызу |Тік қабатты қызу | | |физиологиялық және | | | | |микробиологиялық | | | | |процесстер нәтижесі | | | |16 |Астықтағы микрофлора |Дән қабығының күйі |Астық түйірдің сапа | | | | |көрсеткіштеріне қандай | | | | |факторлар әсер етеді? | |17 |Астықтағы сапофитті |Үстіңгі қаба қызуы |Дәннің фитопатогенді | | |микроорганизмдер | |микроорганизмдері | |18 |Сапрофиттер тобындағы |Ұялы қызу |Дәннің ылғалдылығы | | |ылғалды тәуір көретін | | | | |микробтар бактериялар | | | |19 |Астықтың зең |Қабатты қызуы |Ылғалдылығы төмен | | |саңырауқұлақтармен | |дәннің қызуы | | |зақымдануы | | | |20 |Астықтың өздігінен қызуы |өңдеу өндірістерінің |Жеңіл өнеркәсіптердің | | | |теориялық негіздері |қалдықтарына не жатады?| | | |пәніне түсініктеме бер | | |21 |Жәндіктер мен кенелердің |Жем ассортименттері және|Астық түйірді сақтау | | |жылу бөлуі |дайындау технологиясы |кезінде болатын | | | | |өзгерістер | |22 |Астықтың қабатты қызуы |Астық түйірді сақтау |Астық түйірді қайта | | | |кезінде болатын |өңдеу | | | |биохимиялық өзгерістер | | |23 |Коллоквиум | |Жем дегеніміз не? | |Сағ |22,5 |22,5 |45 | 6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА |Тақырыптың атауы |Әдістемелік |Өзіндік оқып |Бақылау | | |нұсқаулар, |үйренугеарналған |түрі | | |плакаттар |сұрақтар | | |Дәріс сабақтар |Зертханалық | | | | | |сабақтар | | | | |Кіріспе | | | | | |Ғылыми |Ұнның |Стандарттар, |Сапа саласындағы |Жазбаша | |технологиялық |құрамындағы |сертификация мен|мәселелер бойынша |және | |процесс және |металломагнитті|стандартизация |ғылыми |ауызша | |дайын өнім |к қоспаларды |туралы заңдар |зерттеулердің |қорғау | |туралы жалпы |анықтау | |әдістемелік | | |мағлұмат | | |нұсқаулар. | | |Техниканың |Ұн тарту |Плакаттар, |Жоғары ақуызды |Жазбаша | |әлеуметтік |зауытының |приборлар, |ұнды кептірудің |және | |функциялары |дайындау |дәндердің |технологиясы. |ауызша | | |бөлімдерінің |Оқу құралы, |Ұнның |қорғау | | |қалдықтары |әдістемелік |технологиясы. | | | | |нұсқаулар | | | |Қазіргі |Ұн тарту |Үлгілері, |Адамның |Жазбаша | |техниканың даму|зауытының тарту|плакаттар, оқу |тамақтануындағы |және | |тенденциялары |бөлімшесінің |құралы, |нан құрамындағы |ауызша | | |жұмысын бақылау|әдістемелік |майдың мәні, |қорғау | | | |нұсқаулар, | | | | | |құралдар | | | 7.ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Таблица 6 – Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың |Студенттер |Қамтамасыз | |оқулықтардың атауы |саны |саны |етілу проценті | |1 |2 |3 |4 | |Основы научных исследований/ |25 |8 |100 | |В.И. Крутова. - М., 1989 | | | | |Пищевая инженерия / К.Д. |1 |8 |12,5 | |Валентаса. - Спб, 2004 | | | | |Резчиков, В.А. Технология |40 |8 |100 | |зерносушения .-А.,2000 | | | | |Вобликова, Е.М. Технология |1 |8 |12,5 | |элеваторной промышленности | | | | |.-Ростов н/Д,2001 | | | | |Проценко Г.И. Вентиляционные и |1 |8 |12,5 | |пневматические установки зерна | | | | |на зерноперерабатывающих | | | | |предприятиях, М, Приор, 2000- | | | | |95 с. | | | | |Хосни Р. Зерно и зернопродукты,|1 |8 |12,5 | |Профессия, 2006-330 с | | | | |Веселова С.А. Вентиляционные и |1 |8 |12,5 | |аспирационные установки | | | | |предприятий хлебопродукций, | | | | |М.Колос-2004, 240 с. | | | | |Малин Н.И. Энергосберегающая |1 |8 |12,5 | |сушка зерна, М. Колос-2004-234 | | | | |с. | | | | 8.Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және оқу-әдістемелік әдебиеттер 8.1. Негізгі әдебиеттер. 1. Основы научных исследований/ В.И. Крутова. - М., 1989 2. Пищевая инженерия / К.Д. Валентаса. - Спб, 2004 3. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000 4. Вобликова, Е.М. Технология элеваторной промышленности .-Ростов н/Д,2001 5. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с. 6. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с 7. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с. 8. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с. 9. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с. 8.2. Қосымша әдебиеттер 1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006. 2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1- бөлім.- Қарағанды, 2004 3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003- 438 с. 4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной промышленности, М., Д.Март, 2001 -191 с 5. Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной установке с движущейся перфорированной лентой // Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz