Файл қосу
Ығысулық қасиеттерді өлшеу аспаптары
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-5.1.69/01-2014 | |ПOӘК | | | |«Тамақ өнімдерінің |№ __ басылым | | |реология негіздері» |«__»_______2014 ж. | | |пәнінің оқытушыға | | | |арналған бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072400 - «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығына арналған ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ РЕОЛОГИЯ НЕГІЗДЕРІ ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Кіріспе 1 ӘЗІРЛЕГЕН ҚҰРАСТЫРУШЫ: «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доценті, т.ғ.к. Кабулов Б.Б. ____________ «____» _______2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы отырысында «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М.М. Акимов. 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының отырысында «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама Төрайым ___________ С.С. Толеубекова. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басып шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г.К. Искакова. 4 АЛҒАШ РЕТ ЕҢГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолдану саласы | | |2 |Нормативтік сілтемелер | | |3 |Жалпы ережелер | | |4 |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны | | |5 |Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі | | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы | | |7 |Әдебиеттер | | 1. ҚОЛДАНУ САЛАСЫ «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072400 - «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының студенттеріне арналған. Студенттерді курстың мазмұнымен, өзектілігі мен қажеттілігін, курс саясатымен және бұл пәнді оқу барысында алатын білімдері мен дағдылануын таныстыру. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту кезінде негізгі нұсқау болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, ҚР МЖМБС №1080 23.08.2012; - СТУ 042-ГУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны: «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» – техникалық ғылым. «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» пәнінің зерттеу нысаны - тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарындағы технологиялық процестердің өту барысында туындайтын өнімдердің физико-механикалық қасиеттері және осы қасиеттердің көмегімен процестерді есептеудің оңтайлы әдістерін меңгеру болып табылады. «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» курсы тамақ өндірісі саласының мамандарына арналған теориялық инженерлік негізі болып табылады. Қазіргі замандағы тамақ өндірісі мамандардың технологиялық процестердің кинетикасы мен динамикасы аймағындағы терең білімін қажет етеді. Инженер – өндірістік процестерді технология талаптарына сәйкестендіріп басқарып қана қоймай, сонымен қатар ғылымның соңғы жетістіктеріне сай жоғарғы техникалық деңгейде оңтайлы өтуін қамтамасыз етуі керек. Бұл мақсаттарды орындау үшін маманның әртүрлі инженерлік есептерді шешуге қабілеті болуы міндет. 3.2. Пәннің мақсаты: Студенттердің тамақ өнімдерінің реологиясы туралы арнайы пәндерді одан әрі оқуға қажетті білім алу, реологиялық аспаптарды тиімді пайдалану. 3.3. Пәнді оқытудың негізгі міндеттері: • қоспалар қосу, технологиялық өңдеу режимдері мен тәсілдерін өзгерту арқылы өнімнің құрамы мен сапасын басқаруды меңгеру; • процестер реодинамикасының негізгі заңдарын меңгеру; • реологиялық қасиеттерді анықтау әдістерін меңгеру; • реологиялық аспаптардың конструкциясын және жұмысын меңгеру. Сонымен қоса, пәннің негізгі мақсаты студенттерді жоғарыда айтылғандарды (анықтамалар, заңдылықтар, есептерді шешу жолдары) меңгерту ғана емес, оларды қолдана білуге үйрету. 3.4. Оқытудың күтілетін нәтижелер: • Тамақ өнімдерінің реологиясы курсының негізгі (базалық) заңдарын игеру; • Тамақ өнімдерінің реологиясының негіздерін меңгеру; • Теориялық және практикалық мақсаттарға осы алған білімдерін қолдануға дағдылану; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін зерттеу білу; • Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін анықтауда алған білімдерін қолдануға үйрену; • Тамақ өнімдерінің реологиясын зерттеуде қолданылатын тәсілдердің мағынасын түсіну; • Басқа пәндерді меңгеру барысында «Тамақ өнімдерінің реология негіздері» пәнінен алған білімдерін қолдана білу; • Курстың типтік жобалық талаптарын орындауға дағдылану. 3.4. Курстың пререквизиттері: • гидравлика негіздері; • механика негіздері; 3.5. Курстың постреквизиттері: • Дипломдық жобалау. 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | | | | |1 |2 | |Дәріс сабақтар | |Модуль 1 Тамақ өнімдерінің реология негіздері | |Дәріс 1. Тамақ өнімдерінің реология негіздері |2 | |Реологияны меңгеру пәні. Реология ғылымының дамуы жайындағы қысқаша | | |тарихи мағлұматтар. Инженерлік физико-химиялық механиканың негізгі | | |мәселелері мен зерттеу тәсілдері. | | |Дәріс 2. Жалпы мағлұматтар және анықтамалар. Реология аксиомалары |2 | |және негізгі анықтамалар. Дисперсті жүйелер құрылымының | | |классификациясы. Кернеу мен деформацияның негізгі теңдеулері. | | |Дәріс 3. Реологиялық денелердің классификациясы және олардың |2 | |құрылымдық-механикалық қасиеттері. | | |Қарапайым реологиялық денелердің механикалық моделдері. Механикалық | | |модельдер негiзiндегi нақты денелердiң классификациясы. | | |Құрылымдық–механикалық қасиеттердiң негiзгi топтары. | | |Модуль 2 Реологиялық қасиеттерді өлшеуге арналған әдістер мен аспаптар | |Дәрiс 4. Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу әдістері мен |2 | |аспаптары. | | |Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу аспаптарының | | |классификациясы. Ығысулық қасиеттерді өлшеу аспаптары. Компрессионды | | |қасиеттерді өлшеу аспаптары. Беттік қасиеттерді өлшеу аспаптары. | | |Дәріс 5. Ығысулық қасиеттерді анықтауға арналған әдістер мен |2 | |аспаптар. Ротационды вискозиметрлер. Роторлардың геометриялық | | |пішіндері. Ротационды вискозиметрлердің теориялық негіздемесі. | | |Капиллярлы вискозиметрлер. Тұтқыр сұйықтәріздес өнімдерге арналған | | |капиллярлы вискозиметрдің принциптік сұлбалары. Капиллярлы | | |вискозиметрлер теориясы. Пенетрометрлер, консистометрлер және басқа | | |вискозиметрлер. Вискозиметрлер мен пенетрометрлердің принциптік | | |сұлбалары. | | |Дәріс 6. Тамақ өнімдерінің компрессионды сипаттамаларын өлшеуге |2 | |арналған әдістер мен аспаптар. | | |Өнімдерді өстік ығыстыру кезіндегі компрессионды сипаттамаларын | | |өлшеуге арналған құрылғылар. Өнімдерді көлемдік ығыстыру кезіндегі | | |компрессионды сипаттамаларын өлшеуге арналған аспаптар. Геплер | | |консистометрі. | | |Модуль 3 Тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттері | |Дәріс 7. Өнімдердің қатты денелермен шектескен жеріндегі қасиеттерін |2 | |анықтау әдістері мен аспаптары. | | |1 |2 | |Адгезиялық беріктікті анықтауға арналған аспаптар. Өнімнің кіші және | | |үлкен қозғалыс жылдамдығы кезіндегі сыртқы үйкеліс коэффициентін | | |анықтауға арналған аспаптар. Адгезиометрлер мен трибометрлердің | | |көмегімен тәжірибелер жасау әдістемелері. | | |Дәріс 8. Қатты тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері. |2 | |Бүлінбеген құрылымдардың құрылымдық-механикалық қасиеттері. Ағудың | | |бастапқы кезеңінен құрылымның шектік бұзылуына дейінгі ығысулық | | |қасиеттер. Әртүрлі технологиялық факторлардың құрылымдық-механикалық | | |қасиеттерге әсері. | | |Дәріс 9. Сұйық тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері. |2 | |Жалпы мағлұмат. Ет-сүйекті, шырышты және желатинді сорпаның | | |тұтқырлығы. Қанның, меланждың және ерітілген мал майының тұтқырлығы. | | |Дәріс 10. Өнімдердің компрессиондық сипаттамалары. |2 | |Сүтті тағамдардың компресиондық құрылымы. Сүт және сүт тағамдарының | | |тығыздығы. Өнімдердің тығыздығы. | | |Дәріс 11. Өнімдердің беттік сипаттамалары. |2 | |Ет өнімдерінің адгезионды сипаттамалары (жабысқақтық). Сүт | | |өнімдерінің жабысқақтығы. Өнімдердің фрикционды сипаттамалары. Сыртқы| | |үйкеліс коэффициенті. | | |Модуль 4 Бейньютондық сұйықтардың ағуы, тамақ өнімдерін зерттеу мен| | |тасымалдауға арналған жабдықтары | | |Дәріс 11. Өнімдердің беттік сипаттамалары. |2 | |Ет өнімдерінің адгезионды сипаттамалары (жабысқақтық). Сүт | | |өнімдерінің жабысқақтығы. Өнімдердің фрикционды сипаттамалары. Сыртқы| | |үйкеліс коэффициенті. | | |Дәріс 12. Бейньютондық сұйықтардың ағуы. Жалпы мағлұмат. |2 | |Сұйықтықтардың ағу түрлері. Сұйықтықтардың негізгі заңдылықтары | | |(ньютондық сұйықтық, бингам пластигі, «дәрежелі» сұйықтық). | | |Дәріс 13. Реологиялық зерттеулерді жүргізуге арналған әмбебап |2 | |аспаптары. | | |«Структурометр» әмбебап аспабы. Тұтқыр-пластикалы өнімдердің | | |құрылым-механикалық сипаттамаларын анықтауға арналған тәжірибелік | | |стенд. Реологиялық зерттеулерді жүргізуге арналған тәжірибелік стенд.| | |Дәріс 14. Тұтқыр-пластикалы өнімдердің қозғалыс теңдеулері. |2 | |Дөңгелек құбырда «дәрежелі» сұйықтықтың ағу кезіндегі салыстырмалы | | |жылдамдықтардың эпюралары. Дөңгелек құбырда «дәрежелі» сұйықтықтың | | |ағу кезіндегі жылдамдықтар градиенттерінің эпюралары. Ағынның | | |көлденең | | |Дәріс 15. Тұтқыр-пластикалы өнімдерді тасымалдауға арналған |2 | |құрылғылары. | | |1 |2 | |Сорғылар туралы жалпы мәліметтер. Сорғылардың негізгі типтері. | | |Сорғылы қондырғының жалпы сұлбасы. Бұрандалы және көлемді сорғылардың| | |принципиалды сұлбалары. | | |Практикалық сабақтар | |Тақырып 1. Өнімдердің кесілу күшін анықтау. |2 | |Тақырып 2. Конусты пластометрде ығысу қасиеттерін анықтау. |3 | |Тақырып 3. РВ-8 ротационды вискозиметрде ығысудың шекті кернеуі мен |2 | |тиімді тұтқырлықты анықтау. | | |Тақырып 4. «Реотест» типті ротационды вискозиметрде ығысудың шекті |2 | |кернеуі мен тиімді тұтқырлықты анықтау. | | |Тақырып 5. Энглер ротационды вискозиметрде тұтқырлықты анықтау. |2 | |Тақырып 6. Өнімдердің жабысқақтығын анықтау. |2 | |Тақырып 7. Соколов-Большаков аспабында ет фаршының жабысқақтығын |2 | |анықтау. | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ |1 |Тамақ өнімдерінің реология негіздері. | |2 |Жалпы мағлұматтар және анықтамалар. | |3 |Реологиялық денелердің классификациясы және олардың | | |құрылымдық-механикалық қасиеттері | |4 |Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу әдістері мен аспаптары | |5 |Ығысулық қасиеттерді анықтауға арналған әдістер мен аспаптар | |6 |Тамақ өнімдерінің компрессионды сипаттамаларын өлшеуге арналған әдістер| | |мен аспаптар | |7 |Өнімдердің қатты денелермен шектескен жеріндегі қасиеттерін анықтау | | |әдістері мен аспаптары | |8 |Қатты тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері | |9 |Сұйық тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері | |10 |Өнімдердің компрессиондық қасиеттері | |11 |Өнімдердің беттік сипаттамалары | |12 |Бейньютондық сұйықтардың ағуы | |13 |Реологиялық зерттеулерді жүргізуге арналған әмбебап аспаптары | |14 |Тұтқыр-пластикалы өнімдердің қозғалыс теңдеулері | |15 |Тұтқыр-пластикалы өнімдерді тасымалдауға арналған құрылғылары | 6. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 3 |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттердің |Қамтамасыз | |құралдардың атауы |саны |саны |етілу пайызы | |1 |2 |3 |4 | |1 |2 |3 |4 | |1. Мачихин Ю.А., Мачихин С.А. |50 |23 |100 | |Инженерная реология пищевых | | | | |продуктов. – М.: Легкая и пищевая | | | | |промышленность, 1981. – 215 с. | | | | |2. Горбатов А.В. Реология мясных и|30 |23 |100 | |молочных продуктов. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1979. – 384 с. | | | | |3. Реология пищевых продуктов. |10 |23 |43 | |/Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., | | | | |Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б. – | | | | |Алматы, 2003. – 192 с. | | | | |4. Реология пищевых масс /К.П. |15 |23 |65 | |Гуськов, Ю.А. Мачихин, С.А. | | | | |Мачихин и др. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1970. – 207 с. | | | | |5 Реометрия пищевого сырья и |2 |23 |9 | |продуктов: Справочник /Под ред. | | | | |Ю.А. Мачихина. – М.: | | | | |Агропромиздат. – 1990 – 271 с. | | | | |6. Косой В.Д. Инженерная реология |2 |23 |9 | |в производстве колбас. М.: КолосС,| | | | |2005.– 264 с. | | | | |7. Рогов И.А., Горбатов А.В. |5 |23 |22 | |Физические методы обработки | | | | |пищевых продуктов. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1974. – 583 с. | | | | |8. Косой В.Д. Совершенствование |30 |23 |100 | |процесса производства вареных | | | | |колбас. – М.: Легкая и пищевая | | | | |промышленность, 1983 – 272 с. | | | | |9. Горбатов А.В. |30 |23 |100 | |Структурно-механические свойства | | | | |мяса и мясопродуктов. Справочник. | | | | |Физико-химические и биохимические | | | | |основы технологии мяса и | | | | |мясопродуктов. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1973. - с. | | | | |155–166. | | | | |10. Туменов С.Н. и др. Обработка |30 |23 |100 | |мясных продуктов давлением. – М.: | | | | |Агропромиздат, 1991. – 207 с. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1. Негізгі 7.1.1 Горбатов А.В. Реология мясных и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1979. – 384 с. 7.1.2 Мачихин Ю.А., Мачихин С.А. Инженерная реология пищевых продуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 215 с. 7.1.3 Реология пищевых продуктов. /Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б. – Алматы, 2003. – 192 с. 7.1.4 Реология пищевых масс /К.П. Гуськов, Ю.А. Мачихин, С.А. Мачихин и др. – М.: Пищевая промышленность, 1970. – 207 с. 7.1.5 Реометрия пищевого сырья и продуктов: Справочник /Под ред. Ю.А. Мачихина. – М.: Агропромиздат. – 1990 – 271 с. 7.1.6 Горбатов А.В. Реология в мясной промышленности. – М.: ЦНИИИТЭИмясомолпром, 1968. – 67 с. 7.1.7 Рогов И.А., Горбатов А.В. Физические методы обработки пищевых продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1974. – 583 с. 7.1.8 Рогов И.А., Горбатов А.В. Новые физические методы обработки мясопродуктов. – М.: Пищевая пром-сть, 1966. – 304 с. 7.1.9 Седов Л.И. Введение в механику сплошной среды. – М.: Физматгиз, 1962. 7.1.10 Косой В.Д. Совершенствование процесса производства вареных колбас. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983 – 272 с. 7.1.11 Горбатов А.В. Структурно-механические свойства мяса и мясопродуктов. Справочник. Физико-химические и биохимические основы технологии мяса и мясопродуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1973. - с. 155–166. 7.1.12 Туменов С.Н. и др. Обработка мясных продуктов давлением. – М.: Агропромиздат, 1991. – 207 с. 7.2. Қосымша 7.2.1. James F. Steffe. Rheological methods in food process engineering. – USA: Freeman Press, 1996. – 428 p. 7.2.2. James F. Steffe and C. Daubert. Bioprocessing pipelines: Rheology and analysis. – USA: Freeman Press, 2006. – 428 p. 7.2.3. Уилкинсон У.Л. Неньютоновские жидкости. - М.: Изд-во «Мир», 1964. 7.2.4 Антипова Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Учеб. /Антипова Л.В. Глотова И.А., Рогов И.А./ - М.: Колос, 2001. – 571 с. 7.2.5 Прибор для измерения механической нагрузки при определении реологических свойств изделий и сырья пищевой промышленности «Структурометр». Паспорт. – М.: Научно-производственная фирма «Радиус», 2001. – 28 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz