Файл қосу

Астық сапасының стандарты



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                          |
|СЕМЕЙ қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК                   |                      |
|                             |                       |                      |
|                             |                       |ПОӘК 042-18-7.1.32/02 |
|                             |                       |- 2014                |
|                             |                       |                      |
|ПОӘК                         |                       |                      |
|«Шикізат, астық түйір және   |№1  басылым            |                      |
|жарма өнімдерінің сапасын    |«11» 09  2014 ж        |                      |
|бақылау» пәнінен магистрантқа|                       |                      |
|арналған  бағдарламасы       |                       |                      |





       « Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау »

                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




        6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін






                  МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ



















                                    Cемей


                                     2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________   «27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік–технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ



















                                   Мазмұны

|1 |Жалпы ережелер                                                |4       |
|2 |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу     |6       |
|3 |Пәнді оқудағы әдістемелік нұсқау                              |9       |
|4 |Курс форматы                                                  |10      |
|5 |Курс саясаты                                                  |10      |
|6 |Баға қою саясаты                                              |11      |
|7 |Әдебиеттер                                                    |12      |






































































   1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

      1.   Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар
     • Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрымхан Г.Н.
     • «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
       кафедрасы;
     • Байланысу ақпараты - тел: 35-05-90, оқу корпусы № 9,
       кабинет № 213;
     • Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 207;
     • Пән атауы - « Шикізат, астық түйір және  жарма  өнімдерінің  сапасын
       бақылау »
     • Кредит саны- 3;
                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр                                 |Несие                        |Дәріс   |
|     |                                        |саны                         |Тер     |
|     |                                        |Дәріс |Зертх |БАОӨЖ   |БАӨЖ   |        |
|1    |2                                       |3     |4     |5       |6      |7       |
|     |Дәрістер тақырыбы                       |      |      |        |       |        |
|     |Модуль 1. Астық сапасының стандарты                                            |
|1    |Пәнге қысқаша түсініктеме.              |2     |      |        |       |        |
|2    |Астықтың сапасын стандарттау            |2     |      |        |       |        |
|3    |Бидайдың сапасын стандарттау            |2     |      |        |       |        |
|4    |Бидайдың сапасын стандарттаудың         |2     |      |        |       |        |
|     |техникалық шарттары                     |      |      |        |       |        |
|5    |Астық кұрамындағы шөп шалаң             |2     |      |        |       |        |
|     |қосындылары                             |      |      |        |       |        |
|     |Модуль 2. Астықтың сапалық көрсеткіштері                                       |
|6    |Астық құрамындағы дән қосындылары       |2     |      |        |       |        |
|7    |Технохимиялық бақылау міндеттері және   |2     |      |        |       |        |
|     |даму тарихы                             |      |      |        |       |        |
|8    |Астық қорын сақтаудың ерекшеліктері.    |2     |      |        |       |        |
|9    |Астық сақтауда технологиялық және       |2     |      |        |       |        |
|     |химиялық өзгерістер                     |      |      |        |       |        |
|10   |Астық қабылдау кәсіпорындарында дәнді   |2     |      |        |       |        |
|     |дақылды астық белгілі бір               |      |      |        |       |        |
|     |көрсеткіштерімен іріктеуі               |      |      |        |       |        |
|     |Модуль 3. Астықты сақтаудағы ерекшелігі                                        |
|11   |Астық сапасы мен қасиеттері. Орақ       |2     |      |        |       |        |
|     |науқаны кезіндегі ауа райы астықтың     |      |      |        |       |        |
|     |күйіне, сапасына тигізетін әсері        |      |      |        |       |        |
|12   |Астықты қабылдаудағы технохимиялық      |2     |      |        |       |        |
|     |Бақылау                                 |      |      |        |       |        |
|13   |Астықтың астық партияларын сақтау       |2     |      |        |       |        |
|     |барысындағы технологиялық, биохимиялық  |      |      |        |       |        |
|     |қасиеттерінің өзгеріске ұшырауы         |      |      |        |       |        |
| 14  |Астықты сақтау барысындағы бақылау      |2     |      |        |       |        |
|15   |Астық температурасы, дән ылғалдылығы,   |2     |      |        |       |        |
|     |зақымдану деңгейі, дәннің иісі мен түр  |      |      |        |       |        |
|     |түсі. Тұқымдық дақылды сақтау           |      |      |        |       |        |
|Барлығы:                                      |30    |      |        |       |        |
|Зертханалық сабақтар                          |      |      |        |       |        |
|1    |Зертханалардағы еңбек қауіпсіздігінің   |      |1     |        |       |        |
|     |негізгі ережелер                        |      |      |        |       |        |
|2    |Бидай. Бидайға қойылатын мемлекеттік    |      |1     |        |       |        |
|     |стандарт талаптары                      |      |      |        |       |        |
|3    |Дән. Бидайдың дәні маңызының саны мен   |      |1     |        |       |        |
|     |сапасын анықтау әдістері                |      |      |        |       |        |
|4    |Дәннің ұн тартуға әсер ететін           |      |1     |        |       |        |
|     |көрсеткіштері                           |      |      |        |       |        |
|5    |Бидайдың технологиясын меңгеру.         |      |1     |        |       |        |
|6    |Сұлы хлопьясының технологиясын оқып     |      |1     |        |       |        |
|     |үйрену                                  |      |      |        |       |        |
|7    |Арпа жармасының технологиясын меңгеру   |      |1     |        |       |        |
|     |                                        |      |      |        |       |        |
|8    |Қарақұмық гидротермиялық өңдеуін меңгеру|      |1     |        |       |        |
|9    |Бидай ұнының көрсеткіші мен сапа        |      |1     |        |       |        |
|     |нормалары                               |      |      |        |       |        |
|10   |Қара бидай сапасының көрсеткіші мен     |      |1     |        |       |        |
|     |стандарттары                            |      |      |        |       |        |
|11   |Тары дәнінің сапалық көрсеткіші және    |      |1     |        |       |        |
|     |стандарты                               |      |      |        |       |        |
|12   |Сұлының сапа көрсеткіштері мен          |      |1     |        |       |        |
|     |стандарттары                            |      |      |        |       |        |
|13   |Арпа сапасының көрсеткіштері мен        |      |1     |        |       |        |
|     |стандарттары.                           |      |      |        |       |        |
|14   |Күріш-бидай сапасының көрсеткіштері     |      |1     |        |       |        |
|     |                                        |      |      |        |       |        |
|15   |Тұқымдық бидай дәнінің сапасының        |      |1     |        |       |        |
|     |көрсеткіштері және оны анықтаудың       |      |      |        |       |        |
|     |тәсілдері                               |      |      |        |       |        |
|     |Барлығы                                 |15    |      |        |       |        |
|     |Тәжірибелік сабақтар                    |      |      |        |       |        |
|1    |Астық түйірді бақылау                   |      |      |1       |       |        |
|2    |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері |      |      |1       |       |        |
|3    |Бидайдың біртектілігін анықтау          |      |      |1       |       |        |
|4    |1000 дән массасын анықтау әдістері      |      |      |1       |       |        |
|5    |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері     |      |      |1       |       |        |
|6    |Клейковина сапасы бойынша бидай ұнының  |      |      |1       |       |        |
|     |сапасына баға беру                      |      |      |        |       |        |
|7    |Күлділігін анықтау әдістері             |      |      |1       |       |        |
|8    |Құлау санын анықтау                     |      |      |1       |       |        |
|9    |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және   |      |      |1       |       |        |
|     |бүлінгендігін анықтау                   |      |      |        |       |        |
|10   |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн |      |      |1       |       |        |
|     |сапасын анықтау                         |      |      |        |       |        |
|11   |Ірілігіне қарай ұн  сапасын бағалау     |      |      |        |       |        |
|12   |Металломагниттік қоспаларды анықтап     |      |      |1       |       |        |
|     |үйрену                                  |      |      |        |       |        |
|13   |Механикаландырылған құралдарды пайдланып|      |      |1       |       |        |
|     |бидайдың дән маңызының саны мен сапасын |      |      |        |       |        |
|     |анықтау әдістері                        |      |      |        |       |        |
|14   |Әдістеме бойынша ұнның бақылау сапа     |      |      |1       |       |        |
|     |көрсеткішінің ақтығын ФПМ-1 құрылғысы   |      |      |        |       |        |
|     |арқылы анықтау                          |      |      |        |       |        |
|15   |Ақтаудың технологиялық сапасын бағалау  |      |      |1       |       |        |
|     |БАӨЖ тақырыптары                        |      |      |        |       |        |
|     |№1 БАӨЖ тақырыптары                     |      |      |        |       |        |
|1    |5.1.1 Дәнді дақылдарды сақтаудың        |      |      |        |       |        |
|     |ерекшеліктері                           |      |      |        |       |        |
|2    |5.1.2 Астықты сақтау және сапасын       |      |      |        |       |        |
|     |арттырудағы технологиялық тәсілдер      |      |      |        |       |        |
|3    |5.1.3 Дәнді дақылдарды сақтаудың        |      |      |        |       |        |
|     |технологиялық тәсілдері                 |      |      |        |       |        |
|4    |5.1.4 Сорбциялық құбылыстар сипаттамасы |      |      |        |       |        |
|5    |5.1.5 Астық қабылдау мен орналастырудың |      |      |        |       |        |
|     |технологиялық негіздері                 |      |      |        |       |        |
|6    |5.1.6 Астық сапасын арттырудағы         |      |      |        |       |        |
|     |технологиялық тәсілдер                  |      |      |        |       |        |
|     |№2 БАӨЖ тақырыптары                     |      |      |        |       |        |
|7    |5.2.1 Дәнаралық кеңістігіндегі ауа астық|      |      |        |       |        |
|     |құрамына әсерін тигізуі                 |      |      |        |       |        |
|8    |5.2.2  Базистік және шектелген          |      |      |        |       |        |
|     |кондициялар                             |      |      |        |       |        |
|9    |5.2.3 Астық қабылдау кәсіпорындары      |      |      |        |       |        |
|10   |5.2.4 Астықты қоймаларға дұрыс          |      |      |        |       |        |
|     |орналастыру                             |      |      |        |       |        |
|11   |5.2.5 Астықтың әрбір партиясының әртүрлі|      |      |        |       |        |
|     |жағдайда сақталуға төзімділігі          |      |      |        |       |        |
|12   |5.2.6 Жылу бөлетін физиологиялық және   |      |      |        |       |        |
|     |микробиологиялық үрдістер нәтижесі      |      |      |        |       |        |
|     |№3 БАӨЖ тақырыптары                     |      |      |        |       |        |
|13   |5.3.1Астықтың әрбір партиясының сапа    |      |      |        |       |        |
|     |көрсеткіштері                           |      |      |        |       |        |
|14   |5.3.2 Тұқымдыққа арналған дән           |      |      |        |       |        |
|15   |5.3.3 Сақтау барысында орын алатын      |      |      |        |       |        |
|     |физиологиялық құбылыстар                |      |      |        |       |        |
|16   |5.3.4 Астықты екінші тазарту не үшін    |      |      |        |       |        |
|     |қажет?                                  |      |      |        |       |        |
|17   |5.3.5 Жүгері сабақтарын өңдегенде басқа |      |      |        |       |        |
|     |астық түйірлеріне қарағанда қандай      |      |      |        |       |        |
|     |ерекше үрдістер пайдаланылады?          |      |      |        |       |        |
|18   |5.3.6 Сортты тұқым партияларын қабылдау |      |      |        |       |        |
|     |№4 БАӨЖ тақырыптары                     |      |      |        |       |        |
|19   |5.4.1 Тұқым өнгіштігі мен өну           |      |      |        |       |        |
|     |энергиясына әсер ететін себептер        |      |      |        |       |        |
|20   |5.4.2 Дәннің температурасы              |      |      |        |       |        |
|21   |5.4.3 Дәннің өніп кетуі                 |      |      |        |       |        |
|22   |5.4.5 Тұқымдық дәнді сақтау             |      |      |        |       |        |
|23   |5.4.6  Бұршақтұқымдастар дәндері        |      |      |        |       |        |
|     |микроорганизмдермен зақымдануы          |      |      |        |       |        |
|     |№5 БАӨЖ тақырыптары                     |      |      |        |       |        |
|24   |5.5.1 Фитогенді микроорганизмдермен     |      |      |        |       |        |
|     |зақымданған астық түйірлер              |      |      |        |       |        |
|25   |5.5.2 Термофильдің астыққа тигізетін    |      |      |        |       |        |
|     |зияны                                   |      |      |        |       |        |
|26   |5.5.3 Астық сақтау шарттары және оған   |      |      |        |       |        |
|     |күтім жасау тәсілдері                   |      |      |        |       |        |
|27   |5.5.4 Афлатоксиндер дәнде пайда болуы   |      |      |        |       |        |
|28   |5.5.5 Пассивті салқындату               |      |      |        |       |        |
|29   |5.5.6 Активті салқындату                |      |      |        |       |        |
|30   |5.5.7 Күріште кездесетін токсиндер      |      |      |        |       |        |
|     |Барлығы:                                |15    |      |        |       |        |




   3. ПӘНДІ ОҚУҒА ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР

   «Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің  сапасын  бақылау»  пәнінің
оқу-әдістемелік  кешені  6М072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің   технологиясы»
мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт  бойынша  жасалынған.  «Құс  өңдеу
өндірістеріндегі қалдықсыз  технологиялар»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және  төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС  7.09.061-2008, ҚР  Білім
және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз.




    4 КУРС ФОРМАТЫ


    Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс.
Өңдеу  саласында  тиімді  ресурстарды  дұрыс  пайдалана  білуі  тиіс.  Білім
алушылар өз алдына БАӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті.


    5 КУРС САЯСАТЫ


«Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау»  пәнінің  оқу-
әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»  мамандығы
бойынша  оқытылатын  білім  алушыларға  арналған.  Білім   алушыларды   курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді  оқып-үйретудің   негізі
болып табылады.
           1. Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер
              білім алушы белгілі бір себептермен  сабаққа  қатыса  алмаса,
              барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс.
           2. Сабақтан себеппен  қалу  сізді  курсты  міндетті  және  толық
              игеруден босатпайды. Сізді сабаққа  факультет  деканы  рұқсат
              еткен  анықтамамен  кіргізеді.  Қатыса  алмаған  сабақтардағы
              тақырыптар үшін  өткізетін  мерзімі  көрсетілген  тапсырмалар
              аласыздар.
           3.   Оқу   процесіндегі   аудиториялық   емтихандарға   белсенді
              қатынасып, берілген тапсырмаларды уақытында өткізуіңіз қажет.
           4. Аудиториялық  сабақтар  кезінде  сіздің  ұялы  телефондарыңыз
              өшірулі болуы қажет.
           5. Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған  білім  алушы  аудиториядан
              шығарылып    жіберіледі     және    барлық    курс    бойынша
              «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады.
           6. Межелік бақылау қорытындысы білім алушының сабаққа  қатысуын,
              өздік  жұмысты  уақытында  орындауын,  сабақта  ауызша   және
              жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
           7.  Кез-келген  көшіріп  алу  үшін  қатаң  жазалап  аудиториядан
              шығарумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады.








    6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ


    Білім  алушылардың  үлгерім  бақылауы  ағымды,  шектік  және  қорытынды
бақылау  арқылы  жүзеге  асырылады.   Баға    «Білім   алушылардың   білімін
рейтингтік бағалау» стандарты бойынша қойылады.  Қорытынды  бақылау  емтихан
түрінде  алынады.  Ол  ауызша  сұрау  немесе  жазбаша  тест  көмегі   арқылы
жүргізіледі.  Қорытынды  баға  әрбір  сабақтың,  рефераттың,  сонымен  қатар
экзамен нәтижелері арқылы қойылады.
      Егер білім алушылардың семестр бойынша рейтинг баллдарының жиыны 50 %-
ға тең немесе одан көп болса, ол жиынтық бақылауға жіберіледі.
      Қосымша балдар:
  - шығармашылықтық көзқарасы үшін;
  - оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
  - ғылыми-зерттеу жұмысын, ғылыми мақала жазғаны үшін;
  - жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін;
  - БАӨЖ қосымша әдебиет көздерін пайдалану;
        -      жұмысты мерзімінен бұрын тапсыру.
                                                                     3-кесте
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлығы      |Ескерту     |
|1       |2                                     |3            |4           |
|        |Аудиториялық сабақ түрлеріне қатысуы 1|30           |            |
|        |және 7 апта бойынша                   |             |            |
|1       |Дәріс                                 |5            |            |
|2       |Дәріс                                 |5            |            |
|3       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№1 БАӨЖ                               |55           |            |
|4       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|5       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|6       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№2 БАӨЖ                               |55           |            |
|7       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 1                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 1 және 7 апта бойынша      |300          |            |
|        |Аудиториялық сабақ                    |30           |            |
|        |түрлеріне қатысуы 8 және              |             |            |
|        |                                      |             |            |
|        |15 апта бойынша                       |             |            |
|8       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|9       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№3 БАӨЖ                               |35           |            |
|10      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|11      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№4 БАӨЖ                               |35           |            |
|12      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|13      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|14      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|        |№5 БАӨЖ                               |40           |            |
|15      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 2                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 8 және 15 апта бойынша     |300          |            |



    7  ӘДЕБИЕТТЕР

      7.1. Негізгі әдебиеттер
7.1.1. Артемова, Е.Н. Основы  технологии  продукции  общественного  питания:
учеб.пособ. / Е.Н. Артемова.- 2-е изд., перераб. и доп.- М.: КНОРУС,  2008.-
330 с.
7.1.2. Гаптар С.Л. Технохимический контроль перерабатывающих  производств  с
основами менеджмента качества: УМКД для специальности 050728  -  "Технология
перерабатывающих производств"/Семей, 2008.- 40 с.
7.1.3. Технология муки, крупы  и  комбикормов.  О.Н.  Чеботарев,  А.Ю.Шаззо,
Я.Ф.Мартыненко.  Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов  н\Д:  изд.Центр  «МарТ»,  2004,
688 с.
7.1.4. Технология и технохимический  контроль  хлебопекарного  производства.
Л.Ф.Зверева, Б.И.Черняков. Изд. «Пищевая промышленность», 1974, 431 стр.
7.1.5.    Г.А.Егоров,    З.Д.Гончарова,    Т.П.Петренко    «Практикум     по
технохимическому контролю производства  хлебопродуктов»,-М.:  Колос,  1980.-
192с
7.1.6. А.И.Стародубцова, В.С.Сергунов «Практикум по  хранению  зерна»  ,-М.:
Агропромиздат, 1987.-192с
      7.2. Қосымша әдебиеттер
7.2.1. Матюхина  З.П.,  Королькова  Э.П.  Товароведение  пищевых  продуктов:
Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с.
7.2.2.Гинзбург  А.С.  Инфракрасная  техника  в  пищевой  промышленности»  М.
Пищевая промышленность, 1992г. -.408с.
 7.2.3..Стеле  Р.  «Срок  годности  пищевых  продуктов»  ИЗД.М.  «Профессия»
2006г.-480с.
7.2.4.Качество и безопасность сельскохозяйственной пищевой продукии./под
редакцией д.б.н. А.К.Смагулова — Алматы, 2002 544с.



Пәндер