Файл қосу
Студенттердің тамақтануы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК |ПОӘК | | | |042-14.-1.-03.01.20.24/03-2| | | |010 | |«Ем – дәмдік тамақтанудың |№ 2- басылым | | |ғылыми негіздері» ПОӘК | | | |пәнінің оқу әдістемелік |05.10.2010 ж. | | |материалдары | | | «ЕМ – ДӘМДІК ТАМАҚТАНУДЫҢ ҒЫЛЫМИ НЕГІЗДЕРІ » ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 050727– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» білім бағдарламасы бойынша ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2010 Алғысөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеушілер Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының доценті, т.ғ.к. Қажибаева Ғалия Төлеуқызы________________________ ж/е оқытушы Қасымов самат Қайратұлы ______________________ 1.09.2010 ж. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама №1 03.09. 2010 ж. Кафедра менгерушісі ______________ Қ.Ж. Әмірханов 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде Хаттама №1 28.09. 2010 ж. Төрағасы ______________ С.С.Төлеубекова 2.3 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде № 1 хаттама 28.09. 2010 ж. Инженерлі-технологиялық факультеттің деканы ___________________ Ә.Л.Қасенов 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды Хаттама № 1 05.10. 2010 ж. ОӘК төрайымы, бірінші проректор _____________ Ә.А. Молдажанова БІРІНШІ БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА ЕНГІЗІЛГЕНІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |3.1 |Пәннің қысқаша мазмұны |5 | |3.2 |Пәнді оқыту мақсаты |5 | |3.3 |Пәннің негізгі бағыттары |5 | |3.4 |Пәнді оқу барысында студент білу керек |5 | |3.5 |Курстық пререквизиттері |5 | |3.6 |Курстық посреквизиттері |5 | |4 |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы |6 | |5 |ОСӨЖ және СӨЖ тақырыптарының тізімі |8 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |9 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |9 | |8 |Әдебиеттер |10 | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 050727 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын студенттерге арналған. Студенттерді курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 050727 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. « Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері » пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 5В072700 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.103.-2004, ҚР Білім және ғылым министрлігінің №361 хаттама, 26.04.2004 ж. бұйрығымен бекітілген. Пәннің элективті каталогы Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің технологиялық институтында 21.09.2006 ж., хаттама №1 бекітілді. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР • Оқытушылардың аты-жөні: Қажибаева Ғалия Төлеуқызы Қасымов самат Қайратұлы • Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-48-56, 9 корпус, 2-ші қабат • Сабақ өтетін аудитория: № 207, 208. • Пәннің аталуы «Ем – дәмдік тамақтанудың ғылыми негіздері» • Кредиттер саны – 3 • Оқу жоспарынан үзінді Кесте 1. |Курс |Семестр |Кредит саны |Дәрістер |Зертха| | | | | |на | | | | | |лық | | | | | |сабақт| | | | | |ар | | | | |Дәріс|Зер|Парк. |ОСӨЖ |СӨЖ | | | | | |тх.| | | | | | | | |саб| | | | | | | | |ақ | | | | 5 ОСӨЖ және СӨЖ тақырыптарының тізімі. Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді. Оқу-әдістемелік кешенін құрастырған кезде реферат, курстық жоба, бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі. СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын ала беріліп, оның көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған). ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып екіге бөлінеді. Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі. Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді бірге шығарады, орындауда көмектеседі. Студенттің өзіндік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі 1. Тамақтанудың физиологиясы және биохимиясы. 2. Дұрыс тамақтану туралы ғылым. 3. Тұрғындардың денсаулығы және тамақтанудың мәселелері (проблемы). 4. Тамақтың негізгі компоненттері және құндылықты заттары. 5. Тамақ өнімдерінің тағамдық, биологиялық және энергетикалық құндылықтары. 6. Ем – дәмдік тамақтану. 7. Диеталық тамақтану. 8. Балалардың ем – дәмдік тамақтануы. 9. Балалардың тамақтануы. 10. Студенттердің тамақтануы. 11. Қарт адамдардың тамақтануы. 12. Аяғы ауыр және емізетін әйелдердің тамақтануы. 13. Интеллектуальды жұмыспен айналысатындардың тамақтануы. 14. Қолайсыз жағдайларды (во вредных условиях) жұмыс істейтіндердің тамақтануы. 15. Геродиетикалық тамақтану. 16. Шикідей, құрғақтай жеу. 17. Емдік ашығу. 18. Вегетариандық. 19. Модифицирлі өнімдер. 20. Бөлек (раздельное) тамақтану. 21. Алиментарлы аурулар және тамақтану. 22. Функциональды тамақтану. 23. Баланысты тамақтану. 24. Биологиялық белсенді заттар. 25. Арнайы тамақтануға арналған өнімдерді өндіру. 6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы Кесте 3 - Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырыптың аталуы |Практикалы|Әдістемелі|Өзіндік |Бақылау | | |қ жұмыстар|к |оқып-үйренуге |түрі | | | |нұсқаулар,|арналған | | | | |плакаттар |сұрақтар | | |Дәріс |Зертханалық сабақтар| | | | | |сабақтар | | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Ем – |Зертханалық жұмыс |1-3 |Оқу |Оқу - |Жазбаша | |дәмдік |№1, 2 |тақырыбы: |құралы, |әдістемелік |және | |тамақтану|Диеталық тамақты |Өнімнің |әдістемелі|материалдарда |ауызша | |түрлері |дайындау |энергетика|к |берілген |қорғау | | | |лық |нұсқаулар | | | | | |құндылық | | | | | | |көрсеткішт| | | | | | |ерін | | | | | | |есептеу | | | | | | |әдісімен | | | | | | |анықтау | | | | | |Зертханалық жұмыс | |Оқу |Оқу - |Жазбаша | | |№3,4 | |құралы, |әдістемелік |және | | |Диеталық тамақты | |әдістемелі|материалдарда |ауызша | | |дайындау | |к |берілген |қорғау | | | | |нұсқаулар | | | |Халықтың |Зертханалық жұмыс |4-9 |Оқу |Оқу - |Жазбаша | |негізгі |№5, 6 |тақырыбы: |құралы, |әдістемелік |және | |топтарыны|Диеталық тамақты |Биологиялы|әдістемелі|материалдарда |ауызша | |ң |дайындау |қ құндылық|к |берілген |қорғау | |тамақтану| |көрсеткішт|нұсқаулар | | | |сипаттама| |ерін | | | | |сы | |есептеу | | | | | | |әдісімен | | | | | | |анықтау | | | | | |Зертханалық жұмыс | |Оқу |Оқу - |Жазбаша | | |№7, 8 | |құралы, |әдістемелік |және | | |Диеталық тамақты | |әдістемелі|материалдарда |ауызша | | |дайындау | |к |берілген |қорғау | | | | |нұсқаулар | | | |Созылмалы|Зертханалық жұмыс |10-12 |Оқу |Оқу - |Жазбаша | |бүйрек |№9, 10 |тақырыбы: |құралы, |әдістемелік |және | |жетіспеуш|Диеталық тамақты |Ас тұзының|әдістемелі|материалдарда |ауызша | |ілігі |дайындау |қоспасының|к |берілген |қорғау | | | |мөлшерін |нұсқаулар | | | | | |анықтау | | | | |Миокард |Зертханалық жұмыс |13-15 |Оқу |Оқу - |Жазбаша | |инфаргінд|№11, 12, 13 |тақырыбы: |құралы, |әдістемелік |және | |егі |Диеталық тамақты |Тұтыну |әдістемелі|материалдарда |ауызша | |тамақтану|дайындау |тауарларын|к |берілген |қорғау | | | |маркілеу |нұсқаулар | | | | | |және штрих| | | | | | |кодтары | | | | | |Зертханалық жұмыс | |Оқу |Оқу - |Жазбаша | | |№14, 15 | |құралы, |әдістемелік |және | | |Диеталық тамақты | |әдістемелі|материалдарда |ауызша | | |дайындау | |к |берілген |қорғау | | | | |нұсқаулар | | | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Кесте 4 - Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Оқулықтардың |Студенттердің |Қамтамасыз | |оқулықтардың аталуы |саны |саны |ету пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Технология продуктов |5 |10 |50 | |функционального питания. | | | | |Тихомирова Н.А. М.: ООО | | | | |«Франтэра», 2002. 213 с. | | | | |Сборник рецептуры блюд и |5 |10 |50 | |кулинарных изделий ближнего | | | | |зарубежья. СНБ.: Профессия, | | | | |2001. – 424 с. | | | | Кесте 4-нің жалғасы |1 |2 |3 |4 | |Химический состав пищевых |1 |10 |10 | |продуктов. Книга 1. Справочник | | | | |таблицы содержания основных | | | | |пищевых веществ и | | | | |энергетической ценности пищевых| | | | |продуктов. М.: Агропромиздат, | | | | |1987 – 224 с. | | | | |Химический состав пищевых |1 |10 |10 | |продуктов. Книга 2. Справочник | | | | |таблицы содержания основных | | | | |пищевых веществ и | | | | |энергетической ценности пищевых| | | | |продуктов. М.: Агропромиздат, | | | | |1987 – 359 с. | | | | 8. Әдебиеттер 8.1 Негізгі әдебиеттер: 1. Тихомирова Н.А. Технология продуктов функционального питания . М.: ООО «Франтэра», 2002 , 213 с. 2. Сборник рецептуры блюд и кулинарных изделий ближнего зарубежья. СНБ.: Профессия, 2001. – 424 с. 3. Химический состав пищевых продуктов. Книга 1. Справочник таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. М.: Агропромиздат, 1987 – 224 с. 4. Химический состав пищевых продуктов. Книга 2. Справочник таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. М.: Агропромиздат, 1987 – 359 с. 8.2 Қосымша әдебиеттер: 1. Большая медицинская энциклопедия . 2. Т.А.Комарова «Тамақтану әліппесі» Алматы «Қайнар». -1994 3. А.А.Покровский «Тағам туралы толғау» Алматы. «Қайнар». -1990 5. Шарманова Т.Ш. «Лечебное питание» Алматы. -1999
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz