Файл қосу

Арам шөптерді жіктеу




|Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі                          |
|Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті                    |
|МСЖ құжат 3 деңгейлі     |ПОӘК                     |ПОӘК                     |
|                         |                         |042-18-21.1.4/           |
|                         |                         |01-2013                  |
|ПОӘК                     |Басылым №                |                         |
|«Егіншіліктің аймақтық   |                         |                         |
|жүйесі»                  |                         |                         |
|пәнінен магистранттарға  |                         |                         |
|арналған жұмыс           |                         |                         |
|бағдарламасы             |                         |                         |










                  6М080100 «Агрономия» мамандығына арналған

                   «Егіншіліктің аймақтық жүйесі»  пәнінің



                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                       ПӘННІҢ МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН

                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                 СЕМЕЙ –2013



      МАЗМҰНЫ







     1. Жалпы жағдайлар
     2. Пәді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
     3. Курстың форматы мен саясаты
     4. Баға қою саясаты
     5. Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
     6. СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
     7. Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары

































  Алғы сөз


I. Құрастырған
Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Агротехнология және
орман ресурстары» кафедрасының  аға оқытушысы Курманбаев С.К.
«    »      2013 жыл
2. Талқыланды:
2.1. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің
«Агротехнология және орман ресурстары» кафедрасының мәжілісінде.
Хаттама «    »     2013 жыл, №

Кафедра меңгерушісі: ……………. Сейлгазина С.М.

2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде
Хаттама «    »      2013 жыл, №
Төраға ………………………Тлеубаева А.В.

3. БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға
ұсынылды
Хаттама «    »       2013 жыл, №

ОӘК төрағасы …………….. Искакова Г.К.



4. БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН

















           1. Жалпы жағдайлар


              1. Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер

      1. Оқытушының аты –жөні:                  Курманбаев Сайпитин
Кусметанулы
      2. Кафедра:
Агротехнология және орман ресурстары
      3. Хабарласу телефоны:                        63-69-15 (институт,
жұмыс)
      4. Жұмыс өткізілетін орны:                   № 5 ғимарат,

      5. Пәннің аты:                                         «Егіншіліктің
аймақтық жүйесі»



      6. Кредит саны:                                          2


              2. Жұмыс оқу жоспарынан көшірме (Кесте –1)



           Кесте –1. Оқу жоспарынан көшірме



|Курс                                                                         |
|Апталар                               |1                                     |
|                                      |Бақыла|Д  |ЛПЗ   |ӨСӨЖ   |СӨЖ   |МБ1  |
|                                      |у түрі|   |      |       |      |     |
|                                      |мак.  |16 |187   |30     |37    |270+3|
|                                      |балл  |   |      |       |      |0    |
|2 рейтинг (2- семестр)                                                       |
|Апталар                                      |9  |10 |11 |12 |13  |14  |15  |
|Апта бойындағы ең жоғарғы балл               |14 |14 |15 |14 |15  |14  |114 |
|                                      |Бақыла|Қ  |Қ       |Қ       |Қ   |Қ   |
|Дәріске қатынасу және пайдалану       |у түрі|   |        |        |    |    |
|                                      |мак.  |14 |192     |29      |35  |270+|
|                                      |балл  |   |        |        |    |30  |

Қысқартылған белгілер: Қ– сабаққа қатынасу, КТ  –  конспекты  тексеру,  Т  –
тексеру,
 МБ1 – межелік бақылау №1.
МБ 2 – межелік бақылау №2.

                   Қорытынды рейтингті есептеу әдістемесі

      Оқу  жұмыс   жоспары   бойынша   қорытынды   бақылау   емтихан   болып
саналады.Университеттің ғылыми кеңесінің шешімі  бойынша  қорытынды  бақылау
түрлері және өтпелі бақылаудың өлшем бірліктері берілген.
Кесте  2.1
|Әріптік      |Балдың      |Пайыздық мәні  |Дәстүрлі жүйе бойынша       |
|эквивалент   |сандық      |               |бағалар                     |
|бағалар      |эквиваленті |               |                            |
|А            |4,0         |95-100         |Өте жақсы                   |
|А-           |3,67        |90-94          |- « -                       |
|В+           |3,33        |85-89          |Жақсы                       |
|   В                       |80-84          |- « -                       |
|3.00                       |               |                            |
|В-           |   2,67     |75-79          |- « -                       |
|С+           |2,33        |70-74          |Қанағаттанарлық             |
|С            |2,00        |65-69          |- « -                       |
|С-           |1,67        |60-64          |- « -                       |
|Д+           |1,33        |55-59          |- « -                       |
|Д            |1,00        |50-54          |- « -                       |
|F            |0,00        |0-49           |Қанағаттанарлықсыз          |
|             |            |               |                            |




      5.Пәннің мазмұны және сабақтарының түрлері бойынша сағаттар.


        Кесте №2  Пәннің мазмұны және сабақтарының түрлері бойынша
        сағаттар.


        |№     |Тақырыптың аты                 |Дәріс  |Тәжірбие  |ӨСӨЖ    |СӨЖ    |
|      |                               |       |сағаты    |        |       |
|1     | 3-семестр                     |       |          |        |       |
|      |Кіріспе.                       |1      |1         |2       |2      |
|      |Егіншіліктің ғылыми негіздері. |       |          |        |       |
|      |Өсімдік тіршілігінің факторлары|       |          |        |       |
|      |және егіншілік заңдары         |       |          |        |       |
|2     | Ауыл шаруашылық дақылдарының  |       |          |        |       |
|      |суға, ауаға, жылуға, қоректік  |1      |1         |2       |2      |
|      |заттарға қоятын талаптары.     |       |          |        |       |
|3,4   | Егіншіліктің және өсімдік     |       |          |        |       |
|      |шаруашылығының негізгі заңдары |2      |2         |4       |4      |
|5,6   |Топырақ құнарлығы оның түрлері |       |          |        |       |
|      |және оларды ұдайы арттыру      |2      |2         |4       |4      |
|7, 8  | Арам шөптер және олардың      |2      |2         |4       |4      |
|      |келтіретін зияндары            |       |          |        |       |
|9, 10 |Арам шөптерді жіктеу.          |2      |2         |4       |4      |
|11,12 | Арам шөптермен күресу шаралары|2      |2         |4       |4      |
|13,14 | Арам шөптермен күресудің      |2      |2         |4       |4      |
|      |агротехникалық шаралары        |       |          |        |       |
|15    |Арам шөптердің химиялық және   |1      |2         |4       |4      |
|      |биологиялық шаралары.          |       |          |        |       |
|      |Барлығы:                       |15     |15        |30      |30     |
|      |4-семестр жалғасы              |       |          |        |       |
|1     |Ауыспалы егістердің ғылыми     |2      |2         |4       |4      |
|      |негіздері                      |       |          |        |       |
|2     |Дақылдар себілген дақылдардың  |       |          |        |       |
|      |ауыстырып тұрудың себептері    |1      |1         |2       |2      |
|      |және негізгі дақылдарға        |       |          |        |       |
|      |сипаттама                      |       |          |        |       |
|3     |Ауыспалы егістің жіктелуі      |2      |2         |4       |4      |
|4     |Топырақ өңдеудің ғылыми        |2      |2         |4       |4      |
|      |негіздері және міндеттері      |       |          |        |       |
|5     |Топырақ өңдеу тәсілдері мен    |2      |2         |4       |4      |
|      |әдістері                       |       |          |        |       |
|6     |Топырақты өңдеу сапасына       |       |          |        |       |
|      |агротехникалық баға беру       |1      |1         |2       |2      |
|7     |Эрозияға ұшырайтын жерлердегі  |       |          |        |       |
|      |топырақ өңдеу ерекшеліктері    |2      |2         |4       |4      |
|8     |Топырақты минималды нөлдік және|1      |1         |2       |2      |
|      |жылдам өңдеу                   |       |          |        |       |
|9     |Егіншілік жүйелері және ғылыми |       |          |        |       |
|      |негіздері                      |1      |1         |2       |2      |
|10    |Қазақстанның әртүрлі           |       |          |        |       |
|      |аймақтарында қолданылатын      |1      |1         |2       |2      |
|      |егіншілік жүйелері             |       |          |        |       |
|      |Барлығы                        |15     |15        |30      |30     |



                           6 СОӨЖ және СӨЖ мазмұны


                       Кесте –3. СОӨЖ және СӨЖ жоспары

                                  3-семестр

|№  |СОӨЖ                                        |                      |
|   |                                            |СӨЖ                   |
|   |Аудитория              |Аудиториядан тыс    |                      |
|1  |Суармалы жерлердегі    |Арамшөптер және     |Химиялық күрес        |
|   |егіншілік жүйесі.      |олармен күрес       |шаралары              |
|   |                       |шаралары            |                      |
|2  |Топырақ өңдеу шаралары |Топырақты аса       | Агротехникалық күрес |
|   |                       |суланып кетуден     |шаралар               |
|   |                       |сақтау              |                      |
|3  |Тыңайтқыштар жүйесі    |Топырақтағы ылғал   |Биологиялық күрес     |
|   |                       |шығыны              |шаралары              |
|4  |Бірждылда екі өнім алу |Жел эрозиясы        |Физикалық күрес       |
|   |                       |                    |шаралары              |
|5  |Екінші қайталанып      |Су эрозиясы         |Аз жылдық арам шөптер |
|   |тұзданумен күрес.      |                    |                      |
|6  |Егістікті қорғайтын    |Көпжылдық арам      |Егіншілік жүйесі      |
|   |орман алқабы.          |шөптер              |                      |
|7  |Күздік, қыстап шығатын,|Көгентамырлы,       |Топырақ өңдеу шаралары|
|   |екі жылдық арам        |кіндіктамырлы,      |                      |
|   |шөптерөкілдерімен және |паразитті           |                      |
|   |олардың тұқымдарымен   |арамшөптердің       |                      |
|   |танысу, суреттерін салу|өкілдерімен және    |                      |
|   |                       |олардың тұқымдарымен|                      |
|   |                       |танысу, суретін     |                      |
|   |                       |салу.               |                      |





                      Кесте –4. СОЖӨЖ және СӨЖ жоспары

                                  4-семестр

|№  |СОӨЖ                                        |                      |
|   |                                            |СӨЖ                   |
|   |Аудитория              |Аудиториядан тыс    |                      |
|1  |Күздік, қыстап шығатын,|Топырақты өңдеу     |Топырақ құнарлығының  |
|   |екі жылдық арамшөптер  |сапасына            |агрофизикалық         |
|   |өкілдерімен және       |агротехникалық баға |көрсеткіштері және оны|
|   |олардың тұқымдарымен   |беру                |егіншілікте реттеу.   |
|   |танысу, суреттерін     |                    |                      |
|   |салу.                  |                    |                      |
|2  |Көгентамырлы,          |Қазақстанның әртүрлі|Топырақтың ауа режимі |
|   |кіндіктамырлы,         |аймақтарында        |және оны реттеу       |
|   |паразитті арамшөптер   |қолданылатын        |                      |
|   |өкілдерімен және       |егіншілік жүйелері  |                      |
|   |олардың тұқымдарымен   |                    |                      |
|   |танысу, суретін салу.  |                    |                      |
|3  |Ауыспалы егістерді     |Ауыспалы егістің    |Топырақтың жылу режимі|
|   |жобалау және игеру     |жіктелуі            |және оны реттеу       |
|4  | Топырақ өңдеудің      |Топырақ өңдеу       |Топырақ эрозиясы және |
|   |сапасын бағалау.       |тәсілдері мен       |оның даму заңдылықтары|
|   |                       |әдістері            |                      |
|5  |Егіншілік жүйелері     |Топырақтағы ылғал   |Егістіктің және       |
|   |                       |шығыны              |топырақтың            |
|   |                       |                    |арамшөптенуін есепке  |
|   |                       |                    |алу                   |
|6  |Бірждылда екі өнім алу |Топырақ өңдеу       |Эрозияға ұшырайтын    |
|   |                       |шаралары            |жерлердегі топырақ    |
|   |                       |                    |өңдеу жүйесінің       |
|   |                       |                    |ерекшеліктері         |
|7  |Топырақ өңдеу шаралары | Агротехникалық     |Далалық жұмыстар      |
|   |                       |күрес шаралар       |сапасына              |
|   |                       |                    |агротехникалық баға   |
|   |                       |                    |беру                  |

























|Әріптік       |Баға                             |Балл      |Процент (%)|
|эквивалент    |                                 |          |           |
|Бағалар       |                                 |          |           |
|I             |2                                |3         |4          |
|А             |Үздік                            |4,00      |95-100     |
|А-            |Өте жақсы                        |3,67      |90-94      |
|В +           |Жақсы                            |3,33      |85-89      |
|В             |Жақсы                            |3,00      |80-84      |
|В  -          |Жақсы                            |2,67      |75-79      |
|С +           |Қанағаттарлық                    |2,33      |70-74      |
|С             |Қанағаттарлық                    |2,00      |65-69      |
|С -           |Қанағаттарлық                    |1,67      |60-64      |
|С+D+          |Өту баллы                        |1,33      |55-59      |
|D             |Төмен өту баллы                  |1,00      |50-54      |
|F             |Төменгі балл                     |0,00      |0-49       |
|I             |Бітірмеген                       |NA        |           |
|W             |Шығару баллы                     |NA        |           |
|А W           |Әкімшілікпен шығару              |NA        |           |
|Р             |Өтті (тек қорытынды тест үшін)   |NA        |0          |




      Пән бойынша емтихандық бағалау үлгерім көрсеткіштері  бойынша  межелік
бақылау (60%) және қорытынды аттестация,  емтихан  (40%),  бұлардың  барлығы
100 % -ды құрайды. Яғни:

                     (Р1 + Р2) : 2 + Рөт)* 0,6 + Е * 0,4
      мұндағы Р1 – бірінші межелік бақылаудың % бойынша жиыны
      Р2 – екінші межелік бақылаудың % бойынша жиыны;
      Рөт - өтеу уақытындағы алған % бойынша қосымша баллы;
      Е - % бойынша емтиханның баллы.









Пәндер