Файл қосу
Клеткалық биотехнология пәндері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК | | | |042-18-9.1.30/01-2014 | |ПОӘК |«__» ____ 2014ж. | | |«Өнеркәсіптік |№ 2 басылым | | |биотехнология негіздері»|18.09.2013 ж. | | |пәнінен оқытушыға |№ 1 басылым орнына | | |арналған бағдарламасы | | | «ӨНЕРКӘСІПТІК БИОТЕХНОЛОГИЯ НЕГІЗДЕРІ» пәнінен ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В070100 «Биотехнология» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 25.08. 2014 ж., Мирашева Г. О. , «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «25» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С. Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «____» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г. Искакова 4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны |5 | |5 |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |7 | |7 |Әдебиеттер |8 | 1 Қолданылу саласы «Өнеркәсіптік биотехнология негіздері» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы 5В070100 «Биотехнология» мамандығының білім алушыларына арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады. 2 Нормативтік сілтемелер «Өнеркәсіптік биотехнология негіздері» пәнінен бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес; - УСТ 042-МУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. Биологиялық объектілер биотехнологиялық өндірістің ерекше компоненті ретінде. Биотехнологиялық өндірістің шикізаттық базасы. Культивирлеудің лабараториялық, өнеркәсіптік , жартылай өнеркәсіптік технологиялары. Мерзімді және үздіксіз культивирлеу (хемостат, турбидостат, оксистат). Биомасса және тіршілікәрекетті өнімдерді алу (метаболиттерді).Бірінші және екінші метаболиттер. Ақырғы өнімдерді бөліп алу және тазалау әдістері. Концентраттарды және жоғары тазаланған фармацевтикалық препараттарды алу. Дайын өнім түрлері. Мутантты, гибтидті және генді-инженерлі продуценттерді қолдану. 3.2 Берілетін курстың мақсаты биотехнология объектісі және биотехнологияның басқа бағыттары ретінде бірінші және екінші метаболиттерді алу технологияларының қазіргі кездегі мағлұматтарын түсіндіру. 3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері – мамандық бойынша оқыған пәнді тәжірибеде пайдалана білу. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде: - Білу керек: Биологиялық оъектілер метаболизімінің ерекшелігін, биотехнологиялық өндірісте шикізатты (субстраттарды) қолдану талаптарын, биомасса және метаболиттерді алу әдістерін; - Игеруі керек: өнеркәсіптік биотехнология туралы білімдерді; - Алу керек: алған білімді биотехнологиялық зерттеулерде және пайдаланымда қолдана. 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 Биохимия» 3.5.2 «Микробиология и вирусология» 3.5.3 «Физиология» (өсімдіктер және жануарлар) 3.5.4 «Молекулярлық биология» 3.5.5 «Биотехнологиялық құралдар» 3.5.6 «Клеткалық биотехнология» пәндері. 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 «Микроағзалар биотехнологиясы» 3.6.2 «Генетикалық инженерия» 3.6.3 «Клеткалық иженерия» 3.6.4 «Жануарлар биотехнологиясы» 3.6.5 «Тағамдық биотехнология» пәндері. 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтары | |Модуль 1 Типтік сұлба және биотехнологиялық өндірістің негізгі | |стадиялары | |Кіріспе. Биотехнологияның даму тарихы. |1 | |Технология түрлері. |1 | |Типтік сұлба және биотехнологиялық өндірістің негізгі |2 | |стадиялары | | |Биотехнологиялық өндіріс өнімдерінің классификациясы. |1 | | Биотехнологиялық өндірістің блок-схемаларын құрастыру.|1 | |Модуль 2 Ферментация процессі және дайын өнімді бөліп алу әдістері. | |Ферментация процессі. Негізгі сипаттамалар. |1 | |Микроағзаларды культивирлеу процессінің стехиометриясы |1 | |Ферментация процессінің шикізаттары | | | |1 | |Үздіксіз культивирлеудің турбулярлы және хемостатты |1 | |процесстері | | |Ферментация процесстерін масштабтау. |1 | | Биокатализ және Биотрансформация |1 | |Культуральды сұйықтықтан биомассаны бөліп алу |1 | |Микроағзалар жасушаларының дезинтеграциясы. |1 | |Өнімдерді бөліп алудың экстракциялық әдістері |1 | |Жалпы |15 | |Тәжірибелік сабақ | |Модуль 1 Типтік сұлба және биотехнологиялық өндірістің негізгі | |стадиялары | |1Технологияның түрлері. |1 | |2Халық шаруашылығының әр түрлі салаларындағы |2 | |биотехнологияның маңызы | | | Биотехнологиялық өндірістің типтік сұлбасы. |1 | | Биотехнологиялық өндірістің типтік сұлбаларының |2 | |түрлерін оқып-білу. | | |Модуль 2 Ферментация процессі және дайын өнімді бөліп алу әдістері. | | Ферментация процесі |1 | | Микроағзаларды культивирлеу процессінің стехиометриясы|1 | | Ферментация процессінің шикізаттары |1 | | Микроағзаларды үздіксіз культивирлеу |1 | | Ферментация процестерін масштабтау |1 | | Ферменттерді иммобилдеу әдістері |1 | |Культуральды сұйықтықтан биомассаны бөліп алуды |1 | |оқып-үйрену | | | Метаболизм өнімдері бөлінуінің экстракциялық әдістері |1 | | Өнімдер бөлінудің сорбциялық әдістері |1 | |Жалпы |15 | 5 Білім алушылардың өздіндік жұмысы тақырыптарының тізімі 5.1Медицинадағы биотехнология. 5.2Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология. 5.3Ауыл шаруашылығындағы биотехнология. 5.4Экологиялық биотехнология. 5.5Ферментация процессінің кинетикалық сипаттамалары. 5.6Ферментация процессінің макростехиометриялық сипаттамалары. 5.7Биомассаның көміртегі субстратына шығу есебі. 5.8Шынайы ферментация процесіндегі стехиометриялық байланыстарды анықтау. 5.9Биохимиялық процесте бөлінетін жылу есебі. 5.10Ферментациялық орталардың оптимизациясы. 5.11Ультрафильтрация. 5.12Иммуносорбция. 5.16Хемостатта оптимальды ортаны дайындау үшін импульсты қоспалар әдісі. 5.17Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивиреу. 5.18Бокс-Уилсон әдісі 6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы Кесте 3 |Оқулықтар мен оқу-әдістемелік |Даналардың |Білім |Қамтамасыз| |құралдардың атаулары |саны |алушылар |ету пайызы| | | |саны | | |1 |2 |3 |4 | |Өнеркәсіптік биотехнология негіздері |5 |25 | | |Мерзімді ферментация процестерінің |5 |25 | | |оптимизациясы | | | | |Биотехнология негіздері |5 |25 | | |Малекулярлы және генетикалық |5 |25 | | |биотехнология | | | | |Ферментация және ферменттер |5 |25 | | |технологиясы | | | | 7 Әдебиеттер 7.1 Негізгі 7.1.1 Бирюков В.В. Основы промышленной биотехнологии. Бирюков В.В. – М.: КолосС, 2004. – 296с Алматы.: 2003г. 450с. 7.1.2 Бейли ДЖ., Оллис Д. Основы биохимической инженерии. В 2т.-М.: Мир, 1989.592с. 7.1.3 Бирюков В.В., Кантере В.М. Оптимизация периодических процессов микробиологического синтеза. –М.: Наука, 1985.292с. 7.1.4 Ферментация и технология ферментов / Д.Уонг, Ч. Коней и др.: Пер. с англ. /Под ред. К.А. Калунянца. М.: Легкая и пищевая промышленность,1983,336с. 7.2 Қосымша 7.2.1 Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды: Пер. с англ. /Под ред. В.Г. Дебабова. –М.: Мир, 1987. 412с. 7.2.2 Яковлев Технология микробиологического синтеза. Л.: Химия, 1987.272с. 7.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. 264с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz