Файл қосу

Кептірудің физика - химиялық негіздері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                            |
|3 денгейлі СМЖ құжаты   |                ПОӘК    |ПОӘК  042-.01.20.19/    |
|                        |                        |01-2014                 |
|              ПОӘК      |№_ басылым              |                        |
|Оқытушыларға арналған   |«___» ________ 20__ ж.  |                        |
|пәннің бағдарламасы     |                        |                        |
|«Жасанды суықты тұтыну  |                        |                        |
|мен өндіру              |                        |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|негіздері»              |                        |                        |











                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
       «ЖАСАНДЫ СУЫҚТЫ ТҰТЫНУ МЕН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯЛАРЫНЫҢ НЕГІЗДЕРІ»
               «5В072300» – «Техникалық физика» мамандығы үшін

                            ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕГЕН
      ҚҰРАСТЫРУШЫ  _____   «___»   _________   2014   ж.   А.Н.   Шалаганова
«Техникалық  физика  және  жылуэнергетика»  кафедрасының   Семей   қаласының
Шәкәрім атындағы Семей Мемлекеттік Университетінің аға оқытушы


      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1 «Техникалық физика және жылуэнергетика» кафедрасының отырысында.
      «___» _________ 2014 ж., № 1  хаттама.


      Кафедра меңгерушісі ___________ О. Степанова.


      2.2 Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
отырысында
      «___» _________ 2014 жылы, № 1 хаттама.


      Төрайым ______________ С. Толеубекова


      3 БЕКІТІЛГЕН
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында  қабылданған  және
баспадан шығаруға кеңес берілген.
      «___» _________ 2014 жылы, № 1 хаттама.


      ОӘК төрайым, бірінші проректор  __________  Г. Искакова


      4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕҢГІЗІЛГЕН

                                   Мазмұны

1      Қолданылу
саласы......................................................................
.....................4
2      Нормативтік
сілтемелер..................................................................
................4
3      Жалпы
ережелер....................................................................
..........................4
4      Оқытушыларға арналған пәндердің оқу жұмыс бағдарламасының
    мазмұны.................................................................
    ...........................................6
5      Студенттердің өздік жұмысына арналған такырьптардың
тізімі...............8
6     Пән бойынша оқу-әдістсмелік
карта.............................................................9
7      Оқу-әдістемелік әдебиетпен камтамасыз етудің
картасы..........................9
8
Әдебиеттер..................................................................
....................................11



















































































      1  ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ


      «Жасанды  суықты  тұтыну  мен  өндіру   технологияларының   негіздері»
мамандығы бойынша оқу-әдістемелік кешеннің кұрамына енгізілген  окытушыларға
арналған пәннің  оқу  жұмыс  бағдарламасы  «050723»  -  «Техникалық  физика»
мамандығының студенттері үшін арналған.


      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      «Жасанды суықты тұтыну мен өндіру технологияларының негіздері» пәнінің
оқытушыларға арналған жұмыстық  бағдарламасы  келесі  кұжаттардың  талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес берілген  пән  бойынша  оқу  үрдісін  ұйымдастырудың
тәртібін белгілейді:
      -  «5В072300» - «Техникалық физика» мамандығының  мемлекеттік  жалпыға
міндетті  білім  стандарты,  ҚР  МЖБС  3.08.349-2006,  23.12.04   ж.   №779.
Қазакстан     Республикасы     Білім     және      ғылым      министрлігінің
Бұйрығымен енгізілген және бекітілген.
      -    СТУ  042-РГКП-СГУ-8-2007   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешенін
әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты;
      -     ДП  042-08.10.10.12-2007  «Пәндердің  оқу-әдістемелік  кешенінің
құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы.


      3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1 Пән мазмұнының қысқа сипатталуы


      Халық  шаруашылығының  маңызды  міндеттерінің  бірі  кең  ассортименте
сапалы тамақ өнімдерімен жыл бой халықты үздісіз қамтамасыз ету.
      Тез бұзылатын тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық  процестерінің,
және оларды  сақтау,  тасмалдау  және  сақтаудың  бір  бөлігі  жасанды  суық
болады. Өндірілетін ауыл шаруашылығы өнімдерінің 40  %-інің   бұзылуын  және
шығындарын кеміту үшін  суықпен  тоңазытып  өңдеу  қажет.  Басқа  сүрлемелеу
әдістеріне қарағанда, тамақ  өнімдерін  суықпен  өңдеудің  әсерінен  негізгі
қасиеттеріндегі өзгеріс минималды болады.
      Суық   ауыл   шарушылығынан   басқада    мұнайгаз,    химия,    құрлыс
кәсіпорындарында және т.б. халық шаруашылығының салаларында қолданылады.
      Сондықтан жасанды суықты  қолдану  облысында  бакалаврларды  дайындау,
алынатын өнімнің сапасын жақсартатын және аз материалдық ресурс  пен  уақыт
талап  ететін,  практикада  тиімді  және  экономиялық  өндіріс  процестерін
анықтау мен қолдану үшін, физикалық және химиялық заңдылықтарды  анықтаудың
бір құрамдас бөлігі болады.


      3.2 Осы курстың мақсаты жасанды суытуды қолдану  облысынан  өте  терең
теориялық біліммен  және практикалық тәжірибемен қамтамасыз  ету  (тоңазытып
өңдеу кезінде өтетін, негізгі физикалық процестерді оқып үйрену,  тоңазытқыш
технологиялық құрал-жабдықты таңдау және есептеу әдістерін меңгеру).


      3.3 Пәнді оқытудың негізгі міндеті – жасанды суытуты қолдану облысында
білімін  қалыптастыру;  нақты  тапсырманы  орындау  үшін  дәрістерде   алған
теориялық мәліметтерді қолдану тәсілдері мен әдістерін оқып үйрену.


       3.4 Жасанды суықты өндіру  және  тұтыну  технологияларының  негіздері
курсының бұл бөлімінің оқып-үйрену нәтижесінде студенттер:
      білуі керек:
      азық - түлік тағамындағы  химиялық  заттардың  қаситеттерін,  химиялық
өндірістің және тоңазытылған  азық  –  түліктің  қасиеттерін,  суытып  өңдеу
өңдірісінің технологиясын, химиялық заттардың қасиеттерін;
      тоңазытқыш  технологиялық  құрал-жабдықтарының  қазіргі  заманғы  даму
тенденцияларын;
      тамақ   өнімдерінің   қасиетіне   және   оларды   тоңазытып    өңдеуге
байланыстыболатын негізгі ойлар мен ғылыми ойларды жетілдіру.
      пайдалана білу қажет:
      сақтау мен тоңазытытып өңдеу процестерінің ұзақтығын анықтауды;
      химиялық өңдіріс аппатарттарының конструктивтік параметрларын  анықтау
әдістерін.
      игеру керек:
      тамақ өнімдерін тоңазытып өңдеуің рационалдық  режимдерін  таңдап  алу
әдістерін;
      қолдана білу қажет:
      техникалық сауатты түрде  суытылған,  мұздатылған  өнімдерді  сақтауды
ұйымдастыруды  және  өнімдердің  кептірілу  шығындарын   азайту   мақсатымен
тоңазытып сақтаудың технологиялық параметрларын шебер таңдау мен ұстауды;
      технологиялық және  тоңазытқыш  құрал-жабдықты  таңдау  мен  есептеуді
сауатты түрде жүргізуді;
      өнімдердің сапасы мен массасының технологиялық  шығындарын  қысқартуды
және өнімдердің сапасын жақсартуды қамтамасыз ететін,  факторлардың  қажетті
және ең анық ақпараттарын тәжірибе жүзінде енгізу.
      түсіну керек:
      тоңазытып өңдеу кезіндегі өнімдерде өтетін физикалық процестерді;
      жасанды суықты тұтынатын кәсіпорындардағы технологиялық процестерді.
      ие болу қажет:
      тоңазытып  өңдеудің  технологиялық  парамтрларын  ұстау   үшін   тамақ
өнімдері  мен  заттардың   химиялық,   физикалық   және   физикалық-химиялық
заңдылықтарын қолдана білуі және білімі.


    3.5 Курстың пререквизиты


    - химия;
    - физика.


    3.6 Курстың постреквизиты


    -


    3.7 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме (1 кесте):
1 кесте - Оқу жоспарынан көшірмесі
|Курс                               |Семестр     |Кредиттер                   |
|1                                  |2           |3                           |
|Дәріс сабактар                                                               |
|Кіріспе. ОТПИХ пәні жайлы жалпы    |1           |8.1.4, с. 4-6               |
|түсініктер. Технологиялық шарт.    |            |                            |
|Химия-технологиялық процесстердің  |            |                            |
|жіктеуі.                           |            |                            |
|Азық-түлік өнімдерінің құрамы және |1           |8.1.2, с. 8-26              |
|қасиеттері.  Ылғалдылықтың         |            |                            |
|қасиеттері азық-түлік өнімдеріндегі|            |                            |
|аса маңызды компонент ретінде.     |            |                            |
|Биологиялық құралдардағы судың     |            |                            |
|байланыс формалары. Мұздатылған су.|            |                            |


2-ші кестенің жалғасы

|1                                  |2           |3                           |
|Тығыздық. Жылу сыйымдылық және жылу|1           |8.1.2, с. 27-33             |
|өткізгіштік. Температура           |            |                            |
|өткізгіштік.                       |            |                            |
|Азық-түлік өнімдерінің суыту       |1           |8.1.2, с. 64-71             |
|тәсілдері. Суыту кезеңдегі         |            |                            |
|бөлінетін жылу. Суыту ұзақтығының  |            |                            |
|есебі.  Салқындау кезеңіндегі      |            |                            |
|салмақ тасымалы. Өнімнің орта      |            |                            |
|көлемді температурасы.             |            |                            |
|Азық-түлік өнімдерінің сақтауы және|1           |8.1.2, с. 71-82             |
|жібітуі. Сақтау және жібіту        |            |                            |
|кезеңдегі жылу салмақ тасымалы.    |            |                            |
|Қоршаған орта температурасынан     |1           |8.1.4, с. 23-26             |
|төмен кездегі кептіру. Кептірудің  |            |                            |
|физика-химиялық негіздері.         |            |                            |
| Ет өнімдерін, тағамдық май, сүт   |1           |8.1.2, б. 92-106            |
|өнімдерін, балық, жеміс және       |            |                            |
|жидектерді суыту жабдықтары.       |            |                            |
|Мұнай-химиялық өнеркәсібінің       |1           |8.1.4, б. 5-9,30-31         |
|шикізаттарының құрамы және         |            |                            |
|қасиеттері. Химия-технологиялық    |            |                            |
|теорияның негіздері.               |            |                            |
|Абсорбция. Төменгі температуралы   |1           |8.1.4, б. 31-32             |
|ректификация.                      |            |                            |
|Конденсация, адсорбция.            |1           |8.1.4, б. 32-34             |
|Кристаллизация процесінің          |1           |8.1.4, с. 34-37             |
|негіздері. Полимер материалдар алу |            |                            |
|әдістері.                          |            |                            |
|Майлардың депарафинизациясы. Жанама|1           |8.2.5, б. 4-22,             |
|өнімдердің майсыздануы. Ксилолдар  |            |8.1.6, б. 277-291           |
|бөлінуі. Газда транспорттауға      |            |                            |
|дайындау. Газдарды өңдеу           |            |                            |
|процестері, сұйықтандырылған табиғи|            |                            |
|газды тасымалдау.                  |            |                            |


2-ші кестенің жалғасы
|Азоттық өндіріс. Этилен және       |1           |8.1.6, б. 291-304           |
|полиэтилен өндірісі.  Производство |            |8.2.5, б. 22-35             |
|Синтетикалық каучук өндірісі. Смола|            |                            |
|және пластмасса өндірісі. Жасанды  |            |                            |
|талшық өндірісі.                   |            |                            |
|         Жалпы мәліметтер. Табиғи  |1           |8.2.5, б. 261-264           |
|қатыру.  Жасанды қатыру. Үш        |            |                            |
|нүктенің жанындағы вакуумдық       |            |                            |
|қатыру. Кристаллогидраттық әдіс.   |            |                            |
|Практикалық сабактар                                   |                     |
|Бұл жұмыстың мақсаты ауаның        |3           |Әдістемелік нұсқау          |
|қозғалыс  жылдамдығының суыту      |            |                            |
|процесі ұзақтығына жетуіне ықпал   |            |                            |
|етуі болып табылады.               |            |                            |
|Бұл жұмыстың мақсаты ауаның        |3           |Әдістемелік нұсқау          |
|қозғалыс  жылдамдығының мұздату    |            |                            |
|процесі ұзақтығына жетуіне ықпал   |            |                            |
|етуі болып табылады.               |            |                            |
|Бұл жұмыстың мақсаты ауаның        |3           |Әдістемелік нұсқау          |
|қозғалыс  жылдамдығының мұздату    |            |                            |
|процесі ұзақтығына жетуіне ықпал   |            |                            |
|етуі болып табылады.               |            |                            |
|Бұл жұмыстың мақсаты ауаның        |3           |Әдістемелік нұсқау          |
|қозғалыс  жылдамдығының жібіту     |            |                            |
|процесі ұзақтығына жетуіне ықпал   |            |                            |
|етуі болып табылады.               |            |                            |
|Бұл жұмыстың мақсаты өнімнің табиғи|3           |Әдістемелік нұсқау          |
|азаюын анықтау әдістемесімен       |            |                            |
|танысулар және өнімнің кеуіп       |            |                            |
|кетуінің негізгі параметрлерінің   |            |                            |
|ықпалын оқып-үйрену.               |            |                            |






      5     СТУДЕНТТЕРДІҢ    ӨЗДІК    ЖҰМЫСТАРЫНА     АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ
ТІЗІМІ


      5.1 Суықтың ет өңдеу өнеркәсібінде қолданылуы..
      5.2 Азық-түлік өнімдерінің сақтау камераларында ауа үлестіру жүйесі.
      5.3 Сүт ңдеу өнеркәсібіндегі суықтың пайдалануы.
      5.4 Суытып сақтауда микрофлораның мінездемесі.
      5.5 Балық өңдеу өнеркәсібіндегі суықтың пайдалануы.
      5.6 Тоңазытқыш тасымал құралдары.
      5.7 Ауаны шартқа сәйкестендіру жүйелерінде суықты қолдану.
      5.8 Құрлыста суықты қолдану.
      5.9 Құрғақ мұз өндірісі.
      5.10 Жасанды мұзды айдындары.
      5.11 Қатырумен концентрациялау.
      5.12 Метрологиялық қызметтегі жабдықты аттестациялаудағы суық.


      6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА


      3 кесте -Пән бойынша оқу-әдістемелік карта
|            |Такырыбы     |             |Көрнекі       |Өз         |Бақылау   |
|            |             |             |қүралдар, ТСО,|бетімен    |нысаны    |
|            |             |             |плакаттар,    |окып       |          |
|            |             |             |зертханалык   |үйренуге   |          |
|            |             |             |такталар      |арналган   |          |
|            |             |             |              |сұрактар   |          |
|Дәріс       |Практикалық  |Зертханалык  |              |           |          |
|сабактар    |(семинар)    |сабактар     |              |           |          |
|            |Сабактар     |             |              |           |          |
|1           |2            |3            |4             |5          |6         |
|            |             |             |              |           |          |






      7   ОҚУ-ӨДІСТЕМЕЛІК  ӘДЕБИЕТІІЕН   ҚАМТАМАСЫЗ  ЕТУДІҢ КАРТАСЫ


      4 кесте- Оку-әдістемелік әдебиетпен камтамасыз етудін картасы
|Окулыктардын,         |Даналарлың    |Студенттердің     |Қамтамасыз етілу   |
|оку-әдістемелік       |саны          |саны              |пайызы             |
|күралдардын           |              |                  |                   |
|Атауы                 |              |                  |                   |
|1                     |2             |3                 |4                  |
|Головкин Н.А.         |              |                  |                   |
|Холодильная технология|              |                  |                   |
|пищевых продуктов. -  |              |                  |                   |
|М.: Легкая и пищевая  |              |                  |                   |
|промышленность, 1984. |              |                  |                   |
|- 350 с.              |              |                  |                   |
|                      |              |                  |                   |



4-ші кестенің жалғасы.
|1                     |2             |3                 |4                  |
|Физико-технические    |              |                  |                   |
|основы холодильной    |              |                  |                   |
|обработки пищевых     |              |                  |                   |
|продуктов./Под ред. Э.|              |                  |                   |
|И. Каухчешвили. -  М.:|              |                  |                   |
|Агропромиздат,        |              |                  |                   |
|1985.-225 с.          |              |                  |                   |
|Касаткин А.Р. Основные|              |                  |                   |
|процессы и аппараты   |              |                  |                   |
|химической            |              |                  |                   |
|технологии.-3-е       |              |                  |                   |
|издание. - М.: Химия, |              |                  |                   |
|1979.-784 с.          |              |                  |                   |
|Павлов К.Ф., Романков |              |                  |                   |
|П.Г., Носков А.А.     |              |                  |                   |
|Примеры и задачи по   |              |                  |                   |
|курсу процессов и     |              |                  |                   |
|аппаратов хим.        |              |                  |                   |
|технологии. Учебное   |              |                  |                   |
|пособие для вузов/Под |              |                  |                   |
|ред.П.Г.              |              |                  |                   |
|Романкова.-10-е       |              |                  |                   |
|изд-е.,перераб. И доп.|              |                  |                   |
|–Л.:Химия, 1987.-576  |              |                  |                   |
|с.                    |              |                  |                   |
|Голянд М.М.,          |              |                  |                   |
|Малеванный Б.И.       |              |                  |                   |
|Холодильное           |              |                  |                   |
|технологическое       |              |                  |                   |
|оборудование.-М.:1977.|              |                  |                   |
|-335 с.               |              |                  |                   |
|Применение холода в   |              |                  |                   |
|пищевой               |              |                  |                   |
|промышленности:       |              |                  |                   |
|Справочник/Под ред.   |              |                  |                   |
|А.В. Быкова  - М.:    |              |                  |                   |
|Пищевая               |              |                  |                   |
|промышленность,       |              |                  |                   |
|1979.-271             |              |                  |                   |
|Цуранов О.А.          |              |                  |                   |
|Холодильная техника и |              |                  |                   |
|технология.-СПб.:Полит|              |                  |                   |
|ехника, 2004. -446 с. |              |                  |                   |


4-ші кестенің жалғасы.
|1                     |2             |3                 |4                  |
|Различные области     |              |                  |                   |
|применения холода:    |              |                  |                   |
|Справочник/Под ред.   |              |                  |                   |
|А.В. Быкова.-         |              |                  |                   |
|М.:Агропромиздат,     |              |                  |                   |
|1985. -272 с.         |              |                  |                   |
|Примеры расчетов по   |              |                  |                   |
|курсу Холодильная     |              |                  |                   |
|техника./Под ред. Н.Д.|              |                  |                   |
|Маловой.-М.:          |              |                  |                   |
|Агропромиздат,        |              |                  |                   |
|1986.-183 с.          |              |                  |                   |










      8 Әдебиеттер




      8.1 Негізгі әдебиеттер


      8.1.1 Головкин Н.А. Холодильная технология пищевых  продуктов.  -  М.:
Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 350 с.
      8.1.2  Физико-технические   основы   холодильной   обработки   пищевых
продуктов./Под ред. Э. И. Каухчешвили. -  М.: Агропромиздат, 1985.-225 с.
      8.1.3  Касаткин  А.Р.  Основные   процессы   и   аппараты   химической
технологии.-3-е издание. - М.: Химия, 1979.-784 с.
      8.1.4  Цой  А.П.,  Ли   В.Т.   Технология   производств   потребителей
искусственного холода.-методические указания.-А-А.:РУМК, 1988.-47 с.
      8.1.5 Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков  А.А.  Примеры  и  задачи  по
курсу процессов и  аппаратов  химической  технологии.  Учебное  пособие  для
вузов/Под ред.П.Г. Романкова.-10-е изд-е.,перераб. И доп. –Л.:Химия,  1987.-
576 с.
      8.1.6 Холодильные установки./Под. ред. И.Г. Чумака.-3-е изд., перераб.
      И доп. –М.:Агропромиздат,1991. -495 с.
      8.1.7  Сборник  примеров  расчетов  и  лабораторных  работ  по   курсу
«Холодильное технологическое оборудование»/[М.М.  Голянд,  Б.Н.  Малеванный,
М.З. Печатников,  В.Т.Плотников].  –М.:  Легкая  и  пищевая  промышленность,
1981.-168 с.


      8.2 Қосымша әдебиеттер


      8.2.1  Голянд  М.М.,  Малеванный  Б.И.   Холодильное   технологическое
оборудование.-М.:1977.-335 с.
      8.2.2 Применение холода в пищевой промышленности: Справочник/Под  ред.
А.В. Быкова  - М.: Пищевая промышленность, 1979.-271
      8.2.3 Холодильная техника и технология: Учебник/Под ред. А.В. Руцкого.
–М.:ИНФРА-М, 2000.-286 с.
      8.2.4 Цуранов О.А. Холодильная техника и технология.-СПб.:Политехника,
2004. -446 с.
      8.2.5 Различные области применения холода:  Справочник/Под  ред.  А.В.
Быкова.- М.:Агропромиздат, 1985. -272 с.
      8.2.6 Примеры расчетов по курсу  Холодильная  техника./Под  ред.  Н.Д.
Маловой.-М.: Агропромиздат, 1986.-183 с.
      8.2.7 Общие требования к оформлению текстовых документов СТУ 042-РГКП-
СГУ-6-2005.


































Пәндер