Файл қосу
Микробиология және вирусология
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | 3 деңгейлі СМЖ құжаты |ОӘК | ПОӘК | | | |042-14-4-03.01.20.03/01-| | | |2012 | |«Микробиология және вирусология» |Баспа № 2 | | |пәнінің оқытушыға арналған оқу | | | |әдістемелік кешені | | | «Микробиология және вирусология» пәнінің 5В060700 - «Биология» мамандығына арналған оқу әдістемелік кешені ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2012 Алғы сөз 1 ДАЙЫНДАЛДЫ Құрастырушы ___________«__»________2013__жыл, Есенгелді Омарбеков , ветеринария ғылымдарының кандидаты, доцент, «Ветеринариялық санитария »кафедрасы 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ветеринариялық санитария» кафедрасының мәжілісінде Хаттама «_____» __________20 _ жыл, №____ Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков 2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде Хаттама «_____»__________ 20 __жыл, №_____ Төрайымы ___________________ А.Тлеубаева 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде мақұлданды және баспаға ұсынылды Хаттама «___» ____________20 __ жыл, №_____ ОӘК төрайымы__________________Г.Искакова 4 БІРІНШІ БАСЫЛЫМНЫҢ (№ , «____» 20 ____ жыл ) ОРНЫНА ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны 1. Пайдалану аймағы 2. Нормативтік сілтемелер 3. Жалпы ережелер 4. Оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс жоспарының мазмұны 5. Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі 8. Әдебиеттер 1. ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ «Микробиология және вирусология » пәнінің оқытушыға арналған жұмыс бағдарламасы 5В060700 - Биология» мамандығының студенттеріне арналған. «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен 5В060700 - «Биология» мамандығының студенттеріне арналған. Ол студенттерді курстың мазмұнымен, қажеттілігімен, актуальдығымен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын негізгі құжат болып саналады. «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған: Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты, мамандық 5В060700 «Биология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен бекітіліп, қолдануға жіберілген, 7 тамыз 2004 жжыл, № 671. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР Оқытушыға арналған «Микробиология және вирусология» пәні бойынша оқу- әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол мына құжаттардың талабына сай құрастырылған: Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты, мамандық 050701 «Биотехнология», ГОСО РК 3.08.0-2004, ҚР білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен бекітіліп, қолдануға жіберілген, 7 тамыз 2004 жжыл, № 671. және университеттің СТУ 042-РГКП-СГУ-8 -2007 және ДП 042-08.10.10.12-2007 стандарттарына сүйене отырып жасалынған 3 Жалпы ережелер 3.1 Пән мазмұнына қысқаша сипаттама. Микробиология және вирусолог,ия пәні жәй көзге көрінбейтін тірі организмдер -микробтар мен вирустармен танысу, олардың өсіп-көбею, адам, жануарлар және өсімдіктеде тудыратын өзгерістерді, табиғатта таралуын зерттеү, ауыл шаруашылығы мен өндіріс саласындағы ролі, сырқы ортаны қорғау және жалпы биологиялық мақсаттарды шешу жолдарын қарастырады. 3.2 Пәнді оқытудың мақсаты – микроб және вирустарды өсіру және олардын түрін анықтау тәсілдерін менгеру. 3.3 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері – студенттерді микробиологиялық және вирусологиялық зерттеү әдістеріне үйрету. 3.4 Микробиология және вирусология пәнін оқыған студент келесі талаптарға сай болу керек: - әр түрлі топтағы микроб және вирустардың құрлысын, морфологиясын, классификациясын; физиологиясын, экологиясын, генетикасын, бактериалды және вирустық инфекцияларға қарсы заттарын білу; - микроорганизмдердің тұрақты емес элементтерін; тинкториалды қасиеттерін анықтауды; микробтың таза өсіндісін бөліп алу және олардың биохимиялық қасиеттерін білу; - микроб және вирустардың жіктелу негіздерін білу; - микроб және вирус жасушаларында өтетін физиологиялық процестердің болмысын түсіну; - биотехнологиялық процестердегі микроорганизмдердің маңыздылығын, иммунитет және инфекция туралы уғымдарды түсіне білулері; - микроб өсіндісі мен жұмыс істеуді және бактериалды препараттарды дайындау және бояу тәсілдерін білу; 3.5 Пәннің пререквизиттері: физика, органикалық және биоорганикалық, физиология, омыртқасыз жануарлар зоологиясы, төменгі сатыдағы өсімдіктер, биологиялық химия. 3,6 Пәннің постреквизиттері: генетика, өзіндік даму биологиясы, өсімдіктер физиологиясы, биофизика. 1 кесте – Оқу жоспардың көшірмесі |Курс |семестр|Кредиттер | | | |саны | |1 |2 |3 | |Дәрістер | |1. Микробиология және |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |вирусологияға кіріспе | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с3-12 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с3-6 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону «Феникс»,2000-с3-6 | |2. Прокариотты жасушаның |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |құрылысы және морфологиясы | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с13-31 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с33-43 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с7-8 | |3 . Эукариотты жасушаның |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |құрылысы, морфологиясы | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с32-53 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с44-57 | | | |4.ТрушинаТ.П основы микробиологии, | | | |физиологии питания и сакнитарии для | | | |опщепита- Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с13-25 | | 4-5.Микроорганизмдер |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |физиологиясы | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с59-97 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с61-89 | | | |4. Трушина Т.П основы микробиологии,| | | |физиологии питания и сакнитарии для | | | |опщепита- Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с32-47 | |6. Микроорганизмдер |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |экологиясы | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с83-92| | 7. Микроорганизмдерге |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |сыртқы факторлардың әсері | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | | |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |8. Микроб жасушаларында | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |өтетін маңызды | |1999. 2. «Техническая микробиология | |биотехнологиялық | |пищевых продуктов»,А.Я | |процесстерін өңдірісте | |Панкратова-М., 1968-с335-349 | |қолдануы | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с90-113 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с64-82 | |9. Микроорганизмдер |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |генетикасы | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с135-138 | | | |3.«Ветеринарная микробиология и | | | |иммунология»/под ред проф. Н.А. | | | |Радчука ,-М., 1991-с94-104 | |10.Иммунитет, инфекция |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | | | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с139-163 | | | |3.«Ветеринарная микробиология и | | | |иммунология»/под ред проф. Н.А. | | | |Радчука,-М., 1991-с104-159 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с98-102 | |11.Бактериофагия |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | | | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |12.Вирустардың негізгі |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |қасиеттері | |вирусология, Алматы, 2004. | | | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с3-12,209-221| | | | | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум по | | | |ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с3-15 | |13.Вирустардың химиялық |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |құрамы және архитектурасы | |вирусология, Алматы, 2004. | | | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |2.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |14.Вирустардың |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |репродукциясы | |вирусология, Алматы, 2004. | | | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., | | | |1991-с249-305,335-349 | |15.Вирустық індеттке қарсы | |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |иммунитеттің ерекшеліктері | |вирусология, Алматы, 2004.2.Сюрин | | | |В.Н. «Ветеринарная вирусология»,-М.,| | | |1991 | |Барлығы: |15 | | |Зертханалық сабақтар | |1.Микробиологиялық |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |зертхана, оның мақсаты. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |Иммерсиялық жүйе. | |1999 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с3-12 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с3-6 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону «Феникс»,2000-с3-6 | |2.Бактериялардың |1 |1.Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |морфологиясы. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с13-31 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с33-43 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с7-8 | |3-4.Бояулар, бояу |2 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |ерітінділері. Бактериалды | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |препараттарды дайындау | |1999 2. «Техническая микробиология | |ережелері. Жай бояу әдісі. | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с32-53 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с44-57 | | | |4.ТрушинаТ.П основы микробиологии, | | | |физиологии питания и сакнитарии для | | | |опщепита- Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с13-25 | |5-6.Зеңсаңырауқұлақтардың, |2 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |дрожжилардың және | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |актиномицеттердің | |1999. 2.«Техническая микробиология | |морфологиясы. | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с59-97 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с61-89 | | | |4. Трушина Т.П основы микробиологии,| | | |физиологии питания и сакнитарии для | | | |опщепита- Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с32-47 | |7.Күрделі бояу әдістері. |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |Грам бояу әдістің мәні. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000-с83-92| |8.Спора және капсулаларды |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |анықтау әдістері. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |9.Бактериялардың |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |қозғалғыштығын анықтау. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с335-349 | | | |3.. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с90-113 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с64-82 | |10.Стерилизация әдістері. |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | | | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с135-138 | | | |3.«Ветеринарная микробиология и | | | |иммунология»/под ред проф. Н.А. | | | |Радчука ,-М., 1991-с94-104 | |11.Қоректік орталар. |1 |1. Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |Компоненттері, жіктелуі. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2. «Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с139-163 | | | |3.«Ветеринарная микробиология и | | | |иммунология»/под ред проф. Н.А. | | | |Радчука,-М., 1991-с104-159 | | | |4. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с98-102 | |12.Микробтың «таза |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |өсіндісі». Бөліп алу | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |әдістері, мақсаты. | |1999. 2.«Техническая микробиология | |Аэробтарды және | |пищевых продуктов»,А.Я | |анаэробтарды өсірү | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | |тәсілдері. | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |13-14.Коллоквиум |2 | | |15.Микроорганизмдердің |1 |1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |культуральдық қасиеттері. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |16.Микроорганизмдердің |1 | 1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |ферментативті қасиеттері. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |Микробтың түрін анықтау. | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |17.Антибиотиктер. | | 1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |Бактериялардың | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | |антибиотиктерге | |1999. 2.«Техническая микробиология | |сезгімталдығын анықтау | |пищевых продуктов»,А.Я | |әдістері. | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |18.Бактериофагтар |1 | 1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | | | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |19-20.Су, ауа, топырақ |2 | 1 Толыспаев Б.Т., т.б. «Мал | |микрофлорасы. | |дәрігерлік микробиология» Алматы, | | | |1999. 2.«Техническая микробиология | | | |пищевых продуктов»,А.Я | | | |Панкратова-М., 1968-с164-174 | | | |3. Жвирблнская А.Ю., Бакушинская | | | |О.А. «Микробиология в пищевой | | | |промышленности»-М.,1975-с7-15 | | | |4.. Трушина Т.П. основы | | | |микробиологии, физиологии питания и | | | |сакнитарии для опщепита- | | | |Ростов-на-Дону: | | | |«Феникс»,2000-с83-92 | |21.Вирустың негізгі |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |қасиеттері. Вирустық | |вирусология, Алматы, 2004. | |материал мен жұмыс істеу | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| |ережелері. | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |22.Патологиялық материалды |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |алу, жеткізу және өңдеу | |вирусология, Алматы, 2004. | |ережелері. | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |23.Патологиялық |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |материалдағы вирустарды | |вирусология, Алматы, 2004. | |анықтау әдістері. | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |24.Вирустарды өсіру. |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |Лабораториялық жануарларды | |вирусология, Алматы, 2004. | |вирусологияда қолдану | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |25.Тауық эмбриондарын |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |вирусологияда қолдану. | |вирусология, Алматы, 2004. | | | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |26.Тауық эмбриондарын жару |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |және олардан вирустық | |вирусология, Алматы, 2004. | |материал алу. | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |27.Вирустарды өсіру. Торша |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |өсіндісін вирустарды өсіру | |вирусология, Алматы, 2004. | |үшін қолдану. | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |28.Вирустық ауруларға |1 |1.Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық | |қарсы қолданылатын | |вирусология, Алматы, 2004. | |биопрепараттар | |2.Омарбеков Е.Б. Вирусология пәнінің| | | |зертханалық сабақтары. Семей. 2001. | | | |3.Сюрин В.Н., «Ветеринарная | | | |вирусология»,-М., 1991-с13-54 | | | |4.Троценко Н.И. и др. «Практикум | | | |по ветеринарной | | | |вирусологии»-М.,1989-с15-26 | |29-30. Коллоквиум |2 | | |Барлығы: |30 | | 5. Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі 5.1 Микробиология және вирусология даму тарихы 5.2. Риккетсия, микоплазма, хламидиялардың құрылысы, морфологиясы 5.3. Ферменттердің жалпы қасиеті. Классификациясы 5.4. Фосфор, темір, күкірт қойнауларындағы микроорганизмдердің рөлі 5.5.Жануар денесінің микрофлорасы 5.6.Суды залалсыздандыру әдістері 5.7.Микроорганизмдерге сәулелердің әсері 5.8.Дезинфекция 5.9.Микроорганизмдердің генетикалық қоры. Ақуыз синтезі 5.10.Әртүрлі топтағы микроорганизмдердің қарым қатынас түрлері 5.11.Микроорганизмдердің өндірісте қолданылуы: спирт-, сүт-, пропион-, майқ-, сіркеқышқылды ашу процесстер 6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы 3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырып |Көрнекі |Өздік жұмыс |Бақылау | | |құралдар,ТҚЖ,|сұрақтары |түрі | | |плакаттар | | | |Дәрістер |Зертханалық | | | | | |сабақтар | | | | |1 |2 |3 |4 |5 | |1. |1. |Плакаттар, |Микробиологиял|Ауызша | |Микробиология|Микробиологиялық |биопрепаратта|ық |сұрау, | |және |зертхана, оның |р, |лабораторияда |реферат | |вирусологияға|мақсаты. |микроскоп |жұмыс істеу | | |кіріспе |Иммерсиялық жүйе. | |ережелері | | |2. |2. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Прокариотты |Бактериялардың |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |жасушаның |морфологиясы. |р, |морфологиялық,|реферат | |құрылысы және| |микроскоп |биолгиялық | | |морфологиясы | | |қасиеттері | | |3 . |3-4 |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Эукариотты |Бояулар, бояу |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |жасушаның |ерітінділері. |р, |морфологиялық,|реферат | |құрылысы, |Бактериальды |микроскоп |биолгиялық | | |морфологиясы |препараттарды | |қасиеттері | | | |дайындау ережелері.| | | | | |Жай бояу әдісі. | | | | |4-5. |5-6 |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Микроорганизм|Зең |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |дер |саңырауқұлақтардың,|р, |морфологиялық,|реферат | |физиологиясы |дрожжилардың және |микроскоп |биолгиялық | | | |актиномицеттердің | |қасиеттері | | | |морфологиясы. | | | | |6. |7-8 |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Микроорганизм|Күрделі бояу |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |дер |әдістері. Грам бояу|р, |морфологиялық,|реферат | |экологиясы |әдістін мәні. |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | | 7 |9. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Микроорганизм|Спора және |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |дерге сыртқы |капсулаларды |р, |морфологиялық,|реферат | |факторлардың |анықтау әдістері. |микроскоп |биолгиялық | | |әсері | | |қасиеттері | | |8. Микроб |10. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |жасушаларында|Бактериялардың |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |өтетін |қозғалғыштығын |р, |морфологиялық,|реферат | |маңызды |анықтау. |микроскоп |биолгиялық | | |биотехнология| | |қасиеттері | | |лық | | | | | |процесстерің | | | | | |өндірісте | | | | | |қолданылуы | | | | | |9. |11. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |Микроорганизм|Стерилизация |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |дер |әдістері. |р, |морфологиялық,|реферат | |генетикасы | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |10.Иммунитет,|12. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |инфекция |Қоректік |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | |орталар.Компонентте|р, |морфологиялық,|реферат | | |рі, жіктелуі. |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |11.Бактериофа|Микробтардың таза |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |гия |өсінділері. Бөліп |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | |алу әдістері. |р, |морфологиялық,|реферат | | |Аэробтарды және |микроскоп |биолгиялық | | | |анаэробтарды өсірү | |қасиеттері | | | |тәсілдері. | | | | |12.Вирустарды|13-14 |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |ң негізгі |Коллоквиум |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |қасиеттері | |р, |морфологиялық,|реферат | | | |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |13.Вирустарды|15. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |ң химиялық |Микроорганизмдердің|биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |құрамы және |культуральдық |р, |морфологиялық,|реферат | |архитектурасы|қасиеттері. |микроскоп |биолгиялық | | | | | |қасиеттері | | |14.Вирустарды|16. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |ң |Микроорганизмдердің|биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |репродукциясы|ферментативті |р, |морфологиялық,|реферат | | |қасиеттері. |микроскоп |биолгиялық | | | |Микробтың түрін | |қасиеттері | | | |анықтау. | | | | |15.Вирустық |17. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | |індеттке |Антибиотиктер. |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | |қарсы |Бактериялардың |р, |морфологиялық,|реферат | |иммунитеттің |антибиотиктерге |микроскоп |биолгиялық | | |ерекшеліктері|сезгімталдығын | |қасиеттері | | | |анықтау әдістері. | | | | | |18. |Плакаттар, |Бактериялардың|Ауызша | | |Бактериофагтар |биопрепаратта|пішіні, |сұрау, | | | |р, |морфологиялық,| | | | |микроскоп |биолгиялық |реферат | | | | |қасиеттері | | | |19. | |Бактериялардың|Ауызша | | |Су, ауа,топырақ | |пішіні, |сұрау, | | |микрофлорасы. | |морфологиялық,| | | | | |биолгиялық |реферат | | | | |қасиеттері | | |. |20. | |Су,ауа,топырақ|Ауызша | | |Су, ауа,топырақ | |микрофлорасы |сұрау, | | |микрофлорасы. | | | | | | | | |реферат | | |21. | |Вирустардың |Ауызша | | |Вирустың негізгі | |қасиеттері, |сұрау, | | |қасиеттері. | |биологиялык | | | |Вирустық материал | |сипаттамасы, |реферат | | |мен жұмыс істеу | |өсіру | | | |ережелері. | |тәсілдері | | | |22. | |Вирустардың |Ауызша | | |Патологиялық | |қасиеттері, |сұрау, | | |материалды алу және| |биологиялык | | | |өндеу ережелері. | |сипаттамасы, |реферат | | | | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |23. | |Вирустардың |Ауызша | | |Патологиялық | |қасиеттері, |сұрау, | | |материалдағы | |биологиялык | | | |вирустарды анықтау | |сипаттамасы, |реферат | | |әдістері. | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |24. | |Вирустардың |Ауызша | | |Вирустарды өсіру. | |қасиеттері, |сұрау, | | |Лабораториялық | |биологиялык | | | |жануарларды | |сипаттамасы, |реферат | | |вирусологияда | |өсіру | | | |қолдану | |тәсілдері | | | |25. | |Вирустардың |Ауызша | | |Тауық эмбриондарын | |қасиеттері, |сұрау, | | |вирусологияда | |биологиялык | | | |қолдану. | |сипаттамасы, |реферат | | | | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |26. | |Вирустардың |Ауызша | | |Тауық эмбриондарын | |қасиеттері, |сұрау, | | |жару және олардан | |биологиялык | | | |вирустық материал | |сипаттамасы, |реферат | | |алу. | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |27. | |Вирустардың |Ауызша | | |Вирустарды өсіру. | |қасиеттері, |сұрау, | | |Торша өсіндісін | |биологиялык | | | |вирустарды өсіру | |сипаттамасы, |реферат | | |үшін қолдану. | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |28. | |Вирустардың |Ауызша | | |Вирустық ауруларға | |қасиеттері, |сұрау, | | |қарсы қолданылатын | |биологиялык | | | |биопрепараттар | |сипаттамасы, |реферат | | | | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | | |29-30. | |Вирустардың |Ауызша | | |Коллоквиум | |қасиеттері, |сұрау, | | | | |биологиялык | | | | | |сипаттамасы, |реферат | | | | |өсіру | | | | | |тәсілдері | | 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі 4 кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі |Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Саны |Студенттер |Қамтылу | |құралдар | |саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |1 Техническая микробиология пищевых |25 | 25 |100 | |продуктов. Под ред. А.Я. Панкратов и | | | | |др.М. 1968. | | | | |2.Жвирблянская А.Ю., Бакушинская О.А.|30 |16 |100 | |«Микробиология в пищевой | | | | |промышленности»-М.,1975 | | | | |3.ТрушинаТ.П Основы микробиологии, |10 |16 |62 | |физиологии питания и сакнитарии для | | | | |опщепита- Ростов-на-Дону: | | | | |«Феникс»,2000 | | | | |4Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А,|5 |16 |31 | |Бияшев Қ, Мал дәрігерлік | | | | |микробиология. Алматы,1999 | | | | |5 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, |50 |16 |100 | |Гительсон С.С Практикум по | | | | |ветеринарной микробиологии и | | | | |иммунологии, Москва, 1989 | | | | |6 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық |50 |16 |100 | |вирусология. Алматы ,2004 | | | | |7 Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің |25 |16 |100 | |зертханалық сабақтары. Семей,2001 | | | | 8. Әдебиеттер 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік микробиология. Алматы,1999 8.1.2 1 Техническая микробиология пищевых продуктов. Под ред. А.Я. Панкратов и др.М. 1968. 8.1.3 Жвирблянская А.Ю., Бакушинская О.А. «Микробиология в пищевой промышленности»-М.,1975 8.1.4 Мырзабекова Ш.Б. Ветеринариялық вирусология. Алматы , 8.1.5 Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары. Семей, 2201 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Асонов Н.Р. Микробиология, М. 1989 8.2.2 Нецепляев С.В. , Панкратов А.Я. Лабораторный практикум по микробиологии пищевых продуктов животног происхождения-М., 1990 8.2.3 Костенко Т.С, Скаршевская Е.И, Гительсон С.С Практикум по ветеринарной микробиологии и иммунологии, Москва, 1989 8.2.4 Бетина В. Путешествие в страну микробов, Москва. 1976. 272 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz