Файл қосу

Астық түйірлерін кептіру технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                 |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты  |ПОӘК                     |                       |
|                         |                         |                       |
|                         |                         |ПОӘК                   |
|                         |                         |042-17.-7.-1.54/02-2013|
|                         |                         |                       |
|Студенттер үшін «Астық   |      №2- басылым        |                       |
|түйірді өңдеу және сақтау|30.09.2013               |                       |
|технологиясы» пәнінен    |                         |                       |
|жұмыс бағдарламасы  ПОӘК |                         |                       |







           «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін






                        СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ


                                БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                 Cемей 2013





                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Әзірлеуші: «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы»  кафедрасының
доцент м.а, т.ғ.к. Нұрғазезова А.Н.___________________


       2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

      2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
        Хаттама № 1. 28.08. 2013 ж.


      Кафедра меңгерушісі   ______________   Б.Қ. Әсенова


      2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
      Хаттама № 1. 12.09. 2013 ж.


      Төрайымы ______________   С.С. Төлеубекова


      3 БЕКІТІЛДІ


      Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды  және
басып шығаруға ұсынылды
      Хаттама № 1. 18.09. 2013 ж.


      ОӘК төрайымы _____________  Г.К. Искакова


    №1 баспа орнына енгізілген

































    |                                                                            |
|Мазмұны                                                                     |
|1                                                                           |
|Жалпы ережелер                                                              |
|4                                                                           |
|                                                                            |
|2                                                                           |
|Пәнді оқытудың әдістемелік нұсқаулары                                       |
|4                                                                           |
|                                                                            |
|3                                                                           |
|Курс форматы және саясаты                                                   |
|6                                                                           |
|                                                                            |
|4                                                                           |
|Баға қою саясаты                                                            |
|7                                                                           |
|                                                                            |
|5                                                                           |
|Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу                   |
|8                                                                           |
|                                                                            |
|6                                                                           |
|ОСӨЖ және СӨЖ мазмұны                                                       |
|9                                                                           |
|                                                                            |
|7                                                                           |
|Қолданылатын әдебиеттер                                                     |
|10                                                                          |
|                                                                            |
|8                                                                           |
|Пән  бойынша емтихан сұрақтары                                              |
|11                                                                          |
|                                                                            |
|                                                                            |




















































    1 Жалпы ережелер
      Оқытушының аты-жөні: Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы, т.ғ.к.,  доцент
м.а
     • Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы»
     • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат
     • Сабақ өтетін аудитория: № 215, 207.
     • Пәннің аталуы «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы»
     • Кредиттер саны –  3
     • Оқу жоспарынан үзінді
                                                                    Кесте 1.



    |Курс        |Семестр          |Кредит            |Дәріс                     |
|            |                 |саны              |тер                       |
|А           |4,0              |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–          |3,67             |90 – 94           |                          |
|В+          |3,33             |85 – 89           |                          |
|            |                 |                  |Жақсы                     |
|В           |3,0              |80 – 84           |                          |
|В–          |2,67             |75 – 79           |                          |
|С+          |2,33             |70 – 74           |                          |
|            |                 |                  |                          |
|            |                 |                  |Қанағаттанарлық           |
|С           |2,0              |65 – 69           |                          |
|С–          |1,67             |60 – 64           |                          |
|D+          |1.33             |55 – 59           |                          |
|D           |1,0              |50 – 54           |                          |
|F           |0                |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I           |NA               |-                 |Аяқталмаған               |
|P           |-                |өтті              |Пәнді өтті                |


        5. Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
Кесте 2 – Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
|Та-қы|Тақырыптың аты     |Мазмұны                 |Сағат саны                |
|-рып№|                   |                        |                          |
|     |                   |                        |ЛК |СПЗ  |ЛБ |СРСП  |СРС  |
|1    |2                  |3                       |4  |5    |6  |7     |8    |
|1    |Адам қоғамының     |Астық өңдеу             |2  |     |   |2     |2    |
|     |дамуында  астық    |өнеркәсіптерінің даму   |   |     |   |      |     |
|     |түйірлерінің рөлі. |тарихы, бидайды сақтау  |   |     |   |      |     |
|     |                   |және сақтау әдістерінің |   |     |   |      |     |
|     |                   |тарихы.                 |   |     |   |      |     |
|2    |Астық түйірлерінің |Астық түйірлер құрылымын|2  |     |   |2     |2    |
|     |құрылымы.          |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|3    |Астық түйірлерінің |Астық түйірлерінің      |2  |     |   |2     |2    |
|     |химиялық құрамы.   |құрамына кіретін        |   |     |   |      |     |
|     |                   |органикалық емес        |   |     |   |      |     |
|     |                   |заттарға сипатама беру. |   |     |   |      |     |
|4    |Астық түйірлері    |Астық түйірлерінің жалпы|2  |     |   |2     |2    |
|     |партиясы           |сапалық көрсеткіштері   |   |     |   |      |     |
|     |сапаларының        |және оның қажетті       |   |     |   |      |     |
|     |көрсеткіштері      |тұтынымдығы.            |   |     |   |      |     |
|5    |Астық түйір        |Астық түйірлерінің      |2  |     |   |2     |2    |
|     |массасының жылу    |жылулық қасиетін        |   |     |   |      |     |
|     |физикалық қасиеті  |сипаттайтын негізгі     |   |     |   |      |     |
|     |                   |параметрлер.            |   |     |   |      |     |
|6    |Астық түйірінің    |Астық түйірлерінің      |2  |     |   |2     |2    |
|     |гигроскопиялық     |сапасына қоршаған       |   |     |   |      |     |
|     |қасиеті.           |ортаның әсері,          |   |     |   |      |     |
|     |                   |сарбциялық қасиетіне    |   |     |   |      |     |
|     |                   |сипаттама.              |   |     |   |      |     |
|7    |Астық түйірлері    |Температураның          |4  |     |   |2     |2    |
|     |массасының         |көтерілуі, өзі реттейтін|   |     |   |      |     |
|     |өздігінен қызуы    |үрдістердің жаратылысы, |   |     |   |      |     |
|     |                   |олармен күресетін заттар|   |     |   |      |     |
|8    |Астық түйірлерін   |Микроорганизмдердің,    |2  |     |   |2     |2    |
|     |зақымдауыштар,     |зақымдауыштардың түрлік |   |     |   |      |     |
|     |микроорганизмдер   |құрамы, олармен күресу  |   |     |   |      |     |
|     |                   |шаралары.               |   |     |   |      |     |
|9    |Астық түйірлерінің |Жылу анабиозына сипатама|2  |     |   |2     |2    |
|     |температурасы      |беріледі, сақтау        |   |     |   |      |     |
|     |                   |барысында әртүрлі       |   |     |   |      |     |
|     |                   |температуралар әсері    |   |     |   |      |     |
|     |                   |сұрақтары қарастырылған.|   |     |   |      |     |
|10   |Биологиялық        |Сақтау кезінде астық    |2  |     |   |2     |2    |
|     |факторлар          |түйірлері беріктігіне   |   |     |   |      |     |
|     |                   |әсер ететін  биологиялық|   |     |   |      |     |
|     |                   |факторлар               |   |     |   |      |     |
|11   |Астық түйірлерін   |Астық түйірлерін сақтау |4  |     |   |2     |2    |
|     |сақтау технологиясы|технологиясы жөнінде    |   |     |   |      |     |
|     |жөнінде жалпы      |жалпы мәліметтер, астық |   |     |   |      |     |
|     |мәліметтер         |түйірлері қоймаларының  |   |     |   |      |     |
|     |                   |сан алуан түрлері       |   |     |   |      |     |
|12   |Астық түйірлерін   |Белсенді желдетуді      |4  |     |   |2     |2    |
|     |белсенді желдету   |тағауындауды, маңызын,  |   |     |   |      |     |
|     |                   |оның режимі мен         |   |     |   |      |     |
|     |                   |технологиясын           |   |     |   |      |     |
|     |                   |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|13   |Кептірудің негізгі |Кептіру әдістері,       |2  |     |   |2     |2    |
|     |тәртібі мен        |кептірудің мақсаты мен  |   |     |   |      |     |
|     |түсінігі           |тапсырмаларын           |   |     |   |      |     |
|     |                   |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|14   |Астық түйірлерін   |Конвективті кептіру,    |2  |     |   |1     |1    |
|     |кептіру            |кептіру кезінде астық   |   |     |   |      |     |
|     |                   |түйірлерінде болатын    |   |     |   |      |     |
|     |                   |үрдістер                |   |     |   |      |     |
|15   |Әртүрлі дәнді      |                        |2  |     |   |      |     |
|     |дақылдағы астық    |                        |   |     |   |      |     |
|     |түйірлерін кептіру |                        |   |     |   |      |     |
|     |Барлығы            |                        |30 |15   |15 |45    |45   |

                          Зертханалық сабақ жоспары
|№    |Зертханалық сабақ тақырыбы                        |Сағат    |
|     |                                                  |саны     |
|1    |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері           |1        |
|2    |Астық түйір массасын белсенді желдету режимі мен  |1        |
|     |мүмкіндігін анықтау                               |         |
|3    |Кептіру интенсивтігіне астық түйірінің бастапқы   |2        |
|     |ылғалдығының әсерін анықтау                       |         |
|4    |Зертхана қондырғыларында астық түйірін            |2        |
|     |кептіру жылдамдығын анықтау                       |         |
|5    |Астық түйір массасының жылу өткізгіштігін анықтау |1        |
|6    |Астық түйірдегі ақуызды анықтау                   |1        |
|7    |Бидайдың біртектілігін анықтау                    |1        |
|8    |Қатты бидайдың макарондық қасиетін жанама әдіспен |2        |
|     |анықтау                                           |         |
|9    |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен оның тепе-тең  |2        |
|     |ылғалдылығын анықтау                              |         |
|10   |Кептіру процесінің анализі.                       |2        |
|     |Барлығы:                                          |15       |




                          6. ОСӨЖ және СӨЖ мазмұны
            Рефераттардың тақырыптары
   1. Адам қоғамының дамуында  астық түйірлерінің рөлі.
   2. Астық түйірлерінің құрылымы.
   3. Астық түйірлерінің химиялық құрамы.
   4. Астық түйірлері партиясы сапаларының көрсеткіштері
   5. Астық түйірлері массасының физикалық қасиеті.
   6. Астық түйір массасының жылу физикалық қасиеті
   7. Астық түйірінің гигроскопиялық қасиеті.
   8. Астық түйірлері массасының тіршілігі.
   9. Астық түйірлері массасының өздігінен қызуы
  10. Астық түйірлерін зақымдауыштар, микроорганизмдер
  11. Сақтау кезінде астық түйірлеріне ылғалдың әсері.
  12. Астық түйірлерінің температурасы
  13. Биологиялық факторлар
  14. Метеорологиялық факторлар
  15. Астық түйірлері массасының слепсиваниясы
  16. Құрғақ күйінде астық түйірлерін сақтау
  17. Суытылған күйінде астық түйірлерін сақтау
  18. Ауасыз ортада астық түйірін сақтау
  19. Астық түйірлерін сақтау технологиясы жөнінде жалпы мәліметтер
  20. Астық түйірлерін белсенді желдету
  21. Кептірудің негізгі тәртібі мен түсінігі
  22. Астық түйірлерін кептіру
  23. Әртүрлі дәнді дақылдағы астық түйірлерін кептіру
  24. Астық түйірлерін кептіру технологиясы

               7. Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және
                         оқу-әдістемелік әдебиеттер
7.1. Негізгі әдебиеттер.
   1. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000
   2. Вобликова, Е.М.   Технология элеваторной промышленности .-Ростов
      н/Д,2001
   3. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на
      зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с.
   4. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с
   5. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий
      хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с.
   6. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с.
   7. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с.
7.2. Қосымша әдебиеттер
   1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006.
   2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1-
      бөлім.- Қарағанды, 2004
   3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003-
      438 с.
   4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной
      промышленности, М.,  Д.Март, 2001 -191 с
   5. Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной
      установке с движущейся перфорированной лентой //
      Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.

                            8. Емтихан сұрақтары:
@@@ Адам қоғамының дамуында астық түйірлерінің рөлі
$$$1
Астық қоймаларының негізгі даму этаптарының қайсысында Қазақстан
Республикасы астық қоймасының дамуы басталды.
А.  Бірінші этап – өткен жүзжылдықтың 80 жылдарының аяғынан 1991 жылға
дейін жалпы қолданған бірінші механикаландырылған астық қоймаларының
периоды.
В.  Екінші этап. 1911 жылдан Ұлы Октябрь революциясына дейін және ірі  астық
қоймаларының ұлттық түрге айналуы.
С. Үшінші этап. Азамат  соғысы  жылдары  (1918...  1921  ж.ж.)  және  орнына
келтіру периоды (1922… 1928  ж.ж.)  Элеватор  және  қоймалардың  құрылысымен
көптеген мемлекеттік және кооперативтік ұжымдар айналысты.
D  Төртінші  этап.  Ұсақ  шаруашылықтардың  бірігуі  және  колхоздар  құрыла
бастаған кезден (1928… 1929 ж.ж.) Ұлы Отан соғысы басталғанға дейін.
Элеваторлы-қоймалық  шаруашылық  1932  ж.  “Астық  дайындауда  құрылған  бір
мемлекеттік астық дайындау жүйесіне бірігеді”.
Е. Бесінші этап соғыстан кейінгі  бесжылдықтың  бірінші  жылдары  (1946-1950
ж.ж.) қираған астық қоймалары қайта жөнделді.
$$$ 2
Аралық элеватор дегеніміз:
А.  Астық  өндірісі  аудандарында  орналасқан,  астық  өткізгіштерден  дәнді
қабылдайды, оны бірінші өңдеуден өткізеді (тазалайды,  кептіреді),  сақтайды
және керек жерге жіберетін элеваторлар.
В.  Астық өңдейтін мекеме - ұн, жарма  зауыттарын  дәнмен  қамтамасыз  етуге
арналған элеваторлар.
С.  Астықтың оперативті қорын сақтауға арналған, дәнді  темір  жол  және  су
транспорттарынан қабылдап, тазалайды,  кептіреді, ұзақ уақыт  сақтайды  және
дәнді темір жол, су транспорттарына жібереді.
D.  Экспортқа  жіберілетін  астықты   теңіз   кемелерін   және   темір   жол
транспортына тиеуге арналған элеваторлар.
Е.  Сауда  орындарын  дәнмен  және  оның   өнімдерімен   қамтамасыз   ететін
элеваторлар.
$$$3
Астық қоймаларын қандай көрсеткіштермен сипаттауға болады?
А.  Айналым коэфициенті, пайдалану коэффициенті.
В.  Норианы пайдалану коэффициенті.
С. Жүк айналым коэффициенті.
D. Силос сыйымдылық коэффициенті.
Е.  Астық қоймасының жалпы  сыйымдылқ коэффициенті.
$$$ 4
Бас жобаның негізгі өндірістік объектілеріне не жатады?
А. Элеваторлар, астық қоймалары, астық кептіргіштер, негізгі және көмекші
лабораториялық ғимараттар.
В. Элеваторлар, астық қоймалар, трансформаторлы кіші станция, өтетін
жолдар.
С. Насосты станциялар, улы-химикат қоймалары.
D  Отын және жанармай қоймалары, насосты станциялар.
Е.  Өрт сөндіру депосы, отын және жанармай қоймалары, насосты станциялар.
$$$5
Элеватор өнеркәсібінің мекемелері үшін технологиялық көзқараспен қарағанда
дәнді өңдеуге қосымша болып қандай белгі саналады?
А. Сақтау әдісі.
В.  Сақтау ұзақтығы.
С. Дәнді өңдеу опреацияларының механизациялануы.
D.  Кептіру ұзақтығы.
Е.  Тазалау сапасы.
$$$ 6
Құрылатын элеваторды мына жағдайда орналастырады:
А.  Жақынжердегі немесе құлатуға дайындалған  территориядағы құрылыс.
В. Аурухана, госпитальға жақын.
С. Тұрғын үйлерге жақын, жарық, канализация және жұмыс істейтін мамандар.
D.  Химиялық зауыттардың қасына.
Е.  Тұрғын үйлерден алыс.
$$$ 7
 Элеваторлық, мұнаралық, зауыттық өнеркәсіптерді құрастыруда  қандай  жіктеу
белгілері қолданылады?
А.  Энергетикалық.
В.  Өңдеудің өндірістік орталығы.
С.  Механикаландыру және автоматтандыру дәрежесі.
D.  Мамандандыру дәрежесі.
Е.  Процестің үздіксіздік дәрежесі.
$$$ 8
 Бас жоспардың қосымша-өндірістік құрылыстарына қандайлары жатады?
А.  Астық сақтайтын қоймалар, астық кептіргіштер.
В. Элеваторлар, өшпейтін лабораториялар.
С. Отын және жанармай қоймалары, трансформаторлы кіші станциялар,  автокөлік
гаржы.
D.  Жарма зауыттар, диірмендер.
Е. Дайын өнім қоймалары.
$$$ 9
Өндірістік кәсіпорындардың (элеватордың) айналым коэффициенті:
А. 2 – 8
В. 1 – 4
С.  5 – 10
D.  0,2 – 0,4
Е.  0,8 – 1,2
$$$10
Аралық элеватор үшін айналу коэффициенті:
А.  0,8 – 21,5
В.  2 – 38
С.  3 – 6
D.  5 – 16
Е.  7 – 28
$$$ 11
 Дайындау элеватор нориясының жүк айналым коэффициентін атаңыз.
А.  5,7 А
В.  2,0 А
С.  4,4 А
D.  3,2 А
Е. 2,5 А
$$$ 12
Фондты элеватор нориясының жүк айналым  коэффициентінің мәні:
А.  Газдандыру, і = 10
В.  Орын аустыру, і = 12
С.  Силосты, і = 40
D.  Қабылдау, тазалау, кептіру, суыту, ірі партияларды құру, і = 8,4
Е.  ашыту, і = 45
$$$ 13
Дайындау кәсіпорындағы бунтпен (үймелеп) сақтау не үшін керек?
А. Дайындау кезінде дәнді атмосфералық ылғалдардан сақтау үшін.
В.  Дайындау кезінде астық  қоймаларының  сыйымдылығы  жетпеген  кезде  іске
қосу үшін.
С.  Дайындау кезінде дәнді зиянкестерден сақтау үшін.
D.  Дайындау кезінде газация жүргізу үшін.
Е. Дайындау кезінде ылғалдығы жоғар дәннің қарқынды жеделдетілуі үшін.
$$$  14
 Жұмысшы үй ішінде орындалатын негізгі өндірістік операциялар:
А.   Қойманың ішінде дәнді тарату.
В.  Ұн зауытынан қабылдау.
С. Авто,  темір  жол,  су  транспорттарынан  қабылдау  технологиялық  өңдеу,
іштегі қозғалыс, силосқа немесе  қоймаларға  тарату,  авто,  темір  жол,  су
транспорттарына жіберу.
D. Тазалау және қалдықтарды жіберу.
Е. Автоұн тасығыштарға жіберу.
$$$ 15
 Элеватордың принципиалды схемасын не үшін құрайды?
А.  Барлық қондырғыларының байланысын қамтамасыз ету үшін.
В.  Сақтауды қамтамасыз ету үшін.
С. Сандық тіркеуді жүргізу үшін.
D.  Дәннің  силостар,  қораптар   және   қондырғылар   арқылы   қозғалысының
реттілігін қамтамасыз ету үшін.
Е.  Дәнді өңдеу процесін қамтамасыз ету үшін.
$$$ 16
   Элеватордағы   астықтың   бір   сатылы   схемасында   жабдықтарды   қалай
орналастырады?
А.  Таразылар корпустың төменгі силосында орналасқан.
В. Таразылар сепаратор қабатында орналасқан.
С. Таразылар корпустың жоғарғы силосында.
D. Таразылар бөлгіш қабаттан кейін орналасқан.
Е. Таразылар сепаратордан кейін орналасқан.
$$$  17
 Жүру кестесі неге арналған?
А.  Жұмысшылар санын есептеуге.
В. Жұмыстың сапалы сипаттамасы үшін.
С.  Тразылардың оперативті жұмыстары үшін.
D. Орналастыру кезінде  берілген  операциялар  орындалуы,норияның  тез  және
дұрыс анықталу үшін.
Е.  Автокөлік жұмысының сапалы сипаты үшін.
$$$  18
 Оперативті қораптар неге арналған?
А.  Астықты автокөлікке үзбей жіберу үшін.
В. Өнімділікті арттыру үшін (тәуліктік) –  технологиялық  жабдықтар  алдында
(қондырылады) қарастырылады.
С.Технологиялық  жабдықтар  алдында,  транспортты  жабдықтардың   өнімділігі
бойынша, келмейтін машиналардан астықтарды төктіріп алмау үшін.
D.   Астықты уақытша орналастыру үшін.
Е.  Жинаудан кейін өңдеуден өткен астықты сақтау үшін.
$$$ 19
 Дайындаудың алдында дәнді қабылдау жобасын қандай мақсатпен жасайды?
А.  Дәннің белгілі бір типті автомобильмен түсуі үшін.
В. Сынама алу үшін.
С.  Мезгілінде дәннің өңделуі үшін.
D.  Технологиялық картаның құрастырылуын қарастырады.
Е. Газация жүргізуді қарастырады.
$$$ 20
 Көпсатылы элеватор схемасының кемшілігі неде?
А.  Силостардың жалпы саны өседі.
В.  Норияның жалпы саны өседі және жұмысшы үйінің өлшемдері өседі.
С.  Машина саны кемиді.
Д. Таразы жабдықтарының саны өседі.
Е. Кептіргіштің тәуліктік өнімділігі кемиді.
$$$ 21
Өндірістік кәсіпорындарға қандай элеваторлар жатады?
А.  Фондалық.
В.  Аудару.
С.  Порттық және реал база.
Д.  Реал база.
Е. 1+2
$$$ 22
  Элеватордың  жұмысшы  үйінің  типін  және  қуатылығын  анықтайтын  негізгі
транспорттық машина:
А.  Нория.
В.  Қораптар.
С.  Механикалық күрес.
D. Желдеткіш.
Е. Фильтрлер
$$$23
 Дайындау элеваторы дегеніміз:
А.  Астықтың оперативті қорларын сақтау элеваторлары.
В.  Астық  өндіретін  аудандарда  орналасқан   элеваторлр,   олар:   астықты
қабылдайды,  орудан  кейінгі  бірінші  өңдеуден  өткізеді,   сақтайды   және
берілген тапсырма бойынша тиейді.
С.  Астық өңдейтін мекемлер  -  ұн,  жарма  және  т.б.  зауыттарды  астықпен
қамтаамсыз ету функцияларын орындайтын элеваторлар.
D. 3 – 4 жылға арналған элеваторлар.
Е.  Сауда орындарын дәнмен және оның өңделуге өнімдерімен қаматамсыз  ететін
элеваторлар.
$$$24
 Порттық элеватордың негізгі операцияларын көрсетіңдер.
А. Қабылдау , өңдеу, партия дайындау және экспортқа  теңіз  кемелеріне  және
темір жол транспортына жіберу.
В.  Сақтау.
С. Гидротермиялық өңдеу.
D.  Күрекпен қозғау.
Е. Газациялау.
$$$25
 Базисі элеватор. Оның орындалуы:
А.  Транспорттың бір түрінен екінші түріне өткізу.
В. Темір жол және су транспортынан астықты қабылдау.
С. Ұн тарту зауыттардың сапасына сай астықпен қамтамасыздандыру.
D.  Ірі партияларды құру және оны сақтау.
Е.  Сауда желілеріне астықты ұсақ партиялармен жіберу.
$$$26
Элеваторда  дәнді  салқындату  үшін   жүргізілетін   негізгі   операцияларды
атаңдар!
А.  Дәнді т.ж. және аутотрансопрорттан қабылдау
В.  Кептіру
С. Тазалау
D.  Силостан силосқа ауыстыру
Е. Сақтау
$$$27
Әрқайсысы 175 т/тәул. өнімділіктегі  норияның  саны  –  4,  элеватордың  қай
типне жатады?
А.  Л – 3х100
В.  Л – 3х175
С.  Л – 2х175
D.  Л – 4х175
Е.  Л – 4х100
$$$28
Өнімділігі Q м = 300 т/тәул.  ұн  зауыты  үшін  дәнді  ұнтартуға  дайындауда
диірмендік элеватрдың қай түрі қамтамасыз етеді?
А.  МВ – 2х175
В.  МС – 3х175
С.  М – 3х100
D.  МС – 4х100
Е. МВ – 3х175
$$$29
Сусымалы материалдың бөлшектерінің орналасу тығыздығын не сипаттайды?
А.   Гравитациялық күштің мәні
В.   Потенциалдық энергияның кіші кванты
С.   Қайта туу энегриясының шамасы
D.   Бөлшектерінің қозғалғыштығы
Е.   Жиілігі
$$$ 30
Сусымалы материалдың физикалық моделін қандай шарттар көрсетеді?
А.  Ең кіші көлем
В.  Элементарлық ең кіші  көлем,  ең  үлкен  көлем,  элементарлық  қабаттағы
бөлшектердің  саны,  потенциалдық  энергияның  ең  кіші  айырымы,  дискретті
сипаттама
С. Қатты сипаттама
D.  Ең кіші көлемдік айырым
Е.  Бөлшектерге бөліну
$$$31
Физикалық тұрғыдан сусымалды материал дегеніміз не?
А.  Түтін - қатты дене
В.  Сорбенттер  - қатты дене
С.  Дисперсті екі фазалы жүйе қатты дене – газ (сұйық)
D.  Түтін – сорбенттер
Е. Ұшпалы қалықтаған қабат – газ
$$$32
 Сусымалы материал қандай қасиеттерді сипаттайды:
А.  Энергетикалық
В.  Структуралы-механикалық, күштік және функционалды
С.  Күн әсері
D.  Жел әсері
Е. Қардың әсері
$$$33
Элеватор құрылысы біткеннен кейін үш зона (аймақ) бойынша жердің деңгейін
басқару үшін силостарды толтыру қалай жүргізіледі?
А.  Әр аймақты біртіндеп толтырады. Толтыру  арасында  кем  дегенде  1  апта
үзіліс береді.
В.  Барлық аймақты параллель толтырады.  Толтыру  арасында әр аймақта 2  күн
үзіліс береді.
С.  Әр аймақты біртіндеп толтырады. Арасындағы үзіліс 1 ай беріледі.
D.   Барлық  аймақты  бірден  толтырады.  Толтыру  кезінде  ешқандай  үзіліс
болмайды.
Е.  Барлық аймақты параллель толтырады. Әр аймақты толтыру  кезінде  2  сағ.
үзіліс беріледі.
$$$34
 Ыдыстың еніне Н/В қабат биіктігінің шамасының қатынасын не сипаттайды?
А.  бөліктің жылжымалылығы
В.  Потенциал энергияның ең кіші кванты
С. Гравитациялық күштің шамасы
D.  Фракциялы күштің шамасы
Е.  Туу энергиясының шамасы
$$$35
 Норияның астықты тасмалдау  мөлшеріне  байланысты  пайдалану  коэффициентін
қандай формуламен анықтайды.
А. KQ =[pic]100;
В.  KQ =[pic]100;
С. KQ =[pic]100;
D. KQ =[pic];
Е.  KQ =[pic]100.
$$$ 36
 Өндрістік элеватрдың жалпы сыйымдылығы қай формуламен есептеледі.
А.   Е =[pic];
В.   Е =[pic]Е =100;
С.  Е =[pic]100;
D.  Е =[pic]100;
Е.  Е =[pic]100,
$$$37
 Бидай дәні үшін транпортердің көтерілу бұрышы қандай?
А.   16 – 20˚
В.  20 – 30
С.  20 – 38˚
D. 14-16˚
Е.  18 – 20˚
$$$ 38
 Силостық корпустың мәні
А. Дәнді атмосфералық қалдықтардан қорғау
В.  Су буының конденсациясын болдырмау.
С.  Дәннің сапасын төмендетпей, шығынсыз сақтау.
D. Дән массасының ішінде зиянкестердің пайда болуын болдырмау.
Е. Дәнді өздігінен қызудан қорғау.
$$$ 39
 Астық сапасын  сақталуын  қамтамасыз  ету  үшін  ұабырғалар  мен  едендерге
мынадай талаптар қойылады?
А.  Жердің беті.
В. Жоғарғы беті.
С.  Ішкі бетінің кіші жылу өткізгіштігі және жақсы гипрокопиясы.
D. Ішкі бетінің кедірлігі.
Е.  Еденнің
$$$ 40
 Транспортердің көтерілу бұрышы дәннің қандай қасиетіне байланысты болады:
А.  Қуыстылығына байланысты
В.  Айналу бұрышына байланысты
С.  Шеңберлік радиусына байланысты
D.  Сорбицияға байланысты.
Е.  Дәннің физикалық қасиеттеріне байланысты.
$$$  41
 Силос корпустары мен жұмыс мұнарасы арасындағы қашықтықтың  шамасын  қандай
көрсеткіштермен анықтауға болады?
А.  Қондырылған жылдамдық бойынша
В.  Элеватордың жұмыс үйінің тереңдігінің биікіті бойынша
С. Нория көтерілу жылдамдығы бойынша
D.  Норияның паспорттық ұзындығы бойынша
Е.  Силос астындағы транспортердің көтерілу биіктігіне байланысты.
$$$ 42
 Таразының жүк көтерімділігін келесі көрсеткіштерге байланысты есептейді.
А.  Қызмет көрсететін персоналға
В.  Авто транспорттың өнімділігіне
С. Транспорттық мехнимздердің, көбнесе норияның өнімділігіне
D. Триерлердің санына және өнімділігіне
Е. Желдеткіштің санына
$$$ 43
 Дөңгелек силостың сыйымдылығын анықтайтын дұрыс формуласын көрсетіңдер!
А.  Е =[pic];
В.  Е =[pic];
С.  Е =[pic];
D.  Е =[pic];
Е.  Е =[pic],
$$$ 44
 Элеватордың ішкі жұмысына қандай операциялар жатады?
А.  Дәнді вагоннан вагонға орналастыру
В.  Ауто ұн тасығыштан дәнді қабылдау
С. Дәнді қант қауытына жіберу
D.  Дән партиясын ішінде қозғалту, тазалау, кептіру, дәнді силостан  силосқа
орналастыру, өлшеу
Е. Дәнді гидротермиялық өңдеу
$$$ 45
 Технологиялық желінің теориялық өнімділігін қай формуламен анықтайды.
А. Пт = П'т•Ки ;
В. Пт = П'т •Кк •Кз ;
С. Пт = П'т •Ки •Кс ;
D. Пт = П'т •Ки •Кк •Кз •Кс
Е.  Пт = П'т •Ки •Кз ;
@@@  Астық түйірлерінің құрылымы
$$$46
 Астықты жинаудан кейін өңдеудің екі бөлімді жүйені, қайсысы білдіреді?
А. Комбайн-дайындау кәсіпорны
В.  Ток-қойма
С. Ток – егістік
D. Автокөлік – дайын кәсіпорын
Е. Ток – автокөлік
$$$47
 Астықты жинаудан кейін өңдеудің үш  бөлімді  жүйесінін  жүргізу  реттерінің
орындалуы:
А.  Комбайын-дайындау элеваторы-тутынушы.
В.  Комбайын-автомобиль-аралық элеватор
С.  Комбайын-ТОК-дайындау элеваторы
D.  Комбайын-дайындау элеваторы
Е.  Комбайын-ТОК-фондық элеватор
$$$48
 Астық қоймалары мынаған байланысты жіктейді:
А.  Тиеу жұмыстарының әдісіне байланысты
В.  Дәннің ылғалдығына байланысты
С. Сақтай әдісіне
D.  әнді  орналастыру  әдісіне,  тиеу-түсіру  жұмыстарының   механизациялану
дәрежесіне, сақтау мерзіміне және құрылыс материалының түріне
Е. Тұрғын үйлердің орналасуына және  құрылыс материалы-ның түріне
$$$49
 Қазіргі жазық еденді типтік қоймалардың сыйымдылығы:
А.  33800 және 66000 т.
В.  33100 және 52000 т.
С.  22800 және 46000 т.
D. 13900 және 62000 т.
Е. 3200 және 5500 т.
$$$ 50
 Қоймалармен салыстырғанда элеватордың негізгі жетістіктерін атаңыз
А.  Астық саны бойынша
В. Толық механизация
С.  Астықтың толық сақталуы және шығымының ең аз болуы.
D. Күн сәулесінің әсерінен астықты күшті изоляциялау
Е.  Жақсы желдетілуі
$$$51
 МОБ–тың элеватордағы мәні:
А.  Тауарлық жүгерімен жұмыс істеу, қабылдау,  кептіру,  майдалау,  тазалау,
қосымша кептіру, тазалау
В.  Силосқа жіберу
С. Ұнға өңдеу
D.  Су транспортына жіберу
Е. Зарарсыздандыру
$$$ 52
 Дайындау кәсіпорындарда СОБ неге арналған?
А.  Астықты орналастыру
В.  Астықты қабылдау, тазалау, кептіру, өлшеу, қоймаларда  сақтауға  жіберу,
автокөлік және темір жолға жіберу
С.  Су транспортына жіберу
D. Калибирлеу
Е.  Гидротермияның өңдеуге жіберу
$$$ 53
 РБС РБО- мұнарасынан немен ажыратылады?
А. Астық кептіргіштің болуымен
В.  Сепаратордың болуымен
С.  Кептіргіштің болмауымен
D.  Сепаратордың болмауы
Е. Таразылардың болуымен
$$$ 54
 Тұқым сақтау орындарына  тұқым  тазалайтын  станцияларға  және   зауыттарға
қандай талаптар қойылады:
А.  Қалдықтардың араласу мүмкіндігін болдырмау
В.  Өңделіп шығуының толық сақталуы
С.  Қалдықтарды тазалау
D. Тұқымды гидротермиялық өңдеу
Е. Тұқымды газациялау
$$$ 55
 Камералы кептіргіште қабықты жүгеріні қай ылғалдыққа дейін кептіреді?
А.  14,5 %-ке дейін
В.  12 -  13 %
С.  15 -  16 %
D.  10 -  12 %
Е.  15,5 % - ке дейін
$$$ 56
 Сұлыны, жүгеріні, күріш дәнінде, тарыдағы ылғалдық сақтау  кезінде  мынадан
аспау керек?
А.  25  %
В.  24,5 %
С.  14,0 %
D.  23,5 %
Е.  25,5 %
$$$ 57
Аэрожелоб неге арналған?
А.  Астық кептіруге
В.  Қыздыруға
С.  Қоймадағы астықты тасымалдуға, жеңіл қосындыларды тазартуға
D.  Тасымалдау кезінде астықты және тұқымды газдандыруға
Е.  Элеватордың жұмыс үйіне астықты орналастыру үшін.
$$$ 58
Ұнды қапсыз сақтау үшін қолданатын силостар қай жерде қондырылады?
А.  Құрама жем зауыттың ғимаратында
В. Өндірістік корпустың және бөлек цехтардың ішінде
С. Астық үшін қоймалармен қаптар
D. Астық сақтайтын қойма ішінде
Е. Дәнге  арналған бос силостар ішінде
$$$ 59
 Ұны бар қаптарды қою биіктігіне қандай факторлар әсер етеді?
А.  Ылғалдық, ауа температурасы, өнім түрі
В.  Қаптарға ауаның кіруі
С. Ұнның сорты
D. Қойма ауданы
Е. Қаптың түрі
$$$ 60
Келесі мәдени астықтардың қай түрі жоғары сусымалық көрсетеді?
А.  тары;
В.  күріш;
С.  бидай;
D. сулы;
Е.  арпа.

Пәндер