Файл қосу

Технологиялық құрал жабдықтардың компановкасы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/02-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Өндірістік кәсіпорынның|№ 2 басылым             |                        |
|биотехнологиясын        |18.09.2013 ж.           |                        |
|жобалау» пәнінен        |№ 1 басылым орнына      |                        |
|студенттерге арналған   |                        |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |











         «ӨНДІРІСТІК КӘСІПОРЫННЫҢ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖОБАЛАУ» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы үшін



                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                    Семей


                                     2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08.2014ж., Г.  Мирашева,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |8   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |



1 Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Мирашева Гульмира Оразбековна, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 318 аудитория
Бұл пән бойынша кредит саны 2.

   1.2 Пәннің қысқаша мазмұны.  «Өндірістегі  кәсіпорынның  битехнологиялық
жобасы» пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады:  Жобалар  мен  әдістемелер,
курстық және дипломдық жұмыстарда  құрылыстық  сызбаларды  сызу.  Пән  курсы
дамып,  жаңа  технологиялық  жобалармен  толықтырылған.   Практикалық   жоба
бойынша көптеген көлемді информацияны құрайды, яғни ғимараттардың көлемді  –
жобалық, архитекторлы – конструктивті шешу.


1.3  Берілетін  курстың  мақсаты  өндірістегі  кәсіпорынның  битехнологиялық
жобасының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде  қолдану
болып табылады.


   1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.


   1.5  Пәнді оқу нәтижесінде:
    -   Білу   керек:   Жұмыс   істеп   тұрған    кәсіпорынның    техникалық
      реконструкциясының негізгі бағытын;
    -  Игеруі  керек:  өндірістегі  кәсіпорынның  биотехнологиясын  жобалау,
      сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық  шарттарды  қолдана
      алу  және  анализ  жасаудың   негізгі   әдістемесі,   биотехнологиялық
      өндірісте өнімнің сапасы мен қорғауының көрсеткіші, гендік,  жасушалық
      және ақуызды инженериядағы білімі;
 - Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    - Істей алу керек: өнім есебін, аудан есебін,  зауыт  жоспарын  жобалау,
      бас жоспар, терминологияны қолдауды жетілдіру;
    - Ойлау  керек  университеттің  құрылымын  меңгеру,  яғни  сабақ  өтетін
      аудиториялардың орналасуын, нормативті құжаттарды
 - Болу керек: лабораториялық зерттеулердің дағдылары;
 - Алу керек: Технологиялық процестерді талдау  үшін  өнімдердің  әр  түрлі
   түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу  үшін  құралдарды
   қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу  дағдылары,
   сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары.
   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 «Инженерлік графика»,
   3.5.2  «ОБЖ негізі».
   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 Дипломдық жоба

    2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үйлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың атаулары мен олардың мазмұны |Сағаттар саны           |Әдебие|
|                                           |                        |ттер  |
|                                           |ДС   |ТС   |БАОӨЖ  |БАӨЖ  |      |
|                                           |(сағ)|(сағ)|(сағ)  |(сағ) |      |
|1                                          |2    |3    |4      |5     |6     |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1 Кіріспе                                                           |
|Кіріспе.                                   |1    |     |       |2     |7.1.1 |
|Курстық жобаның негізі                     |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.3 |
|Шикізаттар және ассортимент таңдау         |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.6 |
|Өндіріс технологиясы және дайын өнімге     |1    |     |       |      |      |
|анықтама                                   |     |     |       |      |      |
|Технологиялық процестерді ұйымдастырудың   |1    |     |       |      |      |
|сызбасы.                                   |     |     |       |      |      |
|Модуль 2 ӨНІМ ЕСЕБІ                                                        |
|Сүт комбинатының өнім есебі.               |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Сыр комбинатының өнім есебі.               |1    |     |       |2     |7.1.3 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.4 |
|Сүт консерві зауытының өнім есебі          |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Модуль 3 ҚҰРАЛ ЖАБДЫҚТАРДЫ ТАҢДАУ ЖӘНЕ ЕСЕПТЕУ. АУДАН ЕСЕБІ                |
|Технологиялық құрал жабдықтарды таңдау және|1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|есептеу.                                   |     |     |       |      |7.1.4 |
|Технологиялық құрал жабдықтардың графикалық|1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|сызбасы                                    |     |     |       |      |7.2.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Аудан есебі. Негізгі өндірістің            |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|ауданы.қосымша бөлмелер, қойма.            |     |     |       |      |7.2.3 |
|МОДУЛЬ 4 КОМПОНОВКА  ЖӘНЕ ҚҰРАЛ ЖАБДЫҚТАРДЫ ОРНАЛАСТЫРУ                    |
|Өндірістік ғимараттың компановкасы         |1    |     |       |      |      |
|Технологиялық құрал жабдықтардың           |1    |     |       |      |      |
|компановкасы                               |     |     |       |      |      |
|Негізгі технологиялық құрал жабдықтарды    |1    |     |       |      |      |
|орналастыру                                |     |     |       |      |      |
|Архитекторлы-құрылысты  бөлім.  Бас жоспар |1    |     |       |      |      |








    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
       Өздік  жұмыс   «Өндірістегі  кәсіпорынның  биотехнологиялық  жобасы»
пәнінде  маңызды   бөлігі  болып  табылады  және   де   басқа   аудиториялық
дайындықпен толтырылады. Өздік жұмыста бөлек әр түрлі  теориялық  бөлімдерді
оқуда, тақырыптар  бойынша  есептерді  шығарғанда,  сонымен  қатар  есептік-
графикалық  тапсырмаларды  және   жеке   сұрақ   қатарларын   ғылыми   оқыту
кірістіріледі. Өздік  жұмысқа  бақылау  ауызша  түрде  және  жазбаша  сұрау,
коллоквиум, тест, есептік-графиктік жұмыстарды қорғау,  сұхбаттасу,  сонымен
қатар талқылау және рефераттарды қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15
дәріс және оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.


      6 Бағаларды қою саясаты



      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

      «Биотехнология объектілері» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі:
7.1.1  Ростроса Н.К., Мордвинцева П.В. Курсовое и  дипломное  проектирование
предприятий молочной промышленности. –М.: Агропромиздат, 1989.- 303 с.
7.1.2  Степанова Л.И. Справочник технолога молочного производства. –СПб:
Гиорд, 2003. -384 с.
7.1.2 Самойлов В.А., Нестеренко П.Г. Справочник технолога молочного
производства. Т.7. Оборудование молочных предприятий (справочник-каталог).
–СПб: Гиорд, 2004, -832 с.
7.1.3 Сурков В.Д., Липатов Н.Н. Технологическое оборудование предприятий
молочной промышленности. – М.: Легкая и пищевая промышленность. 1983, -431
с.
7.2   Қосымша:
7.2.1  Журналы «Молочная промышленность»
7.2.2  Стандарты на оформление чертежей.


Пәндер