Файл қосу
Өңдеу өндірістерінің технологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.17/01-2013 | |ПОӘК |18.09.2013 ж., | | |Оқытушыға арналған «Өңдеу |№ 1 басылымы | | |өндірістерінің технологиясы» | | | |пәннің бағдарламасы | | | «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші: «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доцент м.а, т.ғ.к. Нұрғазезова А.Н.___________________ 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама № 1. 28.08. 2013 ж. Кафедра меңгерушісі ______________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде Хаттама № 1. 12.09. 2013 ж., Төрайымы ______________ С.С. Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды Хаттама № 1. 18.09. 2013 ж. ОӘК төрайымы _____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аумағы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны (модуль) |6 | |5 |Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі |9 | |6 |Пәннің оқу-әдістмелік картасы |10 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |11 | |8 |Әдебиеттер |12 | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын студенттерге арналған. Студенттерді курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.354.-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушының аты-жөні: Нұрғазезова А.Н. • Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат, 213 каб. • Сабақ өтетін аудитория: № 206. • Пәннің аталуы «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» • Кредит саны – 2 • Оқу жоспарынан үзінді 1- кесте |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтары | |Кіріспе. |1 | |1.Өңдеу өндірісі тех-нологиясының даму перспективасы және қазіргі| | |жағдайы. | | |2.Өңдеу өндірісі сала-сында инновациялық қызмет пен ғылыми | | |қамтамасыз ету. | | |Дәнді-дақылдарды қабылдау, алғашқы өңдеу және сақтау |1 | |1.Дәнді дақылдарға қысқаша сипаттама. | | |2.Дәнді дақылдарды қабылдау. | | |Астық дақылдарының сипаттамасы |1 | |1.Өнімнің экология-лық тазалығын қамта-масыз ететін тиімді | | |технологиялар. | | |2. Дәнді тұқымдастар, қарақұмық тұқымдастар | | |Өңдеу өндірісіндегі өнімдер ассортименті |1 | |1.Арпа, қарақұмық, жасымық дақылдары-ның ботаникалық сипаттамасы.| | |Жарманың ботаникалық сипаттамасы және ассортименттері |1 | |1.Жарма сипаттамасы. | | |2.Жарма ассортименттері | | |Тарының ботаникалық сипаттамасы мен биологиялық ерекшелігі |1 | |1. Тарының ботаникалық сипаттамасы | | |2. Тарының биологиялық 1ерекшелігі | | |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар |1 | |1.Нан пісіру ұны. Дән сипаттамасы. | | |2.Ұн өндірудің негіздері. | | |3. Ұн сорттарын пішіндеу және бақылау. | | |Ұнның химиялық құрамы |1 | |1.Ұнның химиялық құрамы. | | |2.Көмірсулар. | | |3.Ақуыздар. | | |4.Липидтер. | | |5.Ферменттер. | | |6. Сапа көрсеткіштері. | | |Нан-тоқаш және макарон бұйымдарының технологиясы. |1 | |1.Нан пісіру қасиеттері. | | |2.Ақ бидай ұнының қасиеттері. | | |3.Қара бидай ұнының қасиеттері. | | |Нан дайындаудың технологиялық процесі. |1 | |1.Шикізатты сақтау және оны өндіріске қосуға дайындық. | | |2. Сақтау кезінде ұнда өтетін процестер | | |3.Ұнды және қосымша шикізаттарды сақтау. | | |Нан өнімдерінің шығымын және сапасын жақсар-татын әдістер. Нан |1 | |өнімдерін сақтау. | | |1.Нанды сақтау және тасымалдау шарттары. | | |2.Нанның кебуі мен қатуы, оған әсер ететін факторлар. | | |Нан өнімдерінің шығымы. |1 | |1.Нан шығымына әсер ететін факторлар. | | |2.Технологиялық жоғалулар. | | |Үлгі алу әдістері және дәндерді арнайы МЕСТ бойынша зерттеу |1 | |1.Дәнді шикізаттар. | | |2. Орташа үлгі алу. | | |3. Алғашқы және орташа үлгі алу. | | |Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі технологиясы |1 | |1. Макарон өнімдерін өндіруде қолданыла-тын шикізат. | | |2.Ассортимент, өнім классификациясы | | |3.Макарон өнімдерін өндірудің негізгі саты-лары | | |4.Макарон өнімдерін өндірудің негізгі тех-нологиялық схемасы | | |Диеталық және балалар тағамдары |1 | |1.Тиімді тамақтану | | |2. Диеталық тамақтану | | |3. Балалар тағамы | | |Барлығы: |15 | |Зертханалық сабақтар | |Өнімдердің сапасын анықтау әдістері |2 | |1.Өнімнің сапасын органолептикалық анықтау | | |Өнімдердің сапасын анықтау әдістері |2 | |1.Балдық бағалау | | |2.Сенсорлық анализ | | |3.Қос салыстыру әдісі | | |4.Үшбұрышты салыстыру әдісі | | |5.Сұйылту әдісі | | |6.Профильдеу әдісі | | |Өнімдердің сапасын анықтауда қолданылатын әдістер |2 | |1.Физикалық әдіс | | |2.Микроскоптау әдісі | | |3.Рефрактометрия әдісі | | |4.Поляриметрия әдісі | | |5.Фотометриялық әдіс | | |Тамақ өнімдерінің құрамы мен қасиетін анықтауда қолданылатын |3 | |әдістер | | |1.Биохимиялық әдіс | | |2.Физиологиялық әдіс | | |3.Эксперттік әдіс | | |Бидайдың ылғалдылығын анықтау |2 | |1.Тепе-тең ылғалдылықты анықтау | | |Өңдегеннен кейінгі металлдық қоқым құрамын анықтау |2 | |1. Дәнді- дақылдардағы металлдық қоқым құрамын анықтау | | |Дәннің зиянкестермен зақымдалуын анықтау |1 | |1.Зиянкестермен зақымданған бидай түрлерін бөлу. | | |Шикізатты өндіріске дайындау |1 | |1.Шикізатты өңдеу өндірістеріне дайындау. | | |Барлығы: |15 | 5. СТУДЕНТТІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ Пәнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді. Оқу-әдістемелік кешенін құрастырған кезде реферат, курстық жоба, бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі. СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын ала беріліп, оның көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған). ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ болып екіге бөлінеді. Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі. Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді бірге шығарады, орындауда көмектеседі. Студенттердің СӨЖ тақырыптарының тізімі. 1. Астық-түйірді іріктеу ерекшеліктері. 2. Астық-түйірдегі зиянды қоспалар. 3. Дәндік массаны сақтаудың қазіргі кездегі технологиялары. 4. Астық-түйір тұқымының тіршілікке бейімділігі. 5. Астық-түйір және дәнді-дақылдардың химиялық құрамы. 6. Астық-түйір тұқымының өсіп-өну күші. 7. Дәндік массаны сақтауда қолданылатын қойма түрлері. 8. Астық және астық өнімдерінің жылу физикалық және масса алмасу қасиеттері. 9. Қоймадағы дәндік массаның күйі. 10. Сақтау қоймаларының күйі және олардың конструкциялары. 11. Сақтау қоймаларындағы ауа температурасы, сыртқы ауа. 12. Өздігінен қызудың бастапқы сатылары. 13. Дәнді-дақылдарды жинау шарттары. 14. Сапаны бақылау әдістері, ақаулар анализі және олардың себептері. 15. Әртүрлі дәнді-дақылдарды кептіру технологиясы. 16. Жоғары ақуызды ұнның технологиясы. 17. Сұйық ашытқыны дайындау және қолдану. 18. Балалардың тамақтануына арналған тағамдар технологиясы. 19. Созылмалы карамель массасының сапасы. 20. Нан өндірісіндегі ашытқылар технологиясы. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА 3 - кесте |Тақырыптың атауы |Әдістемелік |Өзіндік оқып |Бақылау | | |нұсқаулар, |үйренуге арналған|түрі | | |плакаттар |сұрақтар | | |Дәріс сабақтар |Зертханалық сабақтар| | | | |Кіріспе. |Өнімнің сапасын |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |Астық |органолептикалық |нұсқаулар, |материалдарда |және | |дақылдарының |анықтау |плакаттар, |берілген |ауызша | |сипаттамасы | |слайдтар | |қорғау | |Дәнді-дақыл-дар|Өнімдердің сапасын |Ұн, жарма |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |ды қабыл-дау, |анықтау әдістері |үлгілері |материалдарда |және | |алғашқы өңдеу | |Оқу құралы, |берілген |ауызша | |және сақтау | |әдістемелік | |қорғау | | | |нұсқаулар | | | |Өңдеу | |Оқу құралы, |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |өндірісіндегі | |әдістемелік |материалдарда |және | |өнімдер | |нұсқаулар |берілген |ауызша | |ассортименті | | | |қорғау | |Жарманың |Өнімдердің сапасын |Оқу құралы, |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |ботаникалық |анықтауда |әдістемелік |материалдарда |және | |сипаттамасы |қолданылатын әдістер|нұсқаулар |берілген |ауызша | |және | | | |қорғау | |ассортименттері| | | | | |Тарының |Тамақ өнімдерінің |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |ботаникалық |құрамы мен қасиетін |нұсқаулар, |материалдарда |және | |сипаттамасы мен|анықтауда |плакаттар, |берілген |ауызша | |биологиялық |қолданылатын әдістер|слайдтар | |қорғау | |ерекшелігі | | | | | |Нан пісіру |Бидайдың |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |өндірісіндегі |ылғалдылығын анықтау|нұсқаулар, |материалдарда |және | |негізгі |Өңдегеннен кейінгі |плакаттар, |берілген |ауызша | |шикізаттар |металлдық қоқым |слайдтар | |қорғау | | |құрамын анықтау | | | | |Ұнның химиялық | |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |құрамы | |нұсқаулар, |материалдарда |және | | | |плакаттар, |берілген |ауызша | | | |слайдтар | |қорғау | |Нан-тоқаш және |Дәннің зиянкестермен|Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |макарон |зақымдалуын анықтау |нұсқаулар, |материалдарда |және | |бұйымдарының | |плакаттар, |берілген |ауызша | |технологиясы. | |слайдтар | |қорғау | |Нан дайындаудың| |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |технологиялық | |нұсқаулар, |материалдарда |және | |процесі. | |плакаттар, |берілген |ауызша | | | |слайдтар | |қорғау | |Нан өнімдерінің|Шикізатты өңдеу |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |шығымын және |өндірістеріне |нұсқаулар, |материалдарда |және | |сапасын |дайындау |плакаттар, |берілген |ауызша | |жақсартатын | |слайдтар | |қорғау | |әдістер. Нан | | | | | |өнімдерін | | | | | |сақтау. | | | | | |Нан өнімдерінің| |Аспаптар, |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |шығымы. | |плакаттар, |материалдарда |және | | | |слайдтар |берілген |ауызша | | | | | |қорғау | |Үлгі алу |Зертханалық |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |әдістері және |сабақтарды |нұсқаулар, |материалдарда |және | |дәндерді |қорытындылау |плакаттар, |берілген |ауызша | |арнайы МЕСТ |Коллоквиум |слайдтар | |қорғау | |бойынша зерттеу| | | | | |Макарон | |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |өнімдерінің | |нұсқаулар, |материалдарда |және | |қазіргі кездегі| |плакаттар, |берілген |ауызша | |технологиясы | |слайдтар | |қорғау | |Диеталық және | |Әдістемелік |Оқу-әдістемелік |Жазбаша | |балалар | |нұсқаулар, |материалдарда |және | |тағамдары | |плакаттар, |берілген |ауызша | | | |слайдтар | |қорғау | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ 4 - кесте |Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың |Студенттер |Қамтамасыз | |оқулықтардың атауы |саны |саны |етілу проценті | |1 |2 |3 |4 | |Назарова Н.И. «Общая технология|8 |8 |100 | |пищевых производств», М. | | | | |«Легкая пищевая | | | | |промышленность», 2000г, | | | | |стр.360. | | | | |Пащенко Л.П., Жаркова И.М. |8 |8 |100 | |технология хлебобулочных | | | | |изделий./М.: Колос, 2006, 389 | | | | |с. | | | | |Вобликов Е.М. «Технология |8 |8 |100 | |хранения зерна» М. Изд-во | | | | |«Лань». 2003г. стр. 448. | | | | |Ковальский Л.П. «Общая |8 |8 |100 | |технология пищевых производств»| | | | |М.Колос. 1997г. стр. 320. | | | | |Ауэрман Л.Я. Технология |8 |8 |100 | |хлебопекарного производства./ | | | | |СПб: Профессия, 2005, 416 с. | | | | |Сапронов А.Р. Технология |8 |8 |100 | |сахарного производства. / М. | | | | |Колос, 1999, 495 с. | | | | |Кузнецова Л.С. технология |8 |8 |100 | |приготовления мучных | | | | |кондитерских изделий. М.: | | | | |Мастерство. Высшая школа, 2001,| | | | |320 с. | | | | |Салина Т.В. Практикум по |8 |8 |100 | |технологии хлеба, кондитерских | | | | |и макаронных изделий. / М.: | | | | |Колос, 2006, 215 с. | | | | |Налеев О.Н. «Технология |8 |8 |100 | |зерносушения» Изд. Алматинский | | | | |технологический университет. | | | | |200г. стр.200. | | | | |Романов А.С. и др. Экспертиза |8 |8 |100 | |хлеба и хлебобулочных изделий. | | | | |/ Сиб. Унив. Изд-во, 2005, 278 | | | | |с. | | | | |Рихтер М. и др. «Избранные |8 |8 |100 | |методы исследования крахмала» | | | | |Н.М. Чечеткина «Товарная |8 |8 |100 | |экспертиза». Ростов на Дону, | | | | |Феникс. 2000, 510 с. | | | | 8. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер 1. Назарова Н.И. «Общая технология пищевых производств», М. «Легкая пищевая промышленность», 2000г, стр.360. 2. Федюкин В.К.. «Основы квалиметрии», М. Информационный издательский дом «Филинъ». 2004г. стр.296. 3. Чеботарев О.Н. «Технология муки, крупы» М. Издательский центр «Март» 2004г. стр. 688. 4. Вобликов Е.М. «Технология хранения зерна» М. Изд-во «Лань». 2003г. стр. 448. 5. Доценко В.А. «Диетическое питание» М. Изд-во «Олма-пресс». 2002г. стр.352. 6. Виноградова А.А. и др. «Лабораторный практикум по общей технологии пищевых производств» М. Агропромиздат. 1991г. стр. 296. 7. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства./ СПб: Профессия, 2005, 416 с. 8. Пащенко Л.П., Жаркова И.М. технология хлебобулочных изделий./ М.: Колос, 2006, 389 с. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Налеев О.Н. «Технология зерносушения» Изд. Алматинский технологический университет. 2000г. стр.200. 8.2.2 Гинзбург А.С.. «Инфракрасная техника в пищевой промышленности». 1992г. стр.408. 3. Стеле Р «Срок годности пищевых продуктов».Изд-во «Профессия» 2006г. стр.480. 4. Медведев Г.М. «Технология макаронного производства» М.Колос 2000г. стр.272. 8.2.5 Романов А.С. и др. Экспертиза хлеба и хлебобулочных изделий. / Сиб. Унив. Изд-во, 2005, 278 с. 6. Кузнецова Л.С. технология приготовления мучных кондитерских изделий. М.: Мастерство. Высшая школа, 2001, 320 с. 7. Салина Т.В. Практикум по технологии хлеба, кондитерских и макаронных изделий. / М.: Колос, 2006, 215 с. 8. Н.М. Чечеткина «Товарная экспертиза». Ростов на Дону, Феникс. 2000, 510 с. 9. Журнал «Пищевая промышленность»
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz