Файл қосу

Пәннің аты Ветеринариялық санитариялық сараптау



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
                               СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ
 ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты       |ОӘК            |ПОӘК                          |
|                            |               |042-18.23-1.39/01-2014        |
|«Мал және құс өнімдерін     |Басылым № 1    |                              |
|ветеринариялық санитариялық |               |                              |
|сараптау» пәнінің оқытушыға |               |                              |
|арналған жұмыс бағдарламасы |               |                              |






        «МАЛ ЖӘНЕ ҚҰС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ»
      пәнінің 5В120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған




                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                        ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014













                                  Алғы сөз




1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы –Дюсембаев С.Т. в.ғ.д., профессор
Серикова А.Т. в.ғ.к., профессор м.а.
Қойгелдинова А.С., в.ғ.к., доцент м.а.

«Ветеринариялық                    санитария»                     кафедрасы,


   Хаттама  « ___ »  ___________  2014 ж. №  ____


   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2014 ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2014 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2014 ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. Алғаш рет енгізілді














                                   МАЗМҰНЫ

   1. Пайдалану аймағы
   2. Нормативтік сілтемелер
   3. Жалпы ережелер
     4.  Оқу пәннің мазмұны (модуль бойынша)
     5.  Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
    6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
     7.  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы
   8.  Әдебиеттер
















































1 ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ

 «Ветеринариялық санитариялық сараптау» пән  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
5В120200- «Ветеринарлык санитария» мамандығының студенттеріне  арналған.  Ол
студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен,  саясатымен
таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді
оқудағы басшылыққа алатын нeriзri құжат болып саналады


2 НОРМАТИВТІК НЕГІЗДЕР
 «Ветеринариялық санитариялық сараптау» пәні бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз  болып  саналады  және  ол
Типтік  оқу   бағдарламасы   Қазақстан   Республикасы   Білім   және   ғылым
министрлігінің  2004  жылғы  07  тамызындағы   №671  бұйрығымен  бекітілген,
5В120200  –  «Ветеринариялық  санитария»  мамандығының  мемлекеттік  жалпыға
міндетті білім беру стандартына сәйкес дайындалған.

СТУ 042-РГП-СГУ-8-2007 Университет стандарты

РГП 042-08.10.12-2007




3. ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

Дюсембаев С.Т. в.ғ.д., профессор
Серикова А.Т., в.ғ.к. профессор м.а.

Қойгелдинова А.С. в.ғ.к., доцент м.а.

«Ветеринариялық санитария»кафедрасы
Ақпарттық байланыс – т. 53- 19 -70, № 7 оқу ғимараты
Сабақ өткізу орны – 309, 311 , 312  аудитория
Пәннің аты «Ветеринариялық санитариялық сараптау»
Кредит саны – 3




3.1. Пәннің мазмұнының қысқаша сипаттамасы оқытудың мақсаты
мал және құс шаруашылығы  өнімдері  вет  сан  сараптаудың  халық  шаруашылық
маңызы зор себебі сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық  өңдеу  негізінде
қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін  қолдану,  бүгінгі  күнде  жоғары
сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді.
міндеті  –халықты  зоонтропонозды  аурулардан  қорғау,  жануарлардың  жануар
тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау  ветеринариялық
санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан  жануар  және
құс сойыс өнімдерін, ет  өнімдерін,  сүт  және  сүт  өнімдерін  өндіру  және
шығару салаларында зерттеушілік ұйымдастырушылық,басқарушылық және  сараптау
қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады.
мақсаты- мал және құс  шаруашылығы  өнімдерін  вет  сан  бағалау  ережелерін
және гигиеналық зерттеу әдістерін,сонымен қатар жануар  тектес  шикізаттарын
және  өнімдерін   стандартизациялық   және   сертификаттық   технологиясының
негіздерін меңгеру.
білу керек:
-инфекциялық, инвазиялық  аурулардың  қоздырғыштарына  термиялық  әсерлердің
режимдерін (төменгі және  жоғарығы  температуpa)  санитарлық  өңдеу  сапасын
микробиологиялық қадағалау  үшін  вет  бақылау  нысандарынан  сынамалар  алу
ережелері;
- Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және  басқа  да
жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында  дайындау
кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
-Мал және құс шаруашылығы  өнімдерін  жабайы  аңдар  және  құстар  өнімдерін
жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВССды ұйымдастыруды  және  оның
әдістерін санитарлық бағалауды;
- Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
- Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Меңгеру
-Органикалық,биохимиялық, гистологиялық,  бактериологиялық,  ғылыми  зерттеу
әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды  анықтау  үшін  малдардың
сойыс   өнімдерін   қарап   тексеру    әдістерін    сонымен    қатар    етті
трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек;
-Өнімдер мен шикізаттардың  сапалығын  анықтау  үшін  оргенолептикалық  және
арнайы зерттеу әдістерін;
-Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және  әдістемелік  мәселелерді
шешу үшін алынған белгілер;
Істей білу
- Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін,  сүт  және  сүт
өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес  шикізаттарды  вет
сан сараптауды жүргізу;
- Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу;
-Инфекциялық,инвазиялық,жұқпалы емес  аурулар  уланулар  кезіндегі  мал  құс
өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық  сараптауды  жүргізу
және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу;
-Жануар  тектес  шикізаттар  мен  өнімдерді   зерттеудің   қазіргі   заманғы
әдістерін қолдану;
Түсіну
- сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін,  сүт  және
сүт  өнімдерін  ветеринариялық  санитариялық   сараптауды,   ет   және   құс
комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың  құрылысына,
жер таңдауды квалификациялық  жүргізуге  мүмкіндік  беретін  теорияны  жақсы
түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде  қолданылатын  технология  және
стандартизация негіздерін білу.
Ескере білу
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін  факторлар  туралы  жалпы
түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу;
Игеру
- Сойыс малдарын  құстарды  қабылдау  және  тапсыру  тасымалдау  және  союға
дайындау технологиялық, биохимиялық бақылау үшін өнімдерден сынама алу;
- Ет өнімдерін кәсіпорындарда базарлардың ВСС сүт  зауыттарында  ұшалар  мен
мүшелерге ВСС жүргізу;
-Ет және сүт,  жұмыртқа  мал  шикізаттарына  оргенолептикалық,физиохимиялық,
гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру.

3.2. Пәннің пререквизиттері:
3.2.1.жануарлар морфологиясы
3.2.2.жануарлар физиологиясы және биохимиясы
3.2.3. боифизика
3.2.3. мал шаруашылығы және азықтардың сапасын бағалау
3.2.4. микробиология
3.2.5.вирусология
3.3. Пәннің постреквизиты:
3.3.1. індеттану
3.3.2. жануарлардың инвазиялық аурулары
3.3.3. жануарлардың инфекциялық аурулары
3.3.4. паталогиялық анатомия



  3.3 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме
                                                                     Кесте 1

|курс |семестр            |кредит                     |Дәріс |Зертханалық  (сағ)  |
|     |                   |саны                       |(сағ) |                    |
|1 модуль. Етті консервациялаудың технологиялық негіздері                         |
|1    |Етті               |Етті консервациялаудың     |1     | В.А.Макаров.,      |
|     |консервациялаудың  |негіздері.Технологиялық    |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |технологиялық      |ерекшеліктері, гигиенасы.  |      |Шуклин              |
|     |негіздері,         |Ветеринариялық санитариялық|      |242-249беттер.      |
|     |гигиенасы және     |сараптауы                  |      |                    |
|     |ветеринариялық     |                           |      |                    |
|     |санитариялық       |                           |      |                    |
|     |сараптауы.         |                           |      |                    |
|     |Ет және ет         |Ет және ет өнімдерін       |1     |В.А.Макаров.,       |
|2    |өнімдерін төменгі  |төменгі температурада      |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |температурада      |консервациялау тәсілдері.  |      |Шуклин  242-249б.   |
|     |консервациялау.    |Ет өндейтін                |      |                    |
|     |                   |кәсіпорындарындағы етті    |      |                    |
|     |                   |суыту және мұздату         |      |                    |
|     |                   |технологиясы.              |      |                    |
|3    |Тоңазытқышта ет    |Тоңазытқыштағы ет және ет  |1     |В.Г. Дедаш., Л. Л.  |
|     |және ет өнімдерін  |өнімдерінің сақталуының    |      |Кухаркова.          |
|     |бақылау және       |гигиенасы және оны бақылау.|      |Производственно-вете|
|     |ветеринариялық     |                           |      |ринарный контроль в |
|     |санитариялық       |                           |      |мясной              |
|     |сараптау.          |                           |      |промышленности.     |
|     |                   |                           |      |167-171б.           |
|     |                   |                           |      |В.А.Макаров.,       |
|     |                   |                           |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |                   |                           |      |Шуклин   311-322б.  |
|4    |Ас тұзымен етті    |Тұздаудың маңызы мен       |1     |В.А.Макаров.,       |
|     |консервациялау.    |мәні.Тұздау тәсілдері. Ет  |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |                   |тұздауда болатын           |      |Шуклин  267-273б.   |
|     |                   |өзгерістер.Тұздалған       |      |                    |
|     |                   |өнімдерді сақтау,          |      |                    |
|     |                   |кемшіліктері және оларды   |      |                    |
|     |                   |ветеринариялық санитариялық|      |                    |
|     |                   |сараптау.                  |      |                    |
|5    |Тез бұзылатын      |Жануарлар тектес тез       |1     |В.А.Макаров.,       |
|     |өнімдерді          |бұзылатын өнімдерді        |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |тасымалдау және    |тасымалдауды ұйымдастыру.  |      |Шуклин  311-324б.   |
|     |тоңазытқышты       |Рефрижераторлар  мен       |      |                    |
|     |көлікті            |изотермиялық вагондарға тез|      |                    |
|     |ветеринариялық     |бұзылатын өнімдерді тиеу   |      |                    |
|     |санитариялық       |ережелері.Тоңазытқышты     |      |                    |
|     |бақылау.           |көлікті ветеринариялық     |      |                    |
|     |                   |санитариялық бақылау.      |      |                    |
|6    |Субөнімдерді       |Субөнімдердің жіктелуі және|      |Б.Н.Федотов. С.     |
|     |(қосымша өнімдер)  |тағамдық                   |      |365-367б.           |
|     |өндеу              |құндылығы.Субөнімдерді     |      |В.А.Макаров         |
|     |технологиясының    |ветеринариялық санитариялық|      |290-292б.           |
|     |негіздері және     |сараптау және оларды       |      |М.П.Бутко 357-360б. |
|     |ветеринариялық     |алғашқы өндеудің           |      |                    |
|     |санитариялық       |технологиясы мен гигиенасы.|      |                    |
|     |сараптау.          |                           |      |                    |
|2 модуль. Тағамдық майды өндеу технологиясының негіздері                         |
|7    |Тағамдық майды     |Май шикізатының            |1     |В.Г. Дедаш., Л. Л.  |
|     |өндеу              |морфологиясы және химиялық |      |Кухаркова. 151-157б.|
|     |технологиясының    |құрамы. Шыжғырылған        |      |В.А.Макаров.,       |
|     |негіздері және     |тағамдық майдың түрлері    |      |В.П.Фролов., Н.Ф.   |
|     |ветеринариялық     |және сорты. Шыжғырылған    |      |Шуклин  293-297б.   |
|     |санитариялық       |майды алу және             |      |                    |
|     |сараптау.          |ветеринариялық санитариялық|      |                    |
|     |                   |сараптау.                  |      |                    |
|8    |Эндокринді шикізаты|Эндокринді шикізаттарды    |1     |М.П.Бутко 430-432б. |
|     |өндеу              |жинау, алғашқы өндеу және  |      |В.А.Макаров         |
|     |технологиясының    |консервациялау кезінде     |      |302-303б.           |
|     |негіздері және     |қойылатын ветеринариялық   |      |Б.Н.Федотов         |
|     |ветеринариялық     |санитариялық талаптар.     |      |369-370б.           |
|     |санитариялық       |                           |      |                    |
|     |сараптау.          |                           |      |                    |
|9    |Қанды өндеу        |Қанның химиялық құрамы және|1     |В.А.Макаров         |
|     |технологиясының    |тағамдық құндылығы.Қанды   |      |300-302б.           |
|     |негіздері және     |жинауға және өндеуге       |      |Б.Н.Федотов         |
|     |ветеринариялық     |қойылатын ветеринариялық   |      |359-364б.           |
|     |санитариялық       |санитариялық талаптар.Қанды|      |М.П.Бутко 427-430б. |
|     |сараптау.          |және дайын өнімдерді       |      |                    |
|     |                   |ветеринариялық санитариялық|      |                    |
|     |                   |сараптау.                  |      |                    |
|10   |Ішек шикізатың     |Ішек жиынтықтарының        |1     |В.А.Макаров         |
|     |өндеу              |номенклатурасы және оларды |      |297-299б.           |
|     |технологиясының    |қолдану.Ет                 |      |Б.Н.Федотов         |
|     |негіздері және     |комбинаттарында,қасапханада|      |352-379б.           |
|     |ветеринариялық     |, сою пункттерінде ішекті  |      |                    |
|     |санитариялық       |толық және жартылай        |      |                    |
|     |сараптау.          |өндеу.Ішек шикізатын       |      |                    |
|     |                   |консервациялау және        |      |                    |
|     |                   |ветеринариялық санитариялық|      |                    |
|     |                   |сараптау.                  |      |                    |
|11   | Техникалық        |Тері-үлбір және техникалық |1     |Б.Н.Федотов         |
|     |шикізаттарды өндеу |шикізаттарын               |      |371-383б.           |
|     |технологиясының    |өндеу.Терілердің           |      |В.А.Макаров         |
|     |негіздері және     |морфологиясы мен           |      |303-310б.           |
|     |ветеринариялық     |микрофлорасы. Терілерді    |      |М.П.Бутко 410-443б. |
|     |санитариялық       |консервілеу мен            |      |                    |
|     |сараптау.          |дезинфекциялау.Дайындау    |      |                    |
|     |                   |тәртібі және ветеринариялық|      |                    |
|     |                   |санитариялық сараптау.     |      |                    |
|3 модуль. Сүттің құрамы, қасиеті және ауылшаруашылық маңызы.                     |
|12   |Сүттің құрамы,     |Сиыр сүтінің химиялық      |1     |Б.Н.Федотов         |
|     |қасиеті және       |құрамы, биологиялық        |      |385-397б.           |
|     |ауылшаруашылық     |қасиеті.Сүттің             |      |В.А.Макаров         |
|     |маңызы.            |бактерицидтік қасиеті және |      |325-341б.           |
|     |                   |оны сүт өндірісінде        |      |Б.С.Сенченко        |
|     |                   |пайдалану.Сүттің           |      |584-603б.           |
|     |                   |физико-химиялық қасиеті.   |      |Н.В.Барабанщиков.112|
|     |                   |                           |      |-100б.              |
|13   |Сапалы сүт алу     | Сүт ақаулары және оларды  |1     |В.А.Макаров         |
|     |жағдайын           |болдырмау.Сүттің           |      |344-355б.           |
|     |сипаттайтын        |санитариялық гигиеналық    |      |Н.В.Барабанщиков    |
|     |санитариялық       |жағдайын сипаттайтын       |      |104-138б.           |
|     |гигиеналық         |көрсеткіштер.Сүттің        |      |Б.Н.Федотов         |
|     |көрсеткіштер.      |микробтармен ластану       |      |397-401б.           |
|     |                   |көздері.                   |      |Б.С.Сенченко        |
|     |                   |                           |      |603-614б.           |
|14   |Сау және ауру      |Сүт сауылатын ыдысқа және  |1     |В.А.Макаров         |
|     |малдан сүт алудың  |мүліктерге, жуу және       |      |353-359б.           |
|     |ветеринариялық     |дезинфекциялауға қойылатын |      |Б.С.Сенченко        |
|     |санитариялық       |талаптар.МЕСТ- бойынша     |      |603-614б.           |
|     |ережесі.           |дайындалатын сүтке         |      |Б.Н.Федотов         |
|     |                   |қойылатын талаптар.Сүттің  |      |397-409б.           |
|     |                   |базистік майлығы.Сүт алу   |      |Молочное дело       |
|     |                   |технологиясының            |      |Н.В.Барабанщиков    |
|     |                   |ерекшеліктерімен           |      |104-114-124б.       |
|     |                   |ветеринариялық санитариялқ |      |                    |
|     |                   |сараптау.                  |      |                    |
|15   |Жұқпалы аурумен    |Жұқпалы аурумен ауырған    |1     |В.А.Макаров         |
|     |ауырған малдан     |(туберкулез, бруцелез,     |      |360-364б.           |
|     |алынған сүтті      |аусыл, лейкоз және т.б.)   |      |Б.С.Сенченко        |
|     |ветеринариялық     |малдан алынған сүттің      |      |614-617б.           |
|     |санитариялық       |санитариялық бағасы. Ауру  |      |Б.Н.Федотов         |
|     |сараптау.          |малдан сауылған сүтті      |      |409-424б.           |
|     |                   |зарарсыздандыру.           |      |Санитарная гигиена  |
|     |                   |                           |      |на предприятиях     |
|     |                   |                           |      |молочной            |
|     |                   |                           |      |промышленности      |
|     |                   |                           |      |В.Н.Сергеев.,       |
|     |                   |                           |      |Л.А.Сильантева      |
|     |                   |                           |      |6-28б.              |


|Зертханалық сабақтар                                                        |
|Тақырыптың аты және мазмұны           |Сағат саны     |Әдебиеттер           |
|1                                     |2              |3                    |
|1 модуль. Жануарлар майларын санитариялық зерттеу                           |
|Жануарлар майларын санитариялық       |1              |В.А.Макаров          |
|зерттеу.                              |               |«Практикум по        |
|                                      |               |ветсанэкспертизе»    |
|Май сынамаларын алу ережелерімен      |               |М.-1987г. с.175-186, |
|танысу. Майды технохимиялық бақылау.  |               |188-192.             |
|Жануралар майларының сапасын анықтау  |               |Б.С.Сенченко         |
|әдісі мен техникасын оқып білу.       |               |«Ветсанэкспертиза    |
|                                      |               |сырья животного и    |
|                                      |               |растительного        |
|                                      |               |происхождении» М.1998|
|                                      |               |г. С. 505-515,517    |
|                                      |               |Т.П.Ильенко-Петровска|
|                                      |               |я, Э.Ф.Бухтарева     |
|                                      |               |«Товароведение       |
|                                      |               |пищевых жиров, молоко|
|                                      |               |и молочных товаров»  |
|                                      |               |М. -1980 г. С.       |
|                                      |               |109-110              |
|Жануар майларының сапалығын           |1              |В.А.Макаров с.       |
|зертханалық зерттеу.                  |               |177,180, 183-187     |
|Көрсетілген әдістемелерді меңгеру және|               |Б.С.Сенченко с.      |
|бекіту. Майдың түсін, мөлдірлігін,    |               |597,510,512-517      |
|иісін, дәмін, консистенциясын анықтау.|               |Г.В. Колоболотский   |
|Майға технохимиялық бақылау жүргізу:  |               |«Лабораторные и      |
|қышқылдық санын анықтау. Нейтралды    |               |практические занятия |
|қызылға реакция, бензолдағы           |               |по ветсанэкспертизе» |
|резорцинмен альдегидтерге сапалық     |               |Сельхозгиз-1960г.с.  |
|реакция қою. Майдың асқын тотығының   |               |162-163,167,170,!76  |
|санын анықтау.                        |               |Т.П.Ильенко-Петровска|
|                                      |               |я и др. с. 113-115   |
|2 модуль. Субөнімдерді санитариялық зерттеу                                 |
|Субөнімдерді санитариялық зерттеу.    |1              |И.С.Загаевский,      |
|(сараптау)                            |               |Т.Ж.Жмурко           |
|Субөнімдерден сынама алу ережелерін   |               |«Ветэксперитиза с    |
|меңгеру. Субөнімдердің балаусалығын   |               |основами технологии и|
|анықтау әдістерін оқып білу.          |               |переработки продуктов|
|                                      |               |животноводства» М.-  |
|                                      |               |1989г. с. 139-142    |
|                                      |               |Б.С.Сенченко с.      |
|                                      |               |356-360, 458-459     |
|                                      |               |В.А.Макаров с. 77,   |
|                                      |               |80-81, 83-85, 87-91  |
|Субөнімдердің балаусалығын зертханалық|1              |Б.С.Сенченко с. 66-76|
|зерттеу.                              |               |В.А.Макаров.,        |
|Субөнімдерге органолептикалық баға    |               |В.П.Фролов,          |
|беру: сыртқы көрінісін, түсін, иісін, |               |Н.Ф.Шуклин  с.       |
|консистенциясын, күйін және сорпа     |               |«Ветэксперитиза с    |
|сапасын анықтау. Субөнімдердің        |               |основами технологии и|
|сынамасының жұғындысына бактериоскопия|               |стандаотизации       |
|жасау. Амминді аммиакты азотты        |               |продуктов            |
|анықтау, редуктаза сынамасын және     |               |животноводства»      |
|пероксидазаға реакция қою.            |               |М.-1991 г. С. 251-253|
|Тұздалған еттің балаусалығын және     |1              |В.А.Макаров          |
|сапалылығын санитариялық зерттеу.     |               |с.138-140, 146-149   |
|Тұздалғн ет сынамасын алу ережелерін  |               |И.С.Загаевский       |
|менгеру. Тұздықты және тұздалған      |               |Т.Ж.Жмурко с.133-136 |
|етті органолептикалық және зертханалық|               |Б.С.Сенченко с. 66-76|
|зерттеу әдістерін оқып білу және      |               |В.А.Макаров.,        |
|бекіту.                               |               |В.П.Фролов,          |
|                                      |               |Н.Ф.Шуклин  с.       |
|                                      |               |267-268              |
|                                      |               |Г.В. Колоболотский с.|
|                                      |               |65, 68-70            |
|Тұздалған етті зертханалық зерттеу.   |1              |И.С.Загаевский       |
|Тұздақты органолептикалық             |               |Т.Ж.Жмурко с.136-137 |
|зерттеу:түсін, иісін, мөлдірлігін     |               |В.А.Макаров.,        |
|анықтау; тұздалған еттің, сыртқы      |               |В.П.Фролов,          |
|түрін, беткі және тілінген жеріндегі  |               |Н.Ф.Шуклин  с.       |
|түсін, консистенциясын, иісін анықтау.|               |270-271              |
|Тұздақты зертханалық зерттеу: рН      |               |В.А.Макаров          |
|анықтау, пероксидазаға реакция қою.   |               |(практикум) с.       |
|Тұздалған етті:  бактериоскопия, рН   |               |139,146-150          |
|анықтау, пероксидазаға реакция қою,   |               |                     |
|Несслер бойынша аммиакты анықтау,     |               |                     |
|күкірті сутегінің асқын тотығын және  |               |                     |
|ас тұзының мөлшерін  анықтау.         |               |                     |
|Қорытынды сабақ.                      |1              |В.А.Макаров          |
|Ауызша коллоквиум тапсыру.            |               |В.П.Фролов и др      |
|                                      |               |с.273-275            |
|                                      |               |И.С.Загаевский       |
|                                      |               |С. 138               |
|3 модуль. Сүттегі бөгде қоспаларды анықтау.                                 |
|Сүттің орташа үлгісін алу және оны    |1              |Т.П.Ильенко-Петровска|
|консервілеу тәсілдері. Сүттің         |               |я,                   |
|органикалық көрсеткіштері. Сүттегі    |               |Э.Ф.Бухтарева с.     |
|бөгде қоспаларды анықтау.             |               |177-180              |
|Сүттің үлгісін алу ережесімен танысу. |               |П.В.Кученев,         |
|Үлгілерді консервілеу тәсілдері және  |               |Н.Б.Барабанщиков     |
|техикасын үйрену. Сүттің              |               |«Практикум по        |
|органолептикалық қасиеттерін және     |               |молочному делу» М.-  |
|сүтті бөгде заттарға тексеру әдістерін|               |1968 г. С. 15-22     |
|оқып білу.                            |               |Б.С.Сенченко с.      |
|                                      |               |621-623, 632         |
|Сүтті органолептикалық бағалау және   |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|бөгде қоспаларға зертханалық зерттеу. |               |621,623,632,         |
|Сүттің орташа үлгісін анализге алу    |               |Т.П.Ильенко-Петровска|
|ережелерін оқып білу. Сүт үлгісіне    |               |я с. 176             |
|органолептикалық баға беру. Розол     |               |Н.Б.Барабанщиков С.  |
|қышқылымен содаға, йодпен крахмалға   |               |38-42, 47, 60-62     |
|сынама  қою.                          |               |                     |
|Сүттің табиғилығын анықтау.           |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|Сүттің майлылығын анықтау және        |               |623-624,629,631      |
|тығыздығын анықтау әдістерін меңгеру. |               |Т.П.Ильенко-Петровска|
|Сүтке судың қосылғандығын, майының    |               |я с. 180             |
|алынғандығын және қос  фальцификацияны|               |Н.Б.Барабанщиков с.  |
|анықтау әдістерін оқып білу.          |               |49-54, 71-75, 97-100 |
|Сүттің табиғилығын зертханалық        |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|зерттеу.                              |               |609-610,635          |
|Сүттің майлылығын және тығыздығын     |               |                     |
|анықтау.                              |               |                     |
|Сүттің санитарлық–гигиеналық          |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|көрсеткіштері.                        |               |625-627, 635-636     |
|Сүттің қышқылдылығын анықтау әдісін   |               |Н.Б.Барабанщиков с.  |
|үйрену. Сүттің тазалылығын анықтау    |               |78-82, 84-87         |
|және сүттегі бактерия мөлшерін        |               |                     |
|редуктазалық және резазуринді         |               |                     |
|сынамалар бойынша анықтау әдістерін   |               |                     |
|меңгеру. Көрсетілген әдістемелерді    |               |                     |
|меңгеру және бекіту.                  |               |                     |
|Сиыр сүтін бруцеллезге және маститке  |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|тексеру. Бруцеллез және мастит сиырдың|               |632-634              |
|сүтін тексеру және оны пастеризациялау|               |Н.Б.Барабанщиков с.  |
|әдісі.                                |               |64,90-92,95-97       |
|Сақинала сынама қою, димасинмен және  |               |                     |
|мастидинмен сынама қоюдың мағынасын   |               |                     |
|білу. Сүтті пастеризациялауға бақылау |               |                     |
|қою: лактоальбуминді және пероксидазды|               |                     |
|сынама. Көрсетілген әдістемелерді     |               |                     |
|меңгеру және бекіту.                  |               |                     |
|Құс ұшасының балаусалылығын анықтау.  |1              |Б.С.Сенченко с. 328, |
|Органолептикалық зерттеу,             |               |350-356              |
|микроскопиялық және химиялық анализ   |               |                     |
|жасау әдістерін меңгеру. Сыртқы түрін |               |                     |
|ұшаның беткі түсін тері асты және ішкі|               |                     |
|майын консистенциясын, иісін және     |               |                     |
|сорпаның иісін мөлдірлігін анықтау.   |               |                     |
|Еттің терең қабаттарының жұғындысынан |               |                     |
|бактериоскопия жүргізу. Аммиакты және |               |                     |
|аммони тұздарын анықтау.              |               |                     |
|Пероксидазаға реакция қою және        |               |                     |
|қышқылдық санын анықтау.              |               |                     |
|Қорытынды сабақ.                      |1              |Б.С.Сенченко с.      |
|Жазбаша коллоквиум тапсыру.           |               |316-317, 326-328     |



5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
5.1. Сертификацияның   даму   тарихы.   Сертификацияда  қолданылатын  неізгі
түсініктер және терминдер.
5.2. «Техникалық реттеу туралы» заң
5.3. Сертификатталатын шикізаттарға қойылатын негізгі талаптар.
5.4. Сертификация жөніндегі халықаралық ұйымдар.
5.5. Сертификация жөніндегі аймақтық ұйымдар.
5.6. Сертификация схемасы.
5.7. Сертификацияның мемлекеттік жүйесі.
5.8. Сертификацияны нормативтік әдістемелік қамтамасыз ету құрылымы.
5.9. Сәйкестікті нақтылау әдістерінің стандартизациясы.
5.10. Міндетті сертификация.
5.11. Ерікті сертификация.
5.12. Мал шаруашылық шикізаттары өнімдерінің сапасы және оларды бақылау.
5.13. Сәйкестік сертификациясын беру кезіндегі қүжаттарды толтыру.


                    Студенттердің    өзбетінше орындайтын
                    тақырыптарының       жоспары  (СӨЖ )

|№  |Тақырып атаулары    |Мазмұны               |Әдебиеттер                     |
|1  |Қайнатылған жануар  |Қайнатылған жануар    |В.А.Макаров,В.П.Фролов,Н.Ф.Шуки|
|   |майына сипаттама    |майының азықтық       |н «Ветсанэкспертиза с основами |
|   |                    |құндылығы.Шикізатқа   |технологии и стандартизации    |
|   |                    |сипаттама.            |продуктов животноводства» М.:  |
|   |                    |                      |1991г. с.291-294               |
|   |                    |                      |И.С.Загаевский,Т.В.Жмурко      |
|   |                    |                      |«Ветсанэкспертиза с основами   |
|   |                    |                      |технологии переработки         |
|   |                    |                      |продуктов живатноводста» М.:   |
|   |                    |                      |1983г. с. 142-143              |
|   |                    |                      |Т.П. Ильенко-Петровская,       |
|   |                    |                      |Э.Ф.Бухтарева «Тавароведение   |
|   |                    |                      |пищевых жиров, молоко и        |
|   |                    |                      |молочных товаров» М.:1980г.    |
|   |                    |                      |с.96-99                        |
|2  |Балық пен теңіз     |Әртүрлі теңіз         |В.А. Макаров,В.П. Фролов, Н.Ф. |
|   |жануарларының майы  |сүтқоректілері туралы |Шукин с.414-418                |
|   |                    |жалпы мағлұмат;теңіз  |Т.п. Ильенко-Петровская        |
|   |                    |сүтқоректілерінің     |с.115-117                      |
|   |                    |негізгі шикізаты      |                               |
|   |                    |ретінде майдың        |                               |
|   |                    |қолдануы;кит пен      |                               |
|   |                    |кашалот және әртүрлі  |                               |
|   |                    |балық майының         |                               |
|   |                    |сипаттамасы.          |                               |
|3  |Микробтық           |Таксигенді            |Б.С. Сеченко «Ветсанэкспертиза |
|   |токсиндерге реакция |микроорганизмдермен   |продуктов животного и          |
|   |қою негізі          |бұлғанған етті түсті  |растительного происхождения»   |
|   |                    |тотықтыру реакциасымен|Ростов-на-Дону 2001г. с.361-362|
|   |                    |анықтауға болады.     |Г.В. Колоболоткий «Лабораторные|
|   |                    |                      |и практические занятия по      |
|   |                    |                      |ветсанэкспертизе» Сельхозгиз   |
|   |                    |                      |1960г. с.39-41,63              |
|4  |Еттің кулинарлық    |Еттің сапасын дәмін   |Б.С. Сенченко с.362-365        |
|   |сапасын анықтау     |көру арқылы бағалауды |                               |
|   |                    |жүргізу. Ет пен       |                               |
|   |                    |сорпаның дәмі         |                               |
|   |                    |көрілгені туралы акт  |                               |
|   |                    |құру.                 |                               |
|5  |Тұздық  қоспалардың |Тұздық қоспа негізі-ас|В.А.Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф. |
|   |құрамы              |тұзы. Қосымша міндетті|Шуклин с.268-270               |
|   |                    |және міндетті емес    |                               |
|   |                    |қоспалар болады.      |                               |
|6  |Тұздық  сақтау      |Сақтау мекемелеріне   |В.А. Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф.|
|   |                    |қойылатын талап;      |Шукин с.271-273                |
|   |                    |сақтау мерзімі; сақтау|                               |
|   |                    |температурсы; тұздық  |                               |
|   |                    |ақаулары-тұздықтың    |                               |
|   |                    |сақталуының бұзылуынан|                               |
|   |                    |болады.               |                               |
|7  |Тұздықтың ақаулары  |Шіріктің жиналуынан,  |В.А. Макаров.В.П. Фролов, Н.Ф. |
|   |мен ветеринарлық    |кілегейленуден,       |Шукин с.271-272                |
|   |санитарлық сараптау |ашудан, май тотығуынан|                               |
|   |                    |және түстің өзгеруінен|                               |
|   |                    |болатын өзгерістер.   |                               |
|8  |Сүт түзілуі мен     |Сүт - күрделі         |В.А.Макаров,В.П. Фролов, Н.Ф.  |
|   |сүттің азықтық      |биологиялық сұйықтық .|Шукин с.325-327                |
|   |маңызы              |Сүттің минералдық     |Б.С. Сенченко с. 586-588       |
|   |                    |заттары. Ақуыз.       |                               |
|   |                    |Лактоза. Сүттің       |                               |
|   |                    |негізгі компоненттері.|                               |
|9  |Кейбір              |Ешкі, қой, енеке, бие,|Т.П. Ильенко-Петровская, Э.Ф.  |
|   |ауылшаруашылық      |солтүстік бұғы        |Бутараева с.163-164            |
|   |малдарының сүтінің  |аналығы, қашыр        |Б.С. Сенченко с. 601-603       |
|   |қасиеті мен құрамы  |аналығы, зебу, қодас  |                               |
|   |                    |пен ұрғашы бұлан      |                               |
|   |                    |сияқты әртүрлі        |                               |
|   |                    |ауылшаруашылық        |                               |
|   |                    |малдарын ажырату      |                               |
|   |                    |белгілері.            |                               |
|10 |Жоғары              |Ақуыздың термиялық    |Т.П. Ильенко-Петровская,       |
|   |темтератураның      |денатурациясының      |Э.Ф.Бутарева с.167-169         |
|   |әсерінен сүттің     |механизмі. Тұтақтылау |                               |
|   |құрамдас            |белок.Сүтті қант, май,|                               |
|   |бөліктерінің өзгеруі|сүт тұзы, ферменттер  |                               |
|   |                    |мен дәрумендер және   |                               |
|   |                    |олардың жоғарғы       |                               |
|   |                    |температураның        |                               |
|   |                    |әсерінен өзгеруі.     |                               |
|11 |Сүттің              |Сүттегі               |В.А. Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф.|
|   |бактериоциттік      |антибактериалдық      |Шуклин с. 338                  |
|   |қасиеті және оны    |зат-антидене          |                               |
|   |өндірісте пайдалану |(антитоксиндер,       |                               |
|   |                    |агглютининдер,        |                               |
|   |                    |бактериолезиндер және |                               |
|   |                    |тб.)иммуноглобулиндер,|                               |
|   |                    |лизоцим, лактофферин  |                               |
|   |                    |және тб.;             |                               |
|   |                    |бактерицидтік фаза.   |                               |
|12 |Сүтте антибиотиктер,|Сүтке бөгде заттардың |В.А. Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф.|
|   |пестицидтер мен     |түсу жолдары:         |Шуклин с. 351-353              |
|   |басқа               |антибиотиктер,        |                               |
|   |ингибиторлардың     |пестицидтер, жуғыш    |                               |
|   |болуы сүттің        |және дезинфекциялық   |                               |
|   |сапасына, азықтық   |заттар, радиоактивті  |                               |
|   |құндылығына және    |заттар, микотоксиндер.|                               |
|   |техниканық қасиетіне|                      |                               |
|   |әсер етеді.         |                      |                               |
|13 |Сүттің              |Пастерлеу ережесі мен |Н.В. Барабанщико в «Практикум  |
|   |пастеризациясы мен  |оның сипаттамасы.     |по молочному делу» М.: 1968г.  |
|   |стерилизациясы      |Стерилизация және оның|с. 158-160                     |
|   |                    |ережесі.              |                               |
|14 |Жабайы құстардың    |Жабайы құстардың жеке |Сенченко Б.С. с.316-318        |
|   |етінің сипаттамасы  |түрлерінің етін сыртқы|                               |
|   |мен түрлерінің      |түрінің белгілері мен |                               |
|   |ерекшеліктері       |көрсеткіштеріне       |                               |
|   |                    |сипаттама             |                               |
|15 |Қортынды сабақ      |                      |                               |


      6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     кесте 3
|Тақырытар                             |Плакаттар,  |Өзіндік    |Бақылау   |
|                                      |зертханалық |дайындалуға|түрі      |
|                                      |стенд,      |арналған   |          |
|                                      |            |сұрақтар   |          |
|Дәріс сабақ      |Зертханалық         |            |           |          |
|                 |сабақтар            |            |           |          |
|1                |2                   |3           |4          |5         |
|Етті             |Жануарлар майларын  |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|консервациялаудың|санитариялық зерттеу|плакаттар   |           |жазбаша   |
|технологиялық    |                    |            |           |бақылау   |
|негіздері,       |                    |            |           |жұмысы    |
|гигиенасы және   |                    |            |           |          |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптауы.       |                    |            |           |          |
|Ет және ет       |Жануар майларының   |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|өнімдерін төменгі|сапалығын           |плакаттар   |           |жазбаша   |
|температурада    |зертханалық зерттеу |            |           |бақылау   |
|консервациялау.  |                    |            |           |жұмысы    |
|Тоңазытқышта ет  |Субөнімдерді        |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|және ет өнімдерін|санитариялық        |плакаттар   |           |жазбаша   |
|бақылау және     |зерттеу. (сараптау) |            |           |бақылау   |
|ветеринариялық   |                    |            |           |жұмысы    |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|Ас тұзымен етті  |Субөнімдердің       |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|консервациялау.  |балаусалығын        |плакаттар   |           |жазбаша   |
|                 |зертханалық зерттеу |            |           |бақылау   |
|                 |                    |            |           |жұмысы    |
|Тез бұзылатын    |Тұздалған еттің     |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|өнімдерді        |балаусалығын және   |плакаттар   |           |жазбаша   |
|тасымалдау және  |сапалылығын         |            |           |бақылау   |
|тоңазытқышты     |санитариялық зерттеу|            |           |жұмысы    |
|көлікті          |                    |            |           |          |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|бақылау.         |                    |            |           |          |
|Субөнімдерді     |Тұздалған етті      |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|(қосымша өнімдер)|зертханалық зерттеу |плакаттар   |           |жазбаша   |
|өндеу            |                    |            |           |бақылау   |
|технологиясының  |                    |            |           |жұмысы    |
|негіздері және   |                    |            |           |          |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|Тағамдық майды   |Қорытынды сабақ     |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|өндеу            |                    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|технологиясының  |                    |            |           |бақылау   |
|негіздері және   |                    |            |           |жұмысы    |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|Эндокринді       |Сүттің орташа       |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|шикізаты өндеу   |үлгісін алу және оны|плакаттар   |           |жазбаша   |
|технологиясының  |консервілеу         |            |           |бақылау   |
|негіздері және   |тәсілдері. Сүттің   |            |           |жұмысы    |
|ветеринариялық   |органикалық         |            |           |          |
|санитариялық     |көрсеткіштері.      |            |           |          |
|сараптау.        |Сүттегі бөгде       |            |           |          |
|                 |қоспаларды анықтау  |            |           |          |
|                 |                    |            |           |          |
|Қанды өндеу      |Сүтті               |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|технологиясының  |органолептикалық    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|негіздері және   |бағалау және        |            |           |бақылау   |
|ветеринариялық   |бөгде қоспаларға    |            |           |жұмысы    |
|санитариялық     |зертханалық зерттеу |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|Ішек шикізатың   |Сүттің табиғилығын  |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|өндеу            |анықтау             |плакаттар   |           |жазбаша   |
|технологиясының  |                    |            |           |бақылау   |
|негіздері және   |                    |            |           |жұмысы    |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
| Техникалық      |Сүттің табиғилығын  |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|шикізаттарды     |зертханалық зерттеу |плакаттар   |           |жазбаша   |
|өндеу            |                    |            |           |бақылау   |
|технологиясының  |                    |            |           |жұмысы    |
|негіздері және   |                    |            |           |          |
|ветеринариялық   |                    |            |           |          |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|Сүттің құрамы,   |Сүттің              |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|қасиеті және     |санитарлық–гигиеналы|плакаттар   |           |жазбаша   |
|ауылшаруашылық   |қ көрсеткіштері     |            |           |бақылау   |
|маңызы.          |                    |            |           |жұмысы    |
|Сапалы сүт алу   |Сиыр сүтін          |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|жағдайын         |бруцеллезге және    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|сипаттайтын      |маститке тексеру.   |            |           |бақылау   |
|санитариялық     |Бруцеллез және      |            |           |жұмысы    |
|гигиеналық       |мастит сиырдың сүтін|            |           |          |
|көрсеткіштер.    |тексеру және оны    |            |           |          |
|                 |пастеризациялау     |            |           |          |
|                 |әдісі               |            |           |          |
|Сау және ауру    |Құс ұшасының        |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|малдан сүт алудың|балаусалылығын      |плакаттар   |           |жазбаша   |
|ветеринариялық   |анықтау             |            |           |бақылау   |
|санитариялық     |                    |            |           |жұмысы    |
|ережесі.         |                    |            |           |          |
|Жұқпалы аурумен  |Қорытынды сабақ.    |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|ауырған малдан   |                    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|алынған сүтті    |                    |            |           |бақылау   |
|ветеринариялық   |                    |            |           |жұмысы    |
|санитариялық     |                    |            |           |          |
|сараптау.        |                    |            |           |          |
|                 |Барлығы             |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|                 |                    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|                 |                    |            |           |бақылау   |
|                 |                    |            |           |жұмысы    |
|                 |                    |Тақта, мел, |           |Ауызша    |
|                 |                    |плакаттар   |           |жазбаша   |
|                 |                    |            |           |бақылау   |
|                 |                    |            |           |жұмысы    |

7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                     4-кесте
|Оқу әдістемелік оқулықтар               |Саны         |Студенттер  |% Қамтамасыз |
|                                        |             |саны        |етілуі       |
|1                                       |2            |3           |4            |
|1. Большаков А. С. и др. «Технология    |2            |25          |8            |
|мяса и мясопродуктов». Москва, 1976 г.  |             |            |             |
|с. 399.                                 |             |            |             |
|2. Горегляд Х. С. и др.                 |4            |25          |16           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза с    |             |            |             |
|основами технологии переработки         |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва, 1981 |             |            |             |
|г.                                      |             |            |             |
|с. 575.                                 |             |            |             |
|3. Загаевский И.С., Жмурко Т. В.        |25           |25          |100          |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза с    |             |            |             |
|основами технологии переработки         |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва, 1983 |             |            |             |
|г. с. 224.                              |             |            |             |
|4. Житенко П. В. «Технология продуктов  |4            |25          |16           |
|убоя животных» Москва,  1984 г. с. 230. |             |            |             |
|5. Макаров В. А.                        |200          |25          |80           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза с    |             |            |             |
|основами технологии переработки         |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва, 1991 |             |            |             |
|г.                                      |             |            |             |
|с. 463.                                 |             |            |             |
|6. Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П.        |200          |25          |80           |
|«Технология переработки мяса и других   |             |            |             |
|продуктов убоя животных». Москва, 1971  |             |            |             |
|г. с. 159.                              |             |            |             |
|7. Поздняковский В. М. «Экспертиза мяса |2            |25          |8            |
|и мясопродуктов качество и              |             |            |             |
|безопасность». Новосибирск, 2005 г. с.  |             |            |             |
|524.                                    |             |            |             |
|8. Житенко П. В., Боровков М. Ф.        |2            |25          |8            |
|Ветеринарная санитарная экспертиза      |             |            |             |
|продуктов животноводства. Москва, Колос,|             |            |             |
|2000 г. с. 335.                         |             |            |             |
|9. Сенченко Б. С.                       |10           |25          |40           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза      |             |            |             |
|продуктов животного и растительного     |             |            |             |
|происхождения». Ростов на Дону , 2001   |             |            |             |
|г.с. 702.                               |             |            |             |
|10. Алехина Л. Т. и др. Технология мяса |1            |25          |4            |
|и мясопродуктов. Москва, Агропромиздат, |             |            |             |
|1998 г. с. 576.                         |             |            |             |
|11.Коряжнов В. П., Таршис М. Г.,        |2            |25          |8            |
|Шлипаков Л.П. Технология продуктов убоя |             |            |             |
|животных. Москва, Колос. 1967 г. с. 207.|             |            |             |

8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізігі әдебиеттер
8.2.1 Большаков А. С. и др. «Технология мяса и мясопродуктов». Москва, 1976
г. с. 399.
   2. Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
      технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с.
      575.
   3. Загаевский И.С., Жмурко Т. В. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с
      основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва,
      1983 г. с. 224.
   4.  Житенко П. В. «Технология продуктов убоя животных» Москва,  1984 г.
      с. 230.
   5. Макаров В. А.   «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
      технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с.
      463.
8.2.6. Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов
животного и растительного происхождения». Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
8.2 Қосымша әдебиеттер
8.2.1 . Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. «Технология переработки мяса и других
продуктов убоя животных». Москва, 1971 г. с. 159.
8.2.2 Поздняковский В. М. «Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.2.3. Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов
убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
8.2.4. Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза
продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
   5. Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва,
      Агропромиздат, 1998 г. с. 576.


















































































































































































Пәндер