Файл қосу
Ақаудың былғары
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-14.-1.-03.1.20.6/01| | | |-2012 | | | | | |Оқытушылар үшін «сақтау» | | | |пәннің жұмыс бағдарламасы| | | | |№2-басылым | | |ПОӘК |«___»_____________2012ж. | | | | | | «Былғары және үлбір экспертизасы » ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072600– «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы » мамандығы үшін СТУДЕНТТЕР ҮШІН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2012 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., доцент м.а. Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы № ___ хаттама __________ж. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде № ___ хаттама __________ж. Кафедра меңгерушісі _____________ Б.Қ. Асенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №___ хаттама ___________ ж. Төрайымы ____________ С.С. Төлеубекова 2.3 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде №__ хаттама ____________ ж. Инженерлік-технологиялық факультеттің деканы __________ Ә.Л. Қасенов 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды № __ хаттама __________ ж. | | | | |ОӘК төрағасы, ОЖ бойынша проректор | |Рскелдиев Б.А. | №1 баспа орнына енгізілген | |Мазмұны | | | | | | | |1 |23 | | |Қолдану аясы | | | |4 | | | | | | | |2 |25 | | |Нормативтік сілтемелер | | | |4 | | | | | | | |3 |27 | | |4 | | | | | | | |Жалпы ережелер | | | |Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және |8 | | |оқу-әдістемелік әдебиеттер | | | |4 | | | | | | | |5 | | | |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы | | | |5 | | | | | | | |6 | | | |Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 1. Қолдану аясы «Былғары және үлбір экспертизасы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072600 – «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы» мамандығы бойынша оқытылатын студенттерге арналған. Студенттерді курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. Нормативтік сілтемелер «Былғары және үлбір экспертизасы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072600 – «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Былғары және үлбір экспертизасы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 5В072600 – «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР Индустрия және сауда министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитетінің 2005 жылғы 13 қыркүйектегі № 158417-4 хатымен бекітілген. 3. Жалпы мәліметтер - Оқытушының аты-жөні – Бауыржанова Айгуль Заманбековна; - Кафедра – Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы; - Хабарласу ақпараты – тел: 35-46-58, № 9-оқу ғимараты, Сабақ өткізу орыны–№ 215 аудитория; - Пән аты - «Былғары және үлбір экспертизасы» - Кредит саны – 2; - Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте): 1-кесте |Курс |Семестр |Несие |Дәріс |Практика| | | |саны |тер |лық | | | | | |сабақтар| |1 |2 |3 | | |9 | |1 Модуль |1 дәріс. |Кіріспе.Курстың міндеті. |1 | | | |Былғары |Былғары және үлбір|Негізгі түсініктер: экспертиза,| | | | |және үлбір |экспертизасы пәні |былғары және үлбір технологиясы| | | | |шикізаттарының | |жөнінде жалпы түсінік | | | | |экспертизасы | | | | | | |. | | | | | | | |2 ,3 дәріс. |Былғары және үлбір шикізатының |2 |2 | | | |Былғары және үлбір|ассортименттері және | | | | | |шикізаттары. Мал |классификациясы. | | | | | |терісі нің |Мал терісінің құрылысы мен | | | | | |былғарысы мен |топографиясы.Әртүрлі мал | | | | | |жүнді жабын |терілерінің құрылысының | | | | | |жабын құрлысы. |ерекшеліктері. Терінің химиялық| | | | | |Химиялық |құрамы. Тері ақуыздары және | | | | | |құрамы. |олардың дайын былғары | | | | | | |қасиетінің қалыптасуындағы | | | | | | |маңызы.Коллаген, оның химиялық| | | | | | |құрамы және құрылысы. | | | | | |4 дәріс. Теріні |Былғары шикізатын консервілеу |1 |1 | | | |біріншілік өңдеу: |тәсілдері, оның былғары | | | | | |реттеу, жөндеу, |шикізаты мен дайын былғары | | | | | |консервілеу |сапасына әсер етуі. | | | | | |5 дәріс |Ақауды анықтау.Ақаудың былғары |1 |2 | | | |Тері ақаулары. |бағасына, былғары және үлбір | | | | | |Ақаулардың былғары|бұйымдарының сапысының | | | | | |және үлбір |дәрежесіне әсері. | | | | | |шикізаттары мен |Пайда болуына байланысты | | | | | |бұйымдарының |ақаулардың бөлінуі, алалуы, | | | | | |сапасының |олардың сыртқы белгілері, пайда| | | | | |төмендеуіне әсері |болу себептері | | | | |2 Модуль |6 дәріс. | |1 | | | |Былғары және |Жібіту. Шелдеу. | | | | | |үлбір |Пикельдеу. | | | | | |технология және| | | | | | |жартылай | | | | | | |фабрикаттарының| | | | | | |экспертизасы | | | | | | | |7 дәріс. Илеу | |1 | | | | |Майлау. Уату | | | | | | |8 дәріс. Мехті | |1 | | | | |ашықтымен өңдеу | | | | | | |9 дәріс. Мехті | |1 | | | | |бояу | | | | | | |10 дәріс. |Дайындау операцияларында пайда |1 |2 | | | |Былғары мен үлбір |болған жартылай фабрикаттардың | | | | | |жартылай |ақаулары. Ақаулардың аталуы, | | | | | |фабрикаттарында |олардың сыртқы белгілері және | | | | | |өндірістегі |пайда болу себептері. | | | | | |технологиялық | | | | | | |процестердің | | | | | | |нәтижесінде | | | | | | |тұтынушылық | | | | | | |қасиетінің | | | | | | |қалыптасуы. | | | | | |3 Модуль |11 дәріс. |Табиғи былғары және үлбір |1 |2 | | |Былғары және |Табиғи былғары |ассортименттері: аяқ-киімдік, | | | | |үлбір |және үлбір |киімдік, галантереялық, | | | | |экспертизасы, |ассортименттері. |ер-тоқым қайысқа арналған, | | | | |ассортименттері| |техникалық. | | | | |не сипаттама | | | | | | | |12 дәріс. |Аяқ киімнің төменгі жағына | | | | | |Аяқ киімнің |арналған қатты былғары, олардың|1 | | | | |төменгі жағына |белгіленуі. | |2 | | | |арналған қатты | | | | | | |былғары. | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |13 дәріс. |Жұмсақ аяқ-киімдік былғарылар: |1 |2 | | | |Жұмсақ аяқ-киімдік|хромдық, астарлық, замш, оларға| | | | | |былғарылар. |қойылатын талаптар. | | | | | |14 дәріс. |Былғары мен үлбір сапасының | | | | | |Былғары мен үлбір |бағасы. Көрсеткіштер. |1 |2 | | | |сапасының бағасы. |Градациялар. | | | | | | |Сапасын бағалау әдістері. | | | | | |15 дәріс. |Табиғи былғары мен үлбір |1 | | | | |Табиғи былғары мен|сертификациясы.Сертификациялауд| | | | | |үлбір |ың ережесі мен тәртібі. Былғары| | | | | |сертификациясы. |мен үлбірге арналған | | | | | | |нормативтік құжаттар. | | | | | | |Сапалық көрсеткіштері. | | | | | | |Сертификациялау жүйесі бойынша | | | | | | |оларды анықтау әдістері. | | | | | | | | | | | | |Барлығы | |15 |15 | | 6. ОСӨЖ және СӨЖ тақырыптарының тізімі Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді. Оқу-әдістемелік кешенін құрастырған кезде реферат, курстық жоба, бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі. СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын ала беріліп, оның көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған). ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып екіге бөлінеді. Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі. Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді бірге шығарады, орындауда көмектеседі. ОСӨЖ тақырыптары 11-ші кестеде көрсетілген. |№ п/п|ОСӨЖ |СӨЖ | | |Аудиториялық |Аудиториядын тыс | | |1 |2 |3 |4 | |1 |Былғары және үлбір |Былғары терісінің |Былғары терісінің | | |шикізаттарын |тұтынушылық қасиеті, оны|қасиеті. Былғары | | |біріншілік өңдеу |анықтау әдістері |шикізаттарын | | |реттеу, жөндеу, | |консервілеу әдістері | | |консервілеу | | | |2 |Үлбірді бояу және |Үлбір жүнді жабынының |Былғары және үлбір | | |оның жартылай |тұтынушылық қасиеті, оны|жартылай | | |фабрикаттың сапсына |анықтау әдістері |фабрикаттарының | | |әсер етуі | |тұтынушылық қасиеті | |3 |Былғары және үлбір |Былғары және үлбір |Былғары және үлбір | | |шикізаттарының |шикізаттарына қойылатын |ақауларын анықтау | | |ақаулары |негізгі талаптар | | |4 |Былғары және үлбір |Былғары және үлбір |Былғары және үлбір | | |жартылай |жартылай фабрикаттарына |жартылай | | |фабрикаттарының |қойылатын негізгі |фабрикаттарының | | |ақаулары |талаптар |ақауларын анықтау | |5 |Қалың тері тінін |Былғары өндірісінің |Теріні біріншілік | | |өңдеу ерекшеліктері |процестерінде былғары |өңдеу | | | |қасиетін қалыптастыру | | |6 |Жүнді жабынды |Илеу процесі. Аралас |Илеу ақаулары және | | |ашытқымен өңдеу |илеу. Титандық илеу. |олардың пайда болу | | | | |себептері | |7 |Үлбірді бояу |Майлау процесі |Үлбір киімдері | | | | |сапасының тауарлық | | | | |экспертизасы. | | | | |Синтетикалық және | | | | |жасанды аяқ-киімдік | | | | |материалдар. Былғары | | | | |аяқ киімінің түрлеріне| | | | |сипаттама және сапасын| | | | |экспертизалау | | |Барлығы |15 |45 | 7 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | |Тақырып |Көрнекі құралдар,|Өздігінен оқуға |Бақылау түрі| | | |плакаттар |арналған сұрақтар | | |Дәрістік сабақтар | |1 |Кіріспе. Былғары |УМКД |Былғары |Дәрістік | | |және үлбір | |және үлбір |материалды | | |шикізаттарының | |шикізаттарының |тесттік | | |экспертизасы | |экспертизасы туралы |бақылау | | | | |түсінік | | |2 |Былғары және үлбір |УМКД |Былғары және үлбір | | | |шикізаттары | |шикізаттарының құрылысы| | | | | |және химиялық құрамы |- ʺ - | |3 |Теріні біріншілік |УМКД |Біріншілік өңдеу |- ʺ - | | |өңдеу: реттеу, | |операциялары | | | |жөндеу, консервілеу | | |- ʺ - | |4 |Тері ақаулары. |УМКД |Ақаулардың пайда болу | | | |Ақаулардың былғары | |себептері | | | |және үлбір | | |- ʺ - | | |шикізаттары мен | | | | | |бұйымдарының | | | | | |сапасының | | | | | |төмендеуіне әсері | | | | |5 |Жібіту. Шелдеу. |УМКД |Жібіту. Шелдеу. |- ʺ - | | |Пикельдеу. | |Пикелдеу. | | |6 |Илеу. |УМКД |Илеу. Табиғи илегіштер.| | | |Майлау. Уату | |Синтетикалық илегіштер.| | | | | |Майлау. Уату | | | | | | | | | | | | |- ʺ - | |7 |Жүнді жабынды |УМКД |Жүнді жабынды ашытқымен| | | |ашытқымен өңдеу | |өңдеу. Ашытқылардың | | | | | |түрлері |- ʺ - | |8 | Жүнді жабынды бояу |УМКД |Бояғыштар, олардың | | | | | |түрлері | | | | | | |- ʺ - | |9 |Былғары мен үлбір |УМКД |Былғары мен үлбір | | | |жартылай | |жартылай | | | |фабрикаттарында | |фабрикаттарында |- ʺ - | | |өндірістегі | |тұтынушылық қасиеттің | | | |технологиялық | |қалыптасуы | | | |процестердің | | | | | |нәтижесінде | | | | | |тұтынушылық | | | | | |қасиетінің | | | | | |қалыптасуы. | | | | |10 |Табиғи былғары және |УМКД |Табиғи былғары және | | | |үлбір | |үлбірдің сапалық | | | |ассортименттері. | |көрсеткіштері |- ʺ - | | | | | | |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz