Файл қосу
Қалақшалы жұмысшы органдардың есептері өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-14.1-01.1.20.05/01-2013 | |ПОӘК | | | |Оқытушыға арналған «Тамақ |«__»______20__ж | | |өнімдері өндірісінің |№ __ басылым | | |технологиялық жабдықтары» | | | |пәнінің оқу-жұмыс | | | |бағдарламасы | | | ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «ЕТ ЖӘНЕ СҮТ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖАБДЫҚТАРЫ 2» 5В072400 - «Технологиялық машиналар және жабдықтар» мамандығына арналған ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Кіріспе 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушы т.ғ.к., доцент ___________ А.Е. Еренгалиев, ИТФ деканы, т.ғ.д.___________ Ә.Л. Қасенов, оқытушы_________ Ж.Х. Тохтаров Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы «____» _______2013 ж. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «____» __________ 2013 жыл, № __ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М.М. Акимов. 2.2. Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесі мәжілісінде қаралды «____» __________ 2013 жыл, № __ хаттама Төрайымы ___________ С.С.Толеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» «____________» 2013 жыл, №____ хаттама ОӘК төрағасы _______________ Г.К. Искакова Мазмұны |1 |Қолдану аймағы | | |2 |Нормативтік сілтемелер | | |3 |Жалпы ережелер | | |4 |Оқытушыларға арналған пәндердің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны | | |5 |Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі | | |6 |Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы | | |8 |Әдебиеттер | | 1. ҚОЛДАНУ САЛАСЫ «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінің оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіретін оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы 050724 «Технологиялық машиналар және жабдықтар» мамандығының студенттеріне арналған. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінің оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы келесі нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес құрастырылды және осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді: - 2005 жылдың 23 желтоқсанда № 779 Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген 050724 «Технологиялық машиналар және жабдықтар» мамандығы бойынша білім берудің Мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты ҚР МЖМБС 3.08.350-2006 бойынша құрастырылған. - Университет стандарты СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 «Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру мен рәсімдеудің жалпы ережелері»; - ДП 042-08.10.10.12-2007 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы» құжаттандырылған процедурасы. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1.Пәндердің мазмұнын қысқаша сипаттау. «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» – техникалық ғылым. «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінің зерттеу нысаны - тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарындағы технологиялық процестердің өту барысында туындайтын өнімдердің физико- механикалық қасиеттері және осы қасиеттердің көмегімен процестерді есептеудің оңтайлы әдістерін меңгеру болып табылады. «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» курсы азық-түлік технологиясы саласының мамандарына арналған теориялық инженерлік негізі болып табылады. Қазіргі замандағы тамақ өндірісі мамандардың технологиялық процестердің кинетикасы мен динамикасы аймағындағы терең білімін қажет етеді. Инженер – өндірістік процестерді технология талаптарына сәйкестендіріп басқарып қана қоймай, сонымен қатар ғылымның соңғы жетістіктеріне сай жоғарғы техникалық деңгейде оңтайлы өтуін қамтамасыз етуі керек. Бұл мақсаттарды орындау үшін маманның әртүрлі инженерлік есептерді шешуге қабілеті болуы міндет. 3.2. Бұл пәннің мақсаты - студентердің «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» жөніндегі білімдерін қалыптастыру, осы алған білімдерін болашақ маман алдағы еңбек тәжірибесінде қолдана алады. 3.3. Пәнді меңгерудің негізгі мақсаты студенттерді азық-түлік өнімдерінің жабдықтарын оқыту арқылы келесі қажеттіліктерді орындау: • қоспалар қосу, технологиялық өңдеу режимдері мен тәсілдерін өзгерту арқылы өнімнің құрамы мен сапасын басқаруды меңгеру • процестер реодинамикасының негізгі заңдарын меңгеру • процестер мен аппараттарды есептеу әдістерін меңгеру • машиналар мен аппараттардың конструкциясын меңгеру. Сонымен қоса, пәннің негізгі мақсаты студенттерді жоғарыда айтылғандарды (анықтамалар, заңдылықтар, есептерді шешу жолдары) меңгерту ғана емес, оларды қолдана білуге үйрету. 3.4. Студент пәнді оқу кезінде білуі керек: • Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары курсының негізгі (базалық) заңдарын білуі керек; • Тамақ өнімдерінің жабдықтарының негіздерін білуі керек; • Теориялық және практикалық мақсаттарға осы алған білімдерін қолдануға дағдылану; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін зерттеуге үйрену; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін анықтауда алған білімдерін қолдануға үйрену; • Азық-түлік өнімдерінің жабдықтарын зерттеуде қолданылатын тәсілдердің мағынасын түсіну; • Басқа пәндерді меңгеру барысында «Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінен алған білімдерін қолдана білу; • Курстың типтік жобалық талаптарын орындауға дағдылану. 3.4. Курстың пререквизиттері: • гидравлика негіздері; • механика негіздері; • жылутехникасының негіздері. 3.5. Курстың постреквизиттері: • тамақ өндірісінің технологиясы; • тамақ өндірісінің аппараттары және процесстері. Жұмыс оқу жоспарынан көшірме Кесте 1 |Курс |Семестр|Кредитер | |1 |2 |3 | |Дәріс сабақтар | |Технологиялық жабдықтар туралы жалпы түсінік |1 |Еренғалиев А.Е., | |Анықтама (жабдық, машиналар мен аппараттардың | |Қасенов Ә.Л., | |құрылымы). Жабдықтарға қойылатын талаптар. | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Жіктелуі. | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардың |1 |Еренғалиев А.Е., | |негізгі параметрлері | |Қасенов Ә.Л., | |Өндірістің тактісі (m) немесе ритмі (әсіресе | |Орынбеков Д.Р. Ет | |конвейерлер үшін). | |өнеркәсібінің | |Технологиялық процестің жылдамдығы немесе оның | |технологиялық | |кинетикасының жылдамдығы. | |жабдықтары. Шәкәрім | |Технологиялық жабдықтың жұмысшы органындағы | |атындағы СМУ– Семей: | |өнімнің қозғалыс жылдамдығы. | |2010 | |Технологиялық жабдықтың өнімділігі (Mнақты, Мк, | | | |Мдана, Мв). | | | |Процеске қажетті қуат (N) немесе қозғалтқыштың | | | |қуаты. | | | |Ет өндірісіндегі технологиялық жабдықтардың |1 |Еренғалиев А.Е., | |жұмысшы органдары | |Қасенов Ә.Л., | |Ет өнеркәсіптеріндегі технологиялық жабдықтардың | |Орынбеков Д.Р. Ет | |жұмысшы органдары. | |өнеркәсібінің | |Технологиялық жабдықтарға қойылатын негізгі | |технологиялық | |талаптар. | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Икемді тартқыш жұмысшы органдар және олар |1 |Еренғалиев А.Е., | |пайдаланылатын жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Аспалы жолдар мен конвейерлер | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Аспалы жолдар мен конвейерлерге қызмет көрсетуге | |өнеркәсібінің | |арналған жабдықтар | |технологиялық | |Ет комбинаттарындағы едендік құрылғылар | |жабдықтары. Шәкәрім | |Тері сыдыруға арналған машиналар | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Аспалы жолдар мен конвейерлерге қызмет көрсетуге |1 |Еренғалиев А.Е., | |арналған жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Аспалы жолдар мен конвейерлерге қызмет көрсетуге | |Орынбеков Д.Р. Ет | |арналған | |өнеркәсібінің | |Ет комбинаттарындағы едендік қозғалмалы және | |технологиялық | |стационарлы көтеру-тасымалдау құрылғылары | |жабдықтары. Шәкәрім | |Малдарды қимылсыздандыру мен қансыздандыруға | |атындағы СМУ– Семей: | |арналған жабдықтар | |2010 | |Малдың терісін сыдыруға арналған жабдықтар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Сойылатын малдардың терісін сыдыруға арналған | |Қасенов Ә.Л., | |икемді тартқыш байланысты жұмысшы органдар | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Малдардың терісін сыдыру әдістерінің жіктелуі | |өнеркәсібінің | |Тері сыдыруға арналған қондырғыларға қойылатын | |технологиялық | |талаптар | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Кесуші жұмысшы органдар және олар пайдаланылатын |1 |Еренғалиев А.Е., | |жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Процестің жалпы сипаттамасы | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Ет кесуге арналған машиналардың кең тараған | |өнеркәсібінің | |түрлері және тамақ өнеркәсіптеріндегі кесуге | |технологиялық | |арналған машиналар | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнімдерінің пішінін сақтамай ұсақтауға арналған|1 |Еренғалиев А.Е., | |машиналар | |Қасенов Ә.Л., | |Орташа ұсақтауға немесе өнім кесектерінің пішінін | |Орынбеков Д.Р. Ет | |сақтамай ұсақтауға арналған машиналар | |өнеркәсібінің | |Ет өнімдерін майда және жұқа ұсақтауға арналған | |технологиялық | |машиналар | |жабдықтары. Шәкәрім | |Кесуге арналған машиналардың технологиялық | |атындағы СМУ– Семей: | |есептеулері | |2010 | |Икемді және білікшелі жұмысшы органдар, олар |1 |Еренғалиев А.Е., | |орнатылатын жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Қырғыш машиналар мен қауырсын жұлу машиналары | |Орынбеков Д.Р. Ет | | | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Икемді және білікшелі жұмысшы органдар. Ішек |1 |Еренғалиев А.Е., | |өңдеуге арналған жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Ішек өңдеу жабдықтар | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Ішек өңдеу жабдықтарына қойылатын жабдықтар | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Барабанды жұмысшы органдар және олар қолданылатын |1 |Еренғалиев А.Е., | |жабдықтардың кейбір түрлері | |Қасенов Ә.Л., | | | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Барабанды жұмысшы органдардың жалпы сипаттамасы | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет және ет өнімдерін жууға арналған машиналар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтар екі | |Қасенов Ә.Л., | |позицияда қарастырылады: | |Орынбеков Д.Р. Ет | |-жұмысшы органдарының конструкциясы мен олардың | |өнеркәсібінің | |бірлігі; | |технологиялық | |-бір немесе басқа жабдықта жүргізілетін | |жабдықтары. Шәкәрім | |технологиялық процестің мәні. | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Шнекті, бұрандалы жұмысшы органдар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Шнекті, бұрандалы жұмысшы органдар | |Қасенов Ә.Л., | |Шнектер мен бұрандалардың технологиялық есептеуі | |Орынбеков Д.Р. Ет | | | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтардағы |1 |Еренғалиев А.Е., | |қалақшалы жұмысшы органдар | |Қасенов Ә.Л., | |Қалақшалы жұмысшы органдар | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Қалақшалы жұмысшы органдардың есептері | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнімдерін құбыр арқылы ығыстыру және беруге |1 |Еренғалиев А.Е., | |арналған құрылғылар | |Қасенов Ә.Л., | |Сыйымдылықты ығыстырғыш-блоутанктер | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Ет өнеркәсібіндегі ығыстырғыштар конструкциясының | |өнеркәсібінің | |жіктелуі мен ерекшеліктері | |технологиялық | |Ет өнеркәсібіндегі сораптар мен шприцтер | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібіндегі ығыстырғыштар конструкциясының |1 |Еренғалиев А.Е., | |жіктелуі мен ерекшеліктері | |Қасенов Ә.Л., | |Тегеурін туғызуға арналған құрылғылар немесе | |Орынбеков Д.Р. Ет | |ығыстырғыштар төмендегідей жіктеледі: | |өнеркәсібінің | |-сыйымдылықты ығыстырғыш-блоутанктер немесе | |технологиялық | |айдағыш бактер; | |жабдықтары. Шәкәрім | |-механикалық ығыстырғыш-сораптар. | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібінде қолданылатын сораптар мен |1 |Еренғалиев А.Е., | |шприцтер | |Қасенов Ә.Л., | |Шприцтердің жіктелуі | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Мерзімді әрекетті шприцтердің конструктивті | |өнеркәсібінің | |ерекшеліктері | |технологиялық | |Үздіксіз әрекетті шприцтердің конструктивті | |жабдықтары. Шәкәрім | |ерекшеліктері | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібінде қолданылатын араластырғыштар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Механикалық әдістер | |Қасенов Ә.Л., | |Пневматикалық әдістер | |Орынбеков Д.Р. Ет | | | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Біртекті емес сұйық, пластиналы және сусымалы |1 |Еренғалиев А.Е., | |денелерді (жүйе) механикалық бөлуге арналған | |Қасенов Ә.Л., | |жабдықтар | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Механикалық бөлудің төмендегідей әдістері: | |өнеркәсібінің | |-гравитация жазықтығында тұндыру немесе бөлу | |технологиялық | |(ағынды фракцияны бөлу); | |жабдықтары. Шәкәрім | |-центрифугалау мен ажырату немесе бөлу және | |атындағы СМУ– Семей: | |ортадан тепкіш күш немесе үдеу жазықтығында | |2010 | |тазалау; | | | |-кеуекті қабырғалармен өткізу арқылы сүзу және | | | |елеу; | | | |-денені біржақты қысу арқылы престеу және одан | | | |сұйық фракцияны бөліп алу; | | | |Гравитациялық күш жазықтығында сұйық біртекті емес|1 |Еренғалиев А.Е., | |жүйелерді бөлуге арналған аппараттар | |Қасенов Ә.Л., | |Тұндырғыштар, май ұстағыштар, ажыратқыштар, | |Орынбеков Д.Р. Ет | |сүзгіштер мен құм ұстағыштар. | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Радиалды үдеу әсеріндегі жазықтықта сұйық біртекті|1 |Еренғалиев А.Е., | |емес жүйелерді бөлуге арналған жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Центрифугалар мен тарелкалы ажыратқыштар | |Орынбеков Д.Р. Ет | | | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнімдерін престеуге арналған жабдықтар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Майлы ет шыжығынан мал майын сығу; | |Қасенов Ә.Л., | |Суды: а) коагулирленген шыжықтан; б) каныгадан; в)| |Орынбеков Д.Р. Ет | |жымықтан сығу; | |өнеркәсібінің | |Етті сүйектен ажырату және ішін ақтару кезіндегі | |технологиялық | |аққыш фракцияны сығу; | |жабдықтары. Шәкәрім | |Өнімді тығыздау, мысалы: құрғақ ішек, ұнтақ | |атындағы СМУ– Семей: | |тәрізді массаны таблеткалау және кейбір ет | |2010 | |өнімдеріне белгілі пішін беру, мысалы: а) бекон | | | |өндіру; б) сан ет пен ұсақталған етті пішіндеу. | | | |Атмосфералық қысымда ет өнімдерін жылулық өңдеуге |1 |Еренғалиев А.Е., | |арналған аппараттар | |Қасенов Ә.Л., | |Ет өнеркәсібіндегі жылулық операциялардың негізгі | |Орынбеков Д.Р. Ет | |және қосымша түрлері. | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Ет өнеркәсібіндегі жылулық операциялардың |1 |Еренғалиев А.Е., | |жүргізілу әдістері | |Қасенов Ә.Л., | |Өнімді суға салу | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Өнімді балқытылған, қайнаған майға салу | |өнеркәсібінің | |Ыстық бумен өңдеу | |технологиялық | |Булы-ауалы қоспамен өңдеу. | |жабдықтары. Шәкәрім | |Жанармай жағу арқылы өнімдерді өңдеу. | |атындағы СМУ– Семей: | |Ыстық булы сумен немесе онысыз сумен шаю. | |2010 | |Өнімді ыстық суға ендіру арқылы жұмыс істейтін |1 |Еренғалиев А.Е., | |аппараттардың конструкциясы | |Қасенов Ә.Л., | |Шошқа ұшасын жидітуге арналған күбілер (чан) | |Орынбеков Д.Р. Ет | |төмендегідей жіктеледі: | |өнеркәсібінің | |а) Ұша толығымен суға енетін күбілер; | |технологиялық | |б) Тек кеуде бөлігі енетін күбілер. | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Өнімді ыстық бумен өңдеуге арналған аппараттар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Шұжық пісіруге арналған үш секциялы буда пісіру | |Қасенов Ә.Л., | |камерасы. | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Өнімді булы-ауалы және түтінді-ауалы қоспалармен | |өнеркәсібінің | |өңдеуге арналған аппараттар | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Жанғыш жанармай өнімдерімен ет өнімдерін отпен |1 |Еренғалиев А.Е., | |өңдеуге арналған жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Ет өнімдерін отпен өңдеу процестері төмендегідей | |Орынбеков Д.Р. Ет | |жіктеледі: | |өнеркәсібінің | |а) үйіту; | |технологиялық | |б) күйдіру; | |жабдықтары. Шәкәрім | |в) пирожкилерді қуыру. | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Майлы ет өнімдерін жылулық және импульсті өңдеуге |1 |Еренғалиев А.Е., | |арналған жабдықтар | |Қасенов Ә.Л., | |Майлы ет өнімдері малдың таза салмағының 10-20 % | |Орынбеков Д.Р. Ет | |құрайды. Майлы шикізаттар төмендегідей жіктеледі: | |өнеркәсібінің | |-қолданылу аймағы бойынша тағамдық және | |технологиялық | |техникалық; | |жабдықтары. Шәкәрім | |-түріне қарай қатты (ұсақталған сүйек) және | |атындағы СМУ– Семей: | |жұмсақ; | |2010 | |-малдың тұқымы бойынша сиыр, шошқа, қой, сүйекті | | | |және т.б. | | | |Майды балқытуға арналған аппараттар |1 |Еренғалиев А.Е., | |Барботерлі және араластырғышы бар ашық қазандықтар| |Қасенов Ә.Л., | | | |Орынбеков Д.Р. Ет | | | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | |Майды балқытуға арналған жабдықтардың |1 |Еренғалиев А.Е., | |технологиялық есебі | |Қасенов Ә.Л., | |Майдың балқу процесі кинетикасының жылдамдығы | |Орынбеков Д.Р. Ет | |Майдың балқу ұзақтығын есептеу | |өнеркәсібінің | | | |технологиялық | | | |жабдықтары. Шәкәрім | | | |атындағы СМУ– Семей: | | | |2010 | | | |Зертханалық сабақтар | |Тақырып 1. Аспалы жолдар мен конвейерлер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 2. Еттартқыштар |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 3. Куттерлер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 4. Жұқа ұсақтауға арналған машиналар |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 5. Куттерлер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 6. Коллоидты диірмендер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 7. Шприцтер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 8. Шпик кесу машиналары |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 9. Өнімдерді илеу және араластыру |1 |Әдістемелік нұсқау | |машиналары | | | |Тақырып 10. Престер |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 11. Котлет қалыптау автоматы |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 12. Тұшпара қалыптау автоматы |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 13. Эмульсорлар, гомогенизаторлар және |1 |Әдістемелік нұсқау | |пластификаторлар | | | |Тақырып 14. Сепараторлар |1 |Әдістемелік нұсқау | |Тақырып 15. Май өндірісіндегі жабдықтар. |1 |Әдістемелік нұсқау | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫН ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ |№ |Тақырыптардың аталуы | |1 |Технологиялық жабдықтардың жіктелуі. | |2 |Технологиялық машиналардың өнімділігі мен қуаты. | |3 |Сұрыптау және іріктеу жабдықтары. | |4 |Өнімдерді ұсақтауға арналған машиналар. | |5 |Еттартқыштар. | |6 |Куттерлер | |7 |Диірмендер | |8 |Көкөніс және жеміс кесінділейтін машиналар | |9 |Өнімдерді илеу және араластыру машиналары. | |10 |Қамыр араластыру машиналары. | |11 |Бұлғау машиналары. | |12 |Көкөністерді жууға арналған машиналар. | |13 |Ыдыстарды жууға арналған машиналар. | |14 |Әртекті орталарды ажыратуға арналған машиналар. | |15 |Центрифугалар. | |16 |Аршу жабдықтары мен машиналары. | | |Картоп ашу толасты машиналар. | |17 |Өнімдерді қысыммен өңдеуге арналған машиналар | |18 |Сүйектен етті, шыжықтан майды бөлір алуға арналған пресстер. | |19 |Толтырғыштар құрылғылар және шприцтер. | |20 |Макорон шығаратын престер. | |21 |Қалыптау және мөлшерлеу машиналары. | |22 |Тамақ өндірісінде қолданылатын сүзгілер. | |23 |Эмульсорлар, гомогенизаторлар және пластификаторлар | |24 |Сепараторлар | |25 |Май өндірісіндегі жабдықтар. | |26 |Цилиндрлі май жасағыш. Толасты түрде жұмыс істейтңн май жасағыш. | |27 |Үздіксіз жұмыс істейтін май дайындағыш. | |28 |Ірімшік және сыр өндірісіндегі жабдықтар. Ірімшік ұйытқысын алатын және | | |өңдейтін жабдықтар. | |29 |Сыр жасауға арналған аппараттардың құрылысы, технологиялық артықшылығы, | | |жұмысы және пайдалану туралы түсінік. | |30 |Тамақ өнімдерін құйып жабатын және буып-түйетін машиналар мен автоматтар. | 6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен |Бақылау | | |құралдар, |оқып |нысаны | | |ТСО, |үйренуге | | | |плакаттар, |арналған | | | |зертханалық |сұрақтар | | | |орындар | | | |Дәріс сабақтар |Практикал|Зертханалық | | | | | |ық |сабақтар | | | | | |(семинар)| | | | | | |сабақтар | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Технологиялық | | |плакаттар, |Технологиялы|Ауызша | |жабдықтар турлы | | |зертханалық |қ |сұрау | |жалпы түсінік. | | |орындар |жабдықтардың| | | | | | |жіктелуі. | | | | | | |Технологиялы| | | | | | |қ | | | | | | |машиналардың| | | | | | |өнімділігі | | | | | | |мен қуаты. | | |Сұрыптау және | |Еттартқыштар |плакаттар, |Сүт |Ауызша | |іріктеу жабдықтары. | | |зертханалық |тасымалдайты|сұрау | | | | |орындар |н | | | | | | |қондырғылар.| | | | | | |Құбырлар мен| | | | | | |сораптар. | | |Өнімдерді ұсақтауға | |Куттерлер |плакаттар, |Сұрыптау |Ауызша | |арналған машиналар. | | |зертханалық |және іріктеу|сұрау | | | | |орындар |жабдықтары. | | |Өнімдерді илеу және | |Жұқа ұсақтауға |плакаттар, |Өнімдерді |Ауызша | |араластыру | |арналған |зертханалық |ұсақтауға |сұрау | |машиналары. | |машиналар |орындар |арналған | | | | | | |машиналар. | | |Жуу машиналары мен | |Куттерлер |плакаттар, |Еттартқыштар|Ауызша | |қондырғылары. | | |зертханалық |. |сұрау | | | | |орындар | | | |Әртекті орталарды | |Коллоидты |плакаттар, |Куттерлер |Ауызша | |ажыратуға арналған | |диірмендер |зертханалық | |сұрау | |машиналар. | | |орындар | | | |Аршу жабдықтары мен | |Шприцтер | |Диірмендер |Ауызша | |машиналары. | | | | |сұрау | |Өнімдерді қысыммен | |Шпик кесу |плакаттар, |Көкөніс және|Ауызша | |өңдеуге арналған | |машиналары |зертханалық |жеміс |сұрау | |машиналар | | |орындар |кесінділейті| | | | | | |н машиналар | | |Тамақ өндірісінде | |Өнімдерді илеу |плакаттар, |Өнімдерді |Ауызша | |қолданылатын | |және араластыру|зертханалық |илеу және |сұрау | |сүзгілер. | |машиналары |орындар |араластыру | | | | | | |машиналары. | | |Эмульсорлар, | |Престер | |Қамыр |Ауызша | |гомогенизаторлар | | | |араластыру |сұрау | |және | | | |машиналары. | | |пластификаторлар | | | | | | |Сепараторлар | |Котлет қалыптау| |Бұлғау |Ауызша | |түрде түсіретін | |автоматы | |машиналары. |сұрау | |сепараторлар. | | | | | | |Май өндірісіндегі | |Тұшпара |плакаттар, |Көкөністерді|Ауызша | |жабдықтар. | |қалыптау |зертханалық |жууға |сұрау | | | |автоматы |орындар |арналған | | | | | | |машиналар | | |Ірімшік және сыр | |Эмульсорлар, |плакаттар, |Ыдыстар |Ауызша | |өндірісіндегі | |гомогенизаторла|зертханалық |жууға |сұрау | |жабдықтар. | |р |орындар |арналған | | | | | | |машиналар | | |Тамақ өнімдерін | |Сепараторлар | |Әртекті |Ауызша | |құйып жабатын және | | | |орталарды |сұрау | |буып-түйетін | | | |ажыратуға | | |машиналар мен | | | |арналған | | |автоматтар. | | | |машиналар | | |Салмағы мен көлемі | |Май |плакаттар, |Центрифугала|Ауызша | |бойынша тамақ | |өндірісіндегі |зертханалық |р. |сұрау | |өнімдерін өлшейтін | |жабдықтар. |орындар | | | |жабдықтар | | | | | | 7. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттердің |Қамтамасыз | |құралдардың атауы |саны |саны |етілу пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Еренғалиев А.Е., Қасенов Ә.Л., |25 |24 |104% | |Орынбеков Д.Р. Ет өнеркәсібінің | | | | |технологиялық жабдықтары. Шәкәрім| | | | |атындағы Семей мемлекеттік | | | | |университеті – Семей: 2010 | | | | |Пелеев А.И. «Технологическое |60 |24 |250% | |оборудование мясной | | | | |промышленности». М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1971. | | | | |Ш. Тілегенов, Күзембаев, Н. Өсеров|30 |24 |125% | |«Тамақтану кәсіпорынының | | | | |жабдықтары» Ы. Алтынсарин атындағы| | | | |Қазақтың білім академиясының | | | | |Республикалық баспа кабинеті, 1999| | | | |ж., 253 бет. | | | | |Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Золотин|50 |24 |208% | |Ю.П. «Технологическое оборудование| | | | |молочной промышленности». М. | | | | |«Легкая и пищевая промышленность»,| | | | |1983. – 431с. | | | | |Ивашов В.И. «Технологическое |50 |24 |208% | |оборудование мясной | | | | |промышленности» Часть 1. М. Колос | | | | |2001 – 552 с. | | | | 8. ӘДЕБИЕТТЕР 8.1. Негізгі 8.1.1. Еренғалиев А.Е., Қасенов Ә.Л., Орынбеков Д.Р. Ет өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті – Семей: 2010. – Б. 212. 8.1.2. Ет өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары бойынша лабораториялық практикум. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті – Семей: 2012. – Б. 208. 8.1.3. Пелеев А.И. «Технологическое оборудование мясной промышленности». М.: Пищевая промышленность, 1971. 8.1.4. Ш. Тілегенов, Күзембаев, Н. Өсеров «Тамақтану кәсіпорынының жабдықтары» Ы. Алтынсарин атындағы Қазақтың білім академиясының Республикалық баспа кабинеті, 1999 ж., 253 бет. 8.1.5. Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Золотин Ю.П. «Технологическое оборудование молочной промышленности». М. «Легкая и пищевая промышленность», 1983. – 431с. 8.1.6. Ивашов В.И. «Технологическое оборудование мясной промышленности» Часть 1. М. Колос 2001 – 552 с. 8.1.7. Касенов А.Л. «Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық жабдықтар», Семей, 2002 ж., - 152 бет 8.2. Қосымша 8.2.1. Аболмасов Г.И. «Примеры и задачи по курсу технологического оборудования молочной промышленности». 1966 г. 8.2.2. Томбаев Н.И. «Справочник по технологическому оборудованию предприятий молочной промышленности». 1972 г. – 295 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz