Файл қосу

Ферменттер классификациясы




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                 |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК               |                           |
|                             |                   |                           |
|                             |                   |ПОӘК 042 –                 |
|                             |                   |18-9.1.29/01-2013          |
|ПОӘК                         |№ 1 - басылым      |                           |
|«Тағам өндірісінде ферменттік|18.09.2013ж.       |                           |
|препараттарды қолдану»       |                   |                           |
|пәні бойынша оқытушыға       |                   |                           |
|арналған бағдарламасы        |                   |                           |








            «Тағам өндірісінде ферменттік препараттарды қолдану»

                        пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                  5В070100 – «Биотехнология»  мамандығы үшін



                             оқытушыға АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

































                                    Семей


                                    2013



                                  Алғы сөз



    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН






















                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |7   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |8   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы              |10  |
|8   |Әдебиеттер                                                        |11  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |




























     1. Қолданылу саласы

    «Тағам  өндірісінде  ферменттік  препараттарды  қолдану»  пәні  бойынша
пәннің  оқу-әдістемелік  кешені  5В070100  –  «Биотехнология»   мамандығының
студенттеріне  арналады.  Студенттерді  курс  мазмұнымен,  өзектілігі   және
қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және  білгірлігімен  таныстырады.
Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында   негізгі   жетекші   болып
саналады.


     2. Нормативтік сілтемелер
«Тағам өндірісінде ферменттік препараттарды қолдану» пәні бойынша нағыз оқу-
әдістемелік кешені пәннің оқу  процесінің  ұйымдастырылу  ережесін  бекітеді
және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының
мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042  СМУ-4-2013  «Пәндердің  оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

     3. Жалпы ережелер
3.1.  Пәннің  мазмұнының  қысқаша  түсінгі.  «Тағам  өндірісінде  ферменттік
препараттарды қолдану»  пәні  студенттерді  ферменттерімен  таныстырып  және
олардың өнімдерін өндіруде қолдануы мен  қасиеттерімен таныстырады..
3.2. Курс мақсаты: ферменттердің  негізгі  қасиеттері  мен  сипаттамаларымен
танысу   және   оларды   қолдану   жөнінен   практикалық    дағдылар    алу.
Биотехнологтарды  дайындауда  пән   ролі  үлкен,  себебі,  бұл  өндіріс  пен
тағам өнімдерін   пайдаланудың   қарқынды  түрде   өсуімен  байланысты  жаңа
ғылыми-техникалық  бағыт және  бұл өз алдында   дайын  өнімнің   сапасы  мен
өндіруінің    технико-экономикалық    тиімділігін    арттырудың     жолдарын
іздестіруді  қажет етеді.
3.3. Пәнді  оқытудың  басты  міндеті  –  оқытылған  пәнді  мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4. Пәнді оқу нәтижесінде студент:
- Табиғатта бар ферменттік препарттар және оның классификациясын білуге
-  Тағамдағы  бар  ферменттік  препараттарды,  оның  қасиеттері  және   оның
өнеркәсіпте  оларды  классификациясына  байланысты  өндіруде,  сақтау   және
тасымалдау кезінде пайдалана алуға;
- Ферменттік препараттарды алу, оның активтілігін анықтау  және  өнеркәсіпте
пайдалануын білуге міндетті.
3.5. Курстың пререквизиттері:
3.5.1 «Биохимия»
3.6. Курсының постреквизиттері:
3.6.1 Дипломдық жоба.

                                                                     Кесте 1
|Курс                                       |Семесстр     |Кредиттер         |
|1                                          |2            |3                 |
|Дәрістер                                                                    |
|Модуль 1 Кіріспе. Биологиялық препараттар                                   |
|Кіріспе. Биологиялық препараттар.          |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Өндірістің теориялық негіздері.            |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Модуль 2 Ферменттер                                                         |
|Ферменттер. Ферменттердің химиялық         |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|табиғаты, классификациясы.                 |             |8.1.2.5           |
|Терминдер мен анықтамалар.                 |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|                                           |             |8.1.2.5, 8.1.2.7  |
|Модуль 3 Тағамдық қоспалар                                                  |
|Тағамдық қоспаларды классификациялау,      |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|нормалаудың гигиеналық принциптері және    |             |8.1.2.5           |
|тағамдық қоспаларды қолдану бойынша        |             |                  |
|бақылау.                                   |             |                  |
|Ет және балық өнімдерінің сақтау мерзімін  |1            |8.1.2.5           |
|ұзарту мақсатында өсімдіктердің ББЗ,       |             |                  |
|әртүрлі қоспалардың эфирлі майларын, грамм |             |                  |
|оң микроорганизмдерді пайдалану.           |             |                  |
|Модуль 4  Антитотықтырғыштар (антиоксиданттар)                              |
|Антитотықтырғыштар (антиоксиданттар).      |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|Антитотықтырғыштардың (антиоксидант-       |             |8.1.2.5           |
|тардың) жалпы сипаттамасы. Табиғи және     |             |                  |
|жасанды антиоксиданттар. Атмосфераның      |             |                  |
|өзгеруі. Озон қатты тотықтырғыш ретінде.   |             |                  |
|Аскорбин қышқылын қолдану бойынша          |             |                  |
|технологиялық ұсыныстар. Ет және балық     |             |                  |
|өндірісінде қорғағыш газдарды пайдалану.   |             |                  |
|Модуль 5 Шырындар және сусындар                                             |
|Шырындар.                                  |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|                                           |             |8.1.2.5           |
|Сусындар.                                  |1            |8.1.2.1           |
|Модуль 6  Шұжық өндірісі                                                    |
|Шұжық. Қазақ ұлттық шұжығы. Шұжық          |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|өнімдерінің ассортименті. Шұжық өндірісі.  |             |                  |
|Модуль 7  Кондитер өнімдері                                                 |
|Кондитер өнімдері.                         |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Модуль 8 Шикізатты қолдану                                                  |
|Өнімдердің эндокринді шикізатын            |2            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|емдік-сауықтыру қасиеттері бар өнімдерді   |             |8.1.2.5           |
|жасауда қолдану                            |             |                  |
|Биозаттар жасауда эндокринді шикізатты     |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|қолдану                                    |             |8.1.2.5, 8.1.2.7  |
|Биологиялық белсендікке активаторлар және  |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|ингибиторлар әсері                         |             |                  |
|                                           |15           |                  |
|Барлығы                                    |             |                  |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Модуль 1 Кіріспе. Биологиялық препараттар                                   |
|Биологиялық препараттар.                   |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Өндірістің теориялық негіздері.            |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Модуль 2 Ферменттер                                                         |
|Ферменттер. Ферменттердің химиялық         |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|табиғаты, классификациясы.                 |             |8.1.2.5           |
|Терминдер мен анықтамалар.                 |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|                                           |             |8.1.2.5, 8.1.2.7  |
|Модуль 3 Тағамдық қоспалар                                                  |
|Тағамдық қоспаларды классификациялау,      |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|нормалаудың гигиеналық принциптері және    |             |8.1.2.5           |
|тағамдық қоспаларды қолдану бойынша        |             |                  |
|бақылау.                                   |             |                  |
|Ет және балық өнімдерінің сақтау мерзімін  |1            |8.1.2.5           |
|ұзарту мақсатында өсімдіктердің ББЗ,       |             |                  |
|әртүрлі қоспалардың эфирлі майларын, грамм |             |                  |
|оң микроорганизмдерді пайдалану.           |             |                  |
|Модуль 4  Антитотықтырғыштар (антиоксиданттар)                              |
|Антитотықтырғыштар (антиоксиданттар).      |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|Антитотықтырғыштардың (антиоксидант-       |             |8.1.2.5           |
|тардың) жалпы сипаттамасы. Табиғи және     |             |                  |
|жасанды антиоксиданттар. Атмосфераның      |             |                  |
|өзгеруі. Озон қатты тотықтырғыш ретінде.   |             |                  |
|Аскорбин қышқылын қолдану бойынша          |             |                  |
|технологиялық ұсыныстар. Ет және балық     |             |                  |
|өндірісінде қорғағыш газдарды пайдалану.   |             |                  |
|Модуль 5 Шырындар және сусындар                                             |
|Шырындар.                                  |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|                                           |             |8.1.2.5           |
|Сусындар.                                  |1            |8.1.2.1           |
|Модуль 6  Шұжық өндірісі                                                    |
|Шұжық. Қазақ ұлттық шұжығы. Шұжық          |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|өнімдерінің ассортименті. Шұжық өндірісі.  |             |                  |
|Модуль 7  Кондитер өнімдері                                                 |
|Кондитер өнімдері.                         |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|Модуль 8 Шикізатты қолдану                                                  |
|Өнімдердің эндокринді шикізатын            |2            |8.1.2.1, 8.1.2.4  |
|емдік-сауықтыру қасиеттері бар өнімдерді   |             |8.1.2.5           |
|жасауда қолдану                            |             |                  |
|Биозаттар жасауда эндокринді шикізатты     |1            |8.1.2.1, 8.1.2.4, |
|қолдану                                    |             |8.1.2.5, 8.1.2.7  |
|Биологиялық белсендікке активаторлар және  |1            |8.1.2.1, 8.1.2.5  |
|ингибиторлар әсері                         |             |                  |
|                                           |15           |                  |
|Барлығы                                    |             |                  |
|Зертханалық жұмыстар                                                        |
|Модуль 1 Кіріспе. Биологиялық препараттар                                   |
|Зертханадағы жұмыс ережесі. Апараттар және |1            |                  |
|құралдар                                   |             |                  |
|Модуль 3 Тағамдық қоспалар                                                  |
|Тереңдік әлістің микроорганизмдерінің      |2            |                  |
|таратуы                                    |             |                  |
|Модуль 4  Антитотықтырғыштар (антиоксиданттар)                              |
|Сүт сапасын бақылауда ферменттерді қолдану |1            |                  |
|Сүттің бактериялық тұқымдастырылғандығын   |2            |                  |
|анықтау                                    |             |                  |
|Модуль 2 Ферменттер                                                         |
|Ферменттердің физика-химиялық қасиеттері,  |2            |                  |
|ерекшеліктері                              |             |                  |
|Липаза мен каталаза ферменттерінің         |2            |                  |
|активтілігін анықтау                       |             |                  |
|Ферменттердің физика-химиялық құрамы:      |2            |                  |
|термолабильділік                           |             |                  |
|Модуль 8 Шикізатты қолдану                                                  |
|Мәйектік  ашыту сынағы                     |1            |                  |
|Декстриндердің шкалаларын алу              |2            |                  |
|                                           |15           |                  |
|Барлығы                                    |             |                  |

5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
   1. Ферменттермен жұмыс істеу әдістемесі
   2. Ферментттерді бөліп алу
   3. Ферменттер әсерінің кинетикасы
   4. Ферменттер классификациясы
   5. Фермент әрекетінің өзіндік ерекшеліктері
   6. Ферменттердің әсер ету механизмі
   7. Ферменттер құрылысы
   8. Ферменттердің биосинтезі
   9. Ферменттер биологиясы
  10. Асқазан асты безінің ферменттері
  11. Асқазан-ішек жолындағы қышқыл протеиназдар
  12. Жануар тканьдерінің протеолитикалық ферменттері
  13. Қандағы протеолитикалық ферменттер
  14. Өсімдіктердегі протеолитикалық ферменттер
  15. Микроағзалардағы протеолитикалық ферменттер
  16. Протеолитикалық ферменттердің табиғи ингибиторлары

6. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|Тақырып                                |Көрнекілік  |Өздігімен оқуға    |Бақылау   |
|                                       |құралдар    |арналған сұрақтар  |формасы   |
|Лекциялар  |Тәжірибелік |Зертханалық  |            |                   |          |
|           |сабақтар    |жұмыстар     |            |                   |          |
|1          |2           |3            |4           |5                  |6         |
|Кіріспе.   |Биологиялық |Зертханадағы |Плакат      |Ферменттермен жұмыс|  Жұмысты |
|Биологиялық|препараттар.|жұмыс        |слайдтар,   |істеу әдістемесі   |қорғау    |
|препараттар|            |ережесі.     |кестелер    |                   |          |
|.          |            |Апараттар    |            |                   |          |
|           |            |және құралдар|            |                   |          |
|Өндірістің |Өндірістің  |Тереңдік     |Плакат      |Ферментттерді бөліп|Жұмысты   |
|теориялық  |теориялық   |әлістің      |слайдтар,   |алу                |қорғау    |
|негіздері. |негіздері.  |микроорганизм|кестелер    |                   |          |
|           |            |дерінің      |            |                   |          |
|           |            |таратуы      |            |                   |          |
|Ферменттер.|Ферменттер. |Сүт сапасын  |Плакат      |Ферменттер әсерінің|Жұмысты   |
|Ферменттерд|Ферменттерді|бақылауда    |слайдтар,   |кинетикасы         |қорғау    |
|ің химиялық|ң химиялық  |ферменттерді |кестелер    |Ферменттер         |          |
|табиғаты,  |табиғаты,   |қолдану      |            |классификациясы    |          |
|классификац|классификаци|             |            |                   |          |
|иясы.      |ясы.        |             |            |                   |          |
|Терминдер  |Терминдер   |Сүттің       |Плакат      |Фермент әрекетінің |Жұмысты   |
|мен        |мен         |бактериялық  |слайдтар,   |өзіндік            |қорғау    |
|анықтамалар|анықтамалар.|тұқымдастырыл|кестелер    |ерекшеліктері      |          |
|.          |            |ғандығын     |            |                   |          |
|           |            |анықтау      |            |                   |          |
|Тағамдық   |Тағамдық    |Ферменттердің|Плакат      |Ферменттердің әсер |Жұмысты   |
|қоспаларды |қоспаларды  |физика-химиял|слайдтар,   |ету механизмі      |қорғау    |
|классификац|классификаци|ық           |кестелер    |                   |          |
|иялау,     |ялау,       |қасиеттері,  |            |                   |          |
|нормалаудың|нормалаудың |ерекшеліктері|            |                   |          |
|гигиеналық |гигиеналық  |             |            |                   |          |
|принциптері|принциптері |             |            |                   |          |
|және       |және        |             |            |                   |          |
|тағамдық   |тағамдық    |             |            |                   |          |
|қоспаларды |қоспаларды  |             |            |                   |          |
|қолдану    |қолдану     |             |            |                   |          |
|бойынша    |бойынша     |             |            |                   |          |
|бақылау.   |бақылау.    |             |            |                   |          |
|Ет және    |Ет және     |Липаза мен   |Плакат      |Ферменттер құрылысы|Жұмысты   |
|балық      |балық       |каталаза     |слайдтар,   |Ферменттердің      |қорғау    |
|өнімдерінің|өнімдерінің |ферменттеріні|кестелер    |биосинтезі         |          |
|сақтау     |сақтау      |ң            |            |                   |          |
|мерзімін   |мерзімін    |активтілігін |            |                   |          |
|ұзарту     |ұзарту      |анықтау      |            |                   |          |
|мақсатында |мақсатында  |             |            |                   |          |
|өсімдіктерд|өсімдіктерді|             |            |                   |          |
|ің ББЗ,    |ң ББЗ,      |             |            |                   |          |
|әртүрлі    |әртүрлі     |             |            |                   |          |
|қоспалардың|қоспалардың |             |            |                   |          |
|эфирлі     |эфирлі      |             |            |                   |          |
|майларын,  |майларын,   |             |            |                   |          |
|грамм оң   |грамм оң    |             |            |                   |          |
|микрооргани|микроорганиз|             |            |                   |          |
|змдерді    |мдерді      |             |            |                   |          |
|пайдалану. |пайдалану.  |             |            |                   |          |
|Антитотықты|Антитотықтыр|Ферменттердің|Плакат      |Ферменттер         |Жұмысты   |
|рғыштар    |ғыштар      |физика-химиял|слайдтар,   |биологиясы         |қорғау    |
|(антиоксида|(антиоксидан|ық құрамы:   |кестелер    |                   |          |
|нттар).    |ттар).      |термолабильді|            |                   |          |
|Антитотықты|Антитотықтыр|лік          |            |                   |          |
|рғыштардың |ғыштардың   |             |            |                   |          |
|(антиоксида|(антиоксидан|             |            |                   |          |
|нт- тардың)|т- тардың)  |             |            |                   |          |
|жалпы      |жалпы       |             |            |                   |          |
|сипаттамасы|сипаттамасы.|             |            |                   |          |
|. Табиғи   |Табиғи және |             |            |                   |          |
|және       |жасанды     |             |            |                   |          |
|жасанды    |антиоксидант|             |            |                   |          |
|антиоксидан|тар.        |             |            |                   |          |
|ттар.      |Атмосфераның|             |            |                   |          |
|Атмосфераны|өзгеруі.    |             |            |                   |          |
|ң өзгеруі. |Озон қатты  |             |            |                   |          |
|Озон қатты |тотықтырғыш |             |            |                   |          |
|тотықтырғыш|ретінде.    |             |            |                   |          |
|ретінде.   |Аскорбин    |             |            |                   |          |
|Аскорбин   |қышқылын    |             |            |                   |          |
|қышқылын   |қолдану     |             |            |                   |          |
|қолдану    |бойынша     |             |            |                   |          |
|бойынша    |технологиялы|             |            |                   |          |
|технологиял|қ ұсыныстар.|             |            |                   |          |
|ық         |Ет және     |             |            |                   |          |
|ұсыныстар. |балық       |             |            |                   |          |
|Ет және    |өндірісінде |             |            |                   |          |
|балық      |қорғағыш    |             |            |                   |          |
|өндірісінде|газдарды    |             |            |                   |          |
|қорғағыш   |пайдалану.  |             |            |                   |          |
|газдарды   |            |             |            |                   |          |
|пайдалану. |            |             |            |                   |          |
|Шырындар.  |Шырындар.   |Мәйектік     |Плакат      |Асқазан асты       |Жұмысты   |
|           |            |ашыту сынағы |слайдтар,   |безінің ферменттері|қорғау    |
|           |            |             |кестелер    |                   |          |
|Сусындар.  |Сусындар.   |Декстриндерді|Плакат      |Асқазан-ішек       |Жұмысты   |
|           |            |ң шкалаларын |слайдтар,   |жолындағы қышқыл   |қорғау    |
|           |            |алу          |кестелер    |протеиназдар       |          |
|Шұжық.     |Шұжық. Қазақ|             |Плакат      |Жануар тканьдерінің|Жұмысты   |
|Қазақ      |ұлттық      |             |слайдтар,   |протеолитикалық    |қорғау    |
|ұлттық     |шұжығы.     |             |кестелер    |ферменттері        |          |
|шұжығы.    |Шұжық       |             |            |                   |          |
|Шұжық      |өнімдерінің |             |            |                   |          |
|өнімдерінің|ассортименті|             |            |                   |          |
|ассортимент|. Шұжық     |             |            |                   |          |
|і. Шұжық   |өндірісі.   |             |            |                   |          |
|өндірісі.  |            |             |            |                   |          |
|Кондитер   |Кондитер    |             |Плакат      |Қандағы            |Жұмысты   |
|өнімдері.  |өнімдері.   |             |слайдтар,   |протеолитикалық    |қорғау    |
|           |            |             |кестелер    |ферменттер         |          |
|Өнімдердің |Өнімдердің  |             |Плакат      |Өсімдіктердегі     |Жұмысты   |
|эндокринді |эндокринді  |             |слайдтар,   |протеолитикалық    |қорғау    |
|шикізатын  |шикізатын   |             |кестелер    |ферменттер         |          |
|емдік-сауық|емдік-сауықт|             |            |                   |          |
|тыру       |ыру         |             |            |                   |          |
|қасиеттері |қасиеттері  |             |            |                   |          |
|бар        |бар         |             |            |                   |          |
|өнімдерді  |өнімдерді   |             |            |                   |          |
|жасауда    |жасауда     |             |            |                   |          |
|қолдану    |қолдану     |             |            |                   |          |
|Биозаттар  |Биозаттар   |             |Плакат      |Микроағзалардағы   |Жұмысты   |
|жасауда    |жасауда     |             |слайдтар,   |протеолитикалық    |қорғау    |
|эндокринді |эндокринді  |             |кестелер    |ферменттер         |          |
|шикізатты  |шикізатты   |             |            |                   |          |
|қолдану    |қолдану     |             |            |                   |          |
|Биологиялық|Биологиялық |             |Плакат      |Протеолитикалық    |Жұмысты   |
|белсендікке|белсендікке |             |слайдтар,   |ферменттердің      |қорғау    |
|активаторла|активаторлар|             |кестелер    |табиғи             |          |
|р және     |және        |             |            |ингибиторлары      |          |
|ингибиторла|ингибиторлар|             |            |                   |          |
|р әсері    |әсері       |             |            |                   |          |

7. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

                                                                     Кесте 4
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік    |Дана саны    |Студент-те|Қамтамасыз ету |
|нұсқаулардың атаулары            |             |р саны    |пайызы         |
|Тепел А.                         |10           |9         |110            |
|Химия и физика молока.           |             |          |               |
|Брио Н.П., Инихов Г.С. Методы    |30           |9         |330            |
|анализа молока и молочных        |             |          |               |
|продуктов                        |             |          |               |
|Тиняков Г.Г., Тиняков В.Г.       |20           |9         |220            |
|Микроструктура молока и молочных |             |          |               |
|продуктов.                       |             |          |               |
|Горбатова К.К. Биохимия молока и |3            |9         |33,3           |
|молочных продуктов               |             |          |               |
|А.А.Покровский. Химический состав|3            |9         |33,3           |
|пищевых продуктов.               |             |          |               |

8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1.  Негізгі
8.1.1. Дж.Рид Ферменты в пищевой  промышленности.  «Пищевая  промышленность»
басылымы,М:.1971,415б
8.1.2.  И.М.Грачева  және  басқалары.Лабораторный  практикум  по  технологии
ферментных  препаратов.Жоғары  оқу  орындарына  арналған   оқу   әдістемелік
құрал.М:. Легкая и пищевая промышленность,1982,240б
8.2.Қосымша
8.2.1. А.Тепел  Химия и физика молока.М:. Пищевая промышленность,1979,623б.
8.2.2. К.К.Горбатова  Биохимия молока и  молочных  продуктов.-М:.  Легкая  и
пищевая промышленность,1984,344б.
8.2.3. Н.П.Брио,Г.С.Инихов  Методы анализа молока и молочных продуктов.  М:.
Пищевая промышленность,1971,423б
8.2.4. Химический состав пищевых  продуктов/Под  ред.  А.А.Покровского,  М:.
Пищевая промышленность,1976,225б.
8.2.5.   Состав   и    свойства    молока    как    сырья    для    молочной
промышленности.Анықтама             жинақ./Под             ред.Я.И.Костина.-
М:.Агропромиздат,1986,239б.
Пәндер