Файл қосу

Пәннің аталуы Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                 |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты  |ПОӘК                     |                       |
|                         |                         |                       |
|                         |                         |ПОӘК                   |
|                         |                         |042-17.-7.-1.54/02-2013|
|                         |                         |                       |
|Студенттер үшін «Астық   |      №2- басылым        |                       |
|түйірді өңдеу және сақтау|18.09.2013               |                       |
|технологиясы» пәнінен    |                         |                       |
|жұмыс бағдарламасы  ПОӘК |                         |                       |







           «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін






                        СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ


                                БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                 Cемей 2013






                                  Алғы сөз





      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Әзірлеуші: «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы»  кафедрасының
доцент м.а, т.ғ.к. Нұрғазезова А.Н.___________________


       2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

      2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
        Хаттама № 1. 28.08. 2013 ж.


      Кафедра меңгерушісі   ______________   Б.Қ. Әсенова


      2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
      Хаттама № 1. 12.09. 2013 ж.


      Төрайымы ______________   С.С. Төлеубекова


      3 БЕКІТІЛДІ


      Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды  және
басып шығаруға ұсынылды
      Хаттама № 1   18.09. 2013 ж.


      ОӘК төрайымы _____________  Г.К. Искакова


      4 АЛҒАШ РЕТ  ЕНГІЗІЛДІ


















    |       |
|       |



    |Мазмұны                                                                          |
|                                                                                 |
|1                                                                                |
|Қолдану аясы                                                                     |
|5                                                                                |
|                                                                                 |
|2                                                                                |
|Нормативтік сілтемелер                                                           |
|5                                                                                |
|                                                                                 |
|3                                                                                |
|Жалпы ережелер                                                                   |
|5                                                                                |
|                                                                                 |
|4                                                                                |
|Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы                                           |
|7                                                                                |
|                                                                                 |
|5                                                                                |
|Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары                                     |
|9                                                                                |
|                                                                                 |
|6                                                                                |
|Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                                   |
|10                                                                               |
|                                                                                 |
|7                                                                                |
|Оқу-әдістемелік әдебиеттердің қамтылу картасы                                    |
|11                                                                               |
|                                                                                 |
|8                                                                                |
|Әдебиеттер                                                                       |
|                                                                                 |
|                                                                                 |




















    1. Қолдану аясы
    «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 5В072800 –  «Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы  бойынша
оқытылатын  студенттерге  арналған.  Студенттерді  курс   мазмұнымен,   оның
өзектілігі  мен  қажеттілігін,  оқу  процесінде  игеретін  курс   саясатымен
таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқып-үйретудің   негізі  болып
табылады.


    2. Нормативтік сілтемелер
    «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»  мамандығына  арналған
Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    5В072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты  ҚР  МЖМБС   3.08.354.-2006,   ҚР
Білім және ғылым министрлігінің 26.04.2004 ж. №671, бұйрығымен бекітілген.
    Пәннің  элективті   каталогы   Шәкәрім   атындағы   Семей   мемлекеттік
университетінің  технологиялық  институтында  21.09.2006  ж.,   хаттама   №1
бекітілді.


    3. Жалпы ережелер
     • Оқытушының аты-жөні: Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы
     • Кафедра «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы»
     • Хабарласу ақпараты: телефон - 35-05-90, 9 корпус, 2-ші қабат
     • Сабақ өтетін аудитория: № 215, 207.
     • Пәннің аталуы «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы»
     • Кредиттер саны –  3
     • Оқу жоспарынан үзінді
                                                                    Кесте 1.


|Курс |Семестр            |Кредит                  |Дәріс                     |
|     |                   |саны                    |тер                       |
|     |                   |                        |ЛК |СПЗ  |ЛБ |СРСП  |СРС  |
|1    |2                  |3                       |4  |5    |6  |7     |8    |
|1    |Адам қоғамының     |Астық өңдеу             |2  |     |   |      |     |
|     |дамуында  астық    |өнеркәсіптерінің даму   |   |     |   |      |     |
|     |түйірлерінің рөлі. |тарихы, бидайды сақтау  |   |     |   |      |     |
|     |                   |және сақтау әдістерінің |   |     |   |      |     |
|     |                   |тарихы.                 |   |     |   |      |     |
|2    |Астық түйірлерінің |Астық түйірлер құрылымын|2  |     |   |      |     |
|     |құрылымы.          |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|3    |Астық түйірлерінің |Астық түйірлерінің      |2  |     |   |      |     |
|     |химиялық құрамы.   |құрамына кіретін        |   |     |   |      |     |
|     |                   |органикалық емес        |   |     |   |      |     |
|     |                   |заттарға сипатама беру. |   |     |   |      |     |
|4    |Астық түйірлері    |Астық түйірлерінің жалпы|2  |     |   |      |     |
|     |партиясы           |сапалық көрсеткіштері   |   |     |   |      |     |
|     |сапаларының        |және оның қажетті       |   |     |   |      |     |
|     |көрсеткіштері      |тұтнымдығы.             |   |     |   |      |     |
|5    |Астық түйір        |Астық түйірлеріні       |2  |     |   |      |     |
|     |массасының жылу    |жылулық қасиетін        |   |     |   |      |     |
|     |физикалық қасиеті  |сипаттайтын             |   |     |   |      |     |
|     |                   |негізгіпараметрлер      |   |     |   |      |     |
|6    |Астық түйірінің    |Асты түйірлерінің       |2  |     |   |      |     |
|     |гигроскопиялық     |сапасына қораған ортаның|   |     |   |      |     |
|     |қасиеті.           |әсері, сабциялық        |   |     |   |      |     |
|     |                   |қасиетіне сипаттама.    |   |     |   |      |     |
|7    |Астық түйірлері    |Температураның          |4  |     |   |      |     |
|     |массасының         |көтерілуі, өзі реттейтін|   |     |   |      |     |
|     |өздігінен қызуы    |үрдістердің жаратылысы, |   |     |   |      |     |
|     |                   |олармен күресетін заттар|   |     |   |      |     |
|8    |Астық түйірлерін   |Микроорганизмдердің,    |2  |     |   |      |     |
|     |зақымдауыштар,     |зақымдауыштардың түрлік |   |     |   |      |     |
|     |микроорганизмдер   |құрамы, олармен күресу  |   |     |   |      |     |
|     |                   |шаралары.               |   |     |   |      |     |
|9    |Астық түйірлерінің |Жылу анабиозына сипатама|2  |     |   |      |     |
|     |температурасы      |беріледі, сақтау        |   |     |   |      |     |
|     |                   |барысында әртүрлі       |   |     |   |      |     |
|     |                   |температуралар әсері    |   |     |   |      |     |
|     |                   |сұрақтары қарастырылған.|   |     |   |      |     |
|10   |Биологиялық        |Сақтау кезінде астық    |2  |     |   |      |     |
|     |факторлар          |түйірлері беріктігіне   |   |     |   |      |     |
|     |                   |әсер ететін  биологиялық|   |     |   |      |     |
|     |                   |факторлар               |   |     |   |      |     |
|11   |Астық түйірлерін   |Астық түйірлерін сақтау |4  |     |   |      |     |
|     |сақтау технологиясы|технологиясы жөнінде    |   |     |   |      |     |
|     |жөнінде жалпы      |жалпы мәліметтер, астық |   |     |   |      |     |
|     |мәліметтер         |түйірлері қоймаларының  |   |     |   |      |     |
|     |                   |сан алуан түрлері       |   |     |   |      |     |
|12   |Астық түйірлерін   |Белсенді желдетуді      |4  |     |   |      |     |
|     |белсенді желдету   |тағауындауды, маңызын,  |   |     |   |      |     |
|     |                   |оның режимі мен         |   |     |   |      |     |
|     |                   |технологиясын           |   |     |   |      |     |
|     |                   |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|13   |Кептірудің негізгі |Кептіру әдістері,       |2  |     |   |      |     |
|     |тәртібі мен        |кептірудің мақсаты мен  |   |     |   |      |     |
|     |түсінігі           |тапсырмаларын           |   |     |   |      |     |
|     |                   |қарастырады.            |   |     |   |      |     |
|14   |Астық түйірлерін   |Конвективті кептіру,    |2  |     |   |      |     |
|     |кептіру            |кептіру кезінде астық   |   |     |   |      |     |
|     |                   |түйірлерінде болатын    |   |     |   |      |     |
|     |                   |үрдістер                |   |     |   |      |     |
|15   |Әртүрлі дәнді      |                        |2  |     |   |      |     |
|     |дақылдағы астық    |                        |   |     |   |      |     |
|     |түйірлерін кептіру |                        |   |     |   |      |     |
|     |Барлығы            |                        |30 |15   |15 |45    |45   |




                          Зертханалық сабақ жоспары


    |№    |Зертханалық сабақ тақырыбы                        |Сағат    |
|     |                                                  |саны     |
|1    |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері           |1        |
|2    |Астық түйір массасын белсенді желдету режимі мен  |1        |
|     |мүмкіндігін анықтау                               |         |
|3    |Кептіру интенсивтігіне астық түйірінің бастапқы   |2        |
|     |ылғалдығының әсерін анықтау                       |         |
|4    |Зертхана қондырғыларында астық түйірін            |2        |
|     |кептіру жылдамдығын анықтау                       |         |
|5    |Астық түйір массасының жылу өткізгіштігін анықтау |1        |
|6    |Астық түйірдегі ақуызды анықтау                   |1        |
|7    |Бидайдың біртектілігін анықтау                    |1        |
|8    |Қатты бидайдың макарондық қасиетін жанама әдіспен |2        |
|     |анықтау                                           |         |
|9    |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен оның тепе-тең  |2        |
|     |ылғалдылығын анықтау                              |         |
|10   |Кептіру процесінің анализі.                       |2        |
|     |Барлығы:                                          |15       |


                  5. ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының тізімі.
    Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары
талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді.
    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.
                            ОСӨЖ және СӨЖ жоспары
   1. Адам қоғамының дамуында  астық түйірлерінің рөлі.
   2. Астық түйірлерінің құрылымы.
   3. Астық түйірлерінің химиялық құрамы.
   4. Астық түйірлері партиясы сапаларының көрсеткіштері
   5. Астық түйірлері массасының физикалық қасиеті.
   6. Астық түйір массасының жылу физикалық қасиеті
   7. Астық түйірінің гигроскопиялық қасиеті.
   8. Астық түйірлері массасының тіршілігі.
   9. Астық түйірлері массасының өздігінен қызуы
  10. Астық түйірлерін зақымдауыштар, микроорганизмдер
  11. Сақтау кезінде астық түйірлеріне ылғалдың әсері.
  12. Астық түйірлерінің температурасы
  13. Биологиялық факторлар
  14. Метеорологиялық факторлар
  15. Астық түйірлері массасының слепсиваниясы
  16. Құрғақ күйінде астық түйірлерін сақтау
  17. Суытылған күйінде астық түйірлерін сақтау
  18. Ауасыз ортада астық түйірін сақтау
  19. Астық түйірлерін сақтау технологиясы жөнінде жалпы мәліметтер
  20. Астық түйірлерін белсенді желдету
  21. Кептірудің негізгі тәртібі мен түсінігі
  22. Астық түйірлерін кептіру
  23. Әртүрлі дәнді дақылдағы астық түйірлерін кептіру
  24. Астық түйірлерін кептіру технологиясы

6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА

|Тақырыптың атауы              |Әдістемелік     |Өзіндік оқып      |Бақылау  |
|                              |нұсқаулар,      |үйренугеарналған  |түрі     |
|                              |плакаттар       |сұрақтар          |         |
|Дәріс сабақтар |Зертханалық    |                |                  |         |
|               |сабақтар       |                |                  |         |
|Кіріспе        |               |                |                  |         |
|Астық          |Астық түйірдегі|Зерттеу         |Сапа саласындағы  |Жазбаша  |
|түйірлерінің   |ақуызды анықтау|әдістерінің     |мәселелер бойынша |және     |
|химиялық құрамы|               |мемлекеттік     |ғылыми            |ауызша   |
|               |               |стандарттары    |зерттеулердің     |қорғау   |
|               |               |                |әдістемелік       |         |
|               |               |                |нұсқаулар.Әртүрлі |         |
|               |               |                |халықаралық сапа  |         |
|               |               |                |жүйесін басқару.  |         |
|Астық түйір    |Астық түйір    |Плакаттар,      |Жоғары ақуызды    |Жазбаша  |
|массасының жылу|массасының жылу|приборлар,      |ұнды кептірудің   |және     |
|физикалық      |өткізгіштігін  |дәндердің       |технологиясы.     |ауызша   |
|қасиеті        |анықтау        |Приборы,        |Жарманың, ұнның   |қорғау   |
|               |               |реактивы        |технологиясы.     |         |
|               |               |Оқу құралы,     |Әртүрлі дәнді     |         |
|               |               |әдістемелік     |дақылдарды        |         |
|               |               |нұсқаулар       |кептірудің        |         |
|               |               |                |технологиясы.Техно|         |
|               |               |                |логия сушки       |         |
|               |               |                |различных культур.|         |
|               |               |                |Құрғақ таңғы      |         |
|               |               |                |астардың          |         |
|               |               |                |технологиясы .    |         |
|Астық түйірлері|Бидайдың       |Үлгілері,       |Нан мен макарон   |Жазбаша  |
|массасының     |интенсивті     |плакаттар, оқу  |өнімдерінің       |және     |
|өздігінен қызуы|тыныстануы мен |құралы,         |технологиясы,     |ауызша   |
|               |оның тепе-тең  |әдістемелік     |ассортименті,     |қорғау   |
|               |ылғалдылығын   |нұсқаулар,      |Адамның           |         |
|               |анықтау        |құралдар        |тамақтануындағы   |         |
|               |               |                |нан құрамындағы   |         |
|               |               |                |майдың мәні,      |         |
|               |               |                |Нан-тоқаш         |         |
|               |               |                |өнімдерін мұздату |         |
|               |               |                |технологиясы      |         |

7.ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ  ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ  КАРТАСЫ


Таблица 6 – Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы

|Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың   |Студенттер  |Қамтамасыз     |
|оқулықтардың атауы             |саны           |саны        |етілу проценті |
|1                              |2              |3           |4              |
|Резчиков, В.А.   Технология    |40             |3           |100            |
|зерносушения .-А.,2000         |               |            |               |
|Вобликова, Е.М.   Технология   |1              |3           |30             |
|элеваторной промышленности     |               |            |               |
|.-Ростов н/Д,2001              |               |            |               |
|Проценко Г.И. Вентиляционные и |1              |3           |30             |
|пневматические установки зерна |               |            |               |
|на зерноперерабатывающих       |               |            |               |
|предприятиях, М, Приор, 2000-  |               |            |               |
|95 с.                          |               |            |               |
|Хосни Р. Зерно и зернопродукты,|1              |3           |30             |
|Профессия, 2006-330 с          |               |            |               |
|Веселова С.А. Вентиляционные и |1              |3           |30             |
|аспирационные установки        |               |            |               |
|предприятий хлебопродукций,    |               |            |               |
|М.Колос-2004, 240 с.           |               |            |               |
|Малин Н.И. Энергосберегающая   |1              |3           |30             |
|сушка зерна, М. Колос-2004-234 |               |            |               |
|с.                             |               |            |               |


               8. Пән бойынша студенттерге ұсынылатын оқу және
                         оқу-әдістемелік әдебиеттер
8.1. Негізгі әдебиеттер.
   1. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000
   2. Вобликова, Е.М.   Технология элеваторной промышленности .-Ростов
      н/Д,2001
   3. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на
      зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с.
   4. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с
   5. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий
      хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с.
   6. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с.
   7. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с.
8.2. Қосымша әдебиеттер
   1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006.
   2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1-
      бөлім.- Қарағанды, 2004
   3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003-
      438 с.
   4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной
      промышленности, М.,  Д.Март, 2001 -191 с
   5. Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной
      установке с движущейся перфорированной лентой //
      Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.

































Пәндер