Файл қосу
Текстильді материалтану курсына кіріспе
|Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі | |Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ОӘК |ОӘК 042-18-7.1.41/01-2013| |ПОӘК |№1 басылым | | |«Текстильді материалтану» пәнінің |18.09.2013 | | |оқытушыларға арналған бағдарламасы | | | «Текстильді материалтану» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072600 «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы» мамандығына арналған. ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1.ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші – ________________02.09.2013 ж. Утегенова А.О., магистр, «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушы№ 2.ТАЛҚЫЛАНДЫ: 2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде № 1 хаттама, 11 қыркүйек 2012 ж. Кафедра менгерушісі: ________________________ Б. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама, 12 қыркүйек 2012 ж. Төрайымы _______________________ С. Төлеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университетінің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қолдау алып, басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама, 18 қыркүйек 2013 ж. ОӘК төрағасы _______________________Г. Искакова №1 басылымның орнына енгізіліді Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны (модуль) |6 | |5 |Студентердің өздік жұмысының тізімі |7 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |7 | |7 |Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен қамтамасыздандыру |8 | |8 |Әдебиеттер |9 | 1. Қолдану аясы «Текстильді материалтану»курсы материалтану цикилдың нақты тәртібіне сәйкес болып табылады. «Тігу техникалық бұйымы», «Тігу констукциясының бұйымы», «Костюмнің суреттік үлгісі». Бұл тәртіп 4семестр оқылады. Бүтіндей бұл сабаққа 68 сағат бөлінген. Оның 32 сағаты дәрістік, 36 сағат өздік жұмыстар (іштей оқу бөліміне); оның 14сағаты дәрістік, 54 сағат өздік жұмыстар (сырттай оқу бөліміне). Бұл курстың нақты мақсаты, шығыс және өтпелі текстильді материалдардың құрамы мен құрылысы: жіп және талшық, негізгі тігетін, трикотажды, жіпсіз бұлдар, жеке өнімдерді және де әртүрлі ерекше текстильді материалдардың құрылысы: материал, трикотаж, жіпсіз тоқымалы бұйымдар. Тоқымалы талшықтың және материалдың топтастырылуы қарастырылады, талшықтың өзгешелігі құрамының полимерлі және оларға молекулярлы және молекулааралық құрамының әсер етуінде, құрылымы және негізгі натуралды талшықтардың өзгешелігі: мақта, зығыр, жүндер, табиғи жібек. Жаңа материалдармен танысуға, талшықтардың құрылысы мен құрамының өзара байланысына және дайын текстильді өнімге ерекше көңіл бөлінеді. 2. Нормативтік сілтемелер «Ет және балық өнімдерінің технологиясы мамандығына кіріспе» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Ет және балық өнімдерінің технологиясы мамандығына кіріспе» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді. 5В072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.353-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің №779 2006 жылдың 23 желтоқсанында бекітілген; - 5В072700 – «Азық-түлік тағамдары технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-РГКП-СГУ-5-2012 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенің жасау бойынша жалпы талаптары» университет стандарты; - ДП 042-1.07-2012 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттамалық шара. 3. Жалпы ережелер 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны: Бұл пән тамақ өнеркәсібінің құралжабдықтары пәнін оқып-үйренуге негіз болады және азық-түлік өнімдерінің технологиясына қосымша болып табылады. Курс жалпы инженерлік цикл пәні болып табылады және азық-түлік өнімдерінің биохимиясына, микробиологиясына, ет және балық өнімдерінің технологиясына, аралас ет және балық өнімдерінің биотехнология және т.б. курстарға сүйенеді. «Ет және балық өнімдерінің технологиясы мамандығына кіріспе» пәні ет және балық өнімдерін консервілеу мен сақтау негіздерін, сақтау кезінде өтетін процестерді оқып үйренуге негізделген. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: «Текстильді материалтану» курсы арнаулы тәртіптердің бір негізі болып табылады, профильді дайындау мамандығы бойынша 280800 « Тоқыма бұйымының техналогиясы», 280900 «Тоқыма бұйымының конструкциялауы», 281300 «Костюмдерді көркемдік жобалау». Оқыту тәртібінің мақсаты «текстильді материалтану» талшықтың құрылысы мен құрамының, жіптің және дайын тоқымалық материалдардың, оның өндірісінің немесе өңдеу үдерісінің айрықша өзгешелігі болып табылады.Оқыту тәртібінің негізгі мақсаты болып келешек тігінші мамандардың ерекше терең білімі алуында, табиғи және химиялық талшықтардың құрылымы мен қасиеті, жіп және әртүрлі тоқыма құрамы және олардың дайын тігін материалдар құрамына әсері, тәжірибелік білім алу жүзінде талшықтарды тану, текстильді жіптердің құрылымдық-механикалық құрамының сипаттамасын анықтау, трикотажды және тігілетін тігін анализі.Әдістемелік курстың бекітілуі және тәжірибе алудың негізі дәрісті толық меңгеруден, лабораториялық жұмысты орындаудан, жеке және өз бетімен дайындалудан жүзеге асады. 3.3. Пәннің оқып-үйренудің негізгі міндеттері: Белгілі бір цикілдің мамандығының тәртібі, « Текстильді материалтану» тәртібі тігін тігу маманын дайындауда ерекше мән береді: технологтар, құрастырушылар, сәнгер-суретші. Негізгі тәртіп білімге негізделеді, оқу тәртібінде жалпылама білім беру, -ғылыми және маманданған тәртіп бойынша жоғары математика,физика, химия, қолданбалы механика және т.б. Берілген тәртіпті оқыту барысында «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының материалтану өндірісінде» және « Киімге және конфекциялауға арналған материалдар» курсының негізі болады. Бұл басқа мамандықтардың тәртібімен тығыз байланысты, оның ішінде «Костюмнің негізін жобалау», «Киімнің бөлшектерінің сапалы қосылуының әдісі», «Сырт киімдерді дайындау үрдісі», «Тігін бұйымдарының конструкциясы». Өзара қарым - қатынас негізінде оқыған білімді пайдалана отырып берілген тәртіпті оқу, студенттер модельді-констуктивтіжәне бұйымның технологиялық ерекшелігін материалға қолданудағы құрамымендұрыс жоба қабылдауға қабілетті. 3.4.Пәнді оқып-үйрену нәтижесінде студент білуі қажет: Тәртіпті оқу нәтижесінде студент білім, білу және үйренуді иемдену керек. - Білім. « Текстилді материалтану» тәртібін оқу нәтижесінде студентттер талшықтың квалификациясын және текстиль материалдарын, табиғи және химиялық талшықтарды алу ерекшелігі құрамы мен құрылысында, әртүрлі жіптердің және тоқудың өндірістегі әдісі, трикотажды және тоқу материалдарын тоқу классификациясы, олардың мата және трикотажды полотендардың құрамының сыртқы бейнесіне әсері,тоқылатын, трикотажды, тоқылмайтын жеке өндірістің негізі, материалды бөлу үрдісінің және негізгі сатысын білуі керек. - Істей алу. Дәрісті оқығанан кейін және лабораториялық жұмыс жасағаннан кейін студенттер материал үлгілерінің сандық және сапалық есеп жасай алуы, текстильді жіптердің құрамы мен құрылысын бағалауы, тігетін және трикотажды тоқуды есепту және материалдың құрамын оның құрылысының ерекшелігімен болжам жасай білулері керек. - Дағдылар. « Текстилді материалтану» курсын оқу барысында студент тәжірибелік дағдыда текстильді материалдарды тани біледі, текстильді жіпке инструменттік әдіс бойынша механикалық – құрылымдық құрамының сипаттамасын анықтау, нақты бір материал үлгісіне тігілетін және трикотаж тоқымаларды тоқу түріне дағдыланады. 3.5. Курс пререквизиттері: • тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы, қазіргі заманғы тамақ өнімдерін сақтау технологиясы, азық-түлік өнімдері салаларының технологиясы; 3.6. Курс постреквизиттері: • жоқ 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан жазба: |Курс |Семестр |Кредит|Дәріс | | | |саны |(сағ.) | |1 |2 |3 |4 | |Дәрістер | |1 |Дәріс 1 |2 |8.1.1 | | |«Текстильді материалтану» курсына кіріспе. | | | |2 |Дәріс 2 |2 |8.1.2 | | |Тоқыма талшықтары | | | |3 |Дәріс 3 |2 |8.1.1 | | |Жануар тегінен алынған талшықтар. | | | |4 |Дәріс 4 |2 |8.1.1 | | |Табиғи жібек | | | |5 |Дәріс 5 |2 |8.1.1 | | |Жасанды талшықтар | | | |6 |Дәріс 6 |2 |8.1.1, | | |Тоқыма жіптердің құрылымын иіру өндірісінде | |8.1.3 | | |қалыптастыру | | | |7 |Дәріс 7 |2 |8.1.3, | | |Тоқыма жіптерінің түрлері. | |8.1.4 | |8 |Дәріс 8 |2 |8.1.2 | | |Тоқыма материалдарының құрылысы | | | |9 |Дәріс 9 |2 |8.1.3, | | |Матаның құрылымы | |8.1.4 | |10 |Дәріс 10 |2 |8.1.3, | | |Трикотаж өндірісі | |8.1.4 | |11 |Дәріс 11 |2 |8.1.1 | | |Беймата жаймаларын өндіру | | | |12 |Дәріс 12 |2 |8.1.1 | | |Тоқыма материалдарды өңдеу | | | |13 |Дәріс 13 |2 |8.1.3, | | |Тоқыма материалдарының қасиеті | |8.1.4 | |14 |Дәріс 14 |2 |8.1.1, | | |Тоқыма материалдардың физикалық қасиеті | |8.1.2 | |15 |Дәріс 15 |2 |8.1.1, | | |Тоқыма материалдарының отыруы | |8.1.2 | | |Барлығы |30 | | |Практикалық сабақтар | |1 |Практикалық сабақ №1 |2 |8.1.3, | | |«Текстильді материалтану» курсының негізгі мақсаты | |8.1.4 | | |және курстың мазмұны | | | |2 |Практикалық сабақ №2 |2 |8.1.1, | | |Тоқыма талшықтарының классификациясы. | |8.1.2 | |3 |Практикалық сабақ №3 |2 |8.1.1, | | |Жүн талшығының құрылымы | |8.1.2 | |4 |Практикалық сабақ №4 |2 |8.1.3, | | |Химиялық талшықтардың құрылымы, қасиеттері және алыну | |8.1.4 | | |үдерістері | | | |5 |Практикалық сабақ №5 |2 |8.1.1, | | |Ақуызды химиялық талшықтар | |8.1.2 | |6 |Практикалық сабақ №6 |2 |8.1.1, | | |Тоқыма жіптерді игеру технологиясы | |8.1.2 | |7 |Практикалық сабақ №7 |3 |8.1.3, | | |Тоқыма жіптердің құрылымы және қасиеттері | |8.1.4 | | |Барлығы |15 | | 5. Студенттердің өздік жұмысының тізімі |5.1 |Тігін бұйымдарының негізгі материалдары | |5.2 |Жүн талшығының құрылымы | |5.3 |Трикотаждың түрлері және ілмектердің құрылысы | |5.4 |Инетесімді беймата жайма өндіру | |5.5 |Тоқыма материалдарды өңдеу | |5.6 |Тоқыма материалдардың гигроскопия- | | |лық қасиеті | | | | | | | | | | | | | 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырыптар |Оқу |Өздік жұмыстың |Бақылау | | |құралдары,|тақырыптары |түрі | | |плакаттар,| | | | |стенд | | | |Дәрістер тақырыбы |Практикалық | | | | | |тақырыптар | | | | |Мамандыққа кіріспе |Өнімнің |оқу-әдісте|Ет консервілері |Жазбаша | | |энергетикалық |мелік |ассортименті және|және | | |құндылық |материалда|оларға қойылатын |ауызша | | |көрсеткіштерін |ры |талаптар |қорғау | | |есептеу әдісімен | | | | | |анықтау | | | | |Малдарды сою |Биологиялық құндылық| |Өсімдік шикізатты| | | |көрсеткіштерін | |сақтау әдістері | | | |есептеу әдісімен | | | | | |анықтау | | | | |Малдарды союдан |Ас тұзының | |Консервілердің | | |кейін өндеу |қоспасының мөлшерін | |сапалық | | | |анықтау | |көрсеткіштерін | | | | | |нормативтік | | | | | |құжаттар және | | | | | |шұжық өнімдерінің| | | | | |спасын анықтау | | | | | |әдістемелер | | | | | |бойынша зерттеу | | |Етті және ет |Тұтыну тауарларын | |Ортаның | | |өнімдерін суықпен |маркілеу және штрих | |стерилизация | | |өндеу және сақтау |кодтары | |формуласына әсері| | |Ет және ет өнімдерін|Мал сою цехындағы | |Қазіргі заманғы | | |өндеу |есептеу және есеп | |ет өнімдерін | | | |беру | |сақтау әдістері | | |Ет және басқа | | |Консерві |Жазбаша | |өнімдердің құрамы | | |өндірісінде |және | |мен қасиеттері | | |полимерлі |ауызша | | | | |ыдыстарды қолдану|қорғау | |Қанды өндеу және | | |Құрғақ заттарды | | |сақтау | | |есептеу | | | | | |әдіснамасы | | |Субөнімдерді және |Субөнімдер цехындағы| |Консерві |Жазбаша | |басқа құрамдас |есептеу және есеп | |өндірісіне қажет |және | |бөліктерді өндеу |беру | |шикізатты есептеу|ауызша | | | | | |қорғау | |Ішек шикізаты | | | |Жазбаша | | | | | |және | | | | | |ауызша | | | | | |қорғау | |Терілерді өндеу және|Тері өңдеу цехындағы| |Заманауи |Жазбаша | |сақтау |есептеу және есеп | |автоклавтвр |және | | |беру | | |ауызша | | | | | |қорғау | |Майлар | | |Консервілеуге | | | | | |қажетті | | | | | |ыдыстардың | | | | | |түрлері | | |Шұжық және тұздалған| | | | | |өнімдерді өндіру. | | | | | |Етті және | | | | | |шикізаттарды өндеу | | | | | |Турамалар және | | | |Жазбаша | |оларды қолдану | | | |және | | | | | |ауызша | | | | | |қорғау | |Шұжықты өндеу | | | |Жазбаша | |түрлері | | | |және | | | | | |ауызша | | | | | |қорғау | 7. Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен қамтамасыздандыру |Оқу-әдістемелік |Саны |Магистрант саны |Пайыз | |оқулықтардың аталуы | | | | |1 |2 |3 |4 | |Ивашов В.И. |3 |3 |100 | |Технологическое | | | | |оборудование предприятий| | | | |мясной промышленности. | | | | |Часть 1. Оборудование | | | | |для убоя и первичной | | | | |обработки.- М.: Колос, | | | | |2001.-552 с. | | | | |Справочник по |3 | |100 | |производству | | | | |фаршированных и вареных | | | | |колбас, сарделек, | | | | |сосисок и мясных | | | | |хлебов./ А.Г. Забашта, | | | | |Подвойская, Молочников и| | | | |др. – М.: Франтэра, | | | | |2001. – 697с | | | | |Антипова Л.В., Глотова |1 | |33 | |И.А. , Рогов И.А. Методы| | | | |исследования мяса и | | | | |мясных продуктов.- М: | | | | |Колос, 2001.-376с. | | | | |Голубев В.Н. и др. |3 | |100 | |«Обработка рыбы | | | | |морепродуктов»: М.: | | | | |ИРПО; Изд. центр | | | | |«Академия». 2001 г. | | | | 8. әдебиеттер 8.1. Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Ивашов В.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. Часть 1. Оборудование для убоя и первичной обработки.- М.: Колос, 2001.-552 с. 8.1.2 Справочник по производству фаршированных и вареных колбас, сарделек, сосисок и мясных хлебов./ А.Г. Забашта, Подвойская, Молочников и др. – М.: Франтэра, 2001. – 697с 8.1.3 Антипова Л.В., Глотова И.А. , Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясных продуктов.- М: Колос, 2001.-376с. 8.1.4 Голубев В.Н. и др. «Обработка рыбы морепродуктов»: М.: ИРПО; Изд. центр «Академия». 2001 г. 8.2. Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Салаватулина Р. М. Рациональное использование сырья в колбасном производстве. – М.: Агропромиздат, 1985. – 256 с. 8.2.2 Горбатова. – М.: Пищевая промышленность, 1978. Серия Техника и технология в мясной промышленности. 8.2.3. Душин И.Ф., Попенко Л.Я., Ющюс А.И. Санитарно-технические устройства предприятий мясной и молочной промышленности– М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 216с. 8.2.4. Либерман С.Г. Производство сухих животных кормов и технических жиров. – М.: Пищевая промышленность, 1976. –144с. 8.2.5 Технология мясных и технических продуктов: Справочник под ред. Горбатова. – М.: Пищевая пром-сть, 1973. – 539с. 8.2.6 Оборудование для убоя скота, птицы, производства колбасных изделий и птицепродуктов. /Под ред. В.М. Горбатого.- М.: Пищевая промышленность, 1975.- 590 с. 8.2.7 Рогов И.А . Технология мяса и мясопродуктов.- М .:ВО «Агропромиздат», 1988. 8.2.8 Баль В. В., Вереин Е. Л. Технология рыбных продуктов и технологическое оборудование. М. Агропромиздат, 1990.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz