Файл қосу

Қауіп - қатер менеджменті




|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ  БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                            |
|СЕМЕЙ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                     |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты              |ПОӘК                  |                          |
|                                   |                      |ПОӘК                      |
|                                   |                      |042-18-7.1.3(10)/01-2013  |
|ПОӘК «Коммуникация қаупі»  пәнінің |                      |                          |
|оқытушыға  арналған бағдарламасы   |№ 1 басылым           |                          |
|                                   |18.09.2013            |                          |






                            «Коммуникация қаупі»


                       ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ





                       6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі»



                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ







































                                                               Семей


                                    2013









    Алғысөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ
    Әзірлеуші _________   «28»  тамыз  2013 ж. С.К.Касымов,  «Ет, сүт және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының  т.ғ.к.,  доцент м.а.

    2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1.  «Ет,  сүт   және   тамақ   өнімдері   өндірісінің   технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде
Хаттама   «28» тамыз 2013 жыл,  № 1



    кафедра менгерушісі           ______________   Б.Қ. Әсенова


    2.2.   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік   бюро
мәжілісінде
    Хаттама    «12»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.


    Төрайымы ______________   С.С. Төлеубекова


    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    Хаттама      «18»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.




    ОӘК төрайымы   _____________  Г.К. Искакова




    4. АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ













    Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                         |4          |
| 2  |Нормативтік сілтемелер                               |4          |
|3   |Жалпы ережелер                                       |4          |
|4   |Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны                      |5          |
|5   |МӨЖ тақырыптарының тізімі                            |6          |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                       |6          |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы  |7          |
|8   |Әдебиеттер                                           |8          |




























































1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ

«Коммуникация  қаупі»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені  6М073500  –  «Тағам
қауіпсіздігі»  мамандығы  бойынша   оқытылатын   магистранттарға   арналған.
Магистранттарды курс  мазмұнымен,  оның  өзектілігі  мен  қажеттілігін,  оқу
процесінде игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені
пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.

2.   НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

«Коммуникация  қаупі»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені  6М073500  –  «Тағам
қауіпсіздігі»    мамандығына   арналған   Мемлекеттік   стандартқа   қосымша
элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Коммуникация қаупі »  пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы  пән  бойынша
оқу процесін ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және  төмендегі  құжаттардың
талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша  мемлекеттік  жалпыға
бірдей білім стандарты ҚР МЖБС №1080 23.08.2012 ж. бұйрығымен бекітілген.


    3. жалпы ережелер


      3.1.Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Коммуникация қаупі» курсы бір-бірімен  тығыз  байланысты  екі  түрден
тұрады: дәріс және магистранттың  өзіндік  жұмысы  (МӨЖ).  Дәріс  сабағы  ең
маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің  маңызды  және  күрделі  бөлімдерін
меңгертеді; пәнге қатысты  материалдарды оқу-әдістемелік  және  әдебиеттерді
қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді.

3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Қауіп-   қатердің   сипаттамалары   және    оларды    идентификациялау
принциптерінің  негіздері.  Өнімдердің  физикалық   химиялық   қауіп-қатері.
Өнімдердің биологиялық  қатері.  Азық-  түлік  өнімдерін  өндірудің  қазіргі
кездегі тәсілдерін үйрену. Сыртқы ортаның әсеріне  байланысты  қауіп-қатерді
бағалауды меңгеру.  Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу.

3.3.Курстың негізгі мақсаты:
      - дайын өнім мен шикізат  сапасы арасындағы  байланысты зерттеу;
      - өндіріс орындарындағыы қауіпсіздікті бақылауды іске асыру.





3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
    - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ;
    - тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау әдістерін;
    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
    -  шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы;


3.5. Курс пререквизиттері.
- Қауіп-қатер менеджменті ;
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау ;
-Тамақ   өнімдерінің    физика-химиялық,    биологиялық,    микробиологиялық
зерттеулері.


3.6. Курс постреквизиттері. Жоқ.

Жұмыс оқу жоспарынан үзінді.
                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр  |Кредит |ДС (час.) |МӨЖ (час)   |Барлығы(ч|Бақылау түрі     |
|     |         |       |          |            |ас.)     |                 |
|1    |2        |3      |4         |5           |6        |7                |
|1    |2        |1      |15        |60          |75       |Экзамен (ауызша) |


      4 Оқу пәнінің (модульдің) мазмұны
                                                                    2-кесте.
|Тақырып атаулары                                |Сағат саны    |
|                                                |ДС            |
|Модуль 1 – Қауіп-қатер және оның ерекшеліктері                 |
|1. Коммуникациялық саясат                       |2             |
|2. Қаржы тәуекелін басқару теориясы             |2             |
|3. Бұқарамен байланыстың маркетингтік           |2             |
|коммуникациялардағы қызметінің ерекшеліктері    |              |
|4. Тәуекел мәні, мазмұны және түрлері           |1             |
|5. Қауіп-қатер түсінігі                         |1             |
|Модуль 2 – Қауіп-қатер сипаттамасы                             |
|6. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын        |1             |
|факторлардың ролі және олардың қатерге тигізетін|              |
|әсері.                                          |              |
|7. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның     |1             |
|градацияларының сипаттамасы.                    |              |
|8. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды    |1             |
|идентификациялау принциптерінің негіздері.      |              |
|9. Халықаралық сапа жүйесі.                     |2             |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары      |2             |
|немесе азайту жолдарын жасау, тарату, қайтадан  |              |
|іске асыру және жою жолдары.                    |              |
|Барлығы                                         |15            |



    5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары

|5.|1. Коммуникациялық саясат                                       |
|5.|2. Қаржы тәуекелін басқару теориясы                             |
|5.|3. Бұқарамен байланыстың маркетингтік коммуникациялардағы       |
|  |қызметінің ерекшеліктері                                        |
|5.|4. Тәуекел мәні, мазмұны және түрлері                           |
|5.|5. Қауіп-қатер түсінігі                                         |
|5.|6. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын факторлардың ролі және |
|  |олардың қатерге тигізетін әсері.                                |
|5.|7. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оныңградацияларының      |
|  |сипаттамасы.                                                    |
|5.|8. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау   |
|  |принциптерінің негіздері                                        |
|5.|9. Халықаралық сапа жүйесі.                                     |
|5.|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары немесе азайту        |
|  |жолдарын жасау, тарату, қайтадан іске асыру және жою жолдары.   |


      6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы:
                                                                   4- кесте.
|Дәріс тақырыптары                 |Көрнекілік  |Өзіндік         |Бақылау   |
|                                  |құралдары,  |қарастыруға     |формасы   |
|                                  |плакаттар,  |арналған        |          |
|                                  |зертханалық |тапсырмалар     |          |
|                                  |стенд       |                |          |
|1. Коммуникациялық саясат         |Оқу-        |                |Ауызша    |
|                                  |әдістемелік |                |          |
|                                  |материалдар,|                |          |
|                                  |оқулықтар,  |                |          |
|                                  |плакаттар   |                |          |
|2. Қаржы тәуекелін басқару        |            |                |          |
|теориясы                          |            |                |          |
|3. Бұқарамен байланыстың          |            |                |          |
|маркетингтік коммуникациялардағы  |            |                |          |
|қызметінің ерекшеліктері          |            |                |          |
|4. Тәуекел мәні, мазмұны және     |            |                |          |
|түрлері                           |            |                |          |
|5. Қауіп-қатер түсінігі           |            |                |          |
|6. Субъекті иеленуіндегі қатер    |            |                |          |
|тудыратын факторлардың ролі және  |            |                |          |
|олардың қатерге тигізетін әсері.  |            |                |          |
|7. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары |            |                |          |
|және оның градацияларының         |            |                |          |
|сипаттамасы.                      |            |                |          |
|8. Қауіп- қатердің сипаттамалары  |            |                |          |
|және оларды идентификациялау      |            |                |          |
|принциптерінің негіздері.         |            |                |          |
|9. Халықаралық сапа жүйесі.       |            |                |          |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою|            |                |          |
|жолдары немесе азайту жолдарын    |            |                |          |
|жасау, тарату, қайтадан іске асыру|            |                |          |
|және жою жолдары.                 |            |                |          |



      7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы:
                                                                     5-кесте


      |Оқулықтар, оқу-әдістемелік |                 |Магистранттар саны|              |
|құралдар атауы             |                 |                  |Қамтамасыз ету|
|                           |Саны             |                  |пайызы        |
|                           |                 |                  |              |
|Абчук В.А. Предприимчивость|20               |12                |100           |
|и риск. – СПб.: ВИПК РП,   |                 |                  |              |
|2004, - 64с.               |                 |                  |              |
| Багиева М.Н. Комплексная  |20               |                  |100           |
|оценка рисков коммерческого|                 |                  |              |
|предприятия: Дис. к.э.н.:  |                 |                  |              |
|08.00.05. – СПб., 2000. –  |                 |                  |              |
|170с.                      |                 |                  |              |
|Гранатуров В.М.            |20               |                  |100           |
|Экономический риск:        |                 |                  |              |
|сущность, методы измерения,|                 |                  |              |
|пути снижения. – М.:       |                 |                  |              |
|Издательство «Дело и       |                 |                  |              |
|Сервис», 2000. – 112с.     |                 |                  |              |




 8. Әдебиеттер:
8.1.Негізгі әдебиеттер
8.1.1 Абчук В.А. Предприимчивость и риск. – СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с.
8.1.2 Багиева М.Н. Комплексная оценка рисков коммерческого предприятия:
Дис. к.э.н.: 08.00.05. – СПб., 2000. – 170с.
8.1.3 Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения, пути
снижения. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 112с.

8.2. Қосымша әдебиеттер
8.2.1 Грядов С.И. Предпринимательство в АПК. – М.: Колос, 2007. – 351с.
 8.2.2 Грядов С.И. Риск и выбор стратегии в предпринимательстве. – М.:
МСХА, 2004. – 42с.
 8.2.3 Гумеров Р. Инвестиционный кризис в АПК: причины, последствия, пути
преодоления // Российский экономический журнал. – 2000. – №2. – с. 45-56.
8.2.4 Деева А.И. Организация и финансирование инвестиций: Учебное пособие.
– М.: МАЭП, ИИК «Калита», «Собрание», 2009. – 160с.
8.2.5 Дубров А.М., Лагоша Б.А., Хрусталев Е.Ю. Моделирование рисковых
ситуаций в экономике и бизнесе. – М.: Финансы и статистика, 2009. – 176с.

Пәндер