Файл қосу
Өндеу өндірістері өнімінің сапасын бағалау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.30/02-2013 | | | | | |ПОӘК | | | |«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін |№ 1-басылым | | |өңдеу және сақтаудың |18.09.2013 ж | | |инновациялық технологиялары» | | | |пәнінің | | | |магистранттарға арналған оқу | | | |жұмыс бағдарламасы | | | ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтаудың нновациялық технологиялары» 6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к., Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы __________ «28» тамыз, 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «28» тамыз 2013ж. Кафедра менгерушісі ______________ Б. Қ. Әсенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы _____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу |5 | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау |7 | |4 |Курс форматы |7 | |5 |Курс саясаты |8 | |6 |Баға қою саясаты |8 | |7 |Әдебиеттер |9 | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1. Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы т.ғ.к., доцент м.а. «Ет, сүт және тамақ өнімдері технологиясы» кафедрасы Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, № 9 оқу ғимараты, кабинет 213. Дәрістің өткізілетін орны - аудитория 207. Пән бойынша несие саны – 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны «Өңдеу өндірістердің инновациялық технологиясы» курсы бір-бірімен тығыз байланысты үш түрден тұрады: дәріс, зертханалық жұмыстар және магистранттың өзіндік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді. 2. Пәнді оқыту мақсаты: - Инновациялық технологияларды меңгеру; - Технологиялық процестердің интенсификациясы; - Қант алмастырғыштар мен тағамдық талшықтарды қолданғандағы иновациялық бағыттағы технологиялар; - Өңдеу өндірістерінің өндірістік линиялары; 3. Пәннің негізгі міндеттері: - Өңдеу өндірістерінің иновациялық технологиялары білімінің негізін қалыптастыру, оларды практикалық қолдану; - Өңдеу өндірістерінің технологияларымен таныстыру және үйрету 1.5. Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер; - өңдеу өндірістерінің технологиясын; - өнім сапасын сараптау әдістері ; - шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы; 6. Курс пререквизиттері - мамандығы (бакалавр) бойынша оқыған арнайы курстар 1.7 Курс постреквизиттері • Өңдеу өндірісінің үнемді және тиімді техникалары мен технологиялары; • Иновациялық технологияларды қолдана отырып құрама макарон өнімдерінің жаңа түрлерін жетілдіру; • Өңдеу өндірісіндегі ғылыми зерттеу әдістері мен иновациялық технологиялар. 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ Кесте - 1 |№ |Дәрістердің тақырыбы |Сағат саны | | | |ДС |ЗС |ОМӨЖ |МӨЖ | | |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасы – 5сағ. | |1 |Кіріспе. Өңдеу өндірісінде |1 | | | | | |қолданылатын иновациялық | | | | | | |технологиялар | | | | | |2 |Өндеу өндірісіндегі өнімнің сапасы |1 | | | | | |туралы түсінік | | | | | |3 |Сапаны басқару жүйесін стандарттау. |1 | | | | | |Стандартизация бойынша ұйым. | | | | | |4 |Бидайды ұнға айналдырудағы |1 | | | | | |интенсификация процесі. | | | | | |5 |Ұнның иновациялық технологиялары. |1 | | | | | |Жүгері және жоғары ақуызды ұнның | | | | | | |иновациялық технологиялары | | | | | | |Модуль 2. Өндеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы – 3 сағ. | |6 |Астык туйiрден жарма өндiрудің |1 | | | | | |иновациялық технологиялары | | | | | |7 |Бидай дәнін жемге өндеудін |2 | | | | | |иновациялық | | | | | | |технологиялары. | | | | | | |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы – | | |7 сағ. | |8 | Қамыр жетілуінің түзету жолдары |2 | | | | | |Қамыр дайындаудағы интенсификация | | | | | | |процесіне қажетті әдістер мен | | | | | | |агрегаттар. | | | | | |9 |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың |1 | | | | | |жылдамдатылған технологиясы. | | | | | |10 |Нан өндірісіндегі қоспалар |1 | | | | |11 |Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі |1 | | | | | |технологиясы | | | | | |12 |Диетикалық және балалар тағамдары |2 | | | | | |Зертханалық сабақ | | |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасын бағалау | |1. |Ұнның сапасын органолептикалық | |4 | | | | |әдістермен бағалау | | | | | | |Модуль 2. Өңдеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы | |2. |Бидай ұнының құрамының сапасы мен | |2 | | | | |және жабысқақтық сапасын бағалау | | | | | |3. |Жарманың (күріш сұлы,бидай) | |4 | | | | |тұтынушылық қасиеттерін бағалау | | | | | | |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы | | |Ұнның сапасын бағалау | |2 | | | | |Нанның сапасын анықтау | |3 | | | | |Магистранттың өздік жұмысы (МӨЖ) | |1. |Сапаны бақылау әдістері ақаулар | | | |1 | | |анализі және олардың себептері. | | | | | |2. |Астықты кептіруде | | | |1 | | |интенсификациялаудың негізгі | | | | | | |жолдары. | | | | | |3. |Жоғары ақуызды ұнның технологиясы. | | | |1 | |4. |Әртүрлі дәнді дақылдардың кептіру | | | |1 | | |технологиясы. | | | | | |5. |Адамның тамақтануындағы нан | | | |1 | | |құрамындағы майдың мәні және нан – | | | | | | |тоқаш өнімдерінің есебінен | | | | | | |қанағаттандыру дәрежесі. | | | | | |6. |Сұйық ашытқыны дайындау және | | | |1 | | |қолдану. | | | | | |7. |Нан – тоқаш өнімдерін мұздату | | | |1 | | |технологиясы. | | | | | |8. |Балалардың тамақтануы үшін арналған | | | |1 | | |тағамдар технологиясы. | | | | | |9. |Слайстар технологиясы. | | | |1 | |10.|Қарт адамдарға арналған өнімдер | | | |1 | | |технологиясы. | | | | | |11.|Кепкен таңғы ас өнімдерінің | | | |1 | | |технологиясы. | | | | | |12.|Мұздатылған кондитер өнімдерінің | | | |1 | | |технологиясы | | | | | |13.|Созылмалы карамель массасының | | | |1 | | |сапасы. | | | | | |14.|Пряник өндірісінде механизацияланған| | | |1 | | |ағынды желінің сызбасы. | | | | | |15.|Нан өндірісіндегі ашытқылар | | | |1 | | |технологиясы. | | | | | | |Барлығы |15 |15 |45 |15 | 3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ Пәнді оқуға арналған әдістемелік нұсқаулармен танысып, магистранттар пәнді толық меңгерулері керек. Әдістемелік нұсқауды құрастыру негізінде пәннің кейбір бөлімдері магистранттармен өздік жұмыс ретінде жүргізіледі. Әдістелелік нұсқаулар құрамына: 1) Пәнді оқуда қажеттті жоспарлау, уақытты ұйымдастыру (орындау уақыты); 2) Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы; 3) Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу; 4) Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді. 4 КУРС ФОРМАТЫ «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтаудың инновациялық технологиялары» курсы бір-бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады: дәріс, зертханалық және магистранттың өзіндік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; практикалық сабақтарда зертханалық жұмыста жасалған диеталы өнімдердін биологиялық, энергетикалық және аминқышқылды құрамдарын есептейді; пәнге қатысты материалдарды оқу- әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді. 5 КУРС САЯСАТЫ кесте - 2 |Курс |Семестр |Кредит |Дәрістер|Зертхана|МӨЖ |Барлығы |Жиынтық тексеру | | | |саны | |лық |(сағ) | |формасы | | | | | |сабақтар| | | | |1 |2 |2 |15 |15 |15 |45 |Емтихан | | | | | | | | |(ауызша) | Университетте қабылданған ішкі тәртіп талаптарын сақтау: • Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер магистрант белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс. • Тәртіп: Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған магистрант аудиториядан шығарылып жіберіледі және барлық курс бойынша «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады. • Бақылау жұмыстары: Межелік бақылау қорытындысы магистранттың сабаққа қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. • Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап аудиторядан шығарумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады. • Ұялы телефон: Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі керек. • Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық магистранттар үшін билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің әрбір нұсқасы үш сұрақтан тұрады. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеледі. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтаудың инновациялық технологиялары» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Пәнді оқыту кезінде олардың білімін тексеру үшін әртүрлі бақылау әдістері қолданылады: • Ауызша сұрау; • Жазбаша тексеру; • Құрама тексеру; • Үй тапсырмаларын көрсету және қорғау; • Дискуссия, тренинг, дөңгелек үстел, т.б.; • Тест сынағы. Әртүрлі жұмыстарды бағалау критерилері Кесте - 3 |№ |Магистрант жұмысы мен |Балл, % | | |сабақ түрі | | |1 |Сабаққа қатысу |5 | |2 |Дәріс сабақтарына қатысу |10 | |3 |Зертханалық жұмысқа қатысу ж/е қорғау |10 | |4 |МӨЖ (реферат) қорғау |50 | | |Межелік бақылау №1, 2 |15 | |Барлығы: |100 | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы. Б.Қ.Әсенова, С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей 2013 - 106 бет. 7.1.2 «Основы квалиметрии». Федюкин В.К. М. Информационный издательский дом «Филин». 2004г.- 296с. 7.1.3 Учебное пособие по дисциплине специальные технологии перерабатывающих производств. Б.К.Асенова, Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Кажибаева / Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с. 7.1.4 Технология муки, крупы и комбикормов. О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко. Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н\Д: изд.Центр «МарТ», 2004 - 688 с. 7.1.5 Өндірістік технология және өнім сапасы. С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов / Астана: Арман – ПВ, - 2008 - 356 б. 7.1.6 Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности. Демский А.Б., 2004 – 263 с. 7.1.7 Технология хранения зерна. Вобликова Е.М. - М. - 2003 г -448с. 7.1.8 Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства./ СПб: Профессия, 2005, 416 с. 7.2. Қосымша әдебиеттер 7.2.1.Качество и безопасность сельскохозяйственной пищевой продукии./под редакцией д.б.н. А.К.Смагулова — Алматы, 2002 544с. 7.2.2.Зерно и зернопродукты. Хосни К. – М. – 2003. 7.2.3. Технология хранения зерна, Вобликова Е.М. - М. - 2003 г -448с. 7.2.4. Общая технология пищевых производств. Л.П. Ковальский. М.Колос. – 1997 –320 стр. 7.2.5. Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности Демский А.Б., 2004 – 263 с. 7.2.6. Технология элеваторной промышленности, Вобликова Е.М. –М. – 2003г. 7.2.7. Энергосберегающая сушка зерна, Малин Н.И. 2004 г-239 с. 7.2.8 Салина Т.В. «Практикум по технологии хлеба, кондитерских и макаронных изделий» / М.: Колос, 2006, -215 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz