Файл қосу

Өңдеу өндірістерінің технологиялары



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                      |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты   |               |ПОӘК 042-18-7.1.17/01-2013       |
|ПОӘК                      |18.09.2013 ж., |                                 |
|Студенттерге арналған     |№ 1 басылымы   |                                 |
|«Өңдеу өндірістерінің     |               |                                 |
|технологиясы»  пәннің     |               |                                 |
|бағдарламасы              |               |                                 |







                    «Өңдеу өндірістерінің технологиялары»


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                            мамандығына арналған


                  СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ





























                                    Семей


                                    2013



                                  Алғы сөз





      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Әзірлеуші: «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы»  кафедрасының
доцент м.а, т.ғ.к. Нұрғазезова А.Н.___________________


      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

      2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
        Хаттама № 1,  28.08. 2013 ж.


      Кафедра меңгерушісі   ______________   Б.Қ. Әсенова


      2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
      Хаттама  № 1, 12.09. 2013 ж.,


      Төрайымы ______________   С.С. Төлеубекова




      3 БЕКІТІЛДІ
      Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды  және
басып шығаруға ұсынылды
      Хаттама № 1, 18.09. 2013 ж.

      ОӘК төрайымы _____________  Г.К. Искакова


      4 АЛҒАШ РЕТ  ЕНГІЗІЛДІ



























    |                                                                            |















































1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1.1 Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
        • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., аға оқытушы Нұрғазезова А.Н.
     • Хабарласу ақпараты: телефон: 35-48-56, 9  корпус,  2-ші  қабат,  213
       каб.
     • Сабақ өтетін аудитория: № 206.
     • Пәннің аталуы «Өңдеу өндірістерінің технологиялары»
     • Кредит саны – 2


         1.2  Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Өңдеу өндірістерінің технологияcы» курсы бір-бірімен тығыз байланысты
төрт түрден тұрады:  дәріс,  зертханалық  жұмыстар,  аудиторияда  оқытушының
бақылауымен  жүретін  студенттің  өзіндік  жұмысы  (СӨЖО)  және   студенттің
өзіндік жұмысы  (СӨЖ).  Дәріс  сабағы  –  сабақтың  ең  маңызды  түрі  болып
табылады, яғни пәннің маңызды  және  күрделі  басты  бөлімдерін  меңгертеді;
зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді  әдістемелік
нұсқау бойынша жасауды үйретеді; пәнге қатысты  материалдар  оқу-әдістемелік
және әдебиеттерді  қолдана  отырып  СӨЖ  және  СӨЖО  түрінде  өңделеді  және
оқытушының қадағалауында болады.


        1.3  Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Өңдеу  өндірістерінің   технологиялары»   курсы   бір-бірімен   тығыз
байланысты төрт түрден  тұрады:  дәріс,  зертханалық  жұмыстар,  аудиторияда
оқытушының  бақылауымен  жүретін  студенттің  өзіндік  жұмысы  (СӨЖО)   және
студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖ). Дәріс сабағы –  сабақтың  ең  маңызды  түрі
болып табылады, яғни пәннің  маңызды  және  күрделі  бөлімдерін  меңгертеді;
зертханалық  жұмыс  белгілі  бір  зерттеулерді  және   алынған   нәтижелерді
әдістемелік нұсқау бойынша жасауды үйретеді; пәнге  қатысты   материалдардың
барлығы оқу-әдістемелік кешен және  әдебиеттерді  қолдана  отырып  СӨЖ  және
СӨЖО түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады.

      1.4 Пәнді оқыту мақсаты:
    -  Инновациялық технология
    - Технологиялық процестердің интенсификациясы;
    - Қант алмастырғыштар  мен  тағамдық  талшықтарды  қолданғандағы  арнайы
      бағыттағы технологиялар;
    - Өңдеу өндірістерінің өндірістік желілері;
      Курстың негізгі мақсаты:
    - Студенттерге өңдеу өндірістерінің жаңа  технологиялары  бойынша  білім
      беру


      1.5 Пәнді оқу барысында студент білу керек:
    - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ;
    - өңдеу өндірістерінің технологиясын;
    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
    -  шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы


     6. Курс пререквизиттері
      - Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы;
      - Өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері;
      - Физика, химия, физколлоидты химия;
      - Өңдеу өндірістерінің арнайы технологиясы (1)


      1.8  Курс постреквизиттері.
      - жоқ.

      2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлеріне байланысты сағаттарды бөлу

                                                                   1 - кесте
|Тақырыптардың атауы                     |Сағаттар саны             |Әдебиет  |
|                                        |ДС   |ЗС |СӨЖО    |СӨЖ    |         |
|1                                       |2    |3  |4       |5      |6        |
|Кіріспе.                                |1    |   |1       |2      |7.2.2    |
|1.Өңдеу өндірісі тех-нологиясының даму  |     |   |        |       |         |
|перспективасы және қазіргі жағдайы.     |     |   |        |       |         |
|2.Өңдеу өндірісі сала-сында инновациялық|     |   |        |       |         |
|қызмет пен ғылыми қамтамасыз ету.       |     |   |        |       |         |
|Дәнді-дақылдарды қабылдау, алғашқы өңдеу|1    |   |        |2      |7.2.2    |
|және сақтау                             |     |   |        |       |         |
|1.Дәнді дақылдарға қысқаша сипаттама.   |     |   |        |       |         |
|2.Дәнді дақылдарды қабылдау.            |     |   |        |       |         |
|Астық дақылдарының сипаттамасы          |1    |   |1       |2      |         |
|1.Өнімнің экология-лық тазалығын        |     |   |        |       |         |
|қамта-масыз ететін тиімді технологиялар.|     |   |        |       |         |
|2. Дәнді тұқымдастар, қарақұмық         |     |   |        |       |         |
|тұқымдастар                             |     |   |        |       |         |
|Өңдеу өндірісіндегі өнімдер ассортименті|1    |   |1       |2      |         |
|1.Арпа, қарақұмық, жасымық дақылдары-ның|     |   |        |       |         |
|ботаникалық сипаттамасы.                |     |   |        |       |         |
|Жарманың ботаникалық сипаттамасы және   |1    |   |1       |2      |         |
|ассортименттері                         |     |   |        |       |         |
|1.Жарма сипаттамасы.                    |     |   |        |       |         |
|2.Жарма ассортименттері                 |     |   |        |       |         |
|Тарының ботаникалық сипаттамасы мен     |1    |   |1       |2      |         |
|биологиялық ерекшелігі                  |     |   |        |       |         |
|1. Тарының ботаникалық сипаттамасы      |     |   |        |       |         |
|2. Тарының биологиялық 1ерекшелігі      |     |   |        |       |         |
|Нан пісіру өндірісіндегі негізгі        |1    |   |        |2      |         |
|шикізаттар                              |     |   |        |       |         |
|1.Нан пісіру ұны. Дән сипаттамасы.      |     |   |        |       |         |
|2.Ұн өндірудің негіздері.               |     |   |        |       |         |
|3. Ұн сорттарын пішіндеу және бақылау.  |     |   |        |       |         |
|Ұнның химиялық құрамы                   |1    |   |1       |2      |         |
|1.Ұнның химиялық құрамы.                |     |   |        |       |         |
|2.Көмірсулар.                           |     |   |        |       |         |
|3.Ақуыздар.                             |     |   |        |       |         |
|4.Липидтер.                             |     |   |        |       |         |
|5.Ферменттер.                           |     |   |        |       |         |
|6. Сапа көрсеткіштері.                  |     |   |        |       |         |
|Нан-тоқаш және макарон бұйымдарының     |1    |   |        |2      |         |
|технологиясы.                           |     |   |        |       |         |
|1.Нан пісіру қасиеттері.                |     |   |        |       |         |
|2.Ақ бидай ұнының қасиеттері.           |     |   |        |       |         |
|3.Қара бидай ұнының қасиеттері.         |     |   |        |       |         |
|Нан дайындаудың технологиялық процесі.  |1    |   |1       |2      |         |
|1.Шикізатты сақтау және оны өндіріске   |     |   |        |       |         |
|қосуға дайындық.                        |     |   |        |       |         |
|2. Сақтау кезінде ұнда өтетін процестер |     |   |        |       |         |
|3.Ұнды және қосымша шикізаттарды сақтау.|     |   |        |       |         |
|Нан өнімдерінің шығымын және сапасын    |1    |   |        |2      |         |
|жақсар-татын әдістер. Нан өнімдерін     |     |   |        |       |         |
|сақтау.                                 |     |   |        |       |         |
|1.Нанды сақтау және тасымалдау шарттары.|     |   |        |       |         |
|                                        |     |   |        |       |         |
|2.Нанның кебуі мен қатуы, оған әсер     |     |   |        |       |         |
|ететін факторлар.                       |     |   |        |       |         |
|Нан өнімдерінің шығымы.                 |1    |   |1       |2      |         |
|1.Нан шығымына әсер ететін факторлар.   |     |   |        |       |         |
|2.Технологиялық жоғалулар.              |     |   |        |       |         |
|Үлгі алу әдістері және дәндерді арнайы  |1    |   |        |2      |         |
|МЕСТ бойынша зерттеу                    |     |   |        |       |         |
|1.Дәнді шикізаттар.                     |     |   |        |       |         |
|2. Орташа үлгі алу.                     |     |   |        |       |         |
|3. Алғашқы және орташа үлгі алу.        |     |   |        |       |         |
|Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі     |1    |   |1       |2      |         |
|технологиясы                            |     |   |        |       |         |
|1. Макарон өнімдерін өндіруде           |     |   |        |       |         |
|қолданыла-тын шикізат.                  |     |   |        |       |         |
|2.Ассортимент, өнім классификациясы     |     |   |        |       |         |
|3.Макарон өнімдерін өндірудің негізгі   |     |   |        |       |         |
|саты-лары                               |     |   |        |       |         |
|4.Макарон өнімдерін өндірудің негізгі   |     |   |        |       |         |
|тех-нологиялық схемасы                  |     |   |        |       |         |
|Диеталық және балалар тағамдары         |1    |   |1       |2      |         |
|1.Тиімді тамақтану                      |     |   |        |       |         |
|2. Диеталық тамақтану                   |     |   |        |       |         |
|3. Балалар тағамы                       |     |   |        |       |         |
|Өнімдердің сапасын анықтау әдістері     |     |2  |        |2      |         |
|1.Өнімнің сапасын органолептикалық      |     |   |        |       |         |
|анықтау                                 |     |   |        |       |         |
|Өнімдердің сапасын анықтау әдістері     |     |2  |1       |2      |         |
|1.Баллдық бағалау                       |     |   |        |       |         |
|2.Сенсорлық анализ                      |     |   |        |       |         |
|3.Қос салыстыру әдісі                   |     |   |        |       |         |
|4.Үшбұрышты салыстыру әдісі             |     |   |        |       |         |
|5.Сұйылту әдісі                         |     |   |        |       |         |
|6.Профильдеу әдісі                      |     |   |        |       |         |
|Өнімдердің сапасын анықтауда            |     |2  |1       |2      |         |
|қолданылатын әдістер                    |     |   |        |       |         |
|1.Физикалық әдіс                        |     |   |        |       |         |
|2.Микроскоптау әдісі                    |     |   |        |       |         |
|3.Рефрактометрия әдісі                  |     |   |        |       |         |
|4.Поляриметрия әдісі                    |     |   |        |       |         |
|5.Фотометриялық әдіс                    |     |   |        |       |         |
|Тамақ өнімдерінің құрамы мен қасиетін   |     |3  |1       |2      |         |
|анықтауда қолданылатын әдістер          |     |   |        |       |         |
|1.Биохимиялық әдіс                      |     |   |        |       |         |
|2.Физиологиялық әдіс                    |     |   |        |       |         |
|3.Эксперттік әдіс                       |     |   |        |       |         |
|Бидайдың ылғалдылығын анықтау           |     |2  |        |2      |         |
|1.Тепе-тең ылғалдылықты анықтау         |     |   |        |       |         |
|Өңдегеннен кейінгі металлдық қоқым      |     |2  |1       |2      |         |
|құрамын анықтау                         |     |   |        |       |         |
|1. Дәнді- дақылдардағы металлдық қоқым  |     |   |        |       |         |
|құрамын анықтау                         |     |   |        |       |         |
|Дәннің зиянкестермен зақымдалуын анықтау|     |1  |        |2      |         |
|                                        |     |   |        |       |         |
|1.Зиянкестермен зақымданған бидай       |     |   |        |       |         |
|түрлерін бөлу.                          |     |   |        |       |         |
|Шикізатты өндіріске дайындау            |     |1  |1       |1      |         |
|1.Шикізатты өңдеу өндірістеріне         |     |   |        |       |         |
|дайындау.                               |     |   |        |       |         |
|Барлығы                                 |15   |15 |15      |45     |         |


      3 Пәнді оқып-үйретуде берілетін әдістемелік НҰСҚАУЛар


      Студенттер пәнді оқытуға арналған  әдістемелік  нұсқаулармен  танысып,
пәнді толық меңгерулері  керек.  Әдістемелік  нұсқауды  құрастыру  негізінде
пәннің кейбір бөлімдері студенттермен өздік жұмыс ретінде жүргізіледі.
      Әдістемелік нұсқаулар құрамына:
        1) Пәнді оқытға қажетті  жоспарлау,  уақытты  ұйымдастыру  (орындау
           уақыты);
        2) Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы;
        3) Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу;
        4) Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді.

      4 Курс ФОРМАТЫ
        «Өңдеу  өндірістерінің   технологиясы»   курсы   бір-бірімен   тығыз
байланысты төрт  кезеңнен  тұрады:  дәріс,  зертханалық  жұмыс,  аудиторияда
оқытушының  бақылауымен  жүретін  студенттің  өзіндік  жұмысы  (СӨЖО)   және
студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖ). Дәріс сабағы –  сабақтың  ең  маңызды  түрі
болып табылады, яғни пәннің  маңызды  және  күрделі  бөлімдерін  меңгертеді;
зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді  әдістемелік
нұсқаулар бойынша жасауды үйретеді; пәнге  қатысты   материалдардың  барлығы
оқу-әдістемелік кешен және оқулықтарды қолдана отырып СӨЖ және СӨЖО  түрінде
өңделеді және оқытушының қадағалауында болады.


      5 КУРС САЯСАТЫ
Университетте қабылданған ішкі тәртіп талаптарын сақтау:
        • Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті  түрде
          қатысу. Егер  студент  белгілі  бір  себептермен  сабаққа  қатыса
          алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс.
        • Тәртіп: Сабақ үстінде үнемі тәртіп  бұзған  студент  аудиториядан
          шығарылып жіберіледі  және барлық курс бойынша  «қанағаттанғысыз»
          бағасы қойылады.
        • Бақылау жұмыстары: Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа
          қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша  және
          жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
        • Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін  студент  қатаң  жазалап
          аудиторядан шығарумен қоса, жалпы курс үшін  «F»  бағасын  қоюмен
          қамтылады.
        • Ұялы телефон:  Сабақ кезінде  барлық  ұялы  телефондар  сөндірулі
          болуы керек.
        • Емтихан: Қорытынды  емтихан,  емтиханға  барлық  студенттер  үшін
          билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің  әрбір  нұсқасы  үш
          сұрақтан   тұрады.   Емтиханның   қорытынды   бағасы    қорытынды
          аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеледі.








      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
       «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәнін оқытуда екі рет  аттестация
қойылады. Пәнді оқыту кезінде олардың білімін тексеру үшін  әртүрлі  бақылау
әдістері қолданылады:
         • Ауызша сұрау;
         • Жазбаша тексеру;
         • Құрама тексеру;
         • Үй тапсырмаларын көрсету және қорғау;
         • Тест сынағы.

              «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәні бойынша баллдарды қою

|Апта |Бақылау түрі                       |Барлық  |Ескерту                   |
|     |                                   |баллдар |                          |
|1-7  |Дәріс сабағына қатысу,             |30      |                          |
|     |Зертханалық  сабақ                 |105     |                          |
|     |ОСӨЖ                               |29      |                          |
|     |СӨЖ                                |76      |                          |
|     |Аралық бақылау                     |60      |                          |
|     |1-7 апта аралығындағы баллдардың   |270     |                          |
|     |қосындысы                          |        |                          |
|8-15 |Дәріс сабағына қатысу,             |30      |                          |
|     |Зертханалық сабақ 1-7 аптада       |105     |                          |
|     |ОСӨЖ 1-7 аптада                    |29      |                          |
|     |СӨЖ 1-7 аптада                     |76      |                          |
|     |Аралық бақылау                     |60      |                          |
|     |8-15 апта аралығындағы баллдардың  |270     |                          |
|     |қосындысы                          |        |                          |
|1-15аптадағы барлық баллдарың қосындысы  |540     |                          |
|Емтихан баллдарының қорытындысы          |460     |                          |
|Академиялық периодтағы баллдардың        |1000    |                          |
|қорытындысы                              |        |                          |

      Кестеде жалпы дәріске 60 балл берілген. Дәріс сабағына қатысқаны  үшін
1 және 2 аттестация қорытындысына 60 балл беріледі.
      Тәжірибелік сабақ 15 және 13 баллмен есептелінген. ОСӨЖ және СӨЖ  8,7,
14, 19 және 38 баллдарымен  белгіленген,  оның  ішінде  50  пайызы  жұмыстың
дайындығына, ал 50 пайызы жұмысын қорғағаны үшін бағаланады. Аралық  бақылау
үшін 120 балл берілген. Курс бойынша барлық жиынтық балл - 1000


7 ӘДЕБИЕТТЕР
1. Негізгі әдебиеттер:
   1. Назарова Н.И.  «Общая  технология  пищевых  производств»,  М.  «Легкая
      пищевая промышленность», 2000г, стр.360.
   2. Федюкин В.К.. «Основы квалиметрии», М. Информационный издательский дом
      «Филинъ». 2004г. стр.296.
   3. Чеботарев О.Н. «Технология муки, крупы» М. Издательский  центр  «Март»
      2004г. стр. 688.
   4. Сапронов А.Р. Технология сахарного производства. / М. Колос, 1999, 495
      с.
   5. Вобликов Е.М. «Технология хранения зерна»  М.  Изд-во  «Лань».  2003г.
      стр. 448.
   6.  Ковальский  Л.П.  «Общая  технология  пищевых  производств»  М.Колос.
      1997г. стр. 320.
   7. Доценко В.А. «Диетическое  питание»  М.  Изд-во  «Олма-пресс».  2002г.
      стр.352.
   8. Василенко  И.И.  «Оценка  качества  зерна»  М.  Агропромиздат.  1987г.
      стр.208.
   9. Виноградова А.А. и др. «Лабораторный  практикум  по  общей  технологии
      пищевых производств» М. Агропромиздат. 1991г. стр. 296.
  10.  Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства./ СПб: Профессия,
      2005, 416 с.
  11.  Пащенко Л.П., Жаркова И.М.  технология  хлебобулочных  изделий./  М.:
      Колос, 2006, 389 с.
  12.  Рихтер М. и др. «Избранные методы исследования крахмала»

2. Қосымша әдебиеттер:
   1. Налеев О.Н. «Технология зерносушения» Изд. Алматинский технологический
      университет. 200г. стр.200.
   2. Кононенко И.В. и др..«Товароведение пищевых продуктов» Изд-во .М.
      «Экономика» 1975г. стр.423.
   3. Гинзбург А.С.. «Инфракрасная техника в пищевой промышленности». 1992г.
      стр.408.
   4. Стеле Р «Срок годности пищевых продуктов».Изд-во «Профессия» 2006г.
      стр.480.
   5. Алешина Л.М. и др. «Лабораторные работы по технологии продукции
      общественного питания» М.Экономика. 1987г. стр.321.
   6. Медведев Г.М. «Технология макаронного производства» М.Колос 2000г.
      стр.272.
   7. Романов А.С. и др. Экспертиза хлеба и хлебобулочных изделий. / Сиб.
      Унив. Изд-во, 2005, 278 с.
   8. Кузнецова Л.С. технология приготовления мучных кондитерских изделий.
      М.: Мастерство. Высшая школа, 2001, 320 с.

Пәндер