Файл қосу

Бактерия құрылымы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.19/02-2013   |
|ПОӘК                    |                        |                        |
|«Биотехнология          |18.09.2013 ж.           |                        |
|объектілері» пәнінен    |№ 1 басылым             |                        |
|студенттерге арналған   |                        |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |












                          5В070100 «Биотехнология»

                     мамандығының студенттеріне арналған

                     «БИОТЕХНОЛОГИЯ ОБЪЕКТІЛЕРІ» пәнінен





                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ


























                                    Семей


                                     2013



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


      4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН

























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді зерделеу бойынша әдістемелік нұсқаулар                      |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |7   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |7   |
|6   |Баға қою саясаты                                                  |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |



1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 302, 303 аудиториялар
Бұл пән бойынша кредит саны 4.

    1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. «Биотехнология объектісі»  пәнінде  негізгі
биотехнология объекттері қарастырылады:  жасуша,  бактерилар,  ашытқы,  зең,
балдыр,  өсімдік  және  жануар   өсініділері,   вирустар,   саңырауқұлақтар,
морфология,  өсу, көбею және қоректену.


    1.3 «Биотехнология объекттісі» пәнін оқыту мақсаты  болып  студенттерді
негізгі биотехнология объекттерімен,  морфологиясымен,  өсімімен,  көбеюімен
және қоректенуімен таныстыру.


    1.4 Пәнді оқытудың негізгі мақсаты – мамандық бойынша практикалық пәнді
оқытуды үйрету.


    1.5  Оқыту нәтижесі
    Пәнді оқыту нәтижесінде  студент білуі қажет:
    - Білуі қажет: пәннің негізгі теориялық жағдайын; отандық және  шетелдік
      практикада өнім және сапа технологиясын қамтамасыз  етуін.
    -  Игеруі  қажет:   морфология,  экология,   көбею   және   географиялық
      өсімдіктердің,   жануарлардың   таралуы,    саңырауқұлақтардың    және
      микроорганизмдер туралы ерекше білімді игеру және олардың  табиғаттағы
      және адамның шаруашылық рөлдерін түсіну.

    1.6 Курстың  пререквизиттері:
    1.6.1 жоқ


    1.7 Курстың  постреквизиттері:
    1.7.1 Тағамдық биотехнология;
    1.7.2  Тағамдық  өнімдерді   өндірудегі   өндірістің   биотехнологиялық
сызбасы;
     1.7.3 Тамақтану гигиенасы;
     1.7.4 Биотехнологиядағы негізгі ғылыми зерттеулер.






    2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЙЛЕСТІРУ


                                                                     Кесте 1
|№  |Тақырып аты                 |Сағат                              |
|   |                            |ЛК  |СПЗ  |СРСП  |СРС  |Әдебиет    |
|1  |2                           |3   |4    |5     |6    |7          |
|   |Модуль 1 Кіріспе                                                |
|1  |Пәнге кіріспе               |1   |1    |      |     |7.1.1      |
|2  |Биотехнологияның даму       |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |тарихы. Негізгі тарихи      |    |     |      |     |7.1.3      |
|   |кезеңдер.                   |    |     |      |     |           |
|3  |Биотехнологияның негізгі    |1   |1    |      |     |7.1.4      |
|   |объектілері. Жалпы          |    |     |      |     |7.1.6      |
|   |мінездеме.                  |    |     |      |     |           |
|   |Модуль 2 Бактериялар және вирустар                              |
|4  |Биотехнология объектілерінің|2   |2    |      |     |7.1.2      |
|   |классификациясы. Тірі       |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |жасуша, құрылуы.            |    |     |      |     |7.1.5      |
|5  |Бактериялар. Бактерия       |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |классификациясы. Бактерия   |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |құрылысы. Өсуі, көбеюі,     |    |     |      |     |7.1.6      |
|   |қоректенуі.                 |    |     |      |     |           |
|6  |Сүтқышқылды бактериялар.    |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Бактерия құрылымы. Өсуі,    |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |көбеюі, қоректенуі.         |    |     |      |     |7.1.5      |
|7  |Сіркеқышқылды бактериялар.  |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |Бактерия құрылымы. Өсуі,    |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |көбеюі, қоректенуі.         |    |     |      |     |7.1.6      |
|8  |Вирустар. ДНК құрайтын      |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |вирустар. Аденовирустар.    |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |Гепаднавирустар.            |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |Герпесвирустар.             |    |     |      |     |           |
|9  |Вирустар. РНК құрайтын      |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |вирустар. Аренавирустар.    |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |Буньявирустар.              |    |     |      |     |7.1.6      |
|   |Калицивирустар.             |    |     |      |     |           |
|   |Коронавирустар.             |    |     |      |     |           |
|   |Ортомиксовирустар.          |    |     |      |     |           |
|   |Парамиксовирустар.          |    |     |      |     |           |
|   |Модуль 3 Саңырауқұлақтар және ашытқылар                         |
|10 |Саңырауқұлақтар.            |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Саңырауқұлақ                |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |классификациясы. Жалпы      |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |мінездемесі.                |    |     |      |     |           |
|11 |Архимицеттар құрылымы,      |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |көбеюі және ольпидиум       |    |     |      |     |7.2.4      |
|   |қоректенуі.                 |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |Құрылымы, көбеюі және       |    |     |      |     |           |
|   |синхитриум қоректенуі.      |    |     |      |     |           |
|12 |Аскомицеттар. Құрылымы,     |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |көбеюі және аспергилустың   |    |     |      |     |7.2.3      |
|   |қоректенуі.                 |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |Құрылымы, көбеюі және       |    |     |      |     |           |
|   |пеницилиумның қоректенуі.   |    |     |      |     |           |
|13 |Базидиомицеттар. Құрылымы,  |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |көбеюі және холобазидияның, |    |     |      |     |7.2.2      |
|   |гетеробазидияның,           |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |склеробазидияның қоректенуі.|    |     |      |     |           |
|14 |Ашытқылар.  Классификация.  |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Форма, өлшемі және құрылуы. |    |     |      |     |7.2.2      |
|   |Көбеюі.                     |    |     |      |     |7.1.5      |
|15 |Жабайы ашытқылар.           |1   |1    |      |     |           |
|   |Модуль 4 Балдырлар және қарапайымдар                            |
|16 |Балдырлар. Классификация.   |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Жалпы мінездеме.            |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.5      |
|17 |Жасыл балдырлар. Спирогира. |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |Улотрикс. Құрылуы және өсуі.|    |     |      |     |7.1.4      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.6      |
|18 |Қоңыр балдырлар. Фукус.     |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Ламинария. Құрылуы және     |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |өсуі.                       |    |     |      |     |7.1.5      |
|19 |Қызыл балдырлар. Агар-агар. |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.6      |
|20 |Қарапайымдылар түсінігі.    |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Жалпы мінездеме. Құрылуы.   |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |Өмір сүруі (тітіркенуі,     |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |қоректенуі, қозғалуы,       |    |     |      |     |           |
|   |көбеюі, өсуі, зат алмасуы,  |    |     |      |     |           |
|   |тыныс алуы, бөлінуі).       |    |     |      |     |           |
|   |Классификация.              |    |     |      |     |           |
|21 |Саркомастигофор типтері.    |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |Саркодовтар класы.          |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |Жгутиковтар класы. Құрылуы. |    |     |      |     |7.1.6      |
|   |Өмір сүруі.                 |    |     |      |     |           |
|22 |Споровиктердің класы.       |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Құрылуы.Өмір сүруі.         |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.5      |
|23 |Инфузории типі. Құрылуы.    |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |Өмір сүруі.                 |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |                            |    |     |      |     |7.1.6      |
|   |Модуль 5 Өсімдік және жануар жасуша өсінділері                  |
|24 |Жоғары өсімдіктердің жасуша |2   |2    |      |     |7.1.2      |
|   |өсінділері. Өсімдік жасуша  |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |өсінділерінің қолданылуы.   |    |     |      |     |7.1.5      |
|   |Соматикалық жасуша          |    |     |      |     |           |
|   |өсінділері.                 |    |     |      |     |           |
|25 |Морфофизиологикалық         |1   |1    |      |     |7.1.3      |
|   |каллустық талшықтардың      |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |мінездемесі.                |    |     |      |     |7.1.6      |
|26 |Суспензиялық өсінділер.     |1   |1    |      |     |7.1.2      |
|   |Гаплоидтық жасуша           |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |өсінділері.                 |    |     |      |     |7.1.5      |
|27 |Жануар жасушаларының        |2   |2    |      |     |7.1.3      |
|   |өсінділері. Фибропласттар.  |    |     |      |     |7.1.4      |
|   |Моноклональді антидене.     |    |     |      |     |7.1.6      |

    3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР
    Пәнді жақсы менгеру үшін студент алдымен 7-бапта берілген  әдебиеттерді
іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар  бойынша  өз
кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал іздеп, оны өз  бетімен  оқуы  керек.
Сонымен, сабаққа келген  студент,  онда  қай  тақырып  талданылатыны  туралы
хабарлы болуы керек және тақырыптың негізгі жағдайларын алдын ала оқып  алуы
керек.
    Курстың бір  бөлігі  семестр  бойы  студенттердің  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік жұмысты  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.
    Содан кейін материалды  мұқиятты  түрде  игеру  қажет,  яғни  теориялық
ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй  тапсырмасы
түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.


        4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Семестр  кезінде  студенттерге   оқу  жоспарына   сәйкес   тәжірибелік
сабақтар және курсқа сәйкес.
      Семестр  кезінде  студенттерге   оқу  жоспарына   сәйкес   тәжірибелік
сабақтар және курсқа сәйкес 30 дәріс оқылады.
      Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың  әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде студент өткен материялдарды жақсы меңгеру үшін
 реферат түріндегі СОӨЖ  және СӨЖ  алынады.

        5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
      Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде  өзі дайындалу керек,  қажет
болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға  жиі  кіру  керек.
Оқытушының  жұмыс  бағдарламасындағы  методикалық  ұсыныстарын   тәжірибелік
сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс  материалдарымен  шектеліп  калмай,
басқа  да  әдебиеттерді,  электронды  ресурстарды   қолданыңыздар.   Алдымен
бірінші модульды меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,  кейін  келесі  модульге
көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру  керек,
аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері –  1-7  апталардағы
тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.

      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

      Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде
ұпай сандарын жинау керек. Ұпайдың максималды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.

      «Биотехнология объектілері» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |21               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |21               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |21               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |30               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |21               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |21               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |30               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |60               |                 |
|8      |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|10     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|11     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|13     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|14     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |60               |                 |


    7 ӘДЕБИЕТТЕР
    7.1 Негізгі
    7.1.1 Беккер М.Е., Лиепиныш  Г.К.,  Райпулис  Е.П.  Биотехнология.  М.:
«Агопромиздат», 1990. 436с.
    7.1.2   Беккер   М.Е.   Введение   в   биотехнологию.   М.:    «Пищевая
промышленность». 1976г. 272с.
    7.1.3 Музафаров Е.Н., Чепурнова  М.А.  Введение  в  биотехнологию.  М.:
«Пищевая промышленность». 2008 г. 102с.
    7.1.4.Егорова, Т.А. Основы биотехнологии:  учебное  пособие  для  высш.
пед. учеб. заведений/ Т.А. Егорова,  С.М.  Клунова,  Е.А.  Живухина.  –  2-е
изд., стер. –М.: Академия, 2005. – 208 с.
    7.1.5 Сельскохозяйственная биотехнология. Под редакцией В.С.  Шевелухи,
-М.: Высшая школа, 1998. -416с.
    7.1.6 Панкратов А.Я., Григоров, Кащенко Р.Л. Руководство к лабораторным
                   занятиям по микробиологии.  М.  «Пищевая  промышленность»
1990.223с.
    7.2    Қосымша
    7.2.1 Егорова Т.А., Клунова С.М., Живухина Е.А.  Основы  биотехнологии.
М.: «АСАДЕМА», 2003г. 568с.
        7.2.2 Промышленная микробиология. Под ред. проф. Егорова Н.С.,  М.:
«Высшая школа», 1987г.
    7.2.3 Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды. Пер. а  англ.,  М.:
«Мир», 1987г.
    7.2.4  Дебабов  В.Г.,   Лившиц   В.А.   Современные   методы   создания
промышленных штаммов микроорганизмов. М., Высшая школа, 1999г
Пәндер