Файл қосу
Роботталған кешендерінің жіктелуі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК |ПОӘК 042-18-5.1.04/01-2013 | |ПOӘК |№ __ басылым | | |«Тағамдық шикізаттарды | | | |өндеудің роботталған |«__»______2013 ж. | | |кешендері» пәнінің | | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | 6М072400 - «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығына арналған «ТАҒАМДЫҚ ШИКІЗАТТАРДЫ ӨНДЕУДІҢ РОБОТТАЛҒАН КЕШЕНДЕРІ» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ПӘНІНІҢ ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғысөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушылар: А. Какимов ____________ «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының профессоры, т.ғ.д. А. Еренгалиев ____________ «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының длценті, т.ғ.к. Ә. Қасенов ____________ «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының профессоры, т.ғ.д. Б. Кабулов ____________ «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доценті, т.ғ.к. «____» _______2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М. Акимов. 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының отырысында қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Төрайым ___________ С. Толеубекова. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолдану аймағы | |2 |Нормативтік сілтемелер | |3 |Жалпы ережелер | |4 |Оқу пәнінің мазмұны | |5 |Магистранттардың өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі | |6 |Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы | |8 |Әдебиеттер | 1 ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ «Тағамдық шикізаттарды өндеудің роботталған кешендері» пәнінің оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіретін 5М072400 - «Технологиялық машиналар және жабдықтар» мамандығының магистранттарына арналған оқытушыға арналған бағдарламасы. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тағамдық шикізаттарды өндеудің роботталған кешендері» пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - 6М072400 - «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығының Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, 23 тамыз 2013 жыл, № 1080. - СТУ 042-ГУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Тамақ өндірісінің әртүрлі салаларында тамақ өндірісінің роботталған кешендерінің әдістерін кеңінен қолдану мамандардан тамақ өндірісінің автоматтандыру туралы терең білімді қажет етеді. Тағамдық шикізаттарды өндеудің роботталған кешендері әдістерін қолдану өндірістің прогрессивті құрылымын жасауға мүмкіндік береді және өндірісті автоматтандыру мүмкіндігін кеңейтеді. Тамақ өндірісніде автоматтандырылған желілерді қолдану аумағы үздіксіз өсуде. Сондықтан қазіргі заман маманы технология талабына сәйкес өндірістік процестерді ғана басқаруды біліп қоймай, сондай-ақ, осы саладағы ғылымның соңғы жетістіктеріне жауап бере алатын, жоғары техникалық деңгейде ұтымды жүруін қамтамасыз ете білуі қажет. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттардың тамақ өндірісінің роботталған кешендері туралы арнайы пәндерді одан әрі оқуға қажетті білім алу, автоматтандырылған жабдықтарды тиімді пайдалану. Пәнді оқудың міндетті шарты негізі бақылау болатын барлық жеке тапсырмаларды орындау. 3.3 Пәнді оқудың негізгі міндеті: «Тағамдық шикізаттарды өндеудің роботталған кешендері» практикалық курс болып табылады. Сондықтан міндетті шарт ретінде, негізгі бақылау түрі болып табылатын практикалық және жеке тапсырмаларды орындау болып табылады. 3.4 Оқыту нәтижесі: Пән оқытылғаннан кейін студент төмендегілерді білуге тиіс: • тамақ өндірісінде қолданатын технологиялық процестерді, технологиялық жабдықтардың құрылысын, қолданылатын саласын және технологиялық өндірістің ағынды желісін жете меңгеру; • технологиялық өндірістің ағынды желісіне технологиялық жабдықтарды таңдай білу, ағынды желіге қойылатын талаптарын, ұйымдастыру, жобалау және негізгі есептелінуін үйрену; • технологиялық өндірістің ағынды желісінің эксплуатациясын және жөнделуін білу. • басқа пәндерді оқуда алынған білімді жоғары дәрежеде қолдана білу. 3.5 Курстың пререквизиті: 3.5.1 «Тамақ өндірісі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары 1»; 3.5.2 «Тамақ өндірісі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары 2»; 3.5.3 «Машиналар, автоматтар және ағынды желілер». 3.6 Курстың постреквизиті: 3.6.1 «Магистрлік диссертация». 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтар | |Модуль 1 Роботталған кешендерінің жіктелуі. | |1. Роботталған кешендерінің жіктелуі. Роботталған кешендерінің |3 | |жіктелуі, автоматтардың орындаушы механизмдерінің сипаттамасы. | | |2. Ағынды желілердің жіктелуі. Тамақ өндірісі автоматтарының |3 | |атқару механизмдерінің жіктелуі | | |3. Жұдырықшалы механизмдердің түрлері. Жұдырықшалы механизмдердің|3 | |геометриялық сипаттамалары | | |Жұдырықшалар мен итергіштердің конструкциялары | | |Модуль 2 Даналық бұйымдары бар машиналардың автоматты қоректендіргіштер. | |4. Даналық бұйымдары бар машиналардың автоматты |3 | |қоректендіргіштер. Қоректенгіштердің құрылымы, жіктелуі және | | |негізгі типтері | | |5. Бункерлі бағдарлау - қоректендіруші және қалталы бункерлі |3 | |бағдарлау - қоректендіруші құрылғылары | | |6. Саңылаулы бункерлі бағдарлау – қоректендіруші, ілмекті |3 | |бункерлі бағдарлау - қоректендіруші және шиберлі бункерлі | | |бағдарлау - қоректендіруші құрылғы құрылғылар | | |Модуль 3 Майлылығы жоғары кілегейге арналған сорғы - дозаторы | |7. Майлылығы жоғары кілегейге арналған НРДМ маркалы сорғы - |3 | |дозаторы | | |8. Майлылығы жоғары кiлегейден жасалатын сары майды өндiруге |3 | |арналған П8-ОЛУ ағынды желiсi | | |9. Қармауыш органдары бар бункерлі бағдарлау - қоректендіруші |3 | |құрылғылары | | |Модуль 4 Ағынды желінің компоновкасы. | |10. Бағдарланған даналық бұйымдарға арналған автоматты |3 | |мөлшерлегіштер. | | |11. Ағынды желінің компоновкасы. Траектория сипаты бойынша |3 | |өнделетін объектінің ағынды желінің компоновкасы. Тамақ | | |өндірісінде қолданылатын ағынды желілер. | | |12. Ет өндірісінде қолданылатын ағынды желілер. Тауықтарды, |3 | |бройлерлерді және балапандарды өндеуге арналған В2-ФЦЛ ағынды | | |желісі. | | |Модуль 5 Жабдықтардың классификациялары. | |13. Жабдықтардың классификациялары: әрекетіне қарай жұмыс |3 | |істейтін машиналар мен аппараттардың классификациялары. | | |14. Сүт өндірісінде қолданылатын ағынды желілер. Жабдықтардың |3 | |классификациялары: әрекетіне қарай жұмыс істейтін машиналар мен | | |аппараттардың классификациялары; шикізатқа байланысты өндіру | | |тәсілдерінің технологиялық кұрлымдары. | | |15. Күнбағыс майын өндіретін өндірістік ағынды желісі. |3 | |Технологиялық жабдықтардың классификациясы және койылатын негізгі| | |талаптар. Желіні ұйымдастыру, жабдықтар таңдау және негізгі | | |есептелінуі. | | |Барлығы: |45 | |Зертханалық сабақтар | |Тауықтарды, бройлерлерді және балапандарды өңдеуге арналған |5 | |В2-ФЦЛ ағынды желісі. | | |Майлылығы жоғары кілегейден жасалатын сары майды өндіруге |5 | |арналған П8-ОЛУ толассыз ағынды желісі | | | Күнбағыс майын өндіретін өндірістік ағынды желісі |5 | 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ҮШІН ТАПСЫРМАЛАР 5.1 Технологиялық өндірістің ағынды желісі; 5.2 Автоматтандырылған жүйедегі технологиялық жабдықтардың жіктелуі; 5.3 Негізгі технологиялық желілерді пайдалану және жөндеу жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру 5.4 Тамақ өндірісініндегі ағынды желілердің қолданылуы. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен|Бақылау| | |құралдар, ОТҚ, |оқып |нысаны | | |плакаттар, |үйренуге | | | |зертханалық |арналған | | | |тақталар |сұрақтар | | |Дәріс сабақтар |Практи|Зертханалық | | | | | |-калық|сабақтар | | | | | |сабақт| | | | | | |ар | | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |1. Роботталған | | |плакаттар | |ауызша | |кешендерінің | | | | |сұрау | |жіктелуі. | | | | | | |Роботталған | | | | | | |кешендерінің | | | | | | |жіктелуі, | | | | | | |автоматтардың | | | | | | |орындаушы | | | | | | |механизмдерінің | | | | | | |сипаттамасы. | | | | | | |2. Ағынды желілердің| | |плакаттар | |ауызша | |жіктелуі. Тамақ | | | | |сұрау | |өндірісі | | | | | | |автоматтарының | | | | | | |атқару | | | | | | |механизмдерінің | | | | | | |жіктелуі | | | | | | |3. Жұдырықшалы | |Тауықтарды, |плакаттар | |ауызша | |механизмдердің | |бройлерлерді | | |сұрау | |түрлері. Жұдырықшалы| |және | | | | |механизмдердің | |балапандарды | | | | |геометриялық | |өңдеуге | | | | |сипаттамалары | |арналған | | | | |Жұдырықшалар мен | |В2-ФЦЛ ағынды| | | | |итергіштердің | |желісі. | | | | |конструкциялары | | | | | | |4. Даналық бұйымдары| | |зертханалық | |Зерт. | |бар машиналардың | | |тақта | |жұмысты| |автоматты | | | | |ң есебі| |қоректендіргіштер. | | | | | | |Қоректенгіштердің | | | | | | |құрылымы, жіктелуі | | | | | | |және негізгі типтері| | | | | | |5. Бункерлі | | |плакаттар | |ауызша | |бағдарлау - | | | | |сұрау | |қоректендіруші және | | | | | | |қалталы бункерлі | | | | | | |бағдарлау - | | | | | | |қоректендіруші | | | | | | |құрылғылары | | | | | | |6. Саңылаулы | | |плакаттар | | | |бункерлі бағдарлау –| | | | | | |қоректендіруші, | | | | | | |ілмекті бункерлі | | | | | | |бағдарлау - | | | | | | |қоректендіруші және | | | | |Тесттік| |шиберлі бункерлі | | | | |бақылау| |бағдарлау - | | | | | | |қоректендіруші | | | | | | |құрылғы құрылғылар | | | | | | |7. Майлылығы жоғары | |Майлылығы |плакаттар | | | |кілегейге арналған | |жоғары | | | | |НРДМ маркалы сорғы -| |кілегейден | | |ауызша | |дозаторы | |жасалатын | | |сұрау | | | |сары майды | | | | | | |өндіруге | | | | | | |арналған | | | | | | |П8-ОЛУ | | | | | | |толассыз | | | | | | |ағынды желісі| | | | |8. Майлылығы жоғары | | |зертханалық | |Зерт. | |кiлегейден жасалатын| | |тақта | |жұмысты| |сары майды өндiруге | | | | |ң есебі| |арналған П8-ОЛУ | | | | | | |ағынды желiсi | | | | | | |9. Қармауыш | | |плакаттар | | | |органдары бар | | | | | | |бункерлі бағдарлау -| | | | |ауызша | |қоректендіруші | | | | |сұрау | |құрылғылары | | | | | | |10. Бағдарланған | | |плакаттар | | | |даналық бұйымдарға | | | | | | |арналған автоматты | | | | |ауызша | |мөлшерлегіштер. | | | | |сұрау | |11. Ағынды желінің | | |плакаттар | | | |компоновкасы. | | | | | | |Траектория сипаты | | | | | | |бойынша өнделетін | | | | | | |объектінің ағынды | | | | |ауызша | |желінің | | | | |сұрау | |компоновкасы. | | | | | | |Тамақ өндірісінде | | | | | | |қолданылатын ағынды | | | | | | |желілер. | | | | | | |12. Ет өндірісінде | |Күнбағыс |зертханалық | |Зерт. | |қолданылатын ағынды | |майын |тақта | |жұмысты| |желілер. Тауықтарды,| |өндіретін | | |ң есебі| |бройлерлерді және | |өндірістік | | | | |балапандарды өндеуге| |ағынды желісі| | | | |арналған В2-ФЦЛ | | | | | | |ағынды желісі. | | | | | | |Жабдықтардың | | | | | | |классификацияларыәре| | | | | | |кетіне қарай жұмыс | | | | | | |істейтін машиналар | | | | | | |мен аппараттардың | | | | | | |классификациялары | | | | | | |13. Ет өндірісінде | | |плакаттар | | | |қолданылатын ағынды | | | | | | |желілер. | | | | |ауызша | |Шикізатқа байланысты| | | | |сұрау | |өндіру тәсілдерінің | | | | | | |технологиялық | | | | | | |кұрлымдары. | | | | | | |14. Сүт өндірісінде | | |плакаттар | | | |қолданылатын ағынды | | | | | | |желілер. | | | | | | |Жабдықтардың | | | | | | |классификацияларыәре| | | | | | |кетіне қарай жұмыс | | | | | | |істейтін машиналар | | | | | | |мен аппараттардың | | | | |ауызша | |классификацияларышик| | | | |сұрау | |ізатқа байланысты | | | | | | |өндіру тәсілдерінің | | | | | | |технологиялық | | | | | | |кұрлымдары. | | | | | | |15. Күнбағыс майын | | | | | | |өндіретін өндірістік| | | | | | |ағынды желісі. | | | | | | |Технологиялық | | | | | | |жабдықтардың | | | | | | |классификациясы және| | | | | | |койылатын негізгі | | | | |Емтихан| |талаптар. Желіні | | | | |ға | |ұйымдастыру, | | | | |дайын | |жабдықтар таңдау | | | | |дық | |және негізгі | | | | | | |есептелінуі. | | | | | | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 4 |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы |Даналард|Магист-р|Қамтама-с| | |ың саны |анттар-д|ызетулі | | | |ың саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |1. Шувалов В.Н. Машины, автоматы и поточные |20 |3 |100 | |линии. - Л.: «Машиностроение», 1973 г. | | | | |2. Ивашов В.И. Технологическое оборудование |10 |3 |100 | |предприятий мясной промышленности. - М.: Колос, | | | | |2001. - 552 с | | | | |3. Пелеев А.И. Технологическое оборудование |35 |3 |100 | |предприятий мясной промышленности. М.: | | | | |Пищепромиздат, 1971. | | | | |4. Буланов Н.А., Гаевой Е.В. Переработка мяса |7 |3 |100 | |птицы на поточно - механизированных линиях. М.: | | | | |Пищевая промышленность, 1979. | | | | |5. Основы расчета и конструирования машин и |9 |3 |100 | |автоматов пищевых производств. Под редакцией | | | | |В.И. Соколова. - М.: «Машиностроение», 1992. | | | | |6. Курочкин А.А. Основы расчета и |9 |3 |100 | |конструирования машин и автоматов | | | | |перерабатывающих производств. – М., 2006. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиет 8.1.1 Шувалов В.Н. Машины, автоматы и поточные линии. - Л.: «Машиностроение», 1973. 8.1.2 Ивашов В.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. - М.: Колос, 2001. - 552 с. 8.1.3 Пелеев А.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. М.: Пищепромиздат, 1971. 8.1.4 Буланов Н.А., Гаевой Е.В. Переработка мяса птицы на поточно - механизированных линиях. М.: Пищевая промышленность, 1979. 8.1.5 Основы расчета и конструирования машин и автоматов пищевых производств. Под редакцией В.И. Соколова. - М.: «Машиностроение», 1992. 8.1.6 Курочкин А.А. Основы расчета и конструирования машин и автоматов перерабатывающих производств. – М., 2006. 8.2 Қосымша әдебиет 8.2.1 Буланов Н.А., Гаевой Е.В. Переработка мяса птицы на поточно - механизированных линиях. М.: Пищевая промышленность, 1979. 8.2.2 Производство сливочного масла: Справочник. Андрианов Ю.П., Вышемирский Ф.А., Качераускис Д.В. ІІ др. Под ред. Ф.А. Вышемирского.- М.: Агропромиздат,1988. 8.2.3 Пелеев А.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. М.: Пищепромиздат, 1971. 8.2.4 Бредихин С.А. и др. Техника и технология переработки молока. – М.: Изд-во «КолосС», 2003. – 400 с. 8.2.5 Кошевой Е.П. Практикум по расчетам технологического оборудования пищевых производств. – Санкт-Петербург: Изд-во «Гиорд», 2005. – 232 с. 8.2.6 Березин М.А. и др. Практикум по расчетам технологического оборудования пищевых производств. – Саранск: ООО «Мордовия –Экспо», 2009. – 64 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz