Файл қосу

ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ СЕМЕЙ




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18-22.1.79/01 -2014      |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Мал    |«___»_____20_____ |                             |
|шаруашылығы және мал        |                  |                             |
|азықтандыру ІІ» пәнінің оқу |                  |                             |
|жұмыс бағдарламасы          |                  |                             |












                  «МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ЖӘНЕ МАЛ АЗЫҚТАНДЫРУ ІІ»

                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

    5В120100 «Ветеринарлық медицина» мамандықтарына арналған мамандығына
                                  арналған

                       ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН  БАҒДАРЛАМАСЫ
























                                СЕМЕЙ – 2014



     1. ӘЗІРЛЕГЕНДЕР

   I. Құрастырушы: _______________ «____»___________20____ ж
  II. Құрастырушы: _______________ «____»___________20____ ж



      д.қ.а., каф.меңгер. Ахметова Балнур Сериковна, оқытушы Нусупов Аманжан
      Максутканович.   «Мал   шаруашылығы   және   аңшылықтану    морфология
      негіздерімен» кафедрасы



     2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1.«Мал  шаруашылығы  және   аңшылықтану   морфология   негіздерімен»
      кафедрасының  отырысында
      Хаттама  №__    «____»_____20___ж

      Кафедра меңгерушісі ___________ Б.Ахметова


      2.2. Аграрлық  факультеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында
      Хаттама  №___    «____»_____20___ж


      Төрағасы          ____________          Г.Джаманова

      3. бекітілді
      Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында қаралып, баспаға
      ұсынылды
      Хаттама  №___    «____»_____20___ж


      ОӘК төрағасы _____________        Г.Искакова

          4. ҚАЙТАЛАНЫП  ЕНГІЗІЛГЕН



























                                   МАЗМҰНЫ







1 Колдану аймағы.
2 Ереже белгілейтін (нормативтік) сілтемелер
3  Жалпы ережелер
4   Оқытушыларға  арналған  пәннің   оқу   жұмыс   бағдарламасының   мазмұны
(модульдер)
5  Оқушылардың өздік жұмыстары тақырыптарының тізімі
6  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуінің қартасы
7  Әдебиеттер




































1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


      «Мал шаруашылығы және малдарын азықтандыру  ІІ»  пәнінің  оқытушыларға
арналған  оқу  жұмыс  бағдарламасы   5В120100  -   «Ветеринарлық   медицина»
мамандықтарының оқушыларына арналған     оқу-әдістемелік  кешеннің  құрамына
кіреді. Осы құжат мал азығы түрлерін, ауыл шаруашылығы малдарын  азықтандыру
жолдарын және тағы басқа технологияларын оқу  процесін  ұйымдастыру  негізгі
орындау тәртібін жүйеге келтіреді және регламентациялайды. «Мал  шаруашылығы
және аңшылықтану морфология негіздерімен» кафедрасында пайдалануға арналған


2.  ЕРЕЖЕ БЕЛГІЛЕЙТІН (НОРМАТИВТІК) СІЛТЕМЕЛЕР


      «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру» пәнінің оқытушыларына  арналған
осы  пәннің  бағдарламасы  келесі  құжаттардың  талаптары  мен  ұсыныстарына
сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін  белгілейді:

      -  5В080200  –  «Мал  шаруашылығы   өнімдерін   өндіру   технологиясы»
мамандығына   бойынша   Семей   қаласының   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік
университетінің элективті пәндер каталогы, 11.09.2014 ж., №  1  хаттамасымен
бекітілген;
    - Мемлекеттік жалпыға білім беру деңгейіне сай білім беру стандарты;  ҚР
      МЖМБС,  Қазақстан  Республикасының  білім  және  ғылым  министрлігінің
      23.28.  2012  ж.   №1080   бұйрығы   бойынша   бекітіліп,   қолданысқа
      енгізілген;
    - 5В120100 - «Ветеринарлық медицина» мамандығының типтік оқу жоспары;
    - -УСТ 042-СМУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге  және
      ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты;
    - -ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің  құрылымы  және
      мазмұны» құжаттандырылған процедурасы.


3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Мал шаруашылығы және мал азықтандыру ІІ» пәнінің  мазмұны:  еліміздің
экономикасын өркендетуде ауыл  шаруашылығынан  алынатын  өнімнің  үлесі  өте
зор. Азықтардың қорытылуы туралы ұғыммен, азықтардың  құнарлығы,  азықтардың
витаминді,минералды және  протеинді  құнарлығы,  малдарға  әсер  етуі,  ауыл
шаруашылығы малдарының азықтары туралы ұғым,  жіктелуі,  норма  және  рацион
туралы ұғымдармен  таныстырады.  Сонымен  қатар  ауыл  шаруашылық  малдарына
рацион құру ерекшеліктерін үйретеді.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Мал шаруашылығы және мал  азықтандыру  ІІ»  пәнін  оқытудың  мақсаты:
Қазақстанның негізгі азықтық өсімдіктерінің азықтық құнын бағалау  мен  ауыл
шаруашылық малдарын толық құнды рационмен азықтандыруды меңгеру.


      3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді оқытудың негізгі міндеті – мал  азығы  өндірісінің  теориясымен,
түрлерімен, дайындау технологиясымен,  азықтық  қасиеттерін  ескере  отырып,
ауыл шаруашылық  маладрының  өнімдерін  көтеру  мақсатында  мал  азықтандыру
ерекшеліктерін  жетік білулері қажет.
      3.4. Пәнді оқу барысында оқушы:
Оқушы білуі керек:
     - азықтардың қорытылуы жөнінде;
     - азықтардың құнарлығын анықтауды;
     - азықтардың жіктелуін;
     - норма және рацион туралы ұғымды;
     - азықты малға әзірлеп беруді ұйымдастыру;
Меңгеруі керек:
      - мал азығының түрлерін;
      - ауыл шаруашылық малдарына рацион құруды;
Иеленуі керек: ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру технологиясын
                        меңгеру.
Істей алуы керек: азық сапасын бағалау, азық дайындау әдістерін, рацион
                              құру.
Түсінуі керек: азық нормасы мен рационын, мал азықтандырудың
                       маңызын.
Алу керек: ауыл шаруашылық малдарын азықтандыруға қажетті барлық
                  мәліметтерді.


       5. Курс пререквизиттері:
Азық өндіру және мал азықтандыру І

       3.6. Курс постреквизиттері:
Малдың азықтармен улануы


   3.7.   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                                  |Семестр|
|1                                                                     |2      |
|Дәріс тақырыптары                                                     |       |
|Модуль 1. Кіріспе.                                                            |
|1. Пәнің даму тарихы                                                  | 1     |
|Модуль 2. Мал азығының зоотехникалық сипаттамасы.                             |
|2. Азықтардың қорытылуы туралы ұғым                                   |1      |
|3. Азықтардың құнарлығы туралы ұғым                                   |1      |
|4. Азықтардың витаминді,минералды және протеинді құнарлығы, малдарға  |1      |
|әсер етуі                                                             |       |
|Модуль 3.  Азық қоректілігін сипаттамасы.                                     |
|5. Ауыл шаруашылығы малдарының азықтары туралы ұғым, жіктелуі         |1      |
|6. Норма және рацион туралы ұғым                                      |1      |
|Модуль 4.  Малды нақтыланған мөлшермен азықтандыру негізі.                    |
|7. Суалған сиырларды азықтандыру                                      |1      |
|8. Сауын сиырларды азықтандыру                                        |1      |
|9. Аталық бұқаларды азықтандыру                                       |1      |
|10. Ірі қара малының төлі   төлін  азықтандыру.                       |1      |
|11. Қой малдарын азықтандыру негіздері.                               |1      |
|12. Жылқы малдарын азықтандыру                                        |1      |
|13. Шошқа малдарын азықтандыру                                        |1      |
|14. Қабандар мен торайларды азықтандыру                               |1      |
|15. Құстарды азықтандыру                                              |1      |
|Зертханалық сабақтар                                                  |       |
|Модуль 1. Техникалық қауыпсіздік ережесі.                                     |
|1. Зертханадағы қауіпсіздік ережесі                                   |1      |
|Модуль 2. Мал азығының зоотехникалық сипаттамасы.                             |
|2. Азықтардың құнарлылығын анықтау жолдары                            |1      |
|3. Шөптің және сабанның орта үлгісін алу                              |1      |
|4. Азықтың алғашқы ылғалдылығын анықтау                               |1      |
|5. Қатаң азықтардың сапасын анықтау                                   |1      |
|6. Азықтың күлін анықтау                                              |1      |
|7. Бірінші (МБ)                                                       |1      |
|8. Сүрлемді азықтардың сапасын анықтау                                |1      |
|9. Дәнді дақылдардың сапасын анықтау                                  |1      |
|Модуль 3.  Малды нақтыланған мөлшермен азықтандыру негізі.                    |
|10. Суалған сиырларға рацион құру                                     |1      |
|11. Суалған сиырларға рацион құру                                     |1      |
|12. Аталық бұқаларды азықтандыру рационын құру                        |1      |
|13. Қой малдарын азықтандыру рационын құру                            |1      |
|14. Шошқаларды азықтандыру рационын құру                              |1      |
|15. Екінші (МБ)                                                       |1      |


      СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ


5.1. Мал азығы түрлеріне сипаттама
5.2. Азықтардың сапасын бағалау
5.3. Сүрлем дайындау технологиясы
5.4. Қатаң азықтарды дайындау технологиясы
5.5. Пішендемені дайындау технологиясы
5.6. Құрама жемнің мал азықтық сапасы
5.7. Протеиндердің маңызы
5.8. Азық құрамындағы судың маңызы
5.9. Азық құрамындағы өзектің маңызы
5.10. Азотсыз экстрактивті заттар
5.11. Дәрумендердің маңызы
5.12. Етті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.13. Сүтті бағыттағы ірі қара малдарын азықтандыру
5.15. Биязы жүнді қой малдарын азықтандыру
5.16. Сүтті бағыттағы жылқыларды азықтандыру
5.17. Спорттық жылқыларды азықтандыру

6. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                    Кесте  3
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік құралдарыдың |Дана   |Студенттер  |Қамтамасыз ету|
|   |аты                                     |саны   |саны        |пайызы        |
|   |Қожалы Б.Қ., Оңғарбаев Т.А. «Мал        |       |            |              |
|1  |азықтандыру мөлшері мен рациондары». -  |29     |8           |100           |
|   |Алматы, 2014                            |       |            |              |
|   |Оразбаев С.Ә., Алимаев И.И., Төреханов  |       |            |              |
|2  |А.Ә., Ысқақ Б.А.  «Шабындық және        |49     |8           |100           |
|   |жайылымдық мал азығы өндірісі».- Алматы,|       |            |              |
|   |2012                                    |       |            |              |
|   |Төреханов А.Ә., Жазылбеков И.Ә.         |       |            |              |
|3  |«Қазақстанда мал мен құс азықтандыру    |1      |8           |12,5          |
|   |және азық дайындау технологиясы». –     |       |            |              |
|   |Алматы, 2006                            |       |            |              |
|4  |Әубәкіров Қ., Атақұлов Т., Ахмет А. «Мал|14     |8           |100           |
|   |азығын өндіру». – Алматы, 2011          |       |            |              |
|5  |Можаев Н., Серикпаев И. «Мал азығын     |9      |8           |100           |
|   |өндіру».- Алматы, 2012                  |       |            |              |
|   |Касенов Аанимов М.М., Токаев С.Д., ж.б. |       |            |              |
|   |«Құрғақ мал жемі өндірісінің            |       |            |              |
|6  |технологиялық процестерін қарқындатудың |1      |8           |12,5          |
|   |ғылыми және практикалық негіздері».-    |       |            |              |
|   |Семей, 2012                             |       |            |              |
|7  |Можаев Н., Серикпаев И. «Мал азығын     |14     |8           |100           |
|   |өндіру  практикумы».- Алматы,   2013    |       |            |              |
|8  |Абанова, М.Н. Мал азықтандыру           |28     |8           |100           |
|   |практикумы.- Алматы, 2007               |       |            |              |
|   |Омарқожаұлы Н., Көжебаев Б.             |       |            |              |
|9  |«Көректендіруді құнарландыру».          |8      |8           |100           |
|   |/монаграфия/-Семей, 2012                |       |            |              |
|   |Әубәріров Қ., Ахмет А., Шалабаев Қ.,    |       |            |              |
|10 |Жоламанов Қ.,  «Жаңа және перспективалы |17     |8           |100           |
|   |мал азықтықты өсімдіктер». – Алматы,    |       |            |              |
|   |2011                                    |       |            |              |

                                7. ӘДЕБИЕТТЕР

7.1      Негізгі әдебиеттер
7.1.1   Қожалы Б.Қ., Оңғарбаев Т.А. «Мал азықтандыру мөлшері мен
           рациондары». - Алматы, 2014
7.1.2  Оразбаев С.Ә., Алимаев И.И., Төреханов А.Ә., Ысқақ Б.А.
          «Шабындық және жайылымдық мал азығы өндірісі».- Алматы, 2012
7.1.3  Төреханов А.Ә., Жазылбеков И.Ә. «Қазақстанда мал мен құс
          азықтандыру және азық дайындау технологиясы». – Алматы, 2006
7.1.4  Әубәкіров Қ., Атақұлов Т., Ахмет А. «Мал азығын өндіру». –
          Алматы, 2011
7.1.5  Можаев Н., Серикпаев И. «Мал азығын өндіру».- Алматы, 2012
7.1.6  Касенов Аанимов М.М., Токаев С.Д., ж.б. «Құрғақ мал жемі
          өндірісінің технологиялық процестерін қарқындатудың ғылыми және
          практикалық негіздері».- Семей, 2012
7.1.7  Можаев Н., Серикпаев И. «Мал азығын өндіру  практикумы».-
          Алматы, 2013

      7.1.8  Абанова, М.Н. «Мал азықтандыру практикумы».- Алматы, 2007



2.       Қосымша әдебиеттер
7.2.1  Омарқожаұлы Н., Көжебаев Б.  «Көректендіруді құнарландыру».
        /монаграфия/-Семей, 2012
   2.  Әубәріров Қ., Ахмет А., Шалабаев Қ., Жоламанов Қ.,  «Жаңа және
        перспективалы мал азықтықты өсімдіктер». – Алматы, 2011



Пәндер