Файл қосу

Өндеу өндірістері өнімінің сапасы



|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫ  БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                    |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты        |ПОӘК           |                            |
|                               |               |                            |
|                               |               |ПОӘК 042-18-7.1.41/02-2014  |
|                               |               |                            |
|ПОӘК                           |               |                            |
|«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін |№ 1-басылым    |                            |
|өңдеу және сақтаудың           |11.09.2014 ж   |                            |
|инновациялық технологиялары»   |               |                            |
|пәннің                         |               |                            |
|магистрантқа арналған          |               |                            |
|бағдарламасы                   |               |                            |










       «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтаудың нновациялық
                               технологиялары»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ





        6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы  үшін


                            МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ




























                                    Семей


                                     2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_______________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік–технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ












                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                   |4  |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу      |5  |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау                           |7  |
|4   |Курс форматы                                                     |8  |
|5   |Курс саясаты                                                     |8  |
|6   |Баға қою саясаты                                                 |8  |
|7   |Әдебиеттер                                                       |10 |





























































      1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1. Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар
       Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы т.ғ.к., доцент м.а.
      «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп  бұйымдарының    технологиясы»
кафедрасы
      Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, № 9 оқу ғимараты, кабинет 213.
      Дәрістің өткізілетін орны -  аудитория 207.
      Пән бойынша несие саны - 2
                                                                     1-кесте
|Курс |Семестр  |Кредит  |Дәрісте|Зертханал|БАӨЖ   |Барлығы |Жиынтық тексеру |
|     |         |саны    |р      |ық       |(сағ)  |        |формасы         |
|     |         |        |       |сабақтар |       |        |                |
|1    |1        |2       |15     |15       |15     |45      |Емтихан         |
|     |         |        |       |         |       |        |(ауызша)        |

      1.2 Пәннің  қысқаша мазмұны
    «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың   инновациялық
технологиялары»   курсы  бір-бірімен  тығыз  байланысты  үш  түрден  тұрады:
дәріс, зертханалық жұмыстар  және  білім  алушының  өзіндік  жұмысы  (БАӨЖ).
Дәріс сабағы ең маңызды  түрі  болып  табылады,  яғни  пәннің  маңызды  және
күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі  зерттеулерді  және
алынған  нәтижелерді  әдістемелік  нұсқаулармен  жасауды   үйретеді;   пәнге
қатысты  материалдарды  оқу-әдістемелік  және  әдебиеттерді  қолдана  отырып
БАӨЖ түрінде өңделеді.

      2.  Пәнді оқыту мақсаты:
      - Инновациялық технологияларды меңгеру;
      - Технологиялық процестердің интенсификациясы;
      -  Қант  алмастырғыштар   мен   тағамдық   талшықтарды   қолданғандағы
иновациялық бағыттағы технологиялар;
      - Өңдеу өндірістерінің өндірістік линиялары;

 3. Пәннің негізгі міндеттері:
      - Өңдеу өндірістерінің иновациялық  технологиялары  білімінің  негізін
 қалыптастыру, оларды практикалық қолдану;
      - Өңдеу өндірістерінің технологияларымен таныстыру және үйрету


      1.5. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
      - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер;
      - өңдеу өндірістерінің технологиясын;
      - өнім сапасын сараптау әдістері ;
      - шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы;

     6.  Курс пререквизиттері
      - мамандығы (бакалавр) бойынша оқыған арнайы курстар


      1.7 Курс постреквизиттері
• Өңдеу өндірісінің үнемді және тиімді техникалары мен технологиялары;
• Иновациялық технологияларды қолдана  отырып  құрама  макарон  өнімдерінің
  жаңа түрлерін жетілдіру;
•   Өңдеу   өндірісіндегі   ғылыми   зерттеу   әдістері   мен   иновациялық
  технологиялар.


      2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
                                                                     2-кесте
|№  |Дәрістердің тақырыбы                |Сағат саны                          |
|   |                                    |ДС      |ЗС      |БАОӨЖ    |БАӨЖ    |
|   |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасы                             |
|1  |Кіріспе.  Өңдеу өндірісінде         |1       |        |        |         |
|   |қолданылатын иновациялық            |        |        |        |         |
|   |технологиялар                       |        |        |        |         |
|2  |Өндеу өндірісіндегі өнімнің сапасы  |1       |        |        |         |
|   |туралы түсінік                      |        |        |        |         |
|3  |Сапаны басқару жүйесін стандарттау. |1       |        |        |         |
|   |Стандартизация бойынша ұйым.        |        |        |        |         |
|4  |Бидайды ұнға айналдырудағы          |1       |        |        |         |
|   |интенсификация процесі.             |        |        |        |         |
|5  |Ұнның иновациялық технологиялары.   |1       |        |        |         |
|   |Жүгері және жоғары ақуызды ұнның    |        |        |        |         |
|   |иновациялық технологиялары          |        |        |        |         |
|   |Модуль 2. Өндеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы             |
|6  |Астык туйiрден жарма өндiрудің      |1       |        |        |         |
|   |иновациялық технологиялары          |        |        |        |         |
|7  |Бидай дәнін жемге өндеудін          |2       |        |        |         |
|   |иновациялық                         |        |        |        |         |
|   |технологиялары.                     |        |        |        |         |
|   |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы   |
|8  | Қамыр жетілуінің түзету жолдары    |2       |        |        |         |
|   |Қамыр дайындаудағы интенсификация   |        |        |        |         |
|   |процесіне қажетті әдістер мен       |        |        |        |         |
|   |агрегаттар.                         |        |        |        |         |
|9  |Нан- тоқаш өнімдерін дайындаудың    |1       |        |        |         |
|   |жылдамдатылған технологиясы.        |        |        |        |         |
|10 |Нан өндірісіндегі қоспалар          |1       |        |        |         |
|11 |Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі |1       |        |        |         |
|   |технологиясы                        |        |        |        |         |
|12 |Диетикалық және балалар тағамдары   |2       |        |        |         |
|   |Зертханалық сабақ                                                       |
|   |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасын бағалау                    |
|1. |Ұнның сапасын органолептикалық      |        |4       |        |        |
|   |әдістермен бағалау                  |        |        |        |        |
|   |Модуль 2. Өңдеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы             |
|2. |Бидай ұнының құрамының сапасы мен   |        |2       |        |        |
|   |және жабысқақтық сапасын бағалау    |        |        |        |        |
|3. |Жарманың (күріш сұлы,бидай)         |        |4       |        |        |
|   |тұтынушылық қасиеттерін бағалау     |        |        |        |        |
|   |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы   |
|4. |Ұнның сапасын бағалау               |        |2       |        |        |
|5. |Нанның сапасын анықтау              |        |3       |        |        |
|   |№1 БАӨЖ тақырыптары                 |        |        |        |        |
|1. |Сапаны бақылау әдістері ақаулар     |        |        |        |1       |
|   |анализі және олардың себептері.     |        |        |        |        |
|2. |Астықты кептіруде                   |        |        |        |1       |
|   |интенсификациялаудың негізгі        |        |        |        |        |
|   |жолдары.                            |        |        |        |        |
|3. |Жоғары ақуызды ұнның технологиясы.  |        |        |        |1       |
|   |№2 БАӨЖ тақырыптары                 |        |        |        |        |
|4. |Әртүрлі дәнді дақылдардың кептіру   |        |        |        |1       |
|   |технологиясы.                       |        |        |        |        |
|5. |Адамның тамақтануындағы нан         |        |        |        |1       |
|   |құрамындағы майдың мәні және нан –  |        |        |        |        |
|   |тоқаш өнімдерінің есебінен          |        |        |        |        |
|   |қанағаттандыру дәрежесі.            |        |        |        |        |
|6. |Сұйық  ашытқыны дайындау және       |        |        |        |1       |
|   |қолдану.                            |        |        |        |        |
|   |№3 БАӨЖ тақырыптары                 |        |        |        |        |
|7. |Нан – тоқаш өнімдерін мұздату       |        |        |        |1       |
|   |технологиясы.                       |        |        |        |        |
|8. |Балалардың тамақтануы үшін арналған |        |        |        |1       |
|   |тағамдар технологиясы.              |        |        |        |        |
|9. |Слайстар технологиясы.              |        |        |        |1       |
|   |№4 БАӨЖ тақырыптары                 |        |        |        |        |
|10.|Қарт адамдарға арналған өнімдер     |        |        |        |1       |
|   |технологиясы.                       |        |        |        |        |
|11.|Кепкен таңғы ас өнімдерінің         |        |        |        |1       |
|   |технологиясы.                       |        |        |        |        |
|12.|Мұздатылған кондитер өнімдерінің    |        |        |        |1       |
|   |технологиясы                        |        |        |        |        |
|   |№5 БАӨЖ тақырыптары                 |        |        |        |        |
|13.|Созылмалы карамель массасының       |        |        |        |1       |
|   |сапасы.                             |        |        |        |        |
|14.|Пряник өндірісінде механизацияланған|        |        |        |1       |
|   |ағынды желінің сызбасы.             |        |        |        |        |
|15.|Нан өндірісіндегі ашытқылар         |        |        |        |1       |
|   |технологиясы.                       |        |        |        |        |
|   |Барлығы                             |15      |15      |45      |15      |


      3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ


      Пәнді оқуға арналған әдістемелік нұсқаулармен танысып, білім  алушылар
пәнді толық меңгерулері  керек.  Әдістемелік  нұсқауды  құрастыру  негізінде
пәннің кейбір бөлімдері білім аушылармен өздік жұмыс ретінде жүргізіледі.
      Әдістемелік нұсқаулар құрамына:
        1) Пәнді оқуда қажеттті  жоспарлау,  уақытты  ұйымдастыру  (орындау
           уақыты);
        2) Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы;
        3) Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу;
        4) Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді.






      4 КУРС  ФОРМАТЫ


      «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың  инновациялық
технологиялары» курсы  бір-бірімен  тығыз  байланысты  төрт  түрден  тұрады:
дәріс, зертханалық және білім алушының өзіндік жұмысы (БАӨЖ).  Дәріс  сабағы
ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі  бөлімдерін
меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған  нәтижелерді
әдістемелік   нұсқаулармен   жасауды   үйретеді;   практикалық    сабақтарда
зертханалық жұмыста жасалған диеталы өнімдердін  биологиялық,  энергетикалық
және аминқышқылды құрамдарын есептейді; пәнге  қатысты   материалдарды  оқу-
әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып БАӨЖ түрінде өңделеді.



    5 КУРС САЯСАТЫ


        • Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті  түрде
          қатысу. Егер білім алушы белгілі бір себептермен  сабаққа  қатыса
          алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс.
        •  Тәртіп:  Сабақ  үстінде  үнемі   тәртіп   бұзған   білім   алушы
          аудиториядан  шығарылып  жіберіледі   және  барлық  курс  бойынша
          «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады.
        • Бақылау жұмыстары: Межелік  бақылау  қорытындысы  білім  алушының
          сабаққа қатысуын,  өздік  жұмысты  уақытында  орындауын,  сабақта
          ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
        •  Көшіріп  алу:  Кез-келген  көшіріп  алу   үшін   қатаң   жазалап
          аудиторядан шығарумен қоса, жалпы курс үшін  «F»  бағасын  қоюмен
          қамтылады.
        • Ұялы телефон:  Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі керек.
        • Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық білім  алушылар
          үшін билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің әрбір  нұсқасы
          үш  сұрақтан  тұрады.  Емтиханның  қорытынды   бағасы   қорытынды
          аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеледі.

    6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ


    «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың   инновациялық
технологиялары» пәнін оқытуда  екі  рет  аттестация  қойылады.  Пәнді  оқыту
кезінде олардың білімін тексеру үшін әртүрлі бақылау әдістері қолданылады:
         • Ауызша сұрау;
         • Жазбаша тексеру;
         • Құрама тексеру;
         • Үй тапсырмаларын көрсету және қорғау;
         • Дискуссия, тренинг, дөңгелек үстел, т.б.;
         • Тест сынағы.



                                                                     3-кесте
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлығы      |Ескерту     |
|1       |2                                     |3            |4           |
|        |Аудиториялық сабақ түрлеріне қатысуы 1|30           |            |
|        |және 7 апта бойынша                   |             |            |
|1       |Дәріс                                 |5            |            |
|2       |Дәріс                                 |5            |            |
|3       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№1 БАӨЖ                               |85           |            |
|4       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|5       |Дәріс                                 |5            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|6       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№2 БАӨЖ                               |95           |            |
|7       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 1                     |90           |            |
|Қорытынды ұпайлары 1 және 7 апта бойынша      |300          |            |
|        |Аудиториялық сабақ                    |30           |            |
|        |түрлеріне қатысуы 8 және              |             |            |
|        |                                      |             |            |
|        |15 апта бойынша                       |             |            |
|8       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|9       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№3 БАӨЖ                               |50           |            |
|10      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|11      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№4 БАӨЖ                               |60           |            |
|12      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|13      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|14      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|        |№5 БАӨЖ                               |70           |            |
|15      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 2                     |90           |            |
|Қорытынды ұпайлары 8 және 15 апта бойынша     |300          |            |


7. ӘДЕБИЕТТЕР
   7.1 Негізгі әдебиеттер
   7.1.1  Б.К.Асенова,  С.К.Қасымов.  Астық  түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы: оқу құралы// Семей, 2013. 106 бет.
   7.1.2 Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан,   Г.Т.Кажибаева.  Учебное
пособие по дисциплине специальные технологии перерабатывающих  производств//
Семей: СГУ имени Шакарима, 2012. С 135.
   7.1.3 В.К.Федюкин. Основы квалиметрии// Информационный издательский  дом
«Филин», 2007. С 296.
   7.1.4 О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко.  Технология муки, крупы
и комбикормов// Москва: ИКЦ «МарТ», 2004. С 688.
   7.1.5 С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов.  Өндірістік  технология  және  өнім
сапасы// Астана: Арман, 2008. 356 бет.
   7.1.6 А.Б. Демский. Комплектные  зерноперерабатывающие  установки  малой
мощности// 2007. С 263.
   7.1.7  Л.Я.  Ауэрман.  Технология  хлебопекарного  производства//   СПб:
Профессия, 2008. С 416.
   7.2. Қосымша әдебиеттер
   7.2.1  Ф.Х.Смольникова,  Б.К.Асенова,  Туменова  Г.Т.,  Кажибаева  Г.Т.,
Нурымхан Г.Н. «Основы физиологии,  гигиены  и  санитарии  питания»:  учебное
пособие// СГУ имени Шакарима, Алматы, 2013. С 353.
   7.2.2 Т.В.  Салина.  «Практикум  по  технологии  хлеба,  кондитерских  и
макаронных изделий» // М.: Колос, 2008. С 215.
   7.2.3 Н.И. Малин. Энергосберегающая сушка зерна// Москва, 2008. С 239.


Пәндер