Файл қосу

Пәнді оқытуда берілетін әдістемелік ұсыныстар



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                             |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК          |ПОӘК                          |
|                             |              |042-14.-1.-03.01.20.24/03-2010|
|«Ем – дәмдік тамақтанудың    |№ 2- басылым  |                              |
|ғылыми негіздері» ПОӘК       |              |                              |
|пәнінің оқу әдістемелік      |05.10.2010 ж. |                              |
|материалдары                 |              |                              |








    «ЕМ – ДӘМДІК ТАМАҚТАНУДЫҢ ҒЫЛЫМИ НЕГІЗДЕРІ »  ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК
                                   КЕШЕНІ




                050727– «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»


                         білім бағдарламасы бойынша


               СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ





























                                    Семей


                                     2010




                                   Алғысөз



    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Әзірлеушілер Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Ет,
сүт және тамақ  өнімдері  өндірісінің  технологиясы»  кафедрасының  доценті,
т.ғ.к. Қажибаева Ғалия Төлеуқызы   _______________
ж/е оқытушы Қасымов Самат Қайратұлы  _______________


                                                                1.09.2010 ж.


    2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
    Хаттама   №1  03.09. 2010 ж.


    Кафедра менгерушісі   ______________   Қ.Ж. Әмірханов
    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    Хаттама №1  28.09. 2010 ж.


    Төрағасы ______________   С.С.Төлеубекова


    2.3  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    № 1 хаттама  28.09. 2010 ж.


    Инженерлі-технологиялық
    факультеттің деканы        ___________________   Ә.Л.Қасенов




    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    Хаттама  № 1 05.10. 2010 ж.


    ОӘК төрайымы, бірінші проректор  _____________  Ә.А. Молдажанова




    БІРІНШІ БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА ЕНГІЗІЛГЕНІ













    Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                   |4  |
|2   |Пәнді оқытуда берілетін әдістемелік ұсыныстар                    |5  |
|3   |Курс саясаты                                                     |5  |
|4   |Баға қою саясаты                                                 |6  |
|5   |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды орналастыру |   |
|    |                                                                 |7  |
|6   |ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының тізімі                             |9  |
|7   |«Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері» пәнінен оқу үрдісінің|   |
|    |күнтізбелік жоспары                                              |10 |
|8   |Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және оқу-әдістемелік     |   |
|    |әдебиеттер                                                       |10 |

























































    1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
    1.1 Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
        • Оқытушылардың аты-жөні: т.ғ.к., доцент Қажибаева Ғалия  Төлеуқызы
          ж/е оқытушы Қасымов С.Қ.
     • Хабарласу ақпараты: телефон: 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат
     • Сабақ өтетін аудитория: № 207, 208.
     • Пәннің аталуы « Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері »
     • Кредиттер саны – 3
    1.2 Оқу жоспарынан үзінді (кесте 1).
Кесте 1 - Оқу жоспарынан үзінді
|Курс      |Семестр           |Кредит саны       |Дәрістер                  |
|А         |4,0               |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–        |3,67              |90 – 94           |                          |
|В+        |3,33              |85 – 89           |                          |
|          |                  |                  |Жақсы                     |
|В         |3,0               |80 – 84           |                          |
|В–        |2,67              |75 – 79           |                          |
|С+        |2,33              |70 – 74           |                          |
|          |                  |                  |                          |
|          |                  |                  |Қанағаттанарлық           |
|С         |2,0               |65 – 69           |                          |
|С–        |1,67              |60 – 64           |                          |
|D+        |1.33              |55 – 59           |                          |
|D         |1,0               |50 – 54           |                          |
|F         |0                 |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I         |NA                |-                 |Аяқталмаған               |
|P         |-                 |өтті              |Пәнді өтті                |


                   Әртүрлі жұмыстарды бағалау критерилері

|№  |Студент жұмысы мен                                      |Балл, %  |
|   |сабақ түрі                                              |         |
|1  |Сабаққа қатысу                                          |5        |
|2  |Дәріс сабақтарына қатысу                                |10       |
|3  |Зертханалық жұмысқа қатысу ж/е қорғау                   |10       |
|4  |Практикалық жұмысты есептеу, қорғау                     |10       |
|5  |СӨЖ (реферат) қорғау                                    |20       |
|6  |СӨЖО орындау                                            |20       |
|   |Межелік бақылау №1, 2                                   |15       |
|Барлығы:                                                     |100      |








      Осы критерилерге қарап студенттің аттестациясы қойылады.
      Мысалы, студент Омаровтың аттестациясын есептейік.
|     |лекция             |тәжір.                  |есеп шығару               |тест  |
|                         |                        |   |Дәріс|Зер|Практ.|ОСӨЖ |СӨЖ   |
|                         |                        |   |     |тх.|      |     |      |
|                         |                        |   |     |саб|      |     |      |
|                         |                        |   |     |ақ |      |     |      |

6 ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының тізімі.

    Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары
талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді.
    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.

          Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі
   1. Тамақтанудың физиологиясы және биохимиясы.
   2. Дұрыс тамақтану туралы ғылым.
   3. Тұрғындардың денсаулығы және тамақтанудың мәселелері (проблемы).
   4. Тамақтың негізгі компоненттері және құндылықты заттары.
 5.   Тамақ   өнімдерінің   тағамдық,   биологиялық   және    энергетикалық
    құндылықтары.
   6. Ем – дәмдік тамақтану.
   7. Диеталық тамақтану.
   8. Балалардың ем – дәмдік тамақтануы.
   9. Балалардың тамақтануы.
  10. Студенттердің тамақтануы.
  11. Қарт адамдардың тамақтануы.
  12. Аяғы ауыр және емізетін әйелдердің тамақтануы.
  13. Интеллектуальды жұмыспен айналысатындардың тамақтануы.
14. Қолайсыз жағдайларды (во вредных условиях) жұмыс істейтіндердің
    тамақтануы.
  15. Геродиетикалық тамақтану.
  16. Шикідей, құрғақтай жеу.
  17. Емдік ашығу.
  18. Вегетариандық.
  19. Модифицирлі өнімдер.
  20. Бөлек (раздельное) тамақтану.
  21. Алиментарлы аурулар және тамақтану.
  22. Функциональды тамақтану.
  23. Баланысты тамақтану.
  24. Биологиялық белсенді заттар.
  25. Арнайы тамақтануға арналған өнімдерді өндіру.

7  «ЕМ  –  ДӘМДІК  ТАМАҚТАНУДЫҢ  ҒЫЛЫМИ  НЕГІЗДЕРІ»  ПӘНІНЕН  ОҚУ  ҮРДІСІНІҢ
КҮНТІЗБЕЛІК ЖОСПАРЫ

Кесте   3  -  «Ем  –  дәмдік  тамақтанудың  ғылыми  негіздері»  пәнінен  оқу
үрдісінің күнтізбелік жоспары
 №Апталар  1234567891011121314151 Бақылау түріА,
КА,
КА,
КА,
КА,
КА,
КМБ
1А,
КА,
КА,
КА,
КА,
КА,
КА,
КМБ
22 Баллдар 555555555555555
Белгілеулер: А – ауызша түсіндіру;
К – конспект;
МБ – межелік бақылау

8 ПӘН БОЙЫНША СТУДЕНТТЕРГЕ ҰСЫНЫЛАТЫН ОҚУ ЖӘНЕ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі әдебиеттер: 
Тихомирова Н.А. Технология продуктов функционального питания .        М.: ООО «Франтэра», 2002 , 213 с. 
«Диетология для всех»  М.М.Гурвич .
Шарманова Т.Ш. «Лечебное питание»  Алматы 1999
8.2 Қосымша әдебиеттер:
Большая медицинская энциклопедия .
Т.А.Комарова «Тамақтану әліппесі» Алматы «Қайнар» 1994
А.А.Покровский «Тағам туралы толғау» Алматы. «Қайнар» 1990
Пәндер